ARCHIVÁLT HÍREINK

vissza a Hírekhez: Programok, információk / Hírek

2020.11.30.

Kedves Olvasóink!
Ha valaki véletlenül nem látta volna múlt hét pénteken a bejegyzést, annak szól ez a hír. Mikulás hetében (2020. december 1. kedd és 4. péntek között) ELENGEDJÜK A KÉSEDELMI DÍJAT!
A környező települések lakóinak ezen a héten ingyenes a beiratkozás!

Az Ectopolis ez alkalommal olyan regényeket vett nagyító alá, amiket a 20. század irodalomkritikusai ponyvának, vagyis értéktelennek tituláltak. Bár ez a kategória ma is létezik még sokak fejében, a cikk szerzője úgy érzi fontosabb, hogy egy regény jó vagy rossz, mint, az, hogy a kritikusok mit gondolnak róla.
Kinek mi a véleménye? Erről is, és bármilyen eddig olvasott könyvről is lehet beszélgetni a könyvtár virtuális Olvasóklubbjában!

2020.11.29.

Kellemes adventi készülődést kívánunk minden kedves Olvasónknak!

2020.11.27.

E heti utolsó új könyves listánkban a család minden tagja találhat magának érdekességet! Fiatalabbaknak ajánlhatjuk a „Túlélőkönyv lányoknak” és az „Ibrahimovic” c. könyveket, idősebbeknek pedig Lori Gottlieb „Akarsz beszélni róla?” c. könyvét vagy dr. Michael Greger és Gene Stone „Hogy ne halj meg” c. kötetét, amiből megtudhatjuk, hogy mit együnk, hogy meghosszabbítsuk az életünket.
Kellemes böngészést és jó olvasást kívánunk a hétvégére!

2020.11.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai ajánlatunk a könyvtár kisebb olvasóit (vagyis a szüleiket) fogja elsősorban érdekelni, de ezt ne vegye senki korlátozásnak, hiszen bárki olvashat bármit, a lényeg, hogy olvasson!
Hohol Ancsa & Boris Juli – Terka és a világgá ment ajándék
Hohol Ancsa & Boris Juli – Terka és Gyurmuki a városban
Tamás Zsuzsa – Mimi az iskolában
Louise Spilsbury & Hanane Kai – Rasszizmus és intolerancia (Beszélgessünk róla!)


 

A VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB eddigi játékos feladatai továbbra is elérhetőek a könyvtár honlapján (vagy a Facebookon is természetesen, csak a honlapon talán könnyebb megtalálni a bejegyzéseket).
Sikerült már minden szót megtalálni a múlt heti szókeresőben? Ha igen, akkor ott vannak a korábbi feladatok, amik között akár kirakósra is bukkanhatnak a keresgélők!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2020.11.25.

Mai ajánlatunk a fiatalabb korosztálynak szól, az első két könyvek tini olvasóiknak, míg a második képen látható könyveket gyermekolvasóinknak ajánljuk szeretettel:
Chloe Seager – Randikatasztrófák
Chloe Seager – Haverok és Bénázások
3-5-8 perces mesék utazáshoz és kalandozáshoz
Dániel András – A kuflik és a máshogyoszkóp
3-5-8 perces mesék elalváshoz és összebújáshoz

Az ismételt bezárás alatt sem maradunk állatok nélkül, ha ellátogatunk a Budapesti Állatkert honlapjára vagy Youtube csatornájára. A kialakult helyzetre való tekintettel a Fővárosi Állat- és Növénykert rendszeresebben tesz közzé érdekes híreket és videókat az állatkertben élő állatokról. Akár éjszakai vombatlesre szeretnénk menni, akár mentett denevérek neveléséhez keresünk segítséget, az állatkertben a helyünk, még ha virtuálisan is!

2020.11.24.

Mai új könyveink között izgalmas és fordulatos krimik találhatóak:
Melanie Golding – Életeim
Arnaldur Indridason – Reykjavíki éjszakák
J.D. Robb – Halálos vendetta
Peter James – Meg kell halnod
Thomas Harris – Cari Mora (A Hannibal Lecter megalkotójától!)
Kendra Elliot – Kegyes Titok

Idén új formában, online került megrendezésre a mára szép hagyománnyal rendelkező „Családi vetélkedő – Családok vetélkedője” elnevezésű programunk. A játékos vetélkedő nyertese (akik értékes könyvutalvánnyal is gazdagabbak lettek) a Vasi család lett, akiknek ezúton is gratulálunk még egyszer és várunk mindenkit szeretettel jövőre is!

2020.11.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Új könyvek a könyvtárban!
A romantikus könyvek rajongóinak ajánljuk Sabrina Jeffries 3 új könyvét:
Csalfa csábító
Mire vágyik egy herceg?
Botrányos bajkeverők
A családi regények, családi történetek kedvelőinek pedig 5 vadonatúj könyvvel kedveskedhetünk ezen a hétfői reggelen.
Keressék bátran a következő köteteteket:
Julien Sandrel – A csodák könyve
Nicky Pellegrino – Az élet receptje
Debbie Macomber – Ha te nem lennél
Eithne Shortall – Az élet Henry után

Ha nem tudja mit is kölcsönözzön, használja a SZIRÉN könyvkeresőnket, vagy böngéssze végig a felnőtteknek és a fiatalabbaknak, gyerekeknek szóló könyvajánlóinkat. Ha viszont már tudja mit szeretne kölcsönözni, használhatja az egyik legnépszerűbb szolgáltatásunkat, a könyvcsomag összeállítás kérését!

2020.11.20.

Itt az új VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB játék! A szókeresgetős feladatot megtaláljátok a Gyermekkönyvtár / Rendezvények oldalon! Jó keresgélést!

Újra megnyílt a Müpa virtuális hangversenyterme. A tavaszi nagysikerű kezdeményezés után ismét világhírű előadók érkezhetnek a nézők otthonába, még ha csak virtuálisan is.

2020.11.19.

Hemingway műveivel foglakozó olvasókör indult a Négy Fal Között c. Youtube csatornán.  Az első részben, melyben az alapító, Keresztes Balázs, az ELTE BTK egykori doktorjelöltje és alkalmi előadója, az Élet és Irodalom rendszeres könyvkritikusa, valamint az 1749 online világirodalmi portál Classic Shorts rovatának szerzője „Az öreg halász és a tengert” elemzi.

Az 1990-as évek nem voltak még olyan régen, de már most lehet tudni több irodalmi alkotásról is, hogy az eltelt évek számán túlmutatva hosszú ideig megtalálhatóak lesznek majd nem csak a könyvtárakban, de az otthonok polcain is. Ezekből csemegézett az Ectopolis ez alkalommal.

2020.11.18.

Horrort nem csak azért olvas az ember, mert szeret félni. Sőt, ha az író a borzongás élményét olyan eszközökkel próbálja elérni, amin az olvasó könnyen átlát, hamar csalódottságba fordul az élmény.
A cikk H. G. Wells: Dr. Moreau szigete c. nagysikerű horrorját veszi nagyító alá, bemutatva miért is lett akkora sikere a kötetnek, amekkora.

2020.11.17.

Nem könnyű megbirkózni, főleg nem ilyen hosszú ideig, a bezártság érzésével, de ebben segíthet, ha olyan könyveket olvasunk, amik ezt a témát élvezetessé varázsolják.
Ebben a cikkben 7 olyan regényt találhatnak Olvasóink, aminek a központi motívuma a bezártság.

Csernus Imre a járvány és a válság utáni lélektani újjáéledésről írta új könyvét, mely már megrendelhető a kiadónál, de ha igény van rá természetesen a könyvtár is be fogja szerezni a könyvet, ezért érdemes e-mailben megkeresni minket és jelezni az érdeklődést! 😉

2020.11.16.

A megnövekedett érdeklődésre tekintettel 400-ra emelte az Örkény színház az eladásra kerülő jegyei számát. A november 21-én bemutatásra kerülő új előadásra, az Anyám tyúkja 2-re, már kaphatók a stream-jegyek!
Bővebb információ és online jegyvásárlás.

Frissült az újdonságokat tartalmazó listánk. Jó böngészést!

A könyvtár népszerű szolgáltatása most ismét nagyon fontos szerepet kap, hiszen a bezárás alatt ezzel tesszük lehetővé Olvasóinknak a kölcsönzést.

2020.11.13.

Ha valaki valaha is különleges grafikai műveket szeretett volna magáénak tudni, annak most itt lesz a lehetőség, hogy kipróbálja magát licitálásban a holnapi aukción, ami a Jászi Galéria első önálló árverése lesz.

Fődíjas lett Horváth Lili filmje a Philadelphia Nemzetközi Filmfesztiválon. Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre címet viselő alkotása a velencei és a torontói filmfesztiválon is sikert aratott.

2020.11.12.

A KÖNYVTÁR JELENLEG NEM LÁTOGATHATÓ DE KÖLCSÖNZÉSRE TOVÁBBRA IS VAN LEHETŐSÉG. RÉSZLETEK A CÍMOLDALON!

Idén sem marad el a Pagonyfeszt! Már múlt hét szombattól elindult és egész novemberen át tartó eseménysorozatnak különleges karácsonyi játéka is lesz majd. Részletek a minimatine oldalán!

2020.11.11.

Rutinos krimiolvasóinknak talán nem tartogat újdonságot a cikkben felsorolt könyvek listája, de azért érdemes átböngészni az Ectopolis szerint mérföldköveknek kikiáltott könyvek címeit nekik is!

November 13 és 15 között online rendezik meg a z Országos Rajzfilmünnepet. A részletes programot és segítséget a részvételhez ebben a cikkben találhatnak kedves Olvasóink!

2020.11.10.

Szintén színházkedvelőknek szól a következő cikk, melyben a vadonatúj SzínházTV elindulásáról van szó.

Daniel Keyes pszichológus-író könyveinek főszereplői mind rendelkeznek egy-egy pszichológiai vagy pszichiátriai betegséggel, állapottal. Ezeken az embereken keresztül igyekezett, sikerrel, Keyes felhívni a figyelmet a tolerancia és megértés fontosságára, de tette ezt úgy, hogy a regényei izgalmasak és érdekesek tudtak maradni. A cikkben említett Ötödik Sally és Virágot Algernonnak a könyvtárban is megtalálható!

2020.11.09.

Sajnos a járványhelyzet továbbra is komoly hatással van nem csak a mindennapi életünkre, de a kulturálisra is. Az Örkény Színház csütörtökön hozott döntést arról, hogy nézőket nem fogadnak a színházban, de nem kell elkeseredni, a jegyeket visszaváltják és helyette online lehet majd az előadásokat megtekinteni. A színházi élmény akkor igazi, ha a néző a nézőtéren ülhet, de talán most azoknak is lehetősége lesz egy-egy előadást megnézni, akik különböző okok miatt nem tudnának egyébként eljutni a színházig.
 

2020.11.06.

A kultúra.hu Könyves Séták első állomása nem mást, mint a Duna, vagyis a folyót összekötő hidak és a parton tett séták. A négy európai fővároson áthaladó folyó rengeteg irodalmi alaknak, irodalmi alkotásnak volt ihletője, ezekről olvashatunk részletesen ebben a cikkben.

Edgar Allan Poe több, mint 150 éve nem jár már közöttünk, de töretlen népszerűségét jelzi, hogy nem csak a könyvtárak és a könyvesboltok polcait gazdagítják az írásait rejtő könyvek, de nem régen még egy pakli Tarot (vagy magyarosabban tarokk) is napvilágot látott, amely a kártyák illusztrációjához az író műveiből és személyiségéből merített ihletetett.
Ha nem csak a hollókra szeretnénk gondolni, amikor meghalljuk Poe nevét, akkor érdemes elolvasni ezt a cikket, azután pedig eljönni a könyvtárba és kikölcsönözni egy művét!

2020.11.05.

Michael Crichton neve sokunknak csenghet ismerősen, de nem biztos, hogy rögtön tudni fogjuk miért. Pedig a Stephen King által „gyalázatosan okosnak” titulát író számos könyvét adaptálták sikerrel filmvászonra.
Ebből az írásból most megismerkedhetünk a 12 éve elhunyt popkultúra polihisztorával.

Bár az ősz és a jelenlegi helyzet sokakat bátortalanít el a szabadban töltendő időtől, de talán az egyik legbiztonságosabb módja annak, hogy hasznos időt tölthessünk el a gyerekekkel együtt a friss levegőn, ha tanösvényeket látogatunk meg. A biztonsági előírás betartása mellett is élvezetes lehet egy-egy ilyen séta, ahol a gyerekek (és az őket kísérő felnőttek is) megismerkedhetnek egy-egy természeti tájegységgel vagy akár irodalmi kapcsolódású ösvénnyel is.

2020.11.04.

Itt az új Rumini! A könyvtárban biztosan nagy népszerűségnek örvendő könyvre már most érdemes lehet előjegyzést kérni, hogy minél hamarabb hozzájussanak a gyerekek a „Rumini és az elsüllyedt világhoz”! Előjegyzést akár telefonon, személyesen vagy e-mailben is lehet kérni, elérhetőségeinket megtalálják a Facebook Névjegy oldalán, vagy a honlapunkon, az Elérhetőségek oldalon.

(kép forrása: minimatine.hu)

2020.11.03.

„Ha kedd, akkor klasszikusok!” is lehetne a mai nap mottója, mert most egy olyan könyv bemutatását szeretnénk az Olvasóink figyelmébe ajánlani, amit egyszer mindenkinek érdemes elolvasnia. Gabriel García Márquez „Száz év magány” c. regénye korszakalkotó, és a mai napig hatással van azok életére, akik elolvassák. De vajon mi volt hatással a mű megszületésére? A cikkből kiderül!

A MANK (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.) legújabb kiadványa hazánk vizuális művészetét szeretné elhozni és kicsit könnyebben emészthetővé tenni a gyermekek számára. Pemzli kalandjait Magyarországon azonban nem csak a gyerekek élvezhetik, hiszen a közgyűjteményekben megtalálható alkotások mellett magángyűjteményekbe is belekukkanthatunk a cserfes ecsettel.

2020.11.02.

Ha könyv, nem biztos, hogy szépirodalom! Sokan úgy gondolhatják, hogy a valóságon, valódi tényeken alapuló könyvek története túl száraz ahhoz, hogy kikapcsolódásképpen olvassuk. Erre igyekszik rácáfolni az Ectopolis cikke, ami hét olyan könyvet hozott el nekünk, ami felkeltheti az érdeklődésünket a tényirodalom felé.

2020.10.30.

Sokan gondolkoztunk már el azon vajon milyen lenne a világ, ha egy-egy olyan regény, ami nagy hatással volt az éppen akkor felnövő generációra elveszett volna. Természetesen csak találgatni lehet a lehetséges hatásokról, de ebből a cikkből megismerhetünk olyan kéziratokat, akik hiába származtak nagyszerű írók tollából mégis arra a sorsa voltak ítélve, hogy soha ne lássanak napvilágot.

Budapest nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint elnyerni a Világ Könyvfővárosa címet 2023-ban. Az UNESCO által odaítélt cím nem csak a világ figyelmét irányítaná a gazdag kulturális múlttal rendelkező fővárosunkra, de sok olvasást elősegítő program támogatását is jelentené.

2020.10.29.

A kalandregényeket rejtő polcok a könyvtár egyik gyorsan bővülő részét képezik, sok idősebb olvasó adja tovább a kalandos történetek szeretetét a fiatalabb családtagjainak. Ebben a cikkben megismerkedhetünk Tarzannal, aki talán az egyik legismertebb kalandregény sorozat főszereplője.

2020.10.28.

Múlt héten lehetősége volt az Opera rajongónak élőben meghallgatni Kovácsházi István áriaestjét, a jó hír viszont, hogy akik lemaradtak róla, azoknak még mindig lehetősége van meghallgatni a Liszt Ferenc-díjas tenor előadását a következő linken.

Jack Kerouac „Úton” c. regényének címe még akkor is ismerősen cseng majdnem mindenki számára, ha magát a könyvet nem olvasta. Ebből a cikkből most kicsit többet tudhatunk meg a világhírűvé vált író életéről, a nehézségekről, amiken keresztülment és a regény mai napig érezhető hatásának okairól.

2020.10.27.

Borzongató Halloweenra hív a Budakeszi Vadaspark! A BOR-ZOO-NGO HALLOWEEN elnevezésű programon, október 31-én, este megismerhetjük az éjszaki állatok életét, hideglelős bátorságpróbán vagy akár misztikus csillagtúrán is részt vehetünk!
Részletek a program esemény oldalán.

Folytatódik a virtuális barangolás a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériával, ez alkalommal Lengyelország meséit és zenéjét ismerhetik meg a gyerekek ezen a videón keresztül.
Jó szórakozást hozzá!

2020.10.26.

Sokan szeretünk elvonulni egy jó könyvel élvezni a lapokon elénk táruló világot, de az olvasás nem csak magányos tevékenység, hiszen sokszor egymásnak olvasunk vagy ajánlunk könyveket. Arról, hogy mit jelent a közösségi tér kifejezés Juhász Annának, az Irodalmi Szalon alapítójának, a következő cikkben olvashatnak.

2020.10.23.

Ma van az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja.
Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákok békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be november 10-én.
Erre a meghatározó eseményre emlékezünk ma.

2020.10.22.

Ki mennyit hajlandó vagy képes kifizetni egy könyvért az bizony sokon múlhat. Ezért is jó, hogy a könyvtárban az érvényes lakcímkártyával rendelkező biatorbágyi lakosok ingyenesen kölcsönözhetnek. De néha hallani lehet egy-egy árverés kapcsán, hogy milyen összegeket fizetnek ki gyűjtők könyvritkaságokért. Ebből a cikkből megtudhatjuk melyik könyv ért meg 10 millió dollárt a jelenlegi büszke tulajdonosának!

Meglepő kapcsolatokat hozhat létre a könyvkiadás. Erről tesz tanúbizonyságot az a tény, hogy Hollandia és Magyarország, bár sem földrajzilag sem nyelvileg nincs egymáshoz közel, évek óta előnyben részesíti a partnerországból érkező új könyveket.

Jó hír jövő hétre!
Az őszi szünet nem csak a tanulóknak jelent egy kis kikapcsolódást, de a könyvtár Olvasóinak is, mert ezen a héten (október 26-tól október 31-ig) elengedjük a késedelmi díjakat, ezért érdemes lesz ellátogatni hozzánk azoknak, akik régen jártak nálunk és esetleges tartozásuk van!
A jelenlegi helyzetre való tekintettel továbbra is kérünk mindenkit, hogy a várakozás elkerülése érdekében foglaljon előre időpontot. Ezt megteheti akár e-mailben, akár telefonon is, az elérhetőségek megtalálhatóak az Elérhetőségek oldalon.

 

2020.10.21.

A könyvtár olvasói között is népszerű Lackfi János és Szabó T. Anna „Az angyal érkezése” címet viselő estjéről olvashatunk beszámolót a kultúra.hu oldalán. Az estet Szeptemberben tartották a Párbeszéd Házban.

Sokunk életét meghatározza egy-egy könyv elolvasása, de csak ritkán gondolunk arra, vajon a könyv írójának milyen lehetett az élete. Manapság könnyen nyomára lehet bukkanni egy-egy sikerkönyv szerzőjének, de a közösségi média és az internet megjelenése előtt számtalan író őrizte meg sikeresen személyazonosságának titkát. Ebben a cikkben most egy ilyen alakot, B. Traven-t „ismerhetünk meg”.
 

2020.10.20.

Jövő hét kedden kerül sor arra a Gálaműsorra, amit az Újszínház ad a pandémia hőseinek tiszteletére. Az estre egészségügyi, rendvédelmi, honvédelmi, kereskedelmi dolgozókat és pedagógusokat várnak. Az estről bővebben itt.

2020.10.19.

Olvasni mindenki szeret, csak meg kell találnia azt a stílust, azt az írót, akinek a könyveit szívesen venné kézbe. Vannak, akiknek könnyen megy a választás, de ha esetleg nehezebben találunk kedvünkre valót, akkor nagy segítség lehet az Ectopolis cikke, amelyben olyan kalandregényeket emeltek ki, amik sokunk gyerekkorának meghatározó olvasmányaként jó beugró könyvek lehetnek olyanoknak, akik még esetleg nem ismerik a műfajt.
Jó kalandozást kívánunk!

A mai második ajánlónkban kifejezetten a kisgyerekes szülőknek szeretnénk felhívni a figyelmét erre a cikkre, amiben olyan könyveket találunk, amik a könyvtárban is megtalálható új gyerekkönyveket ajánlja kezdő olvasóknak és kiskamaszoknak.
A lista itt található.

2020.10.15.

Új könyvek érkeztek a könyvtárba, amiket hamarosan már kölcsönözhetnek is! 
Jó böngészést! (A képekre kattintva megtekinthetik őket nagyobb méretben)


2020.10.13.

Az idei irodalmi Nobel díjast rokoni szálak fűzik Magyarországhoz, hiszen nagyszülei magyar származásúak voltak.
Bővebb leírást Louise Glück munkásságáról és az interneten elérhető verseire mutató linket itt találhatnak.

2020.10.05.

Ez a hét igazán különleges, ismét megrendezésre kerül az ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK elnevezésű rendezvény, ha csak virtuálisan is. A hét majdnem minden napjára készítettünk játékos feladatokat, amik a kikapcsolódáson kívül az ismeretek szerzését is segítik.
A hét programjai elérhetőek itt:

OKN 2020

2020.09.30.

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.
„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”
(Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)


A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
Emlékezzünk meg mi is ezzel a vidám mesével.

Péter és Pál

Volt egyszer egy szegény ember. Péternek hívták, s annyi gyermeke volt, mint a rosta lika, még eggyel több, de aztán egész gazdasága egy árva kakas volt. A szomszédja, Pál meg erős gazda volt, s mégis mindig jajgatott. Azt mondja egyszer Pál Péternek:

– Szomszéd! A kend kakasa sokat kaparász az én kertemben, én tovább nem tűrhetem. Isten istenem ne legyen, hogyha megfoghatom, kitekerintem a nyakát!
Péter nem szólt semmit, de erősen gondolkodóba esett, hogy mitévő legyen azzal a szerencsétlen kakassal.
– Én bizony – gondolja magában – nem veszkődöm sokáig vele, hanem az uraságnak ajándékozom, hátha még meg is jutalmaz valamivel. Azzal megfogta a kakast, s elvitte az urasághoz.


– Talán bizony keresztelés vagy lakodalom van a házadnál, Péter, hogy kakast ajándékozgatsz? – kérdezi az uraság.
– Dehogy, uram, nem lesz nálam semmiféle, csak költse el az úr a családjával, ne gondoljon vele! – mondá Péter.
– Hm, nem értem a dolgot. Hát nem elkélne nálatok, hisz annyian vagytok, hogy Jákob is megirigyelhetné.
– Igaz, uram, igaz, de minek adjak én húst a gyermekeimnek, mikor kenyérre is alig jut. Jobb, ha meg sem kóstolják.
– Ó, te oktondi! Hát add el, s végy kenyeret az árán.
– Dehogy adom, uram! Ha én a városba viszem, két nap járom az utat, s míg hazaérek, megeszem a kakas árának a felét.
Mit tehetett az uraság, nem lehetett Pétert megtéríteni, kiadta hát a rendeletet a szakácsnénak, hogy ebédre süsse meg a kakast. Mikor az ebéd kész volt, Pétert is az asztalhoz ültette. Éppen heten ültek vele együtt az asztalnál. Azt mondja az uraság, mikor a sült kakast behozták:
– No, Péter, a kakast te osztod el, de úgy vigyázz, hogy mindenki megkapja a maga részét. Ha jól osztod, megajándékozlak, ha nem jól osztod, lehúzatlak, s tizenkettőt veretek rád.
Erre Péter maga elé vette a kakast, levágta a fejét, s azt a gazda tányérjára tette ezekkel a szavakkal:
– A fej az úré, mert ő a ház feje.
Azután a nyakát vágta le, s ezt a gazdasszony tányérjára tette.
– A fej és nyak eggyek – mondá Péter -, a szentírás szerint is a férj és feleség eggyek, tehát a nyak az asszonyt illeti.
Most a kakas két szárnyát vágta le, s odaadta a fiúknak, hogy jobban tudjanak írni, a két lábát pedig a leányoknak, hogy jobban tudjanak táncolni.
Azt mondá most Péter:
– Mindenki megkapta a magáét, én is elveszem a magamét – s azzal a “maradékot” bekebelezte.
Nagyot kacagott az uraság és családja a Péter furfangján, s jókedviben gazdagon megajándékozta. Adott neki tehenet, borjút és birkákat is.


Hazamegy Péter nagy örvendezéssel, s beszéli Pálnak a szerencséjét.

“Megállj, Péter – gondolá Pál -, adok én öt kakast az uraságnak, s akkor ötször annyi ajándékot kell, hogy kapjak!”
Mindjárt megfogott öt kakast, s elvitte az uraságnak.
Az uraság jól tudta, hogy honnét fúj a szél, nem akarta elfogadni az ajándékot, de Pál addig istenkedett, hogy mégis elvette, hanem kikötötte, hogy a sült kakasokból neki is enni kell, éppen, mint Péternek. Megsüttette mind az öt kakast, s mikor asztalhoz ültek, ezt mondotta Pálnak:
– Hallod-e, Pál! Az én házamnál az a szokás, hogy aki hozta az ajándékot, az is ossza el, de úgy oszd, hogy hetünk közül mindenki megkapja a magáét. Ha jól osztod, hasznát veszed, ha nem: huszonnégy botot veretek reád.
Eleget törte a fejét Pál, de nem vala annyi istenes esze, hogy az öt kakast fel tudja osztani hét ember között.
Az uraság, mikor látta, hogy Pál semmire sem tud menni, elhívatta Pétert.
– Nem tudom, uram – mondá Péter -, hogy el tudom-e osztani, de én mindig, jóban-rosszban, a Szentháromságban bíztam, talán most is segít rajtam.
Azzal nekilátott az osztásnak.
– Én azt találom – mondá Péter -, hogy a nagyságos úr, a nagyságos asszony és egy kakas egy háromságot tesz ki, a két úrfi s egy kakas nemkülönben, a két kisasszony s egy kakas is csak egy háromság, s végezetre én szegény ördög s két kakas ismét csak egy háromság, s most már, mind közönségesen, jó appetitust kívánok.
Az egész ház népe kacagott a Péter furfangján, s az uraság Pált huszonnégyig verette, Pétert pedig megajándékozta házzal és telekkel.
Máig is él, ha meg nem halt.

 

2020.09.29.

Figyelem, figyelem! 😊
Jövő héten pénteken kerül sor az IDŐKAPSZULA elásására a könyvtárban! Sajnos az eseményt nem tudjuk nyilvánossá tenni a jelenlegi helyzet miatt, de még nem késő behozni a korábban kitöltött lapokat a könyvtárba!
Ha valaki lemaradt volna az információról, annak itt egy kis emlékeztető:
Bár lehet, hogy sokan szeretnének majd minél gyorsabban elfeledkezni ezekről a napokról, mégis hasznos lehet az emlékezés. Játékos formában, kifejezetten a gyerekek részére összeállított feladatlapot szeretnénk most megosztani. A kitöltött lapokat (amikhez rajzolni, írni, fényképeket keresgetni és az egész családdal beszélgetni kell), időkapszulába rejtve, a könyvtár udvarán szeretnénk majd elásni, hogy aztán évekkel később kinyitva megnézhessük hogyan élték át ezt a pár hónapot a most még az egészből talán nem sokat értő gyerekek. Az eredmény biztosan érdekes lesz majd nekik és nekünk is!
A lapot innen lehet letölteni és nyitvatartási időben leadni a könyvtárban.

2020.09.25.

Szerdán nálunk járt a KVÍZKEDD nyertese, Kordásné Szász Melinda. Természetesen nem csak a könyvcsomag átvétele miatt öltözött ki ennyire szépen, tartott nekünk egy nagyon érdekes előadást is Erzsébet magyar királynéról.
Még egyszer köszönjük a lelkes részvételt a játékban és az előadást is!

 

Természetesen ebben a hónapban sem maradhat el a Virtuális Harry Potter Klub, a mostani kvíznek a főszereplője pedig nem más, mint Piton professzor! 😀🧙‍♂️✏️

 

2020.09.18.

Munkát keresők figyelem!

A Biatorbágyi Karikó János Könyvtár takarító munkatársat keres részmunkaidőben (megbízási szerződéssel).
A munkakör azonnal betölthető.

Érdeklődni személyesen vagy telefonon lehet Uzonyi Edit könyvtárvezetőnél
Tel: +36-23-310-028.

2020.09.16.

Ízelítőül a könyvtárba nem régen beérkezett új könyvekből! Az újdonságokat nem csak a polcon lehet böngészni, hanem az oldal felső menüjéből elérhető SZIRÉN könyvkereső és az újdonságokat tartalmazó listánk segítségével is.
Mai ajánlatunk:
Baráth Viktória: Egy év Rómában
David Baldacci: Az irgalom útja
Daisy Goodwin: Sissy angol szerelme
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

2020.09.15.

Kedves Olvasóink!
A Harry Potter Klub jelenleg virtuális formában működik, de amint a körülmények engedik, természetesen ismét várjuk majd szeretettel a klubtagokat (jelenlegieket és jövőbelieket is!), viszont most segítséget szeretnénk kérni. A jelenleg is zajló figuragyűjtésben a könyvtár dolgozói is igyekeznek részt venni, de szeretnénk megkérni mindenkit, akinek esetleg van felesleges figurája (vagy tervez még Auchanos vásárlást 23-áig), hogy amennyiben teheti, kérjük adja a könyvtárnak, vagyis a HP klubot látogató gyerekeknek a felesleget. A terv az lenne, hogy összegyűjtünk egy teljes készletet, amit egy jövőbeli alkalommal megnyerhet majd valaki a klubtagok közül, a többit pedig kisebb-nagyobb adagokban odaadnánk a többieknek. Cserére is nyitottak vagyunk, ha esetleg valaki csak így tudna segíteni. 😉
Várjuk szeretettel a figurákat a könyvtár nyitvatartási ideje alatt! (Ehhez nem szükséges időpontot kérni, elég csak szólni az éppen bent lévő könyvtárosoknak, hogy figurákat hoztak a gyerekeknek.)
Előre is köszönjük szépen mindenki segítségét!

2020.09.11.

A könyvtárban is töretlen népszerűségnek örvendő "Gyilkosság az Orient Expresszen" c. Agatha Christie regényről tudhatunk meg tizenkettő, nem sokak által ismert érdekességet a következő cikkben.

2020.09.08.

Ma van az Olvasás, vagyis az Írni-olvasni tudás nemzetközi napja.
Az 1967 óta megünnepelt nap célja az írás-olvasás fontossága az emberi jogok  ügyében. A könyvtárak világszerte a könyvekből megszerezhető tudás terjesztésének éllovasai, de természetesen ennek nem kell unalmasnak lennie!
Az Eduline 5 olyan könyvet ajánl, amit mindenki élvezettel olvashat, nem csak a mai napon! 😉

2020.09.07.

Kedves Olvasóink!
Közeleg a regisztrációs határidő! Az előadást az egészségügyi szabályok legszigorúbb betartásával rendezzük meg, hogy biztosítani tudjuk mindenki biztonságát, ezért a férőhelyek száma a megszokottnál kevesebb. Érdemes hamar regisztrálni, nehogy beteljenek a helyek! 😉
Várjuk szeretettel a regisztrációkat! E-mailben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), telefonon (23/310-028) vagy személyesen.
A rendezvény ingyenes.

2020.08.31.

Erzsébet királyné kultusza és utazásai a gyűjtő szemével.
A RÉSZVÉTELHEZ KÖTELEZŐ A REGISZTRÁCIÓ!
Jelentkezési határidő: szeptember 18.
Kordásné Szász Melinda környezetkutató-ökológus és pedagógus előadása Sissiről vagyis Erzsébet magyar királynéról.

2020.08.26.

Karikó János: Biai háztulajdonosok című versének sorai tűntek fel a Biatorbágyi ÉrtékTárnak köszönhetően a Nagy utcai járdán a Szentháromság tér és a Kálvin tér közötti szakaszon. A verset 1892-ben írta a költő, az egyes házak előtt olvasható sorok tehát a 128 évvel ezelőtti Biát s az itt lakókat idézik fel. A verset az ÉrtékTár honlapján olvashatják!

2020.08.25.

Tíz felejthetetlen regényt ajánl az Ectopolis az 1980-as évekből a következő cikkben.
Nem csak a mindennapi életre volt hatása ennek az évtizednek, de többek között olyan művek is napvilágot láttak, mint Umberto Eco "A rózsa neve" c. regénye. Talán sokaknak meglepő lehet, de Margaret Atwood "A szolgálólány meséje" is ebből az időszakból származik, a könyv a mostani népszerűségét nem a sorozatnak köszönheti.

2020.08.18.

Kedves Olvasóink!
Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy az augusztusi ünnepi nyitvatartás miatt, a könyvtár augusztus 22. helyett, 29-én tart nyitva szombaton, délelőtt 10 órától délután 1 óráig.
A várakozás elkerülése miatt kérjük továbbra is foglaljanak időpontot.
Megértésüket köszönjük!

KVÍZKEDD:
Kedves versenyzőink!
Nagyon szépen köszönjük az elmúlt hetek, hónapok folyamatos részvételét, a mai nappal a játék lezárult. A legtöbb helyes megoldást beküldők között sorsoltuk ki a győztest, akinek a jutalma értékes könyvcsomag lett. A nyertessel e-mailben vesszük fel a kapcsolatot a többieknek pedig nagyon szépen köszönjük még egyszer a kitartó részvételt és reméljük, ha hasonló játékra kerül sor, akkor lesz kedvük újra velünk játszani!

2020.08.11.

KVÍZKEDD:
Elérkeztünk az utolsó fordulóhoz. Nagyon szépen köszönjük mindenkinek, aki velünk játszott! 😊
Bár már nem sok nap van a nyárból, de azért a mai kvíz egy kicsit körbejárja a témát. Utolsónak a nyári vakációval kapcsolatos könyveket vesszük szemügyre!
Eredményhirdetés jövő kedden!
A feladatlap elérhető itt.

2020.08.07.

POZITÍV PÉNTEK:
Ezen a héten kicsit más fajta történetet szeretnénk megosztani. Bár a mai modern világban nem sokan írnak már levelet, de nem nehéz elképzelni milyen érzés volt, amikor a postás egy, a szerettünktől érkezett borítékkal várt minket a kapunál. Most Nemes Nagy Ágnes levelezéséből szeretnénk megosztani egyet, ami talán másokat is levélírásra sarkallhat. A levelet, más levelekkel együtt, a PIM oldalán olvashatjuk. (link a bejegyzés végén).
"Nemes Nagy Ágnes
[Budapest], 1944. február 1.
Balázska!

Szép neved megünnepelendő*29 írom ezt a levelet. Oly szomorú, hogy most, rögtön nem tudok Neked valamit adni, annak örömére, hogy ilyen gyönyörű nevet kaptál, és hogy egyáltalán megszülettél. Nem mintha ezt meg lehetne hálálni. Jó, hogy vagy. Jó, hogy szép, hosszú a kezed, mint Veit Stoss*30 fametszetein, ujjaid símák, hosszúak, ami költői lélek jele, néha egy-egy izület hullámot vet rajtuk (a mutató-ujjában), ami viszont az elmélkedést és filozófiára való hajlamot jelenti a chiromantia*31 szerint. Bőröd puha és barna, fahéjszínű. Csípőd egzotikusan karcsú, lábad hosszú, inas, mint a jó lovaké, vállad kerek (irígylem!); és néha puklisan tartod magad. S hajadba bújt az éjjel, azért olyan sötét (Végh Gyurka-mondás), és talán holmi rejtett csillagoktól olyan fényes. Arcodat ha szembe rajzolnám, voltaképpen csak egy renaissance-homlokot és két sötét kiváncsi szemet rajzolnék. Ha profilban, akkor homlokot, lefelé keskenyedő fiú-nyakat és középre azt az intellektuálisan ívelt, nemes vércse-orrodat. Az én orrom egy kis, vacak gomba, amin még a szemüveg sem áll meg. Megjelenésed Greco:*32 hosszú, keskeny, udvarias, előkelő, melankolikus és gőgös. Tetszel nekem. If I can be a Rubens, or a Rembrandt…*33 Ha beszélsz, hátraveted a fejedet és minden mondatot ritmikus bólintással kísérsz. Ez rejtett verbális gyönyör. Kiszívod a szavak és gondolatok zenéjét. (Ilyenkor nem lehet belédfojtani a szót.) – Bocsáss meg, hogy tested himnusza közben beléd-belédcsípek, muszáj, mert elolvadok. Igy jelzem, hogy ébren vagyunk. Ébren és alva nagyon szeretlek. – Mit küldjek? Három kis reprodukciót, mindet nagyon szeretem. S szeretem, ha szépek szépet néznek. Michelangelohoz*34 nem kell kommentár. Ez Jeremiás, szenved, de ne hasonlíts! A másik Dürer:*35 légies üvegzöld város, milyen gót, milyen távoli és égi. A tornyok mint a tűk szúrnak a felhőkbe,*36 hogy közelebb legyünk a mennyekhez. És az a sok zöld víz, hűvös és tündéri, minden születés és halál szimbóluma, mondják az ábrafestők. – De a harmadikat*37 nézd legtovább, ezt az édes, naív fasort, cukorkék éggel, de tenyerestalpas kis kertekkel, sok jó veteménnyel oldalt. Ez Németalföld, az idill. Itt fogunk élni. Ugy-e? – Mit mondjak még névnapodon? Nagyon vágyom utánad. Maradj ilyen és maradj az enyém.

Csókollak:
Ágnes."


[Címzés:] Nagyságos dr. Lengyel Balázs karp. szkv. úrnak.*38 Ófutak, 103. nf. szakasz. Megjelent kihagyásokkal: Nemes Nagy Ágnes levelesládája. (Szerk.: Lengyel Balázs, Kerek Vera.) Bp., 1995, Magyar Írószövetség–Belvárosi Kiadó. 39. p. ?


Lengyel Balázs. (2010). Újholdak és régi mesterek - Lengyel Balázs leveleskönyve. Budapest: Petőfi Irodalmi Múzeum. Elérés forrás http://resolver.pim.hu/dia/PIMDIA72

2020.08.04.

KVÍZKEDD:
Jövő héten kerül fel az utolsó Kvízkeddes feladatlap, ami után nem sokkal eredményt is hirdetünk. De előtte még itt a mai forduló Csukás István műveihez kapcsolódóan!
Jó játékot!
A feladatlap elérhető itt.

Dürer kiállítás a Szépművészeti Múzeumban! Dürer kora – Német rajzok és metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből rendezett kiállításra online lehet jegyet venni a múzeum honlapján.

2020.08.03.

ÜNNEPI NYITVATARTÁS!

A könyvtár augusztus 20. és 23. között ZÁRVA TART.
Nyitás: 2020. augusztus 24-én, hétfőn 14 órakor.
Megértésüket köszönjük!

A Gyűrűk Ura trilógiája nem véletlenül lett ismert és sokak által szeretett. Tolkien vadregényes fantázia világa a mai napig meghatározó erővel bír az újonnan születő művekre. Ebben a cikkben 7 olyan regény (vagy sorozat) kerül bemutatásra, ami a Tolkien munkájának alapjain nyugszik, de teszi ezt úgy, hogy újat is teremt.

Sokszor ajánlunk könyveket itt a Facebookon és amikor lehet, igyekszünk a hazai szerzők műveiből is ízelítőt adni. Ebben nagy segítség ez a cikk, amiben tíz hazai írótól ajánl a szerző olvasnivalót.
A könyvek nagy része megtalálható a könyvtárban is, ha pedig pont olyat nézne ki magának valaki, ami nem szerepel az állományban, azt kérjük jelezze nekünk, mert minél több kérés érkezik az adott könyvvel kapcsolatban, annál nagyobb az esélye, hogy nemsokára az újdonságok polcán várja majd a hozzánk betérőket. 😊

2020.07.31.

POZITÍV PÉNTEK:
Újra itt a péntek és ezzel együtt egy kis történet, ami megmutatja, hogy érdemes keresni és várni arra, ami nekünk az igazán megfelelő.
Csikós Zsuzsa osztotta meg velünk a legújabb történéseket a ház eladásának történetében. Nagyon szépen köszönjük!
Reméljük mindenkinek szép lesz a hétvégéje és ha esetleg történik bármi (nem kell, hogy óriási dolog legyen, akár egy gyönyörű naplemente leírása is mosolyt csalhat az arcokra!), amit szeretnének megosztani velünk és egymással, akkor csak írjanak itt vagy keressenek minket e-mailben!
"Igazán sikeres nap. Már meséltem arról, hogy a házam eladásába vágtam. Most arról mesélek, hogy hogy találtam meg az új otthonomat. Elérkezett az idő, amikor már ténylegesen nézegethetek házakat és nem csak virtuálisan. Végig gondoltam, hogy milyen házat szeretnék, hol érezném magam igazán jól és természetesen az anyagiak mit engednek. Kiválasztottam a tájegységeket és a megtekintendő házakat. Elkészült az útvonal terv. Miután nagy távolságot kellet megtenni, ezért a pontos tervezésre volt szükségem. Én terveztem, a valóság pedig mindent gondosan átírt. Újra tervezés, mondaná a GPS. Én is ezt mondtam. Négy napom telt így, de minden felmerülő problémát leküzdöttem. Csak mentem mint egy buldózer. A tét nagy, az új otthonom. Első nap két ingatlan megtekintése. Mindkettő felejtős. Irány haza. Második nap öt ingatlan, két külön településen. Itt már akadt kettő is, amit nem utasítottam el azonnal. Harmadik nap három ház következett, ebből csak egyre mondtam, hogy talán. Kezdett eluralkodni rajtam a kudarc érzése, és egy kicsit leeresztettem. Negyedik nap újabb négy házat látogattam meg és hogy őszinte legyek kezdtem elfáradni. Na ilyenkor kell elővennem a pozitív gondolatokat, és tovább haladnom. Ez sikerült és teljesen feltöltődve vágtam neki az új kalandnak. Első ház, szerelem az első látásra. Ott volt a szikra. Azt mondtam nekem ez kell. Még tisztességből megnéztem a másik hármat is, de már tudtam, hogy melyik mellet teszem le a voksom. Találkoztam a közvetítővel, a tulajdonossal, volt egy kis alkudozás, de MEGVETTEM. Pontosan el tudom magam képzelni az új otthonomban. Tudom, hogy jól választottam. Boldog és elégedett vagyok."

020.07.28.

KVÍZKEDD:
Ez alkalommal kicsit nagyobbaknak és kicsit nehezebb feladatlapot állítottunk össze, de bízunk benne, hogy a nyári szünet miatt megnövekedett időt olvasással kihasználóknak nem okoz gondot a kérdések megválaszolása! 😉✏️
A feladatlap elérhető itt.

A járványhelyzet hívta életre a New York Times "The Decameron Project" elnevezésű kezdeményezését, aminek keretén belül 29 szerző írt novellákat a jelenlegi helyzetből inspirációt merítve. A neves alkotók között szerepel többek között Margaret Atwood is, aki "A szolgálólány meséje" c. könyvével nálunk is nagy sikert ért el.
A történetek elolvasásához csak egy ingyenesen regisztrálható NYT felhasználói fiók szükséges.

"CSALÁDI VETÉLKEDŐ - CSALÁDOK VETÉLKEDŐJE" 2020

A Karikó János Könyvtár idén is meghirdeti a „Családi vetélkedő - Családok vetélkedője” című programját.

Mint a program címe is elárulja, az egész család együtt játszhat. A szülők és nagyszülők is a csapatok tagjai lehetnek! 3-6 fős csapatok mérhetik össze tudásukat.
Együtt minden könnyebb!
A jelentkezéskor a csapatok kapnak néhány népszerű gyermekkönyvből álló könyvlistát, amit október közepéig kell elolvasniuk. A döntő rendhagyó módon, a szabadulószobák szabályait követi játékos formában. A feladatok megoldásában a könyvek segítenek.

A vetélkedő döntője 2020 novemberében lesz.
Jelentkezési határidő: 2020. augusztus 31.
A jelentkezéshez csak ezt a jelentkezési lapot kell kitölteni (amit innen tudnak pdf formátumban letölteni) és leadni a könyvtárban.

I. helyezett jutalma: 30 000 Ft értékű könyvutalvány
II. helyezett jutalma: 20 000 Ft értékű könyvutalvány
III.helyezett jutalma: 10 000 Ft értékű könyvutalvány

Könyvlista:
1. J.K. Rowling – Harry Potter és a Bölcsek köve
2. Emma Carroll – Égi tolvaj
3. Mándy Iván – Robin Hood
Elérhető a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján:
http://resolver.pim.hu/dia/PIMDIA7510
4. Csukás István – Süsü, a sárkány
Elérhető a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján:
http://resolver.pim.hu/dia/PIMDIA1027
5. Nyulász Péter és Ritter Ottó – Az időgladiátorok (Berger Szimat Szolgálat 4.)

Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!

2020.07.25.

A borús idő ellenére, egy könnyű kis nyári kvízzel jelentkezik ebben a hónapban a VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB!
Harry élete nem csak a Roxfort falai között jelent kalandokat, neki még a nyarai sem olyan unalmasak, mint nekünk, mugliknak.
Ha kitöltöttétek a kvízt, gyertek vissza és írjátok ide hány pontot sikerült szereznetek! 😉

2020.07.21.

A macskák nem csak házi kedvencek, de sok kultúrában jelentős szereppel bíró entitások, gondoljunk akár csak Egyiptomra. A Capa Központ ingyenesen megtekinthető kiállítása keretében kilenc kortárs művész mutatja be sajátos szemszögéből ezeket a könyvtárakban is gyakori kedvenc állatokat.

KVÍZKEDD:
Itt a legújabb feladvány, mely most Andersen mesés világába tesz rövid látogatást a feladatok segítségével. Ha valaki esetleg nem lenne ismerős ezek között a mára már klasszikusnak számító mesék között, annak jó lehetőség, hogy a kvíz megfejtése után, ellátogasson a könyvtárba néhány könyvért! 😉
Jó megfejtést!
A feladatlap elérhető itt.

Már nem sokáig kell azon gondolkoznunk, vajon milyen lenne Rejtő Jenő "A tizennégy karátos autó" c. regénye, ha valaki koncertszínházat szeretne belőle csinálni. Augusztus 13-án és 14-én kerül ugyanis bemutatásra Keresztes Tamás adaptációja a Városmajorban.

2020.07.20.

Még ma délutánig érhető el a múlt heti KVÍZKEDD feladatlap! 😉✏️

Kifejezetten érdekesnek ígérkezik az a válogatás, amely "Egy ​galaxissal odébb" címmel jelenik majd meg Szeptemberben. A kötetben magyar tudósok elemzik a tudományos-fantasztikus könyveket, filmeket, természetesen a saját szakterületük szempontjából.

A Vedd a hazait! kampány reklámarca lett a biatorbágyi termelői piac.

Továbbra is várjuk a rövid történeteket az eheti POZITÍV PÉNTEKRE! 😊
Akár Facebook-on üzenetben, akár a könyvtár e-mail címére! (konyvtar[@]biatv.hu)
Az oldalunkon, itt a Hírek résznél megtalálhatóak az eddig közölt írások, csak úgy, mint a Facebook-os bejegyzések között is.
Kellemes olvasgatást!

2020.07.17.

POZITÍV PÉNTEK:
Továbbra is várjuk a hétvégéket, heteket szebbé varázsoló történeteket (akár itt üzenetben, vagy a könyvtár e-mail címén: konyvtar[@]biatv.hu)
Rövid kihagyás után, itt egy újabb vidám kis történet Csikós Zsuzsától.
Köszönjük! 😄🐸
„Legyen csók vagy ne legyen?
Tegnap este 10 óra körül a csendes, nyugalmas, nem túl érdekfeszítő TV-zés közben nagy csörömpölés hallatszott kintről. Dermedten fülelek, mi ez? Hol történt? Feltápászkodok, zseblámpát keresek, és közben azon töprengek, hogy a kutya miért nem ugat? A lárma biztosan a szomszédból jött, gondolom. Kióvakodtam, és mint egy vérbeli nyomozó keresem a tetthelyet. Meg is van. Egy üveg leesett és összetört. Na jó, de mitől esett le? Vagy inkább kitől? És akkor megláttam a tettest. Akkorát ugrottam, mint egy béka. Mert, hogy pontosan béka volt. A drága aranyos „kiskutyám” pedig édesdeden aludt. Tán még horkolt is. Kesztyűt húztam és megfogtam a békát, hogy átvigyem egy biztonságosabb helyre. Míg a tenyeremen tartottam az jutott az eszembe, hogy a mesékben ilyenkor jön a csók jelenet. Kapjon a béka puszit, vagy ne kapjon? Nagy dilemma. Végül csók nélkül útjára engedtem. Mit lehet tudni. És ha nem úgy végződik, mint a mesékben?
Inkább nekiláttam összesöpörni az üvegcserepet.”

2020.07.14.

KVÍZKEDD:
Ezen a héten Walt Disney két talán legismertebb mesefilmjének főszereplői kerültek be a feladatlap kérdései közé.Ha már láttátok az Oroszlánkirályt és ismeritek Aladdin történetét bátran vágjatok bele a megoldásba! Ha még nem láttátok a két mesefilmet, akkor itt az idő megnézni őket! 😉😊
Jó szórakozást!

Thornton Wilder "Szent Lajos király hídja" c. világhírű műve ismét az eredetei, Kosztolányi fordításban kerül a boltok polcaira!

Ebben a listában olyan szépirodalmi könyvek szerepelnek, amik kriminek sem utolsóak. A bemutatott könyvek nagy része megtalálható a könyvtárban is! ☺️😉

Az udvari bolondok mindig is fontos kellékei a meséknek, nem volt ez máshogy a Mátyás királyról szóló történeteknél sem. Az OSZK munkatársa az ő alakjának nyomába ered ebben a cikkben.

2020.07.13.

Jön "a nagy Gatsby" hivatalos előzménytörténete! A kiadó F. Scott Fitzgerald születésének 125. évfordulója alkalmából jelenteti meg a "Nick" címet viselő, díjnyertes Michael Farris Smith tollából született regényt.

Nagy sikere volt a 2011-ben megjelent Ready Player One c. könyvnek, aminek jön a folytatása Ready Player Two címmel. A novemberben megjelenő könyv jövőre kerül majd a magyar könyvesboltok kínálatába.

2020.07.08.

Sherlock Holmes talán az egyik legismertebb nyomozó az irodalomban, megalkotójáról Sir Arthur Conan Doyle-ról olvashatunk az alábbi cikkben.

2020.07.07.

Ha kedd, akkor itt az újabb KVÍZKEDD!
Ezúttal a Grimm testvérek meséinek világába kalandozunk, meglátjuk ki mennyire ismeri ezeket a klasszikus meséket a legújabb olvasni szerető generáció tagjai közül! ☺️😉

A litera.hu oldal minden hónapban kiválaszt egy írót vagy költőt, aki abban a hónapban kiemelt fókuszban áll az oldalon. Ebben a hónapban Tolnai Ottó lett a "megválasztott", akinek több verses kötete is megtalálható a könyvtárban.

Ingyenes utazási lehetőség az alsó tagozatos diákoknak. Kiránduláskor, múzeumlátogatáskor érdemes kihasználni a lehetőséget!

Most lehetőség van virtuális sétát tenni az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár épületében!
2015 óta újították fel az épületet, amiben múzeumi tér is létesült, ahol állandó és időszaki kiállítások is megtekinthetőek.
A honlapon a különböző gyűjtemények darabjaiba is bepillantást kaphatunk.

2020.07.06.

Egy cikk arról, hogy miért nem ártalmas ha maszkot visel valaki.

Már a Szépművészeti Múzeumba is el lehet újra látogatni, a nyitvatartásért és a tudnivalók részletes leírásáért csak a honlapot kell felkeresni, amit ebben a beírásban is megtalálhat mindenki.
Jó szórakozást a kiállításokhoz!

Augusztus 16-ig lehet megtekinteni a Petőfi Irodalmi Múzeum "Egy írónő modellt áll" című kiállítását. A nem sokak által ismert Kádár Erzsébet festőnek indult, de az ecsetet végül tollra cserélte és írói pályafutással is büszkélkedhet.

A nyár nem csak a meleget, a fagylaltot és a könyvolvasást jelenti a vízparton, hanem bizony ekkor találkozhatunk legtöbbet vándorcirkuszokkal is. A következő oldalon összegyűjtötték melyik társulat hol lesz majd megtalálható ezen a nyáron.

2020.06.30.

KVÍZKEDD:
A múlt heti feladatlap technikai okok miatt nem került megosztásra, ezért elnézést kérünk, de a jó hír, hogy a játék még mindig tart! Ebben a feladatlapban kis kedvenceket kell megkeresni a mesékben. Jó szórakozást és sikeres kitöltést kívánunk! Emlékeztetőül, a játék végén a legtöbb jó választ beküldők között értékes könyvajándékot sorsolunk ki! Ha valaki eddig nem játszott, annak is érdemes megpróbálnia, hiszen ki tudja, lehet, hogy ha mostantól beküldi a válaszokat, esélyes lesz!
A feladatlap elérhető itt.

2020.06.29.

Rendhagyó módon hétfőn jelentkezik a VHPK. Ez alkalommal olyan játékos feladatokat hoztam nektek, amiket akár csapatokban, akár egyedül is tudtok játszani. Ha vannak Harry Potteres barátaitok, akkor töltsétek le a Harry Potter Bingót (1 hívó lap és 6 kártya áll rendelkezésre) és játszatok együtt! A játékot nagyon könnyű játszani, csak válasszatok egy játékmestert (akinél a hívó kártya lesz) a többiek pedig fogjanak egy-egy bingó lapot és egy-egy tollat. A játékmester egyesével fogja mondani a lapján látható neveket (a sorrend nem fontos), a többiek pedig bejelölik a lapjukon a kis rajzot, ha rajta van. Az nyer, akinek először gyűlik össze 5 egymás mellett vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan. Fontos, hogy akinek összegyűlt valamelyik, annak hangosan Bingót kell kiáltania! (A letölthető lapokat megtaláljátok itt)
De ne keseredjetek el, ha most nincs senki a közeletekben, aki játszani szeretne. A Mágikus Én-t egyedül is ki tudjátok tölteni, csak el kell képzelnetek milyen is lesz, ha megérkezik a levél a Roxfortból, milyen is lesz a mágikus énetek! Ha pedig a tudásotokat szeretnétek letesztelni, a könyvtárban is megtalálható „Harry Potter Tesztkönyv: kezdőknek és haladók” jó barátotok lesz a megmérettetésben. De vigyázat, a feladatok néha RBF és RAVASZ szintűek is lehetnek!

Felkerült a honlapra az új könyvek listája, amit pdf formátumban le is lehet tölteni.

Július végéig várjuk a kitöltött IDŐKAPSZULÁS lapokat! Reméljük minél több gyermek ragadott már tollat, és vetette papírra az elmúlt időszakkal kapcsolatos élményeit, érzéseit. De ha valaki esetleg nem tudott volna még erről, annak sem késő! Az alábbi linken (ami megtalálható a könyvtár honlapján is, több helyen) elérhető a pdf formátumú lap, amit lehetőség szerint A/4-es vagy A/5-ös borítékban kérünk behozni és a könyvtár bejáratánál található postaládába bedobni, vagy előzetes telefonos időpont egyeztetés alapján személyesen leadni.Köszönjük szépen és várjuk a lapokat szeretettel!

2020.06.15.

Kedves Olvasóink!
Örömmel értesítjük Önöket, hogy könyvtárunk újra megnyitott. Bár még csak rövidített nyitvatartással és az időpont-foglalásos rendszer megtartásával (hogy a biztonságos kölcsönzés betartását maximálisan teljesíteni tudjuk), de várunk szeretettel mindenkit! Lehetőség van foglalás nélkül is kölcsönözni, de csak akkor, ha éppen akkor nincsen foglalt időpont, ezért kérünk mindenkit, hogy ha teheti, foglaljon előre időpontot, amivel elkerülheti az esetleges várakozást.
A kölcsönözni kívánt könyvek listáját kérjük a foglalt időpontot megelőző napig elküldeni. A választásban segíthet a SZIRÉN könyvtári kereső és a honlapon és a Facebookon megjelentetett könyvajánlók.
Helyben olvasásra továbbra sincs lehetőség!

RÖVIDÍTETT NYITVATARTÁS
2020. június 15- től  
HÉTFŐ ÉS SZERDA: 14-17 ÓRA
KEDD, CSÜTÖRTÖK, PÉNTEK: 10-17 ÓRA
SZOMBAT: ZÁRVA
A nyitvatartási idő változtatásának jogát fenntartjuk!

IDŐPONT FOGLALÁSA (a rövidített nyitvatartási idő alatt):
Telefon:+36 23 310 028      
(mobil) +36 70 507 5510
email: konyvtar[@]biatv.hu     
  konyvtar[@]biatorbagy.hu

CSALÁDI VETÉLKEDŐ
Idén sem marad el a Családi Vetélkedő (legalábbis reméljük), de későbbi időpontban kerül majd megrendezésre.
A jelentkezéseket AUGUSZTUS 31-ig várjuk, a döntőre pedig majd Novemberben kerül sor.
Jelentkezni e-mailben lehet a konyvtar[@]biatv.hu,  konyvtar[@]biatorbagy.hu címen.
Az ajánlott könyvlistával jövő héten jelentkezünk, addig viszont itt egy rövid összefoglaló a tavalyi versenyről, kedvcsinálónak!

2020.06.11.

Játékra hív az Országos Széchenyi Könyvtár! A Corvina 3D kiállítást nem csak megnézni lehet, de különböző feladatokat is megoldhatunk, ha vagyunk olyan ügyesek.
Jó játékot! ☺️

SZABADULÓSZOBA
Itt az ideje egy újabb kalandnak! Merüljetek el Percy Jackson varázslatos világában, ahol görög istenekkel is megismerkedhettek. Ebben a szabadulószobában, amivel együtt már öt különböző szoba áll a rendelkezésetekre, ha unatkoztok, Rick Riordan a világhírű sorozatának első részét vettük nagyító alá.
Kerekedjetek fel a villámtolvajjal!

IDŐKAPSZULA
Még mindig elérhető az a lap, ami segít majd a gyerekeknek, hogy felidézzék, hogyan is töltötték a karantén ideje alatt az időt. Még nem tudjuk mikor fogjuk elásni a kapszulát, de azért reméljük mindenki töltött már ki belőle vagy most fog tollat/ceruzát/fényképet ragadni, hogy emlékeket hozzon létre!
A lap elérhető a honlapunkon, az Időkapszula leírását tartalmazó résznél, itt fent, az oldal tetején.

A nagy irodalmi alkotások hátterében sokszor áll szerelem. Az írók, költők múzsái legtöbbször maguk is érdekes életet éltek, de a ezeknek a kapcsolatoknak a nagy része nem volt sikerességre ítélve. Bár a megszületett műveket mindenki saját magáénak tekintheti a megismerésük után, azért érdekes lehet olvasni azokról a, jelen esetben nőkről, akiknek a versek, költemények eredetileg szóltak.

Felkerült a legújabb ONLINE KÉZMŰVESGyermekkönyvtár / Rendezvények oldalra. Ez alkalommal ötödölőt, vagyis amőbát készíthetünk otthon! Jó játékot!

2020.06.10.

Kedves Olvasóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az országban és a fővárosban a koronavírus kapcsán elrendelt enyhítő intézkedések könyvtárainkat még nem érintik.
A Karikó János Könyvtár megkezdte a felkészülést az újranyitásra. Reméljük, erre mielőbb sor kerül és személyesen is köszönthetjük Önöket a könyvtárban.
Kérjük, kísérjék figyelemmel tájékoztatásainkat!

Most, hogy egy kicsit többet lehet kint lenni, érdekes lehet ez a cikk, amiben összegyűjtötték azokat a helyeket, túrákat, ahol megfigyelhetjük a szentjánosbogarak rajzását, ha a kertben nem találkoznánk ezekkel az érdekes élőlényekkel.

A könyvtárban is megtalálható történelmi regényeket ajánl a következő cikk, melynek célja, hogy olyan köteteket és írókat ajánljon, amiket az otthoni történelem órákat unó fiatalok is szívesen kézbe vesznek, nem csak a stílus kedvelői.

Még cirkuszba is elmehetünk a technika segítségével! Sokak egyik kedvenc gyermekkori emléke a bohócok, állatszelídítők és zsonglőrök trükkjeivel tarkított előadás, amelynek színfalai mögé tekinthetünk be holnap délután 3 órától.

Margaret Atwood nálunk is a Szolgálólány meséi c. könyvével (és az ebből készült sorozat miatt) lett ismert, de népszerűsége hosszú évek óta töretlen. Ismerjük meg egy kicsit jobban a munkásságát!

2020.06.09.

Idén ünnepelné 115. születésnapját Rejtő Jenő. Ebben a cikkben rövid ajánlókat olvashatunk az író legnépszerűbb regényeiről. Ha valaki még nem ismeri Piszkos Fred kalandjait, annak itt az ideje, hogy kézbe vegye a könyvet!

Ismét egy helyi virtuális kiállítás! A Biatorbágyi Általános iskola tanulóinak alkotásait tekinthetjük meg ebben a videóban.

KVÍZKEDD:
Itt a legújabb feladatlap, ami tovább követi az előző hét medvés témáját, de most a talán leghíresebbikről kérdezi a játékosokat. A gyerekek nagy kedvence Micimackó és barátai állnak a kérdések középpontjában ezen a héten, a többfordulós játékunk legújabb fordulójában, aminek a végén a legtöbb helyes választ beküldők között értékes könyvcsomagot sorsolunk majd ki.
Jó játékot!
Az eheti feladat megtalálható ide kattintva.

Emlékeztetőül 😉
A könyvtár online programjairól egy kis összefoglaló.
IDŐKAPSZULA: ki hogyan éli meg a karantén nehezítette időszakot? A később elásásra váró kapszulában elhelyezendő lapok kitöltésében az egész család részt vehet!
KVÍZKEDD: több fordulós, internetes feladatlapok kitöltéséből álló játék, melynek legújabb fordulója keddenként kerül megosztása.
POZITÍV PÉNTEK: felemelő történetek, amik segítenek szebbé tenni a hétvégét és a következő hetet, Olvasóktól az Olvasóknak. Várjuk a történeteket ezen a héten is!
SZABADULÓSZOBA: már négy virtuális szabadulószobánk is elérhető, a Varázslatos könyvtár, a Kalandozás a 18. században, az Irány a Grund! és
Ezenkívül van Olvasóklubunk és Virtuális Harry Potter Klubunk is, valamint online kézműves-foglalkozásokkal is jelentkezünk!
A linkek az anyagokhoz megtalálhatóak a honlapunkon és a Facebook bejegyzések között is.

Kreatív könyvbemutatóra kerül majd sor most csütörtökön (június 11-én) Kertész Erzsivel. A kreativkonyvbemutato Facebookos oldal szervezésében Berg Judit és Kertész Erzsi közösen írt, "A négy madár titka" c. könyvet ismerhetjük majd meg. A bemutató este 5 órakor kezdődik.

Mi a közös a "Harry Potter és a Bölcsek kövében", az "Éhezők viadalában" és "A Da Vinci-kódban"? Bizony nem más, mint hogy a kiadók és a kritikusok úgy gondolták egyik könyv sem tarthat érdeklődésre az olvasók körében. Ma már tudjuk mekkorát tévedtek akkor azok, akik elé kerültek ezek a kéziratok vagy könyvek, de ebből is látszik, hogy az Olvasó az, aki végül dönt arról, hogy egy könyvnek sikere lesz-e vagy sem. A cikkben további hasonló utat megjárt könyvet találunk.

2020.06.08.

Kezdődik az új hét, ami azt is jelenti, hogy újra lehet nekünk rövidebb vagy hosszabb történeteket küldeni a POZITÍV PÉNTEKRE! Kivel mi jó történt a hétvégén? Osszuk meg egymással, hogy a következő szombat és vasárnap is kicsit jobban induljon majd. ☺️ Szeretettel várjuk az e-maileket (konyvtar[@]biatorbagy.hu) vagy az üzeneteket messengerben a Facebookon!

Presser Gábor hangjátéka "A bűnös" már elérhető online és ingyenesen. A szerzemény Esterházy Péter és Szüts Miklós azonos nevű kötetéből született.

Rona Žulj "Nevet a Nap" c. előadását tekinthetjük meg, egészen június 9-én éjfélig a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadásában.
A darabról és a színházról bővebben itt.

Június 11-től kezdve minden héten egy európai roma színházi előadást mutat be a Független Színház.

2020.06.05.

Stephen King nálunk is az egyik legkeresettebb író, akinek horror történetei mellett, "A Setét Torony" c. dark fantasy sorozata is igen népszerű.
Az ő tíz kedvenc könyvének listáját tekinthetjük meg az alábbi linkre kattintva. A listán nem csak George Orwell 1984-e, de J.R.R. Tolkien Gyűrűk Urája is helyett kapott. Ki melyiket olvasta? ☺️

Jó hír az H. P. Lovecraft rajongóknak! Hamarosan zsebkönyv formában is megjelenik a második válogatás az író legnépszerűbb műveiből.

POZITÍV PÉNTEK:
Ezen a héten Csikós Zsuzsa nagyon jó hírt szeretett volna megosztani velünk, köszönjük szépen neki és sok sikert majd az új kalandokhoz!
"Péntek van és hosszú idő után végre eljutottam a fodrászhoz. Mámorító érzés. Már belenézhetek a tükörbe, és plusz emberek között jöttem-mentem.
Jól indul a napom. Két hónap után rácsodálkozom a világra. Úgy érzem magam, mint kisgyerek, akit hosszú-hosszú idő után újra kivisznek a játszótérre.
No, szóval, új frizura, napsütés, még egy kis bevásárlás. Szép az élet. Apróságok, de boldogítanak.
Bekóválygok a boltba fél tizenkettőkor. 9 és 12 óra közötti idősáv az enyém. Aranyos pénztáros hölgy megállít, hogy „el tetszett már múlni 65 éves”?
Automatikusan válaszolok, hogy még nem. (Bár már csak 2 hét választ el)
Akkor csak 12 után tetszik tudni vásárolni.
Majdnem a nyakába ugrottam, hogy ilyen fiatalnak lát.
Nézelődök, mint a tanyasi kutya, mikor betonútra téved. Megcsörren a telefonom. Ingatlanosom hív, aki segédkezik a házam piacra dobásában. Jelentkezett egy vevő.
Zsuzsa, jelentkezett egy vevő, de csak … ennyit ad érte.
Szó sem lehet róla, ennyiért nem adom.
10 perc múlva.
Zsuzsa az új ajánlat... ennyi.
Ez már megfontolandó, de menjünk még feljebb.
Jött is az újabb ajánlat, amit elfogadtam. A hölgy (aki egyébként Spanyolországból nézte ki a házat egy hirdetésben), látatlanban vételi ajánlatot adott, amit azóta meg is erősített egy szándéknyilatkozattal is. Átutalt egy kis biztosítékot és kifizette az ügyvédet. Én még most is csak ámulok-bámulok és hitetlenkedek. Van ilyen? Van! Közben azért intézem az intéznivalókat. A hazautat már táncolva, énekelve és széles mosollyal az arcomon tettem meg. Nem kicsit keltettem feltűnést. Számomra ez egy igazán pozitív nap volt."
Ha valaki szeretne velünk és az Olvasókkal megosztani hasonló örömhíreket, az megteheti akár a Facebookon, üzenetben elküldve, akár e-mailen keresztül a konyvtar[@]biatorbagy.hu-t használva.
Tegyük szebbé együtt a péntekeket! ☺️

Gryllus Vilmos Gyermeknapi koncertje elérhető a Facebookon. Jó szórakozást hozzá! ☺️

Több mint tízezer első világháborús és régi erdélyi fotót tett közzé tegnap az Országos Széchenyi Könyvtár. A képeket böngészve képet kaphatunk arról, milyen is lehetett az élet akár száz évvel ezelőtt.

"Dunapest" lesz a címe Vámos Miklós szeptemberben érkező új regényének. A kötet már előrendelhető a kiadó honlapjáról, de természetesen a megjelenést követően elérhető lesz nálunk a könyvtárban is.

2020.06.04.

A Zafféry Károly Szalézii Középiskola készítette azt a szabadulószobát, aminek segítségével szeretnének nem csak megemlékezni Trianon 100. évfordulójáról, de segíteni a gyerekeknek, hogy jobban megismerjék mi is történt akkoriban.
Bővebben a békediktátumról és az aláírásról itt.

Virtuális kiállítás Trianon emlékére a Szépművészeti Múzeumtól. 

KVÍZKEDD
Eheti feladványunk gyermekkorunk kedves medvéit helyezte középpontba. A feladatok segítenek eszünkbe juttatni, miért is szeretjük azokat a meséket, amik medvékről, macikról szólnak. Most még plusz pont is jár azoknak, akik beküldenek egy rajzot, a feladatlap végén leírtak szerint. Amik eddig beérkeztek igen aranyosra sikerültek, köszönjük szépen!
Eheti kérdőívünk:
Medvék

A nálunk is gyakori és népszerű vendég, a Bábos Mesekuckó ajánlásával érkezik ez a mese, a kukac és alma kalandjairól. ☺️

2020.06.03.

Biztosan sokan próbáltuk már elképzelni vajon milyen lehetett az élet az ókori Rómában vagy akár Egyiptomban. Vagy szerettük volna megmutatni ezt a gyerekeknek, akik kérdeznek arról, hogyan éltek az emberek több ezer évvel ezelőtt. Ebben nyújtanak segítséget ezek a videók, amiket a New History Youtube csatornáján tekinthetünk meg.

Élő akusztikus koncert a Facebookon. A következő koncerten is meghallgathatjuk majd Halász Judit Micimackóját, Weöres Sándor Bóbita, bóbitáját és még sok, a gyerekek által nagyon szeretett dalt.

Biatorbágyról is sokan utazunk rendszeresen Kelenföldre, így jó hír nekünk is, hogy lehetséges, hogy a régi vasút épületéből végre valami új születhet.

Március óta zajlanak a kísérletek a Csopa Ovi- és Sulikaland keretében. A kísérleteket Kémcső Jenő és Spatula Sára végzi.
A webepizódokat itt megtalálhatjátok. Jó kísérletezést!

Trianoni megemlékezés holnap a Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ szervezésében. A hangszóróval kezdődő ünnepség délután fél ötkor kezdődik.

2020.06.02.

VIRTUÁLIS KÖNYVTÁRI SZABADULÓSZOBÁK:
Indul a hét, de akik inkább játékos kihívásra vágynak, azokat várják online elérhető szabadulószobáink, amik nem olyan könnyen megoldhatóak, mint elsőre tűnik. 😉😄
Vár mindenkit szeretettel a Varázslatos Könyvtár és a Kalandok a 18. században és az Irány a Grund és a Meseországba és a Kalandozások a történelemben!

KVÍZKEDD:
Eheti fejtörőnkben híres medvékkel kapcsolatos feladványokat kell megfejteni a többfordulós kvízjátékunkban. Mindenki ismeri Micimackót, de vajon rajta kívül hány ismert medve rejtőzik a világban, könyvek lapjai közé bújva?
A feladatlap elérhető itt.

Bár az idei Budapesti Wagner-napok elmarad, de helyette ingyenesen elérhetővé válik egy teljes fesztiválnyi előadás a MÜPA oldalán. A fesztivált június 18. és 27. között tekinthetjük majd meg.

Most ingyenesen olvasható Szabó Magda Pilátusa a Digitális Irodalmi Akadémia oldalán.

2020.05.31.

A különleges gyermeknapi programokat megtaláljátok itt:
Gyermeknap 2020

2020.05.29.

Az első, nagy sikerű Pompeii-t bemutató tárlatvezetés után tegnaptól elérhető az újabb, a vikinget életét bemutató kiállítás a British Museum Youtube csatornáján.

IDŐKAPSZULA
Kinek mi kerül majd az időkapszulába? Csak a könyvtár oldaláról letölthető lapok vagy esetleg valami más is? ☺️

POZITÍV PÉNTEK:
Bár péntekenként olyan történeteket szoktunk megosztani, amik Olvasóinktól érkeznek és Olvasóiknak szólnak elsősorban, de most az egyszer szerettünk volna mi, a könyvtárban dolgozók köszönetet mondani így is mindenkinek, aki az elmúlt időszakban nem csak a Facebook oldalunkat és a honlapunkat kereste fel rendszeresen, de tudtunkra adta más módon is, hogy hiányzik neki az olvasás, a könyvtárba járás.
Reméljük mindenki tudja, hogy sokat jelentenek az olvasói visszajelzések és interakció, még ha nagy részt virtuálisan is, ezekben az időkben. ☺️
Köszönjük szépen és előre is szép hétvégét mindenkinek!
Jövő héten pedig ismét egy olvasónk által megosztott történettel jelentkezünk, amit el lehet nekünk küldeni itt is, vagy a e-mailben is! (konyvtar[@]biatorbagy.hu)

2020.05.28.

Néhány napja indult az élő felolvasásokat megosztó sorozat a Francia Intézet Facebook oldalán, ahol Boris Vian műveit olvassák fel magyarul és franciául is. Nagy segítség lehet franciául tanulók számára!

Még elérhető "a dzsungel könyve" c. előadás a Harag György Társulat előadásában, de már csak pár óráig, ezért érdemes gyorsan megnézni!

Kifejezetten a művészfilmek rajongóinak hozták létre a Cinego-t, az előfizetéssel használható magyar streamingoldalt.

POZITÍV PÉNTEK:
felemelő történetek, amik segítenek szebbé tenni a hétvégét és a következő hetet, Olvasóktól az Olvasóknak.
Várjuk szeretettel az írásokat még erre a hétre is! ☺️

2020.05.27.

Új könyvet találni néha nagyon könnyű, néha nagyon nehéz, mert a választási lehetőségek száma folyamatosan növekszik. Ebben segíthet az idei az "Év Gyerekkönyve Díj" jelöltjeit bemutató lista.
Jó böngészést!

Ma este az űrutazás szempontjából rendkívül fontos kísérletet tesz a SpaceX, amit élőben is végigkísérhetünk majd a cég Youtube csatornájának segítségével. 🚀

Nagyon jó hír a Harry Potter rajongóknak! Egy új, a Harry Potter-sorozattól teljesen független mesesorozattal jelentkezett kedden J.K. Rowling brit írónő, a The Ickabog című könyv első részlete máris elérhető az interneten, ahol ingyenesen lesz hozzáférhető az egész történet.

Szekeres Adrien jótékonysági koncertje az korlátozások miatt nehéz helyzetbe került művészek javára holnap este 8 órától.

2020.05.26.

Lista olyan Youtube csatornákról, amik nem csak lekötik a gyerekeket, de tanítanak is nekik valamit. 😉

Színház otthonról!
A Madách Színház élőben az ön otthonában című sorozatának első darabjaként június 4-én mutatják be Carol Rocamora amerikai írónő Örökké fogd a kezem című művét. Az előadás helyszíne Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter lakása, ahonnan élőben sugározzák a bemutatót június 4-én 20 órakor.
Az előadásokat a Madách Színház honlapjáról lehet majd elérni, és jegyvásárlásra is ott lesz lehetőség május 26-tól (azaz mától). Az előadássorozat különlegessége, hogy valós időben sugározzák, csak akkor tekinthető meg, később nem visszanézhető!

KVÍZKEDD
Eheti játékunk a magyar népmesék világába repíti el a kvíz kitöltőit. Benedek Elek meséi után a népszerű rajzfilm változattal kapcsolatban tettünk fel kérdéseket.
A válaszok megtalálásában segít a MEK és a Youtube-on megosztott mesefilmek is.
Jó megfejtést! 😄✏️

A SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) készített néhány felirattal ellátott, jelnyelvi videót az ELTE Egyetemi Könyvtárával együttműködve, a bezárt könyvtárak működéséről.

2020.05.25.

Lassan mindenhol megérik a cseresznye, ez is alapjául szolgálhat egy POZITÍV PÉNTEKRE beküldött történetnek! 😉 Várjuk szeretettel az írásokat akár Facebookon, akár e-mailben! (konyvtar[@]biatorbagy.hu)

Virtuális séták az ókor birodalmában! Vár Hellász, Róma és Egyiptom is!

Ingyenes lehetőség Wagner világhírű "A Nibelung gyűrűje" opera-ciklusának megtekintésére.
Bővebben a műről.
Itt pedig a link magukhoz, a videókhoz.

Ludwig van Beethoven: Prométeusz teremtményei – nyitány op. 43 előadása virtuálisan a Kalamazoo Symphony Orchestra előadásában.
Prométheuszt a tűz elhozatala, a mesterségek ismeretének tanítása és az áldozatbemutatás gyakorlatának bevezetése miatt a civilizáció atyjának tekintették. Hallgassuk szeretettel ezt a nyitányt, ami jó belépő lehet a komolyzenével még csak ismerkedők számára is! Bővebben Prométeuszról.

2020.05.22.

Másfél órás, angol nyelvű, tárlatvezetésen vehetünk részt a BBC tudósítóinak segítségével a British Museumban. A Pompeii-t bemutató 90 perces filmben nem csak a tárlattal ismerkedhetünk meg, de világhírű szakértők is mesélnek majd a kiállított tárgyakról.
Jó szórakozást!

Letölthető matematika, magyar és környezetismeret tantárgyakhoz kapcsolódó felmérők, szöveges és rajzos feladatok, készségfejlesztő játékok, kézműves ötletek és mesék elsőtől negyedik osztályosoknak a Szülővilág oldalán!

"Könyvmolyképző - Magyar szerzők könyvmaraton" az Alexandra Könyvkiadónál. Itt az alkalom, hogy támogassuk a magyar írókat, miközben kedvezményesen vásárolhatunk könyveket! ☺️

Ebben a hónapban az Virtuális Harry Potter Klub újfajta formában jelentkezik. Ez alkalommal kirakósok segítségével kapjátok meg az idézetet, amit a "Legendás állatok és megfigyelésük" c. filmben (és annak hivatalos szövegkönyvében) találhattok. A hét varázslatos, Harry Potter világával kapcsolatos kirakót és a feladatok megoldását azok is megpróbálhatják, akik nem lépték még át a Roxfort képzeletbeli küszöbét. De vigyázzanak, aki egyszer belép ebbe a világba, nem biztos, hogy valaha is elhagyja! ;) Az előző hónap két kvíze is megtalálható természetesen a honlapunkon!
Link a feladatlaphoz.

 

Albert Camus "Pestis" c. regénye az elmúlt hónapokban a sikerlisták élére ugrott, ahogy erről mi is írtunk korábban. Most exkluzív Camus-szöveg olvasható a Nyugati tér blogon, ami csak 30 napig érhető el ezen a felületen (május 20-tól számítva).

POZITÍV PÉNTEK:
Ezen a héten is érkezett be olyan történet, ami mosolyt csalhat az arcokra. Köszönjük szépen Csikós Zsuzsának, hogy folyamatosan megosztja velünk a vidéki élet szépségeit humorosan bemutató rövidke írásait!
Ha valaki szeretne csatlakozni hozzá, csak annyit kell tennie, hogy beküld nekünk akár a Facebookon, akár a honlapunkon megadott e-mail címen, egy rövidke (vagy akár hosszabb!) történetet, ami jobbá, szebbé teheti mindenki hetét.
Kellemes hétvégét!
„Ma elütött egy madár. És ezt szó szerint értem. Ki sem teszem a lábam a portámról, és mégis történik velem valami. Ez úgy történt, hogy a kertben mentem a hatalmas, nagy lombozatú cseresznyefa mellett, és hallom ám, hogy valaki motoszkál a sövényben. Ez tőlem olyan 4 méterre lehet. Lépek kettőt, megzörren a bokor és felszállásra készül a madár. Nem tudom a biológiai besorolását, de akkora volt, mint egy fekete rigó. Szóval felszálláshoz készülődik, de a start egy kicsit nehézkes. Rövid a kifutópálya, kevés a felhajtó erő. Piszkosul csapkodott a szárnyával. Hiába, mire elért hozzám még csak fejmagasságban (az én fejem) volt. Jók a reflexeim, konstatáltam. Hú, ezt megúsztam. Egy lépés előre, és a jelenet megismétlődik. Ez egy másik madár volt, Ő is onnan jött. Lehet, hogy a párja volt? Lehet, hogy az ott a bokor tövében egy szerelmi fészek? A vérnyomásom biztosan magasabb volt, mint a madarak röppályája. El is döntöttem, énekelve fogom megközelíteni a cseresznyefát.”

2020.05.21.

90 magyar filmklasszikus nézhető ingyen most már YouTube-on is. A filmek listáját a cikkben találhatják.

Folyamatosan növekszik azon hírességek listája, akik részt vesznek az első Harry Potter könyv felolvasásában. Stephen Fry, Simon Callow, Bonnie Wright (Ginny Weasley), Evanna Lynch (Luna Lovegood) után most Jamie Parker és a "Harry Potter és az elátkozott gyermek" Broadway adaptációjának szereplői olvassák fel a hatodik fejezetet. A videók megtekintéséhez csak regisztráció szükséges.

Itt az újabb Virtuális Szabadulószoba! Ez alkalommal a Pál utcai fiúkkal együtt játszva kell megoldani a könyvhöz, filmhez és a musicalhez kapcsolódó feladatokat. Senkit se riasszon el az, hogy a könyv kötelező olvasmány, a feladatok játékosak lesznek! Ha valaki nem látta még a filmet, az most megnézheti a Youtube-on a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívumnak köszönhetően.
Jó szórakozást és irány a Grund!

Erdei iskola igazi erdészekkel! Otthonról az erdőbe: online erdei iskolai foglalkozásokat indítanak az erdészeti erdei iskolák a környezeti nevelés jegyében.

Bendl Vera a Pagony egyik legújabb szerzőjének új regényének első fejezetét olvashatjuk a Pagony oldalán. Főszereplője Berci, aki először nagyon örül, hogy nem kell iskolába járnia, de aztán kiderül, hogy ez nem jelenti azt, hogy nincs tanulás, viszont a nagymamáját nem láthatja olyan gyakran, mint szeretné.

2020.05.20.

Jövő héttől (május 25-től) bővül a könyvcsomagok átvételének ideje! Már nem csak délelőtt 11 órától 12 óráig lehet jönni (időpont alapján) hanem délután 14:30 és 15:30 között is, természetesen az óvintézkedések teljes körű betartásával dolgozik a könyvtár!

A BonBon Matiné Youtube csatornáján különböző hangszereket ismerhetünk meg Győző bácsival. Az első videóban a hegedűről volt szó, azóta pedig felkerült már 20 hasonló témájú videó is.

Óbudai Danubia Zenekar Online énekóráinak első részéből megtudhatjuk mire jó, ha jó egyáltalán valamire, a karmester. 😄

2020.05.19.

Gyereknap alkalmával egy nap alatt körbeutazhatjátok Magyarország bábszínházait a fotelben ülve!

Gyereknapi könyvakciók az Alexandra Könyvkiadónál.

KVÍZKEDD
Itt az újabb forduló! Eheti két részes feladatlapunk első felében népszerű mesehősöket kell beazonosítani, a második részben pedig a Dzsungel könyve szereplőinek neveire vagyunk kíváncsiak. 😊
Jó szórakozást!
Ki vagyok én? és A dzsungel könyve

Agócs Írisz Facebook oldalán megtanulhatunk állatokat rajzolni! A legújabb oktató képen nem mást, mint a hangyászt láthatjuk. ☺️✏️
Jó rajzolást!

Hoffer Károly meséli el Lázár Ervin "A hétfejű tündér" c. meséjét a Budapest Bábszinház youtube csatornáján megosztott videóban. Esti mesének tökéletes!

2020.05.18.

Virtuálisan bejárható a Vajdahunyad vára is!
(baloldalt alul lehet választani: lejátszani, amit az oldal ajánl, és lehet "sétálni", szintet választani)

- Mi leszel ha nagy leszel?
- Űrhajós!
Sokunk válasza volt hasonló gyerekként, de nem sokan jutottunk el az álom valóra váltásáig. Egészen idáig, mert a SpaceX-nek köszönhetően, most kipróbálhatjuk magunkat ha másként nem is, de virtuális űrhajósként!

A DM és a Vasúttörténeti Park idén igazán különleges programmal készül gyereknapra. A Vasúttörténeti Park Facebook oldalán és Youtube csatornáján követhetik a gyerekek és szüleik az egymás utáni izgalmas programokat, melyek házigazdája Horváth Szilárd lesz.

2020.05.15.

Egy kis fejtörő reggelre! Melyik híres magyar költemény első versszakát rejtik az alábbi képen látható emojik? (Megoldás a kép alatt)

(Radnóti Miklós - Bájoló)

Bogyó és Babóca rajongók figyelem! Bartos Erika: Bogyó és Babóca - Mese az elveszett nyusziról című meséjét hallgathatjátok meg a József Attila Könyvtár Dunaújváros videójában.

Könyvtérért rajongók bingója 😄
(A bingó szabályai azoknak, akik esetleg nem ismerik.)

Már két online kézműves-foglalkozásunk is van, a játékokat és az elkészítésüket tartalmazó képeket megtalálhatjátok a Facebookon és itt, a honlapunkon is. 😄

Ha péntek, akkor POZITÍV PÉNTEK!
Csikós Zsuzsa kedves történetével szeretnénk szép hétvégét kívánni mindenkinek!
„Már két hónapja, hogy a karantén szorításában élek. Ki sem dugom az orrom a kapun kívülre. Hozzáteszem, nagy szerencsémre nem lakásban, hanem házban élek, aminek kertje is van. Tehát a jó levegő, a természet adott. Pár lépcső és már kirándulhatok. Szóval én egy társaságkedvelő ember vagyok, de ez az utóbbi hetekben nem volt megvalósítható. Beszélgetni csak a kutyámmal tudok. Megjegyzem jó társaság. Ahogy ő lesi a szavaimat, azt ember utánozni nem tudja. Kutyámon kívül van még egy zöld gyík is a kertben. A napi rutin úgy zajlik, hogy kócosan, kávéval a kezemben lesétálok a kertbe, és az áldott napsütésben melegszem, de ezt a gyík is így gondolja. Mikor már közeledek felé (egészen eddig a számomra láthatatlan) a napozásból egy pillanat alatt fénysebességre vált, és elillan. Én frászt kapok, a kávé kilötyög, és próbálkozom a normál légcserével.
Egyik délelőtt a szobából tartottam kifelé a konyhába és a nyitott bejárati ajtóba, a küszöbön belül egy aranyos kicsi fekete rigó nézelődött kifelé. Alaposan szemügyre vette a tőle másfél méterre alvó Mangót (kutya). Én a szobaajtóban, a madár a bejárati ajtóban, Mangó pedig édesdeden durmol. Idilli kép volt. Pár nap múlva pedig a házammal szemben lévő szőlőskertben legelészett egy édes kis őzike. Őt nézhettem vagy három percig. Megkoronázta a napomat.”

2020.05.14.

A héten minden este új előadást tesz megtekinthetővé a MET vagyis Metropolitan Opera. Az ingyenes előadásokat 24 óráig lehet megtekinteni, az angol nyelvű lista itt található meg.

Rövid kis videókat találhatunk Alma és Véda Youtube csatornáján, amik segíthetnek a gyerekeknek rajzolni tanulni. A kicsiknek készült videók között például szerepel olyan, amiben 1-9-ig a számokat állatokká alakíthatjuk át.
Jó rajzolást kívánunk! ☺️

Nem csak gyerekeknek tudunk rajzleckét ajánlani! Felnőtt fejjel sem késő elkezdeni a ceruzahasználat próbálgatását, amihez ez a videó nyújthat egy kis segítséget.

Könyvgyűjtés gyereknapra! Igaz, hogy a gyűjtés helye budapesti, de azért reméljük sok gyereknek tudunk majd közösen örömet okozni. ☺️

2020.05.13.

Harry Potter rajongók figyelmébe! Már a harmadik fejezetnél tart a hírességek előadásában ingyenesen (csak regisztrációhoz kötött) meghallgatható Harry Potter és a Bölcsek Köve felolvasása. A legújabb fejezetet pedig nem más, mint Eddie Redmayne vagyis Göthe Salmander olvassa fel, akit a Legendás állatok és megfigyelésük c. filmből ismerünk.
Irány a Wizarding World!

Kovács Margit Kossuth-díjas magyar kerámiaművész, érdemes és kiváló művész alkotásaiból tekinthetünk meg egy kiállítást, virtuálisan a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum oldalán.

Újabb beszélgetés Dr. Konta Ildikó Mária szakpszichológussal, most az időseket érintő kérdésről.

Már két virtuális könyvtáros szabadulószobánk is van!
Vár mindenkit szeretettel a Varázslatos Könyvtár és a Kalandok a 18. században!
A feladatokat elsősorban nagyobb gyerekeknek állítottuk össze, de a felnőttek is élvezhetik a feladatok megfejtését.

2020.05.12.

Május 10-én ünnepeltük a Madarak és Fák napját, erről olvashatunk a National Geographic oldalán egy rövid cikket. Az OSZK oldalán pedig a témához kapcsolódó vers- és regényrészleteket olvashatunk.

Játékos matematikai feladat a művészet bevonásával A Szépművészeti Múzeum Facebook oldalán. Sok sikert a feladat megoldásához!

KVÍZKEDD:
Itt az új két részes feladatlap! Az első részben a kirakós megoldása után ismert mesehősöket kell beazonosítani, a második részben pedig közkedvelt mesékből vett idézetekből kell kitalálni melyik meséről is van szó. Jó szórakozást kívánunk!
Kirakó és Idézetek

Még tíz napig lehet jelentkezni a PMAMI képzéseire! A kultúra fontos része az életünknek és az olvasás mellett talán a zene a második legnépszerűbb formája annak, hogy hozzáadjuk azt a mindennapjainkhoz.☺️

A könyvtár online programjairól egy kis összefoglaló, ha valaki lemaradt volna esetleg valamiről. ☺️
IDŐKAPSZULA: ki hogyan éli meg a karantén nehezítette időszakot? A később elásásra váró kapszulában elhelyezendő lapok kitöltésében az egész család részt vehet!
KVÍZKEDD: több fordulós, internetes feladatlapok kitöltéséből álló játék, melynek legújabb fordulója keddenként (vagyis ma) kerül megosztása. A legutóbbi feladatlap kirakósokat és idézeteket tartalmaz és a kisebbek biztosan nagyon fogják élvezni!
POZITÍV PÉNTEK: felemelő történetek, amik segítenek szebbé tenni a hétvégét és a következő hetet, Olvasóktól az Olvasóknak. Várjuk szeretettel a történeteket!
SZABADULÓSZOBA: már két virtuális szabadulószobánk is elérhető, a Varázslatos könyvtár és a Kalandozás a 18. században.
Ezenkívül van Olvasóklubunk és Virtuális Harry Potter Klubunk is, valamint online kézműves-foglalkozásokkal is rendszeresen jelentkezünk!
Az anyagokhoz megtalálhatóak itt a honlapunkon és a Facebook bejegyzések között is.

2020.05.11.

Ma is lehet időpontot foglalni 9 órától egész délután 2-ig! Bővebb információ a múlt heti, pénteki hírekben!

Nem csak világsztárok adnak otthonról koncertet, a mi, igencsak nagy népszerűségnek örvendő, "helyi sztárjaink" (és ezt a legnagyobb elismeréssel írjuk!) sem maradnak ki a sorból. Éles Gábor otthoni koncertje, hogy jól induljon a hét! 😊

Ki milyen kincset rejt majd el az IDŐKAPSZULÁBA? A letölthető feladatlap megtalálható itt, a könyvtár honlapján! Kíváncsian várjuk, ki mit szeretne megőrizni ebből az időszakból. 😊

Hétvégén Kendőlengetős varázskoncert volt, még ha "csak" felvételről is! Ha valaki esetleg lemaradt volna, az most is megnézheti a felvételt! ☺️

Holnap érkezik a KVÍZKEDD újabb fordulója, de addig még bőven van idő kitölteni a múltheti feladványt! ☺️😉
A görög istenekkel kapcsolatos kérdések itt találhatóak: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2020.05.08.

Kedves Olvasóink!
Jó hírünk van a kölcsönözni vágyóknak!
MEGKEZDTÜK A KÖNYVCSOMAGOK ÖSSZEÁLLÍTÁSÁT! LEHETŐSÉG VAN A KÖNYVEK VISSZAHOZATALÁRA ÉS KÖLCSÖNZÉSÉRE!
A koronavírus-járvány miatt könyvtárunk 2020. március 17-től személyesen nem látogatható.
Késedelmi díjat továbbra sem számolunk fel, de lehetőséget nyújtunk a könyvek VISSZAHOZATALÁRA és KÖLCSÖNZÉSÉRE.
2020. május 11- 22. között hétköznap 11-12 óráig.
Az udvaron, a belső ajtónál vehető át a könyvcsomag.

A SZOLGÁLTATÁSRA CSAK IDŐPONT FOGLALÁSÁVAL VAN LEHETŐSÉG!
IDŐPONT FOGLALÁSA:
9-14 óráig:
Telefon: +36 23 310 028 (mobil)+36 70 507 5510
email: konyvtar[@]biatv.hu ; konyvtar[@]biatorbagy.hu
Személyesen a kapun lévő postaládába bedobott cédulával.

Csak az tud kölcsönözni, aki az eddigi kölcsönzéseket visszahozza.
3 db könyvet lehet előjegyzéssel kérni.

A szolgáltatást kísérleti jelleggel működtetjük, így a változtatás jogát fenntartjuk!
Köszönjük megértésüket.

Két élő bemutatóval is készül a Madách színház júniusban!

POZITÍV PÉNTEK
Eheti történtünket Puskás Nórától kaptuk, nagyon szépen köszönjük! ☺️
"Mákos tészta
Gyerekkoromban nagymamám gyakran készített tésztát ebédre. Ámulva figyeltem, ahogy Busi dolgos kezei liszt, tojás, só és víz elegyéből pillanatok alatt hatalmas aranyló tésztakorongokat varázsolnak. Villámgyors metélés után belezuttyintotta a lobogó vízbe, s lett belőle krumplis tészta, túrós csusza vagy káposztás cvekedli. És persze szilvalekváros derelye, mert ettől nő a legénynek az ereje. Vagy a megunhatatlan mákos tészta.
Mi legyen az ebéd? Kezdtem kifogyni az ötletekből. Legyen túrós derelye! Legyen, de nem volt a fagyasztóban. Nem is szeretem annyira a boltit, mert túl vastag a tésztája. Nekiálltam tésztát gyúrni. Lassan ráállt a kezem, felidéztem nagyanyám gyakorlott mozdulatait. Ráeszméltem, hogy nekem ez megy! A szilvalekváros és túrós barátfülék hamar elfogytak.
Meséltem anyunak, mekkora sikert aratott életem első derelyéje. Nem is olyan macerás elkészíteni, mint gondoltam. Hát, igen. Busi képes volt arra, hogy iskolából hazajövet, ha egyikünknek nem volt ínyére az aznapi ebéd, amíg ledobtuk a táskát, átöltöztünk és kezet mostunk, összedobott egy mákos tésztát.
Vasárnapról csak leves maradt hétfőre. Mi legyen hozzá? Gondoltam egyet, begyúrtam egy adag tésztát. Mákos tészta lett belőle."

Online Kézműves!
Eheti, az interneten elérhető kézműves-foglalkozásunk során, kézzel készített építőkockák elkészítését mutatjuk be. Részletek a Gyermekkönyvtár / Rendezvények oldalon! 

2020.05.07.

Nem csak külföldi híres múzeumoknak vannak virtuális gyűjteményei, a Szépművészeti Múzeum Régi Magyar Gyűjteménye is megtekinthető a virtuális kiállítóterem segítségével!

Elérhetővé vált a második virtuális szabadulószobánk, amiből a kiszabaduláshoz az Időfutár c. nagy sikerű könyvsorozat adhat segítséget, de nem szükséges az ismerete a játék élvezetéhez! Kellemes kalandozást kívánunk a 18. században!

Holnap péntek, ami nem jelent mást, mint POZITÍV PÉNTEKET! ☺️ Még van idő beküldeni ami a héten történt és másokkal megosztva szebbé tehetné a hétvégét! Írhatnak nekünk a Facebookon is, vagy küldhetnek e-mailt a konyvtar[@]biatorbagy.hu-ra. Azoknak, akik már küldtek be, köszönjük szépen!

2020.05.06.

Jó reggelt és szép napot mindenkinek! ☺️
Tegnap felkerült a KVÍZKEDD legújabb feladatlapja, de ezen kívül van még online SZABADULÓSZOBÁNK is (amiből a következő érkezik csütörtökön!), kézműves-foglalkozásunk is és a Harry Potter rajongókról sem feledkeztünk meg. 😄

Nagyon jó hírünk van a Harry Potter rajongóknak! A hivatalos HP rajongói oldalon (Wizarding World) tegnaptól kezdve elérhető az első könyv Harry Potter és a Bölcsek köve eredeti változatának (Harry Potter and the Sorcerer's Stone) első fejezete, amit nem más, mint a filmekben a kis túlélő megformálásért felelős Daniel Radcliff olvas fel. Ez az első videó regisztráció nélkül érhető el, sőt annak, aki inkább csak hallgatni szeretné Daniel a Spotify-on keresztül ezt is megteheti. A következő fejezetek, amiket hírességek olvasnak majd fel (David Beckham, Stephen Fry) már regisztráció után lesznek elérhetőek, de a regisztráció ingyenes és mindenki számára elérhető, így reméljük nem lesz senkinek gondja vele. ☺️
Jó szórakozást kívánunk az első fejezethez és aki még nem tette meg, az részt vehet az első Virtuális Harry Potter Klubunkon is! 😉😀🧙‍♂

A nálunk is népszerű előadás-sorozatot tartó Ujvári Gabriella tanácsait hallgathatják meg a Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ videósorozatának keretén belül. ☺️

Letölthető (pdf formátumban) a Karikó János Könyvtárban megtalálható új könyvek listája. Új könyvek alatt az idén beszerzett könyveket értjük, tehát minden olyat, ami 2020. januárja óta került az állományba. Természetesen ezen felül is renget könyv várja majd az Olvasóinkat, de talán kicsit könnyebb lesz így tájékozódni a legújabbakról.

Andy Warhol kiállításra is elmehetünk, ha csak virtuálisan is. A bezártságot nem könnyű kezelni, de a még mindig növekvő számú virtuális kiállítások sorába a londoni Tate múzeum színes gyűjteménye is belépett márciusban, erre szeretnénk most felhívni a figyelmet.

2020.05.05.

Közlekedésbiztonság témával indít meseíró- és rajzpályázatot a Magyar Autó Klub!

KVÍZKEDD:
Itt az újabb forduló! Ezen a héten a kicsit idősebb gyerekeknek szerettünk volna kedvezni, ezért a görög istenekkel kapcsolatosak a kérdések. Köszönjük szépen mindenkinek, aki velünk játszik és sok sikert erre a hétre is!
Görög istenek.

A Biatorbágyon is mindig telt házas koncerteket adó Halász Judit is várja a pályázni kívánók műveit! 6 és 19 éves kor közöttiek küldhetnek be egészen június közepéig mesét, verset vagy prózát. Részletek itt.

POZITÍV PÉNTEK
Bár még a hét elején vagyunk, de azért várjuk szeretettel az olyan történeteket, akár rövid, akár hosszú formában, amivel kicsit szebbé tehetjük majd a pénteket! ☺️

2020.05.04.

Bujtás Zoltán gömbpanorámás felvételeivel szeretnénk kellemes hetet kívánni előre is minden kedves Olvasónknak!

A múlt heti sikerre való tekintettel megismételjük a régi folyóiratok elvitelének lehetőségét! Holnap (május 5) és holnap után (május 6) reggel 9 órától délután 1 óráig várunk mindenkit a könyvtár bejárata elé, aki szeretne hazavinni folyóiratok régi számaiból vagy régi olvasói ajándékkönyvekből. A könyvek jó állapotúak, de a könyvtárnak nincs rájuk szüksége, ezért szeretnénk elérhetővé tenni őket azoknak, akiket esetleg érdekelnek.
Várunk mindenkit szeretettel holnap!
De ne feledjék, a könyvtár továbbra sincs nyitva!

KVÍZKEDD
Ma még kitölthető az eheti feladatlap! Holnap érkezik a következő, amiben görög istenekkel kapcsolatos feladványokat kell majd megfejteni.
Bogyó és barátai és az Ebugatta ABC.

Május negyedike érthető módon sokak számára a Csillagok Háborúját juttatja eszébe. Idén sem maradnak programok nélkül a rajongók, sőt most az egy napos ünneplés helyett kettő áll rendelkezésre!
Az erő legyen mindenkivel! 😉

2020.05.01.

POZITÍV PÉNTEK:
Ezen a héten többen is meg szerették volna osztani a gondolataikat és képeiket velünk, ezért úgy döntöttünk minden beküldött anyagok felteszünk ide és a honlapra is.
Az első írás a tavaly a könyvtárban Sissiről előadást tartó Kordásné Szász Melindától érkezett.
Köszönjük szépen!
"Pozitív péntek egy háromgyerekes édesanya szemszögéből
Amikor kihirdették a vészhelyzetet, rögtön azon kezdtem el gondolkozni, hogyan is fog menni a 2 iskolás gyermekem és egy ovis gyermek home school-ja. Hála a Jó Istennek jól alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez, rugalmasan, és szépen tudnak, tudunk tanulni együtt. Nálunk a szoros napirend vált be, vagyis tudjuk, hogy a két sulisnak milyen feladatai vannak, kiírjuk és kipipáljuk a megoldott feladatokat. Nyilván vannak nehezebb helyzetek, de megoldódik szépen minden az összefogással.
Ebben a koronavírusos helyzetben nagyon nagy szükség van egy bátorító szóra, az emberek összekapcsolódására. Ezt tapasztalom városomban, hogy ez sikerült is.
Jómagam olyan ember vagyok, aki mindig, mindenben igyekszik meglátni a jót, és alapvetően optimista, pozitív embernek vallom magamat. Hiszem, hogy a szülők magatartása, akár egy ilyen nehéz helyzetben is, példamutató lehet. Ha mi, szorongunk, stresszelünk, ezeket az érzéseket azonnal átveszik a gyermekek is. Ez saját tapasztalatom.
Mi segíthet? közhely, de tényleg: minden napban meglátni a jót, (buddhista tanítás egyébként), örülni apróságoknak, pl: jó az idő, egy illatos virág, egy állatka stb. A rendszeres testmozgás bizonyítottan endorfin hormont termel, amely a boldogság érzetünkért felelős. Ha nem tudtok kimenni, akkor online videók segítségével a lakásban is el lehet végezni egy napi 20-30 perces mozgást, amely egészségvédő hatású. A gyerekeket is be lehet vonni, és máris egy tesióra letudva😊
Sok vitamint lehet enni már tavasszal, ezek is segítenek, hogy jobban érezhessük magunkat a bőrünkben. Nagyon igaz a mondás: Az vagy, amit megeszel😊
Ha már digitális világba csöppentünk a bezárt színházak helyett, esténként házhoz jön a kultúra, hiszen egyre több színház kínál online előadást. Egyik ismerősöm ki is öltözött, sminkelt, mintha valóban színházba menne. Ezek a kis készülődések megint csak pozitivitással tölthetnek el bennünket.
Összefoglalva: ameddig kénytelenek vagyunk karanténban lenni családjainkkal, próbáljuk meg a hasznunkra fordítani ezt az időt: lehet pl. tanfolyamra is járni, zenét hallgatni, tornázni, kézműveskedni.
Mindenkinek kitartást kívánok és sok mosolygós arcocskát😊"

POZITÍV PÉNTEK
A mai második rövidebb történetet Talpa Hajni küldte el nekünk a Heresznyei Könyvtárból.
Nagyon szépen köszönjük!
"Vasárnap, miközben egy nehéz hét után kihajtottam a kecskéket a legelőre, leültem egy öreg fa tuskójára, arra gondoltam, becsukom a szemem, mint régen, mikor Pesten éltem, és egy szebb világra gondolok. Aztán jött a felismerés, hogy most nem is tudok szebbet elképzelni, mint a valóság, és nem akarom becsukni a szemem, mert ezt akarom látni ami most van, ott akarok lenni, ahol most vagyok, azokkal akikkel vagyok. Mindenkinek azt kívánom, hogy élje át az elégedettséget. 🙂"

POZITÍV PÉNTEK
Mai harmadik PP bejegyzésünk Szinnai Krisztina gyönyörű képeit tartalmazza, amiket egy pénteki séta alkalmával készített.
Nagyon szépen köszönjük!

POZITÍV PÉNTEK
Utolsó történetünket Csikós Zsuzsa küldte be, akinek nagyon szépen köszönjük ezt az írást is!
Várjuk jövő hétre is a jelentkezéseket a Pozitív Péntekre akár itt üzenetben, vagy a honlapon (a Hírek oldalon) megosztott e-mail címre.
"Karanténban, esténként sok-sok filmet nézek a TV-ben. Arra a következtetésre jutottam, hogy nem szeretnék olyan géppel repülni, amin Tom Hanks a pilóta.
Filmjei: Sully, csoda Hudson folyón (felszállás után madárütközés, kényszerleszállás a Hudsonon), Számkivetett (a FEDEX gépe lezuhan és egyedüli túlélő), Apolló 13 (ezt mindenki ismeri, meghiúsul a holdraszállás). Mind nagyon jó film. Nekem tetszett. Többször is láttam ezeket a filmeket, de még mindig érdeklődéssel nézem. Szóval nem életbiztosítás azon a gépen utazni, amit Ő vezet. Ezzel együtt imádom a repülést, és még a filmek megnézése után sem lankad a lelkesedésem."

2020.04.30.

Ma 9 órától vihetőek el az újságok! A tegnap már megjelentetett hírt csak újra kiírjuk, hátha szeretne valaki elvinni a folyóiratok régi számaiból, amiket a könyvtár bejáratánál találhatnak meg egészen délután 1 óráig.

Április 30. a magyar film ünnepe 2018 óta, ennek örömére (egészen május 10-ig) a Nemzeti Filmintézet 20 magyar vígjátékot tesz ingyenesen megnézhetővé! A filmek itt érhetőek el.

KVÍZKEDD
Egy kis segítség a feladatlapokhoz! Az első oldalon elhelyezett képekhez a Bogyó és Babóca könyvekben szereplő karakterek nevei jelentik a megoldást, a második "Ebugatta ABC" elnevezésű lapon viszont népszerű regények címeit kell megtalálni az ABC sorrendbe állított betűkből. Jó megfejtést kívánunk!

Itt van Országgyűlési Múzeum oktatóvideó-sorozatának újabb része, melyben a rendi országgyűlések kialakulásáról tanulhatunk.

2020.04.29.

Kedves Olvasóink! Bár a könyvtár továbbra is zárva tart, de jó hírünk van azok számára, akik régi folyóiratokat szeretnének! Most csütörtökön, azaz április 30-án délelőtt 9 óra és délután 1 óra között ingyenesen elvihető lesz több folyóirat régebbi száma a könyvtárból (vagyis a könyvtár bejáratától). Várunk mindenkit szeretettel, de kérjük az egészségügyi előírásokat továbbra is tartsuk be, hogy tudjunk egymásra vigyázni! Könyv kölcsönzésre vagy visszavételre nincs lehetőség, ezért kérjük ne jöjjenek!
Köszönjük szépen a megértést!

Az otthon töltött többlet időt sokféleképpen el lehet tölteni, az egyik mód a társasjáték. Ha valaki újdonságokra vágyik, amik ráadásul magyar nyelven érhetőek el, azoknak lesz ez a cikk hasznos. Az összegyűjtött játékok egy részét meg lehet rendelni, de vannak olyanok is, amiket ha van otthon nyomtatónk magunknak is el tudunk készíteni. Jó szórakozást!

Felkerült a húszezredik kötet is a Magyar Elektronikus Könyvtárba, amit teljesen ingyen, regisztráció nélkül lehet használni.

Három ingyenes tanfolyamot ajánl az Eduline, melyek egyike abban segíthet, hogyan készüljenek fel a vizsgáikra az érettségizők (vagy bárki más, akinek vizsgái jönnek), ha kevés idő áll rendelkezésre a felkészüléshez.

2020.04.28.

Nem csak az írópalántáknak vannak lehetőségei pályázni a héten, rajzpályázatot indít az Office Depot is!

Újra itt a KVÍZKEDD!
Eheti feladatlapunk a kicsik körében népszerű Bogyó és Babóca c. sorozat szereplőihez és könyv címeihez kapcsolódik. Nagyon szépen köszönjük a folyamatos részvételt és jó megfejtést kívánunk erre a hétre is!
Bogyó és barátai és az Ebugatta ABC.

A Néprajzi Múzeum különleges házi videó sorozatot indít. Az epizódokban a múzeum munkatársai azt mutatják be, hogy mennyire más szemmel néznek most az egykori járványok emlékét őrző tárgyakra.

Ha valaki esetleg lemaradt volna a könyvtár online programjairól, annak itt egy kis összefoglaló. Tegnap indítottuk az IDŐKAPSZULÁT, ezen kívül heti rendszerességgel osztunk meg lélekemelő történeteket a POZITÍV PÉNTEK keretén belül, és a többfordulós kvízjátékunk, a KVÍZKEDD legújabb fordulójának feladatlapja is elérhető mától.
A linkeket az anyagokhoz megtalálhatóak a honlapunkon és a Facebook bejegyzések között is.

2020.04.27.

Öt könyvajánló Szentesi Évától szeretettel.

Kinek milyen volt a hétvégéje? Reméljük sok jó dolog történt mindenkivel, ami esetleg szeretnének megosztani másokkal is. ☺️ A POZITÍV PÉNTEK a könyvtárnak az a kezdeményezése, amivel szeretnénk kicsit jobbá tenni a hétvégéket, de ez nem valósulhat meg a ti, az önök segítsége nélkül! Várjuk a rövid vagy akár hosszú beszámolókat, történeteket, mert biztosak vagyunk benne, hogy most is sok jó dolog történik a városunkban. E-mailben (konyvtar[@]biatorbagy.hu) vagy facebookos üzenetben.

"Van hangunk" országos szépirodalmi novella pályázat! Az értékes pénzdíjak mellett, a nyertes művek könyv és e-könyv formában is megjelennek majd. A pályázat részletei és a nevezési feltételek megtalálhatóak a következő honlapon.

Bár lehet, hogy sokan szeretnének majd minél gyorsabban elfeledkezni ezekről a napokról, mégis hasznos lehet az emlékezés. Játékos formában, kifejezetten a gyerekek részére összeállított feladatlapot szeretnénk most megosztani. A kitöltött lapokat (amikhez rajzolni, írni, fényképeket keresgetni és az egész családdal beszélgetni kell), időkapszulába rejtve, a könyvtár udvarán szeretnénk majd elásni, hogy aztán évekkel később kinyitva megnézhessük hogyan élték át ezt a pár hónapot a most még az egészből talán nem sokat értő gyerekek. Az eredmény biztosan érdekes lesz majd nekik és nekünk is! 
A lapot innen lehet letölteni (a Gyerek programok és a Hírek részről), behozni a könyvtárba viszont majd csak akkor lehet, ha újra kinyitottunk. Addig kérünk mindenkit, hogy segítsen a gyerekeknek a kitöltéssel és vigyázzon a kitöltött lapokra helyettünk is! 

2020.04.24.

POZITÍV PÉNTEK:
Ismét Csikós Zsuzsa tisztel meg minket azzal, hogy megosztott velünk egy, a héten történt humoros kis történetet. Nagyon szépen köszönjük és reméljük, ezzel kedvet csinálunk másoknak is, hogy megosszák velünk hasonló történeteiket!

"Kalandtúra
A ma reggeli utam egy kalandtúra volt. Bringával mentem. A tegnap esti vihar egy kicsit aggasztott. Reggel siettem (volna) az állatokhoz. Az út amúgy sem egy sztráda, de amit az eső művelt vele az megrázó. Szóval vannak gödrök tele vízzel, tehát szlalomoznom kellett. Azután belefutottam olyan részekbe ahol a víz által lehordott sár összegyűlt, de a tetején ez nem látszott. Nem estem el, de érdekes mutatványokat csináltam. Beértem az erdőbe, ahol itt-ott volt út a tócsák között. Átúsztam a túlpartra. Eddig sem volt egy fáklyásmenet, de ezután jön az érdekes rész. Szandra háza felé az út nagyon keskeny. Csak egy autó fér el rajta, ezért ott már nyomvályú van, középen dombocskával. Két oldalon víz, vagy sár, tehát marad középen a dombocska. Egyensúlyozásból 5-ös. Ahol meg le tudtam menni a vályúba ott vártak a méretes csalánok, amik az esőtől kihajlottak. Mámoros volt. Végre megérkeztem. A kutyák nagyon örültek, de én a lovakért aggódtam. Látom Bessy-t, de Tódit nem. Hívom, hívogatom, semmi. Már kiabálok. Kérdezem Bessy-t, hogy hol van a barátja. Válaszolt, csak nem értettem. Szénát beadtam, vizes vödröt feltöltöttem, Tódi még sehol. Gondoltam most már biztos, hogy le kell mennem a kert végébe megkeresni. Közben az járt az agyamban, hogy megijedt a vihartól és megszökött, vagy ellopták, vagy bele csapott a villám. Most mit csináljak? Hívjam Szandrát, vagy a rendőrséget, vagy keressek egy magas fát, amire felkötöm magam? Már ideges voltam. Nincs mese indulni kell megkeresni. Igen ám, de az egyetlen hely, ami száraz volt és lócitrom mentes, az a rész ahová a szénát tettem. Tehát át kell gázolnom a trágyán, ami önmagában sem kellemes (papucsban), de így eső után kifejezetten csúszós és szagos. Sikeresen vettem az akadályt, és közben hívogattam Tódit. Már leértem a kert végébe, mikor is tőlem balra a bokrok közül kiszáguldott a mén. A frász jött rám. De közben megkönnyebbültem, hogy megvan. Na, akkor most kapaszkodjunk vissza a kapun kívülre. Tutira fogok lottózni! 4-5 méteren keresztül bokáig a lovak ajándékában gázoltam. És a legjobb, hogy még nevetni is tudtam. Ennyi volt a ma reggeli kalandom. A hazaút már sétagalopp volt. Ez történt velem, nem volt unalmas a reggelem."

Mi újság a könyvtárban? Megtudhatják az Uzonyi Edit könyvtárvezetővel készített telefonos interjúból!

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Bár személyesen nem találkozhatunk, azért a Harry Potter Klubot legalább ebben a formában meg tudjuk tartani. A Házak közötti versenyzés szünetel, így most inkább olyan feladatokat állítottunk össze, amit minden HP rajongó meg tud csinálni, ha olvasta az első könyvet (A Bölcsek kövét), vagy látta a belőle készült filmet. Két kérdőívünk van és egy kézműves feladat. A könyves kvíz kérdéseit könnyen meg lehet válaszolni ha valaki olvasta a könyvet, de azoknak is szórakoztató lehet, akik épp most utaznak a Roxfortba Harry-vel először. A filmes kvízben is vannak olyan kérdések, amiket a veterán HP rajongók simán meg tudnak válaszolni, de abban van pár olyan is, amihez újra végig kell nézni a filmet! 😉 
Könyves kvíz
Filmes kvíz
Asztronómia órára sajnos nem tudunk elmenni, ezért készíthetünk magunknak egy kis Üvegbe zárt galaxist, hogy unalmas estéinken azt böngészve próbáljuk meglátni a sok apró ezüstösen csillogó csillag közé zárt titkot, még ha Firenze tanár úr nem is tartaná hasznosnak a tevékenységet. Trelawney professzor viszont biztosan meg tudná jósolni micsoda szörnyűségek várnak ránk, még ebből a vidám kis galaxisból is! 😄
Az elkészítést bemutató képeket megtaláljátok itt.

2020.04.23.

"Mese habbal, szülinappal" c. hangoskönyv elsősorban 8-12 éveseknek készült, egy születésnapi torta elkészítésén keresztül szeretné felhívni a figyelmet az élelmiszerbiztonságra, de úgy, hogy a figyelem a szivárványszínű tortán marad.

Itt a Virtuális könyvtáros szabadulószoba!
Vár mindenkit szeretettel a Varázslatos Könyvtár, reméljük a kiszabadulás nem lesz olyan nehéz! 😉 A szabadulószoba elsősorban nagyobb gyerekeknek készült, de a felnőttek is élvezhetik a feladatok megfejtését.

Sir David Attemborough-tól is lehet tanulni április 20 óta a BBC új oldalán, a Bitesize-on! Az oldal természetesen angolul, de ingyenesen érhető el.

Albert Camus "A pestis" c. könyve ismét nagyon népszerű lett, nem véletlenül. A jelenlegi helyzetben sokan keresnek világjárványokkal kapcsolatos irodalmi műveket, így nem meglepő, hogy ez a könyv is világsiker lett 73 évvel a megjelenése után.

2020.04.22.

Jó hír a Bogyó és Babóca rajongóknak! Bartos Erika is csatlakozott azokhoz az írókhoz, akik ingyenesen elérhetővé teszik könyveiket a kialakult helyzetre való nekitettel, sőt, ő még Youtube csatornáján fel is olvas a könyvekből!
Az erről szóló cikk itt érhető el.

Föld Napjával kapcsolatos fotópályázat, amire este 10 óráig lehet elküldeni a képeket.

Ma van a Föld napja, amikor világszerte programokkal igyekeznek felhívni a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.
Idén sajnos nem tudunk a könyvtár falai között teret engedni ennek az igazán fontos alkalomnak, de nem feledkeztünk el róla!
A Föld Napja Alapítvány oldalán hasznos információkat kaphattok a napról, egy második oldalon pedig letölthető játékokat és színezőket találtok, egy kis otthoni kézműves-foglalkozáshoz!

Azoknak, akik szeretnek verset mondani! József Atilla versmondó verseny a József Atilla Emlékhely virtuális versmondó színpadán!

2020.04.21.

Itt a lehetőség, hogy megtanuljunk Disney karaktereket rajzolni, nem mástól, mint magától a Disney-től!

Egy kis segítség az interneten ingyenesen megtalálható könyvek kereséséhez!

KVÍZKEDD
Második forduló!
Nagyon szépen köszönjük a sok beküldött választ, akik kitöltötték az előző heti feladatlapot, hamarosan megkapják a jó válaszokat tartalmazó e-mailt. A versengésbe azonban még most is be lehet csatlakozni, mert a többfordulós játék legvégén, a legtöbb jó választ beküldő Olvasóink közül sorsoljuk majd ki az értékes könyvcsomag nyertesét!
A mai alkalommal két feladatlapot is ki kell tölteni, jó szórakozást hozzájuk! 😄
Ki a párja?
https://forms.gle/TnJhso5dVkeT12qz9
Összekeveredett szólások
https://forms.gle/LzcySZC5ZeK2NPGd8

2020.04.20.

A Szemfüles egy olyan alkalmazás, amivel megvédhetjük az otthon tanuló, a számítógépek kijelzője előtt most többet ülő gyerekek (és felnőttek) szemét.

Hétfő esténként jelentkezik a Magyar Állami Népi Együttes az utóbbi tíz év legsikeresebb előadásainak felvételével. 

A tavasz a tulipánok ideje, itt a lehetőség, hogy ne csak a nálunk elterjedt fajtákat lássuk! Hollandia leghíresebb tulipán fajtáit itt találhatjuk.

Kifejezetten nehéz gyerekeknek elmagyarázni, hogy miért is más ez az újfajta vírus, egy influenzás megbetegedéshez képest. Ebben szeretne segítséget nyújtani a Pagony Kiadó, akik ingyenesen elérhetővé és megoszthatóvá tettek egy, a korona vírussal foglalkozó mesekönyvet.

2020.04.17.

POZITÍV PÉNTEK
Ezen a héten egy kicsit hosszabb írását osztotta meg velünk Mogyorós Mariann, aki az olasz nyárba repít minket el ezzel a történettel. Nagyon szépen köszönjük!
Jó olvasást kívánunk és várjuk a rövidebb vagy hosszabb történeteket jövő hétre is! ☺️

"Egy éjszakás álom

- Délben találkozunk a reptéren. – mondta Dóri legjobb barátnőjének a telefonban.
- Rendben, ott leszek. A szállást biztos lefoglaltad? – kérdezte Norina.
- Persze. Két főre, három napra Polignano a Mare-ba.
- Sosem gondoltam, hogy mégiscsak lesz lánybúcsúd, pár éve még hallani sem akartál a házasságról.
- Így van, de az emberek változnak.
- Ez igaz. Legalább most vissza tudom majd adni mindazt az időt, energiát, amit te szántál rám, amikor menyasszony voltam.
- Aranyos vagy nagyon. Puszi.
- Szia!

A budapesti reptérre szinte egyszerre érkeztek a csajok. Az utazás nagyon gyorsan eltelt, amikor odaértek Bariba kikölcsönöztek egy autót és már mentek is a szállásra Polignano a Maréba. Egy modern apartmant béreltek közel a tengerparthoz. Bulizás előtt úgy döntöttek, hogy kimennek még csobbanni a tengerben. Amikor odaértek a Lama Monachile Cala Porto nevezetű parthoz egyszerűen nem hittek a szemüknek. A kis öblöt mindenhonnan hatalmas sziklafalak vették körül, amire fehér és sziklaszínű házakat húztak. A tenger olyan átlátszó volt, akár egy hegyi forrás. Norina egyből a habok közé vetette magát, hosszú szőke hajával, kreol bőrével és szikrázó smaragdzöld szemével olyan volt a vízben, mint egy sellő. Felkapaszkodott az egyik sziklára, ahol sokan ugrásra készen álltak. Amikor felnézett a legmagasabbik szikla tetejére meglátott egy igazán jó képű, barna hajú, napbarnított férfit, aki épp ugrott egy tökéletes fejest. Norina is beleugrott a vízbe a középső sziklák egyikéről. Ahogy jött fel a víz mélyéről összeütközött a férfival. Annyira megijedt, hogy belekapaszkodott az illetőbe, aki viszont túl jó úszó volt ahhoz, hogy megilletődjön.
- Scusi! – kért elnézést az olasz férfi.
- Sorry, it was my fault. – szabadkozott Norina.
Sikerült stabilizálnia magát a vízben és futó pillantást váltottak a férfival, aki nagy mosollyal elköszönt:
- Take care! – búcsúzott el tőle a jóképű idegen.
Amikor Norina visszaúszott a partra arra gondolt, hogy ezt a sötétbarna szempárt már látta valahol, megmagyarázhatatlan izgalom fogta el ezzel kapcsolatban.
Este a barátnők kisminkelték magukat és felvették a legcsinosabb ruhájukat. Kezdetét vette a lánybúcsú első éjszakája. Domenico Modugno (ő énekelte a Volare című dalt) szobránál van egy tér, aznap este egy hatalmas buli színhelyévé alakult. A csajok belevetették magukat a tömegbe és önfeledten táncoltak. Egy idő után Norina egy férfi kezének érintését érezte a karján.
- Örülök, hogy vigyáztál magadra. – mondta a sziklaugró, jóképű srác tökéletes angolsággal.
Ismerős érzés volt, ahogy a férfi hozzá ért és bevillant neki valami. Kézen fogta a férfit és elindultak a sziklák felé.
- Hogy hívnak?- kérdezte tőle Norina.
- Davide Landini.
- Ez nem lehet igaz. – válaszolta hitetlenkedve.
- Mutassak egy személyit rendőrnő? – kérdezte a férfi.
- Nincs rá szükség, szerintem ismerlek téged.
- Én is téged Norina.
- Ez hihetetlen. Milyen jóképű férfi lett belőled.
- Te sem panaszkodhatsz.
- Köszönöm. Várj, szólok a barátnőmnek, hogy kicsit elmegyek veled sétálni.
A lány közölte Dórival a fejleményeket, aki nem örült túlságosan, de csak annyit mondott sose felejtse el, hogy már házas.
- Arra gondoltam, hogy elvinnélek hajókázni a jachtommal. –ajánlotta fel Davide.
- Neked van saját jachtod?
- Igen.
- Rendben menjünk, de nem maradhatok sokáig.
Norina gondolatai a múltba tévedtek. Szardínia szigetén nyaralt a családjával, ott ismerkedtek meg Davidéval. Egyik este a sziklákon ültek és a fiú megfogta a lány kezét, onnantól kezdve együtt töltötték a nyaralás utolsó napjait. Majd az utolsó éjszakán a lány kiszökött, mert a szülei nem akarták elengedni. A parton találkoztak, nézték a csillagokat és beszélgettek. A lány szülei viszont észrevették, hogy nincs az ágyában így a keresésére indultak. Amikor a part felé vették az irányt a gerlepár abba hagyta a csókolózást és Davide elrohant, hogy ne legyen még nagyobb balhé a dologból. Azóta nem látták egymást. A lánynak csak néhány fényképe maradt a fiúról, a fiúnak pedig az emlékek.
A jacht a part közelében lehorgonyzott. Sötét volt és csak a Hold világított, kellemesen meleg, nyári szellő fújt. Davide pezsgővel kínálta régen látott szerelmét és így szólt:
- Mi történt veled az elmúlt tizenöt évben?
- Középiskola után a fővárosba költöztem és elvégeztem a főiskolát. Jelenleg egész okés állásom van az egyik multinál. Veled mi történt?
- Én is lediplomáztam és pár éve átvettem a szüleim cégét. Mindenem megvan, viszont üres az életem, hiányzik belőle a nő. Sosem gondoltam, hogy újra foglak látni és érezhetem bőröd érintését. Még a teljes nevedet sem tudtam így lehetetlen volt, hogy megtaláljalak.
- Zavarba hozol. Én is sokat gondoltam rád akkor, de tudnod kell valamit. Egy éve boldog házasságban élek.
- Szomorúan hallom. Szeretnélek holnap este elhívni vacsorázni. Nem randi, csak egy baráti beszélgetés.
Norina nem válaszolt, láthatóan elgondolkozott. A hajó partot ért.
A lány felébredt szeretett férje mellett és rájött, hogy még be sem pakolt a bőröndjébe."

Itt megtalálható az összes eddig megosztott adás az Első Magyar Karantén-színháztól!

2020.04.16.

A könyvtár egyik legnépszerűbb programja a havi rendszerességgel megrendezésre kerülő Mesedélután, ahol nem csak papírszínházas meseelőadással szoktuk várni a gyerekeket, hanem kézműves-foglalkozással is. Ezt szeretnénk most pótolni, a lehetőségekhez képest. Elsőként egy egyszerű papírkukacos játékot választottunk, amihez kevés hozzávaló kell és minden gyerek tud vele játszani, ha esetleg az elkészítésnél segítségre is lenne szükségük.
Jó versenyzést kívánunk!

A képek itt érhetőek el.

Mai lista az elérhető kulturális programokról.

A Budapest Táncszínház "Kislányom, Anne Frank" c. előadása is elérhető youtube-on. 

2020.04.15.

Április 18-án világsztárok közreműködésével szervez jótékonysági koncertet a WHO, természetesen online. A fellépők között lesz például Billie Eilish, Shawn Mendez, Paul McCartney és Lady Gaga. Az est házigazdái pedig az amerikai éjszakai beszélgetős műsorok nézői számára jól ismert Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel és Stephen Colbert lesznek.

Minden évben József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a Költészet Napját. Sajnos idén nem tudtuk a költőhöz illő módon megünnepelni ezt a jeles napot, de természetesen nem feledkeztünk meg róla! Álljon itt most egyik verse emlékeztetőül, hogy a magyar kultúrának a vers milyen fontos alkotóeleme.
(Annak aki pedig szeretné olvasgatni József Attila verseit egy link, ahol megteheti: https://www.mek.oszk.hu/00700/00708/html/index.htm)

AJÁNDÉK (1921)
"A szívem hoztam el, csinálj vele
Amit akarsz. És nem tudok mást tenni
És nem fáj nékem semmi, semmi, semmi,
Csak a karom, mert nem öleltelek.
Oly fényes az még, mint uj lakkcipő
És lábad biggyedt vonalára szabták.
De ruganyos, mint fürge gummilabdák
És mint a spongya, mely tengerbe nő.
Két fájó karral nyújtom mostan néked
És fáradt, barna szóval arra kérlek
- Ha eltiporsz is füvet, harmatost -
Ha elszakadt a lakktopánka egyszer
S ki megfoltozza, nem terem oly Mester:
Az uccasárba akkor se taposd."

2020.04.14.

KVÍZKEDD
A jelenlegi helyzetre való tekintettel a könyvtárban tartott programok helyett igyekszünk virtuálisan szórakozást nyújtani, aminek fő forrása a könyvtár Facebook oldala, de a honlapon is megtalálhatóak lesznek a KVÍZKEDD elnevezésű új, többfordulós játékunk kérdéseit tartalmazó feladatlapok linkjei. A játéknak még nem tudjuk pontosan mikor lesz vége, de a legtöbb jó választ beküldő olvasóink közül a játék végén értékes könyvcsomagot sorsolunk majd ki, így érdemes hetente velünk játszani!
A kérdések között szerepelnek majd könyvekkel kapcsolatosak, fejtörők és más izgalmas feladatok is, amelyeket igyekszünk úgy összeállítani, hogy az egész család részt vehessen a játékban! A válaszokat minden héten hétfő éjfélig várjuk!
Elsőként a gyerekek segítségét lehet kérni, ha valaki nem annyira járatos a mesék világában.
Jó szórakozást és jó versenyzést kívánunk!
https://forms.gle/u4jfQ9B34g4WD6Wh9
Csak ki kell tölteni a kérdésekre a választ és a beküldés gombbal elküldeni.

2020.03.31.

Néhány kép, hogy kicsit jobb kedvre derítsük azokat, akik az oldalt böngészik!
A mostani helyzetben is tudjuk pótolni a könyvtári élményt, akár otthon is, ahogy a Maci könyvtár példája is mutatja! Jelszavunk mára is: "Játssz és olvass!"

 

2020.03.17.

A Karikó János Könyvtár a Kormány 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelete értelmében a koronavírus járvány miatt 2020. március 17-től visszavonásig zárva tart.
A zárvatartás alatt lejáró kölcsönzési határidők a kormányrendelet visszavonásáig meghosszabbodnak.

Megértésüket köszönjük!

2020.03.13.

Kedves Olvasóink!
A csoportos rendezvények magasabb kockázatot jelentenek, ezért a könyvtár márciusi programjai elmaradnak.
Jelenleg az elsődleges cél a megelőzés, ezért kérünk mindenkit, hogy ha módjában áll, a kölcsönzött könyveket ne hozza vissza! Természetesen a lejárt kölcsönzési határidejű könyvekre április 15-ig késedelmi díjat nem számolunk fel.
Köszönjük a megértést!
 

2020.03.04.

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy elindult a Könyvtári Intézet új, a könyvtárakat és az olvasást népszerűsítő honlapja. A könyvtárak.hu oldalon nem csak arra lehet rákeresni, hogy hol található könyvtár a közelben, hanem arra is, hogy éppen milyen programmal várják az olvasókat, a megszokott könyvtári szolgáltatásokon kívül.

Jó böngészést kívánunk!

 

--------------------------------

Megújult, bővült, szépült a könyvtár!
A bővítés a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából jött létre.
A Völgyhíd TV beszámolóját fogadják szeretettel.

http://volgyhidtv.hu/2017/10/26/kulturido-2017-10-26/

 

 

Wekerle Sándor III. könyvtári állománygyarapítási pályázat