ARCHIVÁLT HÍREINK

vissza a Hírekhez: Programok, információk / Hírek

 

2021.07.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk nem a skandináv krimik közül kerül ki, hiába sugallaná ezt a borító. Az amerikai Ohioban élő amish közösség nem kívánt figyelem középpontjába kerül, amikor holtan találnak egy fiatal lányt. A tizenöt éves lány megfagyott a hóban, a boncoláskor pedig kiderül, hogy terhes volt. Vajon véletlen szerencsétlenségről van szó vagy a lány menekült valaki elől? A nyomozással az amish családból származó nyomozónőt, Kate Burkholdert bízzák meg, akit múltja tökéletessé tesz arra, hogy beépüljön az elzárkózó közösségbe. Az ügy megoldása közben a nyomozónak nem csak a közösség titkolózásával és gyanakvásával kell megbirkóznia, hanem a saját múltjával is.
Linda Castillo: Bűnösök között

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.07.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ma könyvajánlók főszereplője egy a Harvard egyetemére frissen beiratkozott török származású lány, Selin, aki orosz nyelvleckék és szöveg fordításokkal töltött idő alatt hamar beleszeret egy magyar származású matematikushallgatóba. Kapcsolatuk limitált, csak e-maileken keresztül kommunikálnak a fiúnak pedig barátnője is van. De Selin egyre jobban elmerül a fordításokkal létrehozott világban, olyannyira, hogy a nyári szünetben még Ivan után is utazik Magyarországra, hogy angolt tanítson egy Heves megyei faluban élő kisgyerekeknek. A könyv a felnőtté válásról, a nyelvi és kulturális kihívásokról szól egy kapcsolaton belül, humorosan.
Elif Batuman: A félkegyelmű

Sokan gondolkoznak azon, hogy regényírásra adják a fejüket, de van, aki nem biztos benne, hogyan is kellene hozzáfognia egy ilyen nagymértékű dologhoz. Ha másban nem is, de abban segíthet ez a cikk, hogy lássuk milyen módon dolgoztak mára világhírűvé vált írók.

2021.07.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Lídia, Ruth, Naómi, Ráhel és Lea – öt legendás nőalak a Bibliában, akinek életútjából ma is erőt és bátorságot meríthetünk. Elizabeth Mittelstaedt saját tapasztalatait is megosztja a biblia asszonyainak történetén keresztül, humorral átszőve a szórakoztató módon leírt eseményeket, melyek tükröt tartanak a modern kor embereinek is.
Elizabeth Mittelstaedt: Csodálatos vezetés

A „Gyűrűk Ura” c. regény sorozat mai napig rendszeresen kikölcsönzésre kerül a könyvtárban, nem meglepő módon, hiszen a könyvek klasszikusnak számítanak nem csak a fantasy szerelmesei között. A következő podcastban a könyvről, Tolkienról és sok más érdekességről hallhatunk.

2021.07.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai ajánlatunk ismét Karen Kingsbury-től érkezik. Az „Angyaljárás” c. sorozat második kötetében az Isteni beavatkozásról, az élet megpróbáltatásairól és győzelmeiről olvashatunk, Mary Catherine történetén keresztül, aki egy váratlan esemény hatására kénytelen átgondolni az elvárásait az élet felé. A második könyvben pedig a modernkori Magdalai Mária történetét ismerhetjük meg. Főhősünk, Mary Madison, saját sötétséggel teli múltja ellenére is mások életének a szolgálatára teszi fel az életét, kiáll a bántalmazott nők, az igazság és tisztesség mellett.
Karen Kingsbury: Délibáb-kergetők (Angyaljárás 2.)
Karen Kingsbury: Istenember

Különleges időket élünk meg könyvkiadás és könyvek ismertté válása terén is, ebben a cikkben olyan népszerű alkotásokról olvashatunk, melyek hírnevüket a világhálón szerezték először.

2021.07.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mindkét könyvnek ugyan az a házaspár a főszereplője. Abby és John az első kötetben a házasságukban jelentkező problémákat igyekeznek megoldani, ami természetesen nem olyan tökéletes, mint amilyennek elsőre tűnik, de a problémák megoldásában segítségükre van az őket összekötő szeretet és a hitük is. A második kötetben pedig újabb kihívással szembesülnek, amikor John egy balesetet követően deréktól lefelé megbénul, de a házaspárt összekötő szeretet és Istenbe vetett hitük elégnek bizonyul, hogy leküzdjék ezt a nehézséget is.
Karen Kingsbury: Ideje a táncnak (Örök érvényű szerelmi történetek 1.)
Karen Kingsbury: Ideje az ölelésnek (Örök érvényű szerelmi történetek 2.)

Jane Austen klasszikusa, a „Büszkeség és balítélet” c. regény sokakat megihletett már a történet különböző újfajta módon való feldolgozására. Mi is ajánlottunk már modern szemszögből újragondolt könyveket (A „Jane Eyre-eset”-et és az „Egy regény rabjai”-t). Ebben a cikkben annak jár utána a szerző, hogy vajon mi történik, ha zombikat is beleveszünk a történetbe.

2021.07.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ahogy az írónő is írja a könyv előszavában, ez a könyv inkább érdekességgyűjtemény, nem pedig tudományos munka.  A könyv útikalauzként szolgálhat az 1494-ben született I. Szulejmán életének legfontosabb állomásaihoz, aki 1520-tól egészen 1566-ban bekövetkezett haláláig az Oszmán Birodalom uralkodója volt. A könyv izgalmas, fordulatos és cseppet sem száraz stílusú, amit már megszokhattunk R. Kelényi Angelikától. 
R. Kelényi Angelika: Szulejmán

Könyvcsomag összeállítási szolgáltatásunk továbbra is elérhető!

2021.07.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
Leslie L. Lawrence-től megszokott stílusban folytatódik Debby O’Hara története, akit igazi tragédia súlyt, mikor szülei meghalnak Kanadában egy medvetámadás után. Debby azonban rövidesen gyanakodni kezd, hogy a szüleit meggyilkolták, ezért nyomozni kezd, ami olyan felfedezésekkel jár, amire a fiatal nő nem volt felkészülve, első igaz szerelmével és saját magával kapcsolatban is. Az éjszaka leple alatt pedig meglátogatja egy titokzatos, túlvilági asszonyi is, a kísérteties találkozó után pedig az események felgyorsulnak..
Leslie L. Lawrence: Nyomasztó örökség (Báthory Orsi történetei 3.)

A modern technika sokszor képes más megvilágításba helyezni az írók életét, vagy ebben az esetben a módot, ahogy élték az életüket. Henry David Thoreau vadregényes életébe nyerhetünk bepillantást a cikkben linkelt videó segítségével.

2021.07.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
Külön szálakon indul a „Hiperkocka” c. könyv szereplőinket története (melynek nincs köze az azonos címmel megjelent filmhez), hogy a végén fordulatos történések után összeérjen. Sean, a helyi gengszterrel, Don Pepével kell, hogy találkozzon egy elhagyatott Manilai városrészben. Miközben várakozik, észreveszi, hogy a szállodai szoba ágyán vérfoltok vannak, a telefonja nem működik, a kémlelőnyílást pedig valaki egy fémlappal fedte be. Eközben Rosa, a doktornő, a férjét várja haza, gyermekei lefektetéséhez készülődve, miközben eszébe jut az a fiú, aki mindig megvárta iskolába menet. Újabb váltás, és megismerkedhetünk Vincentével, a tizenéves koldussal, aki némi pénz reményében keresi fel azt a különös férfit, aki a város legdrágább toronyházában lakik, és utcagyerekek álmait vásárolja meg.
Alex Garland: Hiperkocka

Jean-Paul Sartre életéről és munkásságáról olvashatunk részletesen a következő Ectopolis cikkben.

2021.07.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ma három könyvet hoztunk fiatalabb Olvasóinknak. Az első kötet szerzőjét nem kell bemutatnunk senkinek, aki akár csak egyszer is végigböngészte a Gyerekkönyvtár részlegén elhelyezett könyveket. Tea Stilton „Varázslatok földje” c. sorozatának ebben az ötödik kötetében veszélybe kerül az Öt Védelmezőt összefűző kötelék, amikor Diamante eltűnik miután egy gyönyörű ruhát kap egy titkos hódolótól. Testvérei kétségbeesetten erednek a nyomába, hogy megakadályozzák a Varázslatok Földjének elvesztését.
A „Dolgos építők” olyan könyv, ami nem csak képekkel, de hangokkal is be tudja mutatni milyen is egy igazi építkezés. A kicsik élvezni fogják, ahogy a lapokon megtalálható gombok lenyomása után, meghallgathatják milyen hangja van a munkagépeknek. A „Nyüzsgő tanya” c. könyvben pedig hasonló módon ismerkedhetnek meg a tanyán élő állatokkal.
Tea Stilton: Fondorlatok kastélya (Varázslatok földje 5.)
Dolgos építők – Dörr! Brumm!
Nyüzsgő tanya – Beee! Múúú!

Ha valaki nem csak az olvasás öröméért venne kézbe könyvet, de olvasás adta kihívásra is vágyik, annak érdemes elolvasnia az Ectopolis cikkét, amiben hét, magas irodalmi mű került bemutatásra.

2021.07.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
Első könyvünk szokatlan címe humoros módon mutatja be azt az életmódot, amivel a filozófiát elsajátítók élik az életüket. A lajhárok ugyanis nyugodt, szemlélődő lények, akiket nem érdekel a versengés, a rohanás, a folyamatos produktivitás.  A könyv a mai modern világban, a produktivitással kapcsolatban kialakult mítoszokat igyekszik eloszlatni, megerősítve az olvasót abban, hogy minden rendben van azzal, ha ő is „lajhár”.
Gyöngyőrű virágos borítóval érkezik mai második könyvajánlónk. Palotás Petra könyve olyan novellákat tartalmaz, melyek az előző könyv mintájára, segítenek nekünk lelassulni, és élvezni egy kicsit a pillanatot, mielőtt újra belevetjük magunkat a napi rohanásba.
Jennifer McCartney: Lajhár-filozófia avagy a lajhár-hygge
Palotás Petra: Lélekszirmok

Költészetről sokszor szoktunk írásokat megjelentetni, de általában inkább a klasszikus művek felé visszük el az irányt. Mai cikk ajánlónkban azonban a modern, magyar versekről olvashatunk egy díjátadó kapcsán.

2021.07.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
A „Kun László, a kétszívű” c. sorozat második kötetében Benkő László ismét IV. László életével és uralkodásával foglalkozik. Magyarország történelmének ezt a részét sokan inkább negatívan ítélik meg, az író azonban igyekszik árnyaltabb képet mutatni a történtekről, arról, hogy mi és hogyan vezetett Kun László uralkodásának a végén az ország meggyengüléséhez, melyért az író nem csak IV. Lászlót teszi felelőssé.
Benkő László: A végzet ösvénye (Kun László, a kétszívű 2.)

60 évvel ezelőtt hunyt el Ernest Hemingway, legendás novella- és regényíró. Róla emlékezik meg ez a cikk.

2021.07.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
Varázslámpával kereshetjük meg maci barátait a beköszöntő este fényében, mielőtt útra kelünk vele, hogy jó éjszakát kívánjunk minden kedves barátjának! A gyönyörűen illusztrált kötethez mozgatható „lámpa” tartozik, melyet a lapok közé dugva tudjuk „megvilágítani” az elsötétített részeket, ami a kis gyerekeknek és a nekik olvasó felnőtteknek is jó szórakozás lehet.
Joshua George: Jó éjt, maci!

Holnap lehet utoljára jelentkezni az idei CSALÁDI VETÉLKEDŐ – CSALÁDOK VETÉLKEDŐJE elnevezésű programunkra!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.07.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
Szűts Zoltán könyve az online kommunikáció és a média kérdéseit pedagógia szempontból vizsgálja, célja, hogy gyakorlattal szerves egészet alkotó elméleti keretrendszert hozzon létre, melyet azok a pedagógusok is használni tudnak, akik csak most kényszerültek rá, hogy a távoktatás keretein belül az oktatást digitálisabb formába helyezzék át.
A „Hívnak a csillagok” c. könyv a 20. századi Írországban játszódik, ahol tombol a spanyolnátha abban a kórházban is, ahol Julia Power nővérnek nincs elég embere ellátni a várandós anyákat, akik elkapták a halálos kórt. Segítségére siet két kívülálló, egy doktornő és egy önkéntes, a három nő rövid időn belül megváltoztatja egymás életét, miközben kifogyhatatlan elszántsággal és gyengédséggel küzdenek a rájuk bízott beteg anyákért és újszülöttekért.
Szűts Zoltán: A digitális pedagógia elmélete
Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Jó hír, hogy az idén is megrendezésre kerülő Mesterségek Ünnepe c. programsorozat ez alkalommal ingyenesen lesz látogatható!

2021.07.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
„Az öt csúfság” c. könyvben öt olyan állatról mesél viccesen Julia Donaldson, akiket senki nem szeret. Vagy lehet, hogy a gnú, a foltos hiéna, a füles keselyű, a varacskos disznó és a marabu nem is olyan csúf, hogy ne lehetne szeretni őket?
„A bandita patkány”-ban pedig megismerkedhetünk a bandita patkánnyal, aki mindenkit kirabol az erdőben, egy süti vagy keksz sincs biztonságban tőle! Szerencsére az erdőben lakik a kacsa is, akinek egy nap támad egy remek ötlete.
Julia Donaldson: Az öt csúfság
Julia Donaldson: A bandita patkány

Ha nyár, akkor közös kikapcsolódás a családdal! Ebben a cikkben tíz olyan fesztiválról olvashatnak, ami kifejezetten a több generációs családoknak igyekszik kellemes és tartalmas időtöltést biztosítani.

2021.07.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai első könyvünk főszereplője, Almássy Anna, véletlenül 1763-ban találja magát a jól megszokott 21. század helyett. Igyekszik beilleszkedni a számára teljesen idegen környezetbe, ami a modern lánynak igencsak sok gondot okoz. Anna hozzászokott, hogy dolgozik, rendelkezik a saját élete felett, de a 18. században teljesen más szabályokhoz kell alkalmazkodnia. Miközben igyekszik kitalálni hogyan is juthatna haza, váratlanul beköszönt a szerelem az életébe a jóképű fiatal földesúr, Oroszy Mihály személyében. Vajon legyőzheti a két szerelmes a világukat elválasztó különbségeket?
Mai második könyvünk az első része, a korábban már ajánlott „Thursday Next” c. sorozatnak. A szintén időutazással dolgozó történet azonban merőben más, mint első ajánlatunk. Thursday Next ugyanis rettenthetetlen irodalmi mesterdetektívnő, aki ebben a történetben Acheron Hades után nyomoz. Hades elrabolja Charlotte Brontë regényének főszereplőjét, Jane Eyre-t, busás váltságdíj reményében. Thursday nyomába ered a zseniális bűnözőnek ebben a bizarr, de kalandos alternatív 20. százai Angliában, ahol mindennapos az időutazás, a kihalt állatok házi klónozása és a feketepiacon sem a számunkra megszokott áruk találnak gazdára, hanem olyan különlegességek, mint a hamísított versek.
Karády Anna: A füredi lány
Jasper Fforde: A Jane Eyre eset (Thursday Next 1.)

NYÁRI NYITVATARTÁS
Mától egészen augusztus 28-ig a könyvtár az alábbiak szerint tart nyitva. Kérünk minden kedves Olvasónkat, hogy figyeljen oda a páros és páratlan hetekre a szombatok miatt, mert ezt jelölni a Facebookon keresztül nem lehet.
Ha valaki pedig most iratkozna be, a beiratkozást meggyorsíthatja, ha elhozza a kinyomtatott és kitöltött beiratkozási lapot (ami elérhető a honlapunkon) az érvényes személyi igazolványával és lakcím kártyájával együtt. A beiratkozás részleteiről is olvashatnak honlapunkon, de keressenek minket e-mailben és telefonon is nyugodtan, ha segítségre lenne szükségük.
Várunk mindenkit szertettel nyáron is! 

2021.07.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az influenszer anyukák élete csupa móka és derű. Legalábbis ezt hiteti el Emmy Jackson instagrammos követőinek millióival nap, mint nap. Azonban a kis képkockákba tömörített élet nem egyenlő a valósággal, amit férje is pontosan tud de nem tehet szóvá, hiszen Emmy ezzel az élettel keresi meg a családi betevőt. Amit azonban a több gyerekes anyuka nem tud, hogy van valaki, aki szerint Emmay nem érdemli meg ezt a tökéletesnek tűnő életet és kész gondoskodni róla, hogy a helyzet megváltozzon..
Ellery Lloyd: Képkockák

Kedves Olvasóink!
Ne feledjék, jövő héttől a könyvtár már a nyári nyitvatartásnak megfelelően vár mindenkit szeretettel!

2021.07.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai két könyvajánlók a kisgyermekes Olvasóinkat érdekelheti elsősorban. Az „Irány a kiságy!” c. könyvben hasznos tanácsokat kaphatunk az altatással küzdő szülők számára, különösképpen, ha gyermekük az ő ágyukban szeretné esténként álomra hajtani a fejét. A „4 éves lettem!” c. könyvbe pedig a Pagony szerzői válogatták össze kedvenc meséiket, kifejezetten a négyéves gyerekek számára, akik már szeretik a kicsit hosszabb meséket.
Alberto Pellai – Barbara Tamborini: Irány a kiságy!
4 éves lettem!

Öt kalandos, esti kirándulást gyűjtött össze a Minimatiné, kifejezetten gyerekes családokra gondolva.

2021.07.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
A 18. századi háborús korszakban játszódik következő könyvünk, melynek főhőse, Wilibo, csempészéssel foglalkozik a Fülöp-szigetek egzotikus világában. A szőke fiúnak és társainak fogalma sincs a világban zajló folyamatokról, így amikor a „hétéves háború” az ő szigetüket is eléri, addigi békés életük hirtelen felfordul, kalandokkal és fordulatokkal lesz teli, amire Wilibo nem volt felkészülve. A kalandregény a háború legfőbb történéseit izgalmasan, fordulatosan mutatja be, miközben korhűen ad beszámolót a konfliktus mozgatórugóiról is.
Tyll J. Pollman: Az armada könnyei

Eddigi könyvajánlóinkat megtalálhatják itt, a honlapunkon is! Ha véletlenül nem lett volna idejük Facebook oldalunkat böngészni az elmúlt időben, akkor sem kell aggódni, hiszen minden eddigi könyvajánló folyamatosan feltöltésre kerül a honlapunkra is. A könnyebb kereshetőség kedvéért a könyvtár honlapján két külön helyen találhatóak meg a fiatalabbaknak és az idősebbeknek szóló könyvek ajánlatai. Mindkét oldal elérhető a honlap menüjén keresztül is, de a címlapról is elérhetőek az ajánlók.

2021.07.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
Telkes Margit novelláit tartalmazza a „Hozzászólások” c. kötet. Az 1937-ben született írónő gyermekorvosként dolgozott mielőtt nyugdíjasként régi szenvedélye, az írás felé fordult volna, amire idő hiányában nem volt korábban lehetősége. Első próbálkozásait sikerek követték, különdíjat nyert a Hegyvidék pályázatán, így most már főállású íróként foglalkozik a számára oly kedves pályával. Több regénye és novellás kötete is megjelent a Szépírók Táraságának tagjai közé tartozó írónőnek, melyek közül mai ajánlatunk a legújabb.
Nora Roberstől ez alkalommal egy romantikát és krimit ötvöző történetet hoztunk, mely Hollywoodban játszódik. Caitlyn Sullivan egész családja hollywoodi hírességek közé tartozott, ő maga is sztárnak számított már 9 éves korában. Hiába tartja a világ elkényeztetett színésznőnek Cate-et, ő is ugyan olyan gyerek volt, mint a korabeli többi fiatal, kivéve, hogy őt egyszer játék közben megpróbálták elrabolni. Szerencséjére egy olyan család találja meg a kimerült és sebesült lányt, akik hisznek neki és menedéket biztosítanak Cate-nek, míg visszatérhet a családjához. De nem elég, hogy a lánynak meg kell birkóznia azzal, hogy olyan áll a háttérben, akiben eddig megbízott, de a miután immár felnőttként, visszatér Los Angelesbe, hogy megint kamerák elé álljon, a múltja ismét beleírja magát élete történetébe, rákényszerítve a lányt, hogy mélyebbre ásson azzal kapcsolatban, ami az alatt a végzetes bújócska alatt történt.
Telkes Margit: Hozzászólások
Nora Roberts: A pihenőlak

Várjuk a jelentkezéseket az idei „Családi vetélkedő – Családok Vetélkedője” c. programunkra! A jelentkezési lapot és az elolvasandó könyvek listáját megtalálhatják itt, a honlapunkon, a Rendezvények menü pont alatt.

2021.07.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
Igazi klasszikusnak számít mai könyvajánlók, a krimi kevésbé véres műfaját kedvelő Olvasóink között. Agatha Christie könyveiben az elkövetők trükkös módszerekkel szabadulnak meg áldozataiktól, de az utánuk nyomozó szereplőket sem kell félteni. Hercule Poirot, az Angliában élő belga detektív nem csak látványos bajusszal büszkélkedhet, de a kis szürke sejteket is kiválóan tudja használni. Ebben a könyvben Poirot egy gyilkosságot igyekszik megakadályozni, amire Hastings kapitánnyal eltöltött nyaralása alatt kerül sor. Miután a fiatal lány, akivel Poirot összeismerkedik a dél-angol tengerparti sétái alatt, holtan kerül elő, nyomozónk megtesz mindent, hogy megfejtse ki állhat a szörnyűség elkövetése mögött.
A könyv több címmel is megjelent más kiadóknál, a „Ház a világ végén” és „A vörös sál” is ugyan ezt a történetet takarja.
Agatha Christie: Ház a sziklán (Hercule Poirot 8.)

Dániel András, a kuflik megalkotója, lett az Év Gyerekkönyv Írója a HUBBY, a Gyerekkönyvek Nemzetközi Tanácsának magyar szekciója által odaítélt díjak között, a 6 év alatti kategóriában. Minden kufli rajongó nevében gratulálunk neki!

2021.07.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Hansági Ágnes, elsősorban fiataloknak szánt könyve Jókai Mór életével foglalkozik. A rövid, gazdagon illusztrált kötet jó belépő lehet a magyar klasszikusokkal ismerkedő gyerekeknek.
Mai második könyvünk szintén a fiatalabb olvasókat célozza meg, méghozzá egy olyan kérdést tesz fel nekik Tóbin keresztül, amin sok fiatal gondolkodik el manapság. Mit tegyenek, ha úgy érzik nincs számukra jövő ott, ahol születtek? Maradni nehéz, de menni még nehezebb. Tóbinak a bátyja tanácsolja, hogy lépjen le, de nem olyan könnyű mindent hátrahagyni, még akkor sem, ha kilátástalannak érzi a helyzetet valaki. Egy napon azonban lezárják a határokat, és a fiatal fiúnak el kell dönteni, megy, vagy marad.
Hansági Ágnes: Móric, Mór, Maurus: Jókai
Franco Supino: Lépj le innen, öcsi!

Hűsítő programot ajánlunk azok számára, akik az olvasás mellett, szeretnének egy kis időt a víz közelében is tölteni. Megújították a mogyoródi Aquaparkot, ahol most már több medence, csúszda és egy úgynevezett Lusta Folyó is várja a kikapcsolódásra vágyókat.

2021.07.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mindenki ismeri Hófehérke és a gonosz mostoha történetét, de azon nem sokan gondolkoznak el, vajon miért is lett ilyen gonosz a királynő? Talán már így született, talán történt vele valami tragédia, talán csak végtelenül hiú volt. Ez a történet a valódi okot próbálja megtalálni, a találgatást pedig megfűszerezi egy kis szerelem, amihez hozzáadtak egy nagy adag veszteséget és egy csipetnyi mágiát is. Vajon mi lesz ebből a bájitalból?
Serena Valentino: Ki a legszebb?

Újabb tanösvény ajánlóját hoztunk mára! A tanösvények nem csak a szabad levegőn eltöltött időt jelentik gyerekeknek és a tanulást még mindig élvezni tudó felnőtteknek, de játékos formáját a tanulásnak is. A Szép-völgyben létrehozott 11 állomással rendelkező ösvény a nagyfejű csajkó nyomába eredve mutatja be a környék élővilágát.

2021.06.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
Bár sokaknak hihetetlennek tűnhet, hogy egy több, mint húsz kötetes sorozat még szolgálhat érdekességekkel az olvasójának, de Lee Child kivételes „Jack Reacher” c. sorozata bizony pontosan ilyen. Ebben, a sorozat huszonötödik részét képező kötetben, Jack szokásához híven csak egy gyors kávéra áll meg egy névtelen, álmos kisvárosban, de tovább indulását egy váratlan kíbertámadás akadályozza, ami megbénítja a várost. Jack nem tehet mást, mint megpróbálja kideríteni ki áll a támadás mögött, hiszen addig ő sem térhet vissza a saját életéhez, amíg a várost virtuálisan fogságban tartja egy átlagos informatikus, aki viszont sokkal többet tud, mint Jack gondolta volna.
Lee Child – Andrew Child: Az őrszem

Interaktív táblákkal és a természetvédelmi őrök munkáját bemutató kiállítással várja a családokat a megújult Jági tanösvény és a most megnyílt Pilisi Len Látógatóközpont.
Délutáni programnak tökéletes lehet!

2021.06.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
„A király beszéde” c. nagysikerű könyv folytatásában ismét IV. György és a szokatlan módszerekkel dolgozó logopédus, Lionel Louge közös történetének újabb epizódjába pillanthatunk bele. Ebben a könyvben a két teljesen különböző körből származó férfi kapcsolatának, barátságának elmélyüléséről olvashatunk, hiszen az uralkodó beszédtanára nem csak bejáratos maradt a Buckingham-palotába a király életének későbbi szakaszában is, de támogatta az uralkodót a normandiai partraszállást követő időszakban is. Archív anyagokból is bőven merített Lionel Logue unokája, Mark Logue, a könyv megírásakor.
Mark Logue – Peter Conradi: A király háborúja

„CSALÁDI VETÉLKEDŐ – CSALÁDOK VETÉLKEDŐJE” 2020 – KÖNYVLISTA

1. CZERNÁK ESZTER : SÁRKÁNYOVI : ZOÉ KÖZÉPSŐS LESZ
2. BÁLINT ÁGNES. SZELEBURDI CSALÁD
3. ANDREAS SCHLÜTER: SURVIVAL: AZ AMAZONAS SŰRŰJÉBEN
4. DANIEL KENNEY-EMILY BOEVER: MATEKNYOMOZÓK I. : A CLAYMORE-GYÉMÁNT ESETE
5. CSUKÁS ISTVÁN: ORIZA-TRIZNYÁK : MIRR-MURR KALANDJAI
6. KERTÉSZ ERZSI - A HÓGÖMB FOGSÁGÁBAN (PANTHERA 1.)

Bővebben a programról itt: Programok, információk / Rendezvények

NYÁRI NYITVATARTÁS
A Karikó János Könyvtár nyári nyitvatartása:

Érvényes: 2021. július 12- től – augusztus 28-ig.

Hétfő    14.00-17.00
Kedd     10.00-19.00
Szerda   Szünnap
Csütörtök    10.00-19.00
Péntek    10.00-17.00
Páros héten szombaton   10.00-13.00

Kellemes, olvasmányélményekkel teli nyarat kívánunk!

2021.06.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvünk a hatodik a krimi olvasók között népszerű „Dexter” c. sorozatból. Ebben a részben főhősünknek újabb szokatlan problémával kell megküzdenie, amikor rájön, hogy valaki az ő módszereit utánozva teszi el láb alól áldozatait. Dexter hamar rájön, hogy az illető nem követi ugyan azokat a szabályokat, amiket ő, és nekilát, hogy csapdát állítson az imposztornak.
Jeff Lindsay: Dupla Dexter

„CSALÁDI VETÉLKEDŐ – CSALÁDOK VETÉLKEDŐJE” 2021
A Karikó János Könyvtár 2021-ben is meghirdeti „Családi vetélkedő - Családok vetélkedője” című programját.

Mint a program címe is elárulja, nem kell a gyerekeknek egyedül versenyezniük, hanem az egész család együtt játszhat. A szülők és nagyszülők is a csapatok tagjai lehetnek! A vetélkedőben 3-6 fős csapatok mérhetik össze tudásukat.

Együtt minden könnyebb!

A jelentkezéskor a csapatok kapnak néhány népszerű gyermekkönyvből álló könyvlistát, amit október végéig kell elolvasniuk.

Az ajánlott olvasmányok listája holnap, június 29-én kerül fel ide, ITT pedig (Programok, információk / Rendezvények) megtalálhatják a letölthető jelentkezési lapot.

A vetélkedő döntője 2021 novemberében lesz, a jelentkezési határidő: 2021. július 16.

Aki mer, az nyer!

Mit is?

I. helyezett jutalma: 30 000 Ft értékű könyvutalvány
II. helyezett jutalma: 20 000 Ft értékű könyvutalvány
III. helyezett jutalma: 10 000 Ft értékű könyvutalvány

Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!

2021.06.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
A legkisebbeknek és szüleiknek szól mai könyvajánlónk. Az űrbéli Rómeó és Júlia történet két idegen fajról szól, a piros kvirtek és a kék kvartok ősi ellenségek, de ahogy az lenni szokott, ha egy fiú és egy lány egymásba szeret, az ősi ellenségeskedés nem sokat számít. A fiatalok pedig úgy döntenek inkább elszöknek, de persze a családok igyekeznek megakadályozni a szerelem beteljesedését. Vajon sikerül-e nekik, vagy a szerelem tényleg le tud győzni mindent?
Julia Donaldson: Kvirtek és kvartok

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB
Ebben a hónapban elkísérhetitek Harry-t a labirintusba! Amikor Harry, Ron és Professzor Lockhart lejutnak a csöveken keresztül a Roxfort alá, Harrynek muszáj megtalálnia az utat a Titkok Kamrájához. Segíts neki odatalálni!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.06.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlók olyan élményt ígér, mintha egy hollywoody film noirt vennénk a kezünk közé. Főszereplője, Lady Daniels, egy időre elköltözik férjétől, mert úgy érzi a kapcsolatuknak időre van szüksége. De egyedül nem tud gondoskodni gyermekeiről, különösen úgy, hogy igyekszik önéletrajzi könyvét is befejezni végre, ezért felveszi maga mellé a titokzatos művésznőt, aki csak S. névre hallgat. Kettejük barátsága szépen alakul, mígnem S. és a Lady tinédzser korú fiának kapcsolata baljós fordulatot vesz, a két nő barátsága pedig hirtelen óvatos játszmákkal teletűzdelt harctérré változik.
Edan Lepucki: A 17-es számú nő

Mai cikkajánlók Budapesthez kapcsolódik, de különleges témája miatt érdemes lehet elolvasni olyanoknak is, akik nem járnak rendszeresen a fővárosba.

2021.06.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Camilla Läckberg az egyik legolvasottabb skandináv krimi szerző, tőle érkezik mai könyvajánlónk. A sorozat címe, Fjällbacka a történet helyszíne is egyben. Patrik Hedström nyomozót bízzák meg azzal az esettel, ahol egy játszadozó kisfiú egy nő ruhátlan holttestére bukkan. Ha ennyi még nem lenne elég, kiderül, hogy ebben a városban tűnt el nyomtalanul húsz éve egy fiatal lány, a nyomozót a szálak pedig hamarosan egy különös család otthonába vezetik. Vajon mi köze a családnak a két esethez?
Camilla Läckberg: A prédikátor (Fjällbacka 2.)

Megvannak az Év Gyerekkönyve-Díjasai! Hét kategóriában választották ki a nyertesekeit a szakmai zsűri tagjai. Nem csak az írók, de az illusztrátorok is elismerésben részesültek, ami külön öröm, hiszen egy-egy mese nem kellhetne életre nélkülük sem a mesekönyvek lapjain.
A díjazottak listája itt található.

2021.06.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyvtárba járó gyerekek között nagy népszerűségnek örvend Lackfi János, nem véletlen, hogy egyik versét még a könyvtár egyik könyves szekrényének oldalán is megtalálhatjuk. Ebből a könyvből megtudhatjuk milyen is lett volna egy Facebookos bejegyzés a Honfoglalás vagy akár Jézus idejében. Nyári kikapcsolódásnak tökéletes!
Lackfi János: Száll a kakukk a fészre

Mostanában gyakran került szóba a Nobel-díj, vagy a díjazott művek, vagy a díjazott alkotók miatt. Most ismét egy olyan alkotót bemutató írást szeretnénk elolvasásra javasolni, akit majdnem harmincszor jelöltek a díjra, és annak ellenére, hogy a Nobel-díjas Gabriel Garcia Márquez és Mario Vargas Llosa is mesterének tekintette, mégsem részesült soha az elismerésben.

2021.06.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az „Alagutak” c. sorozat, melynek negyedik részét ajánljuk ma, azoknak szól, akik szeretnek kalandokra indulni mesés és elképzelhetetlen tájakra. Will, Elliot és dr. Burrows a Belső Földben, a Föld belsejében abban a boldog tudatban fedez fel éppen egy régen kihalt állatfajokkal teli világot, hogy sikerült elhárítaniuk az emberiséget fenyegető veszélyt. De mialatt hőseink a föld alatt kalandoznak, a Felvilágban újabb gonosz erő indul útjára, hogy elpusztítson mindent, ami útjában áll.
Roderick Gordon – Brian Williams: Vissza a felszínre (Alagutak 4.)

Hétvégén volt Apák napja, ennek apropójából gyűjtött össze a Minimatiné 10 olyan könyvet, ami az Apukákkal foglalkozik.

2021.06.20.

2021.06.19.

2021.06.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
A „Thursday Next” c. humoros sorozat főszereplője, a rettenthetetlen irodalmi mesterdetektívnő, a krími háború veteránja, Thursday Next, egy igazi bizarr, alternatív, 20. század végi Angliában él.  Az ő világában az időutazás mindennapos, házilag is lehet klónozni kihalt állatokat és a feketepiacokon hamisított verseket adnak-vesznek.
Ebben a részben, amely a második a sorozatban, 1985-öt írunk, főhősnőnk pedig ismét változatos kalandokba keveredik, azzal indítva, hogy élete szerelmét, Tedet, nemlétezővé teszi a korrupt Góliát Konszern, emiatt pedig Thursday kénytelen a Juriszfikció berkein belül új szakmát elsajátítani, hogy visszaszerezze új férjét. A könyveken belül működő rendőrségnél kiképzőre, és egyben új társa is szert tesz, a férfigyűlölő Miss Havisham személyében, akit Dickens „Szép remények” c. regényéből ismerhetünk. A kiképzést letudva Thursday beleveti magát a dolgok sűrűjébe, Poe „A holló” c. versével kezdi, majd fejest ugrik Kafka és Austen műveibe, de még a könyvtárban is népszerű Beatrix Potter egyik mesekönyvében is megfordul. Természetesen a művekbe nem nyer hivatalos belépést, a Góliát Konszern ezt igyekszik ott megakadályozni, ahol csak tudja, de Thursday az évek során elsajátított trükkök segítségével megtalálja az utat a remekművekbe, és a kalandok közepette még azt is megpróbálja megakadályozni, hogy a föld összes élőlénye egyik napról a másikra ragacsos, rózsaszínű zselévé alakuljon, mialatt azon is főhet a feje, hogy hitelesítenie kell egy újonnan felbukkant Shakespeare-darabot.
A sorozat első része, „A Jane Eyre eset”, melyben Thursday Next, Charlotte Brontë világhírű regényének hősnőjét próbálja meg kiszabadítani Acheron Hades karmai közül, szintén megtalálható a könyvtárban. Terry Pratchett rajongóknak kötelező!
Jasper Fforde: Egy regény rabjai

Népszerű íróktól sokan tudnak olyan műveket felsorolni, amiket mindenki ismer, legalább említés szintjén. De néha ezeknek az irodalmi óriásoknak is vannak olyan könyvei, amit a népszerűség nem ragadott annyira magával, mint a többi szerzeményeket. Ezekből a talán kevésbé ismert érdekességekből szemezgetett a következő cikk.

2021.06.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Újabb skandináv krimi, bár ebben, a mi forró nyarainkat idézve, a tűznek is fontos szerepe van. Laura fél a tűztől és erre jó oka van. Tizenöt éves korában majdnem bennégett nagynénje üdülőtelepének tánctermében, legjobb barátnője pedig nem volt olyan szerencsés, mint ő, neki nem sikerült időben kijutnia. Amikor harminc évvel később megörökli a telepet, nem mindenki örül a sikeres nő visszatérésnek, a környéken pedig hamarosan gyanús tűzesetek történnek, megkérdőjelezve a harminc évvel ezelőtt történtek valódi okát.
Anders de la Motte: Pokoli tél (Scane-tetralógia 3.)

Már látogatható egy igazán különleges kilátó, a Naplás-tavi kilátó. Igazi modern és szokatlan formával rendelkezik az építmény melynek segítségével olyan módon tekinthetünk a minket körülvevő világra, mint előtte még nem. Az ingyenesen látogatható kilátót tanösvény veszi körbe, így mindenképp érdemes ellátogatni ide!

2021.06.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
Kortárs ifjúsági regény, de nem a franciaországi Párizsból, hanem a magyarországiból. Mert ilyen is van. Egy gettó választott neve ez, ahol az Eiffel-torony egy villanyoszlop, és a telepi fiúk egész élete ide van bezárva. Ebből az életből szeretne kiszabadulni Carlo, vagyis Farkas Károly, és barátja Franky, akik mind ketten remek focisták. A fiúk tisztában vannak vele, hogy a foci az egyetlen esélyük a szabadulásra, de mielőtt világhíres futballisták lehetnének, Carlonak meg kell küzdenie a mindennapi élettel is, ami nem engedi el őt olyan könnyen.
Bódis Kriszta: Carlo Párizsban

Egy jó regény képe megmutatni olvasójáról valami olyat, aminek az esetleg nem volt előtte tudatában, vagy olyat, amiről nem tudta, hogy fontos számára. De vajon mit mutat meg ugyan az a történet annak írójáról? Régi kérdés, hogy melyik író mennyire írja bele magát a történeteibe, ezen gondolkozott el az Ectopolis magazin szerzője a következő cikkben.

2021.06.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
Nem kell várniuk tovább azon kedves Olvasóinknak, akik már elolvasták a könyvtár gyorsan bővülő skandináv krimiket tartalmazó polcok összes kötetét. Mai könyvajánlónk ismét a hideg északi térségből érkezik, ami a mostani meleg nyári időben kifejezetten kellemes lehet. Persze csak annak, aki olvassa a történetet, hiszen Fabian Risknek, akit kislánya betegágya mellől riasztanak egy kisfiú meggyilkolása miatt, az időjárás a legutolsó, ami az eszében jár. Az első halálesetet hamarosan követi a következő a nyomozó pedig kénytelen visszatérni a munkába, hogy megpróbálja kideríteni vajon ki is állhat a látszólag összefüggéstelen esetek elkövetése mögött.
Stefan Ahnhem: A kockavető (Fabian Risk 4.)

Új könyveinket nem csak az netes felületeken tekinthetik meg, hanem a könyvtár erre a célra kialakított ablakában is és a bejárat melletti hirdetőtáblán. Utóbbin olyan könyvek borítóit láthatják, amik nemrégen érkeztek hozzánk. 😊

2021.06.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
Magyar írótól ajánljuk mai könyvünket, mely külsejét tekintve is bűbájosnak mondható. 21. századi boszorkányoknak és olyanoknak íródott a könyv, akik szeretnék tudni mit is jelent a mai világban ennek az évezredes tudásnak az átörökítése, megélése és használata. A könyv a nőkről, nőknek szól, a kötődésről, kapcsolatról, amit egymással tudunk létrehozni, ha nem ellenségként, hanem szövetségesként tekintünk egymásra. Természetesen receptekkel, mert nem igazi bűbájoskönyv a könyv, ha nincs benne praktikus tudás is!
Kiss Judit Ágnes: Bűbájoskönyv

Nyolc nyárindító fesztivált találunk a következő cikkben, amit nem csak a kicsik, de szüleik is élvezhetnek.

2021.06.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a családregényben egy hétköznapi svéd család életébe nyerhetünk bepillantást. Amikor a nagypapa hazatér Svédországba felnőtt gyerekeit meglátogatni, nem éppen azt találja, amire számított. A fia szabadságon van otthon két gyermekével, a lánya újra terhes, de elvált és az új gyermek apja nem a nagypapa szája íze szerint való. A nagypapa úgy gondolja mindenkivel probléma van, kivéve vele, de az együtt töltött tíz nap bőven elég arra, hogy szembesüljön a múltban elkövetett hibákkal és azok következményeivel, de vajon arra is elég, hogy megoldást találjanak a család egészét érintő problémákra?
Jonas Hassen Khemiri: Apazáradék

Érdekes ötlettel rukkolt elő a Budapest Bábszínház és a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Új bábos sorozatukban, a BÁBesetekben, a bábszínház népszerűsítésével szeretnék bemutatni a gyerekeknek a rendőrség munkáját.

2021.06.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a történelmi kalandregényben a rettenetes világhódító, Kubiláj kán Japán megszállására tett kísérletével ismerkedhetünk meg először. 1274-ben hatalmas flottával támadja meg Kjúsú szigetét, ahol az újszerű stratégiának köszönhetően, a mongol nyilak hamar visszavonulásra kényszerítik a védekező japánokat. Ismeretlen okból azonban a támadó csapat a hajóikon tölti az éjszakát, ahol lecsap rájuk a Kamikaze, vagyis az Istenek szele. 1281-ben újabb támadási kísérletre kerül sor, ekkor egy mongol-koreai-kínai hadsereg indul útnak Japán felé, minden idők legnagyobb hajóhadával. Vajon sikerül-e megint visszaverni a támadókat, ha közben egy cselszövő rókatündérrel is meg kell birkózni? Vajon az istenek ismét Japán segítségére sietnek? A könyvből kiderül!
Jamagucsi Szango: Kamikaze

Érdekességként szolgálhat ez a cikk a balladák szerelmeseinek. Villon „Nagy Testamentumá”-ban olyan híres valós és képzeletbeli hölgyekről ír, akik sok híres író képzeletét ragadták meg. A cikk azonban inkább a szöveg szerkezeti elemzésére helyezte a hangsúlyt, nem ezen hölgyek kilétére.

2021.06.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ez a kötet a rendszerváltásról szól, de nem komolyan, tényszerűen, hanem Jolsvaitól megszokott derűvel és humorral. A regény a kilencvenes évek elején egy frissen szabaddá vált sajtó szerkesztőségében játszódik, ahol szerelmek és barátságok szövődnek vagy esnek szét, csoportok rendeződnek át, mert ahogy az országot, úgy ezt a kis közösséget is átjárja a remény és a csalódás, ami az élet átalakulásával jár.
Jolsvai András: A napok színe

Az irodalmi Nobel-díj odaítélése vagy akár elfogadása sem olyan egyszerű dolog, mint azt sokan gondolhatnánk. A politika bele tud szólni ebbe is, ahogy szinte mindenbe, ez történt majdnem 1970-ben is, amikor „ A GULAG-szigetvilág” írója részesült az elismerésben.

2021.06.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
A hatvanas években Sally McGowan még gyerekként leszúrja játszópartnerét. Hiába üli le a büntetését, kap új személyazonosságot, Joanna, az egyedülálló anya mégis elterjeszti azt a pletykát, hogy az egykori gyerekgyilkos az ő álmos kis városukban él. Bár Joanna nem szándékosan indítja útjára a rémhírt, az élete gyorsan megtelik gyanúval és amikor kiderül, hogy igaza volt, szembe kell néznie azzal, hogy egy ilyen pletyka igen veszélyesnek bizonyulhat.
Lesley Kara: A pletyka

84 évesen hunyt el Gál Sándor József, Attila-díjas író, költő és szerkesztő, a felvidéki magyar irodalom és a magyar irodalmi élet kiemelkedő alkotója. Róla emlékezik meg a Könyves magazin ebben az írásában.

2021.06.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
Sebastian Bergman, kriminálpszichológus juttatta rács mögé azt a kíméletlen sorozatgyilkost, akinek több nő halála száradt a lelkén a kilencvenes években. Amikor a korábbi gyilkosságok elkövetésével megegyező újabb esetek kerülnek a svéd királyi nyomozóhatóság asztalára, Bergman eléri, hogy a nyomozók megosszák vele az új esetek adatait. Annak ellenére, hogy a megkeseredett Bergman úgy gondolja az ügy gyorsan megoldódik majd, a régi gyilkosságok olyan módon függenek össze az újakkal, amit legvadabb álmaiban sem gondolt volna.
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: A tanítvány (Sebastian Bergman 2.)

Jankovics Marcellre emlékezik ez a cikk, amiben Gyárfás Dorka búcsúztatja a nemrégiben elhunyt rajzfilmrendezőt.

2021.06.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlók a krimi szerelmeseinek szól. Adrian Wall éppen kiszabadult a börtönből, ahol hosszú éveket töltött egy nő meggyilkolása miatt. Rövidesen azonban újabb holtestre bukkannak, aki csak úgy, mint első alkalommal, az erdő közepén álló, mára elhagyatott templom oltárán fekszik. A környéken szinte mindenki a férfit gyanúsítja az új gyilkosság elkövetésével is, kivéve Elizabeth Black nyomozót, aki soha nem hitt a férfi bűnösségében. De a nyomozónőnek nem csak a város lakosságával kell felvennie a harcot, ott is ellenállásba ütközik, ahol nem gondolta volna, kollégái, sőt a kapitány is ellene van a próbálkozásának, amivel tisztázni akarja a férfit. Míg egy napon váratlanul új felfedezést tesznek egy újabb holtest előkerülése kapcsán, és minden addigi teória értelmét veszti. Megkezdődik az igazság kiderítése, de természetesen semmi nem az, aminek látszik, így a szálak olyan ismeretlen helyre vezetik el a Blacket, ahonnan nem biztos, hogy könnyű lesz visszatérni.
John Hart: A megváltás útján

POZITÍV PÉNTEK
Csikós Zsuzsa küldött nekünk egy rövid kis írást, amit mindenképpen szerettünk volna megosztani, annak ellenére, hogy a Pozitív Péntekes írásaink már nem jelennek meg rendszeresen. (De ha valaki úgy érzi szeretné megosztani velünk azt, amitől jobb kedvre derült a hét folyamán, kérjük tegye meg, szeretettel várjuk az írásokat!)

„Ma reggel úgy döntöttem, hogy biciklivel megyek a pékségbe. Tanulságos volt. Először is, nagyon hasznos a szájmaszk. A repülő bogarak nem a számban kötnek ki. Jó, tudom be is csukhatnám, de mikor három méter tekerés után már lihegek és még a fülemen is légcserélek, akkor nehéz csukott szájjal hasítani. Másodszor a bringázás, mint tevékenység ráébresztett, hogy olyan izmokat is megmozgat, amiről már régen lemondtam. Úgy is mint hasizom, combizom és ülepizom. Megérkezvén a célállomásra leszálltam és nagyon kellett koncentrálni, hogy állva maradjak. Csak pár lépést kellett megtennem, de remegő lábakkal igen nehéz volt a kivitelezés. Valahogy azért megcsináltam, rendben haza is értem. Konklúzió: hiába, elmúltam már húsz éves.”

120 esztendeje hunyt el Wohl Janka írónő, róla és munkásságáról emlékezett meg az Országos Széchenyi Könyvtár ebben az írásban.

2021.06.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyv az erdélyi magyarok kultúrájáról, irodalmáról és történelméről igyekszik átadni valamit az olvasónak, mert az író meggyőződése, hogy a történelmi Magyarország feldarabolásakor külföldre került majdnem másfél millió magyar történelme a magyar történelem része, meggyőződése szerint, aki ezt nem ismerik, azoknak a magyarságtudata és emiatt a saját identitástudata csak hiányos lehet.
Hajdú Farkas-Zoltán: Csonkamagyar 1919

A minimatiné rendszeresen állít össze olyan könyvválogatásokat, melyek egy-egy korosztály céloznak meg az újonnan megjelenő könyvek listájával. Most az iskolásoknak szóló kötetekből csemegézhetünk ebben a cikkben.

Interaktív vándorkiállítás a könyvtárban Dosztojevszkij születésének 200. évfordulója alkalmából!
A kiállításról bővebben itt olvashatnak!

2021.06.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az 1920-as évek Amerikájában játszódik mai könyvajánlónk. Két ártatlanul megvádolt férfi, Boyd, akit volt feleségének meggyilkolásával vádolnak, és George, akit fekete lévén egy fehér nő megerőszakolása miatt majdnem meglincselnek, megszökik a poros kisvárosból, Vermilionból, ahol egész addigi életüket töltötték. Boyd, háborús veteránként nem bírja elviselni az új, törvénybe ütköző életét Chicagóban, ezért úgy dönt vállalja a kockázatot és visszatér Vermilionba, hogy tisztázza magát. Bár a körülmények ellene szólnak, de akadnak, akik hisznek az ártatlanságában, de még így sem lehetünk biztosak abban, hogyan is ér majd véget a történet, kinek és mekkora árat kell majd megfizetnie azért, hogy az igazság végül kiderüljön. Ha kiderülhet egyáltalán…
Gene Hackman – Daniel Lenihan: Az igazság ára

Krimi rajongók figyelem! Ebben a cikkben tizenöt világhírű detektív került felsorolásra, van, aki mindegyik nyomozótól olvasott már valamit? Ha még hiányzik valaki a listáról, irány a könyvtár!

2021.06.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
A jövőben játszódó történetek nagy részénél az emberiség már elhagyta szülőbolygóját, hogy új helyen kezdjen életet. Így van ez mai könyvajánlókban is, mely 2338-ban játszódik. Az emberiség ekkora már a Jupiter és a Szaturnusz lakhatóvá tett holdjain és környékén él, hősként ünnepelve Melvin Kadeket, aki az Exodus űrprogrammal járult hozzá ahhoz, hogy az emberiség nagy része időben elhagyhassa a Földet, mielőtt azt lakhatatlanná tette egy szupernapkitörés. Vireni Orlando ügyésznő azonban úgy gondolja, hogy a férfinak köze van a tragédiához, amely hátramaradott milliók életét követelte, de mialatt arra készül, hogy letartóztassa Kadeket, el kezd terjedni a férfi által kifejlesztett új technológia, melynek segítségével az áldozatok egy része digitalizált, újhumán formában visszatér, tovább bonyolítva a helyzetet, hiszen ki ne szeretne megszabadulni a halál fogságából, akkor is, ha az ár nagyobb, mint gondolta.
Brandon Hackett: Eldobható testek

155 éves lesz idén a Fővárosi Állat- és Növénykert. Ebben a cikkben azokat a programokat találhatjuk meg, amivel az intézmény egész nyáron várja nem csak a kicsiket, de a nagyokat is!

2021.05.31.

KÖNYVAJÁNLÓ
A II. világháborúban kémkedéssel megbízott nők történeteiből született mai könyvajánlónk. Sarah Rose, a brit titkosszolgálat különleges egységének hosszú időre titkosított dokumentumait dolgozta fel, ezekből állított össze egy olyan izgalmas kémtörténetet, amely tele van romantikával, küzdelemmel és bátorsággal, hiszen a fiatal lányokat a frontvonal mögé dobva, szó szerint belevetették a mélyvízbe. Az életüket nap mint nap kockára tevő lányok fiatalok voltak, és annak ellenére, hogy pontosan tudták milyen szörnyűségek várnak rájuk, ha lebuknak, hazájuk érdekében készek voltak akár az életüket is kockára tenni.
Sarah Rose: Legendás lányok

Daniel Keys pszichológus-író regényei az elme titkait igyekeznek feltárni, világhírű történetei a „Virágot Algernonnak” és az „Ötödik Sally” a könyvtárban is megtalálhatóak. Ebben a cikkben az íróról és a műveiről is megtudhatunk egy keveset.

2021.05.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Bár gyermeknap csak vasárnap lesz, mai könyvajánlónk a kicsiknek szól! Kísérjük el ifjabb Tom kapitányt, Stellát és Spéci legújabb kalandjaikra! Bejárhatjuk a Marsot, ahol veszélyes homokviharba kerülnek főhőseink, majd miután innen sikerült megmenekülnünk, kísérjük el őket a Földre, ahol a landolással akadnak gondjai a csapatnak, amit természetesen meg fognak tudni oldani, bár ki tudja, lehet, hogy nem fognak tudni többet űrrepüli?
Bernd Flessner – Peter Schilling: Kaland a vörös bolygón (Ifjabb Tom kapitány 6.)
Bernd Flessner – Peter Schilling: Üzemzavar (Ifjabb Tom kapitány 7.)

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB
Újabb hónap telt, ami nem mást jelent, mint újabb játékos feladatot minden Harry Potter rajongó számára! Ez alkalommal, a közelgő gyereknap alkalmából, olyan időtöltést kerestünk, amit minden gyerek élvezhet, nem csak kifejezetten azok, akik olvasták már a könyveket és tagjai a klubnak. Ez pedig nem más, mint a színezés! A következő képeket bárki kiszínezheti, de csak egy igazi rajongó fogja tudni, milyen színű is pontosan Hermione haja!
Azoknak pedig, akik nem szeretnek színezni, készítettünk egy feladatlapot, amin a könyvekkel vagy a filmekkel kapcsolatos képek egy-egy részlete alapján kell kitalálni ki vagy mi van a képen!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.05.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
Pablo Escobarról ki is tudná a legtöbbet, ha nem az a nő, aki a legközelebb állt hozzá. Victoria Eugenia Henao tizenhárom évesen ismerte meg a nála több mint tíz évvel idősebb Pablo Escobart, az egyik leggazdagabb drogbárót. Miután tizenöt évesen hozzáment feleségül, egész életét neki szentelte, férje hűtlensége, kegyetlensége és a halálos fenyegetések, amiben neki és gyermekeinek is része volt, sem volt elég ahhoz, hogy asszony feladja a reményt, hogy Pablo jobbá teheti saját és az ő életüket is.
Victoria Eugenia Henao: Mrs. Escobar

Nobel-díjas műveket gyűjtött össze az Ectopolis ebben a cikkben. Ezek az írások nem csak az olvasóközönségre, de magára a szakmára is hatással voltak. A mai napig a legrangosabb elismerésnek számító díjat évente egyszer osztják ki és a világ minden országából kerülnek ki díjazottak, akik között Kertész Imre is megtalálható.

2021.05.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai ajánlatunk igazi klasszikus. Dickens története az árván maradt kisfiúról folytatásokban jelent meg eredetileg 1837 és 1839 között, akkoriban nagy felháborodást és meglepetést okozva az olvasóknak, akik számára a dologházban élő gyermekek nyomorral, erőszakkal és reménytelenséggel megtűzdelt világa hihetetlennek tűnt. Bár több, mint száz év eltelt a regény születése óta, a mondanivalója a mai napig fontos tanulságokkal szolgálhat az olvasók számára, így aki nem olvasta még, most elindulhat Oliverrel, hogy meglássa, a kisfiú jósága és tisztessége végül elnyeri-e a jutalmát a könyv végére!
Charles Dickens: Oliver Twist

Hétvégenként ingyenes szabadtéri előadásokkal várják a gyerekeket a Margitszigeten a nyár folyamán. Az előadásokat 10 óra 30 perces kezdettel lehet majd megtekinteni, június 5-től. A részletes programot itt és itt lehet megtekinteni.

2021.05.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk személyes és nehéz témával foglalkozik. Holländer Margitot tizennyolc éves korában, 1944-ben hurcolták el zsidó származása miatt, de a rengeteg zsidó származású áldozattal ellentétben ő csodálatos módon túlélte a deportálást. Ebben a könyvben az átélt borzalmakat igyekszik kiadni magából, a napló formájában megírt történet elmesélésével. Az eredeti változat még 1945 és 46 között született, Margit ceruzával vetette papírra az eseményeket, amiket kénytelen volt átélni. 1962-ben egészült ki a történet, amikor gépelt formába öntötte a történetét, mely segíthet jobban megérteni a holokauszt átélését és a felszabadulás utáni átmeneti időszak megélését, annak komplexitását valaki olyan szemszögéből, akinek az élete nem lehetett biztonságban azonnal.
Holländer Margit: Lágerutazás

A gyógynövények ismeretét nem csak felnőttek szeretnék egyre nagyobb számban elsajátítani, de egyre több szülő vágyik arra, hogy ezt a tudást a gyerekei már kiskorukban elkezdhessék elsajátítani. Ebben lesz nagy segítség Gyuri bácsiék új, gyógynövényes látogatóközpontja.
Nagycsaládosoknak, iskolai csoportoknak tanári felügyelettel ingyenes a belépés, gyereknapon (május 30-án) pedig a kertlátogatás minden 14 év alatti gyereknek díjmentes lesz.

2021.05.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
Donald Trump Amerika egyik legtöbbet emlegetett elnökévé nőtte ki magát rövid időn belül. Ez a könyv a bennfentesek tudásával íródott, méghozzá olyan szerző tollából, aki már több, éppen hivatalban lévő elnökről írt könyvet. Woodward, Trump első hivatalbeli éve alatt megírt könyve beszámol arról, hogyan hozta az elnök a döntéseit és miért, hogy a viták eldöntésénél milyen szempontok vezérelték a világ egyik legbefolyásosabb országának vezetőjét. Több órányi interjú, belső források és feljegyzések, személyes és hivatalos iratok szolgáltak az aprólékos részletességgel megírt beszámoló létrejöttéhez.
Bob Woodward: Félelem

Nálunk is nagy sikert aratott a Leonardo da Vinci életével és munkásságával foglalkozó előadás, ami nem meglepő, a reneszánsz ember a mai napig inspirálja és rabul ejti az embereket megannyi festményével és találmányával. Ebben a cikkben néhány oldalt közvetlenül is megtekinthetünk a vázlatfüzetéből, a megadott linkeken pedig elérhetünk jópárat, a mintegy 13 000 oldalnyi fennmaradt vázlatból és jegyzetből.

2021.05.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
Heti utolsó könyvajánlónk a kicsiknek szól. Elsőként Málnát és Misit ismerhetjük meg, akik ikrek, és mindig mindent együtt csinálnak. Nem csak játszanak egész nap, de együtt mennek óvodába is, ahol viszont sok-sok gyerek van rajtuk kívül. Az ikrek új, saját, barátokat is találnak, de persze tudják, hogy egymásra azért mindig számíthatnak.
A „Malac és Liba” c. sorozat negyedik kötetében Liba beleszeret egy verébbe, miután Malaccal megoldják a húsvétitojás-problémát. Az, hogy az a szerelem kiteljesedhet-e, a humoros, kedves stílusban megírt meséből kiderül!
Vadadi Adrienn: Málna és Misi, az ikrek
Tóth Krisztina: Fogjunk verebet! (Malac és Liba 4.)

Fiatalabb Olvasóink figyelmébe!
Érdemes követni minket Instagramon is, az itt megjelent könyvajánlókon kívül további olvasnivalóért!

2021.05.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
Folytatódik a magyarországi szabadkőművesség történetével foglalkozó könyvsorozat. Ebben a részben, szintén levéltári kutatásokra támaszkodva, a szerző a Jászi Oszkár nevével fémjelzett Martinovics páholy létrejöttét és tevékenységét mutatja be, melynek állítása szerint szerepe volt az 1919. március 21-én létrejött Tanácsköztársaság megszületésében is.
Raffay Ernő: Politizáló szabadkőművesség (Szabadkőművesek)

Ma ismét azt a kérdéskört boncolgatjuk, hogy a kritika és fogyasztók, vagyis az olvasók, vajon miért is éreznek máshogyan bizonyos könyvekkel kapcsolatban.

2021.05.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyv három különböző típusú tapasztalatra építve igyekszik választ keresni arra a kérdésre, hogy vajon milyen hatása van egy-egy válsághelyzetnek az életünkre, akár egyéni, akár társadalmi szinten. Nem csak interjúalanyok személyes tapasztalatait, de a különböző tudományágak képviselőiét és az emberi adaptációmódoknak, a történelem különböző dokumentációiban ismertetett anyagait is felhasználva született meg a könyv. Megtudhatjuk, hogy vajon miképpen éljük túl ezeket a nehéz helyzeteket és hogy van-e egyáltalán valami, amire támaszkodhatunk, hiszen egyik helyzet sem egyenlő a másikkal.
Kapitány Ágnes – Kapitány Gábor: Túlélési stratégiák

A könyvtár névadója, Karikó János ma, május 19-én látta meg a napvilágot Bián, pontosan 170 évvel ezelőtt. Az 1851-ben született földműves, író és költő szegény sorsú családból származott, apja süketnéma volt, de ezek a nehézségek sem álltak az útjába a kisfiú falusi iskolai eredményeinek. 1910-ben bekövetkezett haláláig nem csak írói ambíciókkal rendelkezett, bár 19 éves korára a költeményeinek száma már meghaladta a 200-at, de szorgalmas munka árán földbirtokra is szert tett, ezen kívül pedig a biai olvasókör jegyzője, majd 1882-ben a község elöljárója, végül pedig 1890-ben bírája lett.
Műveit az 1880-as években jelentették meg előszőr, elsőként a „Népszerű vöfélyi beszédek, tréfás versekkel bővítve. Az ifjúság számára.” c. válogatást, ami természetesen, a többi kiadott kötettel együtt, megtalálható a könyvtár Helytörténeti gyűjteményében!
Karikó János életéről bővebben olvashatnak a honlapunkon közzétett életrajzi leírásban is, amit Karikó Erzsébet, a kötő unokája, írt 1992-ben, a könyvtári névadó ünnepség alkalmából: Karikó János élete

2021.05.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
Elöljáróban annyit, hogy ez a könyv biztosan nem lesz könnyű olvasmány, de a figyelemfelkeltő cím ellenére, nem a botrány okozása a célja az írónak, hanem az, hogy bemutassa a Vatikán sokszor kétszínű hozzáállását a homoszexualitáshoz. A francia szerző komoly terepmunkát végzett a könyv elkészítéséhez, négy évig belülről követte szemmel a rendszert, kutatásai nem csak a Vatikánra, de majdnem harminc másik országra is kiterjedtek. Beszélt több tucat kardinálissal, több száz püspökkel és pappal is, hogy be tudja mutatni az ellentétet, aközött, amit az egyház kifelé kommunikál a hívők felé és ahogyan azt belülről megéli.
Frédéric Martel: A Vatikán kínos titkai

Nemrégiben hírt adtunk a Pagony Kiadó kalandos túrjáról a fővárosban. Ha valaki kedvet kapott volna hozzá, de nem biztos benne, hogy a gyerekek, akiket elvinne, élveznék a túrát, annak itt egy cikk, amiből megtudhatja milyen kalandok is várhatnak rájuk pontosan!

2021.05.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a könyvben bölcsességeket találhatunk az év minden napjára, Francesco Forgione, azaz Pietrelcinai Szent Pio atyától. Pio atya stigmatizált szent volt, s mint ilyen, Krisztus sebeit viselte testén. Személyéhez több csodálatos jelenség is fűződik, azt tartották róla, hogy egyszerre két helyen is jelent tudott lenni, rendelkezett a lélekbelátás képességével és gyógyítani is tudott. Élete szüntelen szenvedés és szolgálat volt, szavai pedig mai napig inspirálóan hatnak, nemcsak hívőknek, de azok számára is, akik szükségét érzik, hogy néha-néha szünetet tartsanak rohanó világunk felpörgetett tempójú életében.
Francesco Forgione: Pio atya gondolatai

Az elmúlt időszak nem csak új könyvek megszületését inspirálta, de előtérbe hozta azokat a klasszikusokat is, melyek saját koruk hasonló helyzetével foglalkoztak. Ebben a cikkben nem másról, mint Boccaccio fő művéről, a „Decameron”-ról olvashatunk.
Ha valakinek pedig kedve támadna elolvasni a művet, a könyvtárban megtalálja!

2021.05.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
A gyerekek körében nagy népszerűségnek örvend a „Barátnőm, Bori” c. sorozat, amiből több részt is hoztunk mára ajánlónak. A sorozat főszereplője, Bori, hétköznapi kislány, aki mindennek tud örülni és akinek kalandjain keresztül a gyerekek is megismerkedhetnek olyan dolgokkal, amiket nem ismernek, így esetleges félelmüket is le tudják küzdeni. Ilyen témák például a síelés, a hegyek, a kirándulás vagy akár az első ottalvós este. A vékony kis könyvecskéket már 3 éves kortól ajánljuk!
Liane Schneider: Bori beteg
Liane Schneider: Bori a hegyekben
Liane Schneider: Bori síel
Liane Schneider: Bori Julcsiéknál alszik
Liane Schneider: Bori zenél
Liane Schneider: Bori ​és a hóesés


Nyolc olyan társasjáték került a „Lovagi ujjtorna” c. könyvbe, amivel játszva fejleszthetjük gyermekünket. Négy kis lovaggal kellhetünk útra, a kalandok között memória, kooperatív és ügyességi játékok is vannak.

2021.05.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
12 éves kortól ajánljuk a „Rajkó” c. könyvet, mely egy tizenkét éves kisfiú szemszögéből ismerti meg velünk a múlt század húszas éveiben játszódó történetet. A nemesi származású fiú családján haramiák ütnek rajta valahol a havasokban és a támadásból csak ő egyedül kerül ki élve. Vándorzenész cigányok fogadják be a traumától megnémult fiút, akiket a rendőrök üldözni kezdenek, mert őket tartják felelősnek a fiú családjával történtekért. Legtöbbjük szeretettel fordul Rajkó felé, habár nem mindenki örül még egy éhes szájnak, de a fiú a zene segítségével megtanul szavak nélkül is kommunikálni és hamar beilleszkedik új családja varázslatos hangulatú világába.
Erdős István: Rajkó

Vámos Miklós, a könyvtár olvasóinak körében is népszerű, József Attila-díjas író munkásságát ismerhetjük meg ebből a portréból.

2021.05.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónkat ismét a szakkönyvek közül választottuk ki. A több szerző által közösen megírt könyv, a mindenki életét meghatározó, szülő-gyermek kapcsolatban előforduló nehézségekhez igyekszik segítséget nyújtani. A könyv azoknak a szülőknek szól, akik úgy érzik hiába tesznek meg minden tőlük telhetőt, gyermekük, különösen mikor kamaszkorba lép, mégis eltávolodik tőlük, sokszor olyan érzést keltve bennük, mintha nem is ugyan azt a nyelvet beszélnék. Bagdy Emőke, F. Várkonyi Zsuzsa, Ranschburg Jenő és még sokan mások, hosszú életpályájuk alatt összegyűjtött tapasztalataikat átadva igyekeznek segíteni abban, hogy a szülők és gyerekek közötti kommunikáció zökkenőmentesebb legyen.
Visszatalálunk egymáshoz?

Felkerült a honlapra a legújabb könyveinket tartalmazó lista! Természetesen a könyvajánlókat és a SZIRÉN könyvkeresőt is érdemes használni, de aki a listákat szereti jobban, annak érdemes ezt az oldalt elmentenie a kedvencek közé!
Könyvújdonságok

2021.05.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
Dr. Belső Nóra pszichológusként olyan magányos, és néha elkeseredett férfiakkal és nőkkel dolgozik együtt, akik életük második felében igyekeznek a boldogságot megtalálni. Ebben az életszakaszban már nem lehet csak a szerelmet keresni, hiszen sokuk életében ott a karrier és esetleg egy gyerek is. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nekik már nincs esélyük megtalálni a boldogságot, sőt, az életben megszerzett tapasztalatokra építve képesek lehetnek valami újat, valami jobbat megtalálni.
Belső Nóra: Sosem késő

2021 április 30-ával, 174 év után szűnt meg a távirat, amely 1847 óta volt részese mindennapjainknak. Itt elolvasható az utolsó távirat, amit a Magyar Posta küldött az Országos Széchenyi Könyvtárnak.

2021.05.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a könyvben Bérces László és Törőcsik Mari beszélgetésbe merülnek egészen hétköznapi és néha filozofikus kérdéseket is körül járva. Az alcím ugyanis ebben az esetben pontos, a két beszélgetőtárs a napon üldögélve, sört iszogatva osztja meg gondolatait egymással régi mozis élményekről, a Nagykert rózsafáiról, a velemi diófáról és a cannes-i életműdíjról, de akár a szomszéd Margitkáról és az angolkisasszonyokról is. Szóba kerülnek pályatársak és mesterek is, ugyan olyan őszinteséggel szólnak Zsótér Sándorról és Alföldi Robertről, mint Grigorij Konszkijról és Anatolij Vasziljevről. Céljuk nem az események tökéletes felidézése, hiszen ők is tudják, emberek vagyunk, az emlékezet pedig csalóka dolog. Inkább csak az élmények okozta érzéseiket szeretnék megosztani egymással, a tapasztalatokat, és a könyvet elolvasva, a beszélgetésbe belehallgatva mi is többet tudhatunk meg Törőcsik Mariról, az emberről, a nőről, arról, hogyan teltek a mindennapjai, miben lelte örömét a színházban és a színpadon kívül.
Bérczes László – Törőcsik Mari: Törőcsik Mari

Fontos információk a könyvtár látogatásának szabályairól! Az alábbi plakátokon, ami természetesen megtalálható a honlapunkon is, olvashatnak a mától érvényben lévő szabályokról.
Köszönjük a megértésüket és az együttműködésüket!

2021.05.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
Clarissa közeledik a negyven felé és úgy érzi valami nem stimmel vele. Férjével, Peterrel jól megvannak, de ő mégis tanácstalan, vajon miért is törnek rá viharos vágyak az éjszaka közepén. Lehet, hogy ilyen a kapuzárási pánik? Vagy már fel kell készülnie a menopauzára? Fogalma sincs a megoldásról egészen addig, míg barátnője Rose el nem viszi egy berlini zártkörű buliba, ahol Clarissa hirtelen rájön a dolog nyitjára. Peter sokáig nem veszi észre, hogy valami nem stimmel a feleségével, de aztán Clarissa beavatja a titokba és a páros együtt áll neki a fenekestől felfordult életük új vágányra tereléséhez. A humoros történetet a romantikus regények kedvelőinek ajánljuk.
Fodor Zsana: Elhúztam, anyátok (Elhúztam, anyátok 1.)

 

2021.05.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ma rögtön három könyvet is hoztunk Fejős Éva rajongóknak, mert senkit ne tévesszen meg az írónő neve, bizony a „Szélhámos” c. sorozat is a sokak által kedvelt magyar írónő tollából született. A történet főszereplője Bora, a sminkeslány, aki munkája révén belekerül a valóságshow-k világába, mert elvállalja, hogy eljátssza a népszerű teniszező, Ariel, barátnőjének a szerepét a kamerák előtt. A lány csak annyit remél a dologtól, hogy a szerepért kapott pénzből ki tudja fizetni az adósságait, de ahogy az lenni szokott, néha nem azt kapjuk, amit kérünk, de ebben az esetben ez csak jót jelent. A sorozatot a romantikus regények kedvelőinek ajánljuk!
Sydney Scott: Szélhámos szerelem (Szélhámos 1.)
Sydney Scott: Szélhámos játszma (Szélhámos 2.)
Sydney Scott: Szélhámos eskü (Szélhámos 3.)

Régi vita tárgya az, hogy vajon a könyv vagy a belőle készült film-e a jobb. Mi természetesen a könyvekre szavazunk és ebből a cikkből megismerhetünk 10 olyan világhírű írót, akik szintén ezt a tábort gyarapítják. Természetesen nem szeretnénk senkit megsérteni, mi is tudjuk, hogy vannak nagyon jó film adaptációk, de azért a könyv, az könyv. 😊

2021.05.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
Magyar szerzőpárostól érkezik mai ajánlatunk. A Dívány.hu „Kettős látás” c. sorozatában több olyan kérdésre is igyekeztek megtalálni a választ, ami sok párkapcsolati gonddal küzdőt érdekelhet. Felmerült például, hogy vajon egyetlen társban található-e meg a boldogság, vagy miért lesz hűtlen, aki hűtlen, mit is jelent egy egyéjszakás kaland egy nőnek, és mit, egy férfinak. Természetesen nem csak a kérdéseket, hanem a válaszokat is megtalálhatjuk ebben a különleges párkapcsolati könyvben.
Tari Annamária – Horváth Gergely: Rád találni

Nem régen született meg az új kiselefánt a Fővárosi Állat- és Növénykertben! A kis elefánt és családja élőben is megtekinthető az intézmény YouTube csatornáján, az élő közvetítés segítségével (természetesen csak, ha kint vannak a kifutóban, ezért érdemes többször visszanézni a közvetítésre!)
Akik pedig tehetik és szeretnék, most segíthetnek a baba mérleg árának összegyűjtésében, ami nagy segítségére lesz a kiselefánt súlygyarapodásának pontos követésében!

2021.05.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyv olyan titkokba igyekszik beavatni az olvasót, amit csak az ősnépek ismertek. A nevek és számok mágiája bárki által ismerhető és használható lesz, ha megfelelő módon áll a témához. Szepes Mária szerint minden természeti jelenség alapja a szám, így az emberé is, ha pedig ismerjük a hozzánk kapcsolódó számokat, segítséget kaphatunk az életutunkhoz és a bennünk rejlő erő megismeréséhez és használatához is.
Szepes Mária: A nevek mágiája

Olyan gyerekbarát helyeket gyűjtöttek össze ebbe a cikkbe, amelyek május 1-től már nyitva tartanak és gyerekekkel is látogathatóak.

2021.05.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai ajánlatunk egy Nobel-díj várományos írótól érkezik, akinek könyveit harminc nyelvre fordították már le. Ez a regény az 1920-as évekbeli Amerikában játszódik. Walt, az árva csodagyerek, országos hírnévre tesz szer, miután csatlakozik Yehudi cirkuszi társulatához. A titokzatos, magyar zsidó származású különc megtanítja a fiút levegőben járni, a Kansas állambeli társulat pedig együtt bejárja az egész országot. Útjuk során különféle alakokkal keverednek ismeretségbe, tolvajokkal, gonosztevőkkel és még Klu-Klux-klán tagokkal is, a fiú növekvő hírneve pedig Amerika sorsának szimbóluma lesz. Igazi fejlődéstörténeti regényként nem csak Walt életéről, hanem egy egész nemzet életének változásáról szól a könyv.
Paul Auster: Mr. Vertigo

A Könyvtár Költészet Hetére meghirdetett pályázatára beérkezett pályaműveket is meg lehet tekinteni, ha felénk sétálnak! 😊

2021.05.02.

2021.04.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a sorozatban egy előkelő bentlakásos iskola életébe pillanthatunk bele. Cara nem régen érkezett Németországból, a szerény és csendes lány igyekszik beilleszkedni a csupa nagyképű herceg, tini szupersztár és hasonló befolyásos családi háttérrel rendelkező tanuló közé, de úgy tűnik nem fog sikerrel járni, hiszen Carának van egy titka..
A második kötetben Cara már sok barátra lelt a suliban, de még mindig nem tudja igazán kiben is bízhat meg közülük. Már abban sem lehet biztos, hogy a rokonai tényleg az ő sorsáért aggódnak, így sok mindennek kell utána járnia ebben a részben!
A sorozatot 11 éves kortól ajánljuk.
Annika Harper: Mit ​titkol Cara Winter? (Cornwall College 1.)
Annika Harper: Kiben bízhat Cara? (Cornwall College 2.)

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB
Ebben a hónapban igazán remek kis kvízzel készültünk minden Harry Potter rajongó számára! A kérdés pedig, mennyire ismeritek a Roxfort könyvtárát? Azt biztosan mind tudjátok, hogy Hermione szerette ott tölteni még az órák közötti szüneteket is, de azt tudjátok vajon, hogy milyen könyvek között töltötte az idejét? Ha kitöltitek a kvízt, kiderül!

2021.04.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
Azok a gyerekek, akik szeretik az indiánokról szóló történeteket, biztosan új kedvencre találnak majd ebben a könyvben, amely Cooper híres regénysorozatát tartalmazza. Natty Bumppo neve talán nem cseng ismerősen elsőre, de ha meghalljuk, hogyan szólították őt barátai, akkor már biztos tudni fogjuk kiről is van szó, hiszen ki ne ismerné Vadölő, Sólyomszem vagy Bőrharisnya történetét?
A vadregényes tájakon játszódó romantikus történetekben könyörtelen skalpvadászok és harcedzett telepesek állnak szemben egymással, miközben az először fiatal és tapasztalatlan, majd idősebb és bölcsebb vadász, Natty Bumppo példamutató emberséggel, igazságosztóként áll ki indián és fehér barátaiért. „A Vadölő” a Nagy indiánkönyv első része, amelyet „Az utolsó mohikán”, a „Nyomkereső”, a „Bőrharisnya” és „A préri” követ soron, melyek mind megtalálhatóak ebben a kiadásban.
James Fenimore Cooper: Nagy indiánkönyv (Bőrharisnya 1-5.)

Thomas Wolfe neve nem cseng nagyon ismerősen sokunk számára, pedig az 1920-as és 30-as években nagy népszerűségre szert tevő írók, köztük Hemingway és Faulkner is, nagy rajongója volt a prózaírónak. Az ő életéről és munkásságáról olvashatunk ebben a cikkben.

2021.04.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a könyvben a görög filozófus Anaximandrosz „tudományos” értekezéseivel foglalkozik az író. Az i. e. 6. század első felében az általános vélekedés még az volt, hogy a világot fent az égbolt, lent pedig maga a Föld alkotja. A görögök azonban már ekkor másképp gondolkodtak, Anaximandrosz pedig megnyitotta az utat olyan tudósok számára, mint Kopernikusz, Galilei, Newton vagy akár Einstein. Ha gondolkodtunk már azon a kérdésen, hogy mi a tudomány, akkor mindenképpen érdemes ezt a könyvet elolvasni!
Carlo Rovelli: A tudomány születése

Új ötlettel rukkolt elő a Pagony Kiadó. Ezúttal egy olyan, a népszerű mesékre épülő játékos, nyomozós városi sétát állítottak össze, ahol a résztvevők különféle feladatokat megoldva fedezhetik fel Budapestet.

2021.04.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a válogatott írásokat tartalmazó könyvben Csányi Vilmos több kérdésre is keresi a választ. Miben hasonlít a kutya az ősemberhez? Mi az egyén szerepe, és mik a lehetőségei a társadalomban? Merre tart az evolúció? Ezek csupán példák, a kötetet lapozgatva olvashatunk művészetről, természettudományokról, oktatásról, háborúról és békéről, madarakról és kutyákról. Emellett pedig az író megosztja gondolatait Esterházy Péterről, Juhász Ferencről és Göncz Árpádról is.
Csányi Vilmos: A globális elme

Április 23-án lett volna 95 éves Janikovszky Éva. Ebből az apropóból kért fel három kortás írót és költőt a kultúra.hu, hogy születésnapi történeteikkel köszöntsék fel gyerekkorunk egyik legkedvesebb íróját. 

2021.04.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
Azonos címmel érkezik mai két könyvajánlónk, hasonló műfajban, de teljesen más történettel.
A tévéműsor, amiben tizenkét szereplőnek kell megküzdenie egymással, lehet Zoo utolsó nagy kalandja, mielőtt végleg megállapodna. A vállalkozó kedvű résztvevők a jól ismert területeken mérik össze tudásukat, vadászat, tűzgyújtás és kunyhó építés; valamint teljesíteni próbálják a Próbát is. Zoo, a nézők kedvence, okos, határozott és örök optimista, de amikor a magányosan töltött hetek miatt a valóság és a fikció határai összemosódnak, úgy tűnik a túlélésért folytatott küzdelem valóságosabb, mint bárki gondolta volna…
A második „túlélő” könyv főszereplője Mitch Rapp, CIA ügynök, akinek az életét még a síron túlról is megnehezíti Joe Rickman, egykori afganisztáni titkosügynök. Rickman bosszúja következtében rendszeres időközönként bizalmas információkat szivárogtatnak ki megbízottjai, veszélybe sodorva ezzel az egész CIA kémhálózatot. A nyomok a Közel-Keletre vezetnek, ahol a helyi hatalmi játszmák is beleszólnak az ügy megoldásán fáradozó Rapp ügynök munkájába, pedig igyekeznie kell, hiszen az óra ketyeg, kit tudja mi kerül legközelebb nyilvánosságra?
Alexandra Oliva: A túlélő
Vince Flynn – Kyle Mills: A túlélő (Mitch Rapp 14.)

Krétavirágok nyíltak a Könyvtár épülete előtt a múlt héten! 🌸🌼 A verseket olvasgatva, a virágok között sétálva élvezheti a tavaszt, aki felénk jár!

2021.04.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Bár a kötet komoly témákat elemez ki, ezt nem száraz, tudományos módon teszi, hanem humoros, szórakoztató formában mutatja be az eseményeket, amik meghatározzák mindenki életét, aki olyan gyereket nevel, akinek problémái vannak a beilleszkedéssel.  Don Tillmanre és Rosie Jarman tíz éves fia, Hudson, gondokba ütközik az iskolában, Don pedig úgy gondolja, hogy ő lehet a legjobb segítség ebben a témában, hiszen ő is egész életében próbálkozott a beilleszkedéssel, több kevesebb sikerrel. Persze nem csak gyereknevelési problémái vannak a férfinak, Rosie munkahelyén is gondok jelentkeznek, legjobb barátjával pedig már nem olyan közeli a viszonya, hogy az segítségére tudna lenni ezekben a helyzetekben. Természetesen ez nem gátolja meg Dant, hogy próbálkozzon a dolgok megoldásával, aminek az eredménye ez a szívet melengető történet.
Graeme Simsion: A Rosie-következmény (Don Tillman 3.)


Titokzatos láperdőben barangolhatunk a Tatai Fényes Tanösvényen! A körülbelül másfél órás programot akár kisebb gyerekekkel együtt is élvezni lehet, a 18 állomásból álló ösvényen fapallón vezet az út, amit mini kilátó, kötélhíd és akár csónakos átkelés is gazdagíthat!
Részletek itt!

2021.04.22.

Megvannak a nyertesek a Költészet Hetére hirdetett pályázatunkra! Gratulálunk mindenkinek és köszönjük a részvételt!
A nyertes pályaműveket hamarosan megtekinthetik a könyvtár épülete előtt.

KÖNYVAJÁNLÓ
John le Carré neve nem ismeretlen a kémregény rajongók előtt, de az elmúlt években megjelenésre kerülő sorozatok is hozzáadtak a szerző növekvő népszerűségéhez. „A panamai szabó” a diktatúra bukása utáni zűrzavaros időszakban játszódik. A változó struktúra a benne élők életének felfordulását hozza, vannak, akik igyekeznek a lehető leggyorsabban oldalt váltani, most, hogy az általuk támogatott rezsimet eltörölték, vannak, akiknek az új nem a jobbat jelenti, a változásokban pedig erőteljesen szerepet kapnak az amerikaiak is, de hogy ez mit jelent az ország számára, az csak a könyvből derül ki! A második regény, a berlini fal leomlását követő, hidegháborús időszakban játszódik. Az éppen visszavonulására készülő Ned, aki a sarratti Óvodát vezeti, ahol a jövő kémeit képezik ki, búcsúvacsorát ad az esemény tiszteletére, amire meghívja egykori mentorát, George Smiley-t is. Az est enigmatikus díszvendége pedig mesél hol komikus, hol tragikus pályájának epizódjairól, amiről mi is olvashatunk, ha kézbe vesszük ezt a lebilincselő könyvet!
John le Carré: A panamai szabó
John le Carré: A ​titkos zarándok (George Smiley 8.)

Ha az időjárás engedi, érdemes elsétálni a könyvtár felé és olvasgatni az épület előtti fákra kirakott verseket!

2021.04.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ma R. Kelényi Angelika egy másik sorozatának harmadik részét ajánljuk. „Az ártatlan” c. sorozat a már korábban ajánlásra került „Riva nővérek” c. sorozathoz hasonlóan a romantika és a krimi elemeit keveri mesterien.  Főszereplőnk, Fabricius Flóra és jóképű szerelmese, a kétes múlttal rendelkező Lorenzo Mariani Párizsba menekülnek a biztos halál elől. Azonban hiába segítik őket a befolyásos Tuileriák, Flóra hamarosan rájön, hogy a gyilkosság, vágy és gyűlölet még a párizsi palotába is utána tud nyúlni.
R. Kelényi Angelika: A párizsi nő (Az ártatlan 3.)

Sok tudományos-fantasztikus történetnek az emberiség borús jövője áll a középpontjában, ami miatt talán arra gondolhatnak a műfajjal még csak ismerkedők, hogy a sci-fi könyvek írói nem túlságosan optimista emberek. Erre cáfol rá a legendás Arthur C. Clarke életével és munkáságával foglalkozó cikk.

2021.04.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
A „Riva nővérek” c. sorozat újabb része ötven évvel az előző könyvben történtek után játszódik. Az eltelt időben Marco Fiore magánnyomozó irodát nyitott és több, sikeresen megoldott ügyet tudhat maga mögött. Blanca Riva, vagyis Christina Rivera a húgaival együtt, és jelentős támogatással, lányiskolát hozott létre, mely céljául azt tűzte ki, hogy az ő sorsához hasonló lányok menedéke legyen. Amikor Fiore nyomozót egy nap egy kétségbeesett nő keresi meg eltűnt férjének ügyében, miközben az egyik, Blanca által megmentett gyerek apját meggyilkolják, a páros ismét nyomozni kezd, mert a két eset szálai hamar összefonódnak.
R. Kelényi Angelika: A lánynevelde 1. (Riva nővérek)
R. Kelényi Angelika: A lánynevelde 2. (Riva nővérek)

Egy kis segítség a QR kódok használatához:

2021.04.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
A Jóbarátok mai napig az egyik legnépszerűbb televíziós sorozatnak számít, pedig az első részt 1994-ben forgatták, így sok minden talán elvesztette már az aktualitását. De a népszerűségnek bizony oka van, ez a könyv pedig ezt igyekszik bemutatni, amellett, hogy idézetekkel teletűzdelve végigvezeti az olvasót a sorozat tíz szezonjának legérdekesebb eseményein. A könyv nem csak olyan érdekességeket tartogat, mint például, hogy hány féle ruhában láthattuk Rachelt az évek során (a válasz hétszázhárom), hanem olvashatunk arról is, milyen nehéz volt megtalálni a tökéletes színészeket a szerepekre, hogyan zajlott a forgatás és hogyan tudtak az írók, a tv csatornával vívott folyamatos küzdelmek ellenére is, korszakalkotó sorozatot létrehozni. Exkluzív interjúk a rendezőkkel, írókkal, producerekkel és a stáb tagjaival, a színészek sikeres és sikertelen próbálkozásai arra, hogy kitörjenek ezekből a kultikus szerepekből, mind-mind megtalálhatóak a könyvben, amit biztosan nehéz lesz letenni!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Hosszú betegség után múlt héten elhuny Törőcsik Mari, az ország egyik legjobban szeretett színésznője. Törőcsik Marinak a színház jelentette az életet, egyik legjelentősebb szerepe pedig nem más volt, mint Juhász Ferenc „A szarvassá változott fiú’ színpadi, majd később filmes változatában az anya szerepe. Életéről és munkásságáról emlékezett meg a Nemzeti Színház a következő írásban.

2021.04.16.

VIRTUÁLIS VERSFOLYOSÓ a Költészet Hetére!
Ma van az utolsó napja a könyvtár Költészet Hete alkalmából szervezett pályázatának, ma még várjuk a pályaműveket a korábbi plakátokon és az itt megadott módon: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai ajánlónk kisebbeknek és Jégvarázs rajongó nagyobbaknak szól. Anna és Elza fontos vendégeket várnak a birodalomba. Szeretnék lenyűgözni őket a jégpalotával, de a vendégek és a házigazdák meglepetésére a varázslatos épületben furcsa dolgok kezdenek el történni, de a felelősek nem lehetnek szellemek, hiszen azok nem léteznek, ugye?
Erica David: A jégpalota rejtélye (Anna és Elza 8.)

2021.04.15.

VIRTUÁLIS VERS-FOLYOSÓ a Költészet Hetére!
Ma egy, a kisebbeknek szóló vers kerül virtuális terítékünkre, hátha ötleteket ad a gyerekeknek a Költészet Hetére meghirdetett rajzpályázatunkhoz!
Továbbra is várjuk a pályaműveket, részletek itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

Ötletek pályázóknak! Ezt a verset talán könnyebb illusztrálni és elmondani is, a lovakat pedig a gyerek szeretik, hátha kedvük lesz pályázni!

KÖNYVAJÁNLÓ
Amikor egy könyvajánló úgy indul, hogy a főszereplőnek megvan mindene, amire valaha is vágyott, rögtön tudni lehet, hogy a dolgok gyorsan változni fognak. Nincs ez másként ebben a könyvben sem, ahol a két-gyerekes Maddine-nek az ikrek tízedik születésnapjának reggelén omlik össze a tökéletesnek hitt élete. A becsöngető símaszkos, fegyveres férfi ugyanis lehetetlen választás elé állítja, el kellene döntenie, hogy melyik gyermeke éljen tovább és melyiknek legyen ez az utolsó születésnapja. Az elképzelhetetlen tragédia után viszont a traumatizált nő nekilát, hogy kiderítse ki és miért tette ezt a szörnyűséget vele..
Magyar írónő tollából született, öt részes sorozat első kötetét ajánljuk most azoknak, akik inkább romantikusabb vizekre szeretnének evezni, ha olvasnivalóról van szó. A tizenhetedik századi környezetben játszódó történet főszereplője Fabricius Flóra, egy pozsonyi orvos lánya, Báthory Erzsébet udvarába utazik, hogy megkeresse eltűnt nővérét. A nyomozás természetesen nem megy egyszerűen, hiszen van, aki a gyilkosságtól sem riad vissza, hogy eltüntesse a nyomokat, de Flóra segítségére siet a rendkívül vonzó, de kétes jellemű olasz férfi, akiről a lány még azt sem tudja biztosan, hogy kicsoda, vagy miért segít neki, de a kettejük közt kialakuló vonzalmat nem lehet letagadni.
Samantha King: A döntés
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában (Az ártatlan 1.)

2021.04.14.

VIRTUÁLIS VERS-FOLYOSÓ a Költészet Hetére!
Ma egy, a kisebbeknek szóló vers kerül virtuális terítékünkre, hátha ötleteket ad a gyerekeknek a Költészet Hetére meghirdetett rajzpályázatunkhoz!
Továbbra is várjuk a pályaműveket, részletek itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények


KÖNYVAJÁNLÓ
A könyvtárban is nagy népszerűségnek örvendő Percy Jackson sorozat negyedik kötetében már küszöbön áll a háború az olimposziak és a Titán istenek között. Percynek ennek ellenére iskolai nyílt napra kell mennie, ahol nem csak egy titokzatos halandó ismerősbe fut bele, de megismerkedik két pomponlánydémonnal is, amikor pedig a Félvér Tábor sebezhetőbbnek bizonyul, mint eddig valaha, Percy és barátai útra kelnek, hogy elejét vegyék a támadásnak.
A „Helena-trilógia” második kötetében ismét csatlakozhatunk Helenához az útkeresésben, amiről a lány élete szól. Alig egy év telt el az előző rész óta, de Helenát újra rohamok kínozzák és a vele együtt élő Gyógyítók sem tudnak segíteni rajta. Hiába részese az életének Jeremy, a barátja, amikor egy nap összefut a látó Gregoryval, a dolgok gyorsan megváltoznak és a megoldás keresése ismeretlen utakra viszik a lányt.
Rick Riordan: Csata a labirintusban (Percy Jackson és az olimposziak 4.)
Papp Dóra: Szabadesés (Helena-trilógia 2.)

2021.04.13.

VIRTUÁLIS VERS-FOLYOSÓ a Költészet Hetére!
Ma egy, a kisebbeknek szóló vers kerül virtuális terítékünkre, hátha ötleteket ad a gyerekeknek a Költészet Hetére meghirdetett rajzpályázatunkhoz!
Továbbra is várjuk a pályaműveket, részletek itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

KÖNYVAJÁNLÓ
Két kötetben jelent meg a hatodik John C. Lendvay történet, amiben ismét Leslie L. Lawrence egykori kriminalisztika tanárának kalandjairól olvashatunk. Lendvay szívességből elvállalja, hogy egyik barátja helyett megjelenik annak rokonának temetésén, hogy az hozzájuthasson az őt megillető örökséghez. Azonban a lenyűgöző skót táj nem csak egy gyönyörű nőt, Rebekát, tartogatja a magánnyomozóvá avanzsált professzornak, hanem mozgolódó koporsókat és egy éjszakát, amikor arra ébred, hogy a mellette fekvő nő nyakán két apró fog szúrásának a nyomát fedezi fel..
Leslie L. Lawrence: Miranda koporsója (John C. Lendvay 6.)

2021.04.12.

Ha valaki esetleg nem látta volna, mától ismét lehetőség van könyvek visszahozatalára és kölcsönzésére!
Részletek itt: Címlap

VIRTUÁLIS VERS-FOLYOSÓ a Költészet Hetére!
Ma egy, a kisebbeknek szóló vers kerül virtuális terítékünkre, hátha ötleteket ad a gyerekeknek a Költészet Hetére meghirdetett rajzpályázatunkhoz!
Továbbra is várjuk a pályaműveket, részletek itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.04.11.

Minden évben április 11-én ünnepeljük a Magyar Költészet Napját. A dátum természetesen nem véletlen, egyik legnagyobb költőnk születésnapjára emlékezünk ezzel a nappal. József Attila élete tragikusan rövid volt, mégis jelentős hatással van a magyar költészetre.
Az első cikkből megismerhetjük részletesen az életét, a második link pedig a verseihez vezeti el az érdeklődőt.

Nem csak virtuális VERS-FOLYOSÓNK van, a Költészet Napját így (is) ünnepeljük Biatorbágyon.
Érdemes elsétálni felénk, és elolvasni a verseket! 😊VIRTUÁLIS VERS-FOLYOSÓ a Költészet Hetére!
Ma egy, a kisebbeknek szóló vers kerül virtuális terítékünkre, hátha ötleteket ad a gyerekeknek a Költészet Hetére meghirdetett rajzpályázatunkhoz!
Továbbra is várjuk a pályaműveket, részletek itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.04.10.

VIRTUÁLIS VERS-FOLYOSÓ a Költészet Hetére!
Ma egy, a kisebbeknek szóló vers kerül virtuális terítékünkre, hátha ötleteket ad a gyerekeknek a Költészet Hetére meghirdetett rajzpályázatunkhoz!
Továbbra is várjuk a pályaműveket, részletek itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények


2021.04.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
R. Kelényi Angelika könyvét megtörtént események ihlették. Az 1858-ban játszódó történetben Katharina, a német hercegnő igyekszik lerántani a leplet arról a mocskos titokról, amiről mindenki tud, de senki nem akarja, hogy kiderüljön. Ahol a bűnösök magasrangú egyházi személyek, akik még a gyilkosságtól sem riadnak vissza, hogy megvédjék magukat, ott csak ármánnyal és fondorlattal lehet bármit is elérni. Marco Fiore, az ópiumfüggő egyházi nyomozó igencsak nagy gondban lenne, ha egy véletlen folytán nem találkozik össze Blancával, aki szorult helyzete miatt beleegyezik abba, hogy jelentkezzen abba a zárdába, melynek vezetője áll az események középpontjában. A nyomozó és gyönyörű társa tehát nekilátnak, hogy leleplezzék a bűnösöket, de közben az érzéseikkel is meg kell bírkózniuk.
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök (Riva nővérek)
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök 2 (Riva nővérek)

ÚJRA LEHETŐSÉG VAN KÖNYVEK KÖLCSÖNZÉSÉRE ÉS VISSZAHOZATALÁRA!
VIRTUÁLIS VERS-FOLYOSÓ a Költészet Hetére!

2021.04.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
Romantikus sorozat első könyvét ajánljuk a mai napra. Az „egy nap talán” főszereplője Sydney a húszas évei elején jár és az élete pont olyan, amire mindig is vágyott. Egyetemre jár, ami mellett jó állása is van, remek barátja van, Hunter és a legjobb barátnőjével, Torival, közösen bére lakást. Ám egy napon mindez összeomlik, amikor Sydney rájön, hogy Hunter megcsalja. A lánynak hirtelen kell átgondolnia mit is akar az életével kezdeni, hamarosan pedig feltűnik neki a szomszéd srác, Ridge, aki talán ennek az új jövőnek lehet a részese.
Colleen Hoover: Maybe Someday – Egy nap talán (Egy nap talán 1.)

Csukás István életéről és munkásságáról emlékezik meg ez a cikk, ami születésének évfordulójának apropójából született, és amiben olvashatunk még Süsü megálmodójának fordulatos fiatalkoráról is.

2021.04.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
Hiába házasodott be Marcie a londoni elit vagyonos tagjai közé, mivel nem születésétől kezdve tartozik közéjük soha nem fogadták el igazán. A nő igyekszik minden tőle telhetőt megtenni, hogy beilleszkedjen az csillogó életbe, amit hamar megtanul élvezni. De egy nap férjének főnöke új barátnővel tér vissza egy útról, akiről senki nem tudja levenni a szemét, még Marcie férje, Jason sem. Vajon mire képes Marcie, hogy megtarthassa ezt az új pozíciót? Képes lenne ölni is érte? A könyvből kiderül!
Mai második könyvajánlónk nem a fordulatos és izgalmas könyvek sorából kerül ki, de ez nem azt jelenti, hogy unalmas lenne, sőt. A könyv főszereplője arra keresi a választ, hogy vajon a legjobb barátja, aki egy sokak által szeretett író volt, miért kísérelt meg robbantásos merényletet Amerika egyik legnagyobb szimbóluma ellen. A választ megtalálni nem olyan egyszerű, mert a férfi véletlenül saját magát robbantotta fel tervezgetés közben. Természetesen vannak hasonlóságok a főszereplő és az író között, de ennek ellenére a történet kiszámíthatatlan és meglepő utakon halad, a végeredményt pedig senki nem fogja tudni előre kitalálni.
Sarah Pinborough: Halott vagy
Paul Auster: Leviatán

ONLINE SZAVALÓVERSENY gyerekek részére
Neked is van egy kedvenc versed? Mondd el nekünk videón!
Beküldési határidő: április 16.
Nevezni tizennyolc éves korig lehet, a pályamunkákat videó formájában várjuk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre (írd a tárgy mezőbe, hogy "költészet hete"), a legjobb három videót megosztjuk Facebook oldalunkon!
Kérjük a jelentkezőket, hogy feltétlenül küldjék el a kitöltött szülői beleegyező nyilatkozatot is, amit INNEN tudnak letölteni!
 

2021.04.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
Szántó Dániel harmadik regényének helyszíne nem más, mint az ország fővárosa, Budapest. A történet nem a múltba vezeti vissza az olvasókat és nem is a jövőbe kalandozik el. A mostani, általunk is ismert városrészekben indul nyomozásra Budai Viktor, a Kiemelt Ügyeket Felderítő Ügyosztály vezetője, miután egy pap besétál az irodájába. Persze ez nem egy vicc kezdete, ugyanis a vallási vezető olyan információkat oszt meg Viktorral, ami hihetetlennek hangzik, de a rutinos nyomozó rögtön érzi rajta, hogy minden egyes szó igaz. A hátborzongató történetnek viszont technikai okokból nincs más szem- és fültanúja csak ő, így kénytelen elengedni az elkövetőt, pedig még a lehetséges áldozatokról sem tud szinte semmit. Viktornak nem csak a bürokráciával, a politikai nyomással, a többi, törtető bűnüldözővel kell megbirkóznia, de saját múltja és a közösségi média sztárja, Novák Kristóf is lépten nyomon belefolyik az egyre bonyolódó nyomozásba. Budai Viktor tehát kénytelen minden kétségét sutba vágva, az összes lehetséges segítséget elfogadva eredni az áldozatok nyomába, hiszen a pap állítása szerint azoknak nem csak az ideje, de a levegője is fogytán van. Vajon igaza lesz a papnak, Isten létezik és az arra érdemest menti meg? Vagy egy mindenek felett álló hatalom csak az emberi képzelet szüleménye? Az „Egy pap vallomása” c. könyvből kiderül!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

ONLINE RAJZPÁLYÁZAT gyerekek részére
Neked is van egy kedvenc versed? Készíts hozzá illusztrációt!
Beküldési határidő: április 16.
Nevezni tizennyolc éves korig lehet, a pályamunkákat JPG, PNG vagy PDF formátumban várjuk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre (írd a tárgy mezőbe, hogy "költészet hete"), a beérkezett rajzokból kiállítást rendezünk a rákövetkező héten!
Kérjük a jelentkezőket, hogy feltétlenül küldjék el a kitöltött szülői beleegyező nyilatkozatot is, amit INNEN tudnak letölteni!

2021.04.02.

2021.04.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ha valaki még nem ismeri ezt a sorozatot, annak ajánljuk az első részt is („Az elveszett hős”), de Percy Jackson rajongóknak mai ajánlatunk kötelező olvasmány! „Hádész háza” nem csak „Az Olimposz hősei” c. sorozat 4. része, hanem egyúttal az író másik, „Félvér Tábor Krónikák” c. sorozatának 9. része is egyben. Persze ez Percynek nem fontos, hiszen az ő élete a könyvek lapjai között telik, kalandjaira pedig mi is elkísérhetjük őt. Azokban pedig bőven lesz része hőseinknek, hiszen az Argó II. tovább szeli az eget, Leo életében megjelenik a szerelem, méghozzá egy lakatlan szigeten, Nico pedig kedve szerint irányíthatja Diocletianus jogarával a holtak légióját. A Labirintus viszont újra várja hőseinket, pedig ők azt hitték már teljesen elpusztult. Vagy az egész csak szemfényvesztés? A könyvből kiderül!
Rick Riordan: Hádész Háza (Az Olimposz hősei 4.)

Lázár Ervin életébe és a „Csillagmajor” c. novelláskötet születésébe pillanthatunk bele, ha a következő linkre kattintunk.

ONLINE SZAVALÓVERSENY és RAJZPÁLYÁZAT gyerekek részére! részletek itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.03.31.

KÖNYVAJÁNLÓ
Einsteint mindenki ismeri. Vagy mégsem? Sokat tudunk tudományos munkájáról, de magánéletéről, arról, hogy ki is volt ő igazán, talán nem annyira sokat. Isaacson a tudós saját feljegyzéseiből és a kortársak visszaemlékezéseiből rajzolja elénk azt az összetett képet, ami Albert Einsteint ábrázolja, hogy megismerhessük nem csak a 20. század tudományának egyik legmeghatározóbb alakját, de a férfit és családapát is.
Walter Isaacson: Einstein
Sci-fi rajongók figyelem! William Gibsonnal foglalkozik a következő Ectopolis írás, amiből kicsit jobban megismerhetjük a cyberpunk egyik legnépszerűbb alkotóját. Ha valaki eddig még esetleg nem vett volna kézbe William Gibson könyvet, annak ajánljuk a Neurománcot (és folytatásait) hiszen az író már 1984-ben előre látta milyen is lesz a 2010-es évek technikai fejlettsége.

2021.03.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
A thrillerek kedvelőinek ajánljuk Kylie Brant könyvét, aki a balett-táncosok világába kalauzolja el az olvasókat. Kelsey Willard eltűnését a családja a mai napig nem heverte ki, a halottnak hitt lány anyja gyógyszerek szedésével remél felejtést, apja sem képes szembenézni saját démonjaival, a húga pedig csak szeretné végre maga mögött hagyni a tragédiát. Amikor azonban egy újabb lány tűnik el a környékről a régi sebek felszakadnak, Mark Foster különleges ügynöknek pedig úgy tűnik egy sorozatgyilkost kell megpróbálnia elkapni, úgy, hogy a Willard-család együttműködését is elnyerje. A család féltékenyen őrzi sötét titkait, pedig az újonnan elrabolt lány megtalálásához a múltban kell keresni a nyomokat…
Könnyedebb hangvételű mai második ajánlatunk. A romantikus vígjátékokat idéző hangulat végig kíséri az olvasót, ha belevág ebbe a fordulatos, feszült, tüzes és megható történetbe, melynek főhősei a világot járva megannyi lehetetlen helyzetbe kerülnek, nevetést és melegséget hozva a lapok közé. A kérdés, amire a választ keresik pedig roppant egyszerűnek hangzik, de mégsem az. Vajon tényleg a kényelmes élet, ami igazán boldoggá tesz bennünket?
Kylie Brant: Csinos kis táncoslányok
Holly Martin: Egy nyár az álmok nyomában

20 könyvújdonságot szedett össze a Minimatiné ebben a cikkben, kifejezetten a kisebbeknek ajánlva őket a tavaszi időszakban megjelenő könyvek közül. Jó böngészést!

2021.03.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ezen a különleges akadémián nem gyerekek tanulnak, hanem bátor kutyák, akik munkakutyák lesznek egyszer. Bár a könyv a „Blökiakadémia” c. sorozat része, de a kötetek önállóan is olvashatóak. Ebből a részből Csillagot ismerhetjük meg, aki juhászkutya szeretne lenni, mint az anyukája, azonban nem sikerül letennie a pásztorvizsgát, így teljesen elbizonytalanodik, hogy vajon tényleg jó terelőkutya lenne-e. Amikor azonban egy hóviharos éjszakán nyomavész egy hegymászónak és egy báránykának, Csillag nem tétovázik és az eltűntek nyomába ered. Vajon sikerül segítenie? A könyvből kiderül!
Gill Lewis: Csillag a Viharhegyen (Blökiakadémia 2.)

„A képek története gyereknek” c. könyv izgalmas célt tűzött ki maga elé, nem mást, mint magát a művészettörténetet szerették volna olyan köntösben a gyereke elé tárni, hogy azok ne vesszenek el a különféle kifejezések között, hanem megtanulják saját maguk értelmezni a képeket, amiket látnak és ki is tudják fejezni a véleményüket velük kapcsolatban. A könyv utolsó oldalai időrendi sorrendben a fontosabb „találmányokat” is számba veszi, egészen napjainkig, a jegyzékekkel pedig a szakkifejezések megtanulását is segítik.

2021.03.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
A nagysikerű első rész után itt a várva-várt folytatás! 1610-et írunk, Fabricius Flóra kénytelen Velencébe utazni az elmúlt év borzalmai miatt. Megérkezve kiderül, hogy szállásadónője nem más, mint a híres kurtizán, megmentőjének anyja. A lány ártatlanságának híre hamarosan felkelti a környékbeli urak érdeklődését, a lány azonban nem figyel oda ezekre a próbálkozásokra, őt csak Lorenzo Mariani érdekli, aki viszont nem viszonozza olyan könnyen a lány érdeklődését, mint Flóra szeretné. A lány mindent megtesz, hogy a helyzet változzon, még egy gyilkosság leleplezésében is segédkezik neki, de ahogy egyre feljebb és feljebb jutnak Velence leggazdagabb és legbefolyásosabbainak köreibe, a lánynak egyre nehezebb ellenállnia a gazdagság és a hírnév csábításának…
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa (Az ártatlan 2.)

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB
Folytatva az előző hónapban elkezdett szettet, ez alkalommal varázspálcát fogunk készíteni ceruzából. Bár a pálcát könnyű elkészíteni, de mindenképpen felnőtt vagy megbízható, nagyobb gyerek segítségét igényli a ragasztópisztoly használata miatt! A pálcák kinézetének tényleg csak a képzelet (és a rendelkezésre álló festékek színe) szabhat határt, a bemutatott darab egyszerűbb, de ha akarjuk akár a ragasztóba beleragasztott kövekkel, csillámporral még varázslatosabbá tehetjük saját varázspálcánkat! Az elkészültpálcákról várjuk a képeket a könyvtár elérhetőségein, hogy jövő hónapban megmutassuk a többieknek is!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.03.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
Amanda és legjobb barátja, nem állnak szóba egymással. Már megint. De ez alkalommal nem csak róluk szól a kibékülés története, mert barátjuk kishúga a tizedik születésnapján furcsa, megdermedt állapotba kerül. A páros gyorsan kideríti, hogy a különleges, varázslatos dolog hátterében valószínűleg Angelina D’Angelo, a rejtélyes idős hölgy áll. Amanda most nem egyedül utazik a múltba, hogy megmentse a jelent, szüksége lesz Rory és Tara segítségére is. A ​11 szülinap, a 12. Végre! és a 13 ajándék folytatása.
Másfajta kalandba kezd mai második könyvajánlónk főszereplője. A felnőtteknek ajánlott családregény egy hatvanéves, rákbetegségből lábadozó, nyugdíjas életbiztosítás-ügynök történetét meséli el. Nathan Glass-t elhagyta felesége és az életkedve is, ezért visszaköltözik gyermekkora helyszínére, Brooklynba, hogy amíg az elkerülhetetlenre vár, papírra vesse az összes balgaságot, amit valaha elkövetett. Azonban az élet nem hagyja, hogy nyugodtan dolgozzon az emlékiratain, újabb és újabb váratlan látogató állít be hozzá, az eredmény pedig egy fordulatos regény, amit Olvasóink biztosan nem fognak tudni letenni!
Wendy Mass: Az utolsó ajándék (Fűzlak 4.)
Paul Auster: Brooklyni balgaságok

A Scolar Kiadó Hagyományaik sorozatának legújabb része a húsvéti ünnepet és a hozzákapcsolódó szokásokat mutatja be a gyerekeknek Takács Viktória „Húsvéti Mese” c. könyvében.

2021.03.24.

Házak, fák és sorok között - interjút készített a Völgyhíd TV Szerencsésné Sziács Viola könyvtárossal az INTERNET FIESTA programunk kapcsán! 😊

KÖNYVAJÁNLÓ
Kémregények terén az elmúlt időszakban biztosan meg kell említeni John le Carré nevét, ha könyvet szeretnénk a témában ajánlani. Ebben a regényben is megtalálható minden, amit a műfajtól elvárunk: kémek (van, aki új hűségesküt tett éppen, van, akit a régi köt a céghez évek óta), becsületes emberek, akik szeretnének becsületesen viselkedni, de ez valakinek nem áll érdekében, vagy éppen ők nem cselekednek végül úgy, ahogy eltökélték az történet elején.
Hamburgban, az éjszaka közepén egy orosz fiatalember éhségtől tántorogva, nagymennyiségű készpénzt cipel. Elvileg muszlim, a neve Íszá. Vagy még sem? Annabel, a fiatal, idealista polgárjogi ügyvéd harcba száll, hogy megakadályozza a fiú kitoloncolását, de egyre jobban belebonyolódik annak életének kibogozásába, amikor pedig nyomozásai során eljut egy angol magánbank tulajdonosáig, Tommy Brue-ig, szokatlan szövetségkötésre kerül sor hármójuk között a túlélés érdekében.
John le Carré: Az üldözött

Ösztöndíjjal igyekszik segíteni a fiatal műfordítókat a Petőfi Irodalmi Múzeum (az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából). A Babits Mihály műfordítói ösztöndíjra 1981. január 1-jét követően született, műfordítói tevékenységet végzők jelentkezhetnek. A pályázat feltételeiről és határidejéről a PIM honlapján olvashatnak.

2021.03.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
A sorozat második kötetében folytatódnak Seraphina kalandjai Goredd városában. Miután egy sárkány landol a háztetőn, a lány fejében élő titkos kert pedig lassan valóságossá válik, a közelgő háborút csak úgy lehet elkerülni, ha Seraphina felkutatja a többi félsárkányt. Szövetséget azonban nem könnyű csak arra alapozni, hogy azonos származással rendelkeznek, arról nem is beszélve, hogy nem mindenkinek olyan tiszták az indítékai, mint neki. Árulás, a háttérben megbúvó titokzatos kéz, mely a történet szálait irányítja, és persze sárkányok várják Seraphinát a kalandok során.
Rachel Hartman: Árnypikkely (Seraphina 2.)

Még lehet jelentkezni ingyenes internet igénylésre az online oktatás idejére! Középiskolások, általános iskolások és az őket tanító tanárok is igényelhetik az ingyenességet bizonyos szolgáltatóknál. A szoros határidő miatt érdemes gyorsan megnézni a feltételeket és benyújtani az igénylést!

2021.03.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
Eheti első könyvünket romantikus történeteket kedvelő Olvasóinknak ajánljuk. Jojo Moyes könyvei a könyvtárban is népszerűnek számítanak, ami nem csoda, hiszen a jelenleg essexi tanyáján élő írónő kétszer is elnyerte a rangos „Az év romantikus regénye” elnevezésű brit díjat. Ennek a történetnek a főszereplője London egyik eldugott részén igyekszik eltanulni a lovaglás művészetét a nagyapjától. Sarah, a tinédzser lány, lelkesen gyakorol, hogy örömet okozzon Henri Lachapelle-nek, akinek régi álma volt, hogy unokája felvételt nyerjen ugyan arra a neves francia lovasakadémiára, melynek ő is tagja volt. De a tervek elé váratlan akadály görget az élet, Henri kórházba kerül, Sarah-nak pedig egyedül kell megbirkóznia a hirtelen felnőtté válás minden nehézségével. Anyagi gondok és számító emberek között igyekszik lavírozni a lány, míg egy nap megismerkedik a harmincas évei közepén járó sikeres jogtanácsossal, Natashával, és élete újabb fordulatot vesz.
Jojo Moyes: Álmok nyomában

Csütörtökig lehet részt venni a könyvtár INTERNET FIESTA elnevezésű programján, ahol különböző utakat bejárva zenét hallgathatunk, verset olvashatunk. A „Kalandra fel Biatorbágyon!” elnevezésű séta alatt (vagy után) kitölthető feladatlappal még könyvet is lehet nyerni!

2021.03.19.

Internet Fiesta a könyvtárral!
Induljunk interaktív tavaszi sétára március 18 és 25 között Biatorbágyon! Részletes információk: Programok, információk / Rendezvények
Jó szórakozást!

KÖNYVAJÁNLÓ
A nagy sikerű számítógépes játék sorozathoz készült képregényről szól mai ajánlónk. Az Assassin’s Creed Origins, vagyis Kezdetek, főszereplője Aya, aki Egyiptomban indított bosszúhadjáratot férjével együtt, azok ellen, akik megölték a fiúkat. Azonban nem csak a bűnösök kilétére derült fény, Aya felfedezett egy titkos szervezetet, az Ősök rendjét, mely nem csak Egyiptomot, de az egész világot az uralma alá akarja hajtani. Aya és Siwai Bayek útja ekkor elválik egymástól, életüket egy olyan Testvériség létrehozásának szentelik, mely felveheti a harcot a szervezettel. Aya Rómába kerül, ahol hasonló gondolkodású emberekkel veszi körbe magát, célpontjuk ezúttal pedig nem más, mint Julius Caesar…
Anthony Del Col: Assassin’s Creed Origins – Kezdetek

2021.03.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyveink is a fantasy kedvelőinek szólnak, vagy azoknak, akik szeretnének egy kicsit elmerülni a sárkányok varázslatos, de kegyetlen világában. Három hős indul neki, hogy megtaláljon egy mitikus sárkányt, melynek vére megmentheti a véráldottak birodalmát a fenyegető veszélytől. A véráldottak a sárkányok véréből nyerik legendás erejüket, de ez az erő gyengülni látszik. Egyik hősünk sem önként indul el, de egy lajstromozatlan véráldott kistílű tolvaj, egy, a Szindikátusnak dolgozó elit kém és egy kalózvadász hajó parancsnoka talán képes arra, hogy megtalálja a csodálatos sárkányt. Már ha létezik egyáltalán…
Anthony Ryan: Az ébredő tűz (Draconis Memoria 1.)
Anthony Ryan: A láng légiója (Draconis Memoria 2.)


Jó hír a történelmi regények kedvelői számára! Végre magyarra is lefordították a kínai irodalom egyik legfontosabb alkotását, a „Három Királyság” regényes történetét. A könyv, mely alapos szómutatóval, szószedettel, sőt, még térképpel is ki lett egészítve a könnyebb érthetőség kedvéért, a Han-dinasztia bukását megelőző időszakkal kezdődik. 

2021.03.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Folytatódik a nagysikerű „Üvegtrón” c. sorozat a könyvtárban is! Megérkezett hozzánk a sorozat három új része, amiben folytatódik a gyönyörű és halálos orgyilkos, Celaena Sardothien története.
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője (Üvegtrón 4.)
Sarah J. Maas: Empire of Storms – Viharok birodalma (Üvegtrón 5.)
Sarah J. Maas: Tower of Dawn – A hajnal tornya (Üvegtrón 6.)

A könyvtárban a krimik között előkelő helyen szerepelnek az úgy nevezett Skandináv krimik, hiszen Olvasóink nagy része már kölcsönzött a fagyos északi vidéken játszódó történetek közül. Ebben a cikkben hét olyan könyvet ismerhetünk meg, amiről talán csak a legszemfülesebbek hallottak, vagy talán még ők sem, így van esélye annak, hogy találhatnak új könyvet a soha el nem fogyó „el szeretném” olvasni listájukra.
Jó böngészést!

2021.03.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
John Green regényének két főszereplője van, de csak egy neve. Vagyis ugyan az a neve a Chicago két különböző kertvárosi részében élő fiúnak. A két Will Grayson nem is lehetne különbözőbb, de egy váratlan este folyamán keresztezik egymás útját és sorsuk mindörökre összefonódik. Miközben igyekeznek kibogozni a szálakat, megjelenik a képben egy lány és még egy gimis musical is megrendezésre kerül!
Bear Grylls legújabb könyvében Beck egy hajótörést követően versenyfutásba kezd az idővel azért, hogy megmentse a hajó néhány utasát, kiderítse ki próbált az életére törni és hogy közben ne falják fel a cápák…
John Green – David Levithan: Will & Will (Will & Will)
Bear Grylls: A cápa birodalma (Túlélés: teljesítve 6.)

Ismét Bábos Mesekuckó előadást tudunk ajánlani, a minek nagyon örülünk! Természetesen a legjobb az lenne, ha ezt a könyvtár falai között tehetnék meg, de addig is élvezzük a virtuális, ingyenes Húsvéti Bábos Mesekuckót! A részvétel regisztráláshoz kötött, amihez egy Google űrlapot kell csak kitölteni. További részletek az esemény oldalán.

2021.03.15.

MÁRCIUS 15
Magyarország újkori történetének egyik legmeghatározóbb eseménye az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, ami a modern nemzeti identitás egyik alapkövévé vált.
Erre emlékezünk a mai napon Petőfi Sándor „Magyar vagyok” c. versének részletével.

KÖNYVAJÁNLÓ
Már 16 éves kortól ajánlható ez a trilógia, amely nem egy könnyű olvasmány. A sorozat főszereplője, Emma Thomas olyan tipikus amerikai kisvárosban él, ahol mindenkinek mindene a látszat. De a gondosan kialakított felszín sokszor nagyon is tragikus életet takar. A lány mindent megtesz, hogy az otthon elszenvedett fizikai bántalmazás nyomait eltakarja, de a lelki sérüléskét már nem ilyen egyszerű, és amikor a szerelem megérkezik az életébe, szembe kell néznie a titokkal, amit olyan gondosan igyekszik takargatni.
Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet (Csak lélegezz! 1.)
Rebecca Donovan: Visszafojtott lélegzet (Csak lélegezz! 2.)
Rebecca Donovan: Boldogító lélegzet (Csak lélegezz! 3.)

2021.03.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
Fiatalabb olvasóinknak ajánljuk az „Érintés” c. első Denazen könyvet. Főszereplőnk Deznee, még nem tudja mibe csöppen, amikor apja bosszantásának céljából hazaviszi Kale-t, akivel épp csak találkozott. Gyorsan kiderül azonban, hogy a fiú furcsaságainak okát az apja ismeri, és a lány egyszerűnek tűnő élete meredek fordulatot vesz, mikor rájön, hogy Kale különleges képességekkel rendelkezik, egész életében fogvatartották és most menekülni kényszerül azok elől, akik csak a fegyvert látják benne. Hiszen Kale érintése halálos…
A „Törékeny barátság” c. könyv nem meglepő módon a barátságról szól. Arról, hogy mit is jelent az igazi barátság, mennyire képes átformálni nem csak az életünket, különösen, ha még fiatalabbak vagyunk, de a már meglévő kapcsolatainkat is. Hiszen a legtöbb, amit bárkinek is adhatunk, ha igazán a barátai tudunk lenni.
Jus Accardo: Touch – Érintés (Denazen 1.)
Sara Barnard: Törékeny barátság

Szintén online lesz megtekinthető, természetesen ingyen, a Meseerdő Bábszinház zenés „Süni és a csodabogyó – vidám bábmese” c. előadása. Az előadást a társulat YouTube csatornáján lehet majd élőben megtekinteni március 27-én!

2021.03.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
A minket elöntő vak gyűlölet sokszor teljesen váratlanul ragadja magához az irányítást, és ekkor elkövetett tetteinknek súlyos következményei lehetnek. A könyv arra tesz kísérletet, hogy ennek az érzésnek az eredetét találja meg, hiszen az észérvekkel megmagyarázhatatlan gyűlölet hosszú ideje mérgezi az emberiség egészét.
Az introvertált személyiség típus nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy valaki ne tudna helyt állni akár a szakmai, akár a magánéletében. Az ilyen emberek általában türelmesebbek, jobb megfigyelők, jobb a koncentráció képességük, van tehát bőven olyan tulajdonságuk, amit ki tudnak aknázni, hogy sikeres életet éljenek. A könyv kézzelfogható ötleteket és stratégiákat kínál ennek eléréséhez.
Aaron T. Beck: A gyűlölet fogságában
Sylvia Löhken: A csend ereje

Idén online formátumban kerül megrendezésre A Bartók Tavasz. Április 2-ától világsztárokkal és ősbemutatókkal várják a nagyközönséget a honlapon megadott ingyenes programokkal! 

2021.03.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az evolúcióról szívesen olvasóknak ajánljuk Csányi Vilmos könyvét, aki nem kevesebbet igyekszik az olvasó elé tárni, mint azt, hogy mi teszi az embert emberré. Szemléletes példákon keresztül mutatja be, hogy melyik tulajdonságunkat tartja különlegesnek és meghatározónak, melyek azok, amik elválasztanak minket az állatok világától. A könyv nem csupán biológiai, de pszichológiai, társadalmi és kulturális szemszögből is megközelíti a témát.
Brit történész tollából született következő ajánlatunk, ami a világ és a történelem menetét befolyásoló globális hálózatok lényegét mutatja be. Ezek a hálózatok, legyen szó akár a tizennyolcadik századi illuminátusok titkos szövetségéről, a huszadik századi szovjet kémhálózatról, ami Cambridge Egyetemén működött, vagy a Facebookról, mind társadalomformáló erővel rendelkeznek, ezért érdemes legalább egy kicsit ismerni őket.
Csányi Vilmos: Íme, az ember
Niall Ferguson: A tér és a torony

Robert Merle könyvekből csemegézett az Ectopolis.

2021.03.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Harminckilenc históriát tartalmaz a könyv a huszadik századból, a Habsburgokról, Hitlerrről, Hortyról és másokról. A történeteket leginkább a művészet, a műalkotások és az általuk megérintett sorsok kötik össze, tagadhatatlanul emberien.
A müncheni tanácsköztársaságról szól mai második regényük, ahol rövid időre, szinte hihetetlen módon, költők vették kézbe a hatalmat. A cselekmény az 1918 novembere és 1919 áprilisa közötti időszakot tárja elénk, amikor minden lehetségesnek tűnt egy röpke pillanatra. Radikális pacifizmus, közvetlen demokrácia, szociális igazságosság lebegett a levegőben, és az ezt kikiáltó köztásaság élén olyan írók álltak, mint Ernst Toller, Gustav Landauer és Erich Mühsam.
Fiziker Róbert: Leleplezett történelem
Volker Weidermann: Álmodozók forradalma

Fotópályázatra hív a Pest Megyei Önkormányzat! A pályázat célja, hogy a Pest Megyei Értéktár Bizottság nyilvántartásában szereplő értékeket bemutassa. Részletek a Biatorbágyi Fotóklub bejegyzésében.

2021.03.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
Leveleken keresztül próbálja meg elérni egy balesetet követő kómából felépült kedvesét a „Tizenkilenc levél” c. regény főszereplője. A férfi gyerekkori szerelmét vette feleségül, de az esküvő utáni tragédia örökre kitörölte őt a lány emlékezetéből. A férfi azonban nem adja fel, szerelmük, kapcsolatuk túlságosan szép volt ahhoz, hogy örökre feledésbe merüljön, ezért elkezd róla leveleket írni a lánynak, hogy újra meghódítsa őt.
A „Svábok – Honnan indultunk?” c. könyv a hozzánk is betelepült sváb családok hétköznapjait, boldogulásukat igyekszik bemutatni még az áttelepülés előtti időszakból kezdve, regényes stílusban.
J. L. Perry: Tizenkilenc levél
Pichler Anita: Svábok

Bábos Mesekuckó előadásai mindig nagy népszerűségnek örvendtek a könyvtár kisgyermekes Olvasói körében. Jó hír, hogy most újra részt vehetnek egy ingyenes, online előadáson, amihez csak regisztrálni kell! Az előadás Zoomon keresztül lesz elérhető, ami szintén ingyenesen beszerezhető.
Jó szórakozást mindenkinek! 

2021.03.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
A hét utolsó könyvajánlója igaz történeten alapszik. A II. világháború alatt sokan próbáltak véget vetni a borzalmaknak Hitler életével együtt. A háború végén, majdnem három éven át irányította a Harmadik Birodalmat a náci vezér a Farkasodúból, ahol minden nap tíz nő tette kockára az életét azzal, hogy megkóstolta a Führer asztalára kerülő ételeket. A könyv főszereplője Rosa Sauer egyike volt ennek a tíznek. Huszonhat évesen egyedül kell megbirkóznia a mindennapi halálfélelemmel, szülei meghaltak, férjéről két éve nem hallott, mígnem felkelti az egyik SS tiszt érdeklődését, ami csak tovább tetőzi a nő problémáit. Szégyen, bűn, félelem vetekedik szerelemmel és lojalitással Rosella Posterino könyvében, a „Farkas asztalánál”-ban.
Rosella Postorino: A Farkas asztalánál

ÚJ KÖNYVEK AZ ABLAKBAN!

2021.03.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
Több Rejtő Jenő történetet is kézbe vehet az, aki kikölcsönzi ezt a könyvet. „Az elsikkasztott pénztáros” négy rövidke írást tartalmaz, mindegyik klasszikus P. Howard-i jellemkomikum, tele nyelvi humorral. Az „Egy bolond száz bajt csinál” nem az ismert P. Howard művek sorát gazdagítja, de ugyan olyan hiteles és humoros figurákkal van tele, mint az előző elbeszélések. Főszereplője pedig nem más, mint Vucli Tóbiás, az önműködő villamosjegy feltalálója!
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elsikkasztott pénztáros / Egy bolond száz bajt csinál

Tíz olyan könyvet gyűjtött össze a Minimatiné, ami apákról szól apáknak. Nem csak hétköznapi, de pszichológus apák is megfordulnak a könyvek lapjain. Jó olvasgatást!

2021.03.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
Nyugodt kisvárosi életet senki ne keressen Peter Robinson regényének lapjai között, Alan Banks főfelügyelő városkájában ugyanis mindig történik valami. Ezúttal a helyi gazdák elhullott állataival indulnak a furcsaságok, ezt követi egy eltűnt fiatal leégett lakókocsija, a megfejthetetlennek tűnő nyomozást pedig egy szakadékba zuhanó teherautó rakománya között megtalált emberi maradványok terelik teljesen új vágányra.
Újabb skandináv krimi a könyvtárban! A Pókerjátszam alcímmel rendelkező könyvben Stockholm belvárosát furcsa bankrablás rázza fel. Az elkövetők ugyanis egy hétéves kislányt használnak a bűntett elkövetésére, aki óriási összeggel távozik a bankból. Senki nem tudja hová megy, kinek viszi a pénzt, de Leona Lindberg nyomozó nem csak elismert és nagy munkabírású szakember, hanem elég különc is ahhoz, hogy a rablók észjárásával tudjon gondolkodni.
Peter Robinson: Vágóhíd blues (Banks főfelügyelő 22.)
Jenny Rogneby: Leona

Ki ne szeretett volna cowboy-ként vagy indiánként nyargalászni a Vadnyugaton, miután elolvasott egy Karl May könyvet gyerekkorában? Talán az író maga is ezért ragadott tollat és helyezte a történeteit ebbe a vad környezetbe, hiszen ő sem járt ott soha, csak képzeletben.

2021.03.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
J. D. Robb könyvei népszerűek a könyvtárban is, így a sorozat rajongóinak nem kell bemutatni a könyvet, nekik csak annyit, hogy érdemes minél előbb előjegyzést kérni rá! 😉 Azoknak, akik nem olvastak még ebből a krimisorozatból, csak annyit, hogy aki szereti az okos és fordulatos bűnügyi nyomozásokat, az nem fog csalódni! Eve Dallas és férje ezúttal az Igazság Űrnője után nyomoz, akinek kilétére a szokásosnál nehezebben derít a páros fényt, a késlekedés pedig férfiak életébe kerül…
Ötven éve fordították J.D. Salinger regényét először magyarra. Az 1951-ben megjelent regény most új, modernebb szókinccsel, de ugyan azzal a mély tartalommal várja nem csak kamasz olvasóit, hanem azokat is, akik nem csak, hogy értik, mit is jelent a fiatalkori bizonytalanság, de azonosulni is tudnak az érzéssel.
J. D. Robb: Halálos vendetta (Eve Dallas 49.)
J. D. Salinger: Rozsban a fogó

Dashiell Hamett neve minden krimikedvelő szótárában alapfogalom kell, hogy legyen. Aki nem ismerné még Hamett koránt sem könnyű sorsát, azoknak itt a remek alkalom, hogy elmélyedjenek a hatvan éve elhunyt író életének meghatározó történéseiben.

2021.03.01.

INSTAGRAM
Tudtátok, hogy a könyvtárnak van Instagramja is? Ha nem, akkor itt az ideje követni minket ott is! A Facebookos oldaltól eltérően ott inkább a fiatalabbakat várjuk, ennek megfelelő tartalommal.
Kövessetek minket és szóljatok mindenkinek!

KÖNYVAJÁNLÓ
Krimi rajongók figyelem! Nem is kezdhetnénk a heti könyvajánlók sorát mással, mint egy jó kis gyilkossági üggyel! Lucas Davenport új munkahelyre kerül (így akik nem olvasták a sorozat előző részeit, azoknak sem kell aggódni, ez a regény tökéletes bekapcsolódási pont Davenport életébe), immár amerikai szövetségi marshallként igyekszik elkapni a bűnösöket. A pozícióval járó szabadság azonban gyorsan elveszti varázsát, amikor egy gyilkossági ügy miatt Davenportnak a drogkartellel versengve kell az elkövetőket megtalálnia.
Sára Júlia harmadik regényének címe egy olasz szó, mely ciklikus zenei művek lezárását is jelenti. De minden lezárás előtt ott van maga a történet is. A kérdés pedig, hogy a befejezés tényleg befejezés-e. Egy valaha híres, de már idősödő zongoraművész emlékei elevenednek meg a könyv lapjain, tele titkokkal, hazugságokkal, szexszel, szerelemmel, bűnnel és kísértéssel.
John Sandford: Arany préda (Lucas Davenport 27.)
Sára Júlia: Coda

 

2021.02.26.

Áramszünet!
Sajnos a mai áramszünet miatt a kölcsönzés szünetel és a beérkező üzenetekre sem tudunk azonnal válaszolni, de itt a Facebookon (és a honlapon is) várunk továbbra is mindenkit szeretettel, még pedig ma délután a legújabb VHPK-val!

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB

Mai alkalommal varázslatos ceruza- (vagy toll-) tartót készítünk! A megfestett üvegek nem csak a ceruzákat tartják meg, de meg is mutatják melyik Roxfortos házhoz tartozunk! A képen a Griffendél színeivel feldíszített üveg látható, de természetesen a letölthető anyagok között megtalálható a többi ház címere is! Szívesen megosztjuk az elkészült ceruzatartókat a könyvtár honlapján és itt, a Facebookon is! :D
Előre járóban pedig annyit, hogy jövő hónapban a ceruzáinkat fogjuk varázspálcákká változtatni! 😉
Az elkészítés képei a Gyerekprogramok menüben találhatóak!

2021.02.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
Immár a tizennyolcadik kötete érkezett meg Scarrow népszerű római-kori regényfolyamának. A „Róma árulói” c. regényben a Párthia ellen tervezett hadjárat kerül veszélybe, mert úgy tűnik valaki folyamatosan tájékoztatja az ellenséget a római csapatok gyengeségeiről, akik a tél beállta előtt nem vonulhatnak hadba. Catót tehát elküldik Párthiába, hogy időt nyerjenek a felkészülésre, azonban az őt kísérő emberek nem túl megbízhatóak, így az út veszélyesebbnek ígérkezik, mint az eddigiek valaha.  
Egy európai család történetét meséli el mai második könyvünk, a második világháborútól egészen napjainkig. Gérladine Schwarz kutatása néhány irattal kezdődött, amit a pincében talált. Nagyapja az árjásítás időszakában megvett egy zsidó tulajdonú céget, majd a háború után nem volt hajlandó jóvátételt fizetni az egykori tulajdonosok egyetlen túlélő tagjának. Geraldine emiatt kezdi el kutatni a családja történetét, évtizedeken és országhatárokon keresztül átívelő igyekezettel. Nem csak saját családtagjaival beszélgetett, vagy iratokat böngészett, hanem készített interjúkat túlélőkkel is, és végig egy dolog foglalkoztatta. Hogyan nézünk szembe a történeteinkkel, hiszen a múltunk tanító erejű, és a mai világban, amikor a jobboldali populista áramlatok újra előretörnek, mindennél fontosabb, hogy emlékezzünk.
Simon Scarrow: Róma árulói (Egy vakmerő római kalandjai a hadseregben 18.)
Géraldine Schwarz: Emlékezet nélkül

kortárs spanyol irodalom öt kiemelkedő alakját hozza kicsit közelebb hozzánk ez a cikk, melyben szó van többeket között Carlos Ruiz Zafónról is, akinek regényei nálunk is nagy népszerűségnek örvendenek.

2021.02.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
Szabó Magdát talán nem kell sok mindenkinek bemutatni, de mindig akadnak olyanok, akik csak most ismerkednek meg ezzel a költő legendával. Ezért őszinte örömmel ajánljuk minden Szabó Magda rajongónak és jövőbeni rajongónak is a „Szüret” c. válogatást, amivel könnyű lesz az ismerkedés!
A mi lett volna ha, olyan kérdés, amit inkább jobb nem feltenni, hiszen választ soha nem kaphatunk rá, de a találgatások megkeseríthetik a napjainkat. Kivéve, ha egy romantikus történet főszereplői vagyunk, akinek nem csak, hogy megadatik, hogy feltegye a kérdést, de az is, hogy választ kapjon rá. Lydia váratlan veszteséggel kell, hogy szembenézzen, amikor Freddie, akivel tíz éve elválaszthatatlanok, autóbalesetben meghal. Az életében viszont röviddel ezután felbukkan valaki, aki szeretne maradni is, de Lydia úgy érzi nem tudja Freddie-t elengedni. Aztán váratlanul, valami megmagyarázhatatlan miatt, lehetőséget kap arra, hogy megnézze, mi lett volna ha..
Szabó Magda: Szüret
Josie Silver: Lydia Bird két élete

A könyvtár legjobb helyen egy kényelmes, új épületben van, de azért meg van annak a varázsa is, ha egy 110 éves fa odvában talál otthonra!

2021.02.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Önéletrajzi regény mai első ajánlatunk, méghozzá magyar szerző tollából. Teply Tamás 11 svájci frankkal vágott neki a nagyvilágnak, mindennemű nyelvtudás nélkül, ami még a mai technológiailag támogatott világban is bátor dolognak számítana. Svájc után járt Haitin, a Fülöp-szigeteken, Izraelben de még Azerbajdzsánban is, ahol belekóstolt a kapitalista befektetők világába. Az élete nem volt könnyű, de annál kalandosabb, ami olvasnivalónak tökéletes kombináció!
Colm Tóibín neve ismerős lehet a könyvtár Olvasóinak, hiszen az író tollából született meg a nagy sikereket elért Brooklyn c. regény is. Ez alkalommal Írországban játszódik a történet, méghozzá az 1990-es évek elején. Három nő történetével ismerkedhetünk meg, akik hosszas viszálykodás után végre békét kötnek. A törékeny békeszünet a haldokló Declan miatt jön létre, aki Helen imádott öccse. Az anyjuk és nagyanyjuk a saját problémáit félretéve csatlakozik a fiúhoz, és annak két barátjához, hogy együtt jelentsenek vigaszt Declannek, ez azonban nem megy olyan egyszerűen, mint szeretnék.
Teply Tamás: Egy majdnem tökéletes férfi meséi
Colm Tóibín: A blackwateri világítóhajó

Versmondó kisgyerekes családok figyelem! A magyar költészet napjára szervezi a Csorba Győző Könyvtár Körbirodalom Gyermekkönyvtára azt az online versmondó versenyt, amire minden iskolás korú gyermek nevezhet, április 1-ig. Részletek a honlapon!

2021.02.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
Eljött a szuperhősök ideje! Legalábbis azé, akit egyszer egy radioaktív pók megcsípett és emiatt háztetőkön ugrálva segíthet a bajbajutottakon. A csodálatos Pókember sok kisgyerek fantáziáját ragadja meg, nem csak a ragadós pókháló miatt, hanem azért is, mert szinte minden gyerek szeretne hős lenni. Pókember rövid kalandjait megtaláljátok a könyvtárban!
5 perces Pókember történetek (Marvel - 5 perces történetek)

Szeretnénk felhívni minden kedves Olvasónk figyelmét, hogy a február 26-i áramszünet a könyvtárat is érinti, tehát aznap (most pénteken) zárva tartunk. A beérkezett e-maileket így kis késéssel fogjuk tudni, hétfőn, megválaszolni. Köszönjük a türelmet és a megértést!

2021.02.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyvből megismerhetjük a magyar történelem elmúlt ezer évének 11 lázadó csoportját, az utolsó pogányokkal kezdve és a rendszerváltókkal befejezve. Minden csoportot három szempontból vizsgált meg Romsics Ignác, milyen szociális háttérrel rendelkeztek a rebellis csoportok, honnan jöttek és miért lázadtak fel.
Mai második könyvünk írója nem kisebb téma elemzésének vágott neki, mint a fasizmus születésének, kialakulásának és elterjedésének okai. Ezekre próbált magyarázatot keresni, mert hiába volt Mussolini karizmatikus vezető, de ez önmagában még nem lett volna elég arra, hogy az akkori olaszok nagy része felsorakozzon a mozgalom mögé. Korabeli levelek, naplók, újságcikkek és titkosrendőrségi akták is segítették Romsics munkáját, aki látleletet ad a fasizmus befolyásáról az akkori és a mai olasz átlagember életében.
Romsics Ignác: Magyar rebellisek
Christopher Duggan: A bódult nemzet

Sokan nem tudják mit is jelent könyvtárosnak lenni, a sztereotípiákról és a szakmáról úgy általánosságban beszélgettek a Halis Podcast legutóbbi számában, ami ingyenesen elérhető a Youtubeon. Aki szeretné tudni mi is zajlik pontosan a könyvtár falai között, annak érdemes belehallgatnia az adásba. Pályaválasztóknak kifejezetten ajánlott! 😉 

2021.02.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
A huszonéves Katy Speed gyakran nézegeti a szemközti házat, no nem azért, mert maga az épület kötné le. Annak lakója, a gyönyörű és jómódú Gloria az, aki a lány érdeklődésének középpontjában áll. A nő ugyanis tökéletesnek tűnő életét rejtélyes események fűszerezik. Szombatonként egy fekete kocsis nő látogatja, aki néha nőket és azok gyerekeit hozza magával. Katy anyja meg van győződve róla, hogy a nőnek alvilági kapcsolatai vannak és csak rossz hatással lehet a közösség életére. Amikor azonban egy váratlan tűzeset miatt a leégett ház romjai között megtalálják Gloria és lánya holtestét, az apját pedig letartóztatják gyilkosság vádjával, Katy már nem biztos benne, hogy a titokzatos látogatók az elkövetők, de azért nyomába ered a tragédia valódi felelősének.
Lesley Pearse: Ház az utca túloldalán

Március 8-a lesz a határideje annak a rajzpályázatnak, amit Gábor Áron emlékére hirdetett meg „Harang voltál, légy a szabadság hirdetője!” címmel a Kecskeméti Katona József Múzeum és az Alapítvány a ’48-as Hősökért. 5-18 éves korosztályba tartozó gyerekek és fiatalok rajzait várják a cikkben megadott módon és címre. Jó rajzolást mindenkinek!

2021.02.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
A „Hókuszpókusz” nem varázslatokról szól, bár rejtélyes kérdések válaszainak nyomába ered. Vonnegut egyedi stílusban, fekete humort vegyítve emberiességgel írta meg annak a kitalált börtönlázadásnak a történetét, amit fehér ember szervezett egy amerikai börtönben, ahol csak feketéket őriznek, méghozzá Japán működtetéssel. Az ismeretlen fehér ember korábban a börtönnel szemben tanított gazdag fehér diákokat. Vajon ki is ez a titokzatos nevelőtiszt és miért tör ki a váratlan lázadás? A választ megtaláljuk a könyv lapjain raboskodó szavak segítségével!
Az 1950-es évekbeli Erdélyben játszódik Tompa Andrea regénye. Négy főszereplője, három nő és egy férfi, nem csak a kor történelmi eseményeivel, hanem egy kibontakozó szerelmi háromszög zavaros hatásaival is kénytelen szembenézni a négy egyedi hangon, négy külön szemszögből megírt történetben.
Kurt Vonnegut: Hókuszpókusz
Tompa Andrea: Omerta

József Attila rajongók figyelem! Múlt héten egy eddig ismeretlen vers került elő, még pedig állítólag az első Edit vers, az költő kézírásával teleírt notesztöredéknek köszönhetően.

2021.02.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
Első könyvünket 10 éves kortól ajánljuk. Az igazi gyermeki humorral fűszerezett történet főszereplőivel mesés kalandokat élhetnek át az olvasó gyerekek. Együtt építhetnek sárkánycsapdát, lehetnek majdnem nindzsák és rohangálhatnak, nevethetnek a barátság fontosságáról szóló könyv lapjai között Zsével, Artúrral, Borisszal és Juliannával.
CD melléklettel érkezett könyvtárunkba Tarbay Ede legújabb könyve. Az olykor nagyotmondó Háry János egykor versbe szedett története nem csak a könyv lapjain elevenedik meg betűk segítségével, de a CD-t hallgatva dallamok szárnyán is.
Varga Bálint: Zsé meg a haverok
Tarbay Ede: Háry János

Hamarosan magunk mögött hagyjuk a Farsang időszakát, de ez nem jelenti, hogy ne tudhatnánk meg érdekességeket a karneváli időszakról. Kezdve azzal, hogy vajon honnan is származik maga a karnevál szó? Biztosan lesz, akinek meglepetést okoz a magyarázat!

2021.02.15.

Február 14-e nem csak a Szerelmesek napja, hanem a Nemzetközi Könyvajándékozás Napja is egyben. Az országban nem csak könyvtárak csatlakoztak a kezdeményezéshez, hanem akár magánszemélyek is, melynek célja, hogy minél több gyerek kezébe kerüljön könyv, aminek mi nagyon örülünk. Idén a Biatorbágyi Általános Iskola is sok-sok könyvel készült a tegnapi napra.

Aki mostanában elsétált a könyvtár mellett, már vethetett egy pillantást az „Új könyvek” ablakunkra. A célunk ezzel a különleges ablakkal az, hogy annak ellenére, hogy nem látogatható a könyvtár a megszokott módon, mégis csak legyen az Olvasóknak lehetősége egy kicsit window shoppingolni (ami szó szerint ablak vásárlást jelent), vagyis nézegetni a könyveket, hogy megtalálják azt, ami őket hívja! Az ablakba kitett könyvek rendszeresen cserélődnek, így érdemes elnézni felénk! 😉

2021.02.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
A tizenegy éves Lénának nincs testvére, de van igazi legjobb barátnője, fél a hápogó kacsáktól, de szereti a kiskutyákat, szeret focizni is, de amit a legjobban szeret, az a lista írás. Szerinte a listák segítenek könnyebben átgondolni a dolgokat és dönteni. Léna ugyanis nagyon fél attól, hogy rossz döntéseket hozzon. A listák segítségével igyekszik kibékíteni az egyre többet veszekedő szüleit is, amikor pedig ez nem sikerül, a következmények feldolgozásában is rájuk támaszkodik. A második könyv szól a válás utáni helyzetről, amikor a kislány világa feje tetejére áll, és a formálódó új családokban saját helyét keresgéli. Léna életében egyre több a titok, a szülei pedig azt veszik észre, hogy az addig aranyos kislányuk hirtelen szörnyű dolgokat kezd el művelni, ami miatt rájönnek, hogy bizony Lénára is oda kell figyelniük és végre megkezdődhet a lassú megbékélés.
Francine Oomen: Léna listái (Léna 1.)
Francine Oomen: Léna titkai (Léna 2.)

Magyarországon 3 Kis Szabad Könyvtár létezik, de most már az Antarktiszon sem kell könyv nélkül maradniuk az olvasásra vágyóknak!

2021.02.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
Új könyvsorozat a könyvtárban! „A varázslatos virágbolt” c. sorozatban minden virág mögött varázslat rejlik. A virágbolt tulajdonosa, Abigél néni, virágvarázsló. Viola is rendelkezik varázslatos képeséggel, de még nem használhatja a virágoskönyvet, ami egy ősrégi varázskönyv, mert túl kicsi hozzá. Az első könyvben eltűnik Nelson úr, Abigél néni macskája, és hamar kiderül, hogy nem csak ez a cica hiányzik. Viola elindul, hogy felkutassa nyávogó barátját, ehhez pedig csak a megfelelő virágot kell megtalálnia. A második könyvben pedig Viola nekilát kideríteni, hogy igaz-e, hogy Emma minden gyerekre balszerencsét hoz.
Gina Mayer: Az eltűnt macskák (A varázslatos virágbolt 1.)
Gina Mayer: A titokzatos kislány (A varázslatos virágbolt 2.)

Az Országos Széchenyi Könyvtár Facebook oldalán naponta találhatunk bejegyzéseket #napom címkével ellátva, mely az adott napra vonatkozó érdekességet tartogat. Múlt hétre esett Széchenyi Lajos halálának évfordulója, aki 1827. május 5-én 10 ezer ezüstforinttal járult hozzá a könyvtár könyvásárlásához.

2021.02.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Lindbergh történetét Ifjabb Charles Augustus Lindbergh, amerikai pilóta élete ihlette, aki 25 évesen átrepülte az Atlanti-óceánt, leszállás nélkül. A gyerekeknek szóló könyv főszereplője egy kisegér, aki hasonló hőstettre készül, mint emberi megfelelője, Spirit of St. Louis nevet viselő egymotoros repülőgépén.
Torben Kuhlmann: Lindbergh (Lindbergh 1.)

Több mint 2600 digitalizált hangfelvétel vált szabadon hozzáférhetővé a nagyközönség és a kutatók számára az Országos Széchényi Könyvtár legújabb, Hangtár elnevezésű digitális adatbázisában. Nem csak szórakoztató zenét (katonazenét, operettet, filmdalokat, tánczenét vagy korai dzsesszt), de magyar nótát és népzenei vonatkozású felvételeket is találunk az adatbázisban.

2021.02.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
A „Ropi naplója” c. sorozat rajongóinak nem kell bemutatni Jeff Kinney-t. Ebben a sorozatban Rolanddal és legjobb barátjával, Gargoval, a Barbárral kelhetünk útra, hogy megmentsük Roland anyukáját a Havas Haramia karmaiból!
Mai második könyvünk biztosan jó mulatság lesz, ha este együtt olvassuk a gyerekekkel. A könyv, több rövid történettel adja meg az esti mesélések hangulatát, melyekben szerepelnek orrszarvúvá vált díványok, külföldi nyaralásra induló káposztaférgek és maga a Mumus is, akitől mára már senki nem fél, ezért belemászik a Facebookba, hogy onnan rémítse halálra a család minden tagját.
Jeff Kinney: Rowley Jefferson bitang király kalandja (Egy Bitang Jó Fej Srác Naplója 2.)
Andrus Kivirähk: A mumus és a Facebook

Extrém olvasási fotópályázatot hirdetett a Békés Megyei Könyvtár, amire bárki jelentkezhet. Vicces vagy különleges helyen vagy pozícióban is lehet olvasni, és most még nyerhettek is vele! Beküldési határidő március 1. További részletek az esemény oldalán.

2021.02.08.

Megérkezett a tavasz a könyvtárba! A hóvirágok nem csak a jobb idő közeledtét jelzik, de négy fajtájukból egy természetvédelmi szempontból jelentős növényfaj is, emiatt pedig védett. Ha kikeleti hóvirágot nem is láttunk gyakran, de a saját kertünkben virágzónak is ugyan úgy tudunk örülni.
Ha valakinek van szép hóvirága a kertben, ossza meg velünk a képet! Ha esetleg van olyan könyve, ami ezekhez a szép virágokhoz kapcsolódik, és azt (is) megosztja velünk, annak még jobban örülünk!

KÖNYVAJÁNLÓ
Öt éves kortól ajánljuk Pingvin történetét a gyerekeknek. Levelezéssel alakul ki barátság a szavannán élő Zsiráf és a Bálna-tengeren élő Pingvin között, amiben Pelikánnak is nagy része van, hiszen ő az, aki unalmában postát nyit és ezzel elindítja a barátsághoz vezető üzenetek áradatát.
Kisgyerekként sokunk nézett fel a csillagokkal megszórt égbolt, arról álmodozva, hogy ha felnő, ő is az égbolt titkait fogja fürkészni. Sokunk elfelejtette ezt az álmot mire felnőtt, de Balázs Júlia sosem adta fel a csillagokról szőtt álmait. Sőt, nem csak, hogy nem adta fel, de a Sváb-hegyen valaha álló csillagvizsgálóban olyan munkát végzett és olyan felfedezéseket tett, amiket egy nőtől akkoriban nem vártak el. A könyvet hatéves kortól ajánljuk.
Megumi Iwasa: Szeretettel üdvözöl: Pingvin
Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett

2021.02.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az első „Klikk” könyv a New York-i Octavian nevű gimnázium világába kalauzolja el az olvasókat. Az itteni gazdag szülők mind ide szeretnék járatni gyerekeiket, bár azt nem tudják, hogy a felvételi nem a legnehezebb része lesz az idejárók életének. Az iskolát ugyanis a KLIKK elnevezésű csoport uralja, ők mondják meg ki menő és ki nem, egy szóval elintézhetik, hogy valaki élete felfelé íveljen vagy mélyrepülést vegyen. Azonban mikor Claire megérkezik a suliba, a KLIKK-nek alaposan meggyűlik a baja a floridai trónkövetelővel.
Max Lucado szívet melengető történetének főszereplője Pancsinelló, a foltmanó, akiről már bizony lepattogzott a festék, csak szürke pontra számíthat a mindennapi jutalom osztáskor. A foltmanók, apró, fából készült emberek, ugyanis nap mint nap ugyan azt csinálják. Arany csillaggal jutalmazzák azt, aki csinos és jóvágású vagy különleges képessége van, és szürke ponttal azokat, akiket az idő foga már megrágott egy kicsit. De Éli, a fafaragómester segít felismerni Pancsinellónak, hogy attól függetlenül, hogy a többi foltmanó mit gondol róla, ő is értékes.
Lisi Harrison: Klikk (Klikk 1.)
Max Lucado: Értékes vagy

A farsanghoz kapcsolódó dalokat, verseket és meséket gyűjtött össze a Minimatiné a következő cikkben.

2021.02.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
Simon Sebag Montefiore, az újkori orosz történelem egyik legismertebb szakértője. Könyvében lenyűgöző hitelességgel és pontossággal tárja elénk az orosz hétköznapokat a huszadik századon átívelve. Szásenyka dicsőséges, de tragikus történetén keresztül megismerhetjük a cári Oroszország végnapjait és a sztálini terror legsötétebb óráit is.
Az Eragon történetek írója újabb világot tár elénk legújabb könyvének első részében, mely a sárkányokkal teli regény után, most a csillagok közé varázsolja az olvasókat. Kira Navárez xenobiológus, gyerekkori álmát váltja valóra, mikor egy kolonizálatlan bolygón vállal kutatómunkát. A rutinszerű felmérés azonban rövidesen rémálommá változik, mikor idegen életforma nyomaira bukkannak. A misszió tagjai halálos veszélybe kerülnek, Kirának pedig az életéért kell futnia, miközben kitör a galaktikus háború a Földért és gyarmataiért, az egyetlen reményt az emberiség sorsáért folytatott küzdelemben pedig a lány jelentheti.
Simon Sebag Montefiore: Szásenyka
Christopher Paolini: Álmok a csillagok közt (1. rész)

A krimiket tartalmazó polcok előtt, mikor nyitva van a könyvtár, mindig találni olvasót. A műfaj úttörő, meghatározó könyveiből állított össze egy hetes listát a következő cikk.

2021.02.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
A normális gyerekkor ismeretlen szó Buster és Annie Fang szótárában. Szüleik, Caleb és Camille Fang egész életüket az emberek meghökkentésének szentelték, mint performanszművészek. A gyerekek, nem meglepő módon, első alkalommal otthagyták az őrültebbnél-őrültebb alkotásokat, melyeknek ők is gyakran részesei voltak, mígnem egy váratlan esemény következtében kénytelenek lesznek hazatérni. Szembe kell nézniük nem csak saját abszurd gyerekkorukkal, hanem szüleik abszurd öregedésével is. Az Életképtelenekből 2015-ben Nicole Kidman, Christopher Walken és Jason Bateman főszereplésével mozifilm készült.
Az „Elrabolt életek” c. történet valós eseményeken alapul. A két idősíkon futó történet egyik szálának főszereplője a tizenkét éves Rill, akit a kistestvéreivel együtt egy nap idegenek visznek el a tennessee-i árvaházba, mikor szüleik távol vannak otthonról. A kislány hisz az ígéretnek, miszerint hamarosan hazatérhetnek, de rövidesen rá kell jönnie, hogy az egész csak hazugság. A másik szál napjainkban játszódik, főszereplője a szövetségi ügyészként dolgozó, felfelé ívelő karrierrel rendelkező Avery. A nő kénytelen hazatérni, hogy beteg édesapját ápolja, egy véletlen találkozás pedig olyan kérdéseket vet fel benne családja történetével kapcsolatban, amiket nem sokáig tud figyelmen kívül hagyni…
Irvin D. Yalom könyve egy jó nevű pszichiáter utolsó évéről szól, akinél egy rutinvizsgálat gyógyíthatatlan és agresszív bőrrákot állapít meg. A férfit a váratlan helyzet rákényszeríti arra, hogy megpróbálja elvarrni az elvarratlan szálakat, hogy segítsen azokon, akiken karrierje kezdetén még képtelen volt. Felkeresi tehát egykori páciensét Philip Slate-et, aki szexfüggősége miatt fordult hozzá húsz évvel korábban. A férfi azonban azt állítja sikerült meggyógyulnia, még pedig Arthur Schopenhauer pesszimista tanításainak köszönhetően. Ennek ellenére Julius meghívja egykori páciensét a terápiás csoportjába, ahol a vészesen fogyó idővel versenyt futva próbálnak közösen segíteni az érzelmeit kifejezni képtelen, kapcsolatfóbiás Philipnek.
Kevin Wilson: Életképtelenek
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia

Napra-forgó farsangi mulatság lesz virtuálisan, február 6-án, szombaton 10 órától. Az otthoni farsang is lehet szórakoztató, csak jó társaság, finomságok és zene kell hozzá! Az ingyenes előadás az Újpalotai Közösségi Ház youtube csatornáján lesz megtekinthető és később visszanézhető.

2021.02.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Tormay Cécile nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint a magyar sors nagyregényének megírását. Ebben a könyvben, mely három írást tartalmaz („A csallóközi hattyú”, „A túlsó parton” és „A fehér barát”), a középkori Magyarország történetébe pillanthatunk bele Ung, a fiatal magyar vitéz szemén keresztül. A fiatal férfi, szerelmének elvesztése és a tatárjárás rémségeinek átélése miatt, kétségbeesetten fordul az egyetlen megmaradt érzéshez, amivel a helyzetét kezelni tudja, a hazaszeretethez. Mindent megpróbál megtenni azért, hogy visszavezesse az elcsüggedt magyar népet a magyar ősvalláshoz. Azonban a kísérlet kudarcba fullad, ő pedig szerzetes lesz, megértvén, hogy Istennek mindig céljai vannak a szenvedéssel.
„Rózsa Sándor nálunk” c. könyv is a múltba tesz kirándulást, de ez alkalommal nem megyünk olyan messzire. A XIX. század második felében a Szeged környéki pusztákon élő, a természettel közeli viszonyt ápoló, saját törvényekkel rendelkező betyárok életébe pillanthatunk be a könyv lapjain keresztül.
Tormay Cécile: Az ősi küldött (Az ősi küldött 1-3.)
Tömörkény István: Rózsa Sándor nálunk

 Idén lett negyven éves a Vuk c. könyvből készült rajzfilm. Maga a történet bizony már elmúlt nyolcvan éves, de mai napig ugyan úgy magával ragadja a fiatalabb és az idősebb olvasókat.

2021.02.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvünk 2014-ben irodalmi Pulitzer-díjat kapott a legjobb regényért. Stephen King is nagy rajongója a könyvnek melynek főszereplője egy tizenhárom éves fiú, Theo, aki csodálatos módon túléli azt a katasztrófát, amely örökre megváltoztatja az életét. Miután elveszti édesanyját, egyedül marad New Yorkban, ahol végül egy jómódú barát családja fogadja be. Azonban a fiú számára ez a világ idegen, az édesanyja utáni sóvárgását pedig csak egy kicsi, varázslatos festmény enyhíti, ami viszont az alvilágot hozza túlságosan is közel. A díjnyertes történet a veszteségről, a megszálltságról, ezek túlélésérő és az önmagunk megtalálásának örökös vágyáról szól.
Donna Tartt: Az Aranypinty

100 éve született Mészöly Miklós. Ennek kapcsán vette alaposabban szemügyre az Ectopolis „Az atléta halála” c. regényt, melyet a Magvető Könyvkiadó és a Szépirodalmi kiadó is visszautasított az 1960-as évek elején. Az író azonban nem volt hajlandó átdolgozni a regény, melyet végül 1965-ban a francia Seuil Kiadó jelentet meg először. A regény kalandos útjáról és jelentőségéről olvashatunk a cikkben.

2021.01.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
A tavaszra készülve ajánljuk ezt a két szakkönyvet. Még nem mehetünk ki a szabadba, hogy kertészkedjünk, de ha valaki szeretné zöldebbé varázsolni az otthonát, annak segítség lehet Rácz Zoltánné könyve, amiben 150 különleges dísznövényt és gondozásukat mutatja be.
Marie Kondo neve szinte mindenkinek a rendet és tisztaságot jelenti. A japán származású szerző sokak életébe hozta meg a rendszerezettséget és rendet, most pedig a könyvtár Olvasóinak is lehetőségük van arra, hogy kipróbálják a módszert, amivel könnyen teremthetünk rendet a káoszból.
Rácz Zoltánné: Különleges dísznövények otthonunkban
Marie Kondo: Rend a lelke mindennek

Szabados Ágnes, az RTL Klub híradósa is egyetért azzal az állítással, hogy teljesen mindegy mit olvasunk, csak olvassunk! Az általa indított kihívás a „Nincs Időm Olvasni Kihívás” a cikk írásakor már 25 ezer embert ért el, növelve azok számát, akik rendszeresen könyvet ragadnak. Az interjúban olvashatunk arról, hogyan és miért született meg a kihívás ötlete, valamint, hogy a végzett irodalomterapeuta mit és miért szeret olvasni.

2021.01.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Nem kevesebb, mint 365 mesét rejt ez a könyv a Disney-től, méghozzá kifejezetten fiúknak válogatva. Természetesen ez nem jelenti, hogy lányok ne olvashatnák a meséket, de néha jó érzés lehet, ha egy könyv kifejezetten a kisfiúkat szólítja meg. A rövid mesék között régi klasszikusokat és új történeteket is találhatunk az év minden napjára.
A könyvet 5 éves kortól ajánljuk.
Disney – 365 mese fiúknak

Január 30-tól egészen február 2-ig tart a Mackófarsang, sok medvés történettel, letölthető tartalmakkal és élő bejelentkezésekkel a Fővárosi Állatkerttől. Nézzétek meg ti is, hogy a medve vajon meglátja-e majd az árnyékát február 2-án!

2021.01.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
A gyerekek nagy kedvence lehet ez a sorozat, hiszen ki ne vágyna arra, hogy egyszer csak titokzatos csomagot kapjon, amiből egy élő, havat magával hozó, plüssfigura ugorjon ki, aki Icy (azaz Jeges) névre hallgat. Bizony ez történik Nemoval az első könyvben, a következő kötetek pedig újabb csomagokat, és újabb kalandokat rejtenek magukban!
Charlotte Habersack: Harap! (Ne nyisd ki 1.)
Charlotte Habersack: Taknyos! (Ne nyisd ki 2.)
Charlotte Habersack: Szomjas! (Ne nyisd ki 3.)

Szántó Dániel könyvei nálunk is megtalálhatóak a könyvtárban. A sikeres krimiíróval az Ectopolis készített interjút legújabb könyvének, az „Egy pap vallomása” megjelenésének kapcsán. Az író harmadik könyvének megszületéséről, írói szokásairól és kedvenc könyveiről is olvashatunk az interjúban. 

2021.01.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
Első könyvajánlónk ma a költészetet kedvelőknek szól. Reményik Sándor kiadatlan verseit és kisprózaiírásait tartalmazza a „Rianás”. A rendszerváltás után vált elérhetővé a költő munkásságának nagy része, amit 1945-ig leginkább a házsongárdi temető öreg fái és az erdélyi magyarok őriztek, ebben a kötetben azonban több, mint harminc új verset és lírai hangvételű prózaverseket ismerhetünk meg.
A „Védtelenül” a pszichológiai thrillerek kedvelőinek szól. Főszereplőnk, Katie, sosem volt egy nyugodt típus, de a trauma, hogy a barátja majdnem végez vele, csak tovább ront a dolgokon. Édesanyja javaslatára beleegyezik, hogy lakást cseréljen egy időre a másod-unokatestvérével, aki Londonban él. A bostoni lány azonban nem a nyugalmat találja meg az új környezetben, mert érkezése után fedezi fel a tényt, hogy a szomszédságában megölnek egy lányt, a gyanú pedig hamar a másod-unokatestvére terelődik...
Reményik Sándor: Rianás
Peter Swanson: Védtelenül

145 éve született a világhírű Jack London. Sokszor haljuk, hogy „írj arról, amit ismersz”, de ennek ellenére sok író tölti mindennapjait a szobája kényelmében. Nem így tett azonban a „Fehér Agyar” szerzője, az ő élete legalább olyan kalandos volt, mint képzeletének szüleményei.

2021.01.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
Jó hír a Daborah Harkness rajongóknak! A könyvtárban is nagy népszerűségnek örvendő írónő (korábbi trilógiája, a „Mindenszentek trilógia” könyvei nálunk is megtalálhatóak) újabb történettel örvendezteti meg a vonzó vámpír, Matthew de Clermont rajongóit. Ebből a könyvből megtudhatjuk részletesebben, hogyan ismerkedett meg Matthew Marcus McNeillel, az akkor fiatal sebésszel, akit a korábbi könyvekből már ismerhetünk.
Deborah Harkness: Az ​idő rabjai

Bár a könyvtárban tavaly változott a beiratkozás ideje (már nem naptári évre szól, hanem a beiratkozás napjától számítva egy évre), de sokan tavaly ilyenkor iratkoztak be az aktuális évre, ami azt jelenti a következő kölcsönzéskor megint szükség lesz a beiratkozási lap kitöltésére. Hogy meggyorsítsuk a folyamatot, már elérhető a beiratkozási lap a honlapon, pdf formátumban (keressék a Címlapon!). Sajnos word formátumban nem áll módunkban feltenni a dokumentumot, de remélhetőleg azok, akik ki tudják otthon nyomtatni, gyorsabban tudnak végezni, amikor szükség lesz a beiratkozás megújítására. A beiratkozás érvényesítéséhez továbbra is szükség van érvényes lakcím és személyi igazolvány bemutatásához, ezért az iratokat is kérjük mindenképpen hozzák magukkal. Ha kiskorút iratnak be, akkor az ő irataira is szükség lesz.
Köszönjük szépen a megértést és a segítséget!

2021.01.22.

Ma ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, ha máshogy nem is, de virtuálisan mindenképpen! Jó szórakozást kívánunk mindenkinek az este 5 órakor kezdődő Irodalmi Teaház műsorához, a Juhász Ferenc Művelődési Központ Facebook oldalán!

Ma este, szintén a Magyar Kultúra Napja alkalmából, Csuja Imre verses előadását tekinthetjük meg a Facebookon.

Szintén online módon lesz elérhető a MÜPA műsora, amit a honlapjukon és a Youtube csatornájukon közvetítenek élőben. A magyar kultúra napja ünnepének hivatalos hangversenyét a Pannon Filharmonikusok adja a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, közönség nélkül. Jó szórakozást hozzá!

Végezetül pedig a Magyar Állami Népi Együttes műsorát szeretnék mára ajánlani, különleges, erre az alkalomra válogatott felvételeket tekinthetünk meg a népi együttes Youtube csatornáján este. Részletek a Facebookos esemény oldalán!

KÖNYVAJÁNLÓ
A világhírű, irodalmi Nobel-díjas Maeterlinck történeteit öntötte új formába Gimesi Dóra, megőrizve az eredeti szöveg díjnyertes elemeit, a szöveg költőiségét és az erős képiséget. A kötetet Rofusz Kinga illusztrációi keltik életre.
Gimesi Dóra · Maurice Maeterlinck - A ​kék madár

2021.01.21.

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB
Ez alkalommal kicsit kézműveskedni fogunk a VHPK új foglalkozása alkalmából. Mivel a klub alapja az olvasás, a Harry Potter könyvek szeretetének továbbadása, mi sem lehetne jobb, mint készíteni egy Harry Potteres könyvjelzőt!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

KÖNYVAJÁNLÓ
A „Sherlock és Lupin” c. sorozat nagy népszerűségnek örvend a könyvtár fiatalabb olvasói körében. Örömmel értesítjük őket, hogy újabb három kötettel bővült a Sherlock Holmes és Arséne Lupin képzeletbeli gyerekkori barátságán alapuló sorozat.
Irene Adler – Rókavadászat ​gyilkossággal (Sherlock, Lupin és én 9.)
Irene Adler – Az ​ármány kikötője (Sherlock, Lupin és én 11.)
Irene Adler – A ​búcsú hajója (Sherlock, Lupin és én 12.)

2021.01.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
Amanda Prowse könyve egy olyan nő, anya történetét mutatja be, akinek az élete mindenki által irigyelt, tökéletesnek tűnő. A valóság azonban ennél sokkal sötétebb, zárt ajtók mögött csak szenvedés vár az asszonyra. A könyv azt a folyamatot mutatja be, amíg Kathryn végre eljut odáig, hogy felvegye a harcot és megváltoztassa a sorsát, mellyel nem csak a gyerekeinek, de saját magának is tartozik.
„A Sárga Nyíl” c. kis könyvecskében két novellát találunk. Az első, a címadó novella a szovjet mindennapokat mutatja be, a honnan jöttünk, hová megyünk kérdéskört itt egy örökké zakatolva haladó vonat testesíti meg, ahol a rajta élő emberek nem is mindig tudják, hogy egy vonaton utazva töltik az életüket.  A második, a „Remete és a Hatujjú” pedig egy a társadalomból kitaszított torzszülött és egy megvilágosodott elme beszélgetésébe enged bepillantást, melyből talán kiderül kik is ők és hová tűnnek a társaik, nekik pedig mit kéne tenniük, hogy életben maradhassanak.
Ha valakinek be kell mutatni Piszkos Fredet vagy Fülig Jimmy-t, akkor itt az ideje, hogy kézbe vegye mai harmadiknak ajánlott könyvünket! 😉
Amanda Prowse – Mit vétettem?
Viktor Pelevin – A Sárga Nyíl
Rejtő Jenő – Piszkos ​Fred, a kapitány (Piszkos Fred 2.)

Jó hír leendő drámaíróknak! Kihirdette a 2021-es évre tervezett Örkény István drámaírói ösztöndíj pályázatát a Petőfi Irodalmi Múzeum. A feltételekről és a jelentkezés módjáról bővebben itt.

 

2021.01.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az érdekesen szokatlan keresztnévvel rendelkező írónő könyve romantikus regény, de nem a könnyen fogyasztható kategóriából (bár azzal sem lenne semmi baj). Főszereplője a vegyes családból származó Tamira, váratlanul megörököl egy szállodát Nairobiban. A lány, élve a lehetőséggel, hátrahagyja mindazt, ami nem működik az életében, hogy kipróbája magát szállodaigazgatóként. A varázslatos környezet, a kibontakozó szerelem mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy Tamira végre megtalálja önmagát.
Jessica Park könyve a „Szeretni bolondulásig” c. sorozat középső kötete, a történet a két fő könyv közé ékelődik be. Mostanában sok sorozatnál találkozhatunk olyan könyvvel, ami a történetet egy másik szereplő szemszögéből mutatja be. Ez a kötet is ilyen, itt a mindenféle zavaros eseménybe belekeveredő Matt szemszögéből látjuk a Julie-val kibontakozó kapcsolatot.
Papp-Szabó Vanília – Örökség
Jessica Park – Flat-Out ​Matt - Titkolni bolondulásig (Szeretni bolondulásig 1,5)

Az életrajzi könyvek szinte mindenki képzeletét megragadják, hiszen mindannyiunknak vannak olyan hírességek az életében, még ha csak képletesen is, akiket szeretnénk jobban megismerni. Ezekből a nagy sikerű életrajzi kötetekből válogat az Ectopolis legújabb cikke.

2021.01.18.

A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria a hétvégén ingyenes, majdnem egy órás programmal készült a gyerekeknek, amiben Japánt és a japán szokásokat ismerhetjük meg kicsit jobban. Az előadás végén pedig origami foglalkozáson is részt vehetnek, akik megnézik a felvételt.

ÚJ KÖNYVEK LISTÁJA
Felkerült a könyvtár honlapjára a legújabb könyveket tartalmazó lista, ami letölthető pdf formátumban is elérhető. A lista könyvcímek szerint rendezett, a nagysága miatt esetleg könnyebb lehet a keresgélés a könyvek között, ha használjuk a ctrl+F kereső opciót (amennyiben tudjuk pontosan mit is keresünk).
Jó böngészést!
Könyvújdonságok

2021.01.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
A „Dirty English” a modern romantikus könyvek kedvelőinek ajánlott elsősorban. Főszereplőnk Elizabeth Bennett, egy rosszul elsült egyetemi buli után, megszegve a saját maga által felállított összes korábbi szabályt, szenvedélyes éjszakát tölt együtt a tetovált, brit illegális bunyóssal, az egyetem fenegyerekével, Declannel, akit messze el kellene kerülnie. Az éjszaka után azonban a fiú többet akar, Elizabethnek pedig el kell döntenie, bele mer-e vágni egy újabb kapcsolatba, a múltban történtek ellenére.
Nádasdy Ádám versei talán másokról szólnak, de ha odafigyelünk rájuk olvasás közben, bizony magunkról is megtudhatunk valamit. A vágy, hogy megmutassuk kik is vagyunk igazából vetekszik a félelemmel, hogy nem lesz, aki elfogadjon minket, ha ezt megtesszük. Ennek a kettősségnek az érzése lengi át a sorokat, ami a mai korban talán még jobban érthető.
„A ​Chesil-parton” c. kortárs regény az utolsó könyv a mai ajánlóban. A történet egy fiatal házaspár első közös éjszakájához vezető néhány órát mutatja be részletgazdagon. Mivel 1962-őt írunk, nem néhány kellemesen eltelt romantikus órácskáról olvashatunk, hanem arról, miként befolyásolja az egyes emberek életét a konzervativizmus és a társadalmi ítélet. A könyvből film is készült „Az a nap a tengerparton” címmel, melynek főszereplője Saoirse Ronan
Ilsa Madden-Mills - Dirty ​English – Balhés brit (Azok a csodálatos angolok 1.)
Nádasdy Ádám - Jól ​láthatóan lógok itt
Ian McEwan - A ​Chesil-parton

2021.01.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könnyebb érthetőség kedvéért lerövidített és átdolgozott verzió azért született meg, hogy már gyermekkorban is kézbe vehessék (és élvezhessék is), ezeket a klasszikus történeteket a gyerekek. „A három testőr” e változata is bővelkedik azokban a fordulatokban és izgalmakban, amik az eredetit teszik kedveltté.
Fehér Klára jó pár kiadást megélt könyve a jövőbe repíti az Olvasókat, oda, ahol a tudománynak köszönhetően az emberiség már boldogan éli az életét. Egyetlen dolog fenyegeti már csak ezt az idilli állapotot, mégpedig a földrengések pusztító ereje. Bencze András, tudós geológus és csapata expedícióra indul, hogy kiderítse hogyan lehetne előrejelezni a rengéseket, nem is sejtve milyen kalandokba bonyolódik a három utánuk szökött gyerekkel együtt.
Alexandre Dumas · Oliver Ho - A ​három testőr (Klasszikusok könnyedén)
Fehér Klára - A ​földrengések szigete

A kalandozások, expedíciók nem csak a gyerekek fantáziáját izgatják, de nem mindenki tért vissza az útról, amibe nagy reménnyel belevágott. Ebben a cikkben öt olyan világhírű felfedezési kísérletről olvashatunk, melynek részvevői sohasem voltak képesek megosztani az átélt kalandokat az otthon maradottakkal. De talán pont ez az, ami miatt azóta is emlékszünk rájuk. Hiszen ki ne szeretné tudni, merre van El Dorado?

Különleges és ingyenesen megtekinthető gálaműsor a Cirkusz Facebook oldalán, ma este 7 órától!

2021.01.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
A romantikus történet főszereplői mind a születésnapjukra készülnek, Ginger a 30., Sam a 40. és Callie az 50-re. A három nő életének egy-egy meghatározó napjával indul az „Idén minden más lesz” c. könyv, ami könnyed kikapcsolódást ígér a műfaj kedvelőinek.
A meglehetősen sokat sejtető címmel rendelkező thriller, a „Babák városa” a viktoriánus Angliában élő testvérpár életét felborító eseményeket jeleníti meg lapjain. Iris és Rose tehetséges babakészítők, de kettejük közül Iris az, aki nem elégszik meg a szerény, de biztos megélhetésben, mert úgy érzi a tehetsége többet adhatna neki. Elindul hát, hogy szerencsét próbáljon, nem is sejtve, hogy hamarosan egy olyan férfi útjába botlik, aki mindent kész tönkre tenni, csak azért, hogy magáénak tudhassa a lányt..
Cathy Kelly – Idén minden más lesz
Elizabeth Macneal – Babák városa

Több hónapja vagyunk kénytelenek virtuálisan megrendezni a könyvtár egyik legsikeresebb gyerekprogramját, a Harry Potter Klubot. Bár ez a bejegyzés sajnos nem arról szól, hogy újraindulna a könyvtáras házak közötti versengés, de mielőtt jövő héten jönne az újabb VHPK, addig is itt vannak az eddigi alkalmakra létrehozott játékok, kvízek.
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.01.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyvtárba járó gyerekeknek, és szüleiknek, nem is kell bemutatnunk Tea Stilton, hiszen a kiemelt helyen tartott könyveket tartalmazó kis polc előtt szinte mindig látni egy-egy keresgélő gyereket. (Természetesen akkor, amikor a könyvtár nyitva van). A „Lángok gyűrűje” a sorozat negyedik kötete, melyben az öt védelmezőnek a Királyi akadémiát kell megvédenie az épületet fenyegető lángoktól.
A nagy Gerbera-nyomozás esetét felgöngyölítő mesét pedig már hét éves kortól ajánljuk a gyerekeknek. A Nagyvarázs vándorcirkuszban történt rablást csak egy valaki oldhatja meg, a nézőtéren mindenre figyelő Pálcika, aki a barátaival nekivág, hogy kiderítse, ki rabolta el Gerbera Erzsébet virágszirmait, méghozzá az előadás közben!
Tea Stilton - Lángok ​gyűrűje (Varázslatok földje 4.)
Darvasi László - Pálcika, ​a detektív

Idén 85 éves Nemes-Nagy Ágnes első verseskötete. Talán szokatlan, hogy könyvek születésnapját is számontartjuk, de a költő, író, műfordító, esszéista, gyerekíró és tanár olyan hagyatékkal rendelkezik, mely talán örök életére befolyásolja majd a magyar irodalmat.
Az ő munkásságáról mesél a következő cikk.

2021.01.11.

KÖNYVCSOMAG ÖSSZEÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁS
A jelenlegi helyzetben a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a könyvek kölcsönzésének, ha igénybe veszik könyvcsomag összeállítási szolgáltatásunkat. Részletek a plakáton és a honlap címlapján!

KÖNYVAJÁNLÓ
Skandináv krimi rajongók figyelem! Három új Camilla Läckberg könyvet ajánlunk ma délután az északi bűnügyi történetek kedvelőinek. A nem kevesebb, mint öt névvel rendelkező írónő (Jean Edith Camilla Läckberg Eriksson) Fjällbacka sorozatának kötetei nagy sikert aratnak nemzetközi és hazai Olvasók között is. A történetek főszereplője egy nyomozó és felesége páros, akik együtt fedezik fel a férfi ügyei mögött húzódó valódi indítékokat. A történeteket a szereplők magánélete köti össze, a bűnügyek önállóak, így, ha valakit nem zavar, hogy ebből a szempontból esetleg nem sorban halad, a könyveket lehet sorrenden kívül is olvasni. A könyvtárban természetesen megtalálható a sorozat több része is!
Camilla Läckberg – A hableány (Fjällbacka 6.)
Camilla Läckberg - A ​kőfejtő (Fjällbacka 3.)
Camilla Läckberg - Eltitkolt ​életek (Fjällbacka 5.)

2021.01.08.

Régen nem ajánlottuk a Virtuális Szabadulószobáinkat, de talán van, aki nem tud róluk, vagy van, aki szívesen megoldaná a feladatokat újra.
A tavaly kezdődött helyzet sem szabhatott gátat annak az igyekezetünknek, hogy tartalmas szórakozást nyújtsunk a fiatalabb Olvasóinknak, erre jó példák a szabadulószobáink.
Jó szórakozást a kitöltéshez!

KÖNYVAJÁNLÓ
Az igazi boszorkányokat nagyon nehéz felismerni, hiszen teljesen úgy néznek ki, mint az igazi nők, úgyis öltöznek, sőt olyan munkájuk is van. De ők úgy tudják utálni a felségterületükre betörő gyerekeket, amilyen utálkozó utálatot el se tudunk képzelni! Ebből a könyvből megtudhatjuk, mit is kell tenni, hogy nyakon csípjük valamelyiküket.
Geronimo Stilton rajongók figyelem! Megérkezett a „Fantázia Birodalma” c. sorozat legújabb kötete! A Florianna de Rosa királynő keresésére induló lovagunknak nem csak magát az uralkodót, de a vele együtt elveszett varázslatos tárgyakat is meg kell keresnie, mielőtt rossz kezekbe kerülnek.
Roald Dahl – Boszorkányok
Geronimo Stilton - A ​káprázatos küldetés (A Fantázia Birodalma 9.)

2021.01.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
Újabb rövid meséket tartalmazó könyvet hoztunk mára kisgyermekes Olvasóinknak. Az elalvás előtti mesekéréseket segíti a könyv, hiszen a gyerekek előszeretettel kérnek még egy rövid mesét, mielőtt elaludnának. Ebben a kötetben a tündérekkel és hercegnőkkel kapcsolatos mesék kaptak helyet.
Második könyvünk életrajzi mű, de a gyerek számára is érthető és érdekes módon megírva. Kós Károly, országépítő építész, grafikusművész, művészettörténész és még sok minden más, élete remek példa arra, hogy a gyerekek megtanulják, ha valaki mer álmodni és tesz is az álmaiért, azok megvalósulhatnak.
Julia Breitenöder - 3-5-8 ​perces mesék tündérekről és hercegnőkről
Boldizsár Ildikó - A ​fiú, aki Varjúvárról álmodott

Mai cikkünk a 2020-ban 245. születésnapi évfordulóját ünneplő Jane Austen regényeiről szól. Természetesen az írónő már régen nem él, de műveivel bekerült a klasszikusok közé, ami talán az irodalmi halhatatlanságot jelenti. 

2021.01.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
A „Karinthy megmondja” c. kötet humorosan, de szeretettel figurázza ki az abszurd helyzeteket átélő egyszerű embert, olyan nyelvi fordulatokkal zsonglőrködve, amire ma már nem sokan képesek, Karinthy pedig egyenesen kiváló volt ebben a műfajban. Ha egy kis nevetésre vágyunk, ez a kötet mindenképpen jó választás lesz!
Szintén magyar írótól érkezik mai második könyvünk. Caroline Wood, vagyis Caro, sikeres rovatvezetőként mindig az izgalmas sztorikat keresi. Egy nap tudomást szerez egy római házról, amit a helyiek csak Szerelemházként emlegetnek, mert ha hinni lehet nekik, aki oda beköltözik, arra rátalál a szerelem. Caro rögvest nyomozásba kezd, annak ellenére, hogy otthon maradó kedvese ennek bizony nem örül..
Karinthy Frigyes - Karinthy megmondja
R. Kelényi Angelika - Róma, ​Róma (Caroline Wood 2.)

Márai Sándor művei a mi könyvtárunkban is a rendszeresen forgatott művek közé tartoznak, azt viszont talán nem olyan sokan tudják, hogy Márai egyik írói példaképe Krúdy Gyula volt, akinek a Szinbád megtérése c. kötetét is ajánlotta.

2021.01.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
Jó hír azon Agatha Christie rajongó Olvasóinknak, akik élvezik az írónő hagyatékának felhasználásával készülő Sophie Hannah regényeket. A Hercule Poirot újabb eseteit feldolgozó sorozat negyedik kötete megtalálható már a könyvtárban!
Grace felügyelő újabb esete egy szerencsejáték miatt anyagi gondokkal küzdő apa útjába tereli a férfit. Az apa nem csak a tartozásai miatt van gondban, tizenéves fiát elrabolták, neki viszont nincs elég pénze a követelt váltságdíj kifizetésére, így csak a rutinos nyomozó segíthet rajta.
Sophie Hannah - A ​Kingfisher Hill-i gyilkosságok (Hercule Poirot új esetei 4.)
Peter James - Váltságdíj (Roy Grace 14.)

Az emberiség egyik kedvenc témája irodalom terén is, a jövőbe tekintés.  De nem csak az utópisztikus ábrándok jelennek meg a lapokon, hanem sok olyan remekmű született az elmúlt években, amelyekben az emberiséget kipusztulás fenyegeti.
Ezekből válogatott a következő cikk.

2021.01.04.

Kedves Olvasóink!
Még egyszer Boldog Új Évet mindenkinek! Mától ismét nyitva a könyvtár, de továbbra is időpont-foglalásos rendszerrel. Időpontot lehet foglalni az oldalon is megadott elérhetőségeken és időpontban (ma délelőtt 10 és 12 óra között, valamint délután 13-15 óra között).
Természetesen könyvcsomag összeállítási szolgáltatásunk is működik, az elérhető könyveket a SZIRÉN könyvkereső és a folyamatosan közzétett könyvajánlók alapján lehet kiválasztani.

KÖNYVAJÁNLÓ
Emma Donoghue könyve nem más, mint Stephen King ajánlásával érkezik. A 19. századi Írországban játszódó történet központi témája a katolikus vallást képviselő Lib Wright azon törekvése, hogy leleplezze az aprócska faluban csodaszámba menő Annát, aki szülei állítása szerint már négy hónapja nem vett magához táplálékot. A könyvben a gonoszság a szeretettel csap össze, pszichológiai thriller álruhájába bújva.
A „Vörös Özvegy” c. könyv a horror kedvelőinek lesz érdekes olvasmány. A családi tragédiát, melyben Julia elveszti férjét és lányát, kiheverni sosem képes asszony menedékházat nyit íróknak. Egyikük, aki szintén megszállottan kutat az események hátterében megbúvó titkok után, érkezésével felkavarja az állóvizet, a borzongásokkal teli folyó pedig olyan nyomokat sodor partjára, melyek talán végre választ adnak Julia kérdéseire..
Emma Donoghue - A ​csoda
Mark Edwards – A Vörös Özvegy

2021.01.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mivel is indulhatna 2021, mint egy furcsán vicces, viccesen furcsa történettel, ahol egy tudós belenézett a tükörbe, de a görbe tükör nem őt, hanem egy kentaurt mutatott, aki szintén meglepődve (és nyihorászva) tapasztalta a furcsa esetet. No de, nem kell megijedni, hősünk rögtön nyomozásba kezdett és a vicces felszínes gondolatok mögött megbújú komoly filozófia és tudományos gondolatok nyomába eredt.
A „Végzetes nyár” komolyabb témával, egy kisfiú eltűnésével és az ezt követő trauma feldolgozásával, valamint az eset megoldásával foglalkozik. A család regény és krimi keverékéből született történet lassan halad előre, de nem fogjuk tudni letenni!
Csányi Vilmos - A ​kentaur kultúra
Anders de la Motte - Végzetes ​nyár (Scane-tetralógia 1.)

2020.12.31.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az első könyvet fiatalabb Olvasóinknak, de nem a legkisebbeknek ajánljuk. Főszereplőink nem akartak hősök lenni, nekik bőven elég volt, hogy népszerűek lehetnek. Azonban egy számítógépes program kiválasztotta őket arra, hogy megmentsék a világot, aztán tett arról is, hogy a hármas mindenképpen részt vegyen a játékban. A történet a barátságról, és arról szól, milyen fontos, hogy önmagunk legyünk.
A második már a kicsiknek szól, szórakoztató formában ismerhetik meg az ábécé betűit és az első tíz számot rövid versekkel.
Beck Andrea - A ​gémer, a vlogger és a sztár
Bernáth Mária - Képes ​ABC gyerekeknek vidám versekkel

2020.12.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
A sci-fi nagymesterének és a NASA rakétamérnökének közös alkotása az első kapcsolatfelvétel lehetséges izgalmait és veszélyeit tárja elénk, az Arthur C. Clarke-tól már megszokott fordulatos stílusban.
„A bábuk tánca” a borzongást kedvelő felnőtteknek szóló mese. Hiába a briliáns nyomozó Washington Poe, ha a gyilkos zseniális. Az ügy megoldásához a rendőrség legjobb kódfejtőjének a segítségére is szükség lesz és az esélyek még így sem egyenlőek…
Arthur C. Clarke · Gentry Lee – Bölcső
M. W. Craven - A ​bábuk tánca

Új tanösvényt alakítottak ki Fekete István tiszteletére a Pilisi Parkerdőben. Az író 120 éve született és 50 éve halt meg, ez a dupla évforduló ihlette az ösvény létrehozását. 

2020.12.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
A méltán népszerű, a gyerekek által sokat forgatott Brúnó sorozat kötetét szeretnénk mára ajánlani. Brúnó ez alkalommal a Városligetet, Újlipótvárost és Pest külső kerületeinek nevezetességeit mutatja be a gyerekeknek.
Bartos Erika - Pest ​fényei (Brúnó Budapesten 4.)

December 21 és január 3. között mindennap nagyszerű mesefilmek várnak a gyerekekre a köztévé csatornáján. Nem csak régi klasszikusokat, de újdonságokat is megnézhetnek kicsik és nagyok is!

2020.12.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Reméljük mindenkinek kellemesen telt a hétvége és az ünnepek!
Mai könyvajánlókban találhatunk bűnügyi könyvet és megtörtént eseményeken alapuló történetet is. A „Szégyen” c. regény az írónő 11. könyve a sorozatban, tehát akinek megtetszik Burkholder nyomozó világa, lesz még mit olvasnia később!  Az eset középpontjában egy eltűnt gyerek áll, de az időn kívül Kate-nek a család hallgatásával is meg kell birkóznia.
Második könyvük az „Elrabolt életek” c. könyvben megírt kitalált történet alapjául szolgáló eseményeket mutatja be.
Linda Castillo - Szégyen (Kate Burkholder 11.)
Judie Christie · Lisa Wingate - Megtalált ​életek

A Libri könyvkiadó az olvasók segítségével elkészítette „Magyarország Könyvtérképét”, aminek segítségével nyomon lehet követni mennyit változott a magyar olvasók ízlése az elmúlt években. A dobogós helyezés nem is olyan meglepő! 😉

2020.12.25.

Idén sem maradnak „Diótörő” nélkül azok, akiknek a mesebalett elengedhetetlen részét képezi az ünnepnek. Az Operaház idén ingyenesen elérhetővé tette az előadást, amit még ma éjfélig lehet megtekinteni az Operaház Facebook oldalán, link hozzá a következő cikkben.

2020.12.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
Hercegnő rajongók figyelem! Mai két könyvünk a modern hercegnők kalandos világába kalauzolja el fiatalabb Olvasóinkat! A hercegnők élete nem csak unalmas kötelességteljesítésből áll, Lotti és Mia például arra használják bűbájos hercegnői varázserejüket, hogy másokon segítsenek. Hol egy kislányon, aki elvesztette a szerencsét hozó medálját és emiatt nem mer elindulni a tornászversenyen, hol pedig egy, az anyukája művészellátójának a sorsa miatt aggódó lányon.
Rosie Banks - Tündéri ​tornászok (Bűbájos hercegnők 11.)
Rosie Banks - Modern ​művészek (Bűbájos hercegnők 12.)

Rengeteg programot találhatunk az interneten a gyerekeknek, de néha nehéz rájuk bukkanni. Ebben a cikkben a téli szünet idején megtekinthető előadások listáját találjuk.
Jó szórakozást!

2020.12.23.

Tegnap felnőtt Olvasóinknak örömet okozható könyveket ajánló cikkel jelentkeztünk, ma pedig ugyancsak a karácsonyfa alá való könyvek listáját összegyűjtő cikket hoztunk, ez alkalommal viszont a kisebbeknek megfelelő témából. A három részes cikksorozatból biztosan találunk megfelelő ajándékot a kicsiknek!

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyveink nem tartoznak hasonló műfajba, de ezzel nincs is semmi baj, hiszen a változatosság csak érdekes olvasmányokhoz vezethet! „A világ végén megtalálsz” c. könyv szerelemes levelek titkait fedi fel előttünk, míg „Az árnyak mestere” c. könyv pedig Marcus kalandjaival folytatódik, aki különleges képességének segítségével igyekszik kinyomozni a sötétségbe borult Róma lakói között terjedő titokzatos kór eredetét.
Nicolas Barreau - A ​világ végén megtalálsz
Donato Carrisi - Az ​árnyak mestere (Marcus 3.)

2020.12.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
Fiatalabb Olvasóiknak szól mai első bejegyzésünk. Madeleine L'Engle sorozatának rögtön három kötetét is szeretnénk a tudományos-fantasztikus könyvek rajongóinak figyelmébe ajánlani. Történetünk kezdetekor főszereplőink, a testvérpár Meg és Charles éppen édesanyjukkal készítenek szendvicset az éjszaka közepén (mert nem tudnak aludni), amikor váratlan látogatójuk érkezik, aki állítólag eltűnt apjukról és a hiperkockáról is információkkal rendelkezik. A testvérek útra kelnek, hogy megfejtsék a titkokat, de a viharos kezdetű út természetesen nem csak kalandokkal várja hőseinket!
Madeleine L'Engle – Időcsavar
Madeleine L'Engle – Szélvarázs
Madeleine L'Engle – Csillagvágta

Még van idő karácsonyi ajándékokat vásárolni, a könyv pedig időtállóan az egyik legjobb választás! Ha nem tudjuk melyik könyvet érdemes megvenni, ebből a cikkből ötleteket meríthetünk!

2020.12.21.

Kedves Olvasóink!
Emlékeztetőül, a könyvtár a mai naptól egészen január 4-éig zárva tart. Jövőre is várunk mindenkit és a zárvatartás alatt is folytatjuk könyvajánlóinkat, így biztosan nem okoz majd gondot, hogy melyik könyvvel kezdődjön az új év!

KÖNYVAJÁNLÓ
Nem csak a könyvtár, de Margaret Atwood is ajánlja mai első könyvünket. Ebben a thrillerben a nők egyik napról a másikra felfedezik, hogy egyetlen érintéssel akár ölni is képesek, a férfiak pedig, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás..
Következő könyvünk, mely egyszerűen a huszonhárom címet viseli, egy álmos kisváros életében bekövetkezett katasztrófa napján indul. A krimi főszereplője, Barry Duckworth nyomozó, nem csak a halálos fertőzés áldozataival és a titokzatos mérgezővel, hanem egy újabb gyilkossággal is kénytelen foglalkozni.
Naomi Alderman – A hatalom
Linwood Barclay - Huszonhárom (Promise Falls 3.)

2020.12.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
Sajnos sok gyerek küzd azzal a problémával, hogy társai valamiért piszkálják az iskolában. A gyereknek és a szülőknek sem könnyű a helyzettel megbirkózni, de mai első könyvünk a „Hogyan győztem le a szekálómat?” segíthet a helyzet megoldásában. Másik könyvünk viszont a hazai szokások, jeles napok, különleges hagyományok gyerekekkel való megismertetését tűzte ki célul! Jó olvasást!

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB
Karácsonyra készülve mi is lehetne jobb, mint egy karácsonyi Harry Potter kvíz! Sajnos az idén nem tölthetjük együtt ezt az időszakot, de reméljük jövőre megint olyan jó kis bulit csaphatunk majd, mint tavaly! De addig is, jó szórakozást a kvízhez!

2020.12.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ifjúkor szerelem a témája Jennifer Niven könyvének, aki az ebben a korban megélt érzések komolyságát mutatja be a főszereplő pár kapcsolatán keresztül. A két fiatal öngyilkosságra készülve találkozik az iskola épületének tetején, de a találkozás végül nem torkollik tragédiába. Az viszont, hogy ki és milyen hatással volt a másikra, hogy újra értelmet nyerjen az élete, már nem is olyan könnyen megválaszolható kérdés.
Adrian Mole naplójának újabb kötete kicsit könnyedebb témával, az önmagát kereső, most már huszonéves fiatal történeteivel várja a sorozat rajongóit!

A mágikus realizmus talán nem mindenkinek ismert fogalom, ha így lenne, akkor ebből a cikkből nem csak azt tudhatja meg, hogy mit is takar pontosan a fogalom, de azt is, hogy milyen regények tartoznak bele!

2020.12.16.

A diafilm vetítésesek sokunk gyermekkorának kedvenc emlékei közé tartoznak. Szerencsére a mai napig lehet diafilmeket vásárolni, a karácsonyi mesékből ajánl most ez a cikk. Jó szórakozást hozzá!

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai ajánlatunk két különböző témából érkezik. „A függőségtől az intimitásig” c. könyv nem csak száraz szakanyagot tartalmaz, hanem a szerző saját kutatómunkáját is beleépíti ennek az igazán fontos témának a körüljárásába. Pál Ferenc, felszentelt pap, a SOTE Mentálhigiéné Intézetének tanára széleskörű látásmóddal igyekszik segíteni a hozzá fordulóknak, és a könyv olvasóinak. Másik regényünk pedig a romantikus kémtörténetek kedvelőinek lesz biztosan fent a listáján, amikor legközelebb kölcsönözni jön hozzánk!

2020.12.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyveink közül az első, „A kettézárt falu” komolyabb témával foglalkozik. A dokumentumregény helyszíne a két névvel rendelkező falu, Szelmenc (Nagyszelmenc és Kisszelmenc), a Szlovákia és Ukrajna határán fekvő település. Az itt élők életét hosszú időn keresztül befolyásolták a Nagyhatalmak döntései. Ezeknek hatását mutatja be a könyv, az emberi sorsok szintjén. Másik könyvünk szintén magyar történelmi témával foglalkozik, eddig nem publikált levéltári forrásokból merítve az információt a Szabadkőművesség magyar szervezetének történetéről a 19. és a 20. században.

Négy teljes Rumini történetet hallgathatunk meg az MTVA Archívumának köszönhetően! A könyvtárban is népszerű sorozat köteteihez a linkeket itt találják.

Kedves Olvasóink!
Ebben az évben már csak ez a hét áll rendelkezésre, hogy könyvet kölcsönözzenek. Ebben az évben pénteken, december 18-án van lehetőség utoljára könyvcsomagok átvételére. Aki szeretne magának olvasnivalót az ünnepekre, azokat kérjük, hogy az alábbi nyitvatartás figyelembevételével tervezzen!
Csütörtökön 15-18 óráig, pénteken 10-12 és 13-15 óra között lehet átvenni a könyvcsomagokat. 

2020.12.14.

Álláskeresők figyelmébe! A könyvtár várja könyvtárosi munkakörben dolgozni vágyók jelentkezését! A pályázati feltételekről, határidőkről és az elbírálás módjáról olvashatnak a honlapunkon: Álláshirdetés

KÖNYVAJÁNLÓ
Ezen a héten is rengeteg új könyvvel várjuk minden kedves Olvasónkat!
Első könyvünk segítségül szolgálhat azoknak, akik az érzelmi intelligenciáját szeretnék fejleszteni a gyerekeknek. Pintér Krisztina könyve gyönyörű illusztrációkkal segít elmerülni az érzések világában. „A jövő most kezdődik” c. könyv pedig a klímaváltozás hatásaira és a helyzet javítására hívja fel a gyerekek figyelmét, hiszen nem csak a mi, de az ő jövőjük is a tét.

2020.12.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
Danny bá, ahogy azt a nevéből is sejthetjük már, a diákok kedvence. Az ő óráiról soha senki nem akar hiányozni, ami nem is csoda, nála még egy egyszerű múzeumlátogatás is valóságos kalanddal ér fel! A humoros történetek az iskolások mindennapjairól, egy olyan tanárbácsival a középpontban, akinek mindenki örülne!
Mirjam Oldenhave - Danny ​bá' és a matekrap
Mirjam Oldenhave - Danny ​bá' kézen áll

Kedves Olvasóink!
Idén sajnos sok minden nem a megszokott formában üzemel, de ez nem jelenti azt, hogy nem is kerül rá sor. Erre jó példa a Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ által létrehozott nyilvános csoport, az "Angyalfia vásár - Biatorbágy" mely az évente megrendezésre kerülő karácsonyi vásárt igyekszik legalább virtuális felületen megvalósítani!
Jó nézelődést kívánunk!

2020.12.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Már kilenc éves kortól ajánljuk a tíz éves Stuart kalandjait papírlapra vető Lissa Evans könyveit. A könyvek főszereplője váratlanul új környezetben találja magát, amitől elsőre kicsit megszeppen, de hamarosan lehetetlen és mágikus kalandok sora veszi kezdetét, hősünk pedig beleveti magát a mulatságosnak tűnő feladatok megoldásába, hogy aztán hamarosan rájöjjön itt bizony sokkal több forog kockán, mint az, hogy összebarátkozik-e a szomszédban élő nagyképű testvérpárral..
Lissa Evans - Stuart ​Horten mágikus masinái (1.)
Lissa Evans - Stuart ​Horten talányos trükkjei (2.)

A természetes játékok kedvelőinek szól a következő cikk. Aki szeretne hazai készítőket támogatni és egyben érdekes és a környezetet is kímélő játékokat tenni idén a fa alá a gyerekeknek, annak érdemes körbenéznie a következő oldalon összegyűjtött linkek között.

2020.12.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Csak merészebb szülőknek ajánljuk mai könyveinket, mert lehet, hogy a gyerkőcök a könyvek elolvasása után nagyobb méretű pókokat és egyéb állatokat szeretnének örökbefogadni! Akik úgy érzik ezzel a veszéllyel meg tudnak birkózni, vagyis lesznek olyan belevalóak, mint a gyerekek, akik elolvassák a könyveket, azokat várja szeretettel Danny a könyvtárban!
D. Tooty - Danny Tooty kalandjai - Meglógott a pókom!
D. Tooty -  Danny Tooty, az ártatlanság bajnoka - Mankó általi halál

Rumini rajongók figyelem! Értékes ajándékokat lehet nyerni a Pagony Kiadó által szervezett nyereményjátékon, ahol Lego és Pagony nyereménycsomagok várják gazdáikat!
A játék egészen jövő január 13-ig tart, részletek a kiadó honlapján!

2020.12.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
Varázslatos kalandokban vehetünk részt a kicsikkel együtt „Kifli, a viking” vagy „Bibi és Kifli” társaságában! A közös név ne tévesszen meg senkit, két teljesen különböző kifliről van szó, de a pontos különbségek felfedezéséhez bizony el kell olvasni a könyveket! 😉
Tommaso Levente Tani – Kifli, a viking
Balla Margit – Bibi és Kifli

Ingyenes bábelőadással várja a kicsiket (és nagyokat) a Bóbita Bábszínház decemberben! Az előadásokat Youtube-on tekinthetjük meg, a részletes programot pedig itt találjuk.

2020.12.07.

KÖNYVAJÁNLÓ:
Ismét új könyvek érkeztek a könyvtárba! Mai ajánlatunk a New York Times bestseller listás Anthony Ryan-től érkezik. A Draconis trilógia első két kötete várja a fantasy rajongókat a könyvtárban!
Anthony Ryan – Az ébredő tűz (1.)
Anthony Ryan – A láng légiója (2.)

Az „Édes Anna” 1926. július 1-én indult útjára a Nyugat hasábjain. Az akkor folytatásokban megjelent regény alapötletéről és keletkezéséről tudhatunk meg többet ebből a cikkből. Kosztolányi rajongóknak kötelező!

2020.12.06.

Kedves Olvasóink!
Reméljük a Télapó idén is sok-sok könyvet hozott a gyerekeknek (vagy könyvtári tagságot 😉) és a mai nap békésen telik majd mindenkinek!
Íme egy kis vers, amivel együtt köszönthetjük a Mikulást! 😊

Gazdag Erzsi: Megjött a Télapó

Szánon jött. A hegyeken
fenyők búcsúztatták.
Zsákját tükrös hegyi tón
vízilányok varrták.

Medvék mézet gyűjtöttek
nyár derekán néki.
S egy kosárban áfonyát
küldött az ősz néni.

Pirosszemű mókusok
mogyorója csörren.
S megcsendül a kicsi szán
csengője a csöndben.

Itt van már az udvaron.
Toporog a hóban.
Teli zsákja a tiéd,
dúskálhatsz a jóban.

2020.12.04.

Az általunk is említett Négy Fal Között Online Olvasókör első megbeszélésre került könyvét ajánlja újraolvasásra az Ectopolis cikke. Kafka „Az átváltozás” c. regényével mindvégig bizonytalanságban akarta tartani az olvasókat azt illetően, hogy a történet főszereplője vajon mivé is alakul át a könyv végére. Ennek érdekében még levélben meg is tiltotta kiadójának a teremtmény ábrázolását, ami miatt sokunk fantáziája szabadon szárnyalhat, ami ebben az esetben nem biztos, hogy a legmegnyugtatóbb dolog..

Kuflis ajándékötletek Mikulásra vagy akár karácsonyra is! Legyen szó plüss figurákról vagy diafilmekről, a listában minden megtalálható!

2020.12.03.

Emlékeztetőül! Még holnap van lehetőség a környező települések lakóinak az ingyenes beiratkozásra, és a meglévő büntetések megfizetésének elkerülésére, ha gyorsan időpontot foglal valaki! 😉
Időpontot lehet telefonon vagy e-mailben kérni, az elérhetőségeinket megtalálják a Facebook „Névjegy” oldalánál vagy a honlapunkon: Elérhetőségek!

2020.12.02.

A Független Színház Magyarország október 21 – december 9. között, negyedik alkalommal rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját – ezúttal az online térben.
A fesztivál előadásai szerdánként 19:00 órától online tekinthetőek meg, majd az „előadások” után közönségtalálkozókra is sor kerül a virtuális térben.
Szerencsére még jó pár előadás hátra van, a darabok leírását megtalálják a társulat honlapján!

Virtuális adventi készülődés a deák17 galériával! A december 5-én induló gyerekprogramok leírását megtalálhatják a következő linken.

2020.12.01.

„Utazás a víz alatt” munkacímre hallgatott egyszer a mára nemzetközi sikereket elért Nemo kapitánya c. Verne regény. A klasszikus születéséről és magáról az íróról is megtudhatunk néhány érdekességet a következő cikkből.

 

2020.11.30.

Kedves Olvasóink!
Ha valaki véletlenül nem látta volna múlt hét pénteken a bejegyzést, annak szól ez a hír. Mikulás hetében (2020. december 1. kedd és 4. péntek között) ELENGEDJÜK A KÉSEDELMI DÍJAT!
A környező települések lakóinak ezen a héten ingyenes a beiratkozás!

Az Ectopolis ez alkalommal olyan regényeket vett nagyító alá, amiket a 20. század irodalomkritikusai ponyvának, vagyis értéktelennek tituláltak. Bár ez a kategória ma is létezik még sokak fejében, a cikk szerzője úgy érzi fontosabb, hogy egy regény jó vagy rossz, mint, az, hogy a kritikusok mit gondolnak róla.
Kinek mi a véleménye? Erről is, és bármilyen eddig olvasott könyvről is lehet beszélgetni a könyvtár virtuális Olvasóklubbjában!

2020.11.29.

Kellemes adventi készülődést kívánunk minden kedves Olvasónknak!

2020.11.27.

E heti utolsó új könyves listánkban a család minden tagja találhat magának érdekességet! Fiatalabbaknak ajánlhatjuk a „Túlélőkönyv lányoknak” és az „Ibrahimovic” c. könyveket, idősebbeknek pedig Lori Gottlieb „Akarsz beszélni róla?” c. könyvét vagy dr. Michael Greger és Gene Stone „Hogy ne halj meg” c. kötetét, amiből megtudhatjuk, hogy mit együnk, hogy meghosszabbítsuk az életünket.
Kellemes böngészést és jó olvasást kívánunk a hétvégére!

2020.11.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai ajánlatunk a könyvtár kisebb olvasóit (vagyis a szüleiket) fogja elsősorban érdekelni, de ezt ne vegye senki korlátozásnak, hiszen bárki olvashat bármit, a lényeg, hogy olvasson!
Hohol Ancsa & Boris Juli – Terka és a világgá ment ajándék
Hohol Ancsa & Boris Juli – Terka és Gyurmuki a városban
Tamás Zsuzsa – Mimi az iskolában
Louise Spilsbury & Hanane Kai – Rasszizmus és intolerancia (Beszélgessünk róla!)


 

A VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB eddigi játékos feladatai továbbra is elérhetőek a könyvtár honlapján (vagy a Facebookon is természetesen, csak a honlapon talán könnyebb megtalálni a bejegyzéseket).
Sikerült már minden szót megtalálni a múlt heti szókeresőben? Ha igen, akkor ott vannak a korábbi feladatok, amik között akár kirakósra is bukkanhatnak a keresgélők!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2020.11.25.

Mai ajánlatunk a fiatalabb korosztálynak szól, az első két könyvek tini olvasóiknak, míg a második képen látható könyveket gyermekolvasóinknak ajánljuk szeretettel:
Chloe Seager – Randikatasztrófák
Chloe Seager – Haverok és Bénázások
3-5-8 perces mesék utazáshoz és kalandozáshoz
Dániel András – A kuflik és a máshogyoszkóp
3-5-8 perces mesék elalváshoz és összebújáshoz

Az ismételt bezárás alatt sem maradunk állatok nélkül, ha ellátogatunk a Budapesti Állatkert honlapjára vagy Youtube csatornájára. A kialakult helyzetre való tekintettel a Fővárosi Állat- és Növénykert rendszeresebben tesz közzé érdekes híreket és videókat az állatkertben élő állatokról. Akár éjszakai vombatlesre szeretnénk menni, akár mentett denevérek neveléséhez keresünk segítséget, az állatkertben a helyünk, még ha virtuálisan is!

2020.11.24.

Mai új könyveink között izgalmas és fordulatos krimik találhatóak:
Melanie Golding – Életeim
Arnaldur Indridason – Reykjavíki éjszakák
J.D. Robb – Halálos vendetta
Peter James – Meg kell halnod
Thomas Harris – Cari Mora (A Hannibal Lecter megalkotójától!)
Kendra Elliot – Kegyes Titok

Idén új formában, online került megrendezésre a mára szép hagyománnyal rendelkező „Családi vetélkedő – Családok vetélkedője” elnevezésű programunk. A játékos vetélkedő nyertese (akik értékes könyvutalvánnyal is gazdagabbak lettek) a Vasi család lett, akiknek ezúton is gratulálunk még egyszer és várunk mindenkit szeretettel jövőre is!

2020.11.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Új könyvek a könyvtárban!
A romantikus könyvek rajongóinak ajánljuk Sabrina Jeffries 3 új könyvét:
Csalfa csábító
Mire vágyik egy herceg?
Botrányos bajkeverők
A családi regények, családi történetek kedvelőinek pedig 5 vadonatúj könyvvel kedveskedhetünk ezen a hétfői reggelen.
Keressék bátran a következő köteteteket:
Julien Sandrel – A csodák könyve
Nicky Pellegrino – Az élet receptje
Debbie Macomber – Ha te nem lennél
Eithne Shortall – Az élet Henry után

Ha nem tudja mit is kölcsönözzön, használja a SZIRÉN könyvkeresőnket, vagy böngéssze végig a felnőtteknek és a fiatalabbaknak, gyerekeknek szóló könyvajánlóinkat. Ha viszont már tudja mit szeretne kölcsönözni, használhatja az egyik legnépszerűbb szolgáltatásunkat, a könyvcsomag összeállítás kérését!

2020.11.20.

Itt az új VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB játék! A szókeresgetős feladatot megtaláljátok a Gyermekkönyvtár / Rendezvények oldalon! Jó keresgélést!

Újra megnyílt a Müpa virtuális hangversenyterme. A tavaszi nagysikerű kezdeményezés után ismét világhírű előadók érkezhetnek a nézők otthonába, még ha csak virtuálisan is.

2020.11.19.

Hemingway műveivel foglakozó olvasókör indult a Négy Fal Között c. Youtube csatornán.  Az első részben, melyben az alapító, Keresztes Balázs, az ELTE BTK egykori doktorjelöltje és alkalmi előadója, az Élet és Irodalom rendszeres könyvkritikusa, valamint az 1749 online világirodalmi portál Classic Shorts rovatának szerzője „Az öreg halász és a tengert” elemzi.

Az 1990-as évek nem voltak még olyan régen, de már most lehet tudni több irodalmi alkotásról is, hogy az eltelt évek számán túlmutatva hosszú ideig megtalálhatóak lesznek majd nem csak a könyvtárakban, de az otthonok polcain is. Ezekből csemegézett az Ectopolis ez alkalommal.

2020.11.18.

Horrort nem csak azért olvas az ember, mert szeret félni. Sőt, ha az író a borzongás élményét olyan eszközökkel próbálja elérni, amin az olvasó könnyen átlát, hamar csalódottságba fordul az élmény.
A cikk H. G. Wells: Dr. Moreau szigete c. nagysikerű horrorját veszi nagyító alá, bemutatva miért is lett akkora sikere a kötetnek, amekkora.

2020.11.17.

Nem könnyű megbirkózni, főleg nem ilyen hosszú ideig, a bezártság érzésével, de ebben segíthet, ha olyan könyveket olvasunk, amik ezt a témát élvezetessé varázsolják.
Ebben a cikkben 7 olyan regényt találhatnak Olvasóink, aminek a központi motívuma a bezártság.

Csernus Imre a járvány és a válság utáni lélektani újjáéledésről írta új könyvét, mely már megrendelhető a kiadónál, de ha igény van rá természetesen a könyvtár is be fogja szerezni a könyvet, ezért érdemes e-mailben megkeresni minket és jelezni az érdeklődést! 😉

2020.11.16.

A megnövekedett érdeklődésre tekintettel 400-ra emelte az Örkény színház az eladásra kerülő jegyei számát. A november 21-én bemutatásra kerülő új előadásra, az Anyám tyúkja 2-re, már kaphatók a stream-jegyek!
Bővebb információ és online jegyvásárlás.

Frissült az újdonságokat tartalmazó listánk. Jó böngészést!

A könyvtár népszerű szolgáltatása most ismét nagyon fontos szerepet kap, hiszen a bezárás alatt ezzel tesszük lehetővé Olvasóinknak a kölcsönzést.

2020.11.13.

Ha valaki valaha is különleges grafikai műveket szeretett volna magáénak tudni, annak most itt lesz a lehetőség, hogy kipróbálja magát licitálásban a holnapi aukción, ami a Jászi Galéria első önálló árverése lesz.

Fődíjas lett Horváth Lili filmje a Philadelphia Nemzetközi Filmfesztiválon. Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre címet viselő alkotása a velencei és a torontói filmfesztiválon is sikert aratott.

2020.11.12.

A KÖNYVTÁR JELENLEG NEM LÁTOGATHATÓ DE KÖLCSÖNZÉSRE TOVÁBBRA IS VAN LEHETŐSÉG. RÉSZLETEK A CÍMOLDALON!

Idén sem marad el a Pagonyfeszt! Már múlt hét szombattól elindult és egész novemberen át tartó eseménysorozatnak különleges karácsonyi játéka is lesz majd. Részletek a minimatine oldalán!

2020.11.11.

Rutinos krimiolvasóinknak talán nem tartogat újdonságot a cikkben felsorolt könyvek listája, de azért érdemes átböngészni az Ectopolis szerint mérföldköveknek kikiáltott könyvek címeit nekik is!

November 13 és 15 között online rendezik meg a z Országos Rajzfilmünnepet. A részletes programot és segítséget a részvételhez ebben a cikkben találhatnak kedves Olvasóink!

2020.11.10.

Szintén színházkedvelőknek szól a következő cikk, melyben a vadonatúj SzínházTV elindulásáról van szó.

Daniel Keyes pszichológus-író könyveinek főszereplői mind rendelkeznek egy-egy pszichológiai vagy pszichiátriai betegséggel, állapottal. Ezeken az embereken keresztül igyekezett, sikerrel, Keyes felhívni a figyelmet a tolerancia és megértés fontosságára, de tette ezt úgy, hogy a regényei izgalmasak és érdekesek tudtak maradni. A cikkben említett Ötödik Sally és Virágot Algernonnak a könyvtárban is megtalálható!

2020.11.09.

Sajnos a járványhelyzet továbbra is komoly hatással van nem csak a mindennapi életünkre, de a kulturálisra is. Az Örkény Színház csütörtökön hozott döntést arról, hogy nézőket nem fogadnak a színházban, de nem kell elkeseredni, a jegyeket visszaváltják és helyette online lehet majd az előadásokat megtekinteni. A színházi élmény akkor igazi, ha a néző a nézőtéren ülhet, de talán most azoknak is lehetősége lesz egy-egy előadást megnézni, akik különböző okok miatt nem tudnának egyébként eljutni a színházig.
 

2020.11.06.

A kultúra.hu Könyves Séták első állomása nem mást, mint a Duna, vagyis a folyót összekötő hidak és a parton tett séták. A négy európai fővároson áthaladó folyó rengeteg irodalmi alaknak, irodalmi alkotásnak volt ihletője, ezekről olvashatunk részletesen ebben a cikkben.

Edgar Allan Poe több, mint 150 éve nem jár már közöttünk, de töretlen népszerűségét jelzi, hogy nem csak a könyvtárak és a könyvesboltok polcait gazdagítják az írásait rejtő könyvek, de nem régen még egy pakli Tarot (vagy magyarosabban tarokk) is napvilágot látott, amely a kártyák illusztrációjához az író műveiből és személyiségéből merített ihletetett.
Ha nem csak a hollókra szeretnénk gondolni, amikor meghalljuk Poe nevét, akkor érdemes elolvasni ezt a cikket, azután pedig eljönni a könyvtárba és kikölcsönözni egy művét!

2020.11.05.

Michael Crichton neve sokunknak csenghet ismerősen, de nem biztos, hogy rögtön tudni fogjuk miért. Pedig a Stephen King által „gyalázatosan okosnak” titulát író számos könyvét adaptálták sikerrel filmvászonra.
Ebből az írásból most megismerkedhetünk a 12 éve elhunyt popkultúra polihisztorával.

Bár az ősz és a jelenlegi helyzet sokakat bátortalanít el a szabadban töltendő időtől, de talán az egyik legbiztonságosabb módja annak, hogy hasznos időt tölthessünk el a gyerekekkel együtt a friss levegőn, ha tanösvényeket látogatunk meg. A biztonsági előírás betartása mellett is élvezetes lehet egy-egy ilyen séta, ahol a gyerekek (és az őket kísérő felnőttek is) megismerkedhetnek egy-egy természeti tájegységgel vagy akár irodalmi kapcsolódású ösvénnyel is.

2020.11.04.

Itt az új Rumini! A könyvtárban biztosan nagy népszerűségnek örvendő könyvre már most érdemes lehet előjegyzést kérni, hogy minél hamarabb hozzájussanak a gyerekek a „Rumini és az elsüllyedt világhoz”! Előjegyzést akár telefonon, személyesen vagy e-mailben is lehet kérni, elérhetőségeinket megtalálják a Facebook Névjegy oldalán, vagy a honlapunkon, az Elérhetőségek oldalon.

(kép forrása: minimatine.hu)

2020.11.03.

„Ha kedd, akkor klasszikusok!” is lehetne a mai nap mottója, mert most egy olyan könyv bemutatását szeretnénk az Olvasóink figyelmébe ajánlani, amit egyszer mindenkinek érdemes elolvasnia. Gabriel García Márquez „Száz év magány” c. regénye korszakalkotó, és a mai napig hatással van azok életére, akik elolvassák. De vajon mi volt hatással a mű megszületésére? A cikkből kiderül!

A MANK (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.) legújabb kiadványa hazánk vizuális művészetét szeretné elhozni és kicsit könnyebben emészthetővé tenni a gyermekek számára. Pemzli kalandjait Magyarországon azonban nem csak a gyerekek élvezhetik, hiszen a közgyűjteményekben megtalálható alkotások mellett magángyűjteményekbe is belekukkanthatunk a cserfes ecsettel.

2020.11.02.

Ha könyv, nem biztos, hogy szépirodalom! Sokan úgy gondolhatják, hogy a valóságon, valódi tényeken alapuló könyvek története túl száraz ahhoz, hogy kikapcsolódásképpen olvassuk. Erre igyekszik rácáfolni az Ectopolis cikke, ami hét olyan könyvet hozott el nekünk, ami felkeltheti az érdeklődésünket a tényirodalom felé.

2020.10.30.

Sokan gondolkoztunk már el azon vajon milyen lenne a világ, ha egy-egy olyan regény, ami nagy hatással volt az éppen akkor felnövő generációra elveszett volna. Természetesen csak találgatni lehet a lehetséges hatásokról, de ebből a cikkből megismerhetünk olyan kéziratokat, akik hiába származtak nagyszerű írók tollából mégis arra a sorsa voltak ítélve, hogy soha ne lássanak napvilágot.

Budapest nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint elnyerni a Világ Könyvfővárosa címet 2023-ban. Az UNESCO által odaítélt cím nem csak a világ figyelmét irányítaná a gazdag kulturális múlttal rendelkező fővárosunkra, de sok olvasást elősegítő program támogatását is jelentené.

2020.10.29.

A kalandregényeket rejtő polcok a könyvtár egyik gyorsan bővülő részét képezik, sok idősebb olvasó adja tovább a kalandos történetek szeretetét a fiatalabb családtagjainak. Ebben a cikkben megismerkedhetünk Tarzannal, aki talán az egyik legismertebb kalandregény sorozat főszereplője.

2020.10.28.

Múlt héten lehetősége volt az Opera rajongónak élőben meghallgatni Kovácsházi István áriaestjét, a jó hír viszont, hogy akik lemaradtak róla, azoknak még mindig lehetősége van meghallgatni a Liszt Ferenc-díjas tenor előadását a következő linken.

Jack Kerouac „Úton” c. regényének címe még akkor is ismerősen cseng majdnem mindenki számára, ha magát a könyvet nem olvasta. Ebből a cikkből most kicsit többet tudhatunk meg a világhírűvé vált író életéről, a nehézségekről, amiken keresztülment és a regény mai napig érezhető hatásának okairól.

2020.10.27.

Borzongató Halloweenra hív a Budakeszi Vadaspark! A BOR-ZOO-NGO HALLOWEEN elnevezésű programon, október 31-én, este megismerhetjük az éjszaki állatok életét, hideglelős bátorságpróbán vagy akár misztikus csillagtúrán is részt vehetünk!
Részletek a program esemény oldalán.

Folytatódik a virtuális barangolás a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériával, ez alkalommal Lengyelország meséit és zenéjét ismerhetik meg a gyerekek ezen a videón keresztül.
Jó szórakozást hozzá!

2020.10.26.

Sokan szeretünk elvonulni egy jó könyvel élvezni a lapokon elénk táruló világot, de az olvasás nem csak magányos tevékenység, hiszen sokszor egymásnak olvasunk vagy ajánlunk könyveket. Arról, hogy mit jelent a közösségi tér kifejezés Juhász Annának, az Irodalmi Szalon alapítójának, a következő cikkben olvashatnak.

2020.10.23.

Ma van az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja.
Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákok békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be november 10-én.
Erre a meghatározó eseményre emlékezünk ma.

2020.10.22.

Ki mennyit hajlandó vagy képes kifizetni egy könyvért az bizony sokon múlhat. Ezért is jó, hogy a könyvtárban az érvényes lakcímkártyával rendelkező biatorbágyi lakosok ingyenesen kölcsönözhetnek. De néha hallani lehet egy-egy árverés kapcsán, hogy milyen összegeket fizetnek ki gyűjtők könyvritkaságokért. Ebből a cikkből megtudhatjuk melyik könyv ért meg 10 millió dollárt a jelenlegi büszke tulajdonosának!

Meglepő kapcsolatokat hozhat létre a könyvkiadás. Erről tesz tanúbizonyságot az a tény, hogy Hollandia és Magyarország, bár sem földrajzilag sem nyelvileg nincs egymáshoz közel, évek óta előnyben részesíti a partnerországból érkező új könyveket.

Jó hír jövő hétre!
Az őszi szünet nem csak a tanulóknak jelent egy kis kikapcsolódást, de a könyvtár Olvasóinak is, mert ezen a héten (október 26-tól október 31-ig) elengedjük a késedelmi díjakat, ezért érdemes lesz ellátogatni hozzánk azoknak, akik régen jártak nálunk és esetleges tartozásuk van!
A jelenlegi helyzetre való tekintettel továbbra is kérünk mindenkit, hogy a várakozás elkerülése érdekében foglaljon előre időpontot. Ezt megteheti akár e-mailben, akár telefonon is, az elérhetőségek megtalálhatóak az Elérhetőségek oldalon.

 

2020.10.21.

A könyvtár olvasói között is népszerű Lackfi János és Szabó T. Anna „Az angyal érkezése” címet viselő estjéről olvashatunk beszámolót a kultúra.hu oldalán. Az estet Szeptemberben tartották a Párbeszéd Házban.

Sokunk életét meghatározza egy-egy könyv elolvasása, de csak ritkán gondolunk arra, vajon a könyv írójának milyen lehetett az élete. Manapság könnyen nyomára lehet bukkanni egy-egy sikerkönyv szerzőjének, de a közösségi média és az internet megjelenése előtt számtalan író őrizte meg sikeresen személyazonosságának titkát. Ebben a cikkben most egy ilyen alakot, B. Traven-t „ismerhetünk meg”.
 

2020.10.20.

Jövő hét kedden kerül sor arra a Gálaműsorra, amit az Újszínház ad a pandémia hőseinek tiszteletére. Az estre egészségügyi, rendvédelmi, honvédelmi, kereskedelmi dolgozókat és pedagógusokat várnak. Az estről bővebben itt.

2020.10.19.

Olvasni mindenki szeret, csak meg kell találnia azt a stílust, azt az írót, akinek a könyveit szívesen venné kézbe. Vannak, akiknek könnyen megy a választás, de ha esetleg nehezebben találunk kedvünkre valót, akkor nagy segítség lehet az Ectopolis cikke, amelyben olyan kalandregényeket emeltek ki, amik sokunk gyerekkorának meghatározó olvasmányaként jó beugró könyvek lehetnek olyanoknak, akik még esetleg nem ismerik a műfajt.
Jó kalandozást kívánunk!

A mai második ajánlónkban kifejezetten a kisgyerekes szülőknek szeretnénk felhívni a figyelmét erre a cikkre, amiben olyan könyveket találunk, amik a könyvtárban is megtalálható új gyerekkönyveket ajánlja kezdő olvasóknak és kiskamaszoknak.
A lista itt található.

2020.10.15.

Új könyvek érkeztek a könyvtárba, amiket hamarosan már kölcsönözhetnek is! 
Jó böngészést! (A képekre kattintva megtekinthetik őket nagyobb méretben)


2020.10.13.

Az idei irodalmi Nobel díjast rokoni szálak fűzik Magyarországhoz, hiszen nagyszülei magyar származásúak voltak.
Bővebb leírást Louise Glück munkásságáról és az interneten elérhető verseire mutató linket itt találhatnak.

2020.10.05.

Ez a hét igazán különleges, ismét megrendezésre kerül az ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK elnevezésű rendezvény, ha csak virtuálisan is. A hét majdnem minden napjára készítettünk játékos feladatokat, amik a kikapcsolódáson kívül az ismeretek szerzését is segítik.
A hét programjai elérhetőek itt:

OKN 2020

2020.09.30.

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.
„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”
(Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)


A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
Emlékezzünk meg mi is ezzel a vidám mesével.

Péter és Pál

Volt egyszer egy szegény ember. Péternek hívták, s annyi gyermeke volt, mint a rosta lika, még eggyel több, de aztán egész gazdasága egy árva kakas volt. A szomszédja, Pál meg erős gazda volt, s mégis mindig jajgatott. Azt mondja egyszer Pál Péternek:

– Szomszéd! A kend kakasa sokat kaparász az én kertemben, én tovább nem tűrhetem. Isten istenem ne legyen, hogyha megfoghatom, kitekerintem a nyakát!
Péter nem szólt semmit, de erősen gondolkodóba esett, hogy mitévő legyen azzal a szerencsétlen kakassal.
– Én bizony – gondolja magában – nem veszkődöm sokáig vele, hanem az uraságnak ajándékozom, hátha még meg is jutalmaz valamivel. Azzal megfogta a kakast, s elvitte az urasághoz.


– Talán bizony keresztelés vagy lakodalom van a házadnál, Péter, hogy kakast ajándékozgatsz? – kérdezi az uraság.
– Dehogy, uram, nem lesz nálam semmiféle, csak költse el az úr a családjával, ne gondoljon vele! – mondá Péter.
– Hm, nem értem a dolgot. Hát nem elkélne nálatok, hisz annyian vagytok, hogy Jákob is megirigyelhetné.
– Igaz, uram, igaz, de minek adjak én húst a gyermekeimnek, mikor kenyérre is alig jut. Jobb, ha meg sem kóstolják.
– Ó, te oktondi! Hát add el, s végy kenyeret az árán.
– Dehogy adom, uram! Ha én a városba viszem, két nap járom az utat, s míg hazaérek, megeszem a kakas árának a felét.
Mit tehetett az uraság, nem lehetett Pétert megtéríteni, kiadta hát a rendeletet a szakácsnénak, hogy ebédre süsse meg a kakast. Mikor az ebéd kész volt, Pétert is az asztalhoz ültette. Éppen heten ültek vele együtt az asztalnál. Azt mondja az uraság, mikor a sült kakast behozták:
– No, Péter, a kakast te osztod el, de úgy vigyázz, hogy mindenki megkapja a maga részét. Ha jól osztod, megajándékozlak, ha nem jól osztod, lehúzatlak, s tizenkettőt veretek rád.
Erre Péter maga elé vette a kakast, levágta a fejét, s azt a gazda tányérjára tette ezekkel a szavakkal:
– A fej az úré, mert ő a ház feje.
Azután a nyakát vágta le, s ezt a gazdasszony tányérjára tette.
– A fej és nyak eggyek – mondá Péter -, a szentírás szerint is a férj és feleség eggyek, tehát a nyak az asszonyt illeti.
Most a kakas két szárnyát vágta le, s odaadta a fiúknak, hogy jobban tudjanak írni, a két lábát pedig a leányoknak, hogy jobban tudjanak táncolni.
Azt mondá most Péter:
– Mindenki megkapta a magáét, én is elveszem a magamét – s azzal a “maradékot” bekebelezte.
Nagyot kacagott az uraság és családja a Péter furfangján, s jókedviben gazdagon megajándékozta. Adott neki tehenet, borjút és birkákat is.


Hazamegy Péter nagy örvendezéssel, s beszéli Pálnak a szerencséjét.

“Megállj, Péter – gondolá Pál -, adok én öt kakast az uraságnak, s akkor ötször annyi ajándékot kell, hogy kapjak!”
Mindjárt megfogott öt kakast, s elvitte az uraságnak.
Az uraság jól tudta, hogy honnét fúj a szél, nem akarta elfogadni az ajándékot, de Pál addig istenkedett, hogy mégis elvette, hanem kikötötte, hogy a sült kakasokból neki is enni kell, éppen, mint Péternek. Megsüttette mind az öt kakast, s mikor asztalhoz ültek, ezt mondotta Pálnak:
– Hallod-e, Pál! Az én házamnál az a szokás, hogy aki hozta az ajándékot, az is ossza el, de úgy oszd, hogy hetünk közül mindenki megkapja a magáét. Ha jól osztod, hasznát veszed, ha nem: huszonnégy botot veretek reád.
Eleget törte a fejét Pál, de nem vala annyi istenes esze, hogy az öt kakast fel tudja osztani hét ember között.
Az uraság, mikor látta, hogy Pál semmire sem tud menni, elhívatta Pétert.
– Nem tudom, uram – mondá Péter -, hogy el tudom-e osztani, de én mindig, jóban-rosszban, a Szentháromságban bíztam, talán most is segít rajtam.
Azzal nekilátott az osztásnak.
– Én azt találom – mondá Péter -, hogy a nagyságos úr, a nagyságos asszony és egy kakas egy háromságot tesz ki, a két úrfi s egy kakas nemkülönben, a két kisasszony s egy kakas is csak egy háromság, s végezetre én szegény ördög s két kakas ismét csak egy háromság, s most már, mind közönségesen, jó appetitust kívánok.
Az egész ház népe kacagott a Péter furfangján, s az uraság Pált huszonnégyig verette, Pétert pedig megajándékozta házzal és telekkel.
Máig is él, ha meg nem halt.

 

2020.09.29.

Figyelem, figyelem! 😊
Jövő héten pénteken kerül sor az IDŐKAPSZULA elásására a könyvtárban! Sajnos az eseményt nem tudjuk nyilvánossá tenni a jelenlegi helyzet miatt, de még nem késő behozni a korábban kitöltött lapokat a könyvtárba!
Ha valaki lemaradt volna az információról, annak itt egy kis emlékeztető:
Bár lehet, hogy sokan szeretnének majd minél gyorsabban elfeledkezni ezekről a napokról, mégis hasznos lehet az emlékezés. Játékos formában, kifejezetten a gyerekek részére összeállított feladatlapot szeretnénk most megosztani. A kitöltött lapokat (amikhez rajzolni, írni, fényképeket keresgetni és az egész családdal beszélgetni kell), időkapszulába rejtve, a könyvtár udvarán szeretnénk majd elásni, hogy aztán évekkel később kinyitva megnézhessük hogyan élték át ezt a pár hónapot a most még az egészből talán nem sokat értő gyerekek. Az eredmény biztosan érdekes lesz majd nekik és nekünk is!
A lapot innen lehet letölteni és nyitvatartási időben leadni a könyvtárban.

2020.09.25.

Szerdán nálunk járt a KVÍZKEDD nyertese, Kordásné Szász Melinda. Természetesen nem csak a könyvcsomag átvétele miatt öltözött ki ennyire szépen, tartott nekünk egy nagyon érdekes előadást is Erzsébet magyar királynéról.
Még egyszer köszönjük a lelkes részvételt a játékban és az előadást is!

 

Természetesen ebben a hónapban sem maradhat el a Virtuális Harry Potter Klub, a mostani kvíznek a főszereplője pedig nem más, mint Piton professzor! 😀🧙‍♂️✏️

 

2020.09.18.

Munkát keresők figyelem!

A Biatorbágyi Karikó János Könyvtár takarító munkatársat keres részmunkaidőben (megbízási szerződéssel).
A munkakör azonnal betölthető.

Érdeklődni személyesen vagy telefonon lehet Uzonyi Edit könyvtárvezetőnél
Tel: +36-23-310-028.

2020.09.16.

Ízelítőül a könyvtárba nem régen beérkezett új könyvekből! Az újdonságokat nem csak a polcon lehet böngészni, hanem az oldal felső menüjéből elérhető SZIRÉN könyvkereső és az újdonságokat tartalmazó listánk segítségével is.
Mai ajánlatunk:
Baráth Viktória: Egy év Rómában
David Baldacci: Az irgalom útja
Daisy Goodwin: Sissy angol szerelme
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok

2020.09.15.

Kedves Olvasóink!
A Harry Potter Klub jelenleg virtuális formában működik, de amint a körülmények engedik, természetesen ismét várjuk majd szeretettel a klubtagokat (jelenlegieket és jövőbelieket is!), viszont most segítséget szeretnénk kérni. A jelenleg is zajló figuragyűjtésben a könyvtár dolgozói is igyekeznek részt venni, de szeretnénk megkérni mindenkit, akinek esetleg van felesleges figurája (vagy tervez még Auchanos vásárlást 23-áig), hogy amennyiben teheti, kérjük adja a könyvtárnak, vagyis a HP klubot látogató gyerekeknek a felesleget. A terv az lenne, hogy összegyűjtünk egy teljes készletet, amit egy jövőbeli alkalommal megnyerhet majd valaki a klubtagok közül, a többit pedig kisebb-nagyobb adagokban odaadnánk a többieknek. Cserére is nyitottak vagyunk, ha esetleg valaki csak így tudna segíteni. 😉
Várjuk szeretettel a figurákat a könyvtár nyitvatartási ideje alatt! (Ehhez nem szükséges időpontot kérni, elég csak szólni az éppen bent lévő könyvtárosoknak, hogy figurákat hoztak a gyerekeknek.)
Előre is köszönjük szépen mindenki segítségét!

2020.09.11.

A könyvtárban is töretlen népszerűségnek örvendő "Gyilkosság az Orient Expresszen" c. Agatha Christie regényről tudhatunk meg tizenkettő, nem sokak által ismert érdekességet a következő cikkben.

2020.09.08.

Ma van az Olvasás, vagyis az Írni-olvasni tudás nemzetközi napja.
Az 1967 óta megünnepelt nap célja az írás-olvasás fontossága az emberi jogok  ügyében. A könyvtárak világszerte a könyvekből megszerezhető tudás terjesztésének éllovasai, de természetesen ennek nem kell unalmasnak lennie!
Az Eduline 5 olyan könyvet ajánl, amit mindenki élvezettel olvashat, nem csak a mai napon! 😉

2020.09.07.

Kedves Olvasóink!
Közeleg a regisztrációs határidő! Az előadást az egészségügyi szabályok legszigorúbb betartásával rendezzük meg, hogy biztosítani tudjuk mindenki biztonságát, ezért a férőhelyek száma a megszokottnál kevesebb. Érdemes hamar regisztrálni, nehogy beteljenek a helyek! 😉
Várjuk szeretettel a regisztrációkat! E-mailben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), telefonon (23/310-028) vagy személyesen.
A rendezvény ingyenes.

2020.08.31.

Erzsébet királyné kultusza és utazásai a gyűjtő szemével.
A RÉSZVÉTELHEZ KÖTELEZŐ A REGISZTRÁCIÓ!
Jelentkezési határidő: szeptember 18.
Kordásné Szász Melinda környezetkutató-ökológus és pedagógus előadása Sissiről vagyis Erzsébet magyar királynéról.

2020.08.26.

Karikó János: Biai háztulajdonosok című versének sorai tűntek fel a Biatorbágyi ÉrtékTárnak köszönhetően a Nagy utcai járdán a Szentháromság tér és a Kálvin tér közötti szakaszon. A verset 1892-ben írta a költő, az egyes házak előtt olvasható sorok tehát a 128 évvel ezelőtti Biát s az itt lakókat idézik fel. A verset az ÉrtékTár honlapján olvashatják!

2020.08.25.

Tíz felejthetetlen regényt ajánl az Ectopolis az 1980-as évekből a következő cikkben.
Nem csak a mindennapi életre volt hatása ennek az évtizednek, de többek között olyan művek is napvilágot láttak, mint Umberto Eco "A rózsa neve" c. regénye. Talán sokaknak meglepő lehet, de Margaret Atwood "A szolgálólány meséje" is ebből az időszakból származik, a könyv a mostani népszerűségét nem a sorozatnak köszönheti.

2020.08.18.

Kedves Olvasóink!
Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy az augusztusi ünnepi nyitvatartás miatt, a könyvtár augusztus 22. helyett, 29-én tart nyitva szombaton, délelőtt 10 órától délután 1 óráig.
A várakozás elkerülése miatt kérjük továbbra is foglaljanak időpontot.
Megértésüket köszönjük!

KVÍZKEDD:
Kedves versenyzőink!
Nagyon szépen köszönjük az elmúlt hetek, hónapok folyamatos részvételét, a mai nappal a játék lezárult. A legtöbb helyes megoldást beküldők között sorsoltuk ki a győztest, akinek a jutalma értékes könyvcsomag lett. A nyertessel e-mailben vesszük fel a kapcsolatot a többieknek pedig nagyon szépen köszönjük még egyszer a kitartó részvételt és reméljük, ha hasonló játékra kerül sor, akkor lesz kedvük újra velünk játszani!

2020.08.11.

KVÍZKEDD:
Elérkeztünk az utolsó fordulóhoz. Nagyon szépen köszönjük mindenkinek, aki velünk játszott! 😊
Bár már nem sok nap van a nyárból, de azért a mai kvíz egy kicsit körbejárja a témát. Utolsónak a nyári vakációval kapcsolatos könyveket vesszük szemügyre!
Eredményhirdetés jövő kedden!
A feladatlap elérhető itt.

2020.08.07.

POZITÍV PÉNTEK:
Ezen a héten kicsit más fajta történetet szeretnénk megosztani. Bár a mai modern világban nem sokan írnak már levelet, de nem nehéz elképzelni milyen érzés volt, amikor a postás egy, a szerettünktől érkezett borítékkal várt minket a kapunál. Most Nemes Nagy Ágnes levelezéséből szeretnénk megosztani egyet, ami talán másokat is levélírásra sarkallhat. A levelet, más levelekkel együtt, a PIM oldalán olvashatjuk. (link a bejegyzés végén).
"Nemes Nagy Ágnes
[Budapest], 1944. február 1.
Balázska!

Szép neved megünnepelendő*29 írom ezt a levelet. Oly szomorú, hogy most, rögtön nem tudok Neked valamit adni, annak örömére, hogy ilyen gyönyörű nevet kaptál, és hogy egyáltalán megszülettél. Nem mintha ezt meg lehetne hálálni. Jó, hogy vagy. Jó, hogy szép, hosszú a kezed, mint Veit Stoss*30 fametszetein, ujjaid símák, hosszúak, ami költői lélek jele, néha egy-egy izület hullámot vet rajtuk (a mutató-ujjában), ami viszont az elmélkedést és filozófiára való hajlamot jelenti a chiromantia*31 szerint. Bőröd puha és barna, fahéjszínű. Csípőd egzotikusan karcsú, lábad hosszú, inas, mint a jó lovaké, vállad kerek (irígylem!); és néha puklisan tartod magad. S hajadba bújt az éjjel, azért olyan sötét (Végh Gyurka-mondás), és talán holmi rejtett csillagoktól olyan fényes. Arcodat ha szembe rajzolnám, voltaképpen csak egy renaissance-homlokot és két sötét kiváncsi szemet rajzolnék. Ha profilban, akkor homlokot, lefelé keskenyedő fiú-nyakat és középre azt az intellektuálisan ívelt, nemes vércse-orrodat. Az én orrom egy kis, vacak gomba, amin még a szemüveg sem áll meg. Megjelenésed Greco:*32 hosszú, keskeny, udvarias, előkelő, melankolikus és gőgös. Tetszel nekem. If I can be a Rubens, or a Rembrandt…*33 Ha beszélsz, hátraveted a fejedet és minden mondatot ritmikus bólintással kísérsz. Ez rejtett verbális gyönyör. Kiszívod a szavak és gondolatok zenéjét. (Ilyenkor nem lehet belédfojtani a szót.) – Bocsáss meg, hogy tested himnusza közben beléd-belédcsípek, muszáj, mert elolvadok. Igy jelzem, hogy ébren vagyunk. Ébren és alva nagyon szeretlek. – Mit küldjek? Három kis reprodukciót, mindet nagyon szeretem. S szeretem, ha szépek szépet néznek. Michelangelohoz*34 nem kell kommentár. Ez Jeremiás, szenved, de ne hasonlíts! A másik Dürer:*35 légies üvegzöld város, milyen gót, milyen távoli és égi. A tornyok mint a tűk szúrnak a felhőkbe,*36 hogy közelebb legyünk a mennyekhez. És az a sok zöld víz, hűvös és tündéri, minden születés és halál szimbóluma, mondják az ábrafestők. – De a harmadikat*37 nézd legtovább, ezt az édes, naív fasort, cukorkék éggel, de tenyerestalpas kis kertekkel, sok jó veteménnyel oldalt. Ez Németalföld, az idill. Itt fogunk élni. Ugy-e? – Mit mondjak még névnapodon? Nagyon vágyom utánad. Maradj ilyen és maradj az enyém.

Csókollak:
Ágnes."


[Címzés:] Nagyságos dr. Lengyel Balázs karp. szkv. úrnak.*38 Ófutak, 103. nf. szakasz. Megjelent kihagyásokkal: Nemes Nagy Ágnes levelesládája. (Szerk.: Lengyel Balázs, Kerek Vera.) Bp., 1995, Magyar Írószövetség–Belvárosi Kiadó. 39. p. ?


Lengyel Balázs. (2010). Újholdak és régi mesterek - Lengyel Balázs leveleskönyve. Budapest: Petőfi Irodalmi Múzeum. Elérés forrás http://resolver.pim.hu/dia/PIMDIA72

2020.08.04.

KVÍZKEDD:
Jövő héten kerül fel az utolsó Kvízkeddes feladatlap, ami után nem sokkal eredményt is hirdetünk. De előtte még itt a mai forduló Csukás István műveihez kapcsolódóan!
Jó játékot!
A feladatlap elérhető itt.

Dürer kiállítás a Szépművészeti Múzeumban! Dürer kora – Német rajzok és metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből rendezett kiállításra online lehet jegyet venni a múzeum honlapján.

2020.08.03.

ÜNNEPI NYITVATARTÁS!

A könyvtár augusztus 20. és 23. között ZÁRVA TART.
Nyitás: 2020. augusztus 24-én, hétfőn 14 órakor.
Megértésüket köszönjük!

A Gyűrűk Ura trilógiája nem véletlenül lett ismert és sokak által szeretett. Tolkien vadregényes fantázia világa a mai napig meghatározó erővel bír az újonnan születő művekre. Ebben a cikkben 7 olyan regény (vagy sorozat) kerül bemutatásra, ami a Tolkien munkájának alapjain nyugszik, de teszi ezt úgy, hogy újat is teremt.

Sokszor ajánlunk könyveket itt a Facebookon és amikor lehet, igyekszünk a hazai szerzők műveiből is ízelítőt adni. Ebben nagy segítség ez a cikk, amiben tíz hazai írótól ajánl a szerző olvasnivalót.
A könyvek nagy része megtalálható a könyvtárban is, ha pedig pont olyat nézne ki magának valaki, ami nem szerepel az állományban, azt kérjük jelezze nekünk, mert minél több kérés érkezik az adott könyvvel kapcsolatban, annál nagyobb az esélye, hogy nemsokára az újdonságok polcán várja majd a hozzánk betérőket. 😊

2020.07.31.

POZITÍV PÉNTEK:
Újra itt a péntek és ezzel együtt egy kis történet, ami megmutatja, hogy érdemes keresni és várni arra, ami nekünk az igazán megfelelő.
Csikós Zsuzsa osztotta meg velünk a legújabb történéseket a ház eladásának történetében. Nagyon szépen köszönjük!
Reméljük mindenkinek szép lesz a hétvégéje és ha esetleg történik bármi (nem kell, hogy óriási dolog legyen, akár egy gyönyörű naplemente leírása is mosolyt csalhat az arcokra!), amit szeretnének megosztani velünk és egymással, akkor csak írjanak itt vagy keressenek minket e-mailben!
"Igazán sikeres nap. Már meséltem arról, hogy a házam eladásába vágtam. Most arról mesélek, hogy hogy találtam meg az új otthonomat. Elérkezett az idő, amikor már ténylegesen nézegethetek házakat és nem csak virtuálisan. Végig gondoltam, hogy milyen házat szeretnék, hol érezném magam igazán jól és természetesen az anyagiak mit engednek. Kiválasztottam a tájegységeket és a megtekintendő házakat. Elkészült az útvonal terv. Miután nagy távolságot kellet megtenni, ezért a pontos tervezésre volt szükségem. Én terveztem, a valóság pedig mindent gondosan átírt. Újra tervezés, mondaná a GPS. Én is ezt mondtam. Négy napom telt így, de minden felmerülő problémát leküzdöttem. Csak mentem mint egy buldózer. A tét nagy, az új otthonom. Első nap két ingatlan megtekintése. Mindkettő felejtős. Irány haza. Második nap öt ingatlan, két külön településen. Itt már akadt kettő is, amit nem utasítottam el azonnal. Harmadik nap három ház következett, ebből csak egyre mondtam, hogy talán. Kezdett eluralkodni rajtam a kudarc érzése, és egy kicsit leeresztettem. Negyedik nap újabb négy házat látogattam meg és hogy őszinte legyek kezdtem elfáradni. Na ilyenkor kell elővennem a pozitív gondolatokat, és tovább haladnom. Ez sikerült és teljesen feltöltődve vágtam neki az új kalandnak. Első ház, szerelem az első látásra. Ott volt a szikra. Azt mondtam nekem ez kell. Még tisztességből megnéztem a másik hármat is, de már tudtam, hogy melyik mellet teszem le a voksom. Találkoztam a közvetítővel, a tulajdonossal, volt egy kis alkudozás, de MEGVETTEM. Pontosan el tudom magam képzelni az új otthonomban. Tudom, hogy jól választottam. Boldog és elégedett vagyok."

020.07.28.

KVÍZKEDD:
Ez alkalommal kicsit nagyobbaknak és kicsit nehezebb feladatlapot állítottunk össze, de bízunk benne, hogy a nyári szünet miatt megnövekedett időt olvasással kihasználóknak nem okoz gondot a kérdések megválaszolása! 😉✏️
A feladatlap elérhető itt.

A járványhelyzet hívta életre a New York Times "The Decameron Project" elnevezésű kezdeményezését, aminek keretén belül 29 szerző írt novellákat a jelenlegi helyzetből inspirációt merítve. A neves alkotók között szerepel többek között Margaret Atwood is, aki "A szolgálólány meséje" c. könyvével nálunk is nagy sikert ért el.
A történetek elolvasásához csak egy ingyenesen regisztrálható NYT felhasználói fiók szükséges.

"CSALÁDI VETÉLKEDŐ - CSALÁDOK VETÉLKEDŐJE" 2020

A Karikó János Könyvtár idén is meghirdeti a „Családi vetélkedő - Családok vetélkedője” című programját.

Mint a program címe is elárulja, az egész család együtt játszhat. A szülők és nagyszülők is a csapatok tagjai lehetnek! 3-6 fős csapatok mérhetik össze tudásukat.
Együtt minden könnyebb!
A jelentkezéskor a csapatok kapnak néhány népszerű gyermekkönyvből álló könyvlistát, amit október közepéig kell elolvasniuk. A döntő rendhagyó módon, a szabadulószobák szabályait követi játékos formában. A feladatok megoldásában a könyvek segítenek.

A vetélkedő döntője 2020 novemberében lesz.
Jelentkezési határidő: 2020. augusztus 31.
A jelentkezéshez csak ezt a jelentkezési lapot kell kitölteni (amit innen tudnak pdf formátumban letölteni) és leadni a könyvtárban.

I. helyezett jutalma: 30 000 Ft értékű könyvutalvány
II. helyezett jutalma: 20 000 Ft értékű könyvutalvány
III.helyezett jutalma: 10 000 Ft értékű könyvutalvány

Könyvlista:
1. J.K. Rowling – Harry Potter és a Bölcsek köve
2. Emma Carroll – Égi tolvaj
3. Mándy Iván – Robin Hood
Elérhető a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján:
http://resolver.pim.hu/dia/PIMDIA7510
4. Csukás István – Süsü, a sárkány
Elérhető a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján:
http://resolver.pim.hu/dia/PIMDIA1027
5. Nyulász Péter és Ritter Ottó – Az időgladiátorok (Berger Szimat Szolgálat 4.)

Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!

2020.07.25.

A borús idő ellenére, egy könnyű kis nyári kvízzel jelentkezik ebben a hónapban a VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB!
Harry élete nem csak a Roxfort falai között jelent kalandokat, neki még a nyarai sem olyan unalmasak, mint nekünk, mugliknak.
Ha kitöltöttétek a kvízt, gyertek vissza és írjátok ide hány pontot sikerült szereznetek! 😉

2020.07.21.

A macskák nem csak házi kedvencek, de sok kultúrában jelentős szereppel bíró entitások, gondoljunk akár csak Egyiptomra. A Capa Központ ingyenesen megtekinthető kiállítása keretében kilenc kortárs művész mutatja be sajátos szemszögéből ezeket a könyvtárakban is gyakori kedvenc állatokat.

KVÍZKEDD:
Itt a legújabb feladvány, mely most Andersen mesés világába tesz rövid látogatást a feladatok segítségével. Ha valaki esetleg nem lenne ismerős ezek között a mára már klasszikusnak számító mesék között, annak jó lehetőség, hogy a kvíz megfejtése után, ellátogasson a könyvtárba néhány könyvért! 😉
Jó megfejtést!
A feladatlap elérhető itt.

Már nem sokáig kell azon gondolkoznunk, vajon milyen lenne Rejtő Jenő "A tizennégy karátos autó" c. regénye, ha valaki koncertszínházat szeretne belőle csinálni. Augusztus 13-án és 14-én kerül ugyanis bemutatásra Keresztes Tamás adaptációja a Városmajorban.

2020.07.20.

Még ma délutánig érhető el a múlt heti KVÍZKEDD feladatlap! 😉✏️

Kifejezetten érdekesnek ígérkezik az a válogatás, amely "Egy ​galaxissal odébb" címmel jelenik majd meg Szeptemberben. A kötetben magyar tudósok elemzik a tudományos-fantasztikus könyveket, filmeket, természetesen a saját szakterületük szempontjából.

A Vedd a hazait! kampány reklámarca lett a biatorbágyi termelői piac.

Továbbra is várjuk a rövid történeteket az eheti POZITÍV PÉNTEKRE! 😊
Akár Facebook-on üzenetben, akár a könyvtár e-mail címére! (konyvtar[@]biatv.hu)
Az oldalunkon, itt a Hírek résznél megtalálhatóak az eddig közölt írások, csak úgy, mint a Facebook-os bejegyzések között is.
Kellemes olvasgatást!

2020.07.17.

POZITÍV PÉNTEK:
Továbbra is várjuk a hétvégéket, heteket szebbé varázsoló történeteket (akár itt üzenetben, vagy a könyvtár e-mail címén: konyvtar[@]biatv.hu)
Rövid kihagyás után, itt egy újabb vidám kis történet Csikós Zsuzsától.
Köszönjük! 😄🐸
„Legyen csók vagy ne legyen?
Tegnap este 10 óra körül a csendes, nyugalmas, nem túl érdekfeszítő TV-zés közben nagy csörömpölés hallatszott kintről. Dermedten fülelek, mi ez? Hol történt? Feltápászkodok, zseblámpát keresek, és közben azon töprengek, hogy a kutya miért nem ugat? A lárma biztosan a szomszédból jött, gondolom. Kióvakodtam, és mint egy vérbeli nyomozó keresem a tetthelyet. Meg is van. Egy üveg leesett és összetört. Na jó, de mitől esett le? Vagy inkább kitől? És akkor megláttam a tettest. Akkorát ugrottam, mint egy béka. Mert, hogy pontosan béka volt. A drága aranyos „kiskutyám” pedig édesdeden aludt. Tán még horkolt is. Kesztyűt húztam és megfogtam a békát, hogy átvigyem egy biztonságosabb helyre. Míg a tenyeremen tartottam az jutott az eszembe, hogy a mesékben ilyenkor jön a csók jelenet. Kapjon a béka puszit, vagy ne kapjon? Nagy dilemma. Végül csók nélkül útjára engedtem. Mit lehet tudni. És ha nem úgy végződik, mint a mesékben?
Inkább nekiláttam összesöpörni az üvegcserepet.”

2020.07.14.

KVÍZKEDD:
Ezen a héten Walt Disney két talán legismertebb mesefilmjének főszereplői kerültek be a feladatlap kérdései közé.Ha már láttátok az Oroszlánkirályt és ismeritek Aladdin történetét bátran vágjatok bele a megoldásba! Ha még nem láttátok a két mesefilmet, akkor itt az idő megnézni őket! 😉😊
Jó szórakozást!

Thornton Wilder "Szent Lajos király hídja" c. világhírű műve ismét az eredetei, Kosztolányi fordításban kerül a boltok polcaira!

Ebben a listában olyan szépirodalmi könyvek szerepelnek, amik kriminek sem utolsóak. A bemutatott könyvek nagy része megtalálható a könyvtárban is! ☺️😉

Az udvari bolondok mindig is fontos kellékei a meséknek, nem volt ez máshogy a Mátyás királyról szóló történeteknél sem. Az OSZK munkatársa az ő alakjának nyomába ered ebben a cikkben.

2020.07.13.

Jön "a nagy Gatsby" hivatalos előzménytörténete! A kiadó F. Scott Fitzgerald születésének 125. évfordulója alkalmából jelenteti meg a "Nick" címet viselő, díjnyertes Michael Farris Smith tollából született regényt.

Nagy sikere volt a 2011-ben megjelent Ready Player One c. könyvnek, aminek jön a folytatása Ready Player Two címmel. A novemberben megjelenő könyv jövőre kerül majd a magyar könyvesboltok kínálatába.

2020.07.08.

Sherlock Holmes talán az egyik legismertebb nyomozó az irodalomban, megalkotójáról Sir Arthur Conan Doyle-ról olvashatunk az alábbi cikkben.

2020.07.07.

Ha kedd, akkor itt az újabb KVÍZKEDD!
Ezúttal a Grimm testvérek meséinek világába kalandozunk, meglátjuk ki mennyire ismeri ezeket a klasszikus meséket a legújabb olvasni szerető generáció tagjai közül! ☺️😉

A litera.hu oldal minden hónapban kiválaszt egy írót vagy költőt, aki abban a hónapban kiemelt fókuszban áll az oldalon. Ebben a hónapban Tolnai Ottó lett a "megválasztott", akinek több verses kötete is megtalálható a könyvtárban.

Ingyenes utazási lehetőség az alsó tagozatos diákoknak. Kiránduláskor, múzeumlátogatáskor érdemes kihasználni a lehetőséget!

Most lehetőség van virtuális sétát tenni az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár épületében!
2015 óta újították fel az épületet, amiben múzeumi tér is létesült, ahol állandó és időszaki kiállítások is megtekinthetőek.
A honlapon a különböző gyűjtemények darabjaiba is bepillantást kaphatunk.

2020.07.06.

Egy cikk arról, hogy miért nem ártalmas ha maszkot visel valaki.

Már a Szépművészeti Múzeumba is el lehet újra látogatni, a nyitvatartásért és a tudnivalók részletes leírásáért csak a honlapot kell felkeresni, amit ebben a beírásban is megtalálhat mindenki.
Jó szórakozást a kiállításokhoz!

Augusztus 16-ig lehet megtekinteni a Petőfi Irodalmi Múzeum "Egy írónő modellt áll" című kiállítását. A nem sokak által ismert Kádár Erzsébet festőnek indult, de az ecsetet végül tollra cserélte és írói pályafutással is büszkélkedhet.

A nyár nem csak a meleget, a fagylaltot és a könyvolvasást jelenti a vízparton, hanem bizony ekkor találkozhatunk legtöbbet vándorcirkuszokkal is. A következő oldalon összegyűjtötték melyik társulat hol lesz majd megtalálható ezen a nyáron.

2020.06.30.

KVÍZKEDD:
A múlt heti feladatlap technikai okok miatt nem került megosztásra, ezért elnézést kérünk, de a jó hír, hogy a játék még mindig tart! Ebben a feladatlapban kis kedvenceket kell megkeresni a mesékben. Jó szórakozást és sikeres kitöltést kívánunk! Emlékeztetőül, a játék végén a legtöbb jó választ beküldők között értékes könyvajándékot sorsolunk ki! Ha valaki eddig nem játszott, annak is érdemes megpróbálnia, hiszen ki tudja, lehet, hogy ha mostantól beküldi a válaszokat, esélyes lesz!
A feladatlap elérhető itt.

2020.06.29.

Rendhagyó módon hétfőn jelentkezik a VHPK. Ez alkalommal olyan játékos feladatokat hoztam nektek, amiket akár csapatokban, akár egyedül is tudtok játszani. Ha vannak Harry Potteres barátaitok, akkor töltsétek le a Harry Potter Bingót (1 hívó lap és 6 kártya áll rendelkezésre) és játszatok együtt! A játékot nagyon könnyű játszani, csak válasszatok egy játékmestert (akinél a hívó kártya lesz) a többiek pedig fogjanak egy-egy bingó lapot és egy-egy tollat. A játékmester egyesével fogja mondani a lapján látható neveket (a sorrend nem fontos), a többiek pedig bejelölik a lapjukon a kis rajzot, ha rajta van. Az nyer, akinek először gyűlik össze 5 egymás mellett vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan. Fontos, hogy akinek összegyűlt valamelyik, annak hangosan Bingót kell kiáltania! (A letölthető lapokat megtaláljátok itt)
De ne keseredjetek el, ha most nincs senki a közeletekben, aki játszani szeretne. A Mágikus Én-t egyedül is ki tudjátok tölteni, csak el kell képzelnetek milyen is lesz, ha megérkezik a levél a Roxfortból, milyen is lesz a mágikus énetek! Ha pedig a tudásotokat szeretnétek letesztelni, a könyvtárban is megtalálható „Harry Potter Tesztkönyv: kezdőknek és haladók” jó barátotok lesz a megmérettetésben. De vigyázat, a feladatok néha RBF és RAVASZ szintűek is lehetnek!

Felkerült a honlapra az új könyvek listája, amit pdf formátumban le is lehet tölteni.

Július végéig várjuk a kitöltött IDŐKAPSZULÁS lapokat! Reméljük minél több gyermek ragadott már tollat, és vetette papírra az elmúlt időszakkal kapcsolatos élményeit, érzéseit. De ha valaki esetleg nem tudott volna még erről, annak sem késő! Az alábbi linken (ami megtalálható a könyvtár honlapján is, több helyen) elérhető a pdf formátumú lap, amit lehetőség szerint A/4-es vagy A/5-ös borítékban kérünk behozni és a könyvtár bejáratánál található postaládába bedobni, vagy előzetes telefonos időpont egyeztetés alapján személyesen leadni.Köszönjük szépen és várjuk a lapokat szeretettel!

2020.06.15.

Kedves Olvasóink!
Örömmel értesítjük Önöket, hogy könyvtárunk újra megnyitott. Bár még csak rövidített nyitvatartással és az időpont-foglalásos rendszer megtartásával (hogy a biztonságos kölcsönzés betartását maximálisan teljesíteni tudjuk), de várunk szeretettel mindenkit! Lehetőség van foglalás nélkül is kölcsönözni, de csak akkor, ha éppen akkor nincsen foglalt időpont, ezért kérünk mindenkit, hogy ha teheti, foglaljon előre időpontot, amivel elkerülheti az esetleges várakozást.
A kölcsönözni kívánt könyvek listáját kérjük a foglalt időpontot megelőző napig elküldeni. A választásban segíthet a SZIRÉN könyvtári kereső és a honlapon és a Facebookon megjelentetett könyvajánlók.
Helyben olvasásra továbbra sincs lehetőség!

RÖVIDÍTETT NYITVATARTÁS
2020. június 15- től  
HÉTFŐ ÉS SZERDA: 14-17 ÓRA
KEDD, CSÜTÖRTÖK, PÉNTEK: 10-17 ÓRA
SZOMBAT: ZÁRVA
A nyitvatartási idő változtatásának jogát fenntartjuk!

IDŐPONT FOGLALÁSA (a rövidített nyitvatartási idő alatt):
Telefon:+36 23 310 028      
(mobil) +36 70 507 5510
email: konyvtar[@]biatv.hu     
  konyvtar[@]biatorbagy.hu

CSALÁDI VETÉLKEDŐ
Idén sem marad el a Családi Vetélkedő (legalábbis reméljük), de későbbi időpontban kerül majd megrendezésre.
A jelentkezéseket AUGUSZTUS 31-ig várjuk, a döntőre pedig majd Novemberben kerül sor.
Jelentkezni e-mailben lehet a konyvtar[@]biatv.hu,  konyvtar[@]biatorbagy.hu címen.
Az ajánlott könyvlistával jövő héten jelentkezünk, addig viszont itt egy rövid összefoglaló a tavalyi versenyről, kedvcsinálónak!

2020.06.11.

Játékra hív az Országos Széchenyi Könyvtár! A Corvina 3D kiállítást nem csak megnézni lehet, de különböző feladatokat is megoldhatunk, ha vagyunk olyan ügyesek.
Jó játékot! ☺️

SZABADULÓSZOBA
Itt az ideje egy újabb kalandnak! Merüljetek el Percy Jackson varázslatos világában, ahol görög istenekkel is megismerkedhettek. Ebben a szabadulószobában, amivel együtt már öt különböző szoba áll a rendelkezésetekre, ha unatkoztok, Rick Riordan a világhírű sorozatának első részét vettük nagyító alá.
Kerekedjetek fel a villámtolvajjal!

IDŐKAPSZULA
Még mindig elérhető az a lap, ami segít majd a gyerekeknek, hogy felidézzék, hogyan is töltötték a karantén ideje alatt az időt. Még nem tudjuk mikor fogjuk elásni a kapszulát, de azért reméljük mindenki töltött már ki belőle vagy most fog tollat/ceruzát/fényképet ragadni, hogy emlékeket hozzon létre!
A lap elérhető a honlapunkon, az Időkapszula leírását tartalmazó résznél, itt fent, az oldal tetején.

A nagy irodalmi alkotások hátterében sokszor áll szerelem. Az írók, költők múzsái legtöbbször maguk is érdekes életet éltek, de a ezeknek a kapcsolatoknak a nagy része nem volt sikerességre ítélve. Bár a megszületett műveket mindenki saját magáénak tekintheti a megismerésük után, azért érdekes lehet olvasni azokról a, jelen esetben nőkről, akiknek a versek, költemények eredetileg szóltak.

Felkerült a legújabb ONLINE KÉZMŰVESGyermekkönyvtár / Rendezvények oldalra. Ez alkalommal ötödölőt, vagyis amőbát készíthetünk otthon! Jó játékot!

2020.06.10.

Kedves Olvasóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az országban és a fővárosban a koronavírus kapcsán elrendelt enyhítő intézkedések könyvtárainkat még nem érintik.
A Karikó János Könyvtár megkezdte a felkészülést az újranyitásra. Reméljük, erre mielőbb sor kerül és személyesen is köszönthetjük Önöket a könyvtárban.
Kérjük, kísérjék figyelemmel tájékoztatásainkat!

Most, hogy egy kicsit többet lehet kint lenni, érdekes lehet ez a cikk, amiben összegyűjtötték azokat a helyeket, túrákat, ahol megfigyelhetjük a szentjánosbogarak rajzását, ha a kertben nem találkoznánk ezekkel az érdekes élőlényekkel.

A könyvtárban is megtalálható történelmi regényeket ajánl a következő cikk, melynek célja, hogy olyan köteteket és írókat ajánljon, amiket az otthoni történelem órákat unó fiatalok is szívesen kézbe vesznek, nem csak a stílus kedvelői.

Még cirkuszba is elmehetünk a technika segítségével! Sokak egyik kedvenc gyermekkori emléke a bohócok, állatszelídítők és zsonglőrök trükkjeivel tarkított előadás, amelynek színfalai mögé tekinthetünk be holnap délután 3 órától.

Margaret Atwood nálunk is a Szolgálólány meséi c. könyvével (és az ebből készült sorozat miatt) lett ismert, de népszerűsége hosszú évek óta töretlen. Ismerjük meg egy kicsit jobban a munkásságát!

2020.06.09.

Idén ünnepelné 115. születésnapját Rejtő Jenő. Ebben a cikkben rövid ajánlókat olvashatunk az író legnépszerűbb regényeiről. Ha valaki még nem ismeri Piszkos Fred kalandjait, annak itt az ideje, hogy kézbe vegye a könyvet!

Ismét egy helyi virtuális kiállítás! A Biatorbágyi Általános iskola tanulóinak alkotásait tekinthetjük meg ebben a videóban.

KVÍZKEDD:
Itt a legújabb feladatlap, ami tovább követi az előző hét medvés témáját, de most a talán leghíresebbikről kérdezi a játékosokat. A gyerekek nagy kedvence Micimackó és barátai állnak a kérdések középpontjában ezen a héten, a többfordulós játékunk legújabb fordulójában, aminek a végén a legtöbb helyes választ beküldők között értékes könyvcsomagot sorsolunk majd ki.
Jó játékot!
Az eheti feladat megtalálható ide kattintva.

Emlékeztetőül 😉
A könyvtár online programjairól egy kis összefoglaló.
IDŐKAPSZULA: ki hogyan éli meg a karantén nehezítette időszakot? A később elásásra váró kapszulában elhelyezendő lapok kitöltésében az egész család részt vehet!
KVÍZKEDD: több fordulós, internetes feladatlapok kitöltéséből álló játék, melynek legújabb fordulója keddenként kerül megosztása.
POZITÍV PÉNTEK: felemelő történetek, amik segítenek szebbé tenni a hétvégét és a következő hetet, Olvasóktól az Olvasóknak. Várjuk a történeteket ezen a héten is!
SZABADULÓSZOBA: már négy virtuális szabadulószobánk is elérhető, a Varázslatos könyvtár, a Kalandozás a 18. században, az Irány a Grund! és
Ezenkívül van Olvasóklubunk és Virtuális Harry Potter Klubunk is, valamint online kézműves-foglalkozásokkal is jelentkezünk!
A linkek az anyagokhoz megtalálhatóak a honlapunkon és a Facebook bejegyzések között is.

Kreatív könyvbemutatóra kerül majd sor most csütörtökön (június 11-én) Kertész Erzsivel. A kreativkonyvbemutato Facebookos oldal szervezésében Berg Judit és Kertész Erzsi közösen írt, "A négy madár titka" c. könyvet ismerhetjük majd meg. A bemutató este 5 órakor kezdődik.

Mi a közös a "Harry Potter és a Bölcsek kövében", az "Éhezők viadalában" és "A Da Vinci-kódban"? Bizony nem más, mint hogy a kiadók és a kritikusok úgy gondolták egyik könyv sem tarthat érdeklődésre az olvasók körében. Ma már tudjuk mekkorát tévedtek akkor azok, akik elé kerültek ezek a kéziratok vagy könyvek, de ebből is látszik, hogy az Olvasó az, aki végül dönt arról, hogy egy könyvnek sikere lesz-e vagy sem. A cikkben további hasonló utat megjárt könyvet találunk.

2020.06.08.

Kezdődik az új hét, ami azt is jelenti, hogy újra lehet nekünk rövidebb vagy hosszabb történeteket küldeni a POZITÍV PÉNTEKRE! Kivel mi jó történt a hétvégén? Osszuk meg egymással, hogy a következő szombat és vasárnap is kicsit jobban induljon majd. ☺️ Szeretettel várjuk az e-maileket (konyvtar[@]biatorbagy.hu) vagy az üzeneteket messengerben a Facebookon!

Presser Gábor hangjátéka "A bűnös" már elérhető online és ingyenesen. A szerzemény Esterházy Péter és Szüts Miklós azonos nevű kötetéből született.

Rona Žulj "Nevet a Nap" c. előadását tekinthetjük meg, egészen június 9-én éjfélig a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadásában.
A darabról és a színházról bővebben itt.

Június 11-től kezdve minden héten egy európai roma színházi előadást mutat be a Független Színház.

2020.06.05.

Stephen King nálunk is az egyik legkeresettebb író, akinek horror történetei mellett, "A Setét Torony" c. dark fantasy sorozata is igen népszerű.
Az ő tíz kedvenc könyvének listáját tekinthetjük meg az alábbi linkre kattintva. A listán nem csak George Orwell 1984-e, de J.R.R. Tolkien Gyűrűk Urája is helyett kapott. Ki melyiket olvasta? ☺️

Jó hír az H. P. Lovecraft rajongóknak! Hamarosan zsebkönyv formában is megjelenik a második válogatás az író legnépszerűbb műveiből.

POZITÍV PÉNTEK:
Ezen a héten Csikós Zsuzsa nagyon jó hírt szeretett volna megosztani velünk, köszönjük szépen neki és sok sikert majd az új kalandokhoz!
"Péntek van és hosszú idő után végre eljutottam a fodrászhoz. Mámorító érzés. Már belenézhetek a tükörbe, és plusz emberek között jöttem-mentem.
Jól indul a napom. Két hónap után rácsodálkozom a világra. Úgy érzem magam, mint kisgyerek, akit hosszú-hosszú idő után újra kivisznek a játszótérre.
No, szóval, új frizura, napsütés, még egy kis bevásárlás. Szép az élet. Apróságok, de boldogítanak.
Bekóválygok a boltba fél tizenkettőkor. 9 és 12 óra közötti idősáv az enyém. Aranyos pénztáros hölgy megállít, hogy „el tetszett már múlni 65 éves”?
Automatikusan válaszolok, hogy még nem. (Bár már csak 2 hét választ el)
Akkor csak 12 után tetszik tudni vásárolni.
Majdnem a nyakába ugrottam, hogy ilyen fiatalnak lát.
Nézelődök, mint a tanyasi kutya, mikor betonútra téved. Megcsörren a telefonom. Ingatlanosom hív, aki segédkezik a házam piacra dobásában. Jelentkezett egy vevő.
Zsuzsa, jelentkezett egy vevő, de csak … ennyit ad érte.
Szó sem lehet róla, ennyiért nem adom.
10 perc múlva.
Zsuzsa az új ajánlat... ennyi.
Ez már megfontolandó, de menjünk még feljebb.
Jött is az újabb ajánlat, amit elfogadtam. A hölgy (aki egyébként Spanyolországból nézte ki a házat egy hirdetésben), látatlanban vételi ajánlatot adott, amit azóta meg is erősített egy szándéknyilatkozattal is. Átutalt egy kis biztosítékot és kifizette az ügyvédet. Én még most is csak ámulok-bámulok és hitetlenkedek. Van ilyen? Van! Közben azért intézem az intéznivalókat. A hazautat már táncolva, énekelve és széles mosollyal az arcomon tettem meg. Nem kicsit keltettem feltűnést. Számomra ez egy igazán pozitív nap volt."
Ha valaki szeretne velünk és az Olvasókkal megosztani hasonló örömhíreket, az megteheti akár a Facebookon, üzenetben elküldve, akár e-mailen keresztül a konyvtar[@]biatorbagy.hu-t használva.
Tegyük szebbé együtt a péntekeket! ☺️

Gryllus Vilmos Gyermeknapi koncertje elérhető a Facebookon. Jó szórakozást hozzá! ☺️

Több mint tízezer első világháborús és régi erdélyi fotót tett közzé tegnap az Országos Széchenyi Könyvtár. A képeket böngészve képet kaphatunk arról, milyen is lehetett az élet akár száz évvel ezelőtt.

"Dunapest" lesz a címe Vámos Miklós szeptemberben érkező új regényének. A kötet már előrendelhető a kiadó honlapjáról, de természetesen a megjelenést követően elérhető lesz nálunk a könyvtárban is.

2020.06.04.

A Zafféry Károly Szalézii Középiskola készítette azt a szabadulószobát, aminek segítségével szeretnének nem csak megemlékezni Trianon 100. évfordulójáról, de segíteni a gyerekeknek, hogy jobban megismerjék mi is történt akkoriban.
Bővebben a békediktátumról és az aláírásról itt.

Virtuális kiállítás Trianon emlékére a Szépművészeti Múzeumtól. 

KVÍZKEDD
Eheti feladványunk gyermekkorunk kedves medvéit helyezte középpontba. A feladatok segítenek eszünkbe juttatni, miért is szeretjük azokat a meséket, amik medvékről, macikról szólnak. Most még plusz pont is jár azoknak, akik beküldenek egy rajzot, a feladatlap végén leírtak szerint. Amik eddig beérkeztek igen aranyosra sikerültek, köszönjük szépen!
Eheti kérdőívünk:
Medvék

A nálunk is gyakori és népszerű vendég, a Bábos Mesekuckó ajánlásával érkezik ez a mese, a kukac és alma kalandjairól. ☺️

2020.06.03.

Biztosan sokan próbáltuk már elképzelni vajon milyen lehetett az élet az ókori Rómában vagy akár Egyiptomban. Vagy szerettük volna megmutatni ezt a gyerekeknek, akik kérdeznek arról, hogyan éltek az emberek több ezer évvel ezelőtt. Ebben nyújtanak segítséget ezek a videók, amiket a New History Youtube csatornáján tekinthetünk meg.

Élő akusztikus koncert a Facebookon. A következő koncerten is meghallgathatjuk majd Halász Judit Micimackóját, Weöres Sándor Bóbita, bóbitáját és még sok, a gyerekek által nagyon szeretett dalt.

Biatorbágyról is sokan utazunk rendszeresen Kelenföldre, így jó hír nekünk is, hogy lehetséges, hogy a régi vasút épületéből végre valami új születhet.

Március óta zajlanak a kísérletek a Csopa Ovi- és Sulikaland keretében. A kísérleteket Kémcső Jenő és Spatula Sára végzi.
A webepizódokat itt megtalálhatjátok. Jó kísérletezést!

Trianoni megemlékezés holnap a Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ szervezésében. A hangszóróval kezdődő ünnepség délután fél ötkor kezdődik.

2020.06.02.

VIRTUÁLIS KÖNYVTÁRI SZABADULÓSZOBÁK:
Indul a hét, de akik inkább játékos kihívásra vágynak, azokat várják online elérhető szabadulószobáink, amik nem olyan könnyen megoldhatóak, mint elsőre tűnik. 😉😄
Vár mindenkit szeretettel a Varázslatos Könyvtár és a Kalandok a 18. században és az Irány a Grund és a Meseországba és a Kalandozások a történelemben!

KVÍZKEDD:
Eheti fejtörőnkben híres medvékkel kapcsolatos feladványokat kell megfejteni a többfordulós kvízjátékunkban. Mindenki ismeri Micimackót, de vajon rajta kívül hány ismert medve rejtőzik a világban, könyvek lapjai közé bújva?
A feladatlap elérhető itt.

Bár az idei Budapesti Wagner-napok elmarad, de helyette ingyenesen elérhetővé válik egy teljes fesztiválnyi előadás a MÜPA oldalán. A fesztivált június 18. és 27. között tekinthetjük majd meg.

Most ingyenesen olvasható Szabó Magda Pilátusa a Digitális Irodalmi Akadémia oldalán.

2020.05.31.

A különleges gyermeknapi programokat megtaláljátok itt:
Gyermeknap 2020

2020.05.29.

Az első, nagy sikerű Pompeii-t bemutató tárlatvezetés után tegnaptól elérhető az újabb, a vikinget életét bemutató kiállítás a British Museum Youtube csatornáján.

IDŐKAPSZULA
Kinek mi kerül majd az időkapszulába? Csak a könyvtár oldaláról letölthető lapok vagy esetleg valami más is? ☺️

POZITÍV PÉNTEK:
Bár péntekenként olyan történeteket szoktunk megosztani, amik Olvasóinktól érkeznek és Olvasóiknak szólnak elsősorban, de most az egyszer szerettünk volna mi, a könyvtárban dolgozók köszönetet mondani így is mindenkinek, aki az elmúlt időszakban nem csak a Facebook oldalunkat és a honlapunkat kereste fel rendszeresen, de tudtunkra adta más módon is, hogy hiányzik neki az olvasás, a könyvtárba járás.
Reméljük mindenki tudja, hogy sokat jelentenek az olvasói visszajelzések és interakció, még ha nagy részt virtuálisan is, ezekben az időkben. ☺️
Köszönjük szépen és előre is szép hétvégét mindenkinek!
Jövő héten pedig ismét egy olvasónk által megosztott történettel jelentkezünk, amit el lehet nekünk küldeni itt is, vagy a e-mailben is! (konyvtar[@]biatorbagy.hu)

2020.05.28.

Néhány napja indult az élő felolvasásokat megosztó sorozat a Francia Intézet Facebook oldalán, ahol Boris Vian műveit olvassák fel magyarul és franciául is. Nagy segítség lehet franciául tanulók számára!

Még elérhető "a dzsungel könyve" c. előadás a Harag György Társulat előadásában, de már csak pár óráig, ezért érdemes gyorsan megnézni!

Kifejezetten a művészfilmek rajongóinak hozták létre a Cinego-t, az előfizetéssel használható magyar streamingoldalt.

POZITÍV PÉNTEK:
felemelő történetek, amik segítenek szebbé tenni a hétvégét és a következő hetet, Olvasóktól az Olvasóknak.
Várjuk szeretettel az írásokat még erre a hétre is! ☺️

2020.05.27.

Új könyvet találni néha nagyon könnyű, néha nagyon nehéz, mert a választási lehetőségek száma folyamatosan növekszik. Ebben segíthet az idei az "Év Gyerekkönyve Díj" jelöltjeit bemutató lista.
Jó böngészést!

Ma este az űrutazás szempontjából rendkívül fontos kísérletet tesz a SpaceX, amit élőben is végigkísérhetünk majd a cég Youtube csatornájának segítségével. 🚀

Nagyon jó hír a Harry Potter rajongóknak! Egy új, a Harry Potter-sorozattól teljesen független mesesorozattal jelentkezett kedden J.K. Rowling brit írónő, a The Ickabog című könyv első részlete máris elérhető az interneten, ahol ingyenesen lesz hozzáférhető az egész történet.

Szekeres Adrien jótékonysági koncertje az korlátozások miatt nehéz helyzetbe került művészek javára holnap este 8 órától.

2020.05.26.

Lista olyan Youtube csatornákról, amik nem csak lekötik a gyerekeket, de tanítanak is nekik valamit. 😉

Színház otthonról!
A Madách Színház élőben az ön otthonában című sorozatának első darabjaként június 4-én mutatják be Carol Rocamora amerikai írónő Örökké fogd a kezem című művét. Az előadás helyszíne Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter lakása, ahonnan élőben sugározzák a bemutatót június 4-én 20 órakor.
Az előadásokat a Madách Színház honlapjáról lehet majd elérni, és jegyvásárlásra is ott lesz lehetőség május 26-tól (azaz mától). Az előadássorozat különlegessége, hogy valós időben sugározzák, csak akkor tekinthető meg, később nem visszanézhető!

KVÍZKEDD
Eheti játékunk a magyar népmesék világába repíti el a kvíz kitöltőit. Benedek Elek meséi után a népszerű rajzfilm változattal kapcsolatban tettünk fel kérdéseket.
A válaszok megtalálásában segít a MEK és a Youtube-on megosztott mesefilmek is.
Jó megfejtést! 😄✏️

A SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) készített néhány felirattal ellátott, jelnyelvi videót az ELTE Egyetemi Könyvtárával együttműködve, a bezárt könyvtárak működéséről.

2020.05.25.

Lassan mindenhol megérik a cseresznye, ez is alapjául szolgálhat egy POZITÍV PÉNTEKRE beküldött történetnek! 😉 Várjuk szeretettel az írásokat akár Facebookon, akár e-mailben! (konyvtar[@]biatorbagy.hu)

Virtuális séták az ókor birodalmában! Vár Hellász, Róma és Egyiptom is!

Ingyenes lehetőség Wagner világhírű "A Nibelung gyűrűje" opera-ciklusának megtekintésére.
Bővebben a műről.
Itt pedig a link magukhoz, a videókhoz.

Ludwig van Beethoven: Prométeusz teremtményei – nyitány op. 43 előadása virtuálisan a Kalamazoo Symphony Orchestra előadásában.
Prométheuszt a tűz elhozatala, a mesterségek ismeretének tanítása és az áldozatbemutatás gyakorlatának bevezetése miatt a civilizáció atyjának tekintették. Hallgassuk szeretettel ezt a nyitányt, ami jó belépő lehet a komolyzenével még csak ismerkedők számára is! Bővebben Prométeuszról.

2020.05.22.

Másfél órás, angol nyelvű, tárlatvezetésen vehetünk részt a BBC tudósítóinak segítségével a British Museumban. A Pompeii-t bemutató 90 perces filmben nem csak a tárlattal ismerkedhetünk meg, de világhírű szakértők is mesélnek majd a kiállított tárgyakról.
Jó szórakozást!

Letölthető matematika, magyar és környezetismeret tantárgyakhoz kapcsolódó felmérők, szöveges és rajzos feladatok, készségfejlesztő játékok, kézműves ötletek és mesék elsőtől negyedik osztályosoknak a Szülővilág oldalán!

"Könyvmolyképző - Magyar szerzők könyvmaraton" az Alexandra Könyvkiadónál. Itt az alkalom, hogy támogassuk a magyar írókat, miközben kedvezményesen vásárolhatunk könyveket! ☺️

Ebben a hónapban az Virtuális Harry Potter Klub újfajta formában jelentkezik. Ez alkalommal kirakósok segítségével kapjátok meg az idézetet, amit a "Legendás állatok és megfigyelésük" c. filmben (és annak hivatalos szövegkönyvében) találhattok. A hét varázslatos, Harry Potter világával kapcsolatos kirakót és a feladatok megoldását azok is megpróbálhatják, akik nem lépték még át a Roxfort képzeletbeli küszöbét. De vigyázzanak, aki egyszer belép ebbe a világba, nem biztos, hogy valaha is elhagyja! ;) Az előző hónap két kvíze is megtalálható természetesen a honlapunkon!
Link a feladatlaphoz.

 

Albert Camus "Pestis" c. regénye az elmúlt hónapokban a sikerlisták élére ugrott, ahogy erről mi is írtunk korábban. Most exkluzív Camus-szöveg olvasható a Nyugati tér blogon, ami csak 30 napig érhető el ezen a felületen (május 20-tól számítva).

POZITÍV PÉNTEK:
Ezen a héten is érkezett be olyan történet, ami mosolyt csalhat az arcokra. Köszönjük szépen Csikós Zsuzsának, hogy folyamatosan megosztja velünk a vidéki élet szépségeit humorosan bemutató rövidke írásait!
Ha valaki szeretne csatlakozni hozzá, csak annyit kell tennie, hogy beküld nekünk akár a Facebookon, akár a honlapunkon megadott e-mail címen, egy rövidke (vagy akár hosszabb!) történetet, ami jobbá, szebbé teheti mindenki hetét.
Kellemes hétvégét!
„Ma elütött egy madár. És ezt szó szerint értem. Ki sem teszem a lábam a portámról, és mégis történik velem valami. Ez úgy történt, hogy a kertben mentem a hatalmas, nagy lombozatú cseresznyefa mellett, és hallom ám, hogy valaki motoszkál a sövényben. Ez tőlem olyan 4 méterre lehet. Lépek kettőt, megzörren a bokor és felszállásra készül a madár. Nem tudom a biológiai besorolását, de akkora volt, mint egy fekete rigó. Szóval felszálláshoz készülődik, de a start egy kicsit nehézkes. Rövid a kifutópálya, kevés a felhajtó erő. Piszkosul csapkodott a szárnyával. Hiába, mire elért hozzám még csak fejmagasságban (az én fejem) volt. Jók a reflexeim, konstatáltam. Hú, ezt megúsztam. Egy lépés előre, és a jelenet megismétlődik. Ez egy másik madár volt, Ő is onnan jött. Lehet, hogy a párja volt? Lehet, hogy az ott a bokor tövében egy szerelmi fészek? A vérnyomásom biztosan magasabb volt, mint a madarak röppályája. El is döntöttem, énekelve fogom megközelíteni a cseresznyefát.”

2020.05.21.

90 magyar filmklasszikus nézhető ingyen most már YouTube-on is. A filmek listáját a cikkben találhatják.

Folyamatosan növekszik azon hírességek listája, akik részt vesznek az első Harry Potter könyv felolvasásában. Stephen Fry, Simon Callow, Bonnie Wright (Ginny Weasley), Evanna Lynch (Luna Lovegood) után most Jamie Parker és a "Harry Potter és az elátkozott gyermek" Broadway adaptációjának szereplői olvassák fel a hatodik fejezetet. A videók megtekintéséhez csak regisztráció szükséges.

Itt az újabb Virtuális Szabadulószoba! Ez alkalommal a Pál utcai fiúkkal együtt játszva kell megoldani a könyvhöz, filmhez és a musicalhez kapcsolódó feladatokat. Senkit se riasszon el az, hogy a könyv kötelező olvasmány, a feladatok játékosak lesznek! Ha valaki nem látta még a filmet, az most megnézheti a Youtube-on a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívumnak köszönhetően.
Jó szórakozást és irány a Grund!

Erdei iskola igazi erdészekkel! Otthonról az erdőbe: online erdei iskolai foglalkozásokat indítanak az erdészeti erdei iskolák a környezeti nevelés jegyében.

Bendl Vera a Pagony egyik legújabb szerzőjének új regényének első fejezetét olvashatjuk a Pagony oldalán. Főszereplője Berci, aki először nagyon örül, hogy nem kell iskolába járnia, de aztán kiderül, hogy ez nem jelenti azt, hogy nincs tanulás, viszont a nagymamáját nem láthatja olyan gyakran, mint szeretné.

2020.05.20.

Jövő héttől (május 25-től) bővül a könyvcsomagok átvételének ideje! Már nem csak délelőtt 11 órától 12 óráig lehet jönni (időpont alapján) hanem délután 14:30 és 15:30 között is, természetesen az óvintézkedések teljes körű betartásával dolgozik a könyvtár!

A BonBon Matiné Youtube csatornáján különböző hangszereket ismerhetünk meg Győző bácsival. Az első videóban a hegedűről volt szó, azóta pedig felkerült már 20 hasonló témájú videó is.

Óbudai Danubia Zenekar Online énekóráinak első részéből megtudhatjuk mire jó, ha jó egyáltalán valamire, a karmester. 😄

2020.05.19.

Gyereknap alkalmával egy nap alatt körbeutazhatjátok Magyarország bábszínházait a fotelben ülve!

Gyereknapi könyvakciók az Alexandra Könyvkiadónál.

KVÍZKEDD
Itt az újabb forduló! Eheti két részes feladatlapunk első felében népszerű mesehősöket kell beazonosítani, a második részben pedig a Dzsungel könyve szereplőinek neveire vagyunk kíváncsiak. 😊
Jó szórakozást!
Ki vagyok én? és A dzsungel könyve

Agócs Írisz Facebook oldalán megtanulhatunk állatokat rajzolni! A legújabb oktató képen nem mást, mint a hangyászt láthatjuk. ☺️✏️
Jó rajzolást!

Hoffer Károly meséli el Lázár Ervin "A hétfejű tündér" c. meséjét a Budapest Bábszinház youtube csatornáján megosztott videóban. Esti mesének tökéletes!

2020.05.18.

Virtuálisan bejárható a Vajdahunyad vára is!
(baloldalt alul lehet választani: lejátszani, amit az oldal ajánl, és lehet "sétálni", szintet választani)

- Mi leszel ha nagy leszel?
- Űrhajós!
Sokunk válasza volt hasonló gyerekként, de nem sokan jutottunk el az álom valóra váltásáig. Egészen idáig, mert a SpaceX-nek köszönhetően, most kipróbálhatjuk magunkat ha másként nem is, de virtuális űrhajósként!

A DM és a Vasúttörténeti Park idén igazán különleges programmal készül gyereknapra. A Vasúttörténeti Park Facebook oldalán és Youtube csatornáján követhetik a gyerekek és szüleik az egymás utáni izgalmas programokat, melyek házigazdája Horváth Szilárd lesz.

2020.05.15.

Egy kis fejtörő reggelre! Melyik híres magyar költemény első versszakát rejtik az alábbi képen látható emojik? (Megoldás a kép alatt)

(Radnóti Miklós - Bájoló)

Bogyó és Babóca rajongók figyelem! Bartos Erika: Bogyó és Babóca - Mese az elveszett nyusziról című meséjét hallgathatjátok meg a József Attila Könyvtár Dunaújváros videójában.

Könyvtérért rajongók bingója 😄
(A bingó szabályai azoknak, akik esetleg nem ismerik.)

Már két online kézműves-foglalkozásunk is van, a játékokat és az elkészítésüket tartalmazó képeket megtalálhatjátok a Facebookon és itt, a honlapunkon is. 😄

Ha péntek, akkor POZITÍV PÉNTEK!
Csikós Zsuzsa kedves történetével szeretnénk szép hétvégét kívánni mindenkinek!
„Már két hónapja, hogy a karantén szorításában élek. Ki sem dugom az orrom a kapun kívülre. Hozzáteszem, nagy szerencsémre nem lakásban, hanem házban élek, aminek kertje is van. Tehát a jó levegő, a természet adott. Pár lépcső és már kirándulhatok. Szóval én egy társaságkedvelő ember vagyok, de ez az utóbbi hetekben nem volt megvalósítható. Beszélgetni csak a kutyámmal tudok. Megjegyzem jó társaság. Ahogy ő lesi a szavaimat, azt ember utánozni nem tudja. Kutyámon kívül van még egy zöld gyík is a kertben. A napi rutin úgy zajlik, hogy kócosan, kávéval a kezemben lesétálok a kertbe, és az áldott napsütésben melegszem, de ezt a gyík is így gondolja. Mikor már közeledek felé (egészen eddig a számomra láthatatlan) a napozásból egy pillanat alatt fénysebességre vált, és elillan. Én frászt kapok, a kávé kilötyög, és próbálkozom a normál légcserével.
Egyik délelőtt a szobából tartottam kifelé a konyhába és a nyitott bejárati ajtóba, a küszöbön belül egy aranyos kicsi fekete rigó nézelődött kifelé. Alaposan szemügyre vette a tőle másfél méterre alvó Mangót (kutya). Én a szobaajtóban, a madár a bejárati ajtóban, Mangó pedig édesdeden durmol. Idilli kép volt. Pár nap múlva pedig a házammal szemben lévő szőlőskertben legelészett egy édes kis őzike. Őt nézhettem vagy három percig. Megkoronázta a napomat.”

2020.05.14.

A héten minden este új előadást tesz megtekinthetővé a MET vagyis Metropolitan Opera. Az ingyenes előadásokat 24 óráig lehet megtekinteni, az angol nyelvű lista itt található meg.

Rövid kis videókat találhatunk Alma és Véda Youtube csatornáján, amik segíthetnek a gyerekeknek rajzolni tanulni. A kicsiknek készült videók között például szerepel olyan, amiben 1-9-ig a számokat állatokká alakíthatjuk át.
Jó rajzolást kívánunk! ☺️

Nem csak gyerekeknek tudunk rajzleckét ajánlani! Felnőtt fejjel sem késő elkezdeni a ceruzahasználat próbálgatását, amihez ez a videó nyújthat egy kis segítséget.

Könyvgyűjtés gyereknapra! Igaz, hogy a gyűjtés helye budapesti, de azért reméljük sok gyereknek tudunk majd közösen örömet okozni. ☺️

2020.05.13.

Harry Potter rajongók figyelmébe! Már a harmadik fejezetnél tart a hírességek előadásában ingyenesen (csak regisztrációhoz kötött) meghallgatható Harry Potter és a Bölcsek Köve felolvasása. A legújabb fejezetet pedig nem más, mint Eddie Redmayne vagyis Göthe Salmander olvassa fel, akit a Legendás állatok és megfigyelésük c. filmből ismerünk.
Irány a Wizarding World!

Kovács Margit Kossuth-díjas magyar kerámiaművész, érdemes és kiváló művész alkotásaiból tekinthetünk meg egy kiállítást, virtuálisan a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum oldalán.

Újabb beszélgetés Dr. Konta Ildikó Mária szakpszichológussal, most az időseket érintő kérdésről.

Már két virtuális könyvtáros szabadulószobánk is van!
Vár mindenkit szeretettel a Varázslatos Könyvtár és a Kalandok a 18. században!
A feladatokat elsősorban nagyobb gyerekeknek állítottuk össze, de a felnőttek is élvezhetik a feladatok megfejtését.

2020.05.12.

Május 10-én ünnepeltük a Madarak és Fák napját, erről olvashatunk a National Geographic oldalán egy rövid cikket. Az OSZK oldalán pedig a témához kapcsolódó vers- és regényrészleteket olvashatunk.

Játékos matematikai feladat a művészet bevonásával A Szépművészeti Múzeum Facebook oldalán. Sok sikert a feladat megoldásához!

KVÍZKEDD:
Itt az új két részes feladatlap! Az első részben a kirakós megoldása után ismert mesehősöket kell beazonosítani, a második részben pedig közkedvelt mesékből vett idézetekből kell kitalálni melyik meséről is van szó. Jó szórakozást kívánunk!
Kirakó és Idézetek

Még tíz napig lehet jelentkezni a PMAMI képzéseire! A kultúra fontos része az életünknek és az olvasás mellett talán a zene a második legnépszerűbb formája annak, hogy hozzáadjuk azt a mindennapjainkhoz.☺️

A könyvtár online programjairól egy kis összefoglaló, ha valaki lemaradt volna esetleg valamiről. ☺️
IDŐKAPSZULA: ki hogyan éli meg a karantén nehezítette időszakot? A később elásásra váró kapszulában elhelyezendő lapok kitöltésében az egész család részt vehet!
KVÍZKEDD: több fordulós, internetes feladatlapok kitöltéséből álló játék, melynek legújabb fordulója keddenként (vagyis ma) kerül megosztása. A legutóbbi feladatlap kirakósokat és idézeteket tartalmaz és a kisebbek biztosan nagyon fogják élvezni!
POZITÍV PÉNTEK: felemelő történetek, amik segítenek szebbé tenni a hétvégét és a következő hetet, Olvasóktól az Olvasóknak. Várjuk szeretettel a történeteket!
SZABADULÓSZOBA: már két virtuális szabadulószobánk is elérhető, a Varázslatos könyvtár és a Kalandozás a 18. században.
Ezenkívül van Olvasóklubunk és Virtuális Harry Potter Klubunk is, valamint online kézműves-foglalkozásokkal is rendszeresen jelentkezünk!
Az anyagokhoz megtalálhatóak itt a honlapunkon és a Facebook bejegyzések között is.

2020.05.11.

Ma is lehet időpontot foglalni 9 órától egész délután 2-ig! Bővebb információ a múlt heti, pénteki hírekben!

Nem csak világsztárok adnak otthonról koncertet, a mi, igencsak nagy népszerűségnek örvendő, "helyi sztárjaink" (és ezt a legnagyobb elismeréssel írjuk!) sem maradnak ki a sorból. Éles Gábor otthoni koncertje, hogy jól induljon a hét! 😊

Ki milyen kincset rejt majd el az IDŐKAPSZULÁBA? A letölthető feladatlap megtalálható itt, a könyvtár honlapján! Kíváncsian várjuk, ki mit szeretne megőrizni ebből az időszakból. 😊

Hétvégén Kendőlengetős varázskoncert volt, még ha "csak" felvételről is! Ha valaki esetleg lemaradt volna, az most is megnézheti a felvételt! ☺️

Holnap érkezik a KVÍZKEDD újabb fordulója, de addig még bőven van idő kitölteni a múltheti feladványt! ☺️😉
A görög istenekkel kapcsolatos kérdések itt találhatóak: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2020.05.08.

Kedves Olvasóink!
Jó hírünk van a kölcsönözni vágyóknak!
MEGKEZDTÜK A KÖNYVCSOMAGOK ÖSSZEÁLLÍTÁSÁT! LEHETŐSÉG VAN A KÖNYVEK VISSZAHOZATALÁRA ÉS KÖLCSÖNZÉSÉRE!
A koronavírus-járvány miatt könyvtárunk 2020. március 17-től személyesen nem látogatható.
Késedelmi díjat továbbra sem számolunk fel, de lehetőséget nyújtunk a könyvek VISSZAHOZATALÁRA és KÖLCSÖNZÉSÉRE.
2020. május 11- 22. között hétköznap 11-12 óráig.
Az udvaron, a belső ajtónál vehető át a könyvcsomag.

A SZOLGÁLTATÁSRA CSAK IDŐPONT FOGLALÁSÁVAL VAN LEHETŐSÉG!
IDŐPONT FOGLALÁSA:
9-14 óráig:
Telefon: +36 23 310 028 (mobil)+36 70 507 5510
email: konyvtar[@]biatv.hu ; konyvtar[@]biatorbagy.hu
Személyesen a kapun lévő postaládába bedobott cédulával.

Csak az tud kölcsönözni, aki az eddigi kölcsönzéseket visszahozza.
3 db könyvet lehet előjegyzéssel kérni.

A szolgáltatást kísérleti jelleggel működtetjük, így a változtatás jogát fenntartjuk!
Köszönjük megértésüket.

Két élő bemutatóval is készül a Madách színház júniusban!

POZITÍV PÉNTEK
Eheti történtünket Puskás Nórától kaptuk, nagyon szépen köszönjük! ☺️
"Mákos tészta
Gyerekkoromban nagymamám gyakran készített tésztát ebédre. Ámulva figyeltem, ahogy Busi dolgos kezei liszt, tojás, só és víz elegyéből pillanatok alatt hatalmas aranyló tésztakorongokat varázsolnak. Villámgyors metélés után belezuttyintotta a lobogó vízbe, s lett belőle krumplis tészta, túrós csusza vagy káposztás cvekedli. És persze szilvalekváros derelye, mert ettől nő a legénynek az ereje. Vagy a megunhatatlan mákos tészta.
Mi legyen az ebéd? Kezdtem kifogyni az ötletekből. Legyen túrós derelye! Legyen, de nem volt a fagyasztóban. Nem is szeretem annyira a boltit, mert túl vastag a tésztája. Nekiálltam tésztát gyúrni. Lassan ráállt a kezem, felidéztem nagyanyám gyakorlott mozdulatait. Ráeszméltem, hogy nekem ez megy! A szilvalekváros és túrós barátfülék hamar elfogytak.
Meséltem anyunak, mekkora sikert aratott életem első derelyéje. Nem is olyan macerás elkészíteni, mint gondoltam. Hát, igen. Busi képes volt arra, hogy iskolából hazajövet, ha egyikünknek nem volt ínyére az aznapi ebéd, amíg ledobtuk a táskát, átöltöztünk és kezet mostunk, összedobott egy mákos tésztát.
Vasárnapról csak leves maradt hétfőre. Mi legyen hozzá? Gondoltam egyet, begyúrtam egy adag tésztát. Mákos tészta lett belőle."

Online Kézműves!
Eheti, az interneten elérhető kézműves-foglalkozásunk során, kézzel készített építőkockák elkészítését mutatjuk be. Részletek a Gyermekkönyvtár / Rendezvények oldalon! 

2020.05.07.

Nem csak külföldi híres múzeumoknak vannak virtuális gyűjteményei, a Szépművészeti Múzeum Régi Magyar Gyűjteménye is megtekinthető a virtuális kiállítóterem segítségével!

Elérhetővé vált a második virtuális szabadulószobánk, amiből a kiszabaduláshoz az Időfutár c. nagy sikerű könyvsorozat adhat segítséget, de nem szükséges az ismerete a játék élvezetéhez! Kellemes kalandozást kívánunk a 18. században!

Holnap péntek, ami nem jelent mást, mint POZITÍV PÉNTEKET! ☺️ Még van idő beküldeni ami a héten történt és másokkal megosztva szebbé tehetné a hétvégét! Írhatnak nekünk a Facebookon is, vagy küldhetnek e-mailt a konyvtar[@]biatorbagy.hu-ra. Azoknak, akik már küldtek be, köszönjük szépen!

2020.05.06.

Jó reggelt és szép napot mindenkinek! ☺️
Tegnap felkerült a KVÍZKEDD legújabb feladatlapja, de ezen kívül van még online SZABADULÓSZOBÁNK is (amiből a következő érkezik csütörtökön!), kézműves-foglalkozásunk is és a Harry Potter rajongókról sem feledkeztünk meg. 😄

Nagyon jó hírünk van a Harry Potter rajongóknak! A hivatalos HP rajongói oldalon (Wizarding World) tegnaptól kezdve elérhető az első könyv Harry Potter és a Bölcsek köve eredeti változatának (Harry Potter and the Sorcerer's Stone) első fejezete, amit nem más, mint a filmekben a kis túlélő megformálásért felelős Daniel Radcliff olvas fel. Ez az első videó regisztráció nélkül érhető el, sőt annak, aki inkább csak hallgatni szeretné Daniel a Spotify-on keresztül ezt is megteheti. A következő fejezetek, amiket hírességek olvasnak majd fel (David Beckham, Stephen Fry) már regisztráció után lesznek elérhetőek, de a regisztráció ingyenes és mindenki számára elérhető, így reméljük nem lesz senkinek gondja vele. ☺️
Jó szórakozást kívánunk az első fejezethez és aki még nem tette meg, az részt vehet az első Virtuális Harry Potter Klubunkon is! 😉😀🧙‍♂

A nálunk is népszerű előadás-sorozatot tartó Ujvári Gabriella tanácsait hallgathatják meg a Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ videósorozatának keretén belül. ☺️

Letölthető (pdf formátumban) a Karikó János Könyvtárban megtalálható új könyvek listája. Új könyvek alatt az idén beszerzett könyveket értjük, tehát minden olyat, ami 2020. januárja óta került az állományba. Természetesen ezen felül is renget könyv várja majd az Olvasóinkat, de talán kicsit könnyebb lesz így tájékozódni a legújabbakról.

Andy Warhol kiállításra is elmehetünk, ha csak virtuálisan is. A bezártságot nem könnyű kezelni, de a még mindig növekvő számú virtuális kiállítások sorába a londoni Tate múzeum színes gyűjteménye is belépett márciusban, erre szeretnénk most felhívni a figyelmet.

2020.05.05.

Közlekedésbiztonság témával indít meseíró- és rajzpályázatot a Magyar Autó Klub!

KVÍZKEDD:
Itt az újabb forduló! Ezen a héten a kicsit idősebb gyerekeknek szerettünk volna kedvezni, ezért a görög istenekkel kapcsolatosak a kérdések. Köszönjük szépen mindenkinek, aki velünk játszik és sok sikert erre a hétre is!
Görög istenek.

A Biatorbágyon is mindig telt házas koncerteket adó Halász Judit is várja a pályázni kívánók műveit! 6 és 19 éves kor közöttiek küldhetnek be egészen június közepéig mesét, verset vagy prózát. Részletek itt.

POZITÍV PÉNTEK
Bár még a hét elején vagyunk, de azért várjuk szeretettel az olyan történeteket, akár rövid, akár hosszú formában, amivel kicsit szebbé tehetjük majd a pénteket! ☺️

2020.05.04.

Bujtás Zoltán gömbpanorámás felvételeivel szeretnénk kellemes hetet kívánni előre is minden kedves Olvasónknak!

A múlt heti sikerre való tekintettel megismételjük a régi folyóiratok elvitelének lehetőségét! Holnap (május 5) és holnap után (május 6) reggel 9 órától délután 1 óráig várunk mindenkit a könyvtár bejárata elé, aki szeretne hazavinni folyóiratok régi számaiból vagy régi olvasói ajándékkönyvekből. A könyvek jó állapotúak, de a könyvtárnak nincs rájuk szüksége, ezért szeretnénk elérhetővé tenni őket azoknak, akiket esetleg érdekelnek.
Várunk mindenkit szeretettel holnap!
De ne feledjék, a könyvtár továbbra sincs nyitva!

KVÍZKEDD
Ma még kitölthető az eheti feladatlap! Holnap érkezik a következő, amiben görög istenekkel kapcsolatos feladványokat kell majd megfejteni.
Bogyó és barátai és az Ebugatta ABC.

Május negyedike érthető módon sokak számára a Csillagok Háborúját juttatja eszébe. Idén sem maradnak programok nélkül a rajongók, sőt most az egy napos ünneplés helyett kettő áll rendelkezésre!
Az erő legyen mindenkivel! 😉

2020.05.01.

POZITÍV PÉNTEK:
Ezen a héten többen is meg szerették volna osztani a gondolataikat és képeiket velünk, ezért úgy döntöttünk minden beküldött anyagok felteszünk ide és a honlapra is.
Az első írás a tavaly a könyvtárban Sissiről előadást tartó Kordásné Szász Melindától érkezett.
Köszönjük szépen!
"Pozitív péntek egy háromgyerekes édesanya szemszögéből
Amikor kihirdették a vészhelyzetet, rögtön azon kezdtem el gondolkozni, hogyan is fog menni a 2 iskolás gyermekem és egy ovis gyermek home school-ja. Hála a Jó Istennek jól alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez, rugalmasan, és szépen tudnak, tudunk tanulni együtt. Nálunk a szoros napirend vált be, vagyis tudjuk, hogy a két sulisnak milyen feladatai vannak, kiírjuk és kipipáljuk a megoldott feladatokat. Nyilván vannak nehezebb helyzetek, de megoldódik szépen minden az összefogással.
Ebben a koronavírusos helyzetben nagyon nagy szükség van egy bátorító szóra, az emberek összekapcsolódására. Ezt tapasztalom városomban, hogy ez sikerült is.
Jómagam olyan ember vagyok, aki mindig, mindenben igyekszik meglátni a jót, és alapvetően optimista, pozitív embernek vallom magamat. Hiszem, hogy a szülők magatartása, akár egy ilyen nehéz helyzetben is, példamutató lehet. Ha mi, szorongunk, stresszelünk, ezeket az érzéseket azonnal átveszik a gyermekek is. Ez saját tapasztalatom.
Mi segíthet? közhely, de tényleg: minden napban meglátni a jót, (buddhista tanítás egyébként), örülni apróságoknak, pl: jó az idő, egy illatos virág, egy állatka stb. A rendszeres testmozgás bizonyítottan endorfin hormont termel, amely a boldogság érzetünkért felelős. Ha nem tudtok kimenni, akkor online videók segítségével a lakásban is el lehet végezni egy napi 20-30 perces mozgást, amely egészségvédő hatású. A gyerekeket is be lehet vonni, és máris egy tesióra letudva😊
Sok vitamint lehet enni már tavasszal, ezek is segítenek, hogy jobban érezhessük magunkat a bőrünkben. Nagyon igaz a mondás: Az vagy, amit megeszel😊
Ha már digitális világba csöppentünk a bezárt színházak helyett, esténként házhoz jön a kultúra, hiszen egyre több színház kínál online előadást. Egyik ismerősöm ki is öltözött, sminkelt, mintha valóban színházba menne. Ezek a kis készülődések megint csak pozitivitással tölthetnek el bennünket.
Összefoglalva: ameddig kénytelenek vagyunk karanténban lenni családjainkkal, próbáljuk meg a hasznunkra fordítani ezt az időt: lehet pl. tanfolyamra is járni, zenét hallgatni, tornázni, kézműveskedni.
Mindenkinek kitartást kívánok és sok mosolygós arcocskát😊"

POZITÍV PÉNTEK
A mai második rövidebb történetet Talpa Hajni küldte el nekünk a Heresznyei Könyvtárból.
Nagyon szépen köszönjük!
"Vasárnap, miközben egy nehéz hét után kihajtottam a kecskéket a legelőre, leültem egy öreg fa tuskójára, arra gondoltam, becsukom a szemem, mint régen, mikor Pesten éltem, és egy szebb világra gondolok. Aztán jött a felismerés, hogy most nem is tudok szebbet elképzelni, mint a valóság, és nem akarom becsukni a szemem, mert ezt akarom látni ami most van, ott akarok lenni, ahol most vagyok, azokkal akikkel vagyok. Mindenkinek azt kívánom, hogy élje át az elégedettséget. 🙂"

POZITÍV PÉNTEK
Mai harmadik PP bejegyzésünk Szinnai Krisztina gyönyörű képeit tartalmazza, amiket egy pénteki séta alkalmával készített.
Nagyon szépen köszönjük!

POZITÍV PÉNTEK
Utolsó történetünket Csikós Zsuzsa küldte be, akinek nagyon szépen köszönjük ezt az írást is!
Várjuk jövő hétre is a jelentkezéseket a Pozitív Péntekre akár itt üzenetben, vagy a honlapon (a Hírek oldalon) megosztott e-mail címre.
"Karanténban, esténként sok-sok filmet nézek a TV-ben. Arra a következtetésre jutottam, hogy nem szeretnék olyan géppel repülni, amin Tom Hanks a pilóta.
Filmjei: Sully, csoda Hudson folyón (felszállás után madárütközés, kényszerleszállás a Hudsonon), Számkivetett (a FEDEX gépe lezuhan és egyedüli túlélő), Apolló 13 (ezt mindenki ismeri, meghiúsul a holdraszállás). Mind nagyon jó film. Nekem tetszett. Többször is láttam ezeket a filmeket, de még mindig érdeklődéssel nézem. Szóval nem életbiztosítás azon a gépen utazni, amit Ő vezet. Ezzel együtt imádom a repülést, és még a filmek megnézése után sem lankad a lelkesedésem."

2020.04.30.

Ma 9 órától vihetőek el az újságok! A tegnap már megjelentetett hírt csak újra kiírjuk, hátha szeretne valaki elvinni a folyóiratok régi számaiból, amiket a könyvtár bejáratánál találhatnak meg egészen délután 1 óráig.

Április 30. a magyar film ünnepe 2018 óta, ennek örömére (egészen május 10-ig) a Nemzeti Filmintézet 20 magyar vígjátékot tesz ingyenesen megnézhetővé! A filmek itt érhetőek el.

KVÍZKEDD
Egy kis segítség a feladatlapokhoz! Az első oldalon elhelyezett képekhez a Bogyó és Babóca könyvekben szereplő karakterek nevei jelentik a megoldást, a második "Ebugatta ABC" elnevezésű lapon viszont népszerű regények címeit kell megtalálni az ABC sorrendbe állított betűkből. Jó megfejtést kívánunk!

Itt van Országgyűlési Múzeum oktatóvideó-sorozatának újabb része, melyben a rendi országgyűlések kialakulásáról tanulhatunk.

2020.04.29.

Kedves Olvasóink! Bár a könyvtár továbbra is zárva tart, de jó hírünk van azok számára, akik régi folyóiratokat szeretnének! Most csütörtökön, azaz április 30-án délelőtt 9 óra és délután 1 óra között ingyenesen elvihető lesz több folyóirat régebbi száma a könyvtárból (vagyis a könyvtár bejáratától). Várunk mindenkit szeretettel, de kérjük az egészségügyi előírásokat továbbra is tartsuk be, hogy tudjunk egymásra vigyázni! Könyv kölcsönzésre vagy visszavételre nincs lehetőség, ezért kérjük ne jöjjenek!
Köszönjük szépen a megértést!

Az otthon töltött többlet időt sokféleképpen el lehet tölteni, az egyik mód a társasjáték. Ha valaki újdonságokra vágyik, amik ráadásul magyar nyelven érhetőek el, azoknak lesz ez a cikk hasznos. Az összegyűjtött játékok egy részét meg lehet rendelni, de vannak olyanok is, amiket ha van otthon nyomtatónk magunknak is el tudunk készíteni. Jó szórakozást!

Felkerült a húszezredik kötet is a Magyar Elektronikus Könyvtárba, amit teljesen ingyen, regisztráció nélkül lehet használni.

Három ingyenes tanfolyamot ajánl az Eduline, melyek egyike abban segíthet, hogyan készüljenek fel a vizsgáikra az érettségizők (vagy bárki más, akinek vizsgái jönnek), ha kevés idő áll rendelkezésre a felkészüléshez.

2020.04.28.

Nem csak az írópalántáknak vannak lehetőségei pályázni a héten, rajzpályázatot indít az Office Depot is!

Újra itt a KVÍZKEDD!
Eheti feladatlapunk a kicsik körében népszerű Bogyó és Babóca c. sorozat szereplőihez és könyv címeihez kapcsolódik. Nagyon szépen köszönjük a folyamatos részvételt és jó megfejtést kívánunk erre a hétre is!
Bogyó és barátai és az Ebugatta ABC.

A Néprajzi Múzeum különleges házi videó sorozatot indít. Az epizódokban a múzeum munkatársai azt mutatják be, hogy mennyire más szemmel néznek most az egykori járványok emlékét őrző tárgyakra.

Ha valaki esetleg lemaradt volna a könyvtár online programjairól, annak itt egy kis összefoglaló. Tegnap indítottuk az IDŐKAPSZULÁT, ezen kívül heti rendszerességgel osztunk meg lélekemelő történeteket a POZITÍV PÉNTEK keretén belül, és a többfordulós kvízjátékunk, a KVÍZKEDD legújabb fordulójának feladatlapja is elérhető mától.
A linkeket az anyagokhoz megtalálhatóak a honlapunkon és a Facebook bejegyzések között is.

2020.04.27.

Öt könyvajánló Szentesi Évától szeretettel.

Kinek milyen volt a hétvégéje? Reméljük sok jó dolog történt mindenkivel, ami esetleg szeretnének megosztani másokkal is. ☺️ A POZITÍV PÉNTEK a könyvtárnak az a kezdeményezése, amivel szeretnénk kicsit jobbá tenni a hétvégéket, de ez nem valósulhat meg a ti, az önök segítsége nélkül! Várjuk a rövid vagy akár hosszú beszámolókat, történeteket, mert biztosak vagyunk benne, hogy most is sok jó dolog történik a városunkban. E-mailben (konyvtar[@]biatorbagy.hu) vagy facebookos üzenetben.

"Van hangunk" országos szépirodalmi novella pályázat! Az értékes pénzdíjak mellett, a nyertes művek könyv és e-könyv formában is megjelennek majd. A pályázat részletei és a nevezési feltételek megtalálhatóak a következő honlapon.

Bár lehet, hogy sokan szeretnének majd minél gyorsabban elfeledkezni ezekről a napokról, mégis hasznos lehet az emlékezés. Játékos formában, kifejezetten a gyerekek részére összeállított feladatlapot szeretnénk most megosztani. A kitöltött lapokat (amikhez rajzolni, írni, fényképeket keresgetni és az egész családdal beszélgetni kell), időkapszulába rejtve, a könyvtár udvarán szeretnénk majd elásni, hogy aztán évekkel később kinyitva megnézhessük hogyan élték át ezt a pár hónapot a most még az egészből talán nem sokat értő gyerekek. Az eredmény biztosan érdekes lesz majd nekik és nekünk is! 
A lapot innen lehet letölteni (a Gyerek programok és a Hírek részről), behozni a könyvtárba viszont majd csak akkor lehet, ha újra kinyitottunk. Addig kérünk mindenkit, hogy segítsen a gyerekeknek a kitöltéssel és vigyázzon a kitöltött lapokra helyettünk is! 

2020.04.24.

POZITÍV PÉNTEK:
Ismét Csikós Zsuzsa tisztel meg minket azzal, hogy megosztott velünk egy, a héten történt humoros kis történetet. Nagyon szépen köszönjük és reméljük, ezzel kedvet csinálunk másoknak is, hogy megosszák velünk hasonló történeteiket!

"Kalandtúra
A ma reggeli utam egy kalandtúra volt. Bringával mentem. A tegnap esti vihar egy kicsit aggasztott. Reggel siettem (volna) az állatokhoz. Az út amúgy sem egy sztráda, de amit az eső művelt vele az megrázó. Szóval vannak gödrök tele vízzel, tehát szlalomoznom kellett. Azután belefutottam olyan részekbe ahol a víz által lehordott sár összegyűlt, de a tetején ez nem látszott. Nem estem el, de érdekes mutatványokat csináltam. Beértem az erdőbe, ahol itt-ott volt út a tócsák között. Átúsztam a túlpartra. Eddig sem volt egy fáklyásmenet, de ezután jön az érdekes rész. Szandra háza felé az út nagyon keskeny. Csak egy autó fér el rajta, ezért ott már nyomvályú van, középen dombocskával. Két oldalon víz, vagy sár, tehát marad középen a dombocska. Egyensúlyozásból 5-ös. Ahol meg le tudtam menni a vályúba ott vártak a méretes csalánok, amik az esőtől kihajlottak. Mámoros volt. Végre megérkeztem. A kutyák nagyon örültek, de én a lovakért aggódtam. Látom Bessy-t, de Tódit nem. Hívom, hívogatom, semmi. Már kiabálok. Kérdezem Bessy-t, hogy hol van a barátja. Válaszolt, csak nem értettem. Szénát beadtam, vizes vödröt feltöltöttem, Tódi még sehol. Gondoltam most már biztos, hogy le kell mennem a kert végébe megkeresni. Közben az járt az agyamban, hogy megijedt a vihartól és megszökött, vagy ellopták, vagy bele csapott a villám. Most mit csináljak? Hívjam Szandrát, vagy a rendőrséget, vagy keressek egy magas fát, amire felkötöm magam? Már ideges voltam. Nincs mese indulni kell megkeresni. Igen ám, de az egyetlen hely, ami száraz volt és lócitrom mentes, az a rész ahová a szénát tettem. Tehát át kell gázolnom a trágyán, ami önmagában sem kellemes (papucsban), de így eső után kifejezetten csúszós és szagos. Sikeresen vettem az akadályt, és közben hívogattam Tódit. Már leértem a kert végébe, mikor is tőlem balra a bokrok közül kiszáguldott a mén. A frász jött rám. De közben megkönnyebbültem, hogy megvan. Na, akkor most kapaszkodjunk vissza a kapun kívülre. Tutira fogok lottózni! 4-5 méteren keresztül bokáig a lovak ajándékában gázoltam. És a legjobb, hogy még nevetni is tudtam. Ennyi volt a ma reggeli kalandom. A hazaút már sétagalopp volt. Ez történt velem, nem volt unalmas a reggelem."

Mi újság a könyvtárban? Megtudhatják az Uzonyi Edit könyvtárvezetővel készített telefonos interjúból!

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Bár személyesen nem találkozhatunk, azért a Harry Potter Klubot legalább ebben a formában meg tudjuk tartani. A Házak közötti versenyzés szünetel, így most inkább olyan feladatokat állítottunk össze, amit minden HP rajongó meg tud csinálni, ha olvasta az első könyvet (A Bölcsek kövét), vagy látta a belőle készült filmet. Két kérdőívünk van és egy kézműves feladat. A könyves kvíz kérdéseit könnyen meg lehet válaszolni ha valaki olvasta a könyvet, de azoknak is szórakoztató lehet, akik épp most utaznak a Roxfortba Harry-vel először. A filmes kvízben is vannak olyan kérdések, amiket a veterán HP rajongók simán meg tudnak válaszolni, de abban van pár olyan is, amihez újra végig kell nézni a filmet! 😉 
Könyves kvíz
Filmes kvíz
Asztronómia órára sajnos nem tudunk elmenni, ezért készíthetünk magunknak egy kis Üvegbe zárt galaxist, hogy unalmas estéinken azt böngészve próbáljuk meglátni a sok apró ezüstösen csillogó csillag közé zárt titkot, még ha Firenze tanár úr nem is tartaná hasznosnak a tevékenységet. Trelawney professzor viszont biztosan meg tudná jósolni micsoda szörnyűségek várnak ránk, még ebből a vidám kis galaxisból is! 😄
Az elkészítést bemutató képeket megtaláljátok itt.

2020.04.23.

"Mese habbal, szülinappal" c. hangoskönyv elsősorban 8-12 éveseknek készült, egy születésnapi torta elkészítésén keresztül szeretné felhívni a figyelmet az élelmiszerbiztonságra, de úgy, hogy a figyelem a szivárványszínű tortán marad.

Itt a Virtuális könyvtáros szabadulószoba!
Vár mindenkit szeretettel a Varázslatos Könyvtár, reméljük a kiszabadulás nem lesz olyan nehéz! 😉 A szabadulószoba elsősorban nagyobb gyerekeknek készült, de a felnőttek is élvezhetik a feladatok megfejtését.

Sir David Attemborough-tól is lehet tanulni április 20 óta a BBC új oldalán, a Bitesize-on! Az oldal természetesen angolul, de ingyenesen érhető el.

Albert Camus "A pestis" c. könyve ismét nagyon népszerű lett, nem véletlenül. A jelenlegi helyzetben sokan keresnek világjárványokkal kapcsolatos irodalmi műveket, így nem meglepő, hogy ez a könyv is világsiker lett 73 évvel a megjelenése után.

2020.04.22.

Jó hír a Bogyó és Babóca rajongóknak! Bartos Erika is csatlakozott azokhoz az írókhoz, akik ingyenesen elérhetővé teszik könyveiket a kialakult helyzetre való nekitettel, sőt, ő még Youtube csatornáján fel is olvas a könyvekből!
Az erről szóló cikk itt érhető el.

Föld Napjával kapcsolatos fotópályázat, amire este 10 óráig lehet elküldeni a képeket.

Ma van a Föld napja, amikor világszerte programokkal igyekeznek felhívni a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.
Idén sajnos nem tudunk a könyvtár falai között teret engedni ennek az igazán fontos alkalomnak, de nem feledkeztünk el róla!
A Föld Napja Alapítvány oldalán hasznos információkat kaphattok a napról, egy második oldalon pedig letölthető játékokat és színezőket találtok, egy kis otthoni kézműves-foglalkozáshoz!

Azoknak, akik szeretnek verset mondani! József Atilla versmondó verseny a József Atilla Emlékhely virtuális versmondó színpadán!

2020.04.21.

Itt a lehetőség, hogy megtanuljunk Disney karaktereket rajzolni, nem mástól, mint magától a Disney-től!

Egy kis segítség az interneten ingyenesen megtalálható könyvek kereséséhez!

KVÍZKEDD
Második forduló!
Nagyon szépen köszönjük a sok beküldött választ, akik kitöltötték az előző heti feladatlapot, hamarosan megkapják a jó válaszokat tartalmazó e-mailt. A versengésbe azonban még most is be lehet csatlakozni, mert a többfordulós játék legvégén, a legtöbb jó választ beküldő Olvasóink közül sorsoljuk majd ki az értékes könyvcsomag nyertesét!
A mai alkalommal két feladatlapot is ki kell tölteni, jó szórakozást hozzájuk! 😄
Ki a párja?
https://forms.gle/TnJhso5dVkeT12qz9
Összekeveredett szólások
https://forms.gle/LzcySZC5ZeK2NPGd8

2020.04.20.

A Szemfüles egy olyan alkalmazás, amivel megvédhetjük az otthon tanuló, a számítógépek kijelzője előtt most többet ülő gyerekek (és felnőttek) szemét.

Hétfő esténként jelentkezik a Magyar Állami Népi Együttes az utóbbi tíz év legsikeresebb előadásainak felvételével. 

A tavasz a tulipánok ideje, itt a lehetőség, hogy ne csak a nálunk elterjedt fajtákat lássuk! Hollandia leghíresebb tulipán fajtáit itt találhatjuk.

Kifejezetten nehéz gyerekeknek elmagyarázni, hogy miért is más ez az újfajta vírus, egy influenzás megbetegedéshez képest. Ebben szeretne segítséget nyújtani a Pagony Kiadó, akik ingyenesen elérhetővé és megoszthatóvá tettek egy, a korona vírussal foglalkozó mesekönyvet.

2020.04.17.

POZITÍV PÉNTEK
Ezen a héten egy kicsit hosszabb írását osztotta meg velünk Mogyorós Mariann, aki az olasz nyárba repít minket el ezzel a történettel. Nagyon szépen köszönjük!
Jó olvasást kívánunk és várjuk a rövidebb vagy hosszabb történeteket jövő hétre is! ☺️

"Egy éjszakás álom

- Délben találkozunk a reptéren. – mondta Dóri legjobb barátnőjének a telefonban.
- Rendben, ott leszek. A szállást biztos lefoglaltad? – kérdezte Norina.
- Persze. Két főre, három napra Polignano a Mare-ba.
- Sosem gondoltam, hogy mégiscsak lesz lánybúcsúd, pár éve még hallani sem akartál a házasságról.
- Így van, de az emberek változnak.
- Ez igaz. Legalább most vissza tudom majd adni mindazt az időt, energiát, amit te szántál rám, amikor menyasszony voltam.
- Aranyos vagy nagyon. Puszi.
- Szia!

A budapesti reptérre szinte egyszerre érkeztek a csajok. Az utazás nagyon gyorsan eltelt, amikor odaértek Bariba kikölcsönöztek egy autót és már mentek is a szállásra Polignano a Maréba. Egy modern apartmant béreltek közel a tengerparthoz. Bulizás előtt úgy döntöttek, hogy kimennek még csobbanni a tengerben. Amikor odaértek a Lama Monachile Cala Porto nevezetű parthoz egyszerűen nem hittek a szemüknek. A kis öblöt mindenhonnan hatalmas sziklafalak vették körül, amire fehér és sziklaszínű házakat húztak. A tenger olyan átlátszó volt, akár egy hegyi forrás. Norina egyből a habok közé vetette magát, hosszú szőke hajával, kreol bőrével és szikrázó smaragdzöld szemével olyan volt a vízben, mint egy sellő. Felkapaszkodott az egyik sziklára, ahol sokan ugrásra készen álltak. Amikor felnézett a legmagasabbik szikla tetejére meglátott egy igazán jó képű, barna hajú, napbarnított férfit, aki épp ugrott egy tökéletes fejest. Norina is beleugrott a vízbe a középső sziklák egyikéről. Ahogy jött fel a víz mélyéről összeütközött a férfival. Annyira megijedt, hogy belekapaszkodott az illetőbe, aki viszont túl jó úszó volt ahhoz, hogy megilletődjön.
- Scusi! – kért elnézést az olasz férfi.
- Sorry, it was my fault. – szabadkozott Norina.
Sikerült stabilizálnia magát a vízben és futó pillantást váltottak a férfival, aki nagy mosollyal elköszönt:
- Take care! – búcsúzott el tőle a jóképű idegen.
Amikor Norina visszaúszott a partra arra gondolt, hogy ezt a sötétbarna szempárt már látta valahol, megmagyarázhatatlan izgalom fogta el ezzel kapcsolatban.
Este a barátnők kisminkelték magukat és felvették a legcsinosabb ruhájukat. Kezdetét vette a lánybúcsú első éjszakája. Domenico Modugno (ő énekelte a Volare című dalt) szobránál van egy tér, aznap este egy hatalmas buli színhelyévé alakult. A csajok belevetették magukat a tömegbe és önfeledten táncoltak. Egy idő után Norina egy férfi kezének érintését érezte a karján.
- Örülök, hogy vigyáztál magadra. – mondta a sziklaugró, jóképű srác tökéletes angolsággal.
Ismerős érzés volt, ahogy a férfi hozzá ért és bevillant neki valami. Kézen fogta a férfit és elindultak a sziklák felé.
- Hogy hívnak?- kérdezte tőle Norina.
- Davide Landini.
- Ez nem lehet igaz. – válaszolta hitetlenkedve.
- Mutassak egy személyit rendőrnő? – kérdezte a férfi.
- Nincs rá szükség, szerintem ismerlek téged.
- Én is téged Norina.
- Ez hihetetlen. Milyen jóképű férfi lett belőled.
- Te sem panaszkodhatsz.
- Köszönöm. Várj, szólok a barátnőmnek, hogy kicsit elmegyek veled sétálni.
A lány közölte Dórival a fejleményeket, aki nem örült túlságosan, de csak annyit mondott sose felejtse el, hogy már házas.
- Arra gondoltam, hogy elvinnélek hajókázni a jachtommal. –ajánlotta fel Davide.
- Neked van saját jachtod?
- Igen.
- Rendben menjünk, de nem maradhatok sokáig.
Norina gondolatai a múltba tévedtek. Szardínia szigetén nyaralt a családjával, ott ismerkedtek meg Davidéval. Egyik este a sziklákon ültek és a fiú megfogta a lány kezét, onnantól kezdve együtt töltötték a nyaralás utolsó napjait. Majd az utolsó éjszakán a lány kiszökött, mert a szülei nem akarták elengedni. A parton találkoztak, nézték a csillagokat és beszélgettek. A lány szülei viszont észrevették, hogy nincs az ágyában így a keresésére indultak. Amikor a part felé vették az irányt a gerlepár abba hagyta a csókolózást és Davide elrohant, hogy ne legyen még nagyobb balhé a dologból. Azóta nem látták egymást. A lánynak csak néhány fényképe maradt a fiúról, a fiúnak pedig az emlékek.
A jacht a part közelében lehorgonyzott. Sötét volt és csak a Hold világított, kellemesen meleg, nyári szellő fújt. Davide pezsgővel kínálta régen látott szerelmét és így szólt:
- Mi történt veled az elmúlt tizenöt évben?
- Középiskola után a fővárosba költöztem és elvégeztem a főiskolát. Jelenleg egész okés állásom van az egyik multinál. Veled mi történt?
- Én is lediplomáztam és pár éve átvettem a szüleim cégét. Mindenem megvan, viszont üres az életem, hiányzik belőle a nő. Sosem gondoltam, hogy újra foglak látni és érezhetem bőröd érintését. Még a teljes nevedet sem tudtam így lehetetlen volt, hogy megtaláljalak.
- Zavarba hozol. Én is sokat gondoltam rád akkor, de tudnod kell valamit. Egy éve boldog házasságban élek.
- Szomorúan hallom. Szeretnélek holnap este elhívni vacsorázni. Nem randi, csak egy baráti beszélgetés.
Norina nem válaszolt, láthatóan elgondolkozott. A hajó partot ért.
A lány felébredt szeretett férje mellett és rájött, hogy még be sem pakolt a bőröndjébe."

Itt megtalálható az összes eddig megosztott adás az Első Magyar Karantén-színháztól!

2020.04.16.

A könyvtár egyik legnépszerűbb programja a havi rendszerességgel megrendezésre kerülő Mesedélután, ahol nem csak papírszínházas meseelőadással szoktuk várni a gyerekeket, hanem kézműves-foglalkozással is. Ezt szeretnénk most pótolni, a lehetőségekhez képest. Elsőként egy egyszerű papírkukacos játékot választottunk, amihez kevés hozzávaló kell és minden gyerek tud vele játszani, ha esetleg az elkészítésnél segítségre is lenne szükségük.
Jó versenyzést kívánunk!

A képek itt érhetőek el.

Mai lista az elérhető kulturális programokról.

A Budapest Táncszínház "Kislányom, Anne Frank" c. előadása is elérhető youtube-on. 

2020.04.15.

Április 18-án világsztárok közreműködésével szervez jótékonysági koncertet a WHO, természetesen online. A fellépők között lesz például Billie Eilish, Shawn Mendez, Paul McCartney és Lady Gaga. Az est házigazdái pedig az amerikai éjszakai beszélgetős műsorok nézői számára jól ismert Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel és Stephen Colbert lesznek.

Minden évben József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a Költészet Napját. Sajnos idén nem tudtuk a költőhöz illő módon megünnepelni ezt a jeles napot, de természetesen nem feledkeztünk meg róla! Álljon itt most egyik verse emlékeztetőül, hogy a magyar kultúrának a vers milyen fontos alkotóeleme.
(Annak aki pedig szeretné olvasgatni József Attila verseit egy link, ahol megteheti: https://www.mek.oszk.hu/00700/00708/html/index.htm)

AJÁNDÉK (1921)
"A szívem hoztam el, csinálj vele
Amit akarsz. És nem tudok mást tenni
És nem fáj nékem semmi, semmi, semmi,
Csak a karom, mert nem öleltelek.
Oly fényes az még, mint uj lakkcipő
És lábad biggyedt vonalára szabták.
De ruganyos, mint fürge gummilabdák
És mint a spongya, mely tengerbe nő.
Két fájó karral nyújtom mostan néked
És fáradt, barna szóval arra kérlek
- Ha eltiporsz is füvet, harmatost -
Ha elszakadt a lakktopánka egyszer
S ki megfoltozza, nem terem oly Mester:
Az uccasárba akkor se taposd."

2020.04.14.

KVÍZKEDD
A jelenlegi helyzetre való tekintettel a könyvtárban tartott programok helyett igyekszünk virtuálisan szórakozást nyújtani, aminek fő forrása a könyvtár Facebook oldala, de a honlapon is megtalálhatóak lesznek a KVÍZKEDD elnevezésű új, többfordulós játékunk kérdéseit tartalmazó feladatlapok linkjei. A játéknak még nem tudjuk pontosan mikor lesz vége, de a legtöbb jó választ beküldő olvasóink közül a játék végén értékes könyvcsomagot sorsolunk majd ki, így érdemes hetente velünk játszani!
A kérdések között szerepelnek majd könyvekkel kapcsolatosak, fejtörők és más izgalmas feladatok is, amelyeket igyekszünk úgy összeállítani, hogy az egész család részt vehessen a játékban! A válaszokat minden héten hétfő éjfélig várjuk!
Elsőként a gyerekek segítségét lehet kérni, ha valaki nem annyira járatos a mesék világában.
Jó szórakozást és jó versenyzést kívánunk!
https://forms.gle/u4jfQ9B34g4WD6Wh9
Csak ki kell tölteni a kérdésekre a választ és a beküldés gombbal elküldeni.

2020.03.31.

Néhány kép, hogy kicsit jobb kedvre derítsük azokat, akik az oldalt böngészik!
A mostani helyzetben is tudjuk pótolni a könyvtári élményt, akár otthon is, ahogy a Maci könyvtár példája is mutatja! Jelszavunk mára is: "Játssz és olvass!"

 

2020.03.17.

A Karikó János Könyvtár a Kormány 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelete értelmében a koronavírus járvány miatt 2020. március 17-től visszavonásig zárva tart.
A zárvatartás alatt lejáró kölcsönzési határidők a kormányrendelet visszavonásáig meghosszabbodnak.

Megértésüket köszönjük!

2020.03.13.

Kedves Olvasóink!
A csoportos rendezvények magasabb kockázatot jelentenek, ezért a könyvtár márciusi programjai elmaradnak.
Jelenleg az elsődleges cél a megelőzés, ezért kérünk mindenkit, hogy ha módjában áll, a kölcsönzött könyveket ne hozza vissza! Természetesen a lejárt kölcsönzési határidejű könyvekre április 15-ig késedelmi díjat nem számolunk fel.
Köszönjük a megértést!
 

2020.03.04.

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy elindult a Könyvtári Intézet új, a könyvtárakat és az olvasást népszerűsítő honlapja. A könyvtárak.hu oldalon nem csak arra lehet rákeresni, hogy hol található könyvtár a közelben, hanem arra is, hogy éppen milyen programmal várják az olvasókat, a megszokott könyvtári szolgáltatásokon kívül.

Jó böngészést kívánunk!

 

--------------------------------

Megújult, bővült, szépült a könyvtár!
A bővítés a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából jött létre.
A Völgyhíd TV beszámolóját fogadják szeretettel.

http://volgyhidtv.hu/2017/10/26/kulturido-2017-10-26/

 

 

Wekerle Sándor III. könyvtári állománygyarapítási pályázat