Rendezvények

2013. szeptember: délelőtti könyvtári órák a Ritsmann iskolában: 3.b, 3. f, 5.b, 5.f.

2013. szeptemberében a Ritsmann iskolába látogatott egyik hajdani tanítványunk, Zoller Orsolya. Orsi mesélt a könyvtárban a tanulóknak a Franciaországban töltött iskolai éveiről, az ottani oktatásról, a francia nyelvről. A délutáni könyvtári rendezvényre ellátogató tanulók ismét egy érdekes előadást hallhattak.

KAZINCZY-VERSENY

2012. december 13-án rendeztük meg a Ritsmann Pál Német Nemzetiségi Általános Iskola könyvtárában a Kazinczy-versenyt. A versenyen 5-8. évfolyamos tanulók indulhattak egy általuk választott 20., 21. századi magyar prózai művel, műrészlettel. A zsűri döntése alapján a következő eredmények születtek:

5-6. évfolyam:

1. Laczkó-Angi Zsófia 6.b

2. Novák Franciska 6.b

3. Kovács Kincső 5.b

7-8. évfolyam:

1. Habera Sára 8.b

2. Kecskeméti Dorka, Simor Zsuzsanna 8.b

3. Kelemen Dóra, Zelenka Dóra 8.b

Minden versenyző tanulónak gratulálunk!

A zsűritagoknak (Pintér Tiborné, Tillinger Rita, Sáfárné Földi Mária) köszönjük a munkáját.

A tanulókat Koczor Viktória magyartanár készítette fel.

 

A MAGYAR NÉPMESE NAPJA

2012. szeptember 28-án ünnepeltük a Ritsmann Pál Német Nemzetiségi Általános Iskola könyvtárában a magyar népmese napját. A délutáni program keretében megemlékeztünk a híres mesegyűjtőről, Benedek Elekről, aki szeptember 30-án született. Az iskolai könyvtáros bemutatta a könyvtár mesekönyveket tartalmazó részét. Aztán Novák Franciska 6. b osztályos tanuló mesélt az alsó tagozatosoknak. A rendezvényt Gyimesi Gézáné Klemi néni bábozással fejezte be.

Saint Louis városában jártunk

2012.május 16-án a torbágyi iskolai könyvtárban 38 tanulónk képzeletben ellátogathatott Saint Louis városába. Habera Edit tanárnő és lánya, Sára meséltek utazásukról, az USA-ban látottakról, egy ottani iskolában tett látogatásukról. Edit néni és lánya is a biai református énekkar tagjaként utaztak az USA-ba, ahol hat nap alatt kilenc alkalommal szerepelt az énekkar. Az élménybeszámoló végén Edit néni megvendégelte a könyvtárba látogató gyerekeket mogyoróvajas szendviccsel. Köszönjük az előadást is a vendéglátást is.

Könyvtári óra májusban:

3. b osztály

KÖNYVTÁRI ÓRÁK ÁPRILISBAN:

  • 2012.04.18. 4. B OSZTÁLY
  • 2012.04.20. 4. A OSZTÁLY
  • A könyvtári órákon a tananyagon túl igyekeztünk felkészülni a Karikó János Könyvtár által szervezett könyvtáros vetélkedőre is.

2012.04.18-ÁN NAGY KRISTÓF 3. B OSZTÁLYOS TANULÓ MUTATTA BE A TORBÁGYI ISKOLAI KÖNYVTÁRBAN AZ ÉRDEKLŐDŐKNEK ÁSVÁNY- ÉS KŐZETGYŰJTEMÉNYÉT. MESÉLT A GYŰÚJTEMÉNYÉBEN TALÁLHATÓ DARABOK SZÁRMAZÁSI HELYÉRŐL, KELETKEZÉSÜKRŐL. A TÉMA IRÁNT ALAPOSABBAN ÉRDEKLŐDŐKNEK A KÖNYVTÁROS AJÁNLOTT KÖNYVEKET. A RENDEZVÉNY A FÖLD NAPJÁHOZ KÖTŐDÖTT.

2012. március 28-án vers- és prózamondó verseny a torbágyi iskolai könyvtárban felső tagozatos tanulók számára. A zsűri elnöke Dobróka Angéla volt.

A versenyen többek között hallhattunk Lázár Ervin, Faludy György, Szabó Ervin, Petőfi Sándor, Wass Albert műveket/műrészleteket.

A pátyi veresnyre a következő tanulók jutottak tovább:

5-6.osztály - vers:

Gaál Csenge 5. a osztályos tanuló

5-6. osztály - próza:

Novák Franciska 5. b osztályos tanuló

7-8. osztály - vers:

Novák Emese 8. b osztályos tanuló

7-8. osztály - próza:

Zelenka Dóra 7. b osztályos tanuló.

Felkészítő tanárok: Balásné Fodor Mónika, Koczor Viktória

2012. február 24-én a torbágyi iskolai könyvtárban rendeztük meg felsős tanulók számára a BENDEGÚZ HELYESÍRÁSI VERSENYT.

2012. február 15-én a 2. a osztályosok könyvtári órán vettek részt. A 22 tanuló aktívan vett részt az órán. Ügyesen oldották meg a könyvtári feladatokat.Kiss

2011. december 3-tól kezdődően minden héten készíthettek a tanulók a torbágyi iskolai könyvtárban valamilyen karácsonyi ajándékot: bábokat, karácsonyfára akasztható díszeket természetes anyagok felhasználásával, gipszfigurákat festhettek. A foglalkozások népszerűségét mutatta az is, hogy még a téli szünet előtti utolsó tanítási napon is kézműves délutánt tartottunk a könyvtárban közös játékokkal kiegészítve.

2011. november 30-án rendeztük meg a torbágyi iskolai könyvtárban a SZÉP MAGYAR BESZÉD VERSENYT. A versenyre egy szabadon választott 20. vagy 21. századi prózai művel, mű részletével kellett a tanulóknak előzetesen készülni. Rövid szünet után következett a kötelező szöveg felolvasása. Ennek tanulmányozására minden tanulónak néhány perc állt rendelkezésére. Az eredmények a következőképpen alakultak:

5-6. osztályos kategória:

1. helyezett: Novák Franciska (5.b)

2. helyezett: Gaál Csenge (5.a)

3. helyezett: Marton Zita (5.b), Megyeri Zsófia (5.b), Sipkai Nikolett (6.a)

7- 8. osztályos kategória:

1. helyezett: Hegymegi Kiss Dalma (8.b), Novák Emese (8.b)

2.helyezett: Szabó Sára (8.b), Zelenka Dóra (7.b)

3. helyezett: Földházi Szonja (8.b), Nitti Richárd (8.a)

Felkészítő tanárok: Balásné Fodor Mónika, Koczor Viktória.

Gratulálunk a szép eredményekhez. Köszönjük Doboziné Herder Éva logopédus tanácsait, értékelő munkáját.

 

Az első félévben a következő osztályok vettek részt könyvtári órákon: 2.b, 3.e, 5.a, 5.b, 6.a, 6.b, 7.b, 8.a, 8.b.

2011. október 14-én, október 21-én és november 11-én Szalai Armand (5. a osztályos tanuló) segítségével papírhajtogatás volt a torbágyi iskolai könyvtárban. Hajtogattunk labdát, repülőt, gyűrűt és madarat.  Köszönjük Armandnak ezeket a szép dolgokat! Smile Ha érdekel az origami, a könyvtárban találsz a témáról könyvet!

2011 szeptemberében, októberében és novemberben a következő osztályok vettek részt könyvtári órákon a torbágyi iskolai könyvtárban: 8. a, 8. b, 7.b, 6.b, 6.a, 5.a, 3.e és az  5.b osztály.

2011. szeptember 21-én a Karikó János Könyvtárban a torbágyi nyolcadik osztályosok könyvtárhasználati versenyen vehettek részt. Az előzetes feladatra - könyvajánlás írása - a torbágyi iskolai könyvtárban került sor. Az elkészült műveket emailben kellett elküldeni a városi könyvtárnak. A versenyen érdekes feladatokat oldottak meg a tanulók 3-3 fős csoportokban.Mindenki kapott jutalmat, az első helyezést elért csapat könyvjutalomban részesült. A nyertes csapatot a következő tanulók alkották: Bondar Klaudia, Makai Mercédesz és Sulyok Adrienn (8. a osztályosok). Köszönjük a könyvtárosoknak, Erika és Edit néninek a verseny szervezését!

Az egyik könyvajánló:

Szent Johanna Gimi

Remény

Az 5., Remény című kötet augusztus 25-én jelent meg az L&L könyvesboltban (Pesten), ahol maga az írónő, Leiner Laura is jelen volt, és dedikálta a könyveket. Leiner Laura egy fiatal írónő (kb. 22 éves). Éppen ezért sikerült egy ilyen elképesztően fantasztikus könyvsorozatot írnia. Az összes kötet egy gimiről szól, itt és most, a mi időnkben, fiataloknak. A Szent Johanna egy francia alapítványi gimnázium, ahova rendes, békés gyerekek járnak. Ám egyik évben egy balhés, ám vicces osztály, a 9/b érkezik az iskolába. Nem kell sok idő, hogy beilleszkedjenek a suliba, hiszen már kilencedikben legendásan balhésak. Az osztályban vannak vicces, okos, menő és csendes gyerekek, de mindemellett jó osztályközösséget alkotnak. Reni, a főszereplő mindegyik kötetben sok megpróbáltatást áll ki, és úgy tűnik ezekhez 11. első félévében már egyre jobban felnő.

Még kilencedikben megtetszik neki a balhés szépfiú, Cortez, akivel sok kalandja és balhéja lesz, és aki miatt nagyon sokat sír és szomorkodik. De az idő múlásával egyre többen állnak mellette, és támogatják. Arnold (aki bár már nem a Szent Johannába jár, mégis mindig Reni egyik legjobb barátja marad), a szülei, Kinga, Virág és Virág barátja, Ricsi (aki Cortez legjobb haverja), Reni kapcsolata Cortezzel is egyre jobban erősödik, eltekintve néhány apró veszekedéstől (és a halloweeni balhétól)... Ebben a könyvben minden van: szerelem, csalódás, vágyakozás, barátság, konfliktus, humor, balhék... Azoknak ajánlom az 5. kötetet és a könyvsorozatot, akik szeretnek olvasni, legfőképp a mai fiatalok reális problémáiról és életéről. Lehetnek felsősök és gimisek is, én bátran ajánlom a Szent Johanna Gimit mindenkinek. :D

Bondar Klaudia 8. a osztály


 

Egy másik könyvajánló:

A Szent Johanna gimi könyvsorozat egy gimnazista lány naplója, aki a mindennapjait meséli el az olvasónak. A könyvek írója egy fiatal írónő, Leier Laura. Ő nagyon ért a tinédzserek nyelvén. A sorozat első kötete a Kezdet címet kapta, és a kilencedik osztály első félévéről szól. A második rész az Együtt. Az olvasó ebből a könyvből még jobban megismerheti Renit, a főhőst. Reni kapcsolata egyre jobban alakul az osztálytársaival, igazi barátokra talál Virág és Arnold személyében. Kilencedik második félévében az iskolai élet nagyon pörög: farsangi bál, Valentin-hét, osztálykirándulás.A 9. b osztály a legbalhésabb, de a legjobb osztályközösség az iskolában. Reni érdeklődése Cortez iránt szerelemmé változik; vágyakozás, reménykedés, csalódás, aztán ismét reménykedés között őrlődik, mert a fiú viselkedése egyáltalán nem egyértelmű... Leiner Laurának a Szent Johanna gimi előtt is jelentek meg könyvei, azonban ez a könyvsorozat hozta meg neki a sikert.

Sulyok Adrienn 8. a osztály

2010. szeptember 17-én a biai és a torbágyi épület iskolai könyvtáraiba látogat Figura Ede, aki megzenésített verseket ad elő.

2010. szeptember 20-án Lackfi János költővel találkozhatnak az érdeklődő tanulók.

2010.szetember 29. - Nyelvek európai napja rendezvény a torbágyi iskolai könyvtárban.

2010. október 15. - Kiállítás a bognár- és kádármesterség szerszámaiból, csuhézás, mesélés.

2010. november: vendégünk Kiss Dénes író, költő, műfordító (a biai és a torbágyi épületben is).

2010. november: Író-olvasó találkozó a biai épületben. Vendég: Móser Zoltán.

2010. december 6. - Mikulás ünneplése a torbágyi iskolai könyvtárban

2010. december 9. - Karácsonyi ajándékok készítése a torbágyi iskolai könyvtárban.