VIRTUÁLIS SZABADULÓSZOBÁK

Már öt virtuális könyvtáros szabadulószobánk is van!
Vár mindenkit szeretettel a Varázslatos Könyvtár, a Kalandok a 18. században, az Irány a GrundMeseország és a Kalandozások a történelemben és A villámtolvaj!
A feladatokat elsősorban nagyobb gyerekeknek állítottuk össze, a felnőttek is élvezhetik a feladatok megfejtését.

ARCHIVÁLT HÍREINKET MEGTALÁLHATJÁK ITT: Hírek archívum

Az oldal könnyebb böngészése érdekében a Hírek főoldalról rendszeresen átkerülnek a hírek az archivált oldalra. Könyvajánlókért azonban érdemes azt is böngészni, ha nem volt módja valakinek az oldalt rendszeresen látogatni!

2024.04.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ismét magyar szerzőtől ajánlunk könyvet. Németh Márton regénye olyan kérdéseket boncolgat, ami talán sokunk fejében megfordul. Mit tennénk, ha visszamennénk az időben? Vajon megpróbálnánk változtatni a jövőn, akkor is, ha nem tudnánk, hogy pontosan milyen hatással is lesznek a cselekedeteink az alakuló jövőre; vagy leélnénk a nekünk kijutó időt úgy, hogy megpróbálunk minél kevesebb változást előidézni. Ezekre a kérdésekre keresi a regény a válaszokat most egy magyarországi történetben.
Németh Márton: Újgazdag lettem

Legújabb könyveinkből néhány, várunk mindenkit szeretettel!

2024.04.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Személyes történeteken keresztül ismerhetjük megy az ötvenes évekbeli Magyarországot ebben a határokon átívelő családregényben, melyet Nádasdy Ádámtól megszokott stílusban olvashatunk.
Nádasdy Ádám: Hordtam az irhámat

Nemrégiben József Attila-díjat kapott Bálint Tamás költő. Vele olvashatnak egy interjút a következő cikkben.

2024.04.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Cathy Benson szülei autóbalesete után egy álmos kisvárosban kezd új életet apai nagyanyja házában. Meglepő módon a lány a helyi focicsapat két sztárjátékosával köt barátságot és rövid időn belül elválaszthatatlanok lesznek. A lány orvosi pályára készül, a fiúk profi sportkarrierről álmodnak, míg egy éjjel végzetes események véget nem vetnek a jövőről szövögetett álmoknak. A lány pincérnő lesz a helyi bárban, a két fiú egyike lesz csak profi focista, másikuk belép a jezsuita rendbe és több, mint húsz év telik el, mire szembe tudnak nézni azzal, ami velük történt.
Leila Meacham: Ördögszekerek

Új könyvek a könyvtárban!

2024.04.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
Magyar írónő thrillerét ajánljuk mára. A műfaj minden szükséges elemét megtaláljuk a könyvben: eltűnt férj, aggódó feleség és rengeteg szorongással átjárt gyanús mozzanat. Vajon Dóra férje tényleg eltűnt vagy csak egyszerűen nem akart hazamenni? A rendőrök nem nagyon akarnak foglalkozni az üggyel, a nő apja magánnyomozót fogadna, Dóra pedig lassan azt sem tudja, hogy mit gondoljon az eddig nyugodtnak tűnő életéről.
Maksai Kinga: Most már biztosan hazaér

Egészen április 20-ig várjuk a pályaműveket az idei LEGÓVERSENYRE!

2024.04.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
Adott egy odaadó apa, egy tökéletesnek tűnő vőlegény és egy szerelmes lány. Minden elem rendelkezésre áll a közelgő esküvő tökéletességéhez, egészen addig, amíg egy elkapott tekintet fel nem kelti Ed gyanúját. A férfi már megtanulta, hogy hallgatnia kell a megérzéseire, ha a lánya udvarlóiról van szó, így most is nekiáll, hogy kiderítse ki is valójában Ryan és mit is akar..
T. M. Logan: A gyanú

Ha valakit érdekel az Olvasóklub, de nem tudja pontosan mire is számítson, annak itt egy rövid kis videó, ami bemutatja az egyik legrégebben működő könyvtári programot.

2024.04.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
Egy sorozat negyedik részét ajánljuk mára, mely az 1930-as évek elején játszódik Németországban. Miután holttestet találnak egy mulató teherliftjében az ügyet kelletlenül elvállaló Rath felügyelő hamarosan a Lengyel határ közelében kezd nyomozni a valószínűleg sorozatgyilkos után, ahol olyan titokra derül fény, amely a felügyelőt egy teljesen idegen világba vezeti el.
Volker Kutscher: Halál a mulatóban (Gereon Rath 4.)

Az idei legóversenynek több szakértő zsűritagja is lesz, a pályaművek elbírálásában segítségünkre lesz Lampert Benedek hivatalos LEGO fotográfus, a Kockaország LEGO bolt és Rigó MArcell, a Biatorbágyi Társasjáték Klub játékmestere.

Izgatottan várjuk a pályaműveket, amiket egészen április 20-ig lehet beküldeni a honlapunkon megadott feltételek szerint!

2024.04.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
A donbaszi háborúról olvashatunk, ha kézbe vesszük a következő regényt. A 2014 óta tartó fegyveres konfliktusról Ukrajna leghíresebb írójának tollából értesülhetünk, méghozzá egy méhész történetén keresztül. Szergej egyedül marad a háborús övezetben található faluban a méheivel és gyermekkori ellenségével, Páskával. A helyzet különös szövetségre kényszeríti őket, majd Szergej úgy dönt, hogy kimenekíti a méheit a háborús zónából és útra kel, hogy szabadon engedje a rovarokat.
Andrej Kurkov: Szürke méhek

Ebben a hónapban az OLVASÓKLUB témája az ÖNISMERET lesz. Várunk mindenkit szeretettel, akár ebben a témában olvasott könyvet, akár csak szeretne ötleteket hozzá, a hónap utolsó kedd délutánján.

2024.04.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Már kilenc éves kortól ajánljuk a mára kiválasztott könyvet. Szofi izgatottan néz elébe a balatoni nyaralásnak, amelyet a nagyszülei által gyakran látogatott nyaralóban fog eltölteni. Új barátok, köztük egy Jókai nevű író, és egy bál teszi majd izgalmassá a nyarat a fiatal lánynak, amit azonban különleges események zavarnak meg..
Király Anikó: A balatoni sellőTovábbra is várjuk a pályaműveket az idei Legóversenyre!

2024.04.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mi lenne ha egy átlagos csütörtök nem is lenne annyira átlagos? Mi lenne, ha minden napunk ugyanaz a nap lenne és még csak nem is tudnánk róla? Gemma pontosan ebben a helyzetben találja magát, és még csak fogalma sincs róla. Jack viszont, aki úgy gondolja az időhurok megtörhető, ha a lány a nap végére beleszeret, nagyon is tisztában van azzal, hogy a lány miért is érzi őt olyan ismerősnek és mindent elkövet, hogy megmutassa a bizalmatlan Gemmának, hogy neki érdemes esélyt adnia.
Holly James: Szeretném, ha szeretnél

Kellemes húsvéti ünnepeket kíván a Karikó János Könyvtár az összes jelenlegi és leendő Olvasójának!

2024.03.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Hat évet ölel fel a következő könyv története. Főszereplői együtt töltötték fiatalkoruk nyarait és barátokból szép lassan több is született, amíg hirtelen minden el nem romlott. A lány elköltözött, de hiába új élete a nagyvárosban, a szívét azóta gondosan őrzi. A fiú pedig nem képes szembenézni a múltban elkövetett hibákkal, ami miatt azóta is bünteti önmagát. Persephone és Sam azonban kapnak egy új esélyt a szerelemre, amikor a lány hazalátogat Sam édesanyjának temetésére. De vajon tudnak élni ezzel a lehetőséggel?
Carley Fortune: Minden elmúlt nyár

Már csak ma érhetőek el a kérdések a könyvtár előtt, akinek eddig nem volt ideje eljönni hozzánk, tegye meg ma délután!

2024.03.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
Sokunk gyerekkorához tartozott hozzá a lúd hátán utazó Nils Holgersson története. Ez a könyv Nils megalkotójának életéről szól, aki 1909-ben a nők közül elsőként kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. Selma élete minden volt, csak szokványos nem, szembe ment minden olyan társadalmi elvárással, amivel a nők többsége mai napig szembesül és olyan életet tudott magának teremteni, amire büszke lehet.
Charlotte von Feyerabend: Selma Lagerlöf

Várjuk az építményeket az idei LEGÓVERSENYRE!
Részletek és nevezési feltételek itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2024.03.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
A csütörtöki nyomozóklub négyesének legújabb esete elrabolt gyémántokról, holtestetkről, a helyi tinédzser bandáról, egy drogdílerről és természetesen az öregedéssel dacoló négyesfogat elszántságáról szól. Semmi nem állhat Elizabeth, Joyce, Ron és Ibrahim útjába, hogy megtalálják a gyilkosságok elkövetőjét, még az sem, ha ők maguk is veszélybe kerülnek.
Richard Osman: A férfi, aki kétszer halt meg (A csütörtöki nyomozóklub 2.)

Ebben a hónapban a szabadság a témája az Olvasóklubnak. Mit jelent a szabadság? Ki és mit áldozna fel érte? A válaszokat az elolvasott könyvekben keressük ebben a hónapban.
Várunk mindenkit szeretettel!

2024.03.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
A magyar írónő újabb sorozatát ajánljuk mára. Ebben a kötetben, mely a sorozat második része, Dávid és Vivien párosa egy gyerekrablót igyekszik elkapni, aki úgy tűnik, mintha mindig két lépéssel a páros előtt járna. Amikor előkerül egy napló és benne egy kislány vallomása, az ügy megoldhatónak tűnik, de vajon lehet-e hinni a papírra vetett soroknak?
Farkas Anett: A 33-as ügy (Dávid és Vivien 2.)

Még mindig tart az INTERNET FIESTA a könyvtárban! Várunk mindenkit szeretettel a könyvtár épülete elé, ahol az olvasással, az online világgal és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdésekre várjuk a válaszokat.

2024.03.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
Adott egy népszerű sümeg ügyvéd, egy gyilkossággal vádlott nő, egy százados és egy három éve eltűnt kislány. Hogy mi a közös bennük? Ezt kell kiderítenie a szálak összefonódása után a szereplőknek, akik nem könnyű feladattal találják szemben magukat. Csakúgy, mint az olvasó, hiszen a könyv, annak ellenére, hogy remekül van megírva, olyan súlyos témákkal foglalkozik, mint a gyerekek ellen elkövetett erőszak vagy a gyilkosság.
Farkas Anett: Kettős játszma (Ádám és Lili 1.)

Jelentkeztél már az idei LEGÓVERSENYRE? Itt a lehetőség!
Részletek és nevezési feltételek itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2024.03.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
Fábián Janka legújabb sorozatának második kötetében folytatódik Györöky Ilka és családja története. Az immár anyaként élő, az 1840-es évekbeli színes és pezsgő társadalmi életben a gyermekeit terelgető Ilka szemén keresztül nyerhetünk bepillantást a korabeli balatonfüredi életbe.
Fábián Janka: A szabadság szerelmesei (Az Anna-bál szerelmesei 2.)

Mától ismét INTERNET FIESTA A KÖNYVTÁRBAN!
Szeretettel várunk mindenkit érdekes kérdésekkel a könyvtár épülete előtt, Legóversennyel és a mai Mesterséges Intelligencia előadással!

2024.03.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
Cynthia Bonsant újságírónő legújabb sztorija egy olyan gyilkosság, amit egy tizennyolc éves fiú ellen követnek el. Az eset érdekessége, hogy az áldozat az okosszemüvege segítségével eredt egy körözött bűnöző nyomába. A nyomozás elvezeti Cynthiát egy olyan közösségi oldalhoz, ami azt ígéri a felhasználóknak, hogy az életük általa sokkal jobb lesz. Az egyetlen, aki ennek ellenkezőjéről van meggyőződve Zero, a világ legismertebb internetes aktivistája. Ahogy a nő egyre mélyebbre ássa magát, úgy kerül az élete egyre nagyobb veszélybe, hiszen egy kamerákkal és okos eszközökkel teli világban lehetetlen elbújni..
Marc Elsberg: Zero

Izgalmas programokkal várunk mindenkit, holnaptól! Újra meghirdetjük tavalyi sikeres programunkat, a Legóversenyt, valamint egy érdekes előadást tartunk a Mesterséges intelligencia hétköznapi használatáról, és kipróbálhatják tudásukat a Tudás fája kvízkérdésein a könyvtár előtti fák mellett sétálgatva.
Holnaptól újra INTERNET FIESTA A KÖNYVTÁRBAN!
Érdemes követni minket a közösségi felületeken vagy a honlapunkat szemmel tartani!

2024.03.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk az otthon fogalmát keresi a nyolcvanas évekbeli szlovákiai magyarság közegében. A történetben feltűnő, változatos háttérrel rendelkező karakterek mind-mind egyedi körülmények között keresik a szerelmet és ezek a próbálkozások összehozzák őket egy olyan útra, ahol a múlt feldolgozatlan öröksége is előkerül.
Durica Katarina: Szlovákul szeretni

Szeretettel várunk mindenkit egy igazán érdekes és aktuális előadással CSÜTÖRTÖKÖN!

2024.03.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
Egy Cornwalli nyaraló napsütötte medence partján találkozik három főszereplőnk. Bár lehet, hogy észre sem veszik egymást, hiszen mindannyian saját problémáikkal vannak elfoglalva. Em az új pasijával, George-dzsal készül első közös nyaralásukra, ahová nem csak tinédzser gyerekei, de a férfi hatéves kisfia is elkíséri őt. Maggie a lányával tervezi a napos időt eltölteni, de váratlanul beállít az exe, Olivia pedig a múltjával nézhet szembe, ha képes rá.
Vajon hogy jönnek ki Em gyerekei George kisfiával? Vajon Maggie meg tud bocsátani annak, aki egyszer már összetörte a szívét? A könyvből kiderül!
Lucy Diamond: Egy majdnem tökéletes nyaralás
Szombaton várunk mindenkit szeretettel a Harry Potter Klubba!

2024.03.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
Három egymástól teljesen különböző nő történetét olvashatjuk ebben a könyvben. Helen hiába él a sokak által paradicsominak titulált Key Westen, alig várja, hogy elszabaduljon onnan. Mirta érdekházasságot köt, hogy megmentse a kubai forradalom után nehéz helyzetbe került családját, majd újdonsült férjével nászútra érkezik a szigetre. Elizabeth pedig az első világháborút megjárt testvérét keresi ott, ahol mások csak szórakozást. A sziget felé vihar közeleg, a három nő helyzete pedig előre nem látott változásokon megy keresztül.
Chanel Cleeton: Az utolsó vonat Key Westre

2024.03.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
993-ban járunk, Norvégiában. Thorstein még túl fiatal, hogy megakadályozza családja legyilkolását. Miután rabszolgaként tölti a következő éveket, esélye sincs sem a bosszúra, sem a normális életre. Amikor végül megszabadul, békére lel egy kis halászfaluban, azonban ez az időszak sem tart túl sokáig, a felnőtt Thorstein hamar újabb konfliktus közepén találja magát. Megismerkedik a jomsvikingekkel, akik egy különleges elit alakulat a harcosok között, és a világukba belépve nem csak brutális kiképzésen megy keresztül, de esélye nyílik, hogy végre szembenézzen családja gyilkosával is.
Bjørn Andreas Bull-Hansen: A viking (Jomsviking 1.)
Új könyvek a könyvtárban!

2024.03.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ellen és családja teljesen átlagosak, míg egy napon a kislány apja meg nem hal. A Ellen erre némasággal reagál, a bátyja pedig beszögezi a szobájának ajtaját, hogy ne kelljen kimozdulnia onnan. Csak anyjuk próbálja meg újra összehozni a családot, de nem is sejti, hogy Ellen szótlansága mögött a bűntudattól átitatott trauma áll, hiszen a kislány úgy gondolja ő a felelős apja halálért, hiszen ő volt az, aki imádkozott érte. A megrázó történetben megismerhetjük a tizenegy éves kislány küzdelmét egy mindenki számára tragikus élménnyel.
Linda Boström Knausgård: Isten hozott Amerikában

Várunk mindenkit szeretettel ebben a hónapban is az OLVASÓKLUBBA, ahol a szabadság lesz a téma.

2024.03.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
II. Erzsébet királynő elképzelt személye újabb réteggel gazdagodik azon a színpompás palettán, amivel az írók felruházták az egykori uralkodót. Ebben a sorozatban ugyanis az uralkodónő nem hátrál meg, ha a személyzet egyik tagjának halála ügyében kell nyomozni még akkor sem, amikor hűséges asszisztense Rozie egy névtelen fenyegető levelet kap.
S. J. Bennett: A három kutya problémája (Őfelsége II. Erzsébet nyomoz 2.)

Legújabb könyveinkből:

2024.03.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
A mára klasszikusnak számító “Alapítvány” c. sorozatba kóstolhatunk bele mai könyvajánlónkkal. Bár talán ez nem is megfelelő leírás, hiszen hiába beszélünk előzménykötetről, a történetet a sorozat 5. kötete után érdemes elolvasni. De ha valaki szeretne megismerkedni Asimov fantasztikus világával, ne habozzon, vegye kézbe akár ezt a kötetet is, a többi úgyis jön majd magától!
Isaac Asimov: Előjáték az Alapítványhoz (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum)

Ebben a hónapban a Harry Potter Klubban mágikus növényeket ismerhetnek meg vagy akár találhatnak ki azok, akik ellátogatnak hozzánk MÁRCIUS 23-án, SZOMBATON!
Várunk mindenkit szeretettel!

2024.03.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
Rosie Graham sajátos módon áll neki új karrierjének építéséhez. Amikor megakad a romantikus regénnyel, amelynek megírása miatt otthagyta korábbi munkahelyét, majd a lakása is lakhatatlanná válik, egy barátnője otthonában keres ideiglenes menedéket. Azonban meglepetésére a hely nem üres, de az ott lakó Lucas nem csak megengedi, hogy a lány is maradjon, hanem a segítségére is siet, hogy a romantikus regény megszülethessen..
Elena Armas: Az amerikai szobatárskísérlet (Spanyol szerelmi átverés 2.)
Várunk mindenkit szeretettel a könyvtárban, új könyveinkkel!

2024.03.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a könyvben egy korábbi, a putyini-rendszer táborához tartozó, de mára emigrációba kényszerített, börtönbe küldött és vagyonától megfosztott olajmágnás ad bepillantást abba, hogyan indult el az országa abba az irányba, amerre jelenleg tart.
Mihail Hodorkovszkij: Az Oroszország-feladvány

Legújabb könyveinkből néhány:

2024.03.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
Sarah J. Maas korunk egyik legismertebb és legkedveltebb ifjúsági regényeket író alkotója, akinek új sorozatát ajánljuk mára. A “Föld és vér háza” c. könyvben Bryce Quinlant és Hunt Athalart ismerhetjük meg. Bryce élete szokványos mederben folydogál egészen addig, amíg egy démon meg nem gyilkolta a barátait. Hiába kerül a tettes börtönbe, a gyilkosságok folytatódnak így Bryce kénytelen saját kezébe venni a nyomozást, ha meg akarja találni a tettest. Hunt, a bukott angyal lehetőséget kap, hogy elnyerje szabadságát azzal, hogy segíti Bryce nyomozását, ami olyan útra tereli kettejüket, ami nem csak a szeretteiket sodorja veszélybe, de egymás iránti érzéseiket is beindítja...
Sarah J. Maas: Föld és vér háza (Crescent City 1.)

Ebben a hónapban a Harry Potter Klub alkalmával elmerülhetünk a mágikus növények világában. Várunk szeretettel minden HP rajongót!

2024.03.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
Minden Sissi rajongóknak kötelező ez a sorozat, amelynek második részében már nem fiatal és naiv hercegnőként olvashatunk Sissiről, hanem már az anyósával folyamatosan konfliktusban élő, magányos császárnéként, akinek az életébe belép a szerelem Andrássy Gyula gróf személyében.
Gaby Schuster: A korona szolgálatában (Sissi 2.)
Legújabb könyveinkből:

2024.03.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
Darren Shan “Rémségek cirkusza” c. sorozatából megismert Larten Crepsley történetét ismerhetjük meg a főszereplő nevét viselő sorozatból. Az első részben Larten még csak tíz éves, de már felnőtteket megszégyenítő óraszámban dolgozik, ahogy sok más gyerek is a tizenkilencedik század elejei Angliában, egy selyemgyárban. A sok testvérrel rendelkező kisfiú előtt nem áll egy fényes és boldog élet reménye, de amikor találkozik Seba Nile-lal, hirtelen kitárul előtte a világ. A kérdés csak az, hogy ehhez hátat tud-e fordítani az embereknek.
Darren Shan: Gyilkos születik (Larten Crepsley regényes története 1.)

Ebben a hónapban is lesz Olvasóklub! A hónap témája a szabadság, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak azokat az Olvasóinkat várjuk, akik éppen ezzel a témával kapcsolatban olvasnak!

2024.03.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
Franciaországban él és rendel Sauveur Saint-Yves, klinikai szakpszichológus, akinek neve “Megváltót” jelent. Bár ő nem tartja magát annak, de a hozzá járó pácienseinek sokszor ő adja a kezébe azt a tudást, amivel jobbá tehetik az életüket. A doktor és pácienseinek története tele van érzelmekkel és válaszokkal olyan kérdésekre, amik a mai fiatalokat is gyakran foglalkoztatják. Na és persze hörcsögökkel, hiszen ki ne szeretne olvasni hörcsögökről?
Marie-Aude Murail: A lélekdoki – 3. évad (A megváltó 3. évad)

Márciusban a könyvtár két hétvégén is zárva tart.

2024.02.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
Louise ​le Blanc saját mágiáját és boszorkánytársait megtagadva elmenekül, hogy biztonságban tudjon élni, hiszen az Egyház vadászik a fajtájára és ha elkapják, máglyahalál várja. Az események láncolata miatt azonban a lány egyszer csak abban a helyzetben találja magát, hogy kényszerházasságot kötött Reid Diggoryval, az Egyház vadászával. Amikor pedig a kényszer lassan igazi érzelemmé válik, a lányak döntenie kell, felfedi-e a titkát a férje elől, ezzel kockáztatva mindkettejük életét, vagy továbbra is reménykedik, hogy titka örökre titok marad.
Shelby Mahurin: Kígyó & Galamb (Kígyó & Galamb 1.)

Új könyvek a könyvtárban:

2024.02.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ki az, aki egy bezárt szanatóriumból újranyitott szállodában akarja eljegyezni a menyasszonyát? Hát nem más, mint főszereplőnk Elin Warner nyomozó öccse. Az örömtelinek induló eseményt rögtön beárnyékolja az óriási hóvihar, ami érkezésükkor fogadja a vendégeket, a reggel pedig újabb tragédiát hoz magával, Laure, a menyasszony, ugyanis eltűnik.
Sarah Pearse: A szanatórium (Elin Warner 1.)

Néhány a könyvtárban megtalálható új könyvekből:

A könyvtár Facebook oldalán még több könyvet megtalálhatnak kedves Olvasóink!

2024.02.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
A Balaton-parti Vadvirág Panzióban az élet nyugodt és csendes, míg egy nap a nem nagy népszerűségnek örvendő Berisha úr holtestét fedezik fel a festői nevű “Türkiz” szobában. A panzió tulajdonosa, Caroline Wood nekilát a nyomozásnak, a helyi hatóság tudtával, de mire rábukkanna a titok nyitjára újabb hullára bukkannak, ez pedig már a fővárosi szuperzsaru figyelmét is felkelti.
R. Kelényi Angelika: Veszélyes Vadvirág (Caroline Wood 7.)

Kedves Olvasóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. március 15-én és 16-án pénteken és szombaton, valamint 2024. március 29. - április 1. között (nagypéntektől húsvét hétfőig) a könyvtár zárva tart.

Húsvét után nyitás 2024. április 2-án (kedden) 10 órakor.

Megértésüket köszönjük!

2024.02.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az emberi magányosság a központi témája ennek a könyvnek. Klara, a Robotbarát, az őt árusító bolt kirakatából figyeli az előtte elhaladó embereket és a Napot, hogy amikor majd humanoid tulajdonságokkal rendelkező robotként új családhoz kerül, a lehető legnagyobb segítségére tudjon lenni az embereknek. Klarát végül egy beteg kislány, Josie szülei vásárolják meg, és a családra gyógyírként hat a gyermeki naivitással rendelkező robot jelenléte, aki hisz a Nap mindent felmelegítő áldásos jelenlétében.
Kazuo Ishiguro: Klara és a Nap

Várunk mindenkit szeretettel holnap az OLVASÓKLUBBA!

2023.02.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Tate Collins és Miles Archer megegyeznek, hogy a kettejük közötti kapcsolat csak egy dolgon fog alapulni, a testiségen. Egy ideig úgy tűnik mindkettejüket kielégíti a megállapodás, de ahogy telik az idő megváltoznak az érzések és Miles megszegi a nő szabályait, miszerint: ne kérdezz a múltról és ne várj semmit a jövőtől!, a következmények pedig nem lesznek szépek..
Colleen Hoover: Ugly Love – Csúf szerelem

Várunk mindenkit szeretettel jövő KEDDEN az Olvasóklubba, ahol olyan könyvekről beszélgetünk majd, amik a szeretethez vagy szerelemhez kapcsolódnak.
Új könyveinkből:

2024.02.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
Szerelemmel, izgalommal és mesés tájakkal megtöltött könyvet ajánlunk mára. Niki ebben a részben főszerkesztői állást kap, de hamarosan gyanakodni kezd új főnökére, amikor a hirdetésekre beérkező pénz forrására fény derül. Szintén a gyanú árnyéka lengi be egy fiatal pár szerelmét, hiszen a balettársulatban táncoló magyar lány nem tudja eldönteni, hogy a neki szerelmet ígérő albán srác tényleg őt akarja, vagy csak kémkedik a lány apja után. Tiszai helyzete sem könnyű, mert amikor influenszer barátnője néhány képet posztol ki a közösségi médiába, veszélybe kerül a férfi karrierje.
Ebben a könyvben senki sem az, aminek elsőre látszik, de pont ettől lesz izgalmas a kikapcsolódást ígérő történet.
Fejős Éva: Athén, végállomás (Ladányi Niki 5.)

Kazuo Ishiguro Nobel-díjas író nagy népszerűségnek örvend a könyvtár olvasóinak körében is. A következő oldalon “Vigasztalanok” c. regényéről olvashatunk.

2024.02.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a történetben a múlt és jövő kapcsolódik össze, méghozzá gyönyörű walesi tájakon járva. Miranda egy évre költözik Hay környékére, hogy gyászát fel tudja dolgozni. A múló idő enyhít a fájdalmán, de éjszakánként élénk rémálmok gyötrik. Az Álmaiban megjelenő Catrin évszázadokkal korábban élt ugyan ott, ahol Miranda tölti a napjait, de az ő története is fájdalommal teli, hiszen Catrint látomások gyötrik a kibontakozóban lévő walesi függetlenségi háborúval kapcsolatban. Catrin élete veszélybe kerül, hiszen látomásai megváltoztathatják a háború kimenetelét és csak egyetlen személy segíthet rajta, aki nem más, mint a teljesen másik korban élő Miranda.
Barbara Erskine: Az Alvókastély

A linkelt oldalon található videóban Lackfi Jánossal nézhetünk meg egy interjút, aki amellett, hogy József Attila- és Prima Primissima díjas költő, író, műfordító és egyetemi oktató, még az Aurevoir. névre hallgató együttesnek is írt dalszöveget.

2024.02.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ismét egy sorozatból ajánlunk könyvet mára. Ez alkalommal Eflarus legendás várát kell megtalálniuk a kulcshordozóknak az Időszakadásban. Ebben a világban három időmágiát használó nép között dúl a konfliktus: az óramágusok, a tündérek és a Szellemek között, ami megnehezíti főhőseinknek (akik különleges óraszerkezeteket használnak, hogy navigáljanak ebben a mágiával átszőtt idővilágban) hogy beteljesítsék feladatukat.
Natalia Sherba: Az Óratorony (Óramágusok 3.)

Várunk mindenkit szeretettel újra, pénteken, a harmadik előadásra!

2024.02.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
A világhírű Stephen Hawking ebben a sorozatban a lányával, Lucyval vágott neki annak a feladatnak, hogy az űr végtelenjét kicsit közelebb hozza a gyerekekhez. A két főszereplő, George és Annie ebben a részben a egy jövőbeli Mars-expedícióra kap kiképzést, az űrtábor azonban több olyan meglepetést is tartogat, ami próbatétel elé állítja párosunkat.
A könyvet 10 éves kortól ajánljuk.
Stephen Hawking – Lucy Hawking: George és a kék hold (George, a Kozmosz és az univerzum 5.)

Jövő héten is várunk mindenkit szeretettel a havonta megrendezésre kerülő Olvasóklubba!

2024.02.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
A sorozat nem csak a sütés örömének érzését adja át mesés formában a gyerekeknek, de a benne található receptek segítségével a kicsik belekóstolhatnak abba is, hogy milyen érzés, ha ők is tevékenyen részt vesznek valami finomság elkészítésében.
Szabadfi Szabolcs – Trogmayer Éva: Labi, az erdő pékje (Labi, az erdő pékje 1.)
Várunk mindenkit szeretettel holnap!

2024.02.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
Már 7 éves kortól ajánlott a könyv, amiben olyan pszichológiai ismeretekre tehetnek szert a gyerekek, amik segítik őket az érzéseik megértésében és feldolgozásában. Természetesen nem száraz és tényszerű könyvről van szó, hanem a gyerekek figyelmét magával ragadó meséről.
Barcs Kriszta: Utazás a lelked körül

Ebben a hónapban is lesz Olvasóklub, várunk mindenkit szeretettel!

2024.02.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyv azoknak a kicsiknek lesz jó olvasmány, akik félnek a sötéttől, hiszen, ha megismerik mi rejtőzik benne, már nem is lesz olyan félelmetes a sötétség.
Peter Vegas: Félsz a sötétben? A sötét jobban fél tőled!

Február 23-án várunk mindenkit szeretettel a következő “Ki vagyok én? Mi legyek?” c. előadásunkra.

A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Regisztrálni lehet személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-028) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

2024.02.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
Bár a könyv 1875-ben jelent meg először, népszerűsége azóta is töretlen. A történet főszereplői egy hajószerencsétlenséget követően kötnek ki egy lakatlan szigeten, ahol azonban nem csak a túlélésért kell megküzdeniük az természettel, hanem azt is ki kell deríteniük, hogy vajon mi rejtőzik a szigeten..
Jules Verne: A rejtelmes sziget (A nagy trilógia 3.)

Szombaton várunk mindenkit szeretettel a Harry Potter Klubba, ahol megismerkedünk a Teszlek Süveggel és közösen írunk egy új dalt is!

2024.02.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
Leiner Laura talán az egyik legkedveltebb magyar írónő a könyvtár fiatalabb olvasói körében. Ez alkalommal a “Bexi” c. sorozat első kötetét ajánljuk. Főszereplője, Budai Rebeka, immár a második lemezén dolgozik, amit egy indulatból megosztott dalnak köszönhet. A lányt menedzsere beszervezi az országos Pop/Rock sztár leszek! döntőjébe, ahol Bexi a legjobb versenyző duettpartnere lesz, és ki tudja, talán több is..
Leiner Laura: Késtél (Bexi 1.)

A könyvtárba is megérkezett már a tavasz! Várunk mindenkit szeretettel és kertészkedéssel kapcsolatos könyvekkel is!

2024.02.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyv nem csak elvarázsolja ifjú Olvasóit, de sok hasznos információval is ellátja őket, miközben Olina, a félszeg virágtündér kalandjait olvassák. A lány különleges feladatra választódik ki, ő lesz ugyanis az orbáncfű segítője és őrzője.
Mechler Anna: Olina és a varázsszirmok (A virágtündérek titkai 1.)

Ebben a hónapban is lesz Harry Potter Klub ahová várunk szeretettel minden muglit és varázslót is!

2024.02.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
A sorozat második részében Vincét ismerhetjük meg jobban, aki egy teljesen átlagos városban egy teljesen átlagos utcában álló kísértetházban lakik és félig kísértet. A házban eddig csak szellem éltek, de Vince most egy igazi kísértetlámával találkozik.
Sonja Kaiblinger: Vince és a kísértetláma (Vince 2.)

Várunk mindenkit szeretettel pénteken a pályaválasztási tanácsadásra!

A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Regisztrálni lehet személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-028) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

2024.02.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
A fiatalabb Olvasóink körében igen nagy népszerűségnek örvendő könyvsorozat (melyből tv sorozat is készült már) hatodik és egyben befejező kötetét ajánljuk mára. Bár úgy tűnt megvan az új király, azonban, amikor a koronára már ketten tartanak igényt, Excalibur visszakerül a kőbe, hiszen csak egy igaz királya lehet a “Jók és Rosszak Iskolájabeli” világnak.
Soman Chainani: Egy igaz király (Jók és Rosszak Iskolája 6.)

Az Olvasóklub is várja kedves jelenlegi és leendő tagjait, ebben a hónapban a szeretet témával. Várunk mindenkit szeretettel, aki szeretne a kedvenc szeretettel foglalkozó könyvéről beszélgetni!

2024.02.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
Shona Innes pszichológus azért írta meg ezt a könyvet, hogy segítsen a gyerekeknek megbirkózni az élet “nagyobb” kérdéseivel, amikre néha bizony felnőttként is nehezebben megy a válaszadás.
Shona Innes: A játszótér olyan, mint a dzsungel

Ebben a hónapban kétszer is sor kerül a pályaválasztási tanácsadással foglalkozó eseményünkre, amire várunk mindenkit szeretettel!

A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Regisztrálni lehet személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-028) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

2024.02.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
Nem csak repülőgépekről és helikopterekről olvashatunk ebben a gazdagon illusztrált könyvben, hanem hőlégballonokról, sárkányrepülőkről és még drónokról is tanulhatnak a gyerekek, akik éppen a “repülős korszakukban” járnak.
A könyvet 4 éves kortól ajánljuk.
Mechler Anna: Repülős mesék nagykönyve

Várunk mindenkit szeretettel most PÉNTEKEN a februári MESEDÉLELŐTTRE!

A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Regisztrálni lehet személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-028) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

2024.02.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ismét visszatérhetünk a kuflik világába, ahol éppen ünneplésre készülnek a rét lakói. Nem csak Titusz születésnapját, de még a szilvesztert is ünneplik a kuflik, a varázsgombák és a lókutya is. Ja, hogy nyár van? Egy ilyen aprócska dolog nem állhat a mulatság útjába, hiszen kuflinak lenni a legjobb dolog a világon!
Dániel András: Szerintem mindenki legyen kufli! (Kuflik 3.)

Áfra János “Omlás” c. verseskötetébe olvashatunk bele a következő oldalon.

2024.02.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
Bercit nem nyűgözte le az iskola annyira, mint várta, de egy nap egy koboldlány kelti fel álmából és arra kéri segítsen neki elérni az utolsó koboldvonatot, ami természetesen nem máshonnan, mint az iskolából indul.
M. Kácsor Zoltán: A varázsajtó (Berci és a koboldok 1.)

Íme néhány a könyvtárban megtalálható legújabb könyvekből:

2024.01.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a részben Babaróka meglátogatja Kiscicáékat, ahol minden annyira más, mégis jól lehet ott játszani. Aztán apával tölti az időt, mert Mamaróka elutazik, de néha nehezen megy neki az elalvás, egyszóval csupa-csupa olyan dolgot tesz, amit a babák tenni szoktak, akár rókák, akár emberek.
Kiss Judit Ágnes: Babaróka kertje (Babaróka 2.)

Már az első magyar földön nyomtatott könyv, az 550 éves Chronica Hungarorum is elérhető az OSZK  Magyar Elektronikus Könyvtárában.

2024.01.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
Újabb kötet a meséket ajándékozó sorozatból. Ezúttal már a hatéveseknek szól a könyv, akik ez alkalommal hat mesét kapnak ajándékba .
Claire Renaud: 6 mese a 6. szülinapomra

Új könyvek a könyvtárban!

2024.01.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyvet nagy, nyomtatott betűkkel írták, így az olvasással még csak ismerkedőknek is könnyebb olvasmány lehet a róka története. A gyerekek megtudhatják mitől otthonos egy rókalak és azt is, hogy ezt vajon a Borz tudja-e a legjobban.
Mészöly Ágnes: Róka útra kel

A könyvtárba nem csak a könyvek és a programok miatt érdemes ellátogatni, hanem a magazinokért és újságokért is, amiket akár helyben, akár kikölcsönözve is olvashatnak azok, akik beiratkoznak hozzánk!

2024.01.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
Egy újabb magyar szokást ismertet meg a gyerekekkel ez a gyönyörűen illusztrált könyv, amely ez alkalommal a regölésről és a hozzá kapcsolódó időszakról szól.
Takács Viktória: Regölős mese

A J. Kovács Judit drámapedagógus által életre hívott Kerekítő manó idén tizenöt éves lett.

2024.01.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
Kate nagymamájától ajándékba kap egy gyönyörű kék medált. Ezzel még nem is lenne semmi gond, de a nő emellé még egy történetet is ajándékoz a lánynak, amelyben időutazásról és genetikai adottságról is szó van. Kate azt hiszi szegény öregasszonynak bizony elment az esze, egészen addig, amíg egy múltbeli gyilkosság az ő életét is veszélybe nem sodorja. Ekkor úgy dönt megpróbál a múltba visszatérve megakadályozni egy nagyobb tragédiát, de ezért az útért súlyos árat kell fizetnie. Ha sikerrel jár ugyanis, akkor a fiú, akit szeret, arra sem fog emlékezni, hogy ő a világon van.
Rysa Walker: Timebound – Időcsapda (Időcsapda 1.)

Várunk szeretettel minden érdeklődőt most pénteken (26-án) az első pályaválasztási tanácsadásra!

2024.01.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az előző rész végén sok lezáratlan szál várja az olvasókat, hogy újra felvegyék őket és megtalálják a hozzájuk tartozó megoldásokat Adriennel együtt. Ebben a részben a lány segítségét Saci kéri, aki a tenisz csapat tagja és akit doppingolással vádolnak. Egy újabb pendrive és egy újabb szövevényes nyomozás vár az amatőr nyomozóvá avanzsált Adriennre és az olvasókra is, ha kikölcsönzik a sorozat második részét!
Szabó Tünde: Dopping (Balla Adrienn 2.)

A könyvtár “zöld sarkában” olyan könyveket találhatnak kedves olvasóink, amelyek nem csak a már környezettudatosabb szemléletet követőknek lehetnek érdekesek, hanem azoknak is, akik csak most ismerkednek ezzel a világgal.

2024.01.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
Magyar szerzőtől érkezik mai ajánlatunk, méghozzá ifjúsági krimiként. Főszereplője Adrienn, aki a tizenegyedik osztály mindennapjaival küzd, egy nap egy pendrive-ot talál a a küszöbén hagyott borítékban. A rajta lévő anyagok pedig megkérdőjelezik az egyik volt osztálytársának eltűnését, aki állítólag csak idegesítő szülei elől lépett le pár hónappal korábban..
Szabó Tünde: Az alibi (Balla Adrienn 1.)

Várunk mindenkit szeretettel holnap!

2024.01.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
2505-ben az óceánok jóval nagyobb felületét takarják a Földnek, mint évszázadokkal korábban. A háborgó vizeket járva nem csak a természettel kell főszereplő ikerpárosunknak megküzdenie, hanem azokkal a kalózokkal is, akik kezébe kerülnek, miután hajójuk elsüllyed és elszakadnak egymástól. Vajon beállak kalóznak, vagy lesz esélyük újra megtalálni egymást?
Justin Somper: Az óceán démonai (Vámpírkalózok 1.)

Egy csésze tea melletti beszélgetésre várjuk olvasni szerető olvasóinkat, ebben az évben először.

A hónap témája: újrakezdés

2024.01.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
Új sorozatot ajánlunk mára. Főszereplője a tizennégy éves Jack, akinek nem mindennapi élete van. Bankár szülei, állásukat feladva a környezetvédelemnek szentelik minden pénzüket és idejüket. Hogy fiúknak megmutassák miért fontos, amit tesznek, elviszik Jacket és néhány barátját egy kongói konferenciára. Azonban az izgalmas kiruccanás hamar rémálommá válik, mert vannak, akiknek a térségben működő bányáik nyeresége fontosabb az állatok vagy akár a saját családjuk életénél is..
Wilbur Smith – Chris Wakling: Felhőszakadás (Jack Courtney kalandjai 1.)

Január 26-án indul az a három alkalmas előadássorozat, amely a pályaválasztásban segít a hozzánk ellátogatóknak.

2024.01.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Rachelben nincs semmi különleges. Sem tehetségével, sem életével nem rí ki a többiek közül. Hiába vannak álmai, nem sikerül őket megvalósítania, hiszen nem elég különleges hozzájuk. Egy nap azonban álmai edzőcipője terem a lábán és Rachel hirtelen rádöbben, talán még is több van benne, mint eddig gondolta volna.
Sarah Mlynowski: Melltartó és seprűnyél (Magic in Manhattan 1.)

Várunk szeretettel mindenkit az idei első Harry Potter Klubba, ahol a Roxfort Expressről fogunk beszélgetni.

Gyere el és szállj fel a Harry Potter Klubbal a világ legmágikusabb vonatára! Bár a vonat nem áll majd meg a könyvtárnál a valóságban, de mi elkalandozunk Anglia képzeletbeli tájaira ahol a mozdony fut füstöt pöfögve.

2024.01.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
Különleges megállapodást köt Claire és Aidan. Megegyeznek ugyanis, hogy még a főiskola előtt szakítanak, de nem akárhogyan. Egy randi alkalmával végigveszik kapcsolatuk minden fontos állomását, minden jelentőségteljes pillanatát. Ahogy azonban az est a végéhez közeledik, egyre nehezebb lesz tartaniuk magukat a megállapodáshoz.
Jennifer E. Smith: Milyen lesz a búcsú után?

Nem kevesebb, mint hatvankét művét olvashatjuk digitalizálva Molnár Ferencnek az Országos Széchenyi Könyvtár jóvoltából.

2024.01.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
Fiktív monológokkal telt meg a könyv, aminek megírásakor a szerző azt szerette volna megtudni, milyen is tinédzsernek lenni, már nem gyereknek, de még nem is felnőttnek. A válaszokat pedig azoktól kapjuk, akik éppen ebben a mindent feje tetejére állító időszakban töltik az idejüket.
Linn Skaber: A szívem egy bezárt bódé

Várunk szeretettel mindenkit holnap, a “Hogyan csináljam jól?” c. előadásra.

2024.01.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
A trilógia záró részében Lumikki legfőbb ellenfele nem lesz más, mint saját múltja. Hiába oldott meg két nemzetközi ügyet is, erre nincs felkészülve. Amikor pedig az élet szó szerint eljátszatja vele saját történetét a színpadon, a lány már nem lesz abban sem biztos, hogy tudja ő kicsoda…
Salla Simukka: Ébenfekete (Hófehér trilógia 3.)

A könyvek restaurálása nem kis feladat, de annál érdekesebb. Erről olvashatnak a következő cikkben.

2024.01.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
A trilógia második részét ajánljuk mára. Az előző részből már ismert Lumikki (Hófehérke) most éppen Prága felé veszi az útját, ahol természetesen a baj ismét megtalálja. Most nem a helyi bűnözők, hanem a manipulatív média és egy szekta ellen kell megküzdenie a lánynak, úgy, hogy saját homályos múltjával is szembe kell néznie.
Salla Simukka: Hófehér (Hófehér trilógia 2.)

Az elképzelt jövő sokszor tűnik negatívnak a könyvek lapjain, de attól még érdemes őket elolvasni, hiszen sokat tanulhatunk az emberiség “jövőben” elkövetett hibáiból.

2024.01.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
A krimik kedvelőinek ajánljuk mai könyvünket, amelynek főszereplői fiatal tinédzserek, akik veszélyes dologba tenyerelnek bele, amikor véres bankjegyeket találnak és úgy döntenek megtartják azokat. Nem csak az derül ki rövidesen, hogy egyikük apja is benne van a dologban, de végül egy titokzatos kastélyban lelnek menedéket a “Jegesmedve” vendégszeretetét élvezve az őket üldözők elől. De ki tudja meddig lesznek biztonságban?
Salla Simukka: Vérvörös (Hófehér trilógia 1.)

Ebben a hónapban ünnepelte Krasznahorkai László Kossuth-díjas író a hetvenedik születésnapját. A magyar kortárs irodalom egyik legjelentősebb képviselőjéről olvashatnak a következő cikkben.

2024.01.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Pierre egy nap rájön, semminek nincs értelme, ezért csinálni sincs értelme semmit. Osztálytársai azonban nekilátnak, hogy bebizonyítsák neki, hogy ez nem így van. Összegyűlve próbálják megtalálni azokat a dolgokat, amiket feladni igazi áldozat. Az események rövidesen kicsúsznak az ellenőrzésük alól, már a szülők, a rendőrség és a média is belefolyik az események folyamába, ám Pierre továbbra is érzéketlen marad, de emiatt ő lesz az, akinek hatalmas árat kell fizetnie.
Janne Teller: Semmi

Berg Judit nem mást igyekezett a fiataloknak megmutatni (és megszerettetni velük), mint Petőfi Sándort, a “Szélvésztől kergetve” c. új regényével. Erről olvashatunk a következő cikkben.

2024.01.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
A nagysikerű Netflixes sorozat könyv verzióját vehetik ma kézbe, akik ellátogatnak a Karikó János könyvtárba. Charlie és Nick nem ismerik egymást, de amikor egy nap váratlanul egymás mellé ültetik őket az osztályteremben, rögtön barátok lesznek, Charlie pedig hamarosan többet kezd el érezni Nick iránt, mint barátság. De vajon van-e esélye a suli rögbi csapatában játszó fiúnál?
Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam (Szívdobbanás 1.)

A nagy érdeklődésre való tekintettel, két héttel meghosszabbították a Szépművészeti Múzeumban a Renoir kiállítást. Egészen január 21-ig van lehetőség a mesterművek megtekintésére.

2024.01.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a részben nem mással, mint a Garázs bagázs legújabb tagjával, Buldózer Boldizsárral ismerkedhetünk meg, aki majdnem elveszíti a barátait önteltsége miatt.
M. Kácsor Zoltán: A világ legerősebb buldózere (Garázs bagázs 5.)

Hétvégére találunk programokat a következő cikkben.

2024.01.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
Újabb nagy karriert befutott focista gyerekkoráról olvashatnak a gyerekek ebben a gazdagon illusztrált kötetben. Pepe kisfiúként még a bátyját járt el megnézni a meccsekre, neki csak Tipli kutya volt a társasága, nem volt a csapat tagja. Azonban egy napon minden megváltozik, amikor Mika végre elviszi a kisfiút egy edzésre, a történet pedig megállíthatatlan lesz, híres edzőkkel, csodagóllal és olyan közönséggel tele, akik mind egyszerre kiáltják: rúgd be, Pepe!
Silas Larate: Rúgd be, Pepe!


Igazi múzeumpedagógiai élményben lehet részük azoknak, akik meglátogatják a Mozgó Múzeumot

2024.01.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mitch Rapp nem mindennapi feladatot kap. Az éppen egy megosztó választással elfogalt Amerikában a terroristák újabb támadást készítenek elő, de az igazi veszélyt nem az anthrax és az azt becsempészni készülő mexikói drogkartell jelenti, hanem a háttérben kifejlesztésre kerülő halálos vírus, amivel a terroristák az egész világuralmat meg akarják dönteni.
Vince Flynn – Kyle Mills: Halálos dózis (Mitch Rapp 18.)

Még tart a téli szünet, ebben a cikkben pedig néhány olyan program található, amivel egészen a hét végéig várják az érdeklődőket.

2024.01.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk nem a szokványos bárány és farkas története. Bár főszereplőnk, Millie, aki házvezetőnőként dolgozik egy tehetős családnál, első látásra talán esetlennek vagy védtelennek tűnik, azonban amikor komolyra fordulnak a dolgok, rögtön megismerjük a lány másik oldalát is. Ugyanis miután Millie bajba kerül, mert felpróbálja Nina, a ház úrnőjének egyik puccos ruháját, a ház asszonya nem is sejti, hogy ki rejtőzik a padlásszoba aprócska szobájában és mennyire nehéz lesz vele elbánni.
Freida McFadden: A téboly otthona (Millie Calloway 1.)

Ne feledjék, mától ismét nyitva könyvtár!
Akinek esetleg mostanában kell megújítania a könyvtári tagságát (amit minden évben kötelezően meg kell újítani), annak ajánljuk figyelmébe a könyvtár honlapjára feltöltött adatlapot, amelynek otthoni kitöltésével meggyorsítható a beiratkozás folyamata.
A beiratkozáshoz a személyi igazolványt és lakcímkártyát ne felejtsétek el elhozni!
Várunk mindenkit szeretettel!

2024.01.01.

Minden kedves Olvasónknak könyvekben és olvasásban gazdag új évet kívánunk!
Várunk mindenkit szeretettel holnap (január 2-án) reggel 10 órától!

KÖNYVAJÁNLÓ
Talán első pillantásra nem tűnik reményteljesnek az év első könyvajánlójának választott regény, de ha kezünkbe vesszük a könyvet, akkor arról a különleges útról olvashatunk, amit főszereplője a globális klímaváltozás miatt egy csapat kipusztulásra ítélt madarat követve tesz meg egészen a déli sarkig. Bár a fiatal nő, Franny Lynch, szinte kétségbeesetten követi az apró madarakat az egyre jobban kiüresedő világban, a hajó legénységével együtt az út végére olyan változásokon, traumákon és eseményeken megy keresztül, amelyek miatt arra is választ kapunk majd, hogy Franny vajon miért akar véget vetni a saját életének.
A könyv ennek ellenére tele van reménnyel és esélyt ad a gyógyulásra is.
Charlotte McConaghy: Az utolsó vándorlás

2023.12.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az év utolsó könyvajánlója elsőre talán nem a legvidámabb történetnek tűnik, de a reményt hozza el azoknak, akik kézbe veszik. Főszereplője Grace, régi álmát valósítja meg azzal, hogy Londonba utazik, azonban az álom nem olyan, amire számított, hiszen 1939-et írunk és a város a háború napjait éli. A lány egy régi könyvesboltban vállal munkát, ahol hamarosan megtapasztalja, mekkora ereje van a történetmesélésnek, amely reményt és vigaszt tud nyújtani a boltba betérők számára is.
Madeline Martin: Az utolsó könyvesbolt Londonban

2023.12.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Magyar író szinte elérhetetlen írásait tartalmazza mai könyvajánlónk. Maderspach Viktor kaland és vadászregényíróként olvasható, akinek történeteit és életét befolyásolták gyerekorra történései, nagyszülei szeretete és hazafisága.
Maderspach Viktor: Karaván a havasokban

2023.12.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az “Orgona utca” c. sorozat legutóbbi részében a harmincas éveiben járó Laurené lesz a főszerep, aki úgy dönt, hogy szakít Todd-al, akivel hosszú ideje együtt van, de aki nem akarja elkötelezni magát mellette. A döntést húga terhessége idézi elő, ami arra ösztönzi a lányt, hogy ő is nyomába eredjen a boldogságnak. Nem is kell sokáig keresgélnie, de vajon Rooster lesz-e az, akire várt, a férfi, akiről szinte alig tud valamit, de akit nem csak vonzónak tart, de biztonságban érzi magát mellette?
Debbie Macomber: A szerelem ünnepe (Orgona utca 10.)

2023.12.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a varázslatos könyvben mindenki megtalálhat minden fontos információt Harry Potter világáról. Nem csak a szereplőkről találunk gyönyörűen illusztrált oldalakat, de a legfontosabb idézetekkel teletűzdelt kötetben a varázsvilág minden fontosabb helyszíne is helyet kapott.
Harry Potter Varázsalmanach

2023.12.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
Amikor az Alkonypagony Idősotthon felújítása elviselhetetlenné válik, Siiri, Irma és Anna-Liisa úgy döntenek, hogy elegük van a káromkodó munkásokból és közös lakás kibérlése mellett döntenek. Azonban a nagyik élete nem csak móka és kacagás lesz, nem úgy, mint az olvasóké, hiszen újra takarítaniuk kell, ráadásul egymás nyavajáit is nehezen viselik. De a trió természetesen nem csak a lakással foglalkozik, hanem az egyre gyanúsabb felújítás körülményeinek is utánanéznek.
Minna Lindgren: Menekülés az Alkonypagonyból (Helsinki nagyik akcióban 2.)

2023.12.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
Lily Wilder pénzügyi gondok miatt nem tudja visszavásárolni azt a ranchot, ahol felnőtt és amit még édesapja veszített el. Megélhetésként műkincsvadászatokra viszi a turistákat a Utah állambeli vörössziklás térségbe. A pénz miatt nem mondhat nemet, amikor egy korábbi szerelme fizet be hozzá egy baráti társasággal. A férfi hiába reménykedik abban, hogy kettejük kapcsolata boldog fordulatot vesz, a lány hallani sem akar erről. Egészen addig, amíg váratlan események sorozata újra közelebb nem hozza a párost.
Christina Lauren: Kalandtúra Wilder-módra

2023.12.19.

Ebben az évben a mai napon lehet utoljára könyvet kölcsönözni a könyvtárból, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy könyvajánló nélkül maradnának kedves Olvasóink az ünnepek idejére.
Aki nem tud már ellátogatni hozzánk, az elkezdheti írni a könyvlistát 2024-re!

KÖNYVAJÁNLÓ
Amikor Serenity édesanyjával egy távoli városba költözik, a lány még csak annyit szeretne, hogy a múltbeli tragédiát végleg maga mögött hagyhassa. Azonban a helyi egyetemen eltöltött első napon megismerkedik a helyi szívtipróval, Ace-szel, aki persze rögtön el akarja csábítani. A lány azonban különleges ajánlattal áll elő. Ha a fiú képes mellőzni a többi lányt egy hónapig, akkor megkaphatja Serenity-t egy éjszakára. Ser biztos benne, hogy Ace képtelen lesz tartani magát a feltételekhez, de a fiú kitartónak bizonyul. Így a lánynak előbb-utóbb szembe kell néznie a tragédiával, amit nem sikerült maga mögött hagynia, és azzal is, hogy Ace idegesítő és gúnyos barátja, Rhett, talán nem is annyira idegesítő, mint elsőre gondolta.
Kollár Betti: A vonzás törvénye (A vonzás törvénye 1.)

2023.12.18.

Kedves Olvasóink!

Ne feledjék! A könyvtár az ünnepek előtt már csak ma és holnap (2023. december 19.) tart nyitva! Még van idő beszerezni a könyveket a téli szünet idejére, holnap pedig várunk mindenkit szeretettel az idei utolsó Olvasóklubra is!

KÖNYVAJÁNLÓ
Magyar írók karácsonyi elbeszéléseit vehetjük kézbe, ha kikölcsönözzük ezt a könyvet. A szerzők között Gárdonyi Gézát, Kaffka Margitot, Mikszáth Kálmánt, Tamási Áront és Móricz Zsigmondot is megtalálhatjuk.
Karácsonyi ajándék

2023.12.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
A történet helyszíne egy dunaparti falu, ahol a lakók a Megváltót várják. A hangulat azonban minden, csak nem ünnepi. Árvíz, járvány, egy váratlan haláleset és két eltűnt kislány esete nyomja rá a bélyegét az ott élők kedvére, akik verandás, hosszú vályogházakban őrzik titkaikat.
Kiss Noémi: Karácsony a Dunán

Holnap Harry Potter Klub!

2023.12.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
Lucy a harmincadik születésnapjára készülve nem boldog és megelégedett, hanem egyedül üldögél egy bárban, mivel a barátja, nem először, felülteti és nem megy el a megbeszélt randira. A szomorú lány azt kívánja a másnapi születésnap legyen tökéletes. Azonban ahogy ez sokszor előfordul, a kívánság nem úgy válik valóra, ahogy Lucy szeretné, hanem ahogy végül a legjobb lesz neki. Azonban ez azt jelenti, hogy a lány többé képtelen lesz hazudni, nem csak másoknak, de saját magának sem.
Holly James: Csakis az igazat

Várunk mindenkit szeretettel jövő héten az idei utolsó Olvasóklubba!

2023.12.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
Talán kicsit korán van még visszanézni 2020-ra, de remélhetőleg nem lesz szükség arra, hogy az oktatás ismét teljes egészében digitális térbe költözzön. Ennek reményében merülhetünk el a magyar valóságnak abban a szegletében, ahol bizony még nehezebb lett a tanárok és a diákok helyzete, hiszen se tanítani, se tanulni nem volt a legegyszerűbb a karantén kellős közepén.
Igaz Dóra: Digitális tanárnő kérem!

Az utolsó adventi kézműves-foglalkozáson ismét karácsonyfa díszeket lehet majd készíteni, természetesen másmilyeneket, mint múlt héten.
Várunk mindenkit szeretettel!

2023.12.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
Igazi karácsonyi romantikus történetet ajánlunk mára, hiszen a karácsonyi ünnepekre már nem kell sokat várnunk. Nora, aki a családi cukrászdát szeretné megmenteni a csődtől, elvállal egy valóságshowbeli szereplést, az ország legismertebb műsorában. A műsor arca és egyben Svédország sztárpékje, Henrik, azonban rettenetesen arrogáns és mindent leszól, amire a lány olyan büszke. Az adás felvétele alatt azonban szép lassan megismerik egymást és rájönnek, hogy talán nem is lenne olyan rossz, ha együtt tudnának dolgozni.
Heléne Holmström: Karácsonyi kovász

A szombati Harry Potter Klub alkalmával varázslatos karácsonyfa díszeket és képeslapot is készíthetnek a Harry Potter rajongók, ha ellátogatnak a könyvtárba!

2023.12.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
II. Erzsébet királynő élete és uralkodása mindig is izgatta az egyszerű emberek fantáziáját. Ebben a romantikus családregényben, mely természetesen a valóságon alapszik, megismerhetjük a nemrégen elhunyt királynő kapcsolatát Fülöp herceggel.
Flora Harding: Erzsébet és Fülöp

Holnap adventi angyalokat készíthetnek a gyerekek, ha ellátogatnak hozzánk délután 16 órakor!

2023.12.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
Agnes Martí, barcelonai régészlány, véletlenül betéved Londonban Edward Livingstone, a hírneves felfedező leszármazottjának varázslatos könyvesboltjába, ahol klasszikus irodalmi alakok társaságában találja magát. Az ezután ráváró kalandok pedig izgalmasabbak lesznek, mint amit bármelyik könyv lapjain eddig átélt.
Mónica Gutiérrez: A Holdsugár könyvesbolt rejtélyei

Jövő héten is folytatódnak az adventi kézműves-foglalkozások, amire várunk mindenkit szeretettel!

2023.12.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
A történet 1960-ban indul, amikor a 13 éves Rebecca véletlenül végighallgatja, hogy egy idegennel lezajlott vita a szülei életét követeli. A rendőrség nem hisz neki, amikor azt igyekszik bizonygatni, hogy valaki más is volt a házban rajtuk kívül. A cselekmény ezután 2014-be ugrik előre, ahol Iris, Rebecca lánya, újságírói munkájának köszönhetően vissza kell térjen a családi házba, ahol nem marad más választása, mint szembenézni a család réges-régen eltemetett titkaival..
Emily Gunnis: Az elveszett gyermek

Jövő héten nem csak adventi kézműves-foglalkozással várunk mindenkit, hanem az év utolsó Harry Potter Klubjával is.

2023.12.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
Dr. Ruth Galloway, igazságügyi régész, boldogan él Norfolkban két macskájával és a jól megszokott régészeti leletek között tölti mindennapjait. Egy nap azonban egy gyermek csontjai kerülnek elő és Ruthnak Nelson főfelügyelő segítségére kell sietnie, aki úgy sejti, hogy a csontok egy tíz éve eltűnt kislány maradványai, akinek elrablója a mai napig bizarr üzenetekkel zaklatja a felügyelőt.
Elly Griffiths: Átkelők (Dr. Ruth Galloway nyomoz 1.)

Holnap is folytatódik az ünnepi készülődés a könyvtárban. Ez alkalommal karácsonyfa díszeket készíthetnek a hozzánk ellátogatók.
Várunk mindenkit szeretettel!

2023.12.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
A “Szürke Ember” c. sorozat első részét ajánljuk mára, amelyből sikeres film is készült. “Courtland ​Gentry jó ember, ugyanakkor még jobb gyilkos.” Ezzel a mondattal lehet a legjobban leírni a könyv főszereplőjét, aki becenevét arról kapta, hogy senki nem tud róla semmit, szürkeségét kihasználva sikeresen olvad bele a környezetébe. Az első történetben az élete rögtön előre nem látott események sorozatává válik, amikor elárulja őt a kormánya és korábbi munkatársai, ezáltal menekülésre késztetve a férfit, akinek immár nem csak a fizetésért kell ölnie, hanem, hogy megvédje magát.
Mark Greaney: A Szürke Ember (A Szürke Ember 1.)

Tárlatvezetésre invitálja a gyerekeket a Magyar Nemzeti Galéria december 9-én.

2023.12.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
A gyönyörű borítóval rendelkező könyv az északi mitológia világába kalauzolja el olvasóit. Főszereplője Angurboda, boszorkány, akit Ódin máglyára küld, mert megtagadja tőle a jövő ismeretét. A nő nem pusztul el a tűzben és miután sikeresen elmenekül, a közeli erdőben összetalálkozik egy férfival, aki Lokiként mutatkozik be. Ismeretségük nem indul könnyen, hamarosan azonban egymásba szeretnek és három gyermekük születik. Ahogy Angurboda látnoki képessége fokozatosan visszatér, úgy kényszerül rá arra, hogy eldöntse, elfogadja a jövőt, amit képessége felfed előtte, vagy mindent kockára tesz azért, hogy szeretteit megvédhesse.
Genevieve Gornichec: A boszorkány szíve

Várunk mindenkit szeretettel a holnapi adventi kézműves-foglalkozásra, ahol kétféle Mikulást készíthetnek a gyerekek!

2023.12.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
A “Páratlanok” c. sorozat kiegészítő kötetét ajánljuk mára. Ebben a könyvben többet tudhatunk meg a sorozat szereplőiről, a helyszínekről és magáról a Tesztről is. A könyvet a sorozat elolvasása után, de akár előtte is ajánljuk (ha valaki nem fél az esetleges spoilerektől).
Frank Márton: A Páratlanok világa (Páratlanok)

Jövő héten is lesz adventi kézműves-foglalkozás, amire várunk mindenkit sok szeretettel! 

2023.11.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
Van egy kiégett, de gazdag ember és van egy történelemben jártas másik, akik sorsa összefonódik ebben a történelminek vagy akár kriminek is titulálható történetben, ahol a századfordulós Budapest mulatóinak világába tehetünk látogatást, miközben a jelenben is kalandozunk.
Földvári-Oláh Csaba: Centrál

Természetesen decemberben is lesz majd Olvasóklub, december 19-én, amire várunk mindenkit szeretettel!
Ebben a hónapban a klub témája az ünnep, ezért leginkább olyan könyvekről esik majd szó, amelyek valamilyen formában kapcsolódnak ehhez az időszakhoz.

2023.11.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az autizmusról olvashatunk ebben az igazán különleges könyvben, hiszen egyik szerzője az a fiatal lány, aki egészen 11 éves koráig nem kommunikált a környezetével.
Arthur Fleischmann – Carly Fleischmann: Carly hangja

Várunk mindenkit szeretettel holnap a második adventi kézműves-foglalkozásra, amikor karácsonyi üdvözlőlapot készíthetnek a hozzánk ellátogatók!

2023.11.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Cat élete nem volt könnyű, de sikeresen vette az élet által elé állított akadályokat. Egyedül neveli kisfiát, gondoskodik édesanyjáról és a vállalkozása is sikeres. Amikor pedig feltűnik Robin, úgy érzi most már mindene megvan. A barátai és a családja azonban nem örül a boldogságának felhőtlenül, nekik a férfi túl tökéletes, túl sima modorú. A lány eleinte csak legyint ezekre a megjegyzésekre, de rövidesen olyan dolgok kezdenek el történni, amik megkérdőjelezik Robin érzéseit és személyiségének valódiságát..
Kerry Fisher: Egy házban az ellenséggel
Kedves Olvasóink!

Ne feledjék, ma már lehet adventi koszorút és ajtódíszt is készíteni a ma kezdődő kézműves-foglalkozás sorozat első alkalmán.

2023.11.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
A ​visszaadott lány folytatásában a nővérek közötti kapcsolat áll a középpontban. Évekkel az előző rész eseményei után, Adriana, karjában egy kisbabával, a nővére ajtaján dörömböl, majd annak házasságát is kockára téve segítségért folyamodik hozzá. Aztán ahogy az események haladnak előre, a továbbra is névtelenségbe burkolódzó mesélő egészen egy francia kisvárosba menekül a korábban átélt traumák elől, de egy váratlan telefonhívás útjára indítja egy összetartó közösségbe, akik egy kis halásznegyedben élnek, hogy kiderítse mi is történt a húgával.
Donatella Di Pietrantonio: Halásznegyed (A visszaadott lány 2.)

Holnap kezdődnek az adventi kézműves-foglalkozások, íme a tematika:
2023.11.28    Adventi Koszorú és Ajtódísz - hangulatos koszorúk és ajtódíszek készítése
2023.11.30    Karácsonyi Üdvözlőlap - képeslapok és karácsonyi üdvözlőkártyák
2023.12.05    Nagyszakállú Mikulás - Mikulásfej papírtálcából és Mikulás kartonpapírból
2023.12.07    Karácsonyfadíszek 1 - a karácsonyfát széppé varázsoló díszek
2023.12.12    Adventi Angyalok - angyalok tortacsipkéből vagy papírtálcából 
2023.12.14    Karácsonyfadíszek 2 - karácsonyfadíszek muffinos papírból

2023.11.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mackenzie Cooper élete teljesen összeomlott, amikor egyetlen gyermekét elvesztette. Az eset miatt reflektorfénybe került, házassága tönkrement, barátai elvesztette, végül kénytelen volt új néven új életet kezdeni. Ezt az életet szigorúan védelmezi, de amikor az új otthonául szolgáló kisvárosban egyik barátja kamasz fiát megvádolják azzal, hogy egy helyi befolyásos ember twitter-fiókját feltörte, kénytelen a kialakított életét kockára tenni, hiszen pontosan tudja mit él át a fiú és nem hagyhatja, hogy az ő élete is összeomoljon, mint az övé egykoron.
Barbara Delinsky: Azelőtt és ismét

Nemsokára várunk mindenkit az adventi foglalkozásokra!

2023.11.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Paige Pfeiffer, aki gyerekorvos egy idilli kisvárosban, boldogan éli mindennapjait, amíg egyik kollégája, aki a legjobb barátnője is egyben, öngyilkos nem lesz. Paige élete egyszeriben fenekestől felfordul, nem csak a saját vesztesége miatt, de barátnőjének nemrégiben adoptált kislánya miatt is, akit ideiglenesen magához vesz. Miközben próbál navigálni a kialakult helyzet buktatói között, az életében megjelenik egy olyan férfi, aki azt kínálja fel neki, amiről nem is tudta, hogy vágyik rá.
Barbara Delinsky: Akit sohasem felejtünk

Ebben a cikkben 10+1 könyvet találhatunk az idén 150 éves Budapestről.

2023.11.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
Zerkó, a berber törpe meséli el az emberiség történetét az őt hallgató ciprusi taverna vendégeinek és az olvasónak is. Az 5. században az emberiség épp olyan szorgalmasan igyekezett elpusztítani magát, mint napjainkban, de a káosz közepette igyekezett túl is élni. A történeteket hallgatva eljutunk Rómába és Konstantinápolyba, a hunok és a zsidók közé, és még megannyi mesebelinek tűnő vidékre.
Cserna-Szabó András: Zerkó

250 éve született Csokonai Vitéz Mihály. Róla olvashatunk a következő cikkben.

2023.11.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
Hamlet Opheliája zavart elméjű nő, de a dráma mögött meghúzódó karakter nem ilyen kétdimenziós.Ebből a könyvből jobban megismerhetjük nem csak magát Opheliat, de a 7. századot; és a keresztény és a pogány kultúrát is.
Joanna Courtney: Tűzkirályné (Shakespeare királynéi 2.)


Múlt héten ünnepelte a főváros 150. születésnapját. Ebből az alkalomból jelent meg a “Budapest nagyregény” c. könyv, amelyben kortárs írók írnak a városról.

2023.11.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
A sötétebb hónapok alatt nincs is jobb, mint jól beburkolózni egy meleg takaróba és olyan klasszikusokat olvasni, mint Agatha Christie. A “holttest a könyvtárban” nem csak Miss Marple rajongóknak ajánlott, de azoknak is, akik élvezik, ha egy gyilkosság megoldása nem véres események láncolatán keresztül vezeti el őket a végkifejlethez, hanem egy kedves öreg hölgy csavaros eszének használatával.
Agatha Christie: Holttest a könyvtárszobában (Miss Marple 3.)

Holnap lesz a novemberi Olvasóklub, amire várunk szeretettel mindenkit!

2023.11.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a könyvben Barabási Albert-László azt kutatja, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a dolgok, nem csak a tudományos, de az üzleti és a magánéletben is. A könyv, amelyet már tizenhárom nyelvre fordítottak le és felkerült több ország bestseller listájára is, abban próbál segíteni, hogy a témához kapcsolódó összefüggések feltárásával jobban meg tudjuk érteni a korunkat átszövő problémákat és azok lehetséges megoldásait is.
Barabási Albert-László: Behálózva
Ebben a hónapban az Olvasóklub is más időpontban kerül megrendezésre, várunk mindenkit szeretettel november 21-én délután 16 órától!

2023.11.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a könyvben az örökbefogadásról olvashatunk történeteket, méghozzá különböző szemszögből. Hol az örökbeadó, hol az örökbeadott mesél az élményeiről, hogy segítsen a könyvet olvasónak jobban megérteni ezt a világot.
Mártonffy Zsuzsa: Akiknek két anyja van

Kedves Olvasóink!

Ne feledjék, a könyvtár ezen a héten SZOMBATON rendezvény miatt zárva tart!

Megértésüket köszönjük!

2023.11.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
Draco Malfoy hihetetlenül idegesítő, amikor először találkozunk vele a Harry Potter és a bölcsek kövét olvasva. A filmes változatban sem nyeri el a nézők szívét azonnal a karakter, nem úgy, mint az őt megformáló Tom Felton, aki nagyon hamar népszerűségre tett szert ennek a fiatal varázslónak az alakításáért. Ebben a könyvben egészen a gyerekkorától mesél az életéről, aminek természetesen nagyon nagy része volt a varázslóvilágban játszódó filmek forgatásán töltött idő.
Tom Felton: Túl a varázslaton

A mai könyvajánlót nem is követhetné más, mint felhívás arra, hogy aki még nem járt nálunk a Harry Potter Klubban, az ezen a PÉNTEKEN megteheti!

2023.11.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Thriller, krimi, fantasy és az úgy nevezett “road movie” stílus elemei  elegyednek egymással ebben a regényben. Amikor Vörös, Bika és Potter úgy dönt zenekart alapítanak, hírnévről és sikerről álmodnak. Első fellépésük azonban kudarcba fullad, így amikor a koncertet követően a furcsa Szandor Mamon vonzó ajánlattal áll elő, a fiúk úgy mondanak igent rá, hogy nem gondolják végig, mit is jelent egy jövőbeni szívesség. Másnap azonban Vörös húga eltűnik, a fiúk pedig rögtön tudják ki a felelős a lány eltűnéséért, és hogy nekik mit kell tenniük, hogy megpróbálják jóvátenni az elkövetett hibát..
Sepsi László: Ördögcsapás

Kedves Olvasóink!
Ne feledjék, jövő héten ebben az időpontban, délután 4 órakor várunk mindenkit szeretettel a Harry Potter Klubba!

2023.11.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Tizenöt éves kortól ajánljuk mai könyvajánlónkat, amely a fantázia elemeit ötvözi horrorral. Három fiatal, akiket a sorozat rajongói már jól ismerhetnek, elindul, hogy az iskolai év végét követően végre kipihenje magát. Azonban útban New Orleans felé, Dan, Abby és Jordan egyszer csak észreveszi, hogy valaki követi őket és fotókat is készít a hármasról. Amikor Dan furcsa üzenetet kap, minden a feje tetejére áll, nem csak amiatt, ami az üzenetben van, hanem amiatt is, akitől az üzenet érkezett. Az illető ugyanis tavaly Halloweenkor meghalt...
Madeleine Roux: Catacomb – Az eltemetett múlt (Asylum 3.)

A hónap végén már elindulnak adventi kézműves-foglalkozásaink, a tematikát és az időpontokat hamarosan közzétesszük!

2023.11.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
Leiner Laura a könyvtár fiatalabb Olvasóinak körében igen nagy népszerűségnek örvend, könyveit folyamatosan keresik azok, akik betérnek hozzánk. Ez alkalommal a tizenhét éves Zsófit ismerhetjük meg, aki óriási Red Hot Chili Peppers rajongóként alig várja, hogy élete első fesztiváljára eljusson végre, hiszen az egy hetes esemény sztárfellépője nem más, mint kedvenc zenekara. A könyv a fesztiválok hangulatát és megismételhetetlen élményeit eleveníti meg a lapjain, aminek még a Sziget Fesztivál alapítója is elismeréssel adózott.
Leiner Laura: Bábel

Kedves Olvasóink!
Ebben a hónapban kerül sor az idei “Családi vetélkedő - Családok vetélkedője” elnevezésű rendezvényünk döntőjére, november 18-án, szombaton. Ezen a napon a könyvtár a rendezvény miatt ZÁRVA tart majd.

Megértésüket előre is köszönjük!

2023.11.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
A regény névadója, Csikk, 2010 nyarán jelenik meg egy lopott ladával Maik, a berlini gimnázium tanulójának háza előtt. Bár osztálytársak, barátok csak azután lesznek, hogy elindulnak Havasföldre Csikk rokonaihoz. Az úton, amelynek célállomása természetesen nem a kitűzött célpont lesz, sok tipikusan esendő kamaszkori élményt élnek át és talán fel is nőnek egy kicsit.
Wolfgang Herrndorf: Csikk

Jövő héten lesz a novemberi Harry Potter Klub, aminek témája ezúttal Hedvig és barátai lesznek. A megszokottal ellentétben azonban most nem a hónap harmadik szombatján kerül sor a HPK-ra (mert aznap a könyvtár a Családi vetélkedő döntőjének ad helyet), hanem az azt megelőző péntek délután, november 17-én délután 4 órától várunk mindenkit szeretettel!

2023.11.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
2004-ben íródott mai könyvajánlónk, amely görbe tükröt tart azon európaiak elé, akik saját kis biztonságos életüket élve el sem tudják képzelni, milyen lenne menekültként élni az életüket. Mi lenne ha európaiként kellene Afrikába menekülni és az ottani táborokban megpróbálni túlélni a kialakult helyzetet?
Bár a könyv elsősorban a fiatalokat célozza meg, idősebb korban is érdemes lehet elolvasni.
Janne Teller: Ha háború lenne nálunk

Ebben a hónapban is lesz Olvasóklub, de a megszokottal ellentétben most egy héttel korábban, november 21-én várunk szeretettel mindenkit!

2023.11.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
A népszerű amerikai író és forgatókönyvíró változatát olvashatjuk el Jules Verne klasszikus történetének, a “Meséld újra!” sorozat részeként. Ennek a tíz kötetes sorozatnak a célja, hogy irodalmi klasszikusokat írjanak újra neves kortárs írók, hogy azok a kamaszok számára is szerethetőek legyenek. Ez alkalommal egy kamasznak és nagybátyjának kalandjait ismerhetik meg azok, akik kézbe veszik a könyvet.
Dave Eggers: Nemo kapitány

További program ötletek az őszi szünetre!

2023.11.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
A “Kerék mesék” legújabb részében Jonatánt, a kamiont kísérhetik el a gyerekek olaszországi útjára, ahol a kis kamion narancsot szállít és régi barátokkal találkozik.
Mechler Anna: Jonatán, a kamion (Kerék mesék 5.)

Még nagyon sok kiállítás látogatható, amely érdekes lehet a gyerekeknek és felnőtteknek is.

2023.10.31.

KÖNYVAJÁNLÓ
Bár a tavasz még elég messze van, de pont az évnek a sötétebb, esősebb részében érdemes olvasni az egyik legszebb tavaszi ünnepünk szokásairól, melyet két gyerek szemszögéből ismerhetnek meg fiatalabb Olvasóink.
Takács Viktória: Pünkösdi mese

A héten ismét lesz Mesetorna a Bábos mesekuckó előadásában. A gyerekek ez alkalommal három kiscicáról hallhatnak majd mesét Major Zitától.

2023.10.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
Kedves dinoszauruszokkal fedezhetik fel a könyvet a kisebb Olvasóink. Mazu, Tiny, Bill és Rocky megmutatják mi rejtőzik a fülek mögött és azt is, hogy hogyan néztek ki az igazi dinoszauruszok, amik a rajzoltak mögött bújnak meg.
Gigantosaurus: Dínópédia
Várunk mindenkit szeretettel mindenkit a holnapi Olvasóklubba!

2023.10.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a könyvben, amelyet kifejezetten a kicsiknek készítettek a szerzők, a dinoszauruszokról és más őshüllőkről tanulhatunk. Megtudhatjuk mit is ettek ezek az állatok, hogyan éltek és hogyan védték meg magukat, ha veszélyes helyzetbe kerültek.
Angela Weinhold: Dinók

Jövő héten várunk mindenkit szeretettel az Olvasóklubba!

2023.10.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
A kis őzgida története mára már klasszikusnak számít. Ebben a gyönyörűen illusztrált kiadásban a gyerekek újabb generációja ismerheti meg Bambi történetét.

Öko szemléletű játszótér nyílt Budapesten a 13. kerületben.

2023.10.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
A Gaston könyvek legújabb részében a kis unikornisnak az alvással gyűlik meg a baja. Vajon mi segít neki végül elaludni?
A könyveket 3 és 7 éves kor közötti gyerekeknek ajánljuk.
Aurélie Chien Chow Chine: Nem tudok aludni (Gaston érzelmei)

A hétvégén nyílt meg a Garden Of Lights – Alice Csodaországban multimédia-kiállítása a Füvészkertben.

2023.10.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
A “Stranger Things” c. sorozat hivatalos regénysorozatának negyedik részében Robint ismerhetjük meg kicsit közelebbről. A lány mindig is kívülállónak érezte magát, amit kamaszodó barátai nem könnyítenek meg, hiszen neki nem olyan könnyű társat találnia egy olyan kisvárosban, ahol a melegek inkább a fikció részét képezik, nem a valóságét. A könyv mégsem a szerelem megtalálásáról szól, hanem annak jelentőségéről, hogy önmagunk elfogadása az egyik legfontosabb dolog az életben.
A. R. Capetta: Robin a világ ellen (Stranger Things 4.)

A kiegyezés és 56 történetét ismerhetik meg a gyerekek a következő könyvek segítségével.

2023.10.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Természetesen a könyvtárban is megtalálhatóak olyan könyvek, amelyek segítenek megismerni az 1956-os eseményeket. Íme néhány belőlük:

Ma délután:

2023.10.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
“A nyolcadik élet” c. történet igazi családregény, amely a 20. századi orosz-grúz konfliktusok közepette játszódik. A család titkos csokoládé receptje ugyanolyan fontos lesz, mint az, ahogyan a családtagok, sokszor egymástól távol, egymástól elszakítva, küzdenek azért, hogy egyben tartsák a családot.
Nino Haratisvili: A nyolcadik élet

Október 27-én kerül sor az Erőművek éjszakájára, amire már lehet regisztrálni.

2023.10.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
A népszerű Stranger Things c. sorozat egyik hivatalos regényét ajánljuk mára. Ebben a részben Max szemszögéből élhetjük át a Hawkinsban történteket. A lány, aki soha nem volt “csajos” először nem lelkesedik azért, hogy az isten háta mögötti porfészekbe költözzenek, de aztán hamar barátokra talál a kisváros furcsa kis csapatának tagjai között, akik nem csak D&D-vel múlatják az idejüket..
Brenna Yovanoff: Mad Max Hawkinsban (Stranger Things 3.)

Nem mindenkinek van otthon diavetítője, de még azoknak is, akiknek van, érdekes lehet egy olyan délelőtt, ahol a diavetítés élményét közös családi programmá tudják alakítani. 

2023.10.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ennek a sorozatnak a Percy Jackson-rajongók biztosan nem tudnak ellenállni! Cole Randolph a Halloween-t bulizással akarta eltölteni, de amikor véletlenül egy átjárót fedez fel, amely egy kísértetjárta házból nyílik egy hátborzongató világba, nem csak saját félelmeivel kell szembenéznie, de elrabolt barátait is ki kell valahogy szabadítania..
Brandon Mull: Égi fosztogatók (Öt királyság 1.)

A gyerekek igazán különleges játszótéren játszhatnak, ha a család ellátogat az ötödik kerületi játszótérre.

2023.10.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
Szerelmi háromszögről olvashatunk a mára kiválasztott könyv lapjain. Belly életében eddig kétszer volt szerelmes, méghozzá egy testvérpár tagjaiba, Conradba és Jeremiah-ba. Két év után Jeremiah-val úgy döntenek, hogy összeházasodnak, ez viszont kétségbeesett lépésre ösztönzi a még mindig szerelmes Conradot. A fiú megvallja érzéseit Bellynek, a lánynak pedig szembe kell néznie a saját érzéseivel és azzal is, hogy a két testvér egyikének végleg össze kell törnie a szívét.
Jenny Han: We'll Always Have Summer – Örökké nyár lesz (Nyár-trilógia 3.)


A következő hétvégén érdemes lesz ellátogatni Szentendrére a skanzenbe.

2023.10.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
Bear Grylls sikeres sorozata tovább folytatódik. Ebben a részben Beck Grangert a kalandok nem máshová, mint a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkba csábítják, ahol azonban a kihalás szélén álló orrszarvúakról forgatandó film helyett régi ellenfelekbe és csapdákba is fut a nagybátyával együtt, a túlélésért folytatott küzdelem pedig egyre elkeseredettebbé válik..
Bear Grylls: Az orrszarvú dühe (Túlélés: teljesítve 7.)

Jövő héten vár mindenkit a Harry Potter Klub!

2023.10.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
Flavia ​de Luce, hiába csak tizenkét éves, már remekül ért a nyomok felkutatásához és a laborjában sem tevékenykedik haszontalanul. Ez alkalommal azonban nyomozói repertoárja tovább bővül, amikor a falu ötszáz éves védőszentjének sírjából egy friss holttest bukkan elő, hiszen a lány nem hagyhatja, hogy a helyi orgonista gyilkosságának rejtélye megoldatlan maradjon. 
Alan Bradley: Amikor a csontok suttognak… (Flavia de Luce rejtélyei 5.)

Van, aki a hírnevét csak élvezni akarja, de vannak olyanok is, mint például Matthew McConaughey, akik arra használják fel azt, hogy sok mindenkit el tudnak érni, hogy pozitív változást indítsanak el az emberek életében.

2023.10.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
A méltán népszerű “Üvegtrón” c. sorozat harmadik részében Celaena kénytelen útra kelni egy olyan küldetésre, melyet Adarlan királya talált ki a számára. A lány nem csak a szerelmet hagyja hátra mikor útnak indul, de barátokat és addigi életét is. Amikor azonban megérkezik a távoli kontinensre hamar elveszti a motivációját, a helyzetből pedig valaki olyan húzza őt ki, aki nem megértéssel és gyengédséggel fordul felé, hanem pont azt tudja neki adni, amire szüksége van ahhoz, hogy végre az legyen, akinek született.
Sarah J. Maas: Heir of Fire – A tűz örököse (Üvegtrón 3.)

Ki gondolta volna? Magyarok forgatnak filmet egy holland könyvből, a “Véletlenül írtam, egy könyvet” c. regényből.

2023.10.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Hihetetlen humorral és fordulatokkal teli történetet választottunk mai könyvajánlónknak, ismét a már korábban ajánlott magyar írónőtől. Mit kapunk ha elküldünk egy tökéletes lovagot és egy minden kalamajkába belekeveredő, az igazságot könnyen elferdíteni képes lányt, aki lopással tölti ki unalmas perceit, egy kalandra? Nem mást, mint egy isteni küldetést, amihez foghatót még nem olvastunk!
J. Goldenlane: Isteni balhé (Isteni balhé 1.)

A 2023 irodalmi Nobel-díjasáról, Jon Fosse-ról és munkásságáról  olvashatunk a következő cikkben.

2023.10.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az egyik legjobb magyar fantasy írónő regényét ajánljuk mára. Az “Éjfél” története nem egyszerűen egy vámpíros történet. A könyv az élettel, a szerelemmel, a vágyakkal és a létezés értelmével foglalkozik, amelyet Alexander Nyikolajevics Szumarokov főhadnagy történetén keresztül tár elénk. A férfi az alvilág ura, de nem részese az élők világának. Az élete régen elvesztette igazi értelmét, de egy nap besétál az életébe a nagybetűs Nő, aki azonban nem adja szerelmét főszereplőnknek olyan egyszerűen, így a férfinak élet-halál fogadással kell megszereznie azt.
J. Goldenlane: Éjfél

Természetesen ebben a hónapban is lesz Olvasóklub, hiszen ahogy az idő egyre sötétebb és hidegebb lesz odakint, annál csábítóbb lesz a könyvek társasága.

2023.10.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
Amikor a baráti társaság tagjai elhatározzák, hogy együtt töltik a Szilvesztert Skócia egyik istenháta mögötti vadászlakjában, az ötlet még nagyon jónak tűnik. Amikor azonban egyikük váratlanul meghal és kiderül, hogy nem balesetről van szó, a barátok rádöbbennek, hogy nem ismerik annyira egymást, mint gondolták..
Lucy Foley: Vadászparti

Ma este 7 óráig lehet visszahozni olyan könyveket, amik régóta bujkálnak a házban és esetleg büntetést vonnának maguk után.

2023.10.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
Bernard Cornwell angolszász sorozatából nagysikerű tévéadaptáció is született, amit nem máshol, mint hazánkban forgattak. A negyedik részben Lord Uthred, Alfred király bajnoka olyan ajánlatot kap, ami arra kényszeríti, hogy válasszon a szíve és a vér szava között; és ez alkalommal a helyzetét még egy váratlan szerelem is megnehezíti.
Bernard Cornwell: Csatadal (Angolszász históriák 4.)

Szép Napra invitál mindenkit a Szépművészeti Múzeum októberben!

2023.10.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
A nagysikerű “Térség” c. sorozat első részét ajánljuk mára a tudományos-fantasztikus könyvek rajongóinak. James Holdennek és legénységének az élete meglehetősen egyszerű volt, egészen addig, míg egy elhagyott hajón olyan titkot fedeznek fel, amely megváltoztatja az egész galaxis sorsát. Miközben Holdennek egy kitörni készülő háborút kell valahogy megakadályozni, úgy, hogy ő és a legénysége életben maradjon, addig Miller nyomozónak egy lányt kell megkeresnie, akit gazdag szülei hiányolnak. A két eset természetesen összefügg, de a nyomozó és Holden mégsem ugyan azt keresik.. vagy mégis?
James S. A. Corey: Leviatán ébredése (A Térség 1.)

Ezen a héten!

Az Országos Könyvtári Napok alkalmából elengedjük a késedelmi díjat a lejárt kölcsönzések esetében és ingyenes beiratkozást biztosítunk a környező települések lakóinak.

A biatorbágyi lakosok számára egész évben ingyenes a beiratkozás a könyvtárba.

2023.10.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az “Árulás” központi témája a család és az azt összetartó erő, de nem szokványos családi regényt vehetünk kézbe, ha kikölcsönözzük a könyvet. Ennek a történetnek a főszereplője ugyanis egy olyan férfi, aki már fiatalon kénytelen volt betölteni a családfő szerepét, anyja ugyanis nehéz hátterének és sikertelen kapcsolatainak ellenére nagy családot alakított ki magának, amiben legidősebb fia tölti be a családfő szerepét. A gondok ott kezdődnek, amikor Aiden egyre feljebb kerül az éjszakai élet ranglétráján és akkor is megvédi a családját, ha azok nem kérnének már ebből a védelemből..
Martina Cole: Árulás

Ma délután pontban 4 órakor várunk minden kis Olvasónkat szeretettel!

2023.10.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Nem szokványos thrillert ajánlunk mára. A könyv főszereplői egy testvérpár, akik együtt utaznának álmaik nyaralására, de egyikük lekési a gépet, amivel elkerüli azt a katasztrófát, ami a géppel és a rajta utazó testvérével történik. A repülőgép ugyanis két évre nyomtalanul eltűnik. De míg a világnak nincs tudomása arról, hogy mi történt a géppel és utasaival, addig a könyv lapjain keresztül számunkra megelevenedik egy olyan “nyaralás” története, amire örülni fogunk, ha soha nem jutunk el..
Lucy Clarke: Az elveszettek

Várunk mindenkit szeretettel holnap délután!

2023.09.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
A történet főszereplője három gyerek, akik azért különlegesek, mert szüleik régészként magukkal viszik őket az ásatások helyszíneire. A világ különböző pontjain a hármas pedig mindig talál valami kutatni valót, amit együtt fedezhetnek fel a könyvet olvasó gyerekek a Mindentudókkal.
Maria Mañeru: A szfinx titka (Mindentudók klubja 3.)

Az egyik legérdekesebb téma talán ha könyvkiadásról van szó, azoknak a könyveknek a listája, amelyek ma már elképzelhetetlen, hogy ne lennének sokunk saját kis könyvtárának a tagjai, pedig mielőtt világsikereket értek volna el, még a kiadatásukért is meg kellett küzdeniük.

2023.08.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Hihetetlen mértékű árulás fenyegeti az afrikai síkság békéjét, így három fiatal állat, egy oroszlán, egy elefánt és egy pávián együtt száll harcba a túlélésért, akiknek a vadászok, dögevők, ragadozók és zsákmányállatok közötti érzékeny egyensúlyt kell megpróbálniuk fenntartani, vagy elveszítenek mindent.
Erin Hunter: Megtört büszkeség (Bátorfölde 1.)

Ma nyitja meg kapuit a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál.

2023.09.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
“A Kalaposok” c. sorozat második részében ismét Kordélia oldalán járhatjuk London utcáit, ahol a lány továbbra is az apja távcsövében felfedezett mágikus térképen látható utcarészletet keresi. Kutatása során rábukkan a Térképészek titkos társaságára és azt is megtudja, hogy a varázslat nem csak a Mesterek tudománya, hanem a világban mindenhol ott rejtőzik.
Tamzin Merchant: A Térképészek (A Kalaposok 2.)

A ködlovagokról, a kifejezés jelentéséről és jelentőségéről olvashatunk a következő cikkben, ami a nemrégiben megjelent „A rejtelem volt az írósága…” című tanulmánykötetet mutatja be.

2023.09.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
A tudományos-fantasztikus történetek egyik örök visszatérő nagy kérdése az, hogy vajon hol ér véget a gép és hol kezdődik az ember. Erről olvashatnak most fiatalabb Olvasóink, kicsiben a “Beépített robot” c. könyv lapjain. Főszereplője ugyanis Dotty, az android, akinek el kell hitetnie az iskolába járó gyerekekkel, hogy ő is egy átlagos 11 éves kislány. Ha ez sikerül, az őt fejlesztő tudóscsapat jutalomban részesül. Azonban nem csak Dotty szál versenybe, hanem több másik android is és az iskolákban is kihirdetik a versenyt. Az ember gyerekek ugyanis azért kapnak jutalmat, ha lebuktatnak egy androidot, amiből természetesen csupa kalamajka adódik.
David Edmonds: Beépített robot

Rébecca Dautremer, aki nem csak illusztrál világszerte népszerű és ismert könyveket, de írja is őket, most arról beszélt, hogy számára mit jelentenek ez a könyvek és az illusztrálásuk.

2023.09.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
A tengeri történetek kedvelőinek ajánljuk, már 12 éves kortól, a mára kiválasztott könyvet. A magyar szabadságharc idején játszódó történet a sereg egyetlen, a soha meg nem valósult tengeri flotta hajóján játszódik, aminek kapitánya Monostory Balázs főhadnagy, aki mindenféle parancs vagy engedély nélkül vág neki a tengernek ebben az izgalmas és fordulatokban gazdag regényben.
Dékány András: Kossuth Lajos tengerésze (Monostory Balázs 1.)

Holnap délután ismét Olvasóklub, ahol teával várjuk beszélgetni szerető Olvasóinkat!

2023.09.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
A nagysikerű “Így neveld a sárkányodat” c. film alapjául szolgáló könyvet kölcsönözheti ki az, aki ellátogat a könyvtárba és kiveszi a sorozat első részét. Főszereplője III. Hablaty Harákoló Harald, aki nem csak nagyszerű harcos, de sárkánysuttogó is volt, az ő kézirataiba pillanthatnak bele a sárkányokat szerető Olvasók.
Cressida Cowell: Így neveld a sárkányodat (Így neveld a sárkányodat! 1.)


Várunk mindenkit szeretettel jövő héten az Olvasóklubba!

2023.09.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
A népszerű Jégvarázs történeteinek világába kalauzolja el kis olvasóit a mai könyvajánlónk. A történet főszereplője most Anna, aki testvérén Elzán szeretne segíteni, azonban ehelyett véletlenül gyermekkorának félelmeiből táplálkozó lidércfarkast szabadít a birodalomra, aminek legyőzéséhez szüksége lesz a Jégvarázsból már jól ismert kis csapat összes tagjára.
Kamilla Benko: Árnyak erdeje

Tíz mai kortárs magyar művet ajánl a következő cikk, amikben elmerülhetünk a lassan őszibe forduló estéken.

2023.09.20.

A Pagony szerzőitől olvashatjuk kedvenc pagonyos meséinket a mai könyvajánlónknak választott műben, ahol ismert és kevésbé ismert pagonyos szereplőkkel olvashatunk meséket a felcseperedő gyerekeknek.
4 éves lettem!

Nagy Borbála Rékával, Szécsi Margit unokájával nézhetünk meg egy interjút, aki ma az írónő hagyatékát gondozza.

2023.09.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
Puskás Öcsiről szóló gyerekkönyv sorozat harmadik és egyben befejező részét ajánljuk mára. Az egyik legismertebb magyar focista gyerekkorát bemutató sorozat utolsó részében a gyerekek olvashatnak arról, hogyan sikerült az ekkorra már tizenhat éves Öcsinek bekerülnie a Kispest első csapatába.
A könyvet 6 éves kortól ajánljuk.
Kemény Kristóf: Irány a felnőtt csapat! (Puskás Öcsi – A külvárosi vagány hihetetlen kalandjai 3.)

Szeptember 20 és 30 között kerül sor az idei PesTextre, amin több neves külföldi alkotó is részt vesz.

2023.09.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
A kis mókus élete igazán remek, mindene megvan amit szeretne. Ennivaló és kényelmes hely, ahol heverészhet egész nap, a fa lombját nézegetve. Azonban egy nap észreveszi, hogy eltűnik egy levél, ami csak egyet jelenthet. Az erdőben bizony levéltolvaj jár!
Alice Hemming: A levéltolvaj

Jövő héten kerül sor az e havi Olvasóklubra, ahová várjuk azokat a kedves Olvasóinkat, akik nem csak olvasni szeretnek, de beszélgetni is a könyvekről!

2023.09.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a könyvben a borítón található furcsa kis lény keresi az örök nagy kérdésre a választ, miszerint “vajon ki vagyok én?”
Mira Lobe: A kicsi én én vagyok

Várunk mindenkit szeretettel holnap a Harry Potter Klubba!

2023.09.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a két lapozóban tologatható kis fülek vannak, amelyek még nagyobb élménnyé varázsolják a könyvekkel való ismerkedést a legkisebb Olvasóinknak.
Sonia Baretti: Madarak a kertben; Ki játszik a kertben?

Az idei Margó-díjra jelöltek közül most Szűcs Ádámot ismerhetjük meg a következő cikkben.

2023.09.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
Vidám állatmeséket találunk ebben a könyvben, amiből megtudhatjuk, hogy vajon hordhat-e egy zsiráf szemüveget vagy lehet-e egy vakondból hős.
A rövidlátó zsiráf és a többiek

Szombaton kerül sor a III. Újbudai Gyermekkönyvünnepre, melynek programjáról itt olvashatnak.

2023.09.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
A kötet címe talán merőben elméleti alapokon nyugvó könyvet sugall, de ennek ellenére olvashatunk benne a pszichológia, az idegtudomány és a filozófia legújabb eredményeiről is, a csecsemők és kisbabák szellemi képességeivel és megértésével kapcsolatban. Az elmúlt évtizedek ugyanis számos olyan eredményt hoztak felszínre, ami átalakítja a gyerekkor korai szakaszában átélt élményekről alkotott elképzeléseinket.
Alison Gopnik: A babák filozófiája

Térey János hagyatéka immár Debrecenben talál majd új otthonra, méghozzá úgy, hogy az Olvasók is hozzáférhetnek majd a tárgyakhoz.

2023.09.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
Kosztolányi Dezső méltán a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja. Ebben a könyvben nem csak az életének száraz történéseiről olvashatunk, hanem olyan történetet mesél nekünk a szerző, ami Kosztolányi életének bemutatásán túl több kérdésre is keresi a választ. Miként változott a megítélése a 20. századi értelmiséghez tartozó íróknak? Vajon képesek vagyunk mi olvasók külön kezelni az irodalmat és a politikát? Vajon az írók meg tudják ezt tenni? A könyv hasonló kérdések nyomába ered, miközben elénk tárja az író életét.
Arany Zsuzsanna: Kosztolányi Dezső élete

Bár sok gyerek (és felnőtt) lesz szomorú ha arra gondol, hogy a szeptember az iskola kezdetét jelenti, de nekik jó hír lehet, hogy a tanév kezdete az újrainduló Harry Potter Klubot is jelenti, ahová várunk mindenkit nagy szeretettel, most szombaton!

2023.09.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyvben a gyerekkori szocializációról, annak is a családon belül folyó részével foglalkozik Bagdy Emőke. Ismereti és szemléleti alapokat kaphatunk, olvashatunk arról, mi szükséges ahhoz, hogy egy gyerek megtanuljon “emberré válni”, ha kézbe vesszük ezt a könyvet.
Bagdy Emőke: A személyiség titkai

Várjuk kedves Olvasóinkat szeptemberben is, nem csak könyvekkel!

2023.09.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
A nagysikerű játék alapján írt hivatalos regényt ajánljuk mára. Főszereplője Kasszandra igazi spártai zsoldos, de az élete nem alakul a legkönnyebben. Adósságba keveredik és megszakítja korábbi életével a kapcsolatot amikor zsoldosnak áll. Egy nap azonban váratlan lehetőséget kap az újrakezdésre, ehhez azonban meg kell ölnie a spártaiak neves tábornokát, Farkast. A célponthoz az út a csatamezőn keresztül vezet, a nőnek azonban mindig éles a kése és nem fél használni azt..
Gordon Doherty: Assassin's Creed – Odisszea (Assassin's Creed 12.)

Várunk mindenkit szeretettel a holnapi Mesedélelőttre, mely ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni lehet személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-128) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

2023.09.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
Igaz történetet mesél el mai könyvajánlónk. Amikor Maggie Doyne a főiskola elkezdése előtt egy évet világlátásra szánja el magát, még nem sejti, hogy az élete gyökeresen meg fog változni, amint eljut Nepálba. Ugyanis ott megismerkedik egy kőtörő kislánnyal és a feltámadó anyai érzéseire hallgatva nekilát, hogy nem csak ezen a kislányon, de az ott élőkön is segítsen.
Maggie Doyne: Ég alatt, hegy fölött

Ebben a hónapban is lesz Olvasóklub.
Teával várjuk kedves olvasóinkat, akik szeretnek beszélgetni és olvasni.

2023.09.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
A történet a hetedik századbeli Írországban játszódik, ahol három férfi indul útnak, miután egyikük álmot lát, hogy kolostort alapítsanak Isten tiszteletére. A megálmodott helyszín végül egy sziget lesz, ahol az elemekkel dacolva látnak neki a feladatnak, az olvasót pedig arra invitálják, hogy együtt élje át a túlélésért folytatott küzdelmet a szerzetesekkel.
Emma Donoghue 2010-ben megjelent Room (Szoba) című regénye a Booker-díj döntőse és nemzetközi bestseller lett és ez a könyve is hasonló sikerekre számíthat.
Emma Donoghue: Menedék

HARRY POTTER KLUB - KVÍZDÉLELŐTT

Úgy gondolod ismered Harry Pottert és a varázsvilágot? Vagy csak olvastál már a könyvekből és szívesen összemérnéd a tudásodat a többiekével? Akkor itt a helyed a szeptemberben újrainduló Harry Potter Klubban!

2023.09.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
Méltó befejezése a “Babérok” a Körvonal című trilógiának. Főszereplője Faye, aki ebben a részben egy irodalmi fesztiválra utazik, hogy a könyvét népszerűsítse. A nő ezúttal is passzív szerepben jelenik meg, de rajta keresztül megismerhetjük az őt körülvevők életét és titkait, a középkort megélők gondolatait.
Rachel Cusk: Babérok (Körvonal 3.)

A Bábos mesekuckó foglalkozása Major Zitával gyerekeknek 0-3 éves korig.
A bábelőadást mesetorna követi.

Regisztrálni lehet személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-128) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

2023.09.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
A családon belüli erőszak és annak hatása a központi témája mai könyvajánlónknak. A történetet gyermeki szemszögből, a család tehetséges, tízéves kislánya meséli el. Az apa nem csak állatokra vadászik, az otthont is saját vadászmezőjének tekinti, amit a kislány gyenge anyja nem tud megakadályozni. A kislánynak egyedül az öccse jelent vigasztalást, egészen addig, amíg egy tragikus baleset meg nem változtatja a kisfiút. A lány pedig végső kétségbeesésében, hogy megmentse öccsét attól, hogy az apjává változzon, még az időutazással is megpróbálkozik.
Adeline Dieudonné: Az igazi élet

A következő írást elolvasva megismerhetjük Festetics Kristóf alapította keszthelyi Helikon Könyvtárat.

2023.08.31.

KÖNYVAJÁNLÓ
Történetünk 1913-ban és 1993-ban játszódik és két szálon fut. Az időben korábban megtörtént események főszereplője Laura Lyons, akinek az élete kitárul, miután felveszik a Columbia Egyetemre. A nő hamarosan megkérdőjelezi a hagyományos anya- és feleségszerepet, amiben életét eddig élni kényszerült. Az időben későbbi szál szereplője pedig Laura unokája, Sadie Donovan, aki álmai munkáját kapja meg, amikor a New York-i Közkönyvtár egyik kurátora lesz. Az általa kiállításra szánt anyagból azonban ismert kéziratok és könyvek kezdenek eltűnni, Sadienek pedig szembe kell néznie a családi múltból felbukkanó árnyakkal.
Fiona Davis: A márvány könyvtár rejtélye

Az 1970 óta működő Kriterion Kiadó legújabb kiadványáról olvashatunk a következő cikkben.

2023.08.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
“A Térség” c. sorozat harmadik kötetét ajánljuk ma a sci-fi történetek szerelmeseinek, amely elnyerte a Locus-díjat is 2014-ben. Ebben a részben James Holden kapitány és legénysége ismét megpróbál távol maradni az események sűrűjétől, természetesen sikertelenül. Az ismeretlen vírus már rejtélyes Gyűrűvé formálódott az Uránusz pályájánál, a célját pedig senki nem ismeri a képződménynek. A Rocinante legénysége viszont kénytelen egy tévés stábot a Gyűrűhöz szállítani, miközben valaki a bukásukon munkálkodik, a biztonságuk pedig percről percre nagyobb veszélybe kerül.
James S. A. Corey: Abaddon kapuja (A Térség 3.)

Az olvasás sokszor jelent kiutat a valóság zűrzavaros helyzetei elől. A következő cikkben egy olyan magyar alkotóval olvashatunk interjút, aki saját magas is olyan világot igyekszik megteremteni, ami kikapcsolódás lehet.

2023.08.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
Egy trilógia második kötetét hoztuk el mára. Főszereplője, a nemrég elvált írónő, aki gyermekeivel együtt Londonba költözik, hogy új életet kezdjen. Faye az új életet a lakás felújításával kezdi, ebben az átmeneti helyszínben jelennek meg különböző “szereplők” (kelet-európai munkások, művészek és nagypolgárok), hogy a helyzetről beszéljenek vele, így több szemszögből is bepillantást nyerhetünk Faye-nek a továbblépés nehézkes és egyedi útján tett lépéseibe.
Rachel Cusk: Tranzit (Körvonal 2.)

Vannak, akik a világ másik oldaláról jönnek el hozzánk, hogy ihletet találjanak következő könyvükhöz. Kathryn van Beek, új-zélandi írónő látogatásáról olvashatunk a következő cikkben.

2023.08.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
A sorozat második részében James Holden és a Rocinante legénysége a Külső Bolygók Szövetségének megbízásából érkezik Ganymedesre, ahol a harcok miatt kialakult zűrzavarban igyekeznek segíteni megtalálni egy tudósnak az eltűnt gyermekét. Az eset természetesen nem az, aminek látszik, a protomolekula felfedezése pedig hiába alakította át az emberiség űrbéli játszóterén az erőviszonyokat, stabil helyzetet nem teremtett.
A könyvsorozatból sikeres tv sorozat is készült.
James S. A. Corey: Kalibán háborúja (A Térség 2.)

Várunk mindenkit szeretettel a holnapi Olvasóklubba!

2023.08.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
A skandináv krimi rajongói biztosan élvezni fogják a “Rongybaba” c. sorozat azonos című első részét. William „Wolf” Fawkes nyomozó kapja meg a hat ember holttestéből összevarrt halott esetét, aki egy hasonló ügy miatt korábban kényszer-gyógykezelésen vett részt. Természetesen a sajtót is érdekli az eset, így a nyomozóknak még nehezebb a dolga, a tettes pedig hamarosan újabb hat ember nevét hozza nyilvánosságra, tervezett meggyilkolásuknak időpontjával..
Daniel Cole: Rongybaba (Rongybaba 1.)


Az irodalmi alkotóházak sokak érdeklődését felkeltik, olvasóként érdekes bepillantani egy-egy ilyen helyszín kulisszái mögé. A következő cikkben a Szigligeti Alkotóházról olvashatunk és az ott alkotó irodalmi alakokról.

2023.08.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk világában a mágiáért vérrel kell fizetni, minél nagyobb dolgot akar valaki vele végrehajtani, annál több vért kell érte ontania. A történetnek nem is egy, de három hőse is van, akik mindannyian hisznek a saját igazukban és ügyükben, de mégis egymás ellen dolgoznak, hogy elérjék azokat. Kinek az ügye fontosabb? Mennyi áldozatot ér meg, hogy egy egész országot felszabadítson valaki? Hogy megbuktasson egy zsarnokot? A három hősnek mind felelnie kell ezekre a kérdésekre és a megfelelő áldozatot is meg kell hozniuk, ha eredményt akarnak elérni.
Orson Scott Card: A kegyelem ára

200 éve halt meg Friedrich Arnold Brockhaus, akinek lexikonja az irodalom és kultúra terjesztésének fontos eleme volt.

2023.08.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai thrillerünk főszereplője ismert rádiós New York-ban, aki népszerűségéért magas árat fizetett. Magánélete romokban, hiszen senki nem szereti, ha valaki folyamatosan, kertelés nélkül megmondja neki a véleményét, tekintet nélkül az érzéseire. Egyik reggel, amikor egy betelefonáló játékra hívja, Jordan belemegy, arra gondolva, hogy ez majd feldobja a műsort. Amikor azonban azt a kérdést, hogy “taxi vagy uber” több taxi felrobbanása követi a rádió épülete előtt, a nő rádöbben, hogy a játék, ami belekezdett, nem is olyan ártatlan...
J.D. Barker: A hívás

Biatorbágy egyik legismertebb és legjelentősebb költője Juhász Ferenc 95 éve született. Róla olvashatunk a következő cikkben.

2023.08.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
Barcelona intrikákkal teli tizenkilencedik századi világába kalauzol el minket mai könyvajánlónk. Marie de l'Aube Desflors, a társadalmi körökben is népszerűségnek örvendő ifjú énekesnő találkozót beszél meg az egyik helyi költővel, Andreu Perramonnal. Az este után a lányt átmetszett torokkal találják, a gyilkosságért pedig Andreut okolják. A fiúnak esélye sincs, hogy bebizonyítsa ártatlanságát, hiszen senki nem tud tanúskodni mellette, a szobájában pedig kompromittáló iratokat is találnak. Ha pedig ez még nem lenne elég, akkor ott van még a főügyész, aki saját bűntettéről igyekszik elterelni a figyelmet azzal, hogy a fiút elítélteti.
Jaume Cabré: Őméltósága

Jövő héten várunk mindenkit szeretettel az Olvasóklubba!

A rendezvény ingyenes, előzetes regisztráció nem szükséges. 

2023.08.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
Életrajzi alapokon nyugszik mai történetünk. Főszereplője Belle ​da Costa Greene, aki ha feltárta volna a világ előtt valódi származását, akkor soha nem ért volna el olyan sikereket, amiben része volt. A sikeres fiatal nő, aki J. P. Morgan a hírhedt bankár magánkönyvtárosa lesz, ugyanis korának egyik legismertebb feketejogi aktivistájának, Richard Greenernek a lánya. Belle pedig pont egy fehér férfiak által uralt világban akarja megtalálni az álmainak beteljesülését, a kérdés csak az, hogy milyen áron.
Marie Benedict – Victoria Christopher Murray: Belle, a könyvtár királynője

Augusztus 20-át követően érdekes lehet megnézni, hogyan is ábrázolták a különböző időszakokban Szent Istvánt. A következő cikkben erre látunk példákat az ország egész területéről.

2023.08.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
A sorozat második részében Jessica Manhattanbe utazik, hogy legújabb könyvét népszerűsítse. A karácsonyi vásárban sétálva egyszer csak a Cabot Cove-ban jól ismert exdrogdílert pillantja meg Télapónak öltözve. Mielőtt azonban beszélhetne a férfival, azt a szeme láttára meggyilkolják. Az eset természetesen felkelti Jessica érdeklődését, így rögtön nyomozni is kezd.
Jessica Fletcher – Donald Bain: Manhattan (Gyilkos sorok 2.)

A könyvtárban is megtalálható jó néhány könyv a következő listából. Ki melyiket olvasta már?

2023.08.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Minden sárkányrajongónak kötelező mai könyvajánlónk! Ebben a gazdagon illusztrált kötetben ugyanis olvashatunk minden fajról, részletesen leírva azok élőhelyét és szokásait, elhelyezve őket a megfelelő mitológia környezetben.
Karl Shuker: Sárkányok természetrajza

Mennyire fontos egy könyv címe? Erről olvashatunk a következő cikkben.

2023.08.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
Több idősíkon futó történetet ajánlunk mára, amely azt a kérdést járja körbe, hogy meddig mehetünk el szeretteink védelmében. Egyik főszereplőn Nell, aki idősődő és demenciával küzdő édesanyjától, Annietől, elejtett, rejtélyes utalásokat hall a család múltjával kapcsolatban. A lány ezeket egészen addig nem veszi komolyan, amíg édesapja a halálos ágyán egy elejtett megjegyzéssel fel nem kavarja a gondolatait. A másik főszereplőnk pedig a fiatal Annie, aki olyan döntések meghozatalára kényszerül, melyek kihatnak majd az egész életére.
Hannah Beckerman: A szeretet bűnei

A Titkos Fiók Kalandszoba egyik pályájáról olvashatunk a következő cikkben. A pagony kiadó kalandszobája minden szabadulószobát kedvelő gyereknek érdekes lehet.

2023.08.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az írónő régóta vágyott arra, hogy a mai könyvajánlónknak választott mű történetét átadhassa olvasóinak. Főszereplője a 12 éves Agnes, aki a tizenötödik század elején a Rajna partján olyan szörnyűségen megy át, amit szerencsére mi már nem ismerünk. Mindkét szülőjét elveszti a pestis miatt. Anyja utolsó kérése, hogy a lány elszegődjön a Mester mellé, aki valamilyen titkos találmányon dolgozik, ehhez pedig apjától örökül kapott betűk ismerete lesz a segítségére.
Bauer Barbara: Bíborbetűk

Közel hetven helyszínen vehető igénybe a Plukkido digitális meseösvénye.

2023.08.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
Baráth Viktória “Szabadon” c. sorozata kedvenc lehet minden kalandot és romantikát szerető Olvasónknak. Ebben a részben Elizabeth Indiába látogat, hogy az ott nehéz körülmények között élőkről filmet forgatva rávegye az otthon kényelmes helyzetben élőket arra, hogy segítsenek ezeken az embereken. Főszereplőnk nem csak mások sorsának alakulásáról ad képet, de a könyv lapjain keresztül átélhetjük Elizabeth személyiségének fejlődését is.
Baráth Viktória: A lótusz virága (Szabadon 2.)

Bár a helyszín nincs túl közel, mégis érdemes ellátogatni a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltárba, hogy ezt az igazán különleges vándorkiállítást megtekinthessük.

2023.08.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvünk főszereplője Ida, aki betöltve a negyvenet ráébred, hogy lassan kifut az időből, hogy anyává váljon. A párkeresési kísérletei rendre kudarcba fulladnak, ezért úgy dönt lefagyassztatja a petesejtjeit, hogy később esélye legyen egy kisbabára, ha találkozik a megfelelő társsal. A hírt a családjának egy tengerparti nyaralás alatt akarja bejelenteni, de húga megelőzi és olyan bejelentést tesz, amihez képest az övé semmiség.
A könyv a családban betöltött szerepekről, a diszfunkcionalitásról és az önmagunk kereséséről szól ebben a környezetben.
Marie Aubert: Felnőtt emberek

A szépirodalom mai “helyzetéről” nézhetünk meg egy érdekes beszélgetést, fiatal, kortárs szemszögből vizsgálva a kérdést.

2023.08.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Jessica Fletcher sokunk számára az egyik legkedvesebb karakter, ha az úgynevezett “cosy mystery” műfajú tv sorozatokról van szó. Az ebben a stílusban megírt sorozat, melynek folytatásaként is olvashatjuk a könyveket, nem a véres és durva jelenetekről szól, hanem a régivágású nyomozásról, amit leginkább amatőrök igyekeznek végrehajtani. Ebben a sorozatban Jessica Fletcher kapja az amatőr nyomozó szerepét, aki detektívregények írásával foglalaskodik mindennapjaiban, de ahogy az várható, egy-egy gyilkosságot is meg kell oldania. A sorozat első részében egy londoni konferenciára tartván beugrik gazdag barátnőjéhez, akit azonban megölnek és Jessica hamar a gyanúsítottak listájának élén találja magát, így kénytelen nyomozni az ügyben, hogy tisztázhassa magát.
Jessica Fletcher – Donald Bain: Gin és tőrök (Gyilkos sorok 1.)

Bár az időjárás nem a legkedvezőbb mostanában, attól még érdemes körülnéznünk, hogy lássuk milyen fesztiválok várnak ránk augusztusban.

2023.08.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
A jól ismert skandináv mítoszokat dolgozta most össze egy mesés történetté Neil Gaiman, korunk egyik legtehetségesebb történetmesélője. A könyv lapjain találkozhatunk Thorral, félistennekkel, törpékkel és óriásokkal.
Neil Gaiman: Északi mitológia

Százhuszonöt éve halt meg Arany László, aki már születésekor ismertségre tett szert, hiszen Arany János második gyermeke volt.

2023.08.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a könyvben egy szovjet mintára létrehozott romániai munkatábor hétköznapjait ismerhetjük meg, méghozzá a legkisebb fiú nézőpontjából. A történet keretéül azok a bibliai történetek szolgálnak, melyet az édesanyja olvas fel, a család egyetlen megmaradt könyvéből, a Bibliából. A könyvben nem csak a táborban eltöltött időről olvashatunk, hanem a szabadulás utáni helyzetet is megismerhetjük, ami természetesen nem volt felhőtlen vagy könnyű.
Visky András: Kitelepítés

A következő cikkben megismerhetik Szabados Ágit talán egy olyan oldaláról, amiről eddig nem. A cikkben szó lesz továbbá az olvasás értékéről is, arról, hogy miért is “kell” olvasnunk.

2023.08.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
Caleb Frobisher kapitány eltűnt emberek nyomát kutatva érkezik Nyugat-Afrikába. Terveit eltitkolva vág neki a dzsungelnek, ahol találkozik Kate Fortescue-val, a csinos tanítónővel, akit emberrablók ejtettek fogságába és aki most a bányában dolgoztatott gyerekekre igyekszik vigyázni. Ketten együtt igyekeznek kiszabadítani a gyerekeket és a feladat közelebb hozza őket egymáshoz, mint valaha gondolták volna.
Stephanie Laurens: Az elszánt kapitány (Kalandorok 3.)

Az ünnepi könyvhétre jelent meg Kőbányai János “Beat(korszak)regény” c. regénye melyről a következő cikkben olvashatnak részletesebben.

2023.08.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
A “Kalandorok” c. sorozat első részét a romantikus történetek kedvelőinek ajánljuk. A könyvet olvasva megismerkedhetünk Declan Frobisher kapitánnyal, aki úgy képzeli el a házasságot, hogy felesége, a gyönyörű Lady Edwina Delbraith és jövendő gyerekeik London biztonságát élvezve élik az életüket, míg ő felfedező utakat tesz a hajójával. Azonban már az esküvőt követően kiderül, hogy új feleségének eszében sincs egyedül maradni Londonban, így amikor a férfinak hirtelen ki kell hajóznia a nő is vele tart. Az utazás során nem csak ismeretlen gonosztevőkkel kell megküzdeniük, de azzal is, hogy a házasságuk mindkettejük igényeit kielégítse.
Stephanie Laurens: A lady parancsára (Kalandorok 1.)

Nincsen izgalmasabb egy olyan könyvnél, ami nem csak az elménket, de az orrunkat is rabul ejtheti!

2023.08.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Stockholmban járunk, ahol könyörtelen gyilkos végez egy fiatal nővel. Az elkövetés csak elsőre tűnik véletlen balesetnek, nagyon hamar kiderül, hogy a bűvésztrükkökhöz hasonló mutatvány nem véletlenül ért véres véget. Az eset megoldásához Mina Dabiri nyomozónak egy mentalista segítségét kell kérnie, mert az elkövető pszichéjéhez az emberi viselkedés szakértőjére van szükség. A nyomozó Vincent Walder segítségével vág neki az eset felderítésének, amihez mindkettejük sötét múltja is kötődik valamiképpen..
Camilla Läckberg – Henrik Fexeus: A doboz (Mina & Vincent 1.)

Kalandos könyvet készített az Amigos a gyerekekért Alapítvány beteg gyerekeknek, amit azonban egészséges társaik is érdeklődve olvashatnak.

2023.08.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ha eljönnek hozzánk a gyerekek sok olyan könyvet találnak, amit nehéz rögtön letenni. Ezek közé tartozik az “Óriás felfedezőkönyv” amiben órákra elmerülhetnek a kicsik, hiszen minden oldal izgalmas, részletekben gazdag és még titkos ablakokat is rejt, amik csak arra várnak, hogy kinyissák őket!
A könyv csak helyben olvasható.
Josef Kessel: Óriás felfedezőkönyv

Berta Ádám gyerekeknek írott könyvéről, a Szöszmösz, a tündéregérről olvashatunk egy rövid ismertetőt a következő linken.

2023.07.31.

KÖNYVAJÁNLÓ
A romantikus történetek kedvelői biztosan élvezettel olvassák majd a “Cynster nővérek” c. sorozat harmadik részét, ahol ismét esküvői harangokat kondít meg a sors, de csak miután Angelica végre találkozik azzal a férfival, akiben biztos, hogy rögtön felismeri a jövendőbeli férjét. Amikor egy titokzatos nemesember keresztezi a lány útját, Angelica rögtön tudja, eljött az ő ideje. A férfi azonban az udvarlás helyett az elrablást választja, ugyanis érzelmeket nem, de segítséget remél a lánytól, akinek a meggyőzésében még egy házassági ajánlatot sem fél megtenni. A lány azonban teljesen más lesz, mint amire a kétségbeesett férfi számít..
Stephanie Laurens: Glencrae gróf zsákmánya (Cynster nővérek 3.)

Leslie L. Lawrence rajongók figyelem! Most ingyen elérhető az egyik legnépszerűbb magyar író műveiből írt paródia, melynek címe “Sindzse zabszeme – Bevezető” az író, Bogdán Szabolcs, honlapján.

2023.07.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Heather Cynster a londoni báltermekben kutat saját hőse után, aki végre elvarázsolná annyira, hogy feleségül menjen hozzá. Terve megvalósítása miatt egyedül megy el a soron következő bálra, ahol azonban Breckenridge vikomtba botlik, aki mindenáron szeretné megmenteni a lányt a tetteit követő botránytól és a kialakuló kalamajka alatt bebizonyítani neki, hogy a lány végig őt kereste.
Stephanie Laurens: Breckenridge vikomt, a megmentő (Cynster nővérek 1.)

Azok a gyerekek, akik szeretik a madarakat, augusztusban igazán érdekes eseményen vehetnek részt, mert ismét lesz madárgyűrűzési akció.

2023.07.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
Kovács Krisztián első regénye a múlttal és annak hatásával foglalkozik. Egyszerre család- és történelmi kalandregény; és pszichológiai krimi, aminek főszereplője olyasmit él át, amivel hasonló korú társainak nagy része is szembesül, amikor az élet úgy hozza, hogy huszonnyolc évesen kénytelen visszatérni a szülői házba. Az elsőre kudarcnak ítélt helyzet azonban lehetőséget teremt, hogy megértse a múltat és annak hatását a jelenre. A könyv bemutatja az újságírás sötét oldalát is, azt, hogy milyen könnyű állítani valakiről valamit anélkül, hogy alátámasztanánk az állításokat bármivel, de a következményeket már nem annyira könnyű sem elfogadni, sem változtatni rajtuk.
Kovács Krisztián: Hiányzó történetek

Kedves Olvasóink!

Meghosszabbítottuk a jelentkezési időt az idei “Családi vetélkedő - Családok vetélkedője” c. programunkra, hogy azok se maradjanak le a játék öröméről (és a megnyerhető értékes könyvjutalomról), akik nyaralni mentek az elmúlt hetekben.

Részletek a honlapunkon és a Facebook eseménynél!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2023.07.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
Reverie Tempest élete teljesen felborul, amikor szülei elválnak, halasztania kell az egyetemen, majd a mesterszak felvételét is elbukja. Barátaival már rég megszakította a kapcsolatot és semmi nem hozza úgy igazán lázba. Kivéve, amikor álmodik. Álmában ugyanis visszatér a gimis évekbe és gimis énjébe, ahol újraélheti a boldogabb napokat és talán még a szerelmet is, mert úgy tűnik Sywer, gimis szerelme, szintén hasonló álomutazásokat tesz a múltba. De vajon ez a kapcsolat létezhet a jelenben is?
Kollár Betti: Álmomban megleltelek

Mindig érdekes hallani arról, hogy ki hogyan rendszerezi a saját otthoni könyvtárát. A következő cikkben a Könyves magazin munkatársainak válogatási szokásaiba olvashatunk bele és talán ötleteket is kaphatunk.

2023.07.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
2011-ben Petra, az amatőr asztrofizikus kiszámolja, hogy a Föld atmoszférája nemsokára, pontosabban 2021. szeptember 21-én, 21:20-kor, összeomlik. A lány fogja magát és lakókocsiba ül Johannal, aki remekül főz, és Agnessel, akinek nem csak lila a haja, de remekül ért az internetes pénzkereséshez is, hogy felelősségre vonja azokat, akik szerinte felelősek az életük megkeserítéséért. Mindezt persze még az előtt, hogy a Föld elpusztulna. Az útjuk országokon vezet keresztül, ahol nem csak azokkal találkoznak, akiket keresnek, de a világpolitika résztvevőivel is, alaposan felbolygatva a bolygót.
Jonas Jonasson: A próféta és a hülye

A legtöbb gyerek már nem nagyon tudja mi is az a malom, így nekik különösen élmény lehet felfedezni annak működését a tatai Malomkertben.

2023.07.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
Amikor Hélbőrű Geirmun hátat fordít királyi örökségének, teszi ezt tudva, hogy csak a kiérdemelt hírnév és a becsület örök. Ezeket akarja elérni, amikor hajóra száll, hogy vikingként kiérdemelje a helyét a legendákban. A tengeren azonban találkozik egy titokzatos lénnyel, aki olyan ereklyével ajándékozza meg, ami a hírnév mellé árulást is ígér, Geirmun pedig nemsokára egy olyan háború kellős közepén találja magát, amit maguk az istenek vívnak.
Matthew J. Kirby: Assassin's Creed Valhalla – Geirmund sagája (Assassin's Creed 13.)

A kisebbeknek találunk most érdekes könyveket a következő cikkben.

2023.07.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a fantasztikus és gyönyörűen illusztrált atlaszban a gyerekek olvashatnak a mítoszokról, azok kialakulásáról és hatásukról a különböző kultúrákra.
A könyv csak helyben olvasható.
Thiago de Moraes: Mítoszok atlasza

Kedves Olvasóink!

Új, “zöld” sarokkal várjuk Önöket, ahol olyan szakkönyveket találnak, amelyek segíthetnek jobban együtt élni a természettel és annak más lakóival is.
A zöld fotel mellett vár mindenkit a “zöld” sarok!

2023.07.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
A “Cynster nővérek” c. sorozat a romantikus történetek kedvelőinek új kedvence lehet. Főszereplőjét, Elizát, nővére esküvőjéről rabolják el. A lány mindent megtesz, hogy kiszabaduljon a fogságból, ebben pedig egy olyan férfi lesz segítségére, aki soha nem tekintett magára hős megmentőként, de amikor az élet úgy hozza, a visszahúzódó tudósból előbújik merészebb énje.
Stephanie Laurens: Eliza Cynster elrablása (Cynster nővérek 2.)

Programajánló a hétvégére! A következő cikkben jó néhány olyan programot gyűjtöttek össze, amit az egész család élvezni tud.

2023.07.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
A csak a könyvtárban olvasható könyv az Avatar c. film varázslatos világába kalauzolja el az Olvasót. A James Cameron által megálmodott Pandora minden különleges növényével és állatával megismerkedhetünk a könyv lapjait forgatva, kalandozhatunk a víz alatt és felett is!
Az Avatar világa

Talán nem gondoljuk, de nekünk Olvasóknak is vannak közös pontok híres és népszerű írók életével, hiszen még a Canterbury mesék szerzője sem volt kivétel az alól, hogy szabadságot kelljen kérnie a főnökétől.

2023.07.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
Minden évre eggyel több mese jár a felcseperedő kicsiknek. Ezúttal négy aranyos történetet kapnak a születésnapjukra a már nem is olyan kicsi gyerekek. A kedves és humoros történeteket csodaszép illusztrációk gazdagítják, így minden négyéves örömmel lapozgatja majd a könyvet.
Karine-Marie Amiot – Marie-Ange Richermo – Claire Renaud: 4 mese a 4. szülinapomra

Talán sokan vannak úgy, akik úgy gondolják, hogy azoknak, akiknek az irodalom a hivatásuk, nem szenvednek azzal, ha használniuk kell képességeiket. Ebből a cikkből azonban kiderül, hogy még Radnótinak sem volt minden fordítói munka leányálom.

2023.07.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
A gyerekek életében a család az egyik legfontosabb dolog, ha pedig a szülők elválnak az sok váratlan és nehéz helyzetet teremt számukra. A könyv ennek a helyzetnek a feldolgozásában kíván segíteni.
Catherine Dolto – Colline Faure-Poirée: Válnak a szüleim

Vannak, akik 12 évesen már tudják mennyire fontos az olvasás és attól sem riadnak vissza, hogy az OSZK főigazgatóját levélben kérjék meg arra, hogy olvasójegyük lehessen.

2023.07.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk főszereplője Csongor, aki barátaival együtt feltalálja az időgyurmát, aminek segítségével egy tízperces szünet több órásra ki tud nyúlni. Csongor és barátai kihasználva a hirtelen rájuk szakadt szabadságot nem máshová, mint Párizs felé veszik az irányt, ahol nem csak az Eiffel-tornyot kell megtalálniuk, de azt is el kell dönteniük, vajon elblicceljék-e a következő órát.
A könyvet 8 éves kortól ajánljuk.
Bendl Vera: Mihályi Csongor és az időgyurma

Kedves Olvasóink!

A könyvtár ettől a héttől már az új, rövidített nyári nyitvatartással működik (amely megtalálható a Facebookon a rögzített bejegyzésben és a honlapunkon is)!

Kérjük nézzék meg figyelmesen a kiírást, hogy a megfelelő időben érkezzenek meg hozzánk.

Természetesen továbbra is működik csomag-összeállítási szolgáltatásunk, így ha tudják mit szeretnének kölcsönözni, van lehetőség e-mailben vagy telefonon előre eljuttatni hozzánk a listát.

2023.07.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
A sorozat következő része a világhírű divattervező életét ismerteti meg a kisebbekkel. Coco, vagyis Gabrielle Chanel, Franciaországban látta meg a napvilágot, de élete nem volt könnyű, miután elvesztette az édesanyját apácákhoz került. A szigorú élet azonban magával hozta a varrást, amire későbbi sikereit építeni tudta.
María Isabel Sanchez Vegara: Coco Chanel

Kedves Olvasóink!

A könyvtár udvaráról több, népszerű magazin korábbi számait lehet most elvinni. Érdemes hamar ellátogatni hozzánk, mert a számok hamar elfogyhatnak!

2023.07.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ha bátorságra van szükség, jól jön egy szerencsebakancs, amibe belelépve elég önbizalmunk és erőnk lesz megtenni, amit szeretnénk. Ezúttal Zalán történetéről olvashatunk, akit osztálytársai és szülei sem hagynak békén, utóbbiak azt szeretnék ha részt venne a maratonon, de a kisfiú inkább a kutyamenhelyen szeretné tölteni az idejét azzal a kutyussal, akit örökbe szeretne fogadni. Zalán élete nem egyszerű és ráadásul feltűnik neki az is, hogy Ádáz Olga hirtelen érdeklődni kezd az egyik osztálytársa, Lili iránt, ami semmi jót nem jelenthet.
Usch Luhn: A szerencsebakancs (Lili és a varázscipők 2.)

Július 3-án született Franz Kafka, akinek művészetét csak a halála után fedezte fel az irodalmi réteg igazán. Róla olvashatunk a következő cikkben.

2023.07.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
A sorozat első részében megismerkedhetünk Meggel, kisöccsével és édesanyukkal, akik történetünk kezdete előtt két évvel veszítették el a család fejét, aki időutazással kísérletezett. Azon az estén azonban, amikor mindhárman a konyhában ücsörögnek és szendvicset esznek mert a vihar túlságosan tombol odakint, váratlan látogató tűnik fel rövid időre, aki különös ruhát visel és furcsa dolgokat mond. A látogatást követően a gyerekek felkerekednek, hogy megtalálják édesapjukat időn és téren át utazva.
Madeleine L'Engle: Időcsavar (Időcsavar 1.)

Várunk mindenkit szeretettel szombaton!

2023.07.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai történetük Londonba kalauzolja az olvasót, ahol főszereplőnk, egy nagyhatalmú dzsinn, és fiatal, de magas tisztséggel rendelkező megidézőjének arra kell megtalálnia a választ, hogy a várost sújtó bűntények vajon az uralkodó varázslók hatalmát akarják megtörni, és ha igen, akkor a veszék kívülről vagy belülről érkezik-e?
Jonathan Stroud: A gólem szeme (Bartimaeus 2.)

A “Családi vetélkedő - Családok vetélkedője” elnevezésű programunk az egész családnak szól. A verseny megrendezésére novemberben kerül sor, de jelentkezni csak július 15-ig lehet!

2023.07.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a részben visszatér Morgana le Faye, hogy ismét megpróbálkozzon ördögi terve végrehajtásával, amiben csak a Sárkány Rendjének tagjai akadályozhatják meg, de ehhez a rendnek újra kell élednie. Vajon sikerül időben egymásra találnia hőseinknek?
Michael Peinkofer: A sárkánylovagok átka (Gryphony 4.)

CSALÁDI VETÉLKEDŐ - CSALÁDOK VETÉLKEDŐJE 2023

Még lehet jelentkezni az idei vetélkedőre, ahol immár a családok maguk dönthetik el, hogy inkább a mesékből vagy az ifjúsági könyvekből szeretnének felkészülni.

Részletekért és az elolvasandó könyvek listájáért keressék a Facebook eseményt és a honlapunkat!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2023.07.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ha példaképet szeretnénk állítani a mai gyerekek elé, Szabó Magda mindenképp érdemes arra, hogy rajta legyen a képzeletbeli listán. A könyv róla szól, az életéről, a körülményeiről és teszi ezt olyan módon, hogy a könyvet olvasók értsék a mondanivalóját.
Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

HARRY POTTER KLUB - NYÁRI KÜLÖNKIADÁS

Bár a Harry Potter Klub nyári szüneten van (szeptembertől majd újra indulunk a rendes programokkal) addig sem kell varázslat nélkül maradnatok, hiszen itt a nyári különkiadás, ahol varázspálcát fogunk készíteni.

Várunk szeretettel!

2023.07.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az “időcsavar” c. sorozatból megismert család tagjainak kalandjait olvashatjuk tovább, ha kikölcsönözzük ezt a könyvet. Most Sandy és Denny kerül váratlan helyzetbe, ami nem meglepő, ha azt vesszük az anyukájuk Nobel-díjas fizikus, apukájuk pedig időutazással kísérletezik. Amikor az ikrek egy sivatag közepén találják magukat, egy lándzsás ember társaságában, hamarosan rájönnek, hogy nem a szárazság lesz a legnagyobb akadálya a hazajutásuknak, hanem éppen ellenkezőleg, a víz..
Madeleine L'Engle: Özönvíz (Időcsavar 4.)

Az elmúlt évek hatással voltak a könyvek megjelenési idejére és az árára is. A következő cikkben annak jártak utána, hogy vajon meddig megy el egy átlagos olvasó, ha könyvvásárlásról van szó.

2023.07.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
A cipészmesterség igazi családi hivatás, de sajnos ebben a könyvben a cipész, hiába van három fia, nem talál senkit, akinek átadhatná mestersége csínját-binját így egyre kevesebb lelkesedéssel készíti a lábbeliket, míg egy napon végleg bezárja az üzletét. Azonban karácsony közeledtével eljön hozzá a tündér, akinek hétmérföldes csizmára van szüksége. Vajon a kopogására előbújjik a cipészmester? A könyvből kiderül!
Gimesi Dóra: A tündér csizmája

A nyári szünetben rengeteg programot kínálnak az országban, ami az olvasást szerető gyerekeknek is élmény lehet. A következő cikkben olyan fesztiválokat találunk, amit a kalandokat a könyvek lapjain kereső gyerekek is biztosan élvezni fognak.

2023.07.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
Focirajongó gyerekeknek nem mindig könnyű könyvet ajánlani, de ebben a hosszú címmel rendelkező történetben, mely egy sorozat első része, mindenről szó van, amit a labdák szerelmesei a lapokon keresnek: barátok, focilabda és még egy foci VB is!
Dave Cousins: Szabálytalanságok, barátok és az én VB-m (Charlie Merrick és a kívülállók 1.)

Kertész Erzsi legújabb könyvének helyszíne nem más, mint egy skanzen, amit a regény elolvasása után érdemes a gyerekekkel meglátogatni!

2023.06.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
Pearl és Vally Cole egy könyvesboltban él. De nem akármilyen könyvesbolt ez, itt a betérő nem csak könyveket talál, hanem bűbájjal töltött cukorkákat, beszélő papagájokat, télikertté varázsolt dzsungelt, saját zenekart, teázót és maguktól mozgó polclétrákat. A testvérek apja azonban kockára teszi mindezt, amikor belemegy egy ördögi cserébe, Pearl és Vally pedig kénytelen különböző veszélyes kalandba keveredni, ha meg akarják akadályozni a bolt és vele együtt édesapjuk elvesztését.
Amelia Mellor: A világ legnagyobb könyvesháza

Mi történne, ha a matektanárnőt elrabolnák az űrlények? Talán semmi, talán a nevezett tanárnő hirtelen túl kedvessé válna. A következő cikkben beleolvashatunk Pamela Butchart “Űrlény lett a tanárnőm!” című könyvébe.

2023.06.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
Skrupulus Fondornál nem létezik élesebb koponya, már csak azért sem, mert főhősünk egy mágiával egyben tartott beszélő csontváz, aki nem csak fizikai erejére támaszkodik, ha meg kell oldania egy rejtélyt. Hozzá csatlakozik a tizenkét éves Stephanie, aki régóta sejti, hogy a világ nem olyan unalmas és egyszerű, mint azt a felnőttek szeretnék vele elhitetni. Ketten együtt erednek az ősök jogarának nyomába, kalandjaikat pedig természetesen egy múzeumi betöréssel kezdik.
Derek Landy: Az ősök jogara (Skrupulus Fondor 1.)

Már lehet szavazni a következő MArgó-díjas műre, addig azonban, míg kiosztják a díjat, beleolvashatunk a tavalyi egyik helyezett második szerzeményébe a következő oldalon.

2023.06.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az “Időcsavar” c. sorozat harmadik részében Charles Wallace már tizenöt éves. Ez alkalommal egy ősi szöveget használva egy fehér egyszarvút idéz meg, hogy a segítségével szembe szálljon egy nagyon is földi ellenséggel, egy dél-amerikai diktátorral.
Madeleine L'Engle: Csillagvágta (Időcsavar 3.)

Egészen októberig elérhető a biciklikről szóló kiállítás a Közlekedési Múzeumban. 

2023.06.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
Charles Wallace-nek mindig is sok furcsa ötlete volt, így a nővére Mary normális esetben sem lepődne meg azon a kijelentésén, hogy a konyhakertbe sárkányok költöztek. De a kisfiú egyszer csak betegeskedni kezd, Mary pedig mintha tényleg látna valakit a kert végében, akinek túl sok szeme és még szárnya is van..
Madeleine L'Engle: Szélvarázs (Időcsavar 2.)

Itt a nyár, itt a nyári szünet ideje. A Balaton sok család kedvenc szünidős célpontja. A következő cikkben húsz könyvet találhatunk, amely ezzel a helyszínnel foglalkozik, hogy a gyerekek jobban megismerhessék a magyar tengert.

2023.06.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
Emily Windsnap úgy gondolja végre megtalálta álmai otthonát. A sziget, ahol lakik ugyanis egyszerre ad otthont a szárazföld és a víz lakóinak, Emily pedig mindkettőhöz tartozik. Amikor azonban véletlenül felébreszti a Krakent, a mélységben szunnyadó szörnyet, hirtelen minden veszélybe kerül és Emily-n múlik, hogy sikerül megmenteni a szigetet!
Liz Kessler: Emily Windsnap és a mélység szörnyetege (Emily 2.)

Néha nehéz programot kitalálni a nyárra, ha gyerekekről van szó. A következő cikkben olyan Budapesten elérhető ajánlatokat találunk, amire a gyerekek is szívesen rábólintanak majd.

2023.06.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az őszi szünetet követően Cara végre visszatérhet a Cornwall College-ba, ahol a világ előkelő (és többnyire elkényeztetett) ifjúságát próbálják oktatni. A németországból érkezett lány sok barátra tesz szert, de a bizalom nem jön olyan könnyen és ebben a részben az is megkérdőjeleződik, hogy a rokonai tényleg őérte aggódnak-e vagy talán valami más húzódik meg a háttérben..
Annika Harper: Kiben bízhat Cara? (Cornwall College 2.)

Ebben az évben is odaítélésre kerül majd a legjobb prózakötet szerzőjének járó Margó-díj. Június 30-ig lehet nevezni a díjra, a következő oldalon keresztül.

2023.06.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
Szerencsére az olyan katasztrófák, mint amikor elfogy a tej és nincs mivel megenni a reggeli kukoricapelyhet, sem akadályozhatnak meg egy apát abban, hogy gyerekei segítségére siessen. El is határozza, hogy elmegy tejért a boltba, útközben pedig űrbéli idegeneket és vérszomjas kalózokat is leküzd, hogy teljesítse küldetését.
Neil Gaiman: Szerencsére a tej

Már nem csak a téli hónapokban utazhatunk különleges villamosokkal vagy buszokkal, a nyár alatt is élvezhetjük a nosztalgiajáratokat.

2023.06.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
Dru nem sejti, hogy amikor ráveszi az ikertestvérét, Kalt, hogy menjen el helyett a rettegett fogorvosi vizsgálatra, olyasmibe keveredik, ami az összes fiatal életére hatással lesz szerte a világon. A vizsgálat ugyanis nem a gyerekek fogainak állapotát akarja felmérni, hanem a Határtalanság Csoport keresi vele annak módját, hogy minden fiatalt az irányítása alá vonjon. Az ikrek, és néhány olyan másik tinédzser, akik rendszeren kívüliek maradtak, versenyfutásba kezdenek az idővel és a Határtalanság Csoporttal, hogy megmentsék a többieket.
Justine Flynn – Chris Kunz: The Unlisted – Az arc nélküli csapat (Az arc nélküli csapat 1.)

Balatoni kalandokra indulhatunk a gyerekekkel a Kajla füzetek következő részével. Ez a rész Balatonfüredet, Szigligetet és Keszthelyt járja körbe, izgalmas kihívások elé állítva a játékban résztvevő gyerekeket.

2023.06.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a kiadásban a teljes Spiderwick történetet vehetjük kézbe, méghozzá Tony DiTerlizzi eredeti illusztrációval gazdagítva. A könyvben Jared, az ikertestvére, Simon és nővérük, Mallory kalandjait követhetjük nyomon, akik egy régi és titokzatos manóútmutatót találnak új otthonuk padlásán, nem is sejtve, hogy a könyv egy olyan mágikus és szeszélyes világba kalauzolja majd el őket, mely párhuzamosan létezik az övékkel.
Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika (A Spiderwick Krónika 1-5.)

A Magyar Nemzeti Galéria izgalmas programokkal várja a gyerekeket ezen a nyáron is. Az elérhető programtípusokról bővebben a következő cikkben olvashatunk.

2023.06.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvünket már tízéves kortól ajánljuk. A könyv a programozás világába vezeti be fiatal olvasóit Lucy oldalán, aki az iskolai programozó szakkör alatt olyan rejtett, kódolt üzeneteket kap, amit egyedül nem tud megoldani. Kénytelen tehát segítséget kérni azoktól a lányoktól, akiket pont elkerülni szeretett volna a szakkörbe beiratkozással, de hamarosan rájön, hogy a barátság és a kódfejtés hasonló, ha nehezen is indul, jó mókát és szórakozást tartogat!
Stacia Deutsch: A barátságkód (Kód, csajok, satöbbi 1.)

Várunk mindenkit szeretettel holnap egy igazán különleges Olvasóklubba!

https://youtu.be/vVYgMx3O9wY

A színdarabról bővebben itt:
Programok, információk / Rendezvények

2023.06.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy város, amit Hibátlannak hívtak. Ebben a városban minden tökéletesen működött, amíg egy nap el nem lopnak dolgokat és gyerekek nem kezdenek eltűnni. Mindezekért főszereplőnk, Violet legjobb barátját, a Fiút okolják, a lánynak pedig nem csak a múlt titkait kell feltárnia, hogy bebizonyítsa a barátja ártatlan, de még egy rémisztő zombival is harcolnia kell.
Helena Duggan: Zűrben a város (Tökéletes)
Várunk mindenkit szeretettel holnap a Harry Potter Klubba!

2023.06.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
Olga Papel karcsú, mint egy nádszál és hihetetlen történeteket mesél, melyek talán igazak, talán nem. Legújabb meséjét Brucónak, érzékeny lelkű barátjának meséli, főszereplője egy papírlány, aki Olga nevét viseli és aki elhagyja a városát, hogy Ausolia varázslónő segítségével hús-vér lénnyé váljon, ki tudja milyen árat fizetve ezért. Útja során varázslatos lényekkel találkozik (a nyomkereskedővel és a hőlégballonon lakó fiúval), de még egy különleges cirkuszi társulatot is felfedez.
Elisabetta Gnone: A különleges utazás (Olga, a papírlány 1.)

OLVASÓKLUB

Különleges Olvasóklubbal várjuk kedves Olvasóinkat jövő héten!

A Madách Színház "A két egyetlen - Karinthy Frigyes nagy szerelmei" c. darab felvételről történő megtekintésére várjuk kedves Olvasóinkat. A Karinthy Frigyes életéről és szerelmeiről szóló darabot Szirtes Tamás rendezte, főszerepben pedig Fekete Ernőt, Jordán Adélt és Fekete Réka Tháliát láthatják majd azok, akik június 20-án ellátogatnak hozzánk.

A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni lehet személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-128) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

A film-szín-játék® megtekintését 12 éves kortól ajánljuk.

Az ingyenes filmvetítés a Madách Színház támogatásával, a Színház Madách SzínpadON című online programsorozatának könyvtári partnerprogramja keretében valósul meg.

Bővebb információ: www.madachszinhaz.hu/szinpadon.

A plakát Jardek Szabina képének felhasználásával készült.

2023.06.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
Egy új sorozatot ajánlunk mára, az “Így neveld a sárkányodat” c. könyvek írójától. Ennek a világnak a hőse Czár, a varázslófiú, akinek nincs varázsereje, de aki bármit megtenne, hogy ez megváltozzon. A fiú egy nap találkozik Ábránddal, a harcoslánnyal, akinél van valami, valami varázslatos, amit a lány igyekszik mindenáron elrejteni. Ketten együtt indulnak a Harcos-erődbe, ahol valami olyan ébredezik, ami évszázadokon keresztül pihent előtte..
Cressida Cowell: Hajdan varázslói (Hajdan varázslói 1.)

Érdekel a könyvtáros szakma? Olvass róla részletesebben a következő plakáton!

2023.06.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónkban olyan kérdésekre keresi az író a kérdést, mint például jó táncosok-e a csigák vagy, hogy belefér-e egy színház egy hűtőszekrénybe. A könyv olvasásához meleg ruházat ajánlott (ha nincs tikkasztó hőség), így az időjárásra tekintet nélkül vehetjük kézbe a könyvet, a szórakozás (vagy a szemöldök ráncolása) garantált!
Dániel András: Odabent a frigóban

Kedves Olvasóink!

Megköszönjük, hogy ránk gondoltak a feleslegessé vált könyvek ajándékba adásával, de sajnos helyhiány miatt nem tudjuk őket elfogadni. Könyvadományozásra a mozgokonyvek.hu illetve, a 06-70/773-6061-es telefonszámon van lehetőség.

Amennyiben helytörténeti dokumentummal rendelkeznek, azokat szívesen látjuk. Kérjük legyenek szívesek személyesen behozni ezeket a könyvtárba!

Megértésüket köszönjük!

2023.06.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk remek indok arra, hogy a gyerekekkel a könyvtár felé vegyünk az irányt. A csak helyben olvasható könyvben megtudhatunk mindent a Gotham városát őrző szuperhősről, akinek nincsen különleges ereje, mégis szembeszáll mindenkivel, aki a várost fenyegeti.
Matthew K. Manning – Daniel Wallace: Minden ami Batman

OLVASÓKLUB
Várunk mindenkit szeretettel ebben a hónapban is, jövő héten kedden!

2023.06.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk főszereplői csak egyetlen aprócska hibát követtek el, de most ott találják magukat a túlélőtáborban, ahol kevés a kaja és még kevesebb az idő. Vajon ki menti ki hőseinket a semmi közepén elterülő táborból? A könyvet elolvasva megtudhatjuk!
Dave Cousins: Charlie Merrick és a kívülállók, avagy senki vagyok, ments ki innen! (Charlie Merrick és a kívülállók 2.)

Idén is lehetőség van ingyenes előadásokat megtekinteni a Margitszigeten, ami nincs olyan messze Biatorbágyról sem, így érdemes körülnézni a programok között!

2023.06.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
A sorozat második részében ellátogatunk a jövőbeli (és az égben lebegő) Budapestre, egy olyan lány oldalán, aki képes nyolcszáz évet előreugrani az időben. Az elképzelt világ azonban nem csak izgalmakat tartogat az olvasók számára, de valami olyat is, ami minden könyvtárba járni szerető ember rémálma, itt ugyanis megbélyegzés és büntetés jár a könyvek olvasásért.
Böszörményi Gyula: A Gutenberg Lovagrend (Jonatán kalandjai 2.)

Ebben a hónapban is várunk mindenkit szeretettel az OLVASÓKLUBBA, ami a hónapban kicsit korábban, 20-án kerül megrendezésre.

2023.06.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ma könyvünket már tizenegy éves kortól ajánljuk. A mára már klasszikusnak számító történet 1911-ben került először kiadásra és népszerűsége azóta is töretlen. A történet, melynek főszereplője egy árva kislány és egy betegeskedő kisfiú, az elveszett és titkos kertben, Édenben játszódik, ahol felfedezhetjük a természet elveszettnek hitt erejét és olvashatunk a barátságról és az újrakezdésről is.
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Harry jó néhányszor kapott levelet a varázslók világában élő barátaitól, amikor a Dudley család otthonában volt kénytelen az idejét tölteni. De persze nem csak így tudnak üzenni egymásnak azok, akikbe szorult egy kis varázserő. Vannak más mágikus módjai is a kapcsolatfelvételnek, ez alkalommal ezekről fogunk beszélgetni, majd titkos üzenetet küldünk a könyvtárba látogatóknak is!

2023.06.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
A “Hódítók” c. könyvben a tizenhatodik századi Portugália sorsával ismerkedhetünk meg, ami gyorsan emelkedett egyre feljebb és feljebb a tengeri flottájának köszönhetően. A könyv mesél Mánuel királyról, a zsákmányszerző portyákat vezető Afonso de Albuquerque-ról és a felfedező Vasco da Gamaról is.
Roger Crowley: Hódítók

Gurubi Ágnes 2021-ben az első három között végzett a Margó-díjért folytatott küzdelemben. A következő linken keresztül a “Volt értelme megőrülni” című tárcasorozatát olvashatjuk el.

2023.06.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónkkal Edinburgh megosztott városába tehetünk látogatást, ahol a Régi és az Új városban élőket több választja el, mint a fizikai távolság. Will Raven, aki előjogai miatt a zseniális dr. Simpson tanonca lesz, itt találkozik a hozzá hasonlóan intelligens Sarah Fisherrel. A lány nem találja szimpatikusnak a fiút, akinek olyan könnyen jutott ki mindaz, amiről a lány álmodik. Amikor azonban a Régi Városban halott fiatal nőkre bukkannak, a szokatlan páros együtt indul felderíteni az eseteket.
Ambrose Parry: Minden testek sorsa (Raven, Fisher és Simpson 1.)

Természetesen ebben a hónapban is várunk mindenkit szeretettel a MESEDÉLELŐTTRE! Major Zita ez alkalommal az éhes kis hernyóról mesél majd a kicsiknek.
Várunk mindenkit szeretettel!

A Bábos kuckó előadása gyerekeknek 0-3 éves korig. A bábelőadást mesetorna követi.
A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni lehet személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-128) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

2023.06.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk is az érzelmes történetek kedvelőit célozza meg. Főszereplője Tammy túl van egy rosszul sikerült házasságon így idejét gyermekeinek és újonnan elindított tájkertészeti vállalkozásának szenteli. Amikor azonban új ügyfelében a jóképű és ránta érdeklődő John Parker McGuinessben, olyan férfira akad, akivel mégis el tudná képzelni a jövőt, választás elé állítja az élet. Vajon képes lesz újra megnyitni a szívét a szerelemnek?
Ava Miles: A csokoládékert (Dare River 2.)

Kamaszokkal nehezebb olyan helyre menni, amit ők is élvezni fognak, de a következő cikkben találhatunk 7 helyet, ahová ők is szívesen elmennek majd, így az együtt töltött idő mindenki számára élvezetes lehet. Az egyikük minden Harry Potter rajongónak élmény lesz!

2023.06.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
A romantikus könyvek kedvelői biztosan élvezni fogják Tory, a fiatal szakácsnő és Rye, a népszerű country énekes történetét. A lány nincs túl jó véleménnyel az étkezdéjébe betévedő férfiról, de amikor az felajánlja neki, hogy kísérje el a turnéjára, mint szakácsnő, a lány lehetetlennek érzi, hogy nemet mondjon arra a lehetőségre, ami újrakezdéssel kecsegteti. A férfiról pedig hamar kiderül, hogy nem is olyan beképzelt, mint ahogy a lány gondolta, de vajon a kapcsolatuk túlélheti-e a való világba való visszatérést is?
Ava Miles: Country-Éden (Dare River 1.)

Különleges módon igyekeznek megmenteni az Észak-Olaszországot sújtó áradások miatt veszélybe került könyveket.

2023.05.31.

KÖNYVAJÁNLÓ
A történet 1628-ban indul, amikor a kis Elizabeth végignézi, hogy anyját boszorkányság vádja miatt felakasztják. A megrémült lányt egy titokzatos férfi befogadja, de a védelmének nagy ára van, Elizabeth nem az egyszerű halandók sorsát kell, hogy élje cserébe. A három idősíkon futó történetnek egy szereplője van, de a több száz évnyi különbség megmutatkozik Elizabethen és azon, hogyan reagál arra, amikor lehetőséget kap, hogy az öröklött tudást végre átadhassa valaki másnak.
Paula Brackston: A boszorkány lánya

Ha a jó idő miatt a kisebb gyerekeket nem lehet maradásra bírni egy könyvvel délután, akkor itt van néhány túra, ami után biztosan eléggé fáradtak lesznek, hogy az olvasással járó helyben maradást is jobban bírják majd.

2023.05.30.

Várunk mindenkit szeretettel az Olvasóklubba, ma délután 4 órától!

KÖNYVAJÁNLÓ
Francesca, aki munkamániás és saját tizenéves lányával sem találja meg a hangot, kétségbeesetten szerez tudomást arról, hogy lánya nem csak rossz társaságba keveredett, de rendőrségi ügy is lesz a dologból. Amikor édesanyja egy olaszországi utat javasol, hogy a család nőtagjai újra megtalálják a közös hangot, örömmel mond igent, nem is sejtve milyen változásokat hoz a nyár magával.
Jennifer Probst: Egy nyár Itáliában

2023.05.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
A 21-es fekete tábor cselekményét megrázó, valós események ihlették, főszereplője pedig Hitler feltétlen hívei közé számít, akit a normandiai partraszállás során ejtenek fogságba. A legveszélyesebbnek ítélt SS katonákkal együtt raboskodó Max élete legváratlanabb és legnehezebb helyzetével kerül szembe, amikor azt a döntést kell meghoznia, hogy hűséges marad-e a harmadik birodalomhoz (miközben az összeomlik) vagy az otthon maradt családját választja.
Bill Jones: A 21-es fekete tábor

Várunk mindenkit szeretettel jövő héten az Olvasóklubba! Ha szeret könyvekről beszélgetni, van mit ajánlania másoknak vagy éppen ellenkezőleg, a következő kedvencet keresi, itt a helye!

2023.05.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk főszereplője, Suleika Jaouad, huszas éveinek elején veszti el azt az életet, amit korábban elképzelt magának, amikor megkapja a leukémia diagnózisát. A következő évei csak a túlélésről szólnak, majd amikor ez sikerül, a lány újabb problémával találja magát szembe, hogyan illeszkedjen vissza egy olyan életbe, amiről korábban már teljesen lemondott?
Suleika Jaouad: Két királyság határán

A mai gyerekek életük nagy részét már online élik, ezért nagyon fontos, hogy minél jobban megismerjék azokat a módszereket, amelyek segítségével biztonságban lehetnek. A következő cikk ehhez nyújt segítséget.

2023.05.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
A magyar származású Harry Houdini minden idők legnagyobb szabadulóművésze volt, ebben a könyvben nem csak életpályájáról olvashatunk részletesen, de a fikciós szál további érdekességgel szolgál, a szerzőpáros szerint ugyanis Houdini az európai nagyhatalmak és az Egyesült Államok titkosszolgálatai számára is dolgozott.
William Kalusch – Larry Sloman: Houdini titkos élete

Idén júniusban már három napon keresztül várja a gyerekeket a Generali Gyerek Sziget, a Hajógyári-szigeten.

2023.05.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvünket már hat éves kortól ajánljuk. Főszereplője Felix, akinek anyukája azt mondja, nem lesz nehéz új barátokat szereznie a nyári táborban ahová készül és ahol nem ismer senkit sem. A kisfiú rögtön el is kezdi összegyűjteni mire is lesz szüksége ennek az új barátnak, majd fúrni-faragni kezd, hogy időben elkészüljön új barátjával, még a tábor előtt.
Evelien De Vlieger: Az új barát (Félix)

Hamarosan gyereknap, érdemes már most elkezdeni körülnézni a programok között!

2023.05.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
Több idősíkon futó, több generációs történetet olvashatunk, ha kikölcsönözzük a mai könyvajánlónak választott művet. Főszereplői a gazdag, befolyásos New York-i Milton család, akik egykor a világot irányították. A történet 1935-ben indul és egészen 2017-ig követi nyomon a család örömeit, tragédiáit és változásait, hogy megmutassa mennyire könnyű a saját világunkban élni, ha van hozzá elég pénzünk és egy sziget, ahol napjainkat úgy tölthetjük, ahogy csak akarjuk.
Sarah Blake: A vendégkönyv

Itt a jó idő, végre ki lehet ülni olvasni a szabadba. Várjuk szeretettel kedves Olvasóinkat a könyvtárban és a kint elhelyezett székeken is, hiszen olvasni mindenhol jó! 

2023.05.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai történetünk egy olyan kóbor kiskutyáról szól, aki annak ellenére amin átment, újra meg tudott tanulni szeretni. A kutyus libanon utcáin élt több, mint két évet, mielőtt csodálatos utazása kezdetét vette volna. Megverték, megkínozták, még meg is lőtték, de ennek ellenére Maggie nemcsak, hogy túlélte a megrázkódtatásokat, de sikerült felépülnie ezekből a nem csak testi sérülésekből és az egyik legszeretetteljesebb állatává válnia.
Kasey Carlin: Maggie, a csodakutya rendkívüli élete

Várunk szeretettel mindenkit holnap!

2023.05.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyv alcíme: 2x33 gondolat a párkapcsolatról és a romantikaképünkről, egy olyan különleges beszélgetést ígér, ahol a párkapcsolatban felbukkanó kérdésekre mind a női, mind a férfi szemszögéből igyekszik választ találni a szerzőpáros, hiszen nem gondolkozunk ugyanúgy az olyan dolgokról, mint például egy egyéjszakás kaland, vagy akár az exek jelenléte az életünkben.
Tari Annamária – Horváth Gergely: Rád találni

A Bátor Tábor Alapítvány olyan új virtuális platformot indított, aminek a mentális egészség megőrzése a célja. A heti rendszerességgel jelentkező magazinban egy-egy témát járnak majd körbe, építve a korábbi táborokban szerzett tapasztalatokra.

2023.05.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ez a könyv hasznos lesz mindazoknak, akik vagy nemrégen lettek egy négylábú gazdijai, vagy még csak most gondolkoznak egy kutya örökbefogadásán. A könyvből megtudhatjuk, hogy a kutyák miért is teszik, amit tesznek, mit próbálnak ezzel elmondani nekünk, és, hogy a gazdiknak hogyan is kellene reagálniuk ezekre a jelzésekre, hogy a kutya és gazdája között kialakuló viszony a legjobb legyen.
Csányi Vilmos Széchenyi-díjas biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területe az állati és emberi viselkedés, valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései.
Csányi Vilmos: Segítség, kutyás lettem!

Várunk mindenkit szeretettel a hónap végén az Olvasóklubba!

2023.05.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ez a könyv Jamie Oliver 17. magyarul kiadott könyve, mellyel egy igazi poszt-Covid szakácskönyvet vehetünk a kezünkbe, hiszen a könyv ajánlója is a brit nemzeti egészségügyi szolgálatnak mond köszönetet. Természetesen a benne megtalálható receptek könnyen elkészíthetőek, így az együtt töltött időből az sem marad ki, aki az ételeket elkészíti.
Jamie Oliver: Együtt

Hétvégén Harry Potter Klub ahová várunk mindenkit, aki szereti a varázsfőzeteket és bájitalokat!

2023.05.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
Egy sorozat első kötetét ajánljuk mára. A történet kezdetét egy dolgozat megírása jelöli. Nem akármilyen ez a dolgozat, ugyanis a világon mindenhol ugyanakkor íratják meg, szeptember 8-án, és a tesztet kitöltők közül tizenhárom fiú másnapra nyomtalanul eltűnik. A világ minden tájáról elrabolt fiúknak vajon lesz elég ügyességük és erejük arra, hogy megküzdjenek a helyzettel és a háttérben a szálakat mozgató sötét erőkkel?
A könyvet 12 éves kortól ajánljuk.
Frank Márton: A világ peremén (Páratlanok 1.)

Pénteken ismét ellátogat hozzánk Major Zita és a Bábos Mesekuckó, hogy Brúnó piros autójáról meséljen a könyvtárba ellátogató gyerekeknek.

2023.05.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
Juli már sokszor volt szerelmes, de imádatának tárgyai mindig csak a könyvek lapjai között megtalálható hősökből kerültek ki, a valódi hús-vér fiúkban nem talált semmi érdekeset. Az ő érdeklődését felkeltőkben nem is lehet csalódni, hiszen úgy vannak megírva, hogy a lány megkapjon tőlük mindent, amit szeretne. Vagy mégsem? Amikor Julinak váratlanul lehetősége lesz szó szerint beleélnie magát az egyik könyv történetébe, olyan kérdésekre kap választ, amire minden könyvmoly kíváncsi.
A könyvet 13 éves kortól ajánljuk.
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly

Olvasni jó, de nem mindig lehetséges. Ha utazunk esetleg vezetünk, jobb, ha nincs mindig könyv a kezünkben. De ez nem jelenti azt, hogy az irodalom ne lehetne társunk egy-egy ilyen útra.
Íme néhány magyar nyelvű podcast, amely kifejezetten irodalmi témájú.

2023.05.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az Ubisoft nagy sikerű videojátéka alapján készült képregényben végre megismerheti mindenki az assassinok titkos társaságának eredetét. Nyomon követhetjük, ahogy Aya, Alexandria szülötte, Egyiptomban élve mindenét felteszi arra, hogy megvédje az emberi szabadságot, akár az olyan világuralmat áhító hódítóktól is, mint maga Julius Caesar.
Anthony Del Col: Assassin’s Creed Origins – Kezdetek

Itt a jó idő, végre lelkesebben vág mindenki az utazásnak. Aki pedig Pécs felé venné az irányt, annak érdemes a Csontváry Múzeumot is meglátogatnia.

2023.05.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az árnyvadász univerzumba léphetünk be újra a “Pokoli szerkezetek” c. sorozat első részével. Főszereplője Tessa Gray, tizenhat évesen érkezik meg a viktoriánus Angliába, ahol annak alvilága rögtön megpróbálja magával ragadni. A lány egyedül nem tud megbirkózni a vámpírok, boszorkánymesterek és más természetfeletti lények vonzásával és erejével, ezért segítséget és menedéket kér a városban élő árnyvadászoktól. A démonokkal küzdő vadászok világa nem csak biztonságot, de választást is hoz a lánynak, miután Tessa rádöbben egyszerre két fiú varázsolta el, akik ráadásul barátok is.
Cassandra Clare: Az angyal (Pokoli szerkezetek 1.)

Várunk szeretettel mindenkit a következő MESEDÉLELŐTTRE!

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Részletek a honlapunkon és a Facebook eseménynél.
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2023.05.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Flavia de Luce, bár még csak tizenegy éves, máris elég briliáns ahhoz, hogy hű társával Gladysszel, a kerékpárjával együtt gyilkosságok megoldásán fáradozzon. Ez alkalommal a tehetséges bábos, Rupert Porson halálának ügye kelti fel a lány érdeklődését, akit áramütés ért a színfalak mögött. Vajon baleset vagy szándékosság áll az eset hátterében? Flavia nem nyugszik amíg ki nem deríti!
A könyvet 14 éves kortól ajánljuk.
Alan Bradley: A titokzatos bábjátékos (Flavia de Luce rejtélyei 2.)

Halmos Monika nem csak ismeri a kertünkben lakozó növényeket, de úgy tud róluk mesélni, hogy az előadásai végére mindenkiben feltámad a kertészkedésre való kedv.

2023.05.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
A novellagyűjtemény második részét ajánljuk mára, mely a sci-fi (vagy tudományos-fantasztikus) művek kedvelőinek kihagyhatatlan. A legjobb kortárs novellisták egyikének tartott szerző művei nem csak elgondolkodtatják az olvasót, de tükröt is tartanak mai társadalmunk elé, amelybe nem mindenki kész belenézni. 
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan II. (Valós és valótlan 2.)

Természetesen ebben a hónapban is lesz Olvasóklub, amihez kapcsolódóan az előző hónapban az egyik rendszeresen idejáró klubtagunk írt most könyvajánlót.
Várunk mindenkit szeretettel!

Sarlay Katalin ajánlása: Philippe Sands - Patkányút

"Philippe Sands Patkányút című könyve tényirodalom, a szerző történész, zsidó nagyszülei Lembergben haltak meg a náci uralom alatt. Lemberg kormányzója akkor Otto Wächter volt, akit a háború után tömeggyilkosságért köröztek.

A kötet érdekessége - ami miatt több, mint egy történelmi mű - két ember párbeszéde: az író felkereste Wächter negyedik fiát, az Ausztriában élő Horst Wächtert, együttműködésük eredménye a könyv. Horst őszintén szeretné apját ártatlannak tudni, habár nem is ismerte, csak anyja mesélt neki róla. Sok dokumentumot ad át a szerzőnek, így megismerhetjük Wächter életét fiatal korától, betekinthetünk házasságába, a levelezések és korabeli dokumentumok segítségével végigkísérhetjük háború utáni bujkálását és rejtélyes halálát.

Megrázó olvasmány a két ember kapcsolatát követni: a történész, aki családja révén személyesen is érintett a történetben, szembesíti a fiút apja rémtetteivel. Horst mindenáron fel szeretné menteni apját, emiatt hajlandó dokumentumokat átadni, és közös utazáson részt venni Lembergbe. Követi a történész kutatómunkáját, családja meg is szakítja vele a kapcsolatot a családi "szennyes" kiteregetése miatt, de végső soron nem sikerül meggyőzni.

Ijesztő a gondolat, mennyire közel van hozzánk még most is ez a feldolgozatlan időszak, tagadással, önámítással elkenve. A patkányút a nácik menekülő útvonala volt Argentínába. A történet bemutatja a Vatikán és a CIA szerepét is a menekülők segítésében."

Nagyon köszönjük Katalinnak az ajánlót!
A könyvet megtalálják könyvtárunk szakirodalmi részén.

Ha Önnek is elnyerte tetszését egy könyv, amit nemrégiben a könyvtárból kölcsönzött ki, és szívesen ajánlaná néhány bekezdésben a többi olvasónak, várjuk ajánlóját a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. mailcímre!

Várunk mindenkit szeretettel holnap délután!

2023.05.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
Le Guin 1960 óta meghatározó alakja az amerikai irodalomnak és a tudományos-fantasztikus műfajnak. Mai könyvajánlónk egy két kötetes novellagyűjtemény első része, melyben az írások politikai, ökológiai, filozófiai kérdéseket járnak körbe és teszik ezt kitalált országokban élő emberek sorsán keresztül, akikkel csak akkor nem találunk közös pontot, ha kifejezetten erre törekszünk.
Ursula K. Le Guin: Valós és valótlan I. (Valós és valótlan 1.)

Várunk mindenkit szeretettel!

 

--------------------------------

Megújult, bővült, szépült a könyvtár!
A bővítés a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából jött létre.
A Völgyhíd TV beszámolóját fogadják szeretettel.

http://volgyhidtv.hu/2017/10/26/kulturido-2017-10-26/