K Ö N Y V A J Á N L Ó gyerekeknek és fiataloknak

A Karikó János Könyvtár Facebookos oldalán még több könyvajánlót találnak!

Jojo Moyes rajongói biztosan élvezettel olvassák majd a mai könyvajánlónknak választott regényt. Senki nem tudja jobban átérezni milyen rövid is az élet, mint a tizenhét éves Lenni, akik gyógyíthatatlan betegségben szenved. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy neki még van mit tennie az életében, akármennyire is rövid lesz az. Amikor barátságot köt a nyolcvanhárom éves, lázadó szellemű Margotval, aki életmentő szívműtétre vár, elhatározzák, hogy megörökítik életük egy-egy fontos állomását, festményekben. Ahogy haladnak a képekkel, barátságuk új folyamatosan új szintre emelkedik és olyan élményekben lesz együtt részük, amire álmukban sem gondoltak volna.

Marianne Cronin: Lenni és Margot száz éve

“A levegő népe” c. sorozat első részében megismerkedhetünk Jude-al, akinek élete kiskorában alaposan felborul, amikor biológiai apja egyszer csak megjelenik és testvéreivel együtt erőszakkal elviszi őket az otthonában. A férfi nem Jude világában éli az életét, a lányok Tündérföldre kerülnek, ahol mindenki örökké él, gyönyörű, de leginkább kegyetlen. A lányok, akiket lenéznek emberi származásuk miatt, nehezen illeszkednek be, de Jude hamarosan elég makacsságot, indulatot és dühöt talál magában, hogy bebizonyítsa ő nem kevesebb, csak azért mert ember.
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg (A levegő népe 1.)

Mai könyvajánlónk egy olyan világba vezeti el a könyvet elolvasókat, mely talán nem is létezik. Főszereplője a tizenéves Mori a családja széthullásának tragédiáját igyekszik feldolgozni és teszi ezt egy bentlakásos középiskolában, ahová szülei beadták. A lányt nem csak ikertestvérének elvesztése terheli, de annak a problémának a megoldása is, amely szinte minden tini problémája lesz egyszer. Beilleszkedni egy új helyre. Ráadásul neki még boszorkányokkal és más varázslényekkel is szembesülnie kell, amíg a rátalál a megoldásra.
Jo Walton: Mások között

Vannak, akiknek az iskolás évek bizonytalansága azt jelenti sikerül-e jó jegyet szerezniük vagy elég népszerűek lesznek-e az év végére. Callum Hunt Magisztérium-beli élete soha nem volt átlagos, beilleszkednie sem sikerült az ott töltött évek alatt. Az ifjúsági regényeket író, világszerte népszerűségnek örvendő páros, a sorozat utolsó részében olyan kalandokba keveri hősünket, amire nem csak, hogy nem számított senki, de amely megmutatja, hogy a mágia csak eszköz. Lehet használni jóra és rosszra is..
Holly Black – Cassandra Clare: Az aranytorony (Magisztérium 5.)

Callum Hunt egykori élete, melyet oly nagy nehézségek árán épített fel, romokban hever. Nem elég, hogy a tikta kitudódott és a kém megszökött, de legjobb barátja is odaveszett. A többi varázslótól elzárva, egy börtönben tölti napjait, ahová azért jutott, ami válhat belőle. Amikor a szabadulás váratlanul elérhetővé válik, a fiúnak el kell döntenie, hogy hű marad korábbi életéhez, vagy egy olyan útra lép, amelyen elindulva elpusztít mindent, amit valaha szeretett.
Holly Black – Cassandra Clare: Az ezüstmaszk (Magisztérium 4.)

Mai könyvajánlónk a nemrégiben ajánlott sorozat hatodik és egyben befejező kötete. Vándorsólyom kisasszony gyermekeinek különlegesek világát végső összeomlás fenyegeti, amikor az ősi ellenség, Caul hatalmas, pusztító lényként visszatér az összeomlott Lelkek Könyvtárából. Jacob ismét síkra száll, hogy megpróbálja megakadályozni Cault terve végrehajtásában, ehhez pedig nem kell mást tennie, mint eljuttatnia Noort a megjövendölt, a különlegesek világát felszabadítók találkozóhelyére. A gond csak az, hogy Jacobnak fogalma sincs hol van ez a hely..
Ransom Riggs: Az utolsó üresvadász (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 6.)
 

“A madarak tanácskozása” a híres Vándorsólyom kisasszony-sorozat legújabb folytatása, melynek első részéből sikeres filmadaptáció is készült. Ebben a kötetben folytatódik Jacob Portman története, akinek el kell vinnie Noor Pradesht, a különlegest, aki képes a fényt összegyűjteni és szabadon engedni, V-hez, az utolsó, életben maradt üresvadászhoz. Megbízása nem egyszerű, a lányról szóló jóslat miatt sokak erednek a nyomukba, de szerencsére segítségére lesznek különleges barátai és maga Vándorsólyom kisasszony is.
Ransom Riggs: A madarak tanácskozása (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 5.)

Vegyünk példát a leghíresebb varázslóról! Harry Potterhez hasonlóan bátran nézzünk szembe a nehézségekkel, tanuljunk a hibáinkból, és – ami még ennél is fontosabb – ápoljuk a barátságainkat. Tanuljuk meg az ifjú roxforti varázslótanonccal és barátaival, Hermionéval, Ronnal és a többiekkel együtt, mit jelent a kitartás, az önuralom, a nagylelkűség és az érzéseink elfogadása.
Carla Schiappa-Burdet: Élj úgy, mint Harry Potter

Mai könyvajánlók főszereplője egy békalány, Olívia, aki izgatottan készül a nyári szünetre, de amikor a dolgok nem alakulnak a tervei szerint, igencsak elszomorodik. Vajon fel tud újra vidulni a kis békalány?
Ana Serna Vara: Ég veled, szomorúság! Szia, öröm! (Érzelmek erdeje 1.)

A könyvtár egyik legtöbbet olvasott ifjúsági sorozata a Hűvösvölgyi suli. A második kötetben főszereplőink már a kamaszkor problémáival kezdenek szembesülni, a szerelem is bekopogtat az ikrek ajtaján, de a felmerülő problémák megoldásában természetesen segítenek a barátok, no és persze a Facebook is. Vagy mégsem?
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 2.(Hűvösvölgyi suli 2.)

George és legjobb barátja, Annie felvételt nyernek egy űrtanfolyamra, ahol junior űrhajósként nem másra, mint egy Marsra induló expedícióra képzik ki őket. Azonban, ami egyszerű kalandnak indul, nemsokára furcsa irányt vesz és a kis felfedezőknek és új barátaiknak egyre több és több izgalomban lesz részük, miközben felfedezik a világegyetem titkait.
Stephen Hawking – Lucy Hawking: George és a kék hold (George, a Kozmosz és az univerzum 5.)

Hivatalos kiadás, a varázslóvilágban gyakorta megrendezett esemény leírása, ötletekkel, receptekkel és kézműves-foglalkozáshoz felhasználható segítséggel. Születésnap, Halloween-i parti vagy karácsony? Mindent varázslatosabbá tehetünk ennek a könyvnek a segítségével!
Jennifer Carroll: Varázspartik és lakomák a Harry Potter-filmekből

Hiába hajtott végre sikeres szökést Ander, és szerelme, Ingola hercegnő, nyugalmuk nem bizonyul tartósnak. Amikor a zúdulók üldözőbe veszik őket, egyetlen esélyük a menekülésre a “kinti világ”, ahol segítségükre siet Kismukk, Vince, Noémi, Virág, Helga, Gekkó, Rozi néni és Mihály bá.
Kertész Erzsi: Zúdulók (Panthera 5.)

A sorozat harmadik része Emilyt és barátait immár a Shrewsbury-i középiskola padjai között találja. Azonban új tanárai feleannyira sem szórakoztatóak, mint korábbi tanítója volt, ennek tetejében pedig van az iskolában egy másodikos lány, aki kifejezetten ellenszenves lesz Emilynek.
A könyv eredeti megjelenési ideje lassan száz évet is kitesz, de ez csak azt mutatja, hogy generációk olvassák szívesen a gyönyörű kanadai tájakon játszódó történetet.
L. M. Montgomery: Bagolykacaj (Emily 3.)

Tony Wolf meseszép rajzai díszítik ezt a kötetet, melyben a gyerekek kedvenc klasszikus meséit olvashatjuk rövidebb formában.
A könyvet 4 éves kortól ajánljuk.
Tony Wolf: Legszebb meséim

Egy új sorozat első kötetét hoztuk el mára. Róka és Egér az erdőben élték az életüket, míg egy napon minden megváltozott körülöttük, és a két állatka el kell, hogy induljon új otthont keresni.
Paulovkin Boglárka: Róka és Egér új otthont keres (Róka és Egér 1.)

Ismét a “Betűzgető könyvek” c. sorozatból ajánlunk olvasnivalót, melyet úgy alkottak meg, hogy a nagyobb betűméretnek köszönhetően azoknak a gyerekeknek is jó móka legyen az olvasás, akiknek esetleg a megszokott betűméret gondot okozhat. Főszereplője egy alpaka, akit egy barátságos tatucsalád és egy balettművész flamingó kísér el útjára a nagyvárosban.
Maksai Kinga: Alpaka eltéved

“A kicsikből NAGYOK” c. sorozat újabb kötetét ajánljuk mára. A gyerekek ebben a részben megismerkedhetnek Marie Curie-vel, aki nem csak két Nobel-díjat kapott, de sok fiatal lánynak lett példaképe a tudomány területén elért sikerei miatt.
María Isabel Sánchez Vegara: Marie Curie

Mazuval, Tiny-val, Billel és Rockyval kalandozhatnak a gyerekek ebben a játékos ismeretterjesztő könyvben, ahol a rajzolt dinók mellett valódiakat is felfedezhetnek a kis olvasók a könyv lapjait böngészve.
Gigantosaurus: Dínópédia

Misi és Dórika, természetesen a szüleikkel együtt, egy igazi balatoni szüretre hivatalosak. A bográcsozás és játékok mellett a gyerekek, és velük együtt a könyvet olvasók, megismerkedhetnek az alkalomhoz kapcsolódó népszokásokkal is.
Takács Viktória: Szüreti mese

Kifejezetten az olvasás megkönnyítésének gondolatával született meg ez a könyv, hiszen a betűk sokkal nagyobb méretűek, mint egy átlagos könyvben. A gyönyörűen illusztrált könyvecske Kertész Erzsitől megszokott stílusban adhat pozitív élményt az olvasással még csak ismerkedő gyerekeknek.
Kertész Erzsi: Patkány a táskában

Igazán különleges kiadásban elevenedik meg egy klasszikus mese mai könyvajánlónkkal. Ez a könyv ugyanis felugró, úgy nevezett pop-up oldalakkal rendelkezik, így a mesét a kicsik több dimenzióban élvezhetik.
Eleven ​mesék – Bambi

Kornél, a kis rézvitéz fontos feladattal rendelkezik. Bár még igen fiatal, de már most tudja, hogy ő is csatlakozni fog azokhoz, akik az Országház tetején őrködnek, elhárítva a villámokat. Azonban a kis vitézünknek elsőre az épületbe sem sikerül bejutnia, nemhogy fel a tetőre. Hamar rádöbben, hogy bizony először meg kell ismernie az őrzésére bízott épületet, csak utána kezdhet hozzá feladatához. Vajon kitől tud tanulni, ezúttal kik kísérik majd el kalandozásra az épület belsejében? A sorozat második részéből kiderül!
Tóth Zita: Tettre kész rézvitéz (Országházi mesék 2.)

Az érzelmek navigálása bizony tanulást és tapasztalást igényel, már egészen kisgyerekkortól fogva. Mai könyvajánlónk pontosan ebben igyekszik segíteni, ez alkalommal az új kistestvér születését követő időszakban.
Ana Serna Vara: Ég veled, irigység! Szia, önbizalom! (Érzelmek erdeje 2.)

Ennek a sorozatnak a főszereplője egy olyan unikornis, akinek a sörénye mindig az érzelmei alapján színeződik el. Ebben a könyvben Gaston szomorú, de szerencsére találhat valamit, amitől ismét jó kedve lehet. Vajon mi lehet az? Fedezzük fel együtt a könyv olvasásakor!
Aurélie Chien Chow Chine: Szomorú vagyok (Gaston érzelmei)

Emma úgy gondolja ő és Leon egy párt alkotnak, amíg a srác mással nem lesz “Facebook hivatalos”. A lány ezután rövid ideig a páros után nyomozgat online, míg ki nem találja, hogy talán jobb, ha egy új blog írásába fekteti az energiáját. Azonban az sem jár bonyodalmak nélkül, pláne, ha olyan dolgokat tud meg másokról, amiket nem akart, vagy olyan dolgokat árul el magáról, amiket nem soha nem gondolt volna…
Chloe Seager: Randikatasztrófák (Emma Nash 1.)

A sorozat második részében a korábban már megismert gimnazisták nyári munkát vállalnak a Balatonon, nem is sejtve, hogy hamarosan gyanús alakok és események között találják magukat. A bonyodalmakat tetézi, hogy még egy rejtélyes kincs is felbukkan, aminek kapcsán az olvasó megismerkedhet a 4. századi Pannónia világával is.
Berg Judit: A keresők (Az őrzők 2.)

Alvin története egy olyan XVIII. századi, alternatív Amerikában játszódik, ahol a folklór valóság: a ráolvasás, bűbáj, hexák és igézések a telepesek mindennapi életének részei. Nem meglepő, hogy a hetedik fiú hetedik gyermekének lenni is különleges sorsot jelent. Alvint kiskorától fogva segítő és ártó energiák veszik körbe, de vajon melyik oldal szerzi meg magának a fiút végül?
Orson Scott Card: A hetedik fiú (Teremtő Alvin 1.)

“A tükörjáró” c. sorozat harmadik részét ajánljuk mára. A sorozat főszereplője Ophélie, hosszú időt töltött el magányosan, miután kényszerűségből visszatért Animára. Az igazság utáni vágya azonban tovább hajtja és hamis személyiséggel eljut Bábelre, ahol azonban nem sikerül annyira beilleszkednie, mint szeretne. Vajon sikerül közelebb kerülnie az igazsághoz és Thorn nyomára bukkania a lánynak? A könyvből kiderül!
Christelle Dabos: Bábel emlékezete (A tükörjáró 3.)

A könyvtárban is igen népszerű Berg Judit új sorozatának első részét ajánljuk mára. A könyvben megismerkedhetünk Renard felügyelővel, a francia nyomozóval, aki Budapestre érkezve a nemzetközi hírnévnek örvendő Hiénát akarja elkapni. Nyomozása során találkozik Borával, a gimis lánnyal, aki viszont eltűnt édesanyját igyekszik megtalálni. A szálak összefonódnak, a kibogozáshoz pedig váratlan megoldásokra lesz szüksége nem csak a nyomozónak és Borának, de egy csapa gimnazistának is.
Berg Judit: Az őrzők (Az őrzők 1.)

Mivel is kezdhetnénk az új évet, ha nem annak az írónőnek a világ egyik talán legismertebb sorozatával, akivel az előző évet zártuk. Örömmel jelenthetjük, hogy a Harry Potter sorozat “házas kiadás” eddig megjelent kötetei, csak úgy, mint az illusztrált változatok, immár a könyvtárban is elérhetőek!
J.K. Rowling - Harry Potter

Mai, és egyben az év utolsó, könyvajánlójával megismerkedhetünk Duskáldia országával, mely egyszer a világ legboldogabb helyének számított. Minden szép és jó volt, kivéve az északi részt, Lápföldét, ahol állítólag a rettenetes Ickabog leselkedett az arrajárókra.  Természetesen mindenki tudta, hogy az Ickabog nem létezik, csak gyerekeket ijesztgetnek vele, míg két bátor gyerek fel nem kerekedik, hogy kiderítse az igazságot, Vajon hogyan ér véget a kalandjuk, mi lesz az ország és a boldog élet sorsa?
J. K. Rowling: Az Ickabog

Emma Nash immár, mint végzős vág neki a giminek, arra számítva, hogy az élete sokkal könnyebb és szóraksztatóbb lesz. Természetesen az egész terv dugába dől, amikor a legjobb barátnője, Stephanie bepasizik és Emmának fogalma sincs mit kezdjen magával. Új barátokra számítva részt vesz az iskolai divatbemutatón, de minden rosszul sül el, így arra jut, hogy kitalál magának egy sikeresebb, új online perszónát. Hiszen ebből semmi gondja nem támadhat, igaz?
Chloe Seager: Haverok és bénázások (Emma Nash 2.)

Az Arthur király mondakört dolgozta fel Meg Cabot ebben a sorozatban, melynek első részében megismerkedhetünk Ellie-vel, aki az Avalon gimi új diákja lesz. Az iskola elsőre olyannak tűnik, mint az összes gimnázium. De hiába van itt is hátvéd a focicsapatból (Lance), vagy pom-pom lány (Jennifer) és a legmenőbb srác (Will, aki persze csapatkapitány a focicsapatban), Ellie hamar rájön, hogy a dolgok nem azok, aminek látszanak.
Meg Cabot: Misztikus szerelem (Avalon High 1.)

Mai könyvünk főszereplője a tizenötéves Margherita, aki a város szélén lakik családjával. Amikor új szomszédok költöznek melléjük, a lány családja lassan a hatásuk alá kerül, ami nem lenne baj, ha a könyv nem a fogyasztói társadalom negatív, sötétebb oldaláról szólna. Természetesen teszi ezt szatirikus formában, így a szórakozás garantált!
Stefano Benni: Margherita Dolcevita

Magyar írótól ajánlunk mára könyvet, méghozzá egy fiataloknak készült fantasy sorozatból. Ebben a részben Gyöngyvér már alig várja, hogy a nyári szünetet kiélvezze, jó messze Lidércvártól. De kellemes terveit keresztül húzzák szülei, akik külföldre akarnak menni nyaralni. Ennek tetejébe a bátyja kitaláta, hogy együttest alapít, aminek rajongói kissé furcsán viselkednek..
Ardati Lili: Gyöngyvér és a Vérlázítók (A suli rémei – a rémek sulija 2.)

Mindjárt itt az ünnep, ilyenkor nincs is jobb, mint bebújni egy jó meleg takaró alá és egy igazi klasszikust elolvasni. Ha pedig nincs meg otthon Lewis Carroll csodálatos meséje, akkor az ünnepek után érdemes felkeresni a könyvtárat és kikölcsönözni ezt a gyönyörűen illusztrált verziót, amiben megismerkedhetünk Csodaországgal és lakóival.
Lewis Carroll – Ronne Randall: Alice Csodaországban

Mai könyvünkkel ismét visszatérhetünk a Garázsba és az ott élő autók világába. Ez alkalommal egy lusta kukásautóval, Szemétkedő Szemétszedővel gyűlik meg a garázsban lakók baja, akiknek valahogy rá kell venniük az új érkezőt, hogy tegye a dolgát.
M. Kácsor Zoltán: Szemétkedő Szemétszedő (Garázs bagázs 6.)

Lucretia Cutter, a kegyetlen bogárkirálynő titokzatos laboratóriumából indítja útjára félelmetes bogárhadseregét, hogy uralma alá hajtsa a világot. Darkus, a bogaras fiú azonban ismét szembeszáll vele, hogy megmentse a világot és az édesapját is.
M. G. Leonard: Bogarak harca (A bogaras fiú 3.)

Különös könyvet vehet kezébe az, aki ellátogat hozzánk. A történet kezdetekor eltűnik egy kisfiú (aki „A CSAPATMUNKA AZ, AMIKOR SOKAN CSINÁLJÁK, AMIT ÉN MONDOK” feliratú pólót visel), a rendőrségi közlemény szerint a 11 éves Turchányi Albert zömök testalkatú, szemüveges és barna hajú. Ez még nem lenne annyira meglepő, de ezzel egy időben új szereplő tűnik fel Petőfi Sándor János vitéz c. versében, aki kísértetiesen hasonlít a rendőrségi felhívásban szereplő kisfiúra. Az új verzió azonban hiába ígér sosem olvasott kalandokat, nem mindenki tetszését nyeri el, és a hatását sem tudja senki előre felmérni…
Szabó Borbála: A János vitéz-kód

Izgalmas könyvet ajánlunk mára minden kedves fiatalabb Olvasónknak. Ebben a könyvben ugyanis az olvasó maga segíthet megoldani a feladatokat és megismerni az állatkertben élő állatokat Ottó az állatgondozó segítségével. Ki tudja, a könyv végére talán még azt is kiderül, hogy mi az a kék ajtó és, hogy hová vezet!
A könyv olvasásakor szükség lesz dobókockára, ceruzára, ollóra és ragasztóra.
Bojti Anna: A kék ajtó titka

Nem először ajánljuk a Harry Potter sorozatot és biztosan nem is utoljára. December és a téli szünet tökéletes alkalom arra, hogy megismerkedjünk Harryvel, a fiatal varázslóval, akinek a kalandjait felnőttként is élvezni fogjuk majd. Az első részben megismerkedhetünk magával Harryvel, barátaival Ronnal és Hermionéval (akivel nem indul zökkenőmentesen a barátság) és bepillanthatunk a Roxfort mágikus varázslóiskola csodálatos világába is.
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve (Harry Potter 1.)

Ebben a könyvben manó nagypapa mesél minden nap egy-egy mesét a rábízott unokáknak a karácsonyról és adventről.
A könyvet 4 éves kortól ajánljuk.
Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese

A könyvet olvasgatva megtudhatjuk vajon sikerül-e elküldenie Pacsinak, a kis rókafinak a Télapónak írott levelét, de az is kiderül, hogy vajon Egérke eljut-e Télapóhoz. A meséket már egészen fiatal kis Olvasóink is élvezni fogják, miközben ismerkednek az ünnepi hangulattal.
Karácsonyi mesék a legkisebbeknek

A türelem ezúttal gyönyörű gyerekverseket terem mindenkinek, aki az ünnepi várakozást olvasással szeretné tölteni.
A könyvet már 3 éves kortól ajánljuk.
Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

Az Agócs Írisz illusztrálta gyönyörű könyvben megismerkedhetünk Lizával, aki apukájával együtt karácsonyfa vásárlásra adja a fejét. A fa természetesen jó nagy lesz, majd csodálatos díszekkel ékesítik, de ennek ellenére a fából furcsa hangokat lehet hallani. Vajon miért? Liza karácsony estéjén megfejti a titkot!
Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakott

Ebben a könyvben 24 részből álló megható karácsonyi történetet olvashatunk, a könyvtárban is népszerű “A méhek története” c. könyv szerzőjétől. Az írónő számára a karácsony a hagyományokról és az együtt töltött időről szól, ennek a könyvnek az elolvasásával pedig mi is új hagyományt teremthetünk saját családunk részére.
Maja Lunde: Hónővér (Évszakok tetralógia 1.)

Klasszikus karácsonyi történetet olvashatnak el a gyerekek Geronimo Stilton tolmácsolásában. Ebenezer Scrooge találkozását a három szellemmel minden gyerek élvezni fogja miközben készülődik az ünnepi időszakra.
Geronimo Stilton: Karácsonyi ének (Geronimo Stilton – Klasszikus)

Igazán különleges könyvet olvashatunk el Tolkientól. A könyv ugyanis azokat a leveleket és illusztrációkat tartalmazza, amelyek 20 éven keresztül érkeztek meg a legendás író gyermekeinek otthonába karácsonykor.
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Nemo immár sokkal okosabb és tapasztaltabb, ki se bontja a csomagot, bontatlanul visszaviszi a postára. Azonban akármi is lapul ebben a dobozban mégis kiutat talál, mert a nyári napot hirtelen sötétség árnyékolja be és a városban ismét furcsa dolgok kezdenek el történni.
A könyvet 8 éves kortól ajánljuk.
Charlotte Habersack: Szomjas! (Ne nyisd ki 3.)

Gerald Durell két meséjét is elolvashatjuk ebben a kiadásban. Főszereplőink, a tizenöt éves Emma, két ikeröccse (Iván és Konrád) nem mindennapi kalandra indul Garry bácsival. A zoologus és feltaláló először a bátyja felkutatására indul a gyerekekkel, majd miután bejárták a világot léghajón, a téren és az időn keresztül látogatást tesznek a dinoszauruszok földjére is.
Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül / Léghajóval a dinoszauruszok földjén (Léghajóval a világ körül 1-2.)

A könyv két főszereplője látszólag nem is különbözhetne jobban egymástól. Reneé öregedő, kövérkés, tyúkszemes házmester, aki egész napját szappanoperák nézésével tölti. Paloma 12 éves, tipikus tinédzsernek látszó lány. Azonban mindketten kiemelkedően magas intelligenciával rendelkeznek. Renée szereti a filozófiát, a zenét és a japán művészet. A lány lenézi a körülötte élőket és 13. születésnapjára azt tervezi, hogy felgyújtja a lakásukat és véget vet az életének. Azonban a házba beköltöző japán férfi felforgatja az állóvizet és mozgásba hozza az eseményeket, olyan módon, ami mindkettejük életére hatással lesz.
Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája

Kez gyönyörű és népszerű, mindenkin átgázolva tör előre a társadalmi ranglétrán. Nemcsak, hogy nem érdekli kinek árt a tetteivel, de még élvezetét is leli abban, hogy zsarnokoskodhat. Jess, a magányos, népszerűtlen és kövérkés lány tökéletes célpont Keznek. Egyetlen egy probléma, hogy Jess szövetségesre talál, méghozzá Kez barátja személyében. A könyv az iskolai bántalmazást mutatja be, őszintén és mindkét fél szempontjából. Megismerhetjük nem csak Jess, de Kez gondolatait és indítékait is.
Eve Ainsworth: 7 nap

A “Denazen” c. sorozat első és második része között játszódik mai könyvajánlónk. Főszereplője Kale, akinek az élete halál és gyilkolás volt, mielőtt megismerte Dezt. A fiú az egyetlen akit Kale érintése nem öl meg. Segítségével a lány új életet ismerhet meg, de az öröm nem tarthat hosszú ideig, mert a cég, mely gyilkolásra használta Kale-t, nem engedi el a kivételes képességekkel rendelkező lányt olyan könnyen.
Jus Accardo: Untouched – Érintés nélkül (Denazen 1,5)

Abi és Luke egy korrupt város sötét utcáin próbál megküzdeni az ellenük konspirálókkal. A testvérpár helyzete nem könnyű, Luke-ot hamis vádak alapján bebörtönzik, Abi pedig menekülni kényszerül. A tudásnak és a szabadságnak ára van, néha sokkal nagyobb, mint azt valaha gondoltuk volna. Vajon képesek lesznek a testvérek megfizetni azt, amikor az egész eddigi életük megkérdőjeleződik?
Vic James: Tarnished City – Sötét város (Sötét képességek 2.)

Egy végzetes éjszakán egy Hatos megmenti Kale életét, aminek ára van. Hiába a figyelmeztetés, amikor eljön az idő, hogy megfizessék ezt az árat, Dez elrettenve veszi tudomásul, hogy pont azt kell feláldoznia, ami a számára legtöbbet ér. Jus Accardo magával ragadó sorozatának második része biztosan olvasásra csábítja fiatalabb olvasóinkat.
A könyvet 16 éves kortól ajánljuk.
Jus Accardo: Toxic – Mérgezés (Denazen 2.)

Geronimo Stilton sorozata továbbra is nagy kedvencnek számít a könyvtár fiatalabb olvasói körében. “A Fantázia Birodalma” c. sorozatnak ebben a részben a Félelem és Gáncs Nélküli Lovag útra kel, hogy visszaszerezze az eltűnt varázslatos tárgyakat (Ezer varázslat könyve, a Kristálygömb és a Suttogó Pálca) és megkeresse Florianna de Rosa királynőt.
Geronimo Stilton: A káprázatos küldetés (A Fantázia Birodalma 9.)

“A vadonjáró tanítványa” c. sorozat első kötetét ajánljuk mára. Will, annak ellenére, hogy kisebb a többieknél, mindig is arról álmodozott, hogy a Vöröshegy Hadiiskola tanítványa, majd híres lovag lesz. Alacsony termetét gyorsasága és találékonysága ellensúlyozza, de ez sem lesz elég, hogy álma valóra váljon, mert hiába minden igyekezete, nem veszik fel az iskolába. Helyette Halt, a titokzatos Erdőkerülő inasa lesz és annak ellenére, hogy nem az az élet várja, amire vágyott, kalandokban és izgalomban mindenképp része lesz.
John Flanagan: Gorlan romjai (A vadonjáró tanítványa 1.)

Mai könyvajánlónkkal elérkeztünk a “Matched-trilógia” befejező kötetéhez, melyet a három főszereplő, Cassia, Ky és Xander, felváltva mesél el. Cassia és Ky végre elérték, hogy együtt lehessenek, de a sors ismét máshová irányítja őket. A lány a Társadalomban kap munkát (bár a Felkelésnek dolgozik), míg Ky annak határain kívül. Xander mindeközben orvosként igyekszik közreműködni abban, hogy a születendő csecsemőket immunissá tegyék a fertőzésekre és a Társadalom által beadott felejtést okozó pirulákra.
Ally Condie: Reached – Célhoz érve (Matched-trilógia 3.)

Zorka és Botond gyerekkorukban a legjobb barátok voltak, mára azonban ellenségekké váltak. Vajon sikerül rendezni a kapcsolatukat? Itt az ideje megpróbálni, mert ki tudja, lehet, hogy később már nem lesz rá lehetőségük.
Király Anikó: Csak barátok?

Azután a furcsa este után Cassia elindult, hogy felkutassa Kyt, akire biztos halál vár, annak a társadalomnak a szélén, amiben a lány előtte olyan biztos volt. Cassia mindent megtesz, hogy együtt lehessen Kyal, de volt legjobb barátja, Xander, most is tud meglepetést okozni.
Ally Condie: Crossed – Összefonódva (Matched-trilógia 2.)

Sherlock még ki sem heverte az előző ügye következményeit, ami miatt egy sötét családi titokra kellett fényt derítenie, mikor megérkezik a következő eset. Tanára és annak lánya ugyanis nyomtalanul eltűnik az otthonukból. Sherlockot és társait a nyomozás, és egy nyúl, Skóciába vezetik, ahol a vérszomjas Paradol Kamara (önmagában, vagy egy hasonló kaliberű bűnözővel karöltve) igyekszik csapdát állítani az ifjú nyomozónak.
Andrew Lane: Tűzvihar (Ifjú Sherlock Holmes 4.)

Grace és Tippi ikrek. Egy test, egy lélek, szó szerint. Ugyanis a két lány sziámi iker, akik a csípőjüknél nőttek össze. De ez nem jelenti, hogy különböznének más, velük egykorú fiataltól. Nekik is vannak álmaik és vágyaik, ők is vágynak az elfogadásra, és nekik is kell olyan döntést meghozniuk, aminek súlyos következményei lehetnek. A könyv megjelenése óta számos rangos díjban részesült.
Sarah Crossan: Egy

Egy trilógia első kötetét ajánljuk mára. Történetünk a Globális Felmelegedés utáni világba invitálja az olvasót. Cassia élete előre elrendelt és tökéletes. A világban, ahol nincs bűnözés, nincs éhezés, a hivatalnokok döntenek arról, hogy ki mit csinál és kivel éli le az életét. Cassianak nincs oka arra, hogy ne higgye, az ő élete is tökéletes lesz. De amikor a Párosító Banketten a legjobb barátja képe után egy ismeretlen fiú képe is felvillan, a lány nehéz választás elé kerül. Kövesse az előre kitaposott ösvényt, vagy induljon el az ismeretlen felé?
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve (Matched-trilógia 1.)

Egy tizenkét éves lány történetét olvashatjuk el ebben a könyvben. A kislány változásra vágyik, felnőtté szeretne válni, új barátokat találni. Már csak egy nyár választja el a gimitől, amitől azt reméli minden vágya valóra válik. Ahogy azonban Myka nekivág a várt átalakulással teli nyárnak, hamarosan rá kell jönnie, hogy csak úgy lehet valaki más, valaki jobb, ha a változás belülről jön.
Nina Chapman: Az első igazi nyár

Callum Hunt negyedik éve a Magisztériumban egészen máshogy alakul, mint azt előtte gondolta. Az élete romokban hever, elvesztette a legjobb barátját és a kém is megszökött. Börtönbe kerül és kizárják a mágusok közösségéből. Egy nap azonban a remény egy megdöbbentő felfedezés képében visszatér az életébe. Vajon képes lesz Cal hűnek maradni mindenhez, ami eddig fontos volt neki?
Holly Black – Cassandra Clare: Az ezüstmaszk (Magisztérium 4.)

Andersen-díjat nyert mai könyvajánlónk. David Almond regénye a felnőtté válás nehéz, de mégis csodálatos folyamatáról szól. Davie reggel bepakol a hátizsákjába és elindul otthonról. A nap folyamán találkozik több érdekes emberrel, alkalmazkodnia kell a folyamatosan változó körülményekhez, mely párhuzamul szolgál az élethez való viszonyához. Mire pedig a nap véget ér, a fiú tudja, hogy lassan hátra kell hagynia a gyerekkort és elindulni a felnőtté válás göröngyös talaján.
David Almond: A nap színe

Julius Caesar a világtörténelem egyik legikonikusabb alakja, személye mai napig érdeklődésre tarthat számot a történelem órákon ülő diákok körében. Ebből a kötetből részletesen megismerhetjük az egykori római politikus és hadvezér életét és bukásának okát.
Mathieu Gabella: Caesar

Szaladin maga is formálta a legendát, amely már életében megszületett. Az iszlám történelem egyik fontos alakját ismerhetjük meg ebből a kötetből. A kurd nemzetiségű és muzulmán vallású hadvezér két dolgot akart elérni az életében. Saját hatalma alatt egyesíteni az iszlám világot a Közel-Keleten és a frankot kiűzése Szíria-Palesztina területéről. A könyből kiderül miért, és ogyan látott neki terve megvalósításának.
Mathieu Mariolle: Szaladin

Malaccal és Libával kelhetnek útra a gyerekek, hogy a Balaton partján kalandozva megkeressék a könyv hőseihez legjobban illő sportágat. A nevetés garantált ezzel a gyönyörűen illusztrált kötettel.
Tóth Krisztina: Csavarogjunk együtt! (Malac és Liba 2.)

Tesz-vesz városban mindig zajlik az élet, az ott lakók folyton sürögnek-forognak, a dolguk után rohannak. Ezzel a kötettel kezdődött a város életét bemutató sorozat, amit mindig tudunk ajánlani, hiszen évtizedek óta kedvence a gyerekeknek és a felnőtteknek is.
Richard Scarry: Tesz-vesz város (Tesz-vesz város)

Marci már óvodás nagyfiú és a szülei szeretnék, ha jó példát mutatna a kishúgának. De néha annyira nehéz jónak lenni, pláne ha kint nagy pelyhekben hull a fehér hó. Szerencsére Marci most is számíthat Kékmanóra, hogy átbeszélje a gondjait és a segítségével válaszokat kapjon a téllel kapcsolatos kérdéseire is.
K. László Szilvia: Marci és a galibák – Hócsatától olvadásig (Kékmanó, a főnyeremény 5.)

A “Babaróka” után ajánljuk olvasásra mai könyvajánlónkat, melynek főszereplője Kiki. Kiki nem szeret kirándulni, nem szereti a Nagyi házát (mert tele van pókokkal), és azt sem szereti, hogy az anyukája olyan sokat dolgozik. Szerencsére mindig számíthat Kerire, a varázslatos tündérkeresztanyára, aki mindig minden gondot meg tud oldani!
Kiss Judit Ágnes: A tündérkeresztanya

Maxi kutya visszatér, ismét ő a legjobb, legügyesebb és legkirályabb kutya a környéken! Vagy mégsem? Ebből a kötetből ismét kiderül, hogy a túlzott önbizalomnak is megvannak a hátrányai.
Kőszeghy Csilla: Rosszcsont Maxi (Maxi)

Mai könyvajánlónkból megtudhatjuk, hogy lódít-e a ló, hogy pityeregnek-e a bárányfelhők, vagy kortyol-e a hűvös holdból a bárányfelhőcske. A gyerekversekkel megtöltött könyv lapjain felbukkanó történeteket olvasva a gyerekek a saját élményeiket is átélhetik miközben ismerkednek a szereplőkével.
Fellinger Károly: Mákom van

Interaktív mesekönyvvel könnyíthetjük meg az elalvást a kicsiknek. Cirmos, Tapsi, Röfi és Maci mind aludni készülődik, a gyerekek betakarhatják és jóéjt puszit is adhatnak a történet szereplőinek, miközben őket is álomba ringatja a mese.
Patrícia Geis: Jóéjtpuszi mindenkinek!

Csukás István utolsó mesejátékát ajánljuk mára. A varázslatos téli mesében megelevenedik Diótörőcske, Marcsibaba, Bohóc, Ólomkatona és Kéményseprő, hogy megvédjék a karácsonyfát a Fekete király seregétől.  A szeretet és összefogás erejéről szóló megható mesejátékhoz Bölecz Lilla készített színes illusztrációkat.
Csukás István: Diótörőcske

A Dombontúli Lakópark ad helyszínt ennek a tizennégy részes sorozatnak, melynek a hetedik kötetét ajánljuk mára. A kötetekben a lakópark szép lassan épül, Csigalassú Biztibácsi vigyáz az építés alatt álló lakásokra, miközben sorra költöznek be az új állatgyerekek családjukkal, hogy megannyi kalandban legyen részük együtt.
Lackfi János: Öreganyák és Oli-olimpia (Dombontúli mesék 7.)

A gyerekek egyik kedvenc időtöltése lesz a könyv gyönyörűen illusztrált lapjain keresgélni a megadott állatokat, miközben több száz másik részletét is felfedezhetik a képeknek.
Kirsteen Robson: Hová bújt? Keresd meg! – Állatok a farmon

Kétnyelvű mesekönyvet ajánlunk mára. A vakond kalandjait most magyarul és angolul is élvezhetik a gyerekek. Ebben a könyvben elkísérhetjük őt tavasztól egészen télig, elolvashatjuk mivel is tölti napjait, kinek és hogyan segít. A nyelvgyakorlásnak is beillő olvasás pedig biztosan szórakoztató lesz a gyerekeknek ha ezzel a klasszikusnak számító szereplővel élik át az olvasás élményét.
Hana Doskočilová: A vakond és az évszakok

Mindenki ismeri Tesz-Vesz város megannyi állati lakóját és azok különc életét. Mai mesénk ott kezdődik, hogy dr. Füleki megveszi a kedvenc napilaját, hiszen a hírek érdekesek és tudnia kell róluk, majd szép nyugodtan sétálni kezd. Tesz-Vesz városban azonban éppen javítják az utakat, így a jó doktor véletlenül belesétál a friss aszfaltba.
Richard Scarry: Balfogások, nyafogások Tesz-vesz városban (Tesz-vesz város)

Peter Wohlleben erdész, aki több mint 20 éve vezet családi és iskolai túrákat az erdőben. Ebben a könyvben megismerteti az érdeklődőket a fák és az erdő titokzatos világával. Megtudhatjuk, hogy vajon a fáknak van-e internete, melyik állat a legjobb a téli élelem elraktározásában, de azt is, hogy a fák vajon alszanak-e éjszaka.
Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét?

Bosnyák Viktória és Dudás Győző verses meséjében a papírtapír és a papírsárkány összekapnak, hogy ki igya meg az összes tintát. Persze az üveg felborul és a tintából furcsábbnál furcsább lények kelnek életre, akiknek az élete veszélybe kerül, mikor feltűnik a tintát fellefetyelő Tapper.
Dr. Seuss rajongóinak kötelező!
Bosnyák Viktória: Pacák a pácban

Kilenc éves kortól ajánljuk mai könyvünket. Kertész Erzsi fiataloknak szóló sorozatában megvan minden, ami egy gyereket érdekelhet. Titokzatos párduc alakú hegy, hegymászó szakkör (melynek tagjai igazán talpraesett gyerekek), nyomozás, de még egy kezdetektől fogva gyanús hegymászó is. Az Átméretezőről, mely mindent és mindenkit képes tetszőleges méretűre átalakítani, már ne is beszéljünk!
A Rumini után és az Időfutár előtt olvasandó!
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában (Panthera 1.)

Liz Pichon méltán népszerű sorozatának első részét ajánljuk mára. Főszereplője Tom Gates, aki legszívesebben egész nap csak rajzolna, de a tanárai folyamatosan igyekeznek ebben megakadályozni őt. Van egy lánytestvére is, Delia, akivel nincsenek túl jóban, de ez ebben a korban megszokott. A könyv érdekessége, hogy gyerek fordította, így tényleg olyan, mintha egy ötödikes kalandjait olvasnánk.
Liz Pichon: Az én csúcsszuper világom (Tom Gates 1.)

Mesélve tanít meg minket rajzolni Agócs Írisz ebben a sorozatban. A könyv segítségével szinte minden állatot megtanulunk lerajzolni és a kezdéshez nem kell más, csak egy krumpli!
Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! 2. (Rajzolj egy krumplit! 2.)

Ez a mese azoknak a kis örökmozgóknak lesz tökéletes, akiknek nehezére esik egy helyben maradni mesehallgatás közben. Itt ugyanis tapsolni, ugrándozni, de még akár kiabálni is kell, miközben szól a mese. Persze mindezt csak a megadott részeknél!
Balázs Ágnes: A száguldó hóember és más történetek

Mai könyvünket Lackfi János is ajánlja: “„Lehet a tengerész fejében tenger ész? Bosnyák Viktória szereplői milyen világból jönnek? Nóóórmális? Szerencsére nem. Az ilyen hajósok terjesztette sztoriknak fele sem igaz. De attól még nagyon izgalmasak!”
Körtemájer-Sercli kapitány várja azokat, akik ismerik és szeretik Rejtő Jenőt, de azokat is, akik még nem!
Bosnyák Viktória: Fókuszban a kókusz

Ismert népmesék ismeretlen változatait ígéri mai könyvajánlónk. Mindannyian ismerjük a mondást, miszerint: “Úgy ​szeretlek, édesapám, mint a sót!” de vajon mi történik azzal, aki mondja, ha az nem a király legkisebb lánya, hanem a török padisah legkisebb fia? Olvashatunk Hamupipőkéről is, aki néha fiú és kalandokról, amik nem a három kismalaccal, hanem erdei manókkal estek meg. A könyv lapjain keresztül felfedezhetjük mennyi hasonlóság van a világ más részein mesélt mesék és a mieink között.
Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg

Ebben a könyvben egy Tyúk anyuka mesél kiscsibéinek leghíresebb őseikről, a dinoszauruszokról. A csöppségek elképedve lapozgatják a dinókról szóló könyvet és természetesen rengeteg kérdésük van, amit anyukájuk igyekszik megválaszolni. Olvassunk együtt a kiscsibékkel a dinoszauruszokról!
Lila Prap: Dinók?!

Néha a túlzott önbizalom is okozhat gondokat, erre jó példa Maxi kutya, aki meg van győződve róla, hogy az olimpia összes versenyét ő nyeri majd meg. De lehet, hogy a kutyus nem is olyan jó versenyző, mint gondolta?
Kőszeghy Csilla: Maxi az olimpián

A “Kicsikből nagyok” c. sorozat újabb kötetét hoztuk el mára. Ebben a részben a sokunk által szeretett és ismert David Attenborough-t, mint kisfiút ismerhetjük meg. David már gyerekként is szeretett a természetben lenni, gyűjteményében növények és fosszíliák is helyet kaptak. Most a kisebb olvasóknak is lehetőségük lesz felderíteni David mesés életét a könyv színes lapjain keresztül.
María Isabel Sánchez Vegara: David Attenborough

Sokan úgy gondolnak erre a sorozatra, mint ennek a generációnak a Tesz-Vesz városára. A könyv tele van jó poénokkal, szivárványokkal, koboldokkal és egyszarvúakkal, ami már rögtön felkeltheti a kicsik érdeklődését. Sőt, állítólag még azok a gyerekek is szeretik lapozgatni a könyvet, akik csak számítógépes küldetésekben tudnak gondolkozni.
A könyvet 5 éves kortól ajánljuk.
Matty Long: Szuper boldog varázserdő

Sherlock Holmes, a népszerű nyomozó, rendületlenül tartja magát, mint az egyik legnépszerűbb kitalált karakter az olvasók között világszerte. Ebben a sorozatban nem a már kiforrott módszerekkel dolgozó nyomozót, hanem az ifjúkori, magát még csak próbálgató Sherlock oldalán nyomozhatunk. Ebben a részben pedig Sherlocknak egy olyan gyilkosságot kell felderítenie, aminek látszólag megvan az elkövetője, aki nem más, mint Sherlock bátyja, Mycroft.
Andrew Lane: Fekete jég (Ifjú Sherlock Holmes 3.)

Mindenkinek tíz évig kell szolgálnia a világot irányító mágikus arisztokráciát, az Egyenlőeket. Abi és a testvére, Luke is éppen ezt teszi, de a lány lelke szabad tud maradni, így amikor beleszeret a család egyik fiatal, nemes ifjába, választás elé kerül. Ha feltárja a család titkát, szabadságot nyerhet, de ezzel elveszíti szerelmét. Az öccse eközben egy gyárban tölti saját szolgálati idejét, ahol a barátai az egyetlen dolog, ami segít a fiúnak átvészelni a kemény munkával eltöltött időt. De a barátai most olyan ötletekkel állnak elő, amelyek felrúgnák a kialakult rendszert, a fiú pedig nem tudja, hogy a forradalom mit hozna számára. Eközben pedig megjelenik egy arisztokrata is, akinek új, sötét erejét senki nem érti, mint ahogy azt sem, vajon mit fog vele kezdeni…
Vic James: Gilded Cage – Aranykalitka (Sötét képességek 1.)

Pókfüttyfalván beköszöntött a tél, a két manógyerek, Borsó és Tóbiás, már nagyon várja a Karácsonyt. A várakozás hosszú napjait Mandulka, a manóanyó házában töltik, neki segédkezve készülődnek az ünnepre. Miközben kint elkezd hullani a hó, a manógyerekek mesékkel és játékkal múlatják az időt.
Bár a karácsony még messze van, de a könyv kedvességgel és humorral átszőtt történetét akár nyáron is olvashatjuk.
Rutkai Bori: Mandulka és a Karácsonyvár

Több, mint 50 rövid rejtvény megfejtésével mérhetjük fel, vajon vagyunk-e olyan ügyesek, mint a kötet nyomozói. Az illusztrált esetek megoldásait pedig megtalálhatjuk a könyv végén.
Jó szórakozást!
Tim Dedopulos: Nyomozás a fotelből

Meg Cabot, a könyvtárban is népszerű “A neveletlen hercegnő naplója” c. sorozat szerzőjének új fantasy sorozatát ajánljuk ebben a hónapban a Karikó János Könyvtár olvasói számára.
A sorozat első kötetében megismerkedhetünk a tizenhét éves Pierce-szel, aki két évvel korábban egy baleset következtében meghalt. Vagyis amikor beütötte a fejét és belezuhant egy majdnem fagypont közeli hőmérsékletű vízzel teli medencébe, mindenki szerint halálos baleset érte. De a lány ennek ellenére mégis visszatért az élők közé. Pierce-t természetesen megváltoztatták az átélt események, az élete többé-kevésbé fenekestül felfordult. Képtelen koncentrálni az órákon, furcsa álmok gyötrik, de a szülei, tanárai és az orvosai is, ezt az átélt trauma hatásának könyvelik el. Pierce azonban tudja, hogy amire emlékszik a történtekből, az nem álom volt. A lány ugyanis az Alvilágban járt és találkozott annak őrzőjével, egy furcsa fiatalemberrel, akit Johnnak hívnak és aki azóta nem hagyja őt nyugton. Amikor a szülei házassága tönkremegy, Pierce és az anyja elköltöznek egy floridai kisvárosba. A lány, készen arra, hogy új életet kezdjen, az új városba költözve sem igazán találja a helyét. Hiába határozza el, hogy az új hely új ént is jelent, próbálkozásai rendre kudarcot vallanak. A múltja makacsul ragaszkodik hozzá és ahogy a lány egyre jobban érzi, hogy valami megfoghatatlan veszély leskelődik nem csak rá, de szeretteire is, Pierce-nek muszáj megfejtetnie az összefüggést az események és John között, ha legalább egy kis esélyt szeretne arra, hogy a végzete nem érjen utol mindenkit. A legfurcsább az egészben pedig az, hogy a fiú mindig pont akkor bukkan fel, amikor Pierce a legkevésbé számít rá, de amikor a legnagyobb szüksége van rá…
Meg Cabot új sorozata Perszephoné és Hádész történetén alapszik, természetesen modern közegbe helyezve a mitológia történetet és annak szereplőit.
Meg Cabot: Elhagyatva (Elhagyatva 1.)

Clay Jensen csak annyit tud Hannah Bakerről, hogy meghalt. A birtokába jutott 13 hangkazetta és Hannah üzenete, hogy valamiképpen ő is felelős a szeretett lány haláláért, arra kényszeríti a fiút, hogy meghallgassa Hannah 13 okát a halálra.
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Vászja immár fiatal nővé serdült, élete pedig egy olyan útelágazáshoz érkezik, ahonnan bármelyik utat is választja, csak rosszul járhat. Miután a faluja boszorkánynak kiáltotta ki, ha előlük menekülni akar, egy kolostorba vezeti útja. Ha azonban hagyja, hogy a nővére összeboronálja egy moszkvai herceggel, akkor egy másik toronyba találja magát bezárva. Vászja inkább egyik útra sem lép, helyette fiúnak álcázva magát elindul egy harmadik, kalandokkal teli ösvényen, mely végül a nagyherceg elismerését hozza magával, de azzal is fenyeget, hogy felfedezik Vászja titkát.
Katherine Arden: A lány a toronyban (Az Északi erdő legendája 2.)

Quentin ​Coldwater élete igencsak megváltozott mióta felfedezte a varázslók mágikus világát. A sorozat harmadik részében, miután száműzték Filloryból, kénytelen visszatérni oda, ahol minden kezdődött. A Varázskapu Egyetemre. A múlt és a veszteségek azonban nem hagyják nyugodni Quentint, aki hamarosan új kalandokba keveredik, ahol már nem csak a saját boldogsága lesz a tét.
Lev Grossman: A varázsló birodalma (A varázslók-trilógia 3.)

Quentin és barátai immár királyokként és királynőként uralkodnak a mesebeli Filloryban. A hősöknek kijáró dicsőség és vagyon azonban nem sokáig lehet az övék, mert egy nap valami borzalmas történik a mágikus órafákkal és egy nyúl halált és pusztulást jósol a világra. Quentin elindul Juliával, hogy a rejtély megoldását megtalálja, de a veszély talán nagyobb, mint azt gondolták volna. Vajon sikerül megmenteni Filloryt és talán az egész világot is?
Lev Grossman: A varázslókirály (A varázslók-trilógia 2.)

Az “Akinek a lába hatos” és az “Akinek a foga kijött” c. könyvekből megismert mondókákat találjuk ebben a javított kiadásban. A több, mint 50 mondóka a kisbabák minden fontos élethelyzetét lefedi, legyen az öltöztetés, büfiztetés vagy akár egy taknyos kis pisze orr.
Varró Dániel: Akinek az orra pisze (Akinek a... 1-2.)

Boldizsár Ildikó a hazai mesekutatás legismertebb, legnagyobb tudású szakértője hozta el a gyerekek számára most a jól ismert Holle anyó meséjét. Ebben a változatban Holle anyó közelebb került az olvasóhoz, a mese személyesebb, könnyebben érthetőbb lett.
Boldizsár Ildikó: Holle anyó birodalma

Hároméves kortól ajánlott könyvsorozat első részét hoztuk el mára. Hétköznapi helyzetekről olvashatunk ebben a sorozatban, olyanokról, amik a kicsikkel is minden nap megeshetnek.
Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka (Babaróka 1.)

A világ legszomorúbb boszorkányának első 100 évéről olvashatunk ebben a gyerekeknek és felnőtteknek is szóló mesekönyvben. Megtudhatjuk hogyan érdemes pöttyösbögre-gyűjteményt rendezgetni, az esővel játszani, de még azt is, hogy miről álmodott Amália a fűtakarója alatt.
Boldizsár Ildikó: Amália álmai

Újabb történet a híres Zabaszauruszok világából. Leiszút Feliszút ismét bajba kerül, de szerencsére Rilex, Barmol és Kunyi azonnal a segítségére sietnek. A feladat nem kicsi, le kell csendesíteni a Csendetlen-óceánt!
M. Kácsor Zoltán: Acsargó-mocsarak (Zabaszauruszok 3.)

Réges régen élt egyszer egy nagyon ügyes kezű varrókisasszony, Málika. Ruhaszalonjában szebbnél-szebb gombokkal, fényesebbnél-fényesebb tűkkel találkozott aki nála járt. Málika mellett dolgozott ott még egy segítő is, Cérnácska Szabócska, aki egyszer megkérte Málika kezét. Málika szeretett volna igent mondani, de megígérte apjának, hogy csak ahhoz megy feleségül, aki el tudja neki hozni a Mindentvarró Tűt. Vajon Cérnácska Szabócska képes lesz erre a lehetetlenek tűnő feladatra?
G. Szász Ilona: A Mindentvarró Tű

Mai mesénk főszereplője egy olyan mesebeli királylány, aki imád főzni és jókat enni. Az apját is nagyon szereti, de hiába kérleli a király, ő bizony nem akar férjhez menni. De aztán megjelenik a színen a titokzatos Kocsonyakirályfi, és a királylány már nem ellenkezik annyira az apai kérés ellen.
Szegedi Katalin: Kocsonyakirályfi

Mai könyvajánlónk is a költözéssel foglalkozik. A 3 és 4 éveseknek ajánlott történetben a család a városból falura költözik, így az új életforma felfedezéséről szól a könyv. A főszereplő Pintyő életében megjelennek a kisállatok és az új szomszédok is, akikkel megismerkedni igazán jó móka.
Gál Andrea: Hátamon a zsákom

2 és 5 év közötti gyerekeknek szól mai könyvajánlónk. Főszereplője, Dönci, nemrégen költözött új lakásba, ahol minden idegen számára. Még nincsenek új barátai és a régi megszokott környezete is hiányzik neki. Szerencsére a varázstakarója mindig nála van, ami alá elbújhat, ha valamitől megijed.
Jeli Viktória: Dönci és a varázstakaró (Dönci 1.)

A norvég szerzőtől érkező könyvben a gyerekek sok-sok ember életét követhetik nyomon és akár meg is számolhatják őket, ha éppen erre támadna kedvük. A könyv lapjain megismerhetjük a Földön élő embereket és megláthatjuk mitől is lesz mindenki egy nagy család, az emberiség, tagja.
Kristin Roskifte: Mindenki számít

Tóth Krisztina vidám verseivel, amiket Gryllus Vilmos előadásában meg is hallgathatnak a gyerekek, biztosan könnyebben megy majd a reggeli készülődés. A fogmosás, öltözködés és iskolába elindulás sokszor lehet unalmas, ezen segít ez a kis könyvecske.
Gryllus Vilmos – Tóth Krisztina: Dalok reggeltől estig

Mare Barrow történetének folytatását ajánljuk mára. A közönséges vörös vérrel született Mare Ezüst képessége olyan fegyverré alakította a lányt, amit az udvar mindenáron meg akar szerezni magának. Miután csalónak kiállják ki ellenségei, Mare menekülni kényszerül, de megtudja, hogy nem ő az egyetlen, aki ilyen hatalommal rendelkezik. A lány elhatározza, hogy felkutatja a többieket és a segítségükkel szembeszáll az elnyomókkal.
Victoria Aveyard: Üvegkard (Vörös királynő 2.)

Újabb játékos útikalauzt ajánlunk azok számára, akik a család apraja-nagyjával az egyik legszebb magyar város, Eger felé veszik majd útjukat. Természetesen nem csak Egerrel ismerkedhetnek meg az olvasók, a környék összes fontosabb állomása, például Szilvásvárad is megismertetésre kerül a könyv lapjain keresztül.
Csapody Kinga: Irány Eger! (Utazik a család 2.)

Hat kedves, humorral átszőtt mesét találunk ebben a könyvben, amit nem meglepő módon leginkább azoknak a gyerekeknek ajánlunk, akik hat évesek lettek.
Claire Renaud: 6 mese a 6. szülinapomra

Mai könyvajánlónk kortárs magyar író tollából született. A főszereplője két tizennyolc éves lány, akiket ötven év választ el egymástól, életük és a tapasztalatuk a szerelemről mégis összeköti őket. A történet megrázó őszinteséggel beszél a szerelemért meghozandó áldozatokról és választásokról.
A regény a IV. Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes műve.
Csendes Nóra: Zápor utca

Tegnapi könyvajánlónk második részével jelentkezünk ma. Immár 1988-at mutat a naptár, amikor Izabel Goldbach rájön, hogy hiába készült artistának, inkább édesapja nyomdokaiba szeretne lépni és bohócként dolgozni az otthonát jelentő vándorcirkuszban. A terve azonban gondokat okozhat a monacói cirkuszfesztiválra vezető úton, ami miatt konfliktus alakul ki a cirkuszban dolgozó családok tagjai között, amit csak nehezít az Európában készülődő változás.
Palotás Petra: Szemfényvesztés (Circus Monte-Carlo 2.)

1987-et írunk. Simone Goldbach, a valaha nagy népszerűségnek örvendő díva, hatvanadik születésnapjához közeledik. Egy nyári estén elárulja egyik lányának, hogy legnagyobb álma az volt, hogy egyszer eljusson vándorcirkuszával a cirkuszfesztiválra. Fiatal gyerekei nem ismervén lehetetlent, nekiállnak, hogy teljesítsék Simone vágyát, ami persze nem lesz olyan egyszerű, és talán az árat, amit fizetni kell érte, sem fogják tudni megadni.
Palotás Petra: Kötéltánc (Circus Monte-Carlo 1.)

Mai könyvajánlók a népszerű “Éjszakai cirkusz” c. könyv szerzőjétől érkezik. Ez a regényben egy titkos földalatti világban játszódik, szereplői között pedig kalózokat, festőket és szeretőket is találunk. Zachary Ezra Rawlins egy nap furcsa könyvre bukkan az egyetemi könyvtárban. A lapokon a saját gyermekkorát látja megelevenedni hihetetlen pontossággal. Miközben megpróbálja kideríteni ennek a lehetetlenségnek az okát, kutatásai egy föld alatti ősrégi könyvtárba viszik, ahol vannak, akik hihetetlen áldozatok révén igyekeznek megóvni az ott rejtőző történeteket, de olyanokkal is találkozik, akik el akarják pusztítani ezt a világot. Zachary összefog Miabellel, a hely védelmezőjével, és Doriannel, a mezítlábas jóképű férfival, hogy ezt megakadályozza, kalandjaik pedig a föld alatt futó folyosókon át elvezetik őket a fiú a saját életében felbukkanó problémák megoldásához is.
Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger

Közel nyolcvan mesét rejtettek el ebbe a könyve Benedek Elektől, amiket összekötnek a mesebeli kék liliom történetére jellemző elemek. Például az elérhetetlennek tűnő jutalom, amiért minden jó szereplő útra kél és amit minden gonosz szereplő szeretne magáénak mondani, nem értve, hogy az nem birtokolható.
Benedek Elek: A kék liliom

A trilógia utolsó kötetét ajánljuk mára, így aki még nem olvasta az előző két részt, de tervezi, inkább írjon gyorsan a könyvtárnak és kölcsönözze ki őket, ne olvassa tovább ezt az ajánlót!
Emma végre elhagyja korábbi életének helyszínét, hogy a Stanford egyetem hallgatójaként újra tudjon kezdeni mindent. De a lány hamar megtanulja, hogy az igazság és az, hogy szembenézzen vele, sokkal jobban tud fájni, mint az árulás, ami korábban kirántotta a talajt a lába alól. Emmának nem csak szembe kell néznie a múltjával, de meg is kell tudnia bocsátani mindenkinek, akinek része volt benne, így saját magának is. De ahogy a lány hamarosan megtapasztalja, sokszor ez a legnehezebb lépés, mielőtt tovább léphetne valaki.
Rebecca Donovan: Boldogító lélegzet (Csak lélegezz! 3.)

Japán változó évszakaiban játszódik ez a kedves történet, melynek főszereplője Nana, a macska. Nana nagyon szeret terpeszkedni gazdája, Szatoru mellett annak ezüstszínű furgonjának anyósülésén. Ennél több neki nem is kell, bár az érdekelné, hogy a gazdája miért szeretne találkozni három, ifjúkori barátjával, a férfi azonban ezt nem akarja neki elmondani. Szelídséggel és humorral átszőtt történetet vehetünk kezünkbe, ha kikölcsönözzük ezt a könyvet.
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Újabb könyvet ajánlunk a rejtvényfejtést kedvelő Olvasóinknak. Ebben a könyvben Leonardo da Vinci festményeihez, vázlataihoz és írásaihoz kapcsolódó százötven rejtvényt találunk. A fejtörőket, melyeket a mester munkái illusztrálnak, logikus gondolkodással és éles elmével tudjuk csak megfejteni.
A Leonardo da Vinci-rejtvénykódex

A “Nooderella” néven ismert youtuber ezúttal saját nevén, mint regényíró debütál. A “Beépített hercegnő” c. regény történetének két főszereplője van. Lottie Pumpkin, az átlagos lány, akinek álma, hogy hercegnő lehessen; és Ellie Wolf, aki pont ezt a sorsot szeretné elkerülni. Amikor a két lány szobatárs lesz az előkelő Rosewood Hall nevű bentlakásos iskolában, élnek a lehetőséggel, hogy személyiséget cseréljenek. Valaki azonban tudja a titkukat, az életük a Rosewoodban pedig egy csapásra megváltozik..
Connie Glynn: Beépített hercegnő (Rosewoodi Krónikák 1.)

A “Caraval” c. sorozat befejező részét ajánljuk mára, melynek előző részei is megtalálhatóak a könyvtárban! Két hónappal az előző könyv történései után vesszük fel a cselekmény fonalát újra, azután, hogy az utolsó Caraval befejeződött. A Fátumok kiszabadultak egy elvarázsolt kártyapakliból, Legend bejelentette az igényét a trónra és Tella rájött, hogy a fiú, akibe beleszeretett, nem is létezik. Most minden, életek, birodalmak és szívek sorsa, azon múlik, hogy Tella képes-e megbízni Legendben, vagy ismét ellenségként kezeli. Eközben Scarlettnek képessé kell válnia a lehetetlenre, egy titok felfedezése miatt, Legendnek pedig meg kell hoznia azt a döntést, ami örökre megváltoztathatja. Bár a Caraval véget ért, az igazi játék csak most kezdődik, játszani pedig kötelező..
Stephanie Garber: Finale (Caraval 3.)

A sorozat második részét ajánljuk mára, amiben Jess Mastriani, akit a sajtó csak “Villámlányak” nevez, ismét nagy változás előtt áll. Úgy tűnik elvesztette azt a korábbi különleges képességét, hogy képes elveszett gyerekeket megtalálni, miután belecsapott a villám. Vagy mégsem? Jess mindenesetre igyekszik erről meggyőzni a sajtót és a kormányzatot, hogy a barátjára koncentrálhasson és nyugodtan élhessen. Amikor azonban egy kétségbeesett apa megkéri, hogy segítsen neki megkeresni eltűnt gyermekét, Jess nem tudni nemet mondani és az élete újra fenekestül felfordul.
Jenny Carroll: Fedőneve: Kasszandra (Hívószám 1-800 2.)

Eddy Kitsis és Adam Horowitz sikeres sorozata szolgált alapul ehhez a könyvhöz. A sorozat és a könyv főszereplője Emma Swan élete egyáltalán nem meseszerű, huszonnyolcadik születésnapjának estéjén megjelenik tízéves kisfia, akit születésekor örökbeadott. Emma hazaviszi Henry-t a Maine állambeli Storybrook-ba, ahol a kisfiú szerint minden lakos mesefigura, csak nem emlékeznek valódi kilétükre. Emma természetesen kétkedéssel fogadja a kisfiú állításait, de hamarosan furcsa dolgokat kezd el megtapasztalni, ami megváltoztatja a véleményét.
Odette Beane: Egyszer volt, hol nem volt – Ébredés

Ebben az új sorozatban megismerhetjük Mare Barrow-t, a tizenhét éves Vörös lányt, aki az Ezüstök palotájába kerül, ahol kénytelen együtt dolgozni azokkal, akiket a legjobban gyűlöl. Az Ezüstök hatalma miatt nyomorgó Vörösök élete nehéz, hiszen elnyomóik isteni hatalommal bíró harcosok. Mare azonban hamarosan rájön, hogy ő is különleges erővel bír, ami veszélyes lehet az Ezüstök hatalmára…
Victoria Aveyard: Vörös királynő (Vörös királynő 1.)

Mai mesénkből a Pünkösdöt és az ünnephez kapcsolódó szokásokat ismerhetik meg a gyerekek. Biztos sokan ismerik a cucorkázást, tudják ki a pünkösdi király és királyné vagy, hogy mit is kell csinálni törökbasázáskor. De ha nem, akkor ebből a gyönyörűen illusztrált könyvből most megtudhatják!
Takács Viktória: Pünkösdi mese

Ismert művészek életét mutatja be a “Kicsikből nagyok” c. sorozat, melynek mai része Frida Kahlo festőművészt ismerteti meg a kisebbekkel. Frida fiatal korában balesetet szenvedett, mely örök életre megváltoztatta az életét. Ágyban fekve kezdett el festeni és soha nem szűnt meg benne az élet utáni szenvedély. Az inspiráló történet végén fényképes összefoglalót olvashatunk Frida életéről.
María Isabel Sanchez Vegara: Frida Kahlo

A “Garázs bagázs” c. sorozat újabb részét ajánljuk mára. A Garázsba, ahol egy traktor, buldózer, teherautó, úthenger és egy bobcat is lakik már, újabb lakó szeretne beköltözni. Turbó Brúnó egy nagyon szép piros versenyautó, csakhogy kissé figyelmetlen, hangos és szeret száguldozni, amit a csendes garázs lakói nem annyira szeretnek.
M. Kácsor Zoltán: Turbó Brúnó, a versenyautó (Garázs bagázs 7.)

Mai mesekönyvünk nem csak szórakoztató, hanem ismeretterjesztő is. Főszereplője, Luca, iskolai előadásra készül az anyukájáról, de elakad a munkával. Anyukája rendőr, ami miatt sokan ok nélkül csúfolják a kislányt. Szerencsére Luca találkozik Mátéval, a szélfiúval, aki elrepíti őt a 19. századba, ahol megismerkednek olyan nőkkel, akik szintén úgynevezett férfias foglalkozásokat űztek. Szendrey Júlia, Bezerédj Amália és Kánya Emília munkásságát és családi életét is megismerhetjük a könyvből.
Wéber Anikó: Luca és Máté régi körhintája

Hat éves kortól ajánlott mai könyvajánlónk. Balázs Ágnes, a Móra Könyvkiadó házi szerzője, ebben a könyvben ismét a sokszor túlterhelt, hiperaktív vagy figyelemzavaros gyerekeknek mesél. A felolvasandó rövid és humoros mesék ugyanis egyszerű mozgásgyakorlatokkal együtt érkeznek, ami jól le tudja kötni a gyerekeket a mese hallgatása közben.
Balázs Ágnes: A csavargó kisautó és más történetek

Dan Moore hivatásos feladványszerkesztő állította össze és ellenőrizte le (háromszor!) a könyvben található rejtvényeket. Minden oldalra jut egy feladvány, aminek megoldásához elő kell hívnunk a bennünk szunnyadó nyomozót.
Dan Moore: Sherlock Holmes – Rejtélyek könyve
 

Quentin Coldwater nem hisz a varázslatokban egészen addig, míg egy zártkörű, titkos egyetem hallgatója nem lesz New Yorkban. A fiatal fiú könnyedén veszi a mágia adta akadályokat, de a felnőtté válás már nem megy neki olyan egyszerűen. A varázslat felfedezésével nem jön a várva várt nagy kaland és a boldogság sem tűnik könnyebben elérhetőnek. Egy nap azonban a barátaival felfedez valamit, ami újra megváltoztatja az életét…
Lev Grossman: A varázslók (A varázslók-trilógia 1.)

 

A három könyvre szétbontott “Taikó” c. regényt ajánljuk mára. A regény a 16. századi Japán lenyűgöző krónikája, főszereplője Hijosi, az alacsony sorból felemelkedő harcos, aki elszántan küzd nem csak az életben maradásért, de az emberség megőrzéséért és a dicsőségért is. A könyv lapjain találkozhatunk lángelméjű hadvezérekkel, kegyetlen és embert próbáló kalandokban vehetünk részt és még a szerelmet is megismerhetjük.
Josikava Eidzsi: Taiko II-III

Gazdag emberként tér vissza szülőföldjére az egykor csak szegénységet ismerő Leandro Cardetta. Palazzojának felújításával egy angol építészt bíz meg, aki a munka idejére magával hozza fiát és második feleségét, Claret is. A  Leandro házán kívüli világban azonban a kétségbeesés egyre növekszik, a napszámosok bármit megtennének, hogy élelemhez jussanak. Egyikük, Leandro unokaöccse, büszkeségből nem kéri a gazdag rokon segítségét, amíg egy nap súlyosan meg nem sérül. A nagybátyja házában pedig találkozik Clare-rel és az élete egy csapásra megváltozik.
Katherine Webb: Ha eljő az éj

Több szereplő meséli el ami könyvajánlónk történetét. A regény a történelem egyik legsötétebb időszakában játszódik, megindítóan bemutatva a családi kötelékek és a szeretet erejét. 1953-ban Jean-Luc mindenáron igyekszik a múltja elől elmenekülni, az arcán húzódó sebhelyet pedig csekély árnak tartja azért, hogy túlélte a franciaországi náci megszállás borzadalmait. Új életet kezd Kaliforniában, de egy váratlan nap múltja kopogtat az ajtaján. Párizsban, 1944-ben egy fiatal zsidó nő élete összeomlik, amikor felterelik egy Auschwitzba tartó vonatra. Végső kétségbeesésében rábízza kisbabáját, legdrágább kincsét, egy idegenre, reménykedve, hogy legalább ő túléli. Ezen a peronon fonódik össze két ember sorsa, akik el sem tudják képzelni, hogy ezek a döntések mekkora hatással lesznek a jövőjükre.
Ruth Druart: Míg Párizs aludt

Fabian Risk élete nem mondható egyszerűnek. Miközben feleségét igyekszik visszahódítani, ott van neki még a per is, amiben a fia érintett, a nyomozás a kollégája után, nem is beszélve a gyilkosságokról, melyeket meg kell oldania. Mikor újabb áldozat bukkan fel egy régóta tartó nyomozás során, a nyomozócsapat kénytelen rájönni, hogy még mindig rossz nyomon járnak. Fabian rájön, hogy ebben az esetben a különbségekre kell koncentrálni, de hogyan lehet megtalálni egy tettest, akinek nem kell indíték és több módon is gyilkol?
Stefan Ahnhem: A halálos X (Fabian Risk 5.)

Magyar író tollából származik a mai könyvajánlónak választott krimi. Elhagyott gyereket találnak 1980-ban Dobogókőn, aki végül állami gondozásba kerül. Hamarosan furcsa dolgok kezdenek történni körülötte, éjszakánként lebeg az ágy felett és képes megjósolni a jövő bizonyos eseményeit. Egy nap három öltönyös férfi viszi el és többet nem hallanak felőle. 2015-ben azonban több nagy magyar városban is különös jelenségeket tapasztalnak, az eseteket összeköti egy férfi, aki a nagy meleg ellenére is fekete öltönyt, kalapot és esernyőt visel, az arcára azonban senki nem emlékszik. Az eseményeket öt különös alak tartja szemmel, akik Kristálygyerekeket keresnek, kutatásuk pedig elvezeti őket Szofihoz, a fiatal hobbifotós újságíróhoz, aki legjobb barátja segítségével kutatja a furcsa események okát, nem is sejtve, hogy az élete hamarosan veszélybe kerül…
John Cure: A fekete esernyős férfi

Bödőcs Tibor ma egyike a legnépszerűbb humoristáknak, most pedig első regényét vehetjük kézbe, ha ellátogatunk a könyvtárba. A könyv a magyar vidék szeretetét közvetíti humoros formában, főszereplője pedig nem más, mint Magyar Oszkár festő és mázoló, aki a kocsmapultnál ülve traktálja Gyöngyit az életről, a nagyfröccsökről és kocsonyákról.
Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak

Mai könyvajánlónk egy trilógia középső része. Promis Falls békés városkáját tragédia rázza meg, amikor a bezárás előtt álló autósmozi zárónapján leomlik a vetítőfal. Négy ember veszti életét az elsőre véletlennek tűnő eseményben, de a szakértők robbanószerkezet használatának nyomaira bukkannak a helyszín vizsgálatakor. Az egyik áldozat lánya megbízza Cal Weaver magánnyomozót a történtek kiderítésére, akit a nyomok egy betöréstől DVD tokokon át olyan megdöbbentő igazságokhoz felfedezéséhez vezetik, amire a város tisztes lakói nem voltak felkészülve.
Linwood Barclay: Tünékeny igazság (Promise Falls 2.)

Az “Akcelerátus-trilógia” befejező részében Nick kénytelen engedni Edison zsarolásának, hogy segédkezzen az Akcelerátusnak, amihez viszont vissza kell szereznie a korábban eladott tárgyakat, köztük azt a teleportáló masinát, ami a Loch Ness-i szörny tavának mélyén lapul. Mitch és Caitlin eközben Mitch apját igyekszik tisztázni a vád alól, miszerint ellopott 750 millió dollárt. Petula pedig azon dolgozik, hogy előrébb jusson a ranglétrán, közelebb Nickhez, hogy beteljesíthesse a hárfa jóslatát, bármit is jelentsen az…
Eric Elfman – Neal Shusterman: Hawking folyosója (Akcelerátus-trilógia 3.)

A mese úgy kezdődik, ahogyan sok másik. Meena, egy kislány olyan házban él, ahol a könyvek nem csak a polcokat foglalják el, de ott vannak az asztalokon, a konyhaszekrényben, de még a vécében is. A legtöbb főszereplőnek ez örömet okozna, de Meena nem szereti a könyveket, így őt kifejezetten idegesíti, hogy mindenhol beléjük botlik. Persze mire a könyv végére érünk a kislány máshogy tekint majd a könyvekre, de hogy hogyan jut el idáig, azt bizony csak a könyv elolvasásával tudhatjuk meg.
A könyvet 9 éves kortól ajánljuk.
Manjusha Pawagi: A lány, aki utálta a könyveket

Kamaszoknak szóló sorozat indul mai könyvajánlónkkal. A fiataloknak fontos, hogy “képben legyenek” a világ történéseivel és változásaival, hiszen az ő életüket is befolyásolni fogják a ma hozott döntések. Milyen lesz a jövő, mi is az a mesterséges intelligencia, lehetséges-e a halhatatlanság és még sok érdekes és fontos kérdés vár megválaszolásra, amiben ez a könyv segítséget nyújt majd.
Tom Jackson: A jövő embere

Medveszemmel nézhetjük a madarakat a Duna-parton, a várost, a sakktáblát, de még a focipályát is, ha kézbe vesszük ezt az aranyos könyvet. A versek a medvék és madarak mulatságos életéről és kalandjairól mesélnek.
Tandori Dezső: Medveálom madárszárnyon

Alsó tagozatosoknak állítottak össze ezt a könyvet a szerkesztők, hogy a gyerekeket megismertessék az olvasás örömével. Hiszen olvasni, a könyv lapjain kalandozni különféle hősökkel igazán jó dolog! A történetek könnyen érthetőek, rövid versek és néhány oldalas mesék töltik meg a könyvet, így az olvasás sikerélményt jelent majd a gyerekeknek.
Olvasó szuperhős 1. - Kalandra fel!

Lázár Ervin könyveit mindenkinek lehet ajánlani, az öreg oroszlán meséi nem csak Petit fogják szórakoztatni, de az olvasót is. Bruckner Szigfrid, a valaha cirkuszban dolgozó, de mára “nagyon öreg oroszlán” különleges barátsága Petivel meglepő lehet, de rögtön érthetővé válik, ha belelapozunk a könyvbe. A vén oroszlán mesés történetei olyan tapasztalatot adnak át a kisfiúnak, ami biztosa a hasznára válik majd, még akkor is, ha nem biztos, hogy a mesék teljesen igazak.
Lázár Ervin: A kisfiú meg az oroszlánok

A “Garázs bagázs” c. sorozat újabb részében a lusta kukásautó járja a Garas utcát minden nap, de ahelyett, hogy összeszedné a szemetet, mindent otthagy. A garázs lakóinak hamar ki kell találniuk valamit, hogy a szemét ne lepje el az utcát.
M. Kácsor Zoltán: Szemétkedő Szemétszedő (Garázs bagázs 6.)

A magyar és skót hagyományokat ötvözve mesél nekünk a könyv Jane Hainingről, aki kislányként ezeket a meséket hallgatva vált azzá a felnőtté, aki egy magyarországi leánynevelőben dolgozott a háború kitörésekor és zsidó származású gyerekeket és felnőtteket mentett meg a biztos haláltól. Jane élete egy koncentrációs táborban ért véget, de ezek a mesék emléket állítanak ennek a hihetetlenül bátor nőnek, úgy, hogy mosolyt csalnak az olvasó arcára.
Halász Margit: Hetvenhét vörös bárány

Harkányt, Mohácsot és Siklóst ismerhetjük meg ezzel a színes könyvvel, amelyben egy három gyerekes családdal és állataikkal indulhatunk kalandozásra a magyar tájakon.
A könyv 5 éves kortól ajánlott.
Csapody Kinga: Irány Dél-Baranya! (Utazik a család 7.)

Kirándulni jó! Kimenni a szabadba, állatokat látni, madárcsicsergést hallgatni igazán szórakoztató dolog lehet, de ha az időjárás nem engedi, akkor sem kell elkeseredni, hiszen Gryllus Vilmos új könyvében járhatjuk a természetet otthon is. A kötethez mellékelt CD hanganyaga megegyezik a „Dalok 2.” című CD hanganyagával.
Gryllus Vilmos: Kirándulós dalok

Három éves kortól ajánlott ez az aranyos kis könyv, amiben Peti, a macska mindig dalra fakad, ha nehézséggel kell szembenéznie! A történet optimista, vidám hangulatú, biztosan mosolyt fog csalni az olvasó felnőttek arcára is.
Eric Litwin: Peti, a macska és a négy szökevény gomb (Peti, a macska 2.)

Bár Greta Thunberg ennek a könyvnek a főszereplője, valójában minden fiatalabb olvasót arra invitál, hogy legyenek ők a történet, a Föld megmentésének hősei. Sok fiatal szeretne tenni a bolygóért, de nem tudja pontosan mire is van szükség, vagy egyáltalán, hogy hol kezdhetné el ezt a nemes harcot. A könyvből megismerhetik a gyerekek a környezetvédelem alapkérdéseit és az azokra adható esetleges válaszokat.
C. Hecking – C. Schönberger – I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik

Az olvasók körében népszerű könyvet választottunk mai könyvajánlónknak. A karácsonyi könyvet még a tavasz közeledtével is érdemes kézbe venni, hiszen a 10 éves Noel meséje rögtön visszavarázsol minket ünnepi hangulatba. A 24 megható történetből álló kötetet szerzője nem más, mint „A méhek története” c. felnőtteknek szóló regény rója.
Maja Lunde: Hónővér

Kisvakond sokunk gyerekkorának nagy kedvence volt. A mostani generációhoz a gyerekek egyik kedvenc költője, Lackfi János juttathatja el a Kisvakond és barátainak kalandjait ebben a verses képeskönyvben. Vakondunk mindig ott terem, ha az erdő valamelyik lakójának segítségre van szüksége, amikor pedig ő kerül bajba számíthat a barátaira. A nyuszi, a csiga, a béka, a bagoly, de még a bátor kisegér is azonnal a segítségére siet!
Lackfi János: Kisvakond és a nagy kalandok (Kisvakond)

A sorozat újabb részében megtudhatjuk vajon mi lesz Leiszút Feliszút sorsa, miután rajtaütnek a barlangon a dragoszaurszok, miközben a Zabaszauruszok és Szutykoska kalandozásaik során véletlenül a félelmetes Ródában kötnek ki.
M. Kácsor Zoltán: Dragalád visszavág (Zabaszauruszok 4.)

József Attila-díjas novellaíró első mesekönyvét ajánljuk mára nyolcéves kortól. A könyvben két világ él egymás mellett. Meditittimó herceg ugyanis autista. Az egyik világ teljes elfogadással és megértéssel fordul felé, míg a másik csak arra koncentrál, hogy „megjavítsa” a kisfiút. A történetben keveredik a népi hagyomány és a modern világ, a helyzet megoldását pedig egyik sem jelentheti egyedül.
Csender Levente: A különleges Meditittimó kalandjai

Mai könyvajánlók is helyben olvasható, de ennek ellenére minden Harry Potter rajongónak kötelező! 2017-ben a Bloomsbury kiadó és a British Library különleges kiállítással ünnepelte a „Harry Potter és a bölcsek köve” c- könyv kiadásának huszadik évfordulóját. Sokan nem tudtunk eljutni erre a kiállításra, de most lehetőségünk van bepillantani a mágia történetébe. A könyvben érdekes kéziratok, népi legendák és még J.K. Rowling előtte publikálatlan rajzait és kéziratát is láthatjuk!
Harry Potter – A mágia története

Soha nem volt könnyű tanácsot adni a tiniknek, kivéve, ha háromlábú macska képében érkezik a jótanács. A könyv főszereplője, Ziggy, egy francia kisvárosban ismerkedik meg tizennyolc kamasszal, akik mind megosztják a problémájukat a macskával, aki a bizalomért cserébe hasznos tanácsokkal látja el őket.
Stéphane Garnier: Macskabölcsesség tiniknek

A könyvtárban nem csak kölcsönözhető könyveket lehet találni, sok olyan érdekes szerzemény található meg nálunk, amit értékük vagy különlegességük miatt, helyben lehet csak olvasni. Mai ajánlatunk ebbe a kategóriába tartozik. A „Star Wars: Évről évre” c. könyv mérete miatt is könnyebben olvasható a gyerekkönyvtár részlegében található könyves kuckóban. A kötetben időrendi sorrendben haladva fedezhetjük fel a galaxis titkát, mely már négy évtizede tartja izgalomban a rajongókat.
Várunk minden Star Wars rajongót szeretettel!
Ryder Windham – Daniel Wallace – Pablo Hidalgo: Star Wars: Évről évre – Egy galaxis története

Mai történetünk egy olyan világban játszódik, ahol bármilyen számunkra nem kellemes tulajdonságunkat meg tudunk változtatni a ragyogó színű gömbök segítségével. Senki nem tudja honnan jönnek és miért, de ha két egyformát beégetünk, a változás megtörténik. Természetesen a gömbök hatalmat jelentenek, így piacuk is van, amit olyan nagyágyúk uralnak, mint Alex Holliday. De vannak kisebb szabadúszó kereskedők is, mint David Sullivan, aki egy nap összetalálkozik a magányos gömbvadász Hunterral. Ketten együtt indulnak a nagy fogás reményében a gömbök után, de nincs könnyű dolguk. A gömbök fogynak, a profi vadászok pedig mindenhol ott vannak. De ennek ellenére van remény új színű gömbök felbukkanására, mint például az az Éjkék, melyet Alex Holliday őriz, és aminek hatása még nem ismert, mert a párja eddig még nem került elő.
Will McIntosh: Éjégetők

Mai könyvünk a „Balszerencsés tündérmese” c. fantasy sorozat harmadik része. Mina Grime, aki tizenhat éves kora ellenére rendületlenül igyekszik mindent megtenni a családját sújtó átok elhárításáért, lassan eléri tartalékai végét. Úgy dönt, hogy kiszáll a meséből és nem foglalkozik a küldetésekkel, amiket a Történet kitalál számára, de a sors nem engedi, hogy elsétáljon. Mina végül Jareddel, tündér segítőjével, ismét szembeszáll a végzetével, bár nem önszántából. Egy titokzatos alak megzsarolja és a lány kénytelen engedelmeskedni, hogy elkerülje a végzetét.
Chanda Hahn: Tündérkönyv (Balszerencsés tündérmese 3.)

A szerző „Titoktündér” c. sorozatát a könyvtár olvasói is ismerik és szeretik már. Mai könyvünk azonban másik korosztálynak szól. A tinédzsereknek írt történet nyíltan és őszintén beszél azokról a kérdésekről, amik ennek a korosztálynak az életét meghatározzák.
Beck Andrea: B+ Be positive!

Emerson imádja a sminkeket, de a jegyeit elhanyagolta, így sürgősen tennie kell valamit, ha továbbra is drága magániskolába szeretne járni. Sajnos azonban őt inkább a „Szexi Fiú” becenevű Vance Butcher köti le, így igencsak nehezére esik a tanulmányaira koncentrálni. Emerson szerencséjére titkos képességet örökölt édesanyjától. Valahányszor megcsókol egy fiút, annak gondolatai megjelennek előtte, a lányban pedig felmerül annak az ötlete, hogy a két dolgot, a jegyjavítást és „Szexi Fiú” érdeklődésének felkeltését akár össze is köthetné.
Katie D. Anderson: Csók és szájfény

Már 2 éves kortól ajánljuk mai könyvünket. Beni kénytelen a nyári szünetet a nagymamájánál tölteni, ahol csupa furcsaság és unalom várja. De a kisfiú hamar felfedezi, hogy annak ellenére, hogy a leves hínárból készül, a nagyi pohárban tartja a fogát, mégis csak izgalmas kalandok várnak rá, amikor komoly feladatot kap. Segítenie kell a nagyi madarainak!
Benji Davies: Beni és nagyi madarai (Beni)

Mai könyvajánlatunkhoz CD melléklet is tartozik, amin a Sebő-együttes által megzenésített verseket hallgathatjuk meg Kovács András Ferenc tollából. Kürti Andrea meseszép illusztráció segítik a versek élvezetét, melyek a körülöttünk lévő világ neszeit és zajait mutatják be.
Kovács András Ferenc: Árdeli szép tánc

Bár nem esett annyira sok hó mostanában, de azért esett annyi, hogy a könyvet elolvasó kisgyerekek jobban ráhangolódjanak mai könyvajánlók történetére. A történet főszereplője Marci, aki bizony sokszor dühe gurul, pedig nem szeretne, de szerencsére ott van jó barátja Kékmanó, akivel mindig meg tudja beszélni a gondjait és aki bizony még havat is tud varázsolni!
A könyvet 5 éves kortól ajánljuk.
K. László Szilvia: Marci és a galibák – Hócsatától olvadásig (Kékmanó, a főnyeremény 5.)

Ismét magyar írótól ajánlunk könyvet, méghozzá verseskötetet. A gyönyörűen illusztrált könyv lapjain megtalálhatunk mindent, érzéseket és gondolatokat, bágyadt plüsskutyákat, habókos zebrapintyeket és tollakat, tüskéket, csillagokat. Egyszóval mindent, amiből a gyermeklélek összeáll.
László Noémi: Bodzabél

Mai két könyvünk a tegnapi sorozat újabb kötetei, az elsőben, melynek címe „Első könyvem a fénysebességről” a gyerekek megtudhatják mitől világít a nap, és miért nem pukkan ki, mint egy léggömb, a másodikban pedig, az „Első könyvem a téridőről” c. kötetben, többet tudhatnak meg az időről.
Farkas Róbert: Első könyvem a fénysebességről (Eszes Róka meséi)
Farkas Róbert: Első könyvem a téridőről (Eszes Róka meséi)

Rókapapa mesél a kicsiknek arról, hogyan születnek a csillagok és hogyan született meg az univerzum. Farkas Róbert könyve először közösségi finanszírozással, angolul jelent meg, de immár magyarul is elérhető ez a csodálatos könyv, ami az első könyve lehet a gyerekeknek az univerzumról.
Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról (Eszes Róka meséi)

Rengeteg felfedezni való vár a kicsikere, ha a könyv segítségével elmerülnek ebben a csodálatos víz alatti világban, ahol találkozhatnak békákkal, halakkal, de még szalamandrákkal és szitakötőkkel is, akik a part közelében élnek.
Daniela Drescher: Gyere velem a sellők birodalmába!

A kicsiket is érdekli, hogy mik azok a villogó-csillogó pöttyök az égen, ez a könyv pedig segít nekik az éjszakai égbolt felfedezésében.
Katie Daynes: Nézd meg, mik azok a csillagok!

A Garázs Bagázs újabb kalandjaival ismerkedhetünk meg mai könyvünkben. Két új lakó költözik a garázsba, Kálmán a kombájn és szegény Taknyos Traktor, akit először mindenki örömmel fogad, de amikor nem tudnak miatta aludni, kitolják a szabad ég alá. Vajon mi lesz a kis taknyos traktor sorsa?
M. Kácsor Zoltán: Taknyos Traktor (Garázs bagázs 2.)

Három éves kortól ajánljuk mai könyvünket. Sokszor nehéz megmagyarázni egy kisgyereknek, hogy amikor nemet mondunk neki, az azért van, mert védeni szeretnék attól, amihez még túl kicsi. De az sem könnyű, hogyan vegyük rá, hogy valamit megcsináljon, mert már elég nagy hozzá. Ebben segít mai sorozatunk harmadik része, melynek főszereplője, Kismackó és szülei, ugyan ezekkel a problémákkal találkoznak, mint a könyvet olvasó családok.
Catherine Leblanc: Elég nagy vagyok már? (Kismackó 3.)

Lumpi Lumpi, a kis sárkány mindig készen áll, hogy felvidítsa barátját, Bartit. Mikor a kisfiú elhallgatja szülei elől, hogy rossz jegyet kapott matek órán, a kis sárkánnyal elmennek a képzeletbeli kedvencek vidámparkjába, ahol azonban Lumpi egy füllentés miatt szamárrá változik!
Silvia Roncaglia – Roberto Luciani: Szamárfüllentés és 1x1 (Lumpi Lumpi gyógyító meséi 5.)

Mai könyvajánlónk is a gyerekeknek szól, de a felnőttek is tanulhatnak belőle. Főszereplője Lola, aki egy olyan távoli szigeten született, amire nem emlékszik, az egyetlen az osztályában, aki nem várja izgatottan, hogy szülőhelyéről beszéljen az iskolában. Pedig a többi gyerek is máshonnan érkezett, így mindenki izgatottan várja az ő beszámolóját is. Szerencsére a család és a barátok segítenek Lolának megismerni a szülőhelyét, a kislány pedig hamarosan rájön, hogy attól még, hogy nem emlékszik valamire, az nem jelenti, hogy az nem az ő része többé.
Junot Díaz: Szigetlakó

A „Kökény” c. sorozat második részével indítjuk az új év második hetét. Kökény, akit kalapjáról ismer mindenki, és barátja, Bozont, akinek bozontos-gubancos kobakja mindig felbukkan valahol Kökény közelében, immár együtt lakik az erdei manó házában. Bozont eddig azt sem tudta, hogy van olyan, hogy asztal meg szék, a kéményről hírből sem hallott, míg bele nem szorult, de nem kell félnie, mert barátja mindig ott van, hogy kihúzza a bajos helyzetekből vagy éppen a kéményből!
Otfried Preußler: Kökény és Bozont (Kökény 2.)

A belső erőforrásaink megtalálásáról szól mai mesénk, melyben egy kiszáradásnak induló kút és a mellette élő tölgyfa próbál közös megoldást találni a kút problémájára, hogy aztán újra együtt segíthessenek az arra tévedő állatoknak és vándoroknak.
Boldizsár Ildikó: Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút

A kötet második részében a korzikai katonából vált hódító uralmának fénykorát ismerhetjük meg részletesebben, az Egyiptomból való hazatéréstől egészen a házasságkötéséig Mária Lujza osztrák főhercegnővel. A könyvet ajánljuk minden történelem iránt érdeklődő gyereknek.
Noël Simsolo: Napóleon – Második rész

Az új évet egy gyereknek való könyv ajánlásával kezdjük, akiknek talán nehezen indul újra az iskolába járás. A már nyolcéves kortól ajánlott könyvben megismerkedhetünk Szeretke királylánnyal, aki éppen esti fürdőzését élvezi, amikor váratlanul egy kalózhajó fedélzetén találja magát.  A kislány hamar rájön, hogy nincs egyedül, nem csak őt rabolta el a titokzatos kalózkapitány, hanem Bújócskát és a kenguruját, Damilt is. A kislánynak és a kisfiúnak a kalózkapitány furcsa alkut ajánl, ha összegyűjtenek egy mázsa puszit, akkor elengedi őket. De vajon mennyi puszi tesz ki egy mázsát és hogyan lehet begyűjteni őket?
Vig Balázs: Puszirablók

Az év utolsó könyvajánlója a legkisebb korosztályba tartozó Olvasóinknak szól. Mufurc Macseknak közeledik a születésnapja, az ünneplésre hivatalosak környékbeli cicák, Szószátyár Nyau, Különc Macskusz, Büdi Kandúr és még sokan mások is, de ha Mufurc nem kapja meg, amire vágyik, bizony abból baj lesz!
Nick Bruel: Rossz Cica – Boldog szülinapot! (Rossz Cica 2.)

A nagy klasszikus, Isaac Asimov álnéven, Paul French-ként írta ezt az ifjabb korosztálynak szánt sorozatát. A már nem is olyan távoli jövőben játszódó történet főszereplője a Tudományos Tanács legfiatalabb tagja, David Starr, akit a Marson elkövetett gyilkosságok indítékának felderítése miatt küldenek a Vörös bolygóra, a fiú azonban egy sokkal nagyobb titokra bukkan.
Isaac Asimov: Az Űrvándor / Az aszteroidák kalózai (Űrvadász / Űrvándor 1-2.)

A könyvtárban évente megrendezésre kerülő „Családi Vetélkedő – Családok Vetélkedője” c. rendezvényen is volt már kötelező olvasmány ez a könyv, aminek oka pontosan az volt, hogy a gyerekek szívesen veszik kézbe a kilencéves Benjamin és sziporkázóan okos hörcsögének, Jaspernek kalandjairól szóló könyvet. A sorozat első részében megismerkedhettük a párossal, megtudhatjuk miért is működik a két teljesen különböző személyiség barátsága.
Dave Lowe: A hörcsögöm egy zseni (Büdi és Ben 1.)

Kortárs költő verseskötetét ajánljuk mára, nem feltétlenül csak gyerekeknek. A kissé különc és különleges verseiről híres Kiss Judit Ágnes verseskötetében ezúttal megjelenik Karmocska Macska, aki szörnyen veszélyes, a Szörnyszomszéd és Mumus is, sőt vérpelék és vérnyulak, de még hüppögő fülű bilik is.
Kiss Judit Ágnes: Szörnyszomszéd

Mai klasszikusunkat An Leysen öltöztette új köntösbe. Az eredetileg Hans Christian Andersen írta mesében a gyerekek megismerkedhetnek azzal az asszonnyal, akinek kicsi lánya egy virágmagból született. A pöttöm, de bátor kislány varázslatos története magával fogja ragadni azokat az ötévesnél idősebb gyerekeket, akik nyitottak a különösebb mesékre.
An Leysen: Pöttöm Panna

Ebben a kalandos könyvben találkozhatunk a világ legbékésebb tirexével, akit Rilexnek hívnak, és akinek Kunyi, a pimasz keselyű lakik a szájában. Megtudhatod a páros hogyan ismerkedik meg Barmollal, a raptorral miközben a dínók földi paradicsomában kalandoznak!
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba (Zabaszauruszok 1.)

Kertész Erzsi sorozatával szeretnénk ma megismertetni kedves Olvasóinkat. A Göröngyös Úti iskola sok szempontból teljesen ugyan olyan, mint a többi iskola. Főszereplőnket Robit nem csak a nagyfiúk nem veszik be a csapatukba, az osztályába sem sikerül beilleszkednie úgy igazán, ráadásul még a bátyja is folyton bosszantja! Egyetlen jónak ígérkező program a nyári tábor, amit Robi már nagyon vár, két barátjával olyan csínytevésen törik a fejüket, ami végre segíthet neki kitűnni. Azonban nem számolnak a táborvezető bácsival, Elemérrel, aki mindig résen van!
A sorozat az úgynevezett problémaorientált könyvek sorába tartozik, központi témája egy-egy, a gyerekek életében is sokszor előforduló probléma.
Kertész Erzsi: Gáz van!  (Göröngyös Úti Iskola 4.)

Mai meseregényünk izgalmas kalandokra hívja a kicsiket Márk oldalán, akinek űrutazásra kell indulnia a Szaturnuszra, hogy megmentse a világot. A kisfiú természetesen vállalja a feladatot, miszerint hatoljon be észrevétlenül a Spero űrbázisra, hiszen rajta nem múlhat a világ sorsa!
A könyvet ovisoknak és kisiskolásoknak ajánljuk.
Kerékgyártó István: Márk, aki hatévesen megmentette a világot

Az ötéves Viktor naplóját vehetjük kézbe, ha ellátogatunk a Karikó János könyvtárba. A kisfiú családjával együtt Brüsszelben él már születése óta. Az ő kalandjain keresztül ismerkedhetnek meg a kicsik a magyar és a belga kultúra találkozásával és a külföldön élő magyarok életének nehézségeiről.
Inotai G. András: Kakukli

A „Mateknyomozók” c. sorozat második kötetét ajánljunk ma mindenkinek, aki úgy szeretne matematikáról olvasni, hogy nem is tudja, hogy ezt teszi!  A két részes sorozat szerzői érdekes és kalandos módon támaszkodnak logikai fejtörőkre a nyomozás közben, így a gyerekeknek szórakozás lesz a matek! Ebben a részben Mr. Jekyll kilétét igyekeznek szereplőink kideríteni, pedig ez még a rendőrségnek sem sikerült!
Daniel Kenney – Emily Boever: A rejtélyes Mr. Jekyll esete (Mateknyomozók 2.)

Folytatódik a „Sherlock és Lupin” c. sorozat könyveinek ajánlója. Első kötetünk ismét az 1870-es évekbeli Londonba kalauzolja el olvasóit, ahol az apja miatt gondterhelt Irene segítségül hívja Sherlockot és Lupint, hogy együtt nyomozzák ki hová tűnt az a falubeli férfi, akinek senki nem indul keresésére. A nyomozás hamar komorabb hangulatúvá változik, amikor kegyetlen gyilkosság történik a közelben.
Második ajánlatunk „A skarlátvörös rózsa rejtélye” a sorozat egyik korábbi kötete, a nyomozócsapat korábbi kalandjait mutatja be. A kis csapat egy nap érdekes sakkfeladványra bukkan a Times hasábjain. A rejtvény feladója egy bizonyos „Fekete Barát”, akinek a neve ismerősen cseng Sherlock számára. Másnap meggyilkolnak egy gazdag kereskedőt, az ifjú nyomozók pedig munkához látnak, hogy kiderítsék, hogyan kötődik a két eset egymáshoz.
Irene Adler: Rókavadászat gyilkossággal (Sherlock, Lupin és én 9.)
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye (Sherlock, Lupin és én 3.)

A gyerekek között igen népszerű „Sherlock és Lupin” c. sorozat két kötetét ajánljuk mára. A 12 éves kortól ajánlott sorozat újfajta, gyerekek számára érthető módon dolgozza fel a híres nyomozó és barátai kalandjait. Az első könyvben, mely „A búcsú hajója” címet viseli, Irene egy biztonságos, de a világtól és híreitől elzárt helyen rejtőzködik édesanyjával. A lány hetek óta nem kapott hírt a többiekről, ami csak tovább ront a kedvén. A villában hamarosan rejtélyes dolgok kezdenek el történni, lehet, hogy a rejtekhely nem is olyan biztonságos, mint gondolták?
A második könyvben, „A cilinderes férfi rejtélyé”-ben Irene ismét barátaival nyomoz azután a titkos kód után, amit Anasztázia, a cár lánya, még halála előtt adott át testvérének, Milának. A csapat együtt vág neki a kód és a mögötte meghúzódó rejtély kibogozásának!
Irene Adler: A búcsú hajója (Sherlock, Lupin és én 12.)
Irene M. Adler: A cilinderes férfi rejtélye (Sherlock, Lupin és én 15.)

Emily éppen születésnapi hajókirándulásán vesz részt, amikor váratlanul 1913-ban találja magát. Összeismerkedik két másik gyerekkel, Lorenzóval és Malikkal, akikkel pontosan ugyan ez történt. Együtt fognak neki, hogy megkeressék az utat a jelenbe, amiben nem más lesz segítségükre, mint Einstein!
Cornelia Franz: Hogyan mentettem meg Einstein életét?

Mai könyvajánlónk a méltán népszerű Dr. Seuss leghíresebb láncmeséje. Zöld sonkás tojást mindenhol lehet enni, nem kell hozzá különleges alkalom sem. Vagy mégsem? A történetben furábbnál furább javaslatok kerülnek elő, amiknek hősünk sikeresen ellenáll, egészen a történet végéig!
Dr. Seuss: Zöld sonkás tojás

A nagy Gerbera-nyomozás esetével ismerkedhetünk meg ebben a könyvben. Gerbera Erzsébet és Fűrész úr a Nagyvarázs cirkusz előadói, akiknek szerelme még azt is kibírja, hogy Fűrész úr minden előadás alatt kettévágja társát. De egy este furcsa dolog történik, valaki ellopja a mutatvány közben Gerbera Erzsébet virágszirmait. Ki vetemedhetett ilyesmire? Induljunk el Pálcikával kinyomozni az esetet!
Darvasi László: Pálcika, a detektív

Ismét kalandozni indulhatnak a gyerekek az öt hercegnő oldalán, akiknek ezúttal a hullámok között kell legyőzniük az ellenséget, miközben Acquaria, a tenger haragos boszorkányának gonosz tervét is meg kell akadályozniuk.
Tea Stilton: A tenger boszorkánya (A Fantázia Birodalmának hercegnői 7.)

Ismét olvashatunk a híres nyomozókutya Nózi kalandjairól! Nyomozónk, Huszár őrmesterrel együtt a környéken felbukkanó tolvajbanda nyomába ered, a szálak egészen a városba érkező cirkuszig vezetnek el, a párosnak pedig segítségre lesz szüksége, hogy a tolvajokat lefüleljék, így tovább bővül a kutyacsapat akik most sem okoznak csalódást a környékbelieknek!
Kántor Kata: Tolvajtempó (Nózi nyomoz 2.)

Grecsó Krisztián kislánya, Hanna ihlette a kötetben szereplő verseket, melyeket természetesen mindenki szerethet. A könyv béli versek hétköznapokról és ünnepnapokról is mesélnek, mindezt egy olyan pici gyermek szemszögéből, aki még csak most kezd el rácsodálkozni az őt körülvevő világra.
Grecsó Krisztián: Belefér egy pici szívbe

Kedves kis verseket találunk ebben a kisebb gyerekeknek szóló verseskötetben a családról és az állatokról. Rajtuk kívül még úgynevezett csalamádé-versekre is bukkanhatunk, ha kézbe vesszük a könyvet. A kötetet Esztojka Mónika illusztrációi varázsolják még szebbé.
Kiss Judit Ágnes: Szörnyszomszéd

A kis tengeri szörny, Locspocs kalandjainak kezdetével indul ez a sorozat. Locspocs az egyetlen kis szörnyecske, aki nem csak nem szeretne fürdeni, de még víziszonya is van! A többi tengeri szörnnyel együtt él egy elvarázsolt szigeten, mely csak kedden és pénteken látható, de társaival ellentétben ő nem a vízben tölti az egész napját. Vajon meg tud majd tanulni úszni a kicsi szörnyecske? A könyvből kiderül!
Tor Åge Bringsværd: Locspocs, a kis tengeri szörny úszni tanul (Locspocs 1.)

Ezzel a könyvvel tényleg kipróbálhatják a kisebbek, hogy milyen lenne egy lovag bőrébe bújni. A könyv történetét mi magunk írjuk, a feladványokra adott válaszainkkal, döntéseinkkel haladunk előre ebben a különleges kalandregényben.
Shuky – Waltch – Novy: Lovagok

Mi történhet, ha valaki elbóbiskol magyarórán? Lehet, hogy semmi, de az is lehet, hogy Magyarórafalvára kerül, ahol körbevezeti őt egy zöld óramanó, Fodor Menta, a település polgármestere. Idejutva kipróbálhatja a csukló csuklósbuszt, találkozhat a konyhatündérrel, az emberkerülő gazemberrel, a karperecet sütő pékkel, de vigyáznia is kell, nehogy összetalálkozzon a szófaló falóval, aki mindent bekebelez, ami többértelmű! Ha szerencséje van, még az is megláthatja, amikor kivirágzik a fánkfánk. Szeretettel várják a Fő téren, ahol a főszakács a saját levében fő!
Bosnyák Viktória: Amikor kivirágzott a fánkfánk

Kántor Kata kutyás-nyomozós sorozata igazi kedvenc a kicsik körében. Ez alkalommal Nózi egyik barátja is eltűnik az Illaberek tisztásról, így a kutyus nem várhat a gazdájára, neki kell felderítenie mi történt, mielőtt a nyomok még eltűnnének. Barátaiból és a tisztáson megismert kutyákból nyomozócsapatot szervezve elindul, hogy megtalálja a kis csivavát, de minden sokkal nehezebb, mint azt gondolta volna. Vajon sikerül megtalálni Jessicát a gazdája segítsége nélkül is?
Kántor Kata: Forró nyomon (Nózi nyomoz 4.)

A könyv mesélője az az öreg északi vörös tölgy, akit a barátai csak Vörösnek hívnak. Az ágai között rengeteg állat talál otthonra és biztonságra, az emberek pedig május elsején a kívánságaikat bízzák a fára. Az a szabály, hogy a fák nem beszélnek az emberekkel, de Vörös ez egyszer kivételt tesz, hogy megosszon velünk egy történetet a szeretetről és barátságról.
A könyvet 8 éves kortól ajánljuk.
Katherine Applegate: Kívánságfa

A mai fiatalok élete el sem képzelhető szelfik nélkül, de vajon milyen lett volna, ha már az Árpád-házi őseink is élhettek volna ezzel a technológia újítással? Ebben a könyvben Árpád vezér, István király, Gizella királyné, de még Szent Margit is modern nyelven szólal meg, olyan beszélgetésekben részt véve, amiről biztosan tudjuk, hogy nem történtek meg, de ennek ellenére igen szórakoztatóak. Természetesen a könyv nem szeretne téves tudást átadni a gyerekeknek, így minden fejezet végén található egy összefoglaló a valós tényekről is, így a tanulás tényleg szórakoztató lesz!
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

A logikus gondolkodás és ennek fejlesztése nagyon fontos. Leonardo da Vinci, aki nem csak festő, de anatómus, geológus, mérnök és még sok minden más is volt egy személyben, hihetetlen méretű és hatású örökséget hagyott maga után. Az ő alkotásai és találmányai ihlették azt a 150 fejtörőt és rejtvényt mely éles elmét igényel megoldáskor. A könyvet a mester illusztrációi és egyéb alkotásai teszik nem csak érdekessé, hanem színessé is.
A Leonardo da Vinci-rejtvénykódex

Mai könyvajánlók a Bori könyvek rajongóinak szól elsősorban, de azokat is érdekelheti, akik még nem olvastak a kislányról és családjáról. Hetven nagyszerű és egyszerű receptet találunk a könyvben, aminek elkészítésében már a legkisebbek is segíteni tudnak, hiszen a közös olvasás után az egyik legjobb együtt végezhető tevékenység a főzés. A receptek között vicces játékötleteket is találunk, így garantált a jókedv!
Karin Kerber: Bori szakácskönyve

Hetvenhét kalandos mesét tartalmaz mai könyvajánlónk. Az esti elalvás rituáléjához sokszor tartozik meseolvasás, ebben lesz segítségünkre ez a könyv, melyből megtudhatjuk mit is tegyünk, ha véletlenül a Déli-sarkon kötünk ki, pedig egy trópusi szigetre igyekeztünk és hirtelen ott terem egy kékszemű medve előttünk. Kell vajon félni tőle? Az is megtudhatjuk, hogyan segítsünk a náthás vaddisznón, hiszen, ha világgá megyünk, előfordulhat, hogy találkozunk eggyel!
Erwin Moser: Csodálatos jóéjtmesék

Mi itt a könyvtárban természetesen elfogultak vagyunk, de szerencsére sokan értenek velünk egyet abban, hogy a könyv az egyik legjobb ajándék. Mai könyvajánlónkat az egy éves születésnapjukat ünneplő kicsiknek alkották meg. A benne lévő mese főszereplője Kokola, a kis koala, aki pont annyi idős, mint akinek a könyv szól. A könyv keményfedeles, de párnázott, a mesében pedig mindenhez kapcsolódik az egyes szám.
Claire Renaud: 1 mese az 1. szülinapomra

Petya vörös haja rögtön jelzi nekünk, hogy nem akármilyen kisfiúval fogunk megismerkedni ebben a könyvben. Rátermett főszereplőnk, egy rozoga bérház legfelső emeletén lakik, közvetlenül a padlás alatt. Természetesen Petya nem lakik itt egyedül, itt él még Cili, a kishúga, Aurél a nagybajszú cincér; Berci, a mókus; Ficam, a balerinának készülő flamingó és Mezítláb Jaguár, aki bárhol, bármilyen helyzetben el tud aludni. Egy nap váratlanul csatlakozik hozzájuk, a padlásról leesve, Tulipán, a bumfordi de szerethető medve. Vajon mit keresett ott? És mi köze van a rejtélyes Sundabunda Cirkuszhoz? De a legfőbb kérdés, hol van Apu? A válaszokat még ma meg kell találni, úgyhogy induljunk együtt a nyomok felderítésére!
A könyvet 5 éves kortól ajánljuk.
Harcos Bálint: Petya és Tulipán

A legszebb magyar népmeséket gyűjtötték össze ebbe az igazán gyönyörű borítóval rendelkező könyvbe. A népmesei klasszikusokat tartalmazó könyvet Horváth Ildi meseszép illusztrációi keltik életre. A könyvben megtalálhatóak többek között: A kismalac és a farkasok, Kacor király, Erős János, Mátyás király, Fehérlófia és még sok más legendás mesealak, tündérek, ördögök, királykisasszonyok és vitézek is, hogy a sárkányokról ne is beszéljünk.
Illés Andrea (szerk.): Rubintos mesekönyv

A klímaváltozásról nem lehet elég korán elkezdeni beszélni, hiszen bolygónk sorsa mindenkit érint. De ezt természetesen olyan formában kell megtenni, amit a kicsik meg is tudnak érteni. A történet főszereplői, mely tudományos alapokon nyugszik, két jóbarát, akik egy nap megunják, hogy a szüleik mindig kitérő válaszokat adnak, ha a furcsán viselkedő időjárásról van szó. Lotti és Gáspár tehát nekiáll, hogy maguk derítsék ki, mi is ez az egész klímaváltozás dolog.
A felsőbb osztályokba járó gyerekeknek ajánljunk elsősorban a könyvet, bár bizonyos részeit már a kisebbek is meg fogják tudni érteni.
Laura Ertimo – Mari Ahokoivu: Micsoda idő!

Ma három könyvet hoztunk fiatalabb Olvasóinknak. Az első kötet szerzőjét nem kell bemutatnunk senkinek, aki akár csak egyszer is végigböngészte a Gyerekkönyvtár részlegén elhelyezett könyveket. Tea Stilton „Varázslatok földje” c. sorozatának ebben az ötödik kötetében veszélybe kerül az Öt Védelmezőt összefűző kötelék, amikor Diamante eltűnik miután egy gyönyörű ruhát kap egy titkos hódolótól. Testvérei kétségbeesetten erednek a nyomába, hogy megakadályozzák a Varázslatok Földjének elvesztését.

A „Dolgos építők” olyan könyv, ami nem csak képekkel, de hangokkal is be tudja mutatni milyen is egy igazi építkezés. A kicsik élvezni fogják, ahogy a lapokon megtalálható gombok lenyomása után, meghallgathatják milyen hangja van a munkagépeknek. A „Nyüzsgő tanya” c. könyvben pedig hasonló módon ismerkedhetnek meg a tanyán élő állatokkal.
Tea Stilton: Fondorlatok kastélya (Varázslatok földje 5.)
Dolgos építők – Dörr! Brumm!
Nyüzsgő tanya – Beee! Múúú!

Varázslámpával kereshetjük meg maci barátait a beköszöntő este fényében, mielőtt útra kelünk vele, hogy jó éjszakát kívánjunk minden kedves barátjának! A gyönyörűen illusztrált kötethez mozgatható „lámpa” tartozik, melyet a lapok közé dugva tudjuk „megvilágítani” az elsötétített részeket, ami a kis gyerekeknek és a nekik olvasó felnőtteknek is jó szórakozás lehet.
Joshua George: Jó éjt, maci!

„Az öt csúfság” c. könyvben öt olyan állatról mesél viccesen Julia Donaldson, akiket senki nem szeret. Vagy lehet, hogy a gnú, a foltos hiéna, a füles keselyű, a varacskos disznó és a marabu nem is olyan csúf, hogy ne lehetne szeretni őket?
„A bandita patkány”-ban pedig megismerkedhetünk a bandita patkánnyal, aki mindenkit kirabol az erdőben, egy süti vagy keksz sincs biztonságban tőle! Szerencsére az erdőben lakik a kacsa is, akinek egy nap támad egy remek ötlete.
Julia Donaldson: Az öt csúfság
Julia Donaldson: A bandita patkány

Mai két könyvajánlók a kisgyermekes Olvasóinkat érdekelheti elsősorban. Az „Irány a kiságy!” c. könyvben hasznos tanácsokat kaphatunk az altatással küzdő szülők számára, különösképpen, ha gyermekük az ő ágyukban szeretné esténként álomra hajtani a fejét. A „4 éves lettem!” c. könyvbe pedig a Pagony szerzői válogatták össze kedvenc meséiket, kifejezetten a négyéves gyerekek számára, akik már szeretik a kicsit hosszabb meséket.
Alberto Pellai – Barbara Tamborini: Irány a kiságy!
4 éves lettem!

Hansági Ágnes, elsősorban fiataloknak szánt könyve Jókai Mór életével foglalkozik. A rövid, gazdagon illusztrált kötet jó belépő lehet a magyar klasszikusokkal ismerkedő gyerekeknek.
Mai második könyvünk szintén a fiatalabb olvasókat célozza meg, méghozzá egy olyan kérdést tesz fel nekik Tóbin keresztül, amin sok fiatal gondolkodik el manapság. Mit tegyenek, ha úgy érzik nincs számukra jövő ott, ahol születtek? Maradni nehéz, de menni még nehezebb. Tóbinak a bátyja tanácsolja, hogy lépjen le, de nem olyan könnyű mindent hátrahagyni, még akkor sem, ha kilátástalannak érzi a helyzetet valaki. Egy napon azonban lezárják a határokat, és a fiatal fiúnak el kell dönteni, megy, vagy marad.
Hansági Ágnes: Móric, Mór, Maurus: Jókai
Franco Supino: Lépj le innen, öcsi!

A legkisebbeknek és szüleiknek szól mai könyvajánlónk. Az űrbéli Rómeó és Júlia történet két idegen fajról szól, a piros kvirtek és a kék kvartok ősi ellenségek, de ahogy az lenni szokott, ha egy fiú és egy lány egymásba szeret, az ősi ellenségeskedés nem sokat számít. A fiatalok pedig úgy döntenek inkább elszöknek, de persze a családok igyekeznek megakadályozni a szerelem beteljesedését. Vajon sikerül-e nekik, vagy a szerelem tényleg le tud győzni mindent?
Julia Donaldson: Kvirtek és kvartok

A könyvtárba járó gyerekek között nagy népszerűségnek örvend Lackfi János, nem véletlen, hogy egyik versét még a könyvtár egyik könyves szekrényének oldalán is megtalálhatjuk. Ebből a könyvből megtudhatjuk milyen is lett volna egy Facebookos bejegyzés a Honfoglalás vagy akár Jézus idejében. Nyári kikapcsolódásnak tökéletes!
Lackfi János: Száll a kakukk a fészre

Az „Alagutak” c. sorozat, melynek negyedik részét ajánljuk ma, azoknak szól, akik szeretnek kalandokra indulni mesés és elképzelhetetlen tájakra. Will, Elliot és dr. Burrows a Belső Földben, a Föld belsejében abban a boldog tudatban fedez fel éppen egy régen kihalt állatfajokkal teli világot, hogy sikerült elhárítaniuk az emberiséget fenyegető veszélyt. De mialatt hőseink a föld alatt kalandoznak, a Felvilágban újabb gonosz erő indul útjára, hogy elpusztítson mindent, ami útjában áll.
Roderick Gordon – Brian Williams: Vissza a felszínre (Alagutak 4.)

Kortárs ifjúsági regény, de nem a franciaországi Párizsból, hanem a magyarországiból. Mert ilyen is van. Egy gettó választott neve ez, ahol az Eiffel-torony egy villanyoszlop, és a telepi fiúk egész élete ide van bezárva. Ebből az életből szeretne kiszabadulni Carlo, vagyis Farkas Károly, és barátja Franky, akik mind ketten remek focisták. A fiúk tisztában vannak vele, hogy a foci az egyetlen esélyük a szabadulásra, de mielőtt világhíres futballisták lehetnének, Carlonak meg kell küzdenie a mindennapi élettel is, ami nem engedi el őt olyan könnyen.
Bódis Kriszta: Carlo Párizsban

Bár gyermeknap csak vasárnap lesz, mai könyvajánlónk a kicsiknek szól! Kísérjük el ifjabb Tom kapitányt, Stellát és Spéci legújabb kalandjaikra! Bejárhatjuk a Marsot, ahol veszélyes homokviharba kerülnek főhőseink, majd miután innen sikerült megmenekülnünk, kísérjük el őket a Földre, ahol a landolással akadnak gondjai a csapatnak, amit természetesen meg fognak tudni oldani, bár ki tudja, lehet, hogy nem fognak tudni többet űrrepüli?
Bernd Flessner – Peter Schilling: Kaland a vörös bolygón (Ifjabb Tom kapitány 6.)
Bernd Flessner – Peter Schilling: Üzemzavar (Ifjabb Tom kapitány 7.)

Mai ajánlatunk igazi klasszikus. Dickens története az árván maradt kisfiúról folytatásokban jelent meg eredetileg 1837 és 1839 között, akkoriban nagy felháborodást és meglepetést okozva az olvasóknak, akik számára a dologházban élő gyermekek nyomorral, erőszakkal és reménytelenséggel megtűzdelt világa hihetetlennek tűnt. Bár több, mint száz év eltelt a regény születése óta, a mondanivalója a mai napig fontos tanulságokkal szolgálhat az olvasók számára, így aki nem olvasta még, most elindulhat Oliverrel, hogy meglássa, a kisfiú jósága és tisztessége végül elnyeri-e a jutalmát a könyv végére!
Charles Dickens: Oliver Twist

Heti utolsó könyvajánlónk a kicsiknek szól. Elsőként Málnát és Misit ismerhetjük meg, akik ikrek, és mindig mindent együtt csinálnak. Nem csak játszanak egész nap, de együtt mennek óvodába is, ahol viszont sok-sok gyerek van rajtuk kívül. Az ikrek új, saját, barátokat is találnak, de persze tudják, hogy egymásra azért mindig számíthatnak.
A „Malac és Liba” c. sorozat negyedik kötetében Liba beleszeret egy verébbe, miután Malaccal megoldják a húsvétitojás-problémát. Az, hogy az a szerelem kiteljesedhet-e, a humoros, kedves stílusban megírt meséből kiderül!
Vadadi Adrienn: Málna és Misi, az ikrek
Tóth Krisztina: Fogjunk verebet! (Malac és Liba 4.)

A gyerekek körében nagy népszerűségnek örvend a „Barátnőm, Bori” c. sorozat, amiből több részt is hoztunk mára ajánlónak. A sorozat főszereplője, Bori, hétköznapi kislány, aki mindennek tud örülni és akinek kalandjain keresztül a gyerekek is megismerkedhetnek olyan dolgokkal, amiket nem ismernek, így esetleges félelmüket is le tudják küzdeni. Ilyen témák például a síelés, a hegyek, a kirándulás vagy akár az első ottalvós este. A vékony kis könyvecskéket már 3 éves kortól ajánljuk!
Liane Schneider: Bori beteg
Liane Schneider: Bori a hegyekben
Liane Schneider: Bori síel
Liane Schneider: Bori Julcsiéknál alszik
Liane Schneider: Bori zenél
Liane Schneider: Bori ​és a hóesés

12 éves kortól ajánljuk a „Rajkó” c. könyvet, mely egy tizenkét éves kisfiú szemszögéből ismerti meg velünk a múlt század húszas éveiben játszódó történetet. A nemesi származású fiú családján haramiák ütnek rajta valahol a havasokban és a támadásból csak ő egyedül kerül ki élve. Vándorzenész cigányok fogadják be a traumától megnémult fiút, akiket a rendőrök üldözni kezdenek, mert őket tartják felelősnek a fiú családjával történtekért. Legtöbbjük szeretettel fordul Rajkó felé, habár nem mindenki örül még egy éhes szájnak, de a fiú a zene segítségével megtanul szavak nélkül is kommunikálni és hamar beilleszkedik új családja varázslatos hangulatú világába.
Erdős István: Rajkó

Ebben a sorozatban egy előkelő bentlakásos iskola életébe pillanthatunk bele. Cara nem régen érkezett Németországból, a szerény és csendes lány igyekszik beilleszkedni a csupa nagyképű herceg, tini szupersztár és hasonló befolyásos családi háttérrel rendelkező tanuló közé, de úgy tűnik nem fog sikerrel járni, hiszen Carának van egy titka..
A második kötetben Cara már sok barátra lelt a suliban, de még mindig nem tudja igazán kiben is bízhat meg közülük. Már abban sem lehet biztos, hogy a rokonai tényleg az ő sorsáért aggódnak, így sok mindennek kell utána járnia ebben a részben!
A sorozatot 11 éves kortól ajánljuk.
Annika Harper: Mit ​titkol Cara Winter? (Cornwall College 1.)
Annika Harper: Kiben bízhat Cara? (Cornwall College 2.)

Azok a gyerekek, akik szeretik az indiánokról szóló történeteket, biztosan új kedvencre találnak majd ebben a könyvben, amely Cooper híres regénysorozatát tartalmazza. Natty Bumppo neve talán nem cseng ismerősen elsőre, de ha meghalljuk, hogyan szólították őt barátai, akkor már biztos tudni fogjuk kiről is van szó, hiszen ki ne ismerné Vadölő, Sólyomszem vagy Bőrharisnya történetét?
A vadregényes tájakon játszódó romantikus történetekben könyörtelen skalpvadászok és harcedzett telepesek állnak szemben egymással, miközben az először fiatal és tapasztalatlan, majd idősebb és bölcsebb vadász, Natty Bumppo példamutató emberséggel, igazságosztóként áll ki indián és fehér barátaiért. „A Vadölő” a Nagy indiánkönyv első része, amelyet „Az utolsó mohikán”, a „Nyomkereső”, a „Bőrharisnya” és „A préri” követ soron, melyek mind megtalálhatóak ebben a kiadásban.
James Fenimore Cooper: Nagy indiánkönyv (Bőrharisnya 1-5.)

Mai ajánlónk kisebbeknek és Jégvarázs rajongó nagyobbaknak szól. Anna és Elza fontos vendégeket várnak a birodalomba. Szeretnék lenyűgözni őket a jégpalotával, de a vendégek és a házigazdák meglepetésére a varázslatos épületben furcsa dolgok kezdenek el történni, de a felelősek nem lehetnek szellemek, hiszen azok nem léteznek, ugye?
Erica David: A jégpalota rejtélye (Anna és Elza 8.)

A könyvtárban is nagy népszerűségnek örvendő Percy Jackson sorozat negyedik kötetében már küszöbön áll a háború az olimposziak és a Titán istenek között. Percynek ennek ellenére iskolai nyílt napra kell mennie, ahol nem csak egy titokzatos halandó ismerősbe fut bele, de megismerkedik két pomponlánydémonnal is, amikor pedig a Félvér Tábor sebezhetőbbnek bizonyul, mint eddig valaha, Percy és barátai útra kelnek, hogy elejét vegyék a támadásnak.
A „Helena-trilógia” második kötetében ismét csatlakozhatunk Helenához az útkeresésben, amiről a lány élete szól. Alig egy év telt el az előző rész óta, de Helenát újra rohamok kínozzák és a vele együtt élő Gyógyítók sem tudnak segíteni rajta. Hiába részese az életének Jeremy, a barátja, amikor egy nap összefut a látó Gregoryval, a dolgok gyorsan megváltoznak és a megoldás keresése ismeretlen utakra viszik a lányt.
Rick Riordan: Csata a labirintusban (Percy Jackson és az olimposziak 4.)
Papp Dóra: Szabadesés (Helena-trilógia 2.)

Ha valaki még nem ismeri ezt a sorozatot, annak ajánljuk az első részt is („Az elveszett hős”), de Percy Jackson rajongóknak mai ajánlatunk kötelező olvasmány! „Hádész háza” nem csak „Az Olimposz hősei” c. sorozat 4. része, hanem egyúttal az író másik, „Félvér Tábor Krónikák” c. sorozatának 9. része is egyben. Persze ez Percynek nem fontos, hiszen az ő élete a könyvek lapjai között telik, kalandjaira pedig mi is elkísérhetjük őt. Azokban pedig bőven lesz része hőseinknek, hiszen az Argó II. tovább szeli az eget, Leo életében megjelenik a szerelem, méghozzá egy lakatlan szigeten, Nico pedig kedve szerint irányíthatja Diocletianus jogarával a holtak légióját. A Labirintus viszont újra várja hőseinket, pedig ők azt hitték már teljesen elpusztult. Vagy az egész csak szemfényvesztés? A könyvből kiderül!
Rick Riordan: Hádész Háza (Az Olimposz hősei 4.)

Ezen a különleges akadémián nem gyerekek tanulnak, hanem bátor kutyák, akik munkakutyák lesznek egyszer. Bár a könyv a „Blökiakadémia” c. sorozat része, de a kötetek önállóan is olvashatóak. Ebből a részből Csillagot ismerhetjük meg, aki juhászkutya szeretne lenni, mint az anyukája, azonban nem sikerül letennie a pásztorvizsgát, így teljesen elbizonytalanodik, hogy vajon tényleg jó terelőkutya lenne-e. Amikor azonban egy hóviharos éjszakán nyomavész egy hegymászónak és egy báránykának, Csillag nem tétovázik és az eltűntek nyomába ered. Vajon sikerül segítenie? A könyvből kiderül!
Gill Lewis: Csillag a Viharhegyen (Blökiakadémia 2.)

Amanda és legjobb barátja, nem állnak szóba egymással. Már megint. De ez alkalommal nem csak róluk szól a kibékülés története, mert barátjuk kishúga a tizedik születésnapján furcsa, megdermedt állapotba kerül. A páros gyorsan kideríti, hogy a különleges, varázslatos dolog hátterében valószínűleg Angelina D’Angelo, a rejtélyes idős hölgy áll. Amanda most nem egyedül utazik a múltba, hogy megmentse a jelent, szüksége lesz Rory és Tara segítségére is. A ​11 szülinap, a 12. Végre! és a 13 ajándék folytatása.
Wendy Mass: Az utolsó ajándék (Fűzlak 4.)

A sorozat második kötetében folytatódnak Seraphina kalandjai Goredd városában. Miután egy sárkány landol a háztetőn, a lány fejében élő titkos kert pedig lassan valóságossá válik, a közelgő háborút csak úgy lehet elkerülni, ha Seraphina felkutatja a többi félsárkányt. Szövetséget azonban nem könnyű csak arra alapozni, hogy azonos származással rendelkeznek, arról nem is beszélve, hogy nem mindenkinek olyan tiszták az indítékai, mint neki. Árulás, a háttérben megbúvó titokzatos kéz, mely a történet szálait irányítja, és persze sárkányok várják Seraphinát a kalandok során.
Rachel Hartman: Árnypikkely (Seraphina 2.)

Eheti első könyvünket romantikus történeteket kedvelő Olvasóinknak ajánljuk. Jojo Moyes könyvei a könyvtárban is népszerűnek számítanak, ami nem csoda, hiszen a jelenleg essexi tanyáján élő írónő kétszer is elnyerte a rangos „Az év romantikus regénye” elnevezésű brit díjat. Ennek a történetnek a főszereplője London egyik eldugott részén igyekszik eltanulni a lovaglás művészetét a nagyapjától. Sarah, a tinédzser lány, lelkesen gyakorol, hogy örömet okozzon Henri Lachapelle-nek, akinek régi álma volt, hogy unokája felvételt nyerjen ugyan arra a neves francia lovasakadémiára, melynek ő is tagja volt. De a tervek elé váratlan akadály görget az élet, Henri kórházba kerül, Sarah-nak pedig egyedül kell megbirkóznia a hirtelen felnőtté válás minden nehézségével. Anyagi gondok és számító emberek között igyekszik lavírozni a lány, míg egy nap megismerkedik a harmincas évei közepén járó sikeres jogtanácsossal, Natashával, és élete újabb fordulatot vesz.
Jojo Moyes: Álmok nyomában

A nagy sikerű számítógépes játék sorozathoz készült képregényről szól mai ajánlónk. Az Assassin’s Creed Origins, vagyis Kezdetek, főszereplője Aya, aki Egyiptomban indított bosszúhadjáratot férjével együtt, azok ellen, akik megölték a fiúkat. Azonban nem csak a bűnösök kilétére derült fény, Aya felfedezett egy titkos szervezetet, az Ősök rendjét, mely nem csak Egyiptomot, de az egész világot az uralma alá akarja hajtani. Aya és Siwai Bayek útja ekkor elválik egymástól, életüket egy olyan Testvériség létrehozásának szentelik, mely felveheti a harcot a szervezettel. Aya Rómába kerül, ahol hasonló gondolkodású emberekkel veszi körbe magát, célpontjuk ezúttal pedig nem más, mint Julius Caesar…
Anthony Del Col: Assassin’s Creed Origins – Kezdetek

Mai könyveink is a fantasy kedvelőinek szólnak, vagy azoknak, akik szeretnének egy kicsit elmerülni a sárkányok varázslatos, de kegyetlen világában. Három hős indul neki, hogy megtaláljon egy mitikus sárkányt, melynek vére megmentheti a véráldottak birodalmát a fenyegető veszélytől. A véráldottak a sárkányok véréből nyerik legendás erejüket, de ez az erő gyengülni látszik. Egyik hősünk sem önként indul el, de egy lajstromozatlan véráldott kistílű tolvaj, egy, a Szindikátusnak dolgozó elit kém és egy kalózvadász hajó parancsnoka talán képes arra, hogy megtalálja a csodálatos sárkányt. Már ha létezik egyáltalán…
Anthony Ryan: Az ébredő tűz (Draconis Memoria 1.)
Anthony Ryan: A láng légiója (Draconis Memoria 2.)

Folytatódik a nagysikerű „Üvegtrón” c. sorozat a könyvtárban is! Megérkezett hozzánk a sorozat három új része, amiben folytatódik a gyönyörű és halálos orgyilkos, Celaena Sardothien története.
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője (Üvegtrón 4.)
Sarah J. Maas: Empire of Storms – Viharok birodalma (Üvegtrón 5.)
Sarah J. Maas: Tower of Dawn – A hajnal tornya (Üvegtrón 6.)

John Green regényének két főszereplője van, de csak egy neve. Vagyis ugyan az a neve a Chicago két különböző kertvárosi részében élő fiúnak. A két Will Grayson nem is lehetne különbözőbb, de egy váratlan este folyamán keresztezik egymás útját és sorsuk mindörökre összefonódik. Miközben igyekeznek kibogozni a szálakat, megjelenik a képben egy lány és még egy gimis musical is megrendezésre kerül!
Bear Grylls legújabb könyvében Beck egy hajótörést követően versenyfutásba kezd az idővel azért, hogy megmentse a hajó néhány utasát, kiderítse ki próbált az életére törni és hogy közben ne falják fel a cápák…
John Green – David Levithan: Will & Will (Will & Will)
Bear Grylls: A cápa birodalma (Túlélés: teljesítve 6.)

Már 16 éves kortól ajánlható ez a trilógia, amely nem egy könnyű olvasmány. A sorozat főszereplője, Emma Thomas olyan tipikus amerikai kisvárosban él, ahol mindenkinek mindene a látszat. De a gondosan kialakított felszín sokszor nagyon is tragikus életet takar. A lány mindent megtesz, hogy az otthon elszenvedett fizikai bántalmazás nyomait eltakarja, de a lelki sérüléskét már nem ilyen egyszerű, és amikor a szerelem megérkezik az életébe, szembe kell néznie a titokkal, amit olyan gondosan igyekszik takargatni.
Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet (Csak lélegezz! 1.)
Rebecca Donovan: Visszafojtott lélegzet (Csak lélegezz! 2.)
Rebecca Donovan: Boldogító lélegzet (Csak lélegezz! 3.)

Fiatalabb olvasóinknak ajánljuk az „Érintés” c. első Denazen könyvet. Főszereplőnk Deznee, még nem tudja mibe csöppen, amikor apja bosszantásának céljából hazaviszi Kale-t, akivel épp csak találkozott. Gyorsan kiderül azonban, hogy a fiú furcsaságainak okát az apja ismeri, és a lány egyszerűnek tűnő élete meredek fordulatot vesz, mikor rájön, hogy Kale különleges képességekkel rendelkezik, egész életében fogvatartották és most menekülni kényszerül azok elől, akik csak a fegyvert látják benne. Hiszen Kale érintése halálos…
A „Törékeny barátság” c. könyv nem meglepő módon a barátságról szól. Arról, hogy mit is jelent az igazi barátság, mennyire képes átformálni nem csak az életünket, különösen, ha még fiatalabbak vagyunk, de a már meglévő kapcsolatainkat is. Hiszen a legtöbb, amit bárkinek is adhatunk, ha igazán a barátai tudunk lenni.
Jus Accardo: Touch – Érintés (Denazen 1.)
Sara Barnard: Törékeny barátság

Eljött a szuperhősök ideje! Legalábbis azé, akit egyszer egy radioaktív pók megcsípett és emiatt háztetőkön ugrálva segíthet a bajbajutottakon. A csodálatos Pókember sok kisgyerek fantáziáját ragadja meg, nem csak a ragadós pókháló miatt, hanem azért is, mert szinte minden gyerek szeretne hős lenni. Pókember rövid kalandjait megtaláljátok a könyvtárban!
5 perces Pókember történetek (Marvel - 5 perces történetek)

Első könyvünket 10 éves kortól ajánljuk. Az igazi gyermeki humorral fűszerezett történet főszereplőivel mesés kalandokat élhetnek át az olvasó gyerekek. Együtt építhetnek sárkánycsapdát, lehetnek majdnem nindzsák és rohangálhatnak, nevethetnek a barátság fontosságáról szóló könyv lapjai között Zsével, Artúrral, Borisszal és Juliannával.
CD melléklettel érkezett könyvtárunkba Tarbay Ede legújabb könyve. Az olykor nagyotmondó Háry János egykor versbe szedett története nem csak a könyv lapjain elevenedik meg betűk segítségével, de a CD-t hallgatva dallamok szárnyán is.
Varga Bálint: Zsé meg a haverok
Tarbay Ede: Háry János

A tizenegy éves Lénának nincs testvére, de van igazi legjobb barátnője, fél a hápogó kacsáktól, de szereti a kiskutyákat, szeret focizni is, de amit a legjobban szeret, az a lista írás. Szerinte a listák segítenek könnyebben átgondolni a dolgokat és dönteni. Léna ugyanis nagyon fél attól, hogy rossz döntéseket hozzon. A listák segítségével igyekszik kibékíteni az egyre többet veszekedő szüleit is, amikor pedig ez nem sikerül, a következmények feldolgozásában is rájuk támaszkodik. A második könyv szól a válás utáni helyzetről, amikor a kislány világa feje tetejére áll, és a formálódó új családokban saját helyét keresgéli. Léna életében egyre több a titok, a szülei pedig azt veszik észre, hogy az addig aranyos kislányuk hirtelen szörnyű dolgokat kezd el művelni, ami miatt rájönnek, hogy bizony Lénára is oda kell figyelniük és végre megkezdődhet a lassú megbékélés.
Francine Oomen: Léna listái (Léna 1.)
Francine Oomen: Léna titkai (Léna 2.)

Új könyvsorozat a könyvtárban! „A varázslatos virágbolt” c. sorozatban minden virág mögött varázslat rejlik. A virágbolt tulajdonosa, Abigél néni, virágvarázsló. Viola is rendelkezik varázslatos képeséggel, de még nem használhatja a virágoskönyvet, ami egy ősrégi varázskönyv, mert túl kicsi hozzá. Az első könyvben eltűnik Nelson úr, Abigél néni macskája, és hamar kiderül, hogy nem csak ez a cica hiányzik. Viola elindul, hogy felkutassa nyávogó barátját, ehhez pedig csak a megfelelő virágot kell megtalálnia. A második könyvben pedig Viola nekilát kideríteni, hogy igaz-e, hogy Emma minden gyerekre balszerencsét hoz.
Gina Mayer: Az eltűnt macskák (A varázslatos virágbolt 1.)
Gina Mayer: A titokzatos kislány (A varázslatos virágbolt 2.)

Lindbergh történetét Ifjabb Charles Augustus Lindbergh, amerikai pilóta élete ihlette, aki 25 évesen átrepülte az Atlanti-óceánt, leszállás nélkül. A gyerekeknek szóló könyv főszereplője egy kisegér, aki hasonló hőstettre készül, mint emberi megfelelője, Spirit of St. Louis nevet viselő egymotoros repülőgépén.
Torben Kuhlmann: Lindbergh (Lindbergh 1.)

A „Ropi naplója” c. sorozat rajongóinak nem kell bemutatni Jeff Kinney-t. Ebben a sorozatban Rolanddal és legjobb barátjával, Gargoval, a Barbárral kelhetünk útra, hogy megmentsük Roland anyukáját a Havas Haramia karmaiból!
Mai második könyvünk biztosan jó mulatság lesz, ha este együtt olvassuk a gyerekekkel. A könyv, több rövid történettel adja meg az esti mesélések hangulatát, melyekben szerepelnek orrszarvúvá vált díványok, külföldi nyaralásra induló káposztaférgek és maga a Mumus is, akitől mára már senki nem fél, ezért belemászik a Facebookba, hogy onnan rémítse halálra a család minden tagját.
Jeff Kinney: Rowley Jefferson bitang király kalandja (Egy Bitang Jó Fej Srác Naplója 2.)
Andrus Kivirähk: A mumus és a Facebook

Öt éves kortól ajánljuk Pingvin történetét a gyerekeknek. Levelezéssel alakul ki barátság a szavannán élő Zsiráf és a Bálna-tengeren élő Pingvin között, amiben Pelikánnak is nagy része van, hiszen ő az, aki unalmában postát nyit és ezzel elindítja a barátsághoz vezető üzenetek áradatát.
Kisgyerekként sokunk nézett fel a csillagokkal megszórt égbolt, arról álmodozva, hogy ha felnő, ő is az égbolt titkait fogja fürkészni. Sokunk elfelejtette ezt az álmot mire felnőtt, de Balázs Júlia sosem adta fel a csillagokról szőtt álmait. Sőt, nem csak, hogy nem adta fel, de a Sváb-hegyen valaha álló csillagvizsgálóban olyan munkát végzett és olyan felfedezéseket tett, amiket egy nőtől akkoriban nem vártak el. A könyvet hatéves kortól ajánljuk.
Megumi Iwasa: Szeretettel üdvözöl: Pingvin
Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett

Az első „Klikk” könyv a New York-i Octavian nevű gimnázium világába kalauzolja el az olvasókat. Az itteni gazdag szülők mind ide szeretnék járatni gyerekeiket, bár azt nem tudják, hogy a felvételi nem a legnehezebb része lesz az idejárók életének. Az iskolát ugyanis a KLIKK elnevezésű csoport uralja, ők mondják meg ki menő és ki nem, egy szóval elintézhetik, hogy valaki élete felfelé íveljen vagy mélyrepülést vegyen. Azonban mikor Claire megérkezik a suliba, a KLIKK-nek alaposan meggyűlik a baja a floridai trónkövetelővel.
Max Lucado szívet melengető történetének főszereplője Pancsinelló, a foltmanó, akiről már bizony lepattogzott a festék, csak szürke pontra számíthat a mindennapi jutalom osztáskor. A foltmanók, apró, fából készült emberek, ugyanis nap mint nap ugyan azt csinálják. Arany csillaggal jutalmazzák azt, aki csinos és jóvágású vagy különleges képessége van, és szürke ponttal azokat, akiket az idő foga már megrágott egy kicsit. De Éli, a fafaragómester segít felismerni Pancsinellónak, hogy attól függetlenül, hogy a többi foltmanó mit gondol róla, ő is értékes.
Lisi Harrison: Klikk (Klikk 1.)
Max Lucado: Értékes vagy

Nem kevesebb, mint 365 mesét rejt ez a könyv a Disney-től, méghozzá kifejezetten fiúknak válogatva. Természetesen ez nem jelenti, hogy lányok ne olvashatnák a meséket, de néha jó érzés lehet, ha egy könyv kifejezetten a kisfiúkat szólítja meg. A rövid mesék között régi klasszikusokat és új történeteket is találhatunk az év minden napjára.
A könyvet 5 éves kortól ajánljuk.
Disney – 365 mese fiúknak

A gyerekek nagy kedvence lehet ez a sorozat, hiszen ki ne vágyna arra, hogy egyszer csak titokzatos csomagot kapjon, amiből egy élő, havat magával hozó, plüssfigura ugorjon ki, aki Icy (azaz Jeges) névre hallgat. Bizony ez történik Nemoval az első könyvben, a következő kötetek pedig újabb csomagokat, és újabb kalandokat rejtenek magukban!
Charlotte Habersack: Harap! (Ne nyisd ki 1.)
Charlotte Habersack: Taknyos! (Ne nyisd ki 2.)
Charlotte Habersack: Szomjas! (Ne nyisd ki 3.)

A világhírű, irodalmi Nobel-díjas Maeterlinck történeteit öntötte új formába Gimesi Dóra, megőrizve az eredeti szöveg díjnyertes elemeit, a szöveg költőiségét és az erős képiséget. A kötetet Rofusz Kinga illusztrációi keltik életre.
Gimesi Dóra · Maurice Maeterlinck - A ​kék madár

A „Sherlock és Lupin” c. sorozat nagy népszerűségnek örvend a könyvtár fiatalabb olvasói körében. Örömmel értesítjük őket, hogy újabb három kötettel bővült a Sherlock Holmes és Arséne Lupin képzeletbeli gyerekkori barátságán alapuló sorozat.
Irene Adler – Rókavadászat ​gyilkossággal (Sherlock, Lupin és én 9.)
Irene Adler – Az ​ármány kikötője (Sherlock, Lupin és én 11.)
Irene Adler – A ​búcsú hajója (Sherlock, Lupin és én 12.)

A könnyebb érthetőség kedvéért lerövidített és átdolgozott verzió azért született meg, hogy már gyermekkorban is kézbe vehessék (és élvezhessék is), ezeket a klasszikus történeteket a gyerekek. „A három testőr” e változata is bővelkedik azokban a fordulatokban és izgalmakban, amik az eredetit teszik kedveltté.
Fehér Klára jó pár kiadást megélt könyve a jövőbe repíti az Olvasókat, oda, ahol a tudománynak köszönhetően az emberiség már boldogan éli az életét. Egyetlen dolog fenyegeti már csak ezt az idilli állapotot, mégpedig a földrengések pusztító ereje. Bencze András, tudós geológus és csapata expedícióra indul, hogy kiderítse hogyan lehetne előrejelezni a rengéseket, nem is sejtve milyen kalandokba bonyolódik a három utánuk szökött gyerekkel együtt.
Alexandre Dumas · Oliver Ho - A ​három testőr (Klasszikusok könnyedén)
Fehér Klára - A ​földrengések szigete

A könyvtárba járó gyerekeknek, és szüleiknek, nem is kell bemutatnunk Tea Stilton, hiszen a kiemelt helyen tartott könyveket tartalmazó kis polc előtt szinte mindig látni egy-egy keresgélő gyereket. (Természetesen akkor, amikor a könyvtár nyitva van). A „Lángok gyűrűje” a sorozat negyedik kötete, melyben az öt védelmezőnek a Királyi akadémiát kell megvédenie az épületet fenyegető lángoktól.
A nagy Gerbera-nyomozás esetét felgöngyölítő mesét pedig már hét éves kortól ajánljuk a gyerekeknek. A Nagyvarázs vándorcirkuszban történt rablást csak egy valaki oldhatja meg, a nézőtéren mindenre figyelő Pálcika, aki a barátaival nekivág, hogy kiderítse, ki rabolta el Gerbera Erzsébet virágszirmait, méghozzá az előadás közben!
Tea Stilton - Lángok ​gyűrűje (Varázslatok földje 4.)
Darvasi László - Pálcika, ​a detektív

Az igazi boszorkányokat nagyon nehéz felismerni, hiszen teljesen úgy néznek ki, mint az igazi nők, úgyis öltöznek, sőt olyan munkájuk is van. De ők úgy tudják utálni a felségterületükre betörő gyerekeket, amilyen utálkozó utálatot el se tudunk képzelni! Ebből a könyvből megtudhatjuk, mit is kell tenni, hogy nyakon csípjük valamelyiküket.
Geronimo Stilton rajongók figyelem! Megérkezett a „Fantázia Birodalma” c. sorozat legújabb kötete! A Florianna de Rosa királynő keresésére induló lovagunknak nem csak magát az uralkodót, de a vele együtt elveszett varázslatos tárgyakat is meg kell keresnie, mielőtt rossz kezekbe kerülnek.
Roald Dahl – Boszorkányok
Geronimo Stilton - A ​káprázatos küldetés (A Fantázia Birodalma 9.)

Újabb rövid meséket tartalmazó könyvet hoztunk mára kisgyermekes Olvasóinknak. Az elalvás előtti mesekéréseket segíti a könyv, hiszen a gyerekek előszeretettel kérnek még egy rövid mesét, mielőtt elaludnának. Ebben a kötetben a tündérekkel és hercegnőkkel kapcsolatos mesék kaptak helyet.
Második könyvünk életrajzi mű, de a gyerek számára is érthető és érdekes módon megírva. Kós Károly, országépítő építész, grafikusművész, művészettörténész és még sok minden más, élete remek példa arra, hogy a gyerekek megtanulják, ha valaki mer álmodni és tesz is az álmaiért, azok megvalósulhatnak.
Julia Breitenöder - 3-5-8 ​perces mesék tündérekről és hercegnőkről
Boldizsár Ildikó - A ​fiú, aki Varjúvárról álmodott

Az első könyvet fiatalabb Olvasóinknak, de nem a legkisebbeknek ajánljuk. Főszereplőink nem akartak hősök lenni, nekik bőven elég volt, hogy népszerűek lehetnek. Azonban egy számítógépes program kiválasztotta őket arra, hogy megmentsék a világot, aztán tett arról is, hogy a hármas mindenképpen részt vegyen a játékban. A történet a barátságról, és arról szól, milyen fontos, hogy önmagunk legyünk.
A második már a kicsiknek szól, szórakoztató formában ismerhetik meg az ábécé betűit és az első tíz számot rövid versekkel.
Beck Andrea - A ​gémer, a vlogger és a sztár
Bernáth Mária - Képes ​ABC gyerekeknek vidám versekkel

A méltán népszerű, a gyerekek által sokat forgatott Brúnó sorozat kötetét szeretnénk mára ajánlani. Brúnó ez alkalommal a Városligetet, Újlipótvárost és Pest külső kerületeinek nevezetességeit mutatja be a gyerekeknek.
Bartos Erika - Pest ​fényei (Brúnó Budapesten 4.)

Hercegnő rajongók figyelem! Mai két könyvünk a modern hercegnők kalandos világába kalauzolja el fiatalabb Olvasóinkat! A hercegnők élete nem csak unalmas kötelességteljesítésből áll, Lotti és Mia például arra használják bűbájos hercegnői varázserejüket, hogy másokon segítsenek. Hol egy kislányon, aki elvesztette a szerencsét hozó medálját és emiatt nem mer elindulni a tornászversenyen, hol pedig egy, az anyukája művészellátójának a sorsa miatt aggódó lányon.
Rosie Banks - Tündéri ​tornászok (Bűbájos hercegnők 11.)
Rosie Banks - Modern ​művészek (Bűbájos hercegnők 12.)

Fiatalabb Olvasóiknak szól mai első bejegyzésünk. Madeleine L'Engle sorozatának rögtön három kötetét is szeretnénk a tudományos-fantasztikus könyvek rajongóinak figyelmébe ajánlani. Történetünk kezdetekor főszereplőink, a testvérpár Meg és Charles éppen édesanyjukkal készítenek szendvicset az éjszaka közepén (mert nem tudnak aludni), amikor váratlan látogatójuk érkezik, aki állítólag eltűnt apjukról és a hiperkockáról is információkkal rendelkezik. A testvérek útra kelnek, hogy megfejtsék a titkokat, de a viharos kezdetű út természetesen nem csak kalandokkal várja hőseinket!
Madeleine L'Engle – Időcsavar
Madeleine L'Engle – Szélvarázs
Madeleine L'Engle – Csillagvágta

Sajnos sok gyerek küzd azzal a problémával, hogy társai valamiért piszkálják az iskolában. A gyereknek és a szülőknek sem könnyű a helyzettel megbirkózni, de mai első könyvünk a „Hogyan győztem le a szekálómat?” segíthet a helyzet megoldásában. Másik könyvünk viszont a hazai szokások, jeles napok, különleges hagyományok gyerekekkel való megismertetését tűzte ki célul! Jó olvasást!
Takács Viktória: Busómese
Niels van Hove: Hogyan győztem le a szekálómat?

Ifjúkor szerelem a témája Jennifer Niven könyvének, aki az ebben a korban megélt érzések komolyságát mutatja be a főszereplő pár kapcsolatán keresztül. A két fiatal öngyilkosságra készülve találkozik az iskola épületének tetején, de a találkozás végül nem torkollik tragédiába. Az viszont, hogy ki és milyen hatással volt a másikra, hogy újra értelmet nyerjen az élete, már nem is olyan könnyen megválaszolható kérdés.
Adrian Mole naplójának újabb kötete kicsit könnyedebb témával, az önmagát kereső, most már huszonéves fiatal történeteivel várja a sorozat rajongóit!

Ezen a héten is rengeteg új könyvvel várjuk minden kedves Olvasónkat!
Első könyvünk segítségül szolgálhat azoknak, akik az érzelmi intelligenciáját szeretnék fejleszteni a gyerekeknek. Pintér Krisztina könyve gyönyörű illusztrációkkal segít elmerülni az érzések világában. „A jövő most kezdődik” c. könyv pedig a klímaváltozás hatásaira és a helyzet javítására hívja fel a gyerekek figyelmét, hiszen nem csak a mi, de az ő jövőjük is a tét.

Danny bá, ahogy azt a nevéből is sejthetjük már, a diákok kedvence. Az ő óráiról soha senki nem akar hiányozni, ami nem is csoda, nála még egy egyszerű múzeumlátogatás is valóságos kalanddal ér fel! A humoros történetek az iskolások mindennapjairól, egy olyan tanárbácsival a középpontban, akinek mindenki örülne!
Mirjam Oldenhave - Danny ​bá' és a matekrap
Mirjam Oldenhave - Danny ​bá' kézen áll

Már kilenc éves kortól ajánljuk a tíz éves Stuart kalandjait papírlapra vető Lissa Evans könyveit. A könyvek főszereplője váratlanul új környezetben találja magát, amitől elsőre kicsit megszeppen, de hamarosan lehetetlen és mágikus kalandok sora veszi kezdetét, hősünk pedig beleveti magát a mulatságosnak tűnő feladatok megoldásába, hogy aztán hamarosan rájöjjön itt bizony sokkal több forog kockán, mint az, hogy összebarátkozik-e a szomszédban élő nagyképű testvérpárral..
Lissa Evans - Stuart ​Horten mágikus masinái (1.)
Lissa Evans - Stuart ​Horten talányos trükkjei (2.)

Csak merészebb szülőknek ajánljuk mai könyveinket, mert lehet, hogy a gyerkőcök a könyvek elolvasása után nagyobb méretű pókokat és egyéb állatokat szeretnének örökbefogadni! Akik úgy érzik ezzel a veszéllyel meg tudnak birkózni, vagyis lesznek olyan belevalóak, mint a gyerekek, akik elolvassák a könyveket, azokat várja szeretettel Danny a könyvtárban!
D. Tooty - Danny Tooty kalandjai - Meglógott a pókom!
D. Tooty -  Danny Tooty, az ártatlanság bajnoka - Mankó általi halál

Varázslatos kalandokban vehetünk részt a kicsikkel együtt „Kifli, a viking” vagy „Bibi és Kifli” társaságában! A közös név ne tévesszen meg senkit, két teljesen különböző kifliről van szó, de a pontos különbségek felfedezéséhez bizony el kell olvasni a könyveket! ?
Tommaso Levente Tani – Kifli, a viking
Balla Margit – Bibi és Kifli

 

Vadadi Adrienn
Matricás Laci és a múzeumi rablás 
Pozsonyi Pagony Kft., 2018

A „Most már én olvasok!” elnevezésű sorozatot a Pagony kiadó azért hívta életre, hogy szakértő pedagógusok útmutatásának segítségével adjanak a szülők kezébe olyan könyveket, aminek olvasásával az éppen tanuló gyerekek szívesen megpróbálkoznak. Ennek a sorozatnak egyik, a könyvtárban is népszerű, kötete Matricás Laci legújabb kalandját tartalmazza. A híres rabló ezúttal kalitkát szeretne építeni a papagájának, a hiányzó dolgokat pedig természetesen másoktól kell beszereznie. Azonban rögtön belefut Sárikába, aki sikerrel indulhatna a minden lében kanál díj elnyerésére, ami még nem lenne akkora baj, azonban Matricás Laci csak egyvalakitől fél, és az éppen Sárika.
Sikerül-e vajon megépítenie híres rablónknak a kalitkát? Hogy kerül a furcsa páros a múzeumba? A könyvből kiderül!

 

Idia Desjardins
Ufó… ​vagy majdnem! & Szerelmek ​és galibák 
Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2015 & 2016

Két könyvet szeretnénk most ajánlani 12 éves kortól. India Desjardin remek humorral mutatja be Amélie világát, aki néha bizony úgy érzi másik bolygóról származik. Pedig nem célja a 14 éves lánynak, hogy más legyen, mint a többiek, csak valahogy mégis mindig úgy alakul, hogy amit ő például viccesnek tart, az nevetés helyett az igazgatói irodába juttatja.
Kamaszként nem könnyű az élet, de sokat segíthet ha valaki olyannak a kalandjait olvassuk, aki hasonló élményeken megy keresztül.

 

Kertész Erzsi
A ​hógömb fogságában (Pantera 1.) 
Pozsonyi Pagony Kft., 2016

Ha könyvet keresel, amit a Rumini után, de még az Időfutár előtt olvasnál, akkor neked való a Pantera c. sorozat Kertész Erzsitől!

Adva van:
- egy titokzatos, párduc alakú hegy (a Panthera)
- egy csapat gyerek (Gekkó, Vince, Hétfejű Helga, Virág, Noémi, na és persze Kismukk, aki az egész történetet feljegyzi az utókornak)
- egy kezdetektől fogva gyanús hegymászó (Meredek Johnny), egy barátnő (Lavínia),
- egy kutya (Everest)
- egy talpraesett portás néni (Rozika)
- és egy igen furcsa szerkezet, ami bárkit és bármit tetszőleges méretűvé tesz (az Átméretező) Az egész csak egy hegymászó szakkörnek indult

De hogy mi lett belőle, az kiderül Kertész Erzsi izgalmas, letehetetlen és vicces kalandregényéből!

 

Dagmar Hossfeld
Az ​élet, a szerelem meg miegymás & Csaknem fiúmentes nyár
Menő könyvek, 2018 & 2019

A "Bori" című sorozat két kötetét szeretnénk a kamaszkorból a fiatal felnőtt évekbe belépő olvasóinknak ajánlani. A történet, és ezzel a két könyv, főszereplője, az éppen 15. születésnapját ünneplő Bori, akit alaposan megzavar az a tény, hogy annyi várakozás után az új életkor nem hozza meg a várva várt változást. Pedig az egész tizennegyedik évét azzal töltötte, hogy alig várta már, hogy végre felnőttként kezeljék őt a szülei és a többi, idősebb ember, de valahogy nem érzi, hogy a változás észrevehető lenne. A születésnapi bulija sem lett sokkal felnőttesebb, még mindig inkább gyerekzsúr jellege van, amit csak az ajándékok, no és persze a buli után Fülöppel eltöltött idő tesz jobbá.
A második könyvben Bori barátja Fülöp, fél évre Amerikába utazik tanulni, a lánynak pedig el kell döntenie, hogy ez a fél év túl hosszúnak számít-e ennyi idősen, pláne, ha az új nyári munkahelyén feltűnik egy igen csak jóképű fiú, akinek a kedvence a diófagyi.
A két könyv a fiatal, kamaszkori életet és problémákat írja le szerethető formában. Aki könnyű nyári olvasmányra vágyik, annak biztosan ajánlani tudjuk a könyveket!

 

 

Carlos Ruiz Zafón
A ​szél árnyéka
Európa Könyvkiadó Kft., 2019

„Az Elfeledett Könyvek Temetője” c. sorozat első részében a tíz éves Daniel Barcelona egyik eldugott hátsó kis utcájában különleges helyre bukkan. A Könyvek Temetője, ahová nyomtatásban már régen nem megjelenő könyveket mentenek a város könyvszerető tagjai, mesés kincseket rejt. Daniel a régi porosodó könyvek között figyelmes lesz Julian Carax „A szél árnyéka” c. regényére, aminek különleges címe magával ragadja a fiú képzeletét. Amikor azonban Daniel a szerző kilétét kezdi el kutatni, rájön, hogy egy bizonyos Lain Coubert elszánta magát arra, hogy a könyv összes példányát megsemmisíti, így a nála lévő az utolsó létező darab. Hogy a dolog még furcsább legyen, a könyvben az ördög neve nem más, mint Lain Coubert…
A könyvet 14 éves kortól ajánljuk.

 

Tea Stilton
Emlékek ​bűbája
Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft., 2020

A „Varázslatok földje” c. sorozat harmadik kötetében tovább kalandozhatunk az öt őrzővel, az öt hercegnővel, akiknek hűséges állatait Egor, a Sötét Mágus foglyul ejtette. A Tea Sioltontól már jól megszokott színes illusztrációkkal díszített könyvben minden gyerek szívesen kíséri majd a testvéreket a Feledés zátonyához tartó útra, ahol a lányok megpróbálkoznak majd az állatok kiszabadításával még az előtt, hogy elveszítenék az emlékeiket.

 

Carlos Ruiz Zafón
A Köd Hercege
Európa Könyvkiadó Kft., 2020

A spanyol szerző könyve méltán lett nem csak Európában, de nemzetközi porondon is siker. A horror történet főszereplője egy család, akiket az órakészítő és feltaláló családfő 1943-ban egy tengerparti elhagyatott házba költöztet, hogy elmeneküljenek a háború elől. Max, a tizenhárom éves kamasz fiú két lánytestvérével kezdi meg az új életet. A fiú hamarosan összebarátkozik a város világítótorony őrének unokájával, Rolanddal, aki nem csak megtanítja hogyan kell a parthoz közeli hajóroncshoz kiúszni, de rögtön szerelmes is lesz Roland idősebbek testvérébe, Aliciába. A nyári kalandozásokhoz csatlakozik a fiatalabb lány, Irinia is, és egy ideig úgy is tűnik minden rendben van. De egy nap Aliciát rémálmok kezdik el gyötörni, Max pedig rájön, hogy előttük egy doktor házaspár élt a házban, akiknek fia, Jacob halálos balesetben vesztette el az életét. Ahogy a gyerekek egyre többet fedeznek fel a ház titkaiból, egyre furcsább dolgok történnek velük. A poros pincében megtalált filmek, amiket Jacob készített, nehezen hihetővé teszik, hogy a fiú tényleg csak balesetet szenvedett, a titokzatos Köd Hercege pedig még a síron túlról is kinyújtja kezét a gyerekekért.
A könyvet tizennégy éves kortól ajánljuk.

 

Sylvie Misslin
Hahó, királyfi! Merre vagy?
NHK Naphegy Könyvkiadó Kft., 2019

Ebben az interaktív mesekönyvben az olvasó, vagy a felolvasást hallgató gyerek, dönti el, merre is menjen Rozi hercegnő és Lujzi hercegnő, akik elunva a várakozást, a kastélyt otthagyva a királyfi keresésére indulnak. Rengeteg lehetséges út áll előttük, de csak kettő van, ami a két hercegkisasszonyt az áhított boldogsághoz vezeti majd. De hogy az út vajon a gyors sodrású folyón, sötét barlangon, pókhálós palota ajtón vagy éppenséggel azon, ami mögül édes illatok áradnak ki vezet-e, azt már nem tudhatjuk biztosan. De a kalandok garantáltak, kelljünk hát útra együtt!
A könyvet négyéves kortól ajánljuk.

 

Marcus Pfister
Miértek és hogyanok - Nagy kérdések kis gondolkodóknak
Pongrác Kiadó, 2011

A kisgyermek egyik tulajdonsága, hogy kérdez. A szülő pedig igyekszik válaszolni ezekre a kérdésekre, de néha maguk a kérdések sokkal érdekesebbek lesznek, mint a megtalálni próbált válaszok. Ilyen kérdéseket gyűjtött össze Marcus Pfister ebbe a színes illusztrációkkal és verssel díszített könyvecskébe. De figyelem, válaszokat nem kapunk a könyvtől, azokat nekünk kell a velünk együtt böngésző, olvasó gyerekeknek megpróbálni megadni, ami biztosan érdekes beszélgetéseket indíthat el, olyanokat, amiknek csak a képzelet szabhat határt. Az együtt olvasás élményét most kibővíthetjük együtt beszélgetéssel is!

 

Lovász Andrea (szerk.)
Elfelejtett ​lények boltja
Cerkabella Könyvek Kft., 2013

Ebben a képes mesekönyvben olyan mai magyar szerzők rövid kis történeteit találjuk, akiknek a könyvei nagy kedvencnek számítanak a gyerekeknél. Berg Judit, Lackfi János és Nyulász Péter mellett több tucat a gyerekek által ismert, vagy felfedezésre váró szerző kapott helyet az „Elfeledett lények boltjában.”
Bár a nagyalakú, színes, albumszerű könyvet karácsonyra szánta a szerkesztő, a humoros, kedves és vidám történetek még nyáron is joggal bízhatnak abban, hogy örömet fognak tudni okozni a gyerekeknek meseolvasáskor.

 

Harcos Bálint
Dorka és az elgurult gomb
Pozsonyi Pagony Kft., 2019

Három kedves történetet kapunk egy könyv személyében Harcos Bálinttól. A történetek mind az elalvásról vagy a nem alvásról szólnak.
Az elsőben megismerhetjük Dorkát, aki csak úgy tud elaludni, hogy ha egy gomb elcsavarását követően lecsukódik a babája szeme. Mert amíg a baba nem alszik, Dorkának sem megy a dolog. De egy este eltűnik a gomb és a kislány útra kel a babával, hogy megkeresse azt.
A második történet főszereplője már kisiskolás. Mirkó, akinek a legjobb barátja egy Tinta névre hallgató fülesbagoly, sokszor töpreng azon, vajon meglátja-e legjobb barátja szemét valaha, hiszen, amikor a kisfiú alszik Tinta ébren van, de amint Mirkó felébred a fülesbagoly már nyugovóra is tér.
A harmadik, utolsó történetben Ábel és Panni indul útnak együtt, hogy a nyár végi éjszakán eltűnt állatkájukat megkeressék. A nyomok a padlásra vezetnek, de Ábel és Panni nem ijed meg az ismeretlentől, bátran vetik magukat a nyomok felkutatásába.
Öt éves kortól ajánljuk.

Rindert Kromhout
Kicsi Csacsi és a rosszcsont madár
Kiss József Könyvkiadó, Kereskedelmi és Reklám Kft, 2016

A „Kicsi Csacsi” c. sorozat második kötetében Kicsi Csacsi és Jaki, új barátra talál Kecál madár személyében. Ez a madár pedig nem akármilyen madár ám! Bátorsága nem ismer határokat, átmegy a vékony faágon a folyó fölött, felmászik a faház tetejére (pedig az nagyon magasan van) és még heccből be is csenget másokhoz. Kicsi Csacsit nagyon lenyűgözi a madár belevalósága, de vajon érdeme-s követni őt a csínytevésben?
A holland szerző vidám történetei tanulsággal szolgálhatnak a szárnypróbálgató kicsiknek arról, hogy mit érdemes megtenni, ha be akarjuk bizonyítani a bátorságunkat, és arról is, hogy mit nem.

 

S. Jae-Jones
Alvilági dal
Menő Könyvek, 2017

Újabb Szépség és a Szörnyetegbe ágyazott történetet ajánlunk mára. Míg a korábban bemutatott, „Északfi” inkább csak hasonló hangulatú volt, addig ez a könyv azt mutatja be, milyen lenne, ha a sokak által betéve tudott történet olvasói felnőtté válva keresnének valamit, ami gyermekkoruk kedvenc történetére emlékezteti őket. De csak emlékezteti, mert ez a könyv sokkal több a Disney meséknél.
A történet színtere a 19. századi Bavaria. Elizabeth, vagy Liesl, a helyi fogadós legidősebb gyermeke tehetséges zenész, de a családban a húgáé a szépség, aki épp férjhez menni készül (méghozzá ahhoz, akibe Liesl is szerelmes), a bátyjáé pedig a tehetség, aki pedig híres hegedűsnek tanul. Apja ezért Liesltől várja, hogy, mint egyedüli nő a házban, segítsen neki a fogadó működtetésében, pedig a lány szívesebben töltené az időt komponálással. A háztartásban ott él még a babonás nagymama, aki a Goblin-király rémtetteivel ijesztgette gyerekkorukban a testvéreket. A történetek hatása alatt felnövő Elizabeth-ben egyre gyakrabban felrémlenek a gyerekkorában hallott mesék, és ahogy az Alvilág és az emberek világa közötti lepel vékonyodni kezd a Goblin király eljön és elrabolja Liesl húgát.
Bár a lány és a király között kialakuló románc fontos szerepet játszik a történet alakulásában, a lényeg mégis az, ahogy Elizabeth végre megtalálja önmagát.

 

Trish Cook
Éjjeli napfény
Maxim Könyvkiadó Kft., 2018

Katie ritka genetikai betegségben szenved. A tizenhét éves lány, akit nem sokkal édesanyja halála után diagnosztizálnak, XP-ben, vagyis xeroderma pignetosumban, azaz az úgynevezett holdfény betegségben szenved. Ez azt jelenti, hogy már minimális mennyiségű napfény is halálosan veszélyes a számára. Ezért a lány az életét napnyugta után éli, mint egy vámpír. Egy este, nagyobb közönségre vágyva, mint amit a családi ház adhat, kimegy a helyi buszpályaudvarra, ahol az ott megforduló utasokat szórakoztatja gitárjátékával. Itt találkozik személyesen is Charlie-val, aki az iskola sztár atlétája és akibe a lány régóta titokban szerelmes. Katie eddig igencsak korlátozott élete a fiúnak köszönhetően váratlanul megnyílik, de a lány mégsem mer a betegségéről beszélni a fiúnak, aki kezdi gyanúsnak találni, hogy csak éjszaka találkoznak. Mire a lány összeszedi a bátorságát, hogy beavassa a Charlie-t a titokba, a dolgok hirtelen megváltoznak.
A könyvből nagy sikerű film is készült, Bella Thorne és Patrick Schwarzeneggerrel a főszerepben.

 

Catherine Rider
Csók New Yorkban
Menő Könyvek, 2017

A romantikus történetek kedvelőiről sem felejtkeztünk el, ebben a könyvben megtalálható minden, ami egy esős estén elfeledteti velünk az ablaküveget ütemesen püfölő esőcseppeket.
Charlotte épp hazaindulna Londonba, de egy hóvihar miatt kénytelen a repülőtéren vesztegelni, pedig nem régen szakított a barátjával és még azt sem heverte ki, így türelme fogyóban van. Hogy eltöltse valamivel az időt, megveszi a „Tedd túl magad az exeden 10 egyszerű lépésben!” c. könyvet a reptéri olcsó könyveket is áruló üzletben. Anthony, akit a barátnője éppen most, a reptéren dobott, azután, hogy a fiú kijött elé, belefut a könyvet böngésző lányba és szóba elegyednek. Együtt elhatározzák, hogy sebeik nyalogatása helyett inkább körbeutazzák a várost a könyvben megadott lépéseket követve.
Az út természetesen nem csak a szakításokon segíti túljutni őket, hanem kezdődő románcukat is végigkíséri, ami nem meglepő, de hát pont ezért szeretjük az ilyen könyveket olvasni, nem igaz?
A könyvet 14 éves kortól ajánljuk.

 

Katherine Addison
A koboldcsászár
Gabo Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft., 2016

A koboldcsászár azonos nevet viselő sorozatának első kötetét ajánljuk most a fantasy kedvelő Olvasóinknak. A steampunk elemekkel fűszerezett történet középpontjában Maia áll, a tizennyolc éves fél-goblin, akit császár apja és bátyja is megvetéssel kezel. A világtól elzárva, rettenetes körülmények között tengeti napjait, miután vérszomjas unokatestvére, Setheris száműzi az udvarból. Egy nap azonban hírnök érkezik és vele a hír, hogy apját és bátyját légi baleset érte, ő pedig a trón várományosává lépett elő. A meglepett és felkészületlen Maia csak gyors eszével, empátiájával és természetes szerénységével felvértezve vág neki a próbatételeknek, amik közül az első, hogy megakadályozza a főkancellár magát koronáztassa meg helyette. Maia egyedül, barátok nélkül lát neki az uralkodásnak, de azzal, hogy a szolgákat emberszámba veszi, a nőket egyenlőként kezeli sok támogatóra tesz szert és még barátai is lesznek, a hírnök és testőrei személyében. De újfajta uralkodási módszere nem csak támogatókat hoz, hanem a régi konzervatívabb rendszer visszaállítását követelő ellenségeket is. Maiának köztük kell megtalálnia az utat, úgy, hogy arra is fényt derít, az apját ért baleset nem is baleset volt, az ő élete pedig nincs biztonságban.

Neal Shusterman
Az óceán mélyén
Tilos az Á Könyvek, 2017

Caden Bosh egy hajón van, ami az óceán legmélyebb pontja felé tart, a Mariana-árok Challenger-mélységéhez.
Caden Bosh kitűnő tanuló, akinek a barátai kezdik észrevenni, hogy valami nincs rendben vele.
Caden Bosh-t kinevezik, hogy a hajó bentlakó művésze legyen, akinek a dolga, hogy képekkel dokumentálja az utat.
Caden Bosh úgy tesz, mintha belépne az iskolai futócsapatba, csak azért, hogy aztán órákon keresztül sétáljon, miközben elmerül a gondolataiban.
Caden Bosh őrlődik a kapitányhoz érzett hűsége és a lázadás csábítása között.
Caden Bosh szét van szakadva.

A könyv magával ragadó történet a mentális betegséggel élők és családjuk, barátaik hétköznapjairól, mély nyomot hagyva az olvasóban. Nem csak fiataloknak ajánljuk!

Meg Rosoff
Sorsbújócska
Európa Könyvkiadó Kft., 2014

Egy nap a még totyogós Charlie szórakozást keresve bemászik tinédzser bátyja szobájába, ahol egy éppen arra repülő fekete rigót látva úgy dönt ő is kipróbálja a repülést. David az utolsó pillanatban szedi le az ablakpárkányról a kisöccsét és ettől a pillanattól kezdve meg van győződve arról, hogy minden lehetséges. Ebben az esetben minden rossz. Az élmény meggyőzi arról, hogy mindent a Sors irányít, aki rá is szemet vetett és alig várja, hogy elintézze. Hogy átverje ezt a megfoghatatlan erőt először is nevet változtat, mert a Justin elég „biztonságos, hűvösen ironikus, izmos és intelligens” ahhoz, hogy a Sors nem próbáljon meg packázni vele. Az új névhez természetesen új ruhák, új viselkedés is tartozik, amit új szerelem és váratlan hírnév követ. Justin azonban nem találja meg a békét sem Agnes karjai között, sem a róla szóló újságcikk hasábjain, amivel korának egyik jelképévé válik, hanem egyre mélyebbre zuhan a valóság, a lehetséges és az elkerülhetetlen között, ami talán nem is létezik máshol, mint az ő fejében.
Meg Rosoff jól mutatja be a mai fiatalok életét befolyásoló erőket, de nem általánosít. A könyvben megjelenő többi szereplő között például ott van Peter is, aki nyugodt, összeszedett, érdeklődő és szerény. Aki teljesen máshogy áll hozzá a Justin által feltett kérdések megválaszolásának.

 

Lendvai Szilvia
Dundamesék - Tél
Álomgyár Kiadó, 2017

Bár lassan itt a nyár, ez nem jelenti, hogy nem olvashatnánk a hidegebb idővel kapcsolatos könyveket. A nagy melegben kifejezetten jó lesz majd a hóra és a jégcsapokra gondolni! A nagy sikerű Dundamesék sorozat első kötetében a tél örömeit ismeri meg Dunda, a kis óvodás és szülei. Anya megmutatja a hópelyhek varázslatát a kicsinek, hiszen nincsen kettő egyforma, majd együtt készülődnek a téli ünnepekre, ellenőrzik a karácsonyfa izzókat, hóangyalt készítenek és mézeskalácsot sütnek. A könyvbeli kedves történetek mellett nyolc oldalnyi színező is helyet kapott, amit kifénymásolva együtt színezhetnek a szülők a gyerekekkel.

 

Hermann Mónika
Lucifer reggeli készülődése
Angry Cat Kiadó, 2015

A cicákat ha nem is mindenki, de sokan szeretik. A könyvben megjelenő Lucifer pedig a nevéhez híven pajkos kis macska, aki szeretne segíteni a kicsiknek abban, hogyan is készülődjenek reggelente az óvodába való elinduláshoz. Bár most még senki nem jár óvodába, a könyv biztosan hasznos lesz nemsokára. A kötetben játékos mondókákat és vidám történeteket találunk, amiktől a reggeli elindulás kicsit nyugodtabb lehet. Könnyítsük meg a kézmosást, öltözködést, a cipőfűző bekötését és a szalvétahasználatot is Luciferrel!
Három éves kortól ajánljuk.

 

Edith Pattou
Északfi
Ciceró Könyvstúdió Kft., 2016

Rose, semmit sem sejtve azok sorsáról, akik észak felé fordulva jönnek a világra, éli az életét babonás édesanyjával, apjával és nővérével egy havas kis városban. A babona szerint ugyanis akik így látják meg a napvilágot, azokra magányos, jeges halál vár. Azonban az ilyen titkok nem maradhatnak örökre titokban, és nem sokkal azután, hogy Rose megismeri a sorsot, ami elvileg vár rá, felbukkan egy jegesmedve és magával hívja a lányt, aki a titok ellenére (vagy éppen azért) útra kel a hozzájuk ellátogató titokzatos látogatóval. A jegesmedve meghívja a lányt, hogy éljen vele együtt egy évet a kastélyában, cserébe a lény segíti a rossz termést követő évben nehezen élő családot, a lány pedig elfogadja az ajánlatot. Rose kalandra kész személyisége sokat segít a kíváncsi lánynak a kastélyban töltendő év alatt, sokszor keveredik bajba, de a történet végén a medvét sújtó átokról is lerántja a leplet.

Szépség és a szörnyeteg rajongóknak kifejezetten ajánljuk!

 

Christopher Paolini
A villa, a boszorkány és a sárkány
Európa Könyvkiadó Kft., 2019

Eragon rajongók figyelem! Az örökség-ciklus világába térhetünk vissza ezzel a könyvvel, amely rövid novellákat tartalmaz Alagaësia mesés világából. A könyvbeli történetek cselekménye röviddel az Örökség után játszódik és nem más a mesélőjük, mint Eragon sárkánya, Saphira. Az ő szemén keresztül pillanthatunk bele a legendás történetek otthonául szolgáló világban történtekbe.  A kötetben rajta kívül felbukkan még Angela, a füvesasszony is, akinek történetét nem más, mint a karakter megihletője Angela Paolini írta.
Akiknek már nagyon hiányzott Alagaësia és a sárkányok, kellemes kis rövid kirándulást tehet ezzel a könyvvel Christoper Paolini varázslatos világában. Azok, akik viszont még nem olvasták az eredeti könyveket, ajánlott azok kézbevételével kezdeni. Ígérjük, hogy nem fogják megbánni!

 

Darren Shan
Gyilkos születik
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Zrt., 2014

A könyv, mely az új sorozat „Larten Crepsley regényes története” első része, a nagy sikerű „Darren Shan regényes története” c. sorozatból megismert Larten Crepsley vámpírrá válásának történetét mutatja be. Larten itt még csak egy szegény család alig tíz éves gyermeke, aki a 18. században rettenetesen nehéz körülmények között dolgozik napi tizennyolc órát egy selyemgyárban. Egy nap a munkavezetője, akinek a rendszeres verés jelenti a munkások felügyeletét, a szeme láttára megöli Larten unokatestvérét, amitől a fiúban elpattan valami és leszúrja a kegyetlen munkafelügyelőt. Ettől kezdve azonban Lartennek menekülnie kell és a temetőben bujkáló kétségbeesett fiúnak a titokzatos Seba Nile olyan ajánlattal áll elő, amit nem tud elutasítani. Azt, hogy álljon be az öreg vámpírhoz asszintensnek, amiért jutalmul egy nap maga is vámpírrá válhat.
Azoknak, akik eddig nem merültek el Darren Shan horrorisztikusan-misztikus világában, ajánljuk az eredeti sorozat elolvasását először, amit szintén megtalálhatnak a könyvtárban!

 

Ruth Olshan
Minden ami szép
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Zrt., 2017

Tammie nem mer forró vízzel zuhanyozni, de imádja a pisztáciafagyit, a sírfeliratokat, csak ritkán megy buli közelébe (ahol a drogokat és a szexet kerüli, mint a leprát). Ezeket a dolgokat nem azért csinálja, mert ő akar a legjobban viselkedő tinédzser lenni a világon. A sírfeliratok buzgó tanulmányozásával ez amúgy sem menne neki. Nem, Tammie-nek vérrög van az agyában, ami bármikor megölheti őt. Emiatt a lány nem a szerelmet keresi (bár az rátalál), hanem a tökéletes feliratot a saját sírjára (ezzel viszont gondban van).
Akik szeretik John Greent, azoknak ez a könyv is tetszeni fog, de az olvasáshoz megfelelő mennyiségű zsebkendő előkészítését javasoljuk! 

 

L. Molnár Edit
A sárga kanapé
Pongrác Kiadó, 2014

Fél év történéseit felölelő naplót vehetünk kezünkbe, ha kikölcsönözzük a könyvtárból L. Molnár Edit „A sárga kanapé” c. könyvét. A naplót Kisó, a majdnem tizenhat éves lány írja, akit a randizás, a szerelem egészen addig nem érdekli, amíg a szomszédba nem költözik egy új család, aminek egy testvérpár is a része. Kisó azonnal szerelmes lesz a zöld szemű Kristófba, de ahogy ez ilyenkor lenni szokott, semmi nem marad úgy, ahogy elsőre kialakul.
A könyv a Szent Johanna Gimi rajongóknak ajánlott, bár attól jelentősen különbözik!
Egy kis figyelmeztetés. A könyvben a nevek előtt névelő szerepel, ez a stílushoz hozzá tartozik, de van, akinek esetleg furcsa lehet elsőre.

 

Miklya Luzsányi Mónika
Titkoskönyv
Parakletos Könyvesház, 2016

A könyv nem csak tinédzsereknek szól, hanem segítséget jelenthet a szülőknek és pedagógusoknak is. Az írónő, aki öt gyermek édesanyja, nem csak szakmai háttérrel rendelkezik a téma komoly feltárásához, de első kézbeli tapasztalattal is. Ennek ellenére a könyv a fiataloknak szól, az őket érintő témák (szerelem, önbecsülés, kapcsolat a kortársakkal, szülőkkel és tanárokkal) olyan formában kerülnek taglalásra, ami nem lekezelő, nem a mindentudó felnőtt szavait olvashatják. De a segítség az ebben a korban még olyan zavarosnak tűnő világ megfejtéséhez érződik a lapokra vetett szavakban.
A történet egy keresztyén családban játszódik, ahol három tizenéves éli hétköznapjait. Gica, Gabó és Franci egymással, szüleikkel, szerelmeikkel való kapcsolata modellértékű, és nem veszítette el érvényét a könyv első kiadása óta sem.

 

 

Kai Meyer
A betű mágusa
Maxim Könyvkiadó, 2017

Kai Meyer Németország egyik legnépszerűbb tudományos-fantasztikus írója. Könyveit világszerte több nyelvre is lefordították, ha valaki szeretné még kínaiul is olvashat a betűmágiáról. Természetesen mi a magyar kiadást szeretnénk most Olvasóink figyelmébe ajánlani. Főszereplőnk Furia Faerfax, egy nála kétszáz évvel korábban élt fiúval kezd el levelezni, egy könyv lapjain keresztül. A lány azonban nem csak emiatt különleges, családja a könyvmágusok közötti véres leszámolások túlélője, ami kénytelen a könyvek világát irányító Akadémia elől bujkálni. Egy tragédiát követően Furia kénytelen Libropolis-ba utazni, hogy elrabolt öccsének megtalálásához segítséget kérjen, útközben találkozik erejüket a könyvekből merítő mágusokkal és könyvönkivüliekkel is, aki a mágia gyakorlása közben kiestek a könyvekből és emberekké váltak, de segítségére lesznek a lázadók is, akinek elege van a diktátorrá vált mágusokból.
A könyv a Varázskönyv-trilógia első kötete.

 

Mészöly Ágnes
Szabadlábon
Tilos az Á Könyvek, 2016

A tizenhat éves Dani ugyan úgy küzd a tinédzser kor nehézségeivel, mint minden kortársa, de neki akad még egy nehezítő körülmény az életében. Bár bottal tud járni, de csak lassan és el is fárad tőle, ezért leginkább kerekesszékkel közlekedik. A Pető Intézetből kikerülve most egy „normális” gimibe jár, de Dani nem „normális”, sokkal több annál. A gitározni tudó fiú egy nagy veszekedést követően fogja magát és anyja hitelkártyájával felszerelkezve elindul, hogy bejárja Európát, útja közben pedig találkozik sok, hozzá hasonló különc alakkal, akik közül lesznek, akik segíteni akarnak abban, hogy tovább folytassa az útját és lesznek, akik nem is értik miért indult el.

 

Estelle Maskame
Ne is említsd (Tyler története)
Gabo Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft., 2019

A könyv a DIMILY-trilógia (Did I Mention I Love You? vagyis Említettem már, hogy szeretlek? trilógia) kiegészítő kötete. Az eredeti első kötetet, aminek főszereplője Eden, írta újra Estelle Maskame Tyler, a legidősebb mostohatestvér szemszögéből. Amikor a tizenhat éves Eden váratlanul megérkezik rég nem látott apjának kaliforniai nyaralójába, még nem tudja, hogy viszonya az új családjával meglehetősen viharos lesz. Most Tyler szemén keresztül kapunk bepillantást a bulizással teli nyári esték történetébe. A fiú, aki a társaság központja, akié a legjobb kocsi, a legszebb lány, valójában ugyan annyira elveszett, mint mindenki más, csak jobban tudja titkolni ezt. Egészen addig, míg be nem sétál az életébe Eden, a mostohatestvére, aki a felszínen az éles ellentéte és akibe tudja, hogy nem szabadna beleszeretnie, mégsem képes ellenállni neki.
Az eredeti trilógia ismerete nem szükséges ahhoz, hogy élvezzük ezt a könyvet, de aki olvasta, annak érdekes lesz Edent kívülről látni, és a történet tartogat meglepetéseket még úgy is, ha tudjuk mi fog történni.

 

 

Maksai Kinga
Mia & Maja
Cerkabella Könyvek Kft., 2018

Kertész Erzsi ajánlásával érkezik következő könyvajánlónk. Történetünk központjában egy tizenéves lány és egy idősödő, magányos nő barátsága áll. Elsőre talán megkérdőjelezhetőnek tűnik, hogy kialakulhat-e igazi kapcsolódás két korban ennyire távol álló ember között, de a válasz nem meglepő módon igen. Ahogy a cselekmény halad előre, lassan felfedezzük Majában Miát, Miában pedig Maját. Mia, aki édesapjával és testvérével, Misivel él Budapesten, éppen most kezdi a középiskolát. Maja, aki éppen hetvenéves, kutyájával Tomhankszel él. Egy nap, a közeli parkban épp kutyasétáltatás közben találkoznak és lesznek szép lassan barátok. A könyv végére sok mindent megtudunk a két szereplő életéről, azoknak összes kihívásával és sikerével együtt, és azt is meglátjuk, mit is tud adni egymásnak egy az életét éppen élni kezdő és egy, az életét már jóval tudatosban megélő ember.
A könyvet 12 éves kortól felfelé mindenkinek ajánljuk!

 

Emery Lord
Minden velünk kezdődött
Menő Könyvek, 2019

Főszereplőnk, Paige élete, történetünk kezdete előtt tragikus irányt vett, amikor autóbalesetben elvesztette az első barátját. Most, egy évvel később, a lány végre készen áll, hogy újra visszatérjen az iskolába, az emberek közé, hogy esélyt adjon az életnek. Tervet készít, olyat, amivel mindenkit meg tud győzni, hogy teljesen rendben van, és neki is lát annak megvalósításnak. Az első lépés, rávenni Ryan Chase-t, akibe régen bele volt zúgva, hogy randizzon vele. Második lépés, belépni egy szakkörbe, ami szintén azt sugallja majd, hogy ő is csak egy átlagos tinédzser. Természetesen semmi nem alakul a tervei szerint, Max, a kedves, furcsa de érdekes srác, aki Ryan unokatestvére is egyben, keresztülhúzza a számításait, amikor meghívja őt, hogy csatlakozzon a kvízkupa-csapatba. Vajon képes lesz Paige megnyílni és elfogadni azt az életet, amit csak kitalált magának?

 

Eric Lindstrom
Nem a szemeddel látsz
Tilos az Á Könyvek, 2017

Parker egy igazi, átlagos gimnazista lány. Az iskolában jól teljesít, remek barátai vannak és néha beleszeret valakibe. Az egyetlen, ami mássá teszi, az az, hogy vak. Parker utálja, hogy ettől „más” lesz, hogy emiatt az emberek máshogy bánnak vele, hogy félnek attól képes-e valamit megtenni, pedig a lány szeretne segíteni nekik. Félnek attól, hogy „mi lesz ha”, annak ellenére, hogy Parker megtanulta, mit és hogyan kell csinálnia, akkor is, ha nem lát. Különösen igaz ez a futásra, ami közben Parker nem szereti, ha mások látják, mert hiába ő is csak egy a sok futó közül, van abban valami furcsa, hogy egy vak lány fut. Aztán ott van a volt barátja is, Scott, aki mielőtt egykor elköltözött a városból elkövetett valami szörnyűséget ellene. De ahogy az az életben sokszor előfordul, itt is minden más, mint aminek látszik vagy érződik. A könyv egy normális, hétköznapi lány normális, hétköznapi története, a szó legjobb értelmében.

Laboda Kornél
mátéPONTtindul
Tilos az Á Könyvek, 2015

A kamaszregény ajánlóink sorában a következőt Ladoda Kornél, aki egyébként színházi rendező és dramaturg, írta. Főszereplője Máté, tizenhét éves, nyakában a korral járó összes problémával. Se a külseje, se a belseje nem kiforrott még, nem csak önmagát keresi, de Keszthelyt, a szerelmet és az élet értelmét is. A történet elején még botladozva indul útnak, de aztán felpörögnek az események, egy átmulatott éjszaka utáni reggel az addig ismeretlen nagybátyja lakásában ébred, egyedül. Azt sem tudjuk biztosan, hogy Simon, a nagybácsi, tényleg létezik, vagy csak őrült, a történet végére pedig már Mátéban is kételkedünk. De pont emiatt, vagy ennek ellenére lesz a regény olvashatóan érdekes, a kérdésekre a válaszokat pedig magától Mátétól kell megszereznünk.

 

Kemény Zsófi
Én még sosem
Tilos az Á Könyvek, 2015

Kamaszoknak szól mai második könyvajánlónk. A tizenöt éves kortól ajánlott könyvnek nem csak egy, de rögtön három főszereplője is van. Toma, aki korát meghaladóan szemléli a világot, miközben önmarcangolásból kitűnőre vizsgázna, Ágó, akinek eddig soha nem volt gondja a kommunikációval és Eszter, aki talán túl félénk, de túlságosan kíváncsi és semmiképpen sem kész arra, ami történni fog. A jó pár hónapot felölelő történetet nem csak, hogy hárman mesélik el, de ezt kiemelendő a könyv lapjain külön betűtípust is kaptak a szereplők. A könyv a tipikus kamaszkori problémákat tárgyalja, amit mindenki egyedinek és megoldhatatlannak érez amikor átmegy rajtuk. De a mindennapi gondok mellé betársul egy igencsak felnőtt helyzet, ami miatt a két fiú kénytelen felelősséget vállalni egy állapotos lány gondoskodásért. A helyzetet természetesen csak nehezíti a Toma és Eszter között kibontakozásnak induló kapcsolat is.

 

Kate Scott
Óriás
Pozsonyi Pagony Kft., 2018

Anzo, akinek a neve óriást jelent, egyáltalán nem érzi magát óriásinak. Körülötte mindenki magasabb és hangosabb, így nem biztos benne mit is tehetne, hogy rá is odafigyeljenek végre azok, akiket szeretne, hogy odafigyeljenek, és meg se lássák azok, akik szeme elől el szeretne tűnni. Legjobb barátjával Elsie-vel, aki persze magasabb nála, elhatározzák, hogy megoldást találnak Anzo legnagyobb problémájára, kitalálják, hogyan is tudna kitűnni a tömegből. A történet végére Anzo megtalálja azt, amit szeret csinálni, a képregényrajzolást, és ezzel végre eléri, hogy az új éttermük beindításával elfoglalt szülei is észrevegyék, hogy a fiúk tehetséges, az örökké őt piszkáló osztálytársai pedig végre leszállnak róla. Nem utolsó sorban pedig még néhány centit is nő.
Kilenc éves kortól ajánljuk ezt a kedves történetet.

 

Victoria Avegard
A király ketrece
Gabo Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft., 2017

„Vörös királynő” c. sorozat harmadik részéről nehéz úgy beszélni, hogy ne árulnánk el mi történt az előző két kötetben, ezért csak az olvasson tovább, aki nem bánja, ha kicsit megismerkedik főszereplőnk Mare Borrow történetével. Míg a disztópikus science-fiction regény első két kötetének elmesélője kizárólagosan Mare, addig itt már bővül a mesélők köre. Mare mellé becsatlakozik az előző könyvekből már megismert Cameron és Evangeline is, ennek a hármas nézőpontnak köszönhetően pedig mélyebb rétegeibe láthatunk bele a történéseknek. Mare fogságba esik, a villáma nélkül pedig tehetetlen rabként kell tűrnie Maven Calore szeszélyeit, aki immár királyként folytatja halott anyja cselszövéseit. Eközben az újvérűek és a Vörösök ismét háborúra készülődnek, Cal, a száműzött herceg pedig nem csak a trón, de Mare szívének meghódítását is a fejébe veszi. A kialakult helyzet nem sokáig maradhat fent, a szövetségeseket próba elé állítja az élet, vajon elég erősek a kötelékek, amik összefűzik a politikai harcoktól sem mentes játszmák szereplőit?

 

 

Holly Webb
Visszatérés a titkos kertbe
Manó Könyvek, 2018

Újabb könyv, aminek a története az 1930-as években játszódik. A háború elől egy csapatnyi gyerekeket vidékre menekítenek, akiknek a megszokott, nagyvárosi élet után a csendesebb vidéki atmoszféra nem könnyen megszokható. Főszereplőnknek, Emmie-nek, nagyon hiányzik az otthon hagyott macskája, de szerencsére a vidéki kúria épülete megannyi felfedezni valót rejt magában, így a kislány hamarosan megvigasztalódik. Talál egy naplót, amit valamikor egy Mary nevű lány vezetett, rájön arra is, hogy melyik kisfiú sírása veri fel az éjszakai csendet, de a legfontosabb felfedezése az épület mögött elterülő titkos kert maga. Emmie magányos élete fokozatosan alakul át a kertben dolgozó, az előző háborút megjárt állatbűvölő kertésszel, aki miatt még az éjszaka sokat síró, nappal kibírhatatlan Jack is elviselhetőbb lesz.
A könyv Frances Hodgson Burnett „A titkos kert” c. szereplőinek életét gondolja tovább, de csak annyit árul el, amennyi ehhez a történethez szükséges. A rózsaszín borító ne tévesszen meg senkit, a történetet egyaránt ajánlhatjuk fiúknak és lányoknak is!

 

 

Kertész Erzsi
Állati vállalat
Cerkabella Könyvek Kft., 2019

A Kertész Erzsitől megszokott nyelvi játékokkal, tréfákkal tűzdelt stílusban érkezik az „Állat KávéZoo” c. könyvből már megismert Antika és Lopez, akik úgy döntenek a dzsungel egyik otthonosabb részén igazi Paradicsomot rendeznek be. De vajon kinek mit is jelent a Paradicsom? A Tomáto mindenkinek kicsit másról szól, de egyformán nyitva tartja kapuit a szaunázni, wellnessezni vagy naplementét nézni vágyóknak, mert a lényeg egy és ugyan az. Megtalálni a boldogságot!
Szeretettel vár mindenkit a Nagy Közös Boldogság szigete!

 

Finy Petra
Úszósuli – A nagy álom
Cerkabella Könyvek Kft., 2016

A sportok kedvelőinek ajánlhatjuk ezt a könyvek, mely kedves, humoros stílusban ad számot az iskolai úszóversenyek világáról. Ebben a közegben nem lehet csak úgy lébecolni, itt mindenki ismer mindenkit, ezért mindenkinek a magánélete (a gondok és az örömök egyaránt), hatással van a többiek úszóteljesítményére. A történet helyszíne egy úszótábor, ahol három lány és négy fiú próbál meg felkészülni a következő versenyre, két szigorú edző segítségével. A könyv végére nem csak arra kapunk választ, hogy Patak vajon megnyeri-e az Országos Bajnokságot, de arra is, amit talán még fontosabb. Vajon Laca viszontszereti-e majd a lányt?
A könyvet nem csak úszni szerető gyerekeknek, de a szüleiknek is ajánljuk, mert sok olyan pillanatot elevenít fel, amelyben magukra ismerhetnek!

 

 

Noel Streatfeild
Balettcipők
Manó Könyvek, 2019

Anglia királynője 1983-ban a Brit Birodalmi Rend fokozatát adományozta Noel Streatfeildnek, akinek a legismertebb regénye a „Balettcipők”. A történetet sokan tartják „alapnak”, ha olyan könyvekről van szó, amit fiatal lányoknak olvasnia kellene. Főszereplőink életét egészen kisgyermekkoruktól addig követhetjük szemmel, míg kirepülnek a fészekből. Az életük nem indul zökkenőmentesen, a három Fossil lány titokzatos módon kerül Sylvia és Nannie küszöbére, akik vállalják a lányok felnevelését. A testvérek erős karakterek, de nem hibátlanok, és pont ezek a hibáik azok, amik miatt szerethetőek, amik miatt olyan könnyű azonosulni velük, hogy a történet végére úgy érezzük családtaggá váltak. A balettiskolában eltöltött idejük legalább annyira csodálatos és nehézségekkel teli, mint az otthoni. A könyv nem zárkózik el a nehezebb, komolyabb témák érintésétől sem, de emiatt lesz igazi, olyan könyv, amit az ember élete során többször is elolvas majd, mert mindig meg fogja tudni szólítani, mindig tud majd újat adni.

 

Victoria Eveleigh
A bátorság bajnoka
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Zrt., 2019

Mai első könyvajánlónk ismét egy lovastörténet, de tudjuk mennyire népszerűek a lovak a fiatalabb olvasóink körében, ezért szerettük volna felhívni erre a sorozatra is a figyelmet. A „Pónibarátság” c. sorozat, melynek „A bátorság bajnoka” a második kötete, Katy és pónija, Karamella barátságát mutatja be. Az első részben megismerhettük, hogyan talált rá a kislány a születésnapján a különleges körülmények között született exmoor pónira és hogyan lettek barátok, pedig egy póni tartása nem olyan egyszerű dolog. Ebben a könyvben ismét nehézségeket állít a páros elé az élet, de ketten együtt összefogva le tudják győzni az akadályokat. Vagy átugrani, Karamella ugyanis egyre jobban halad a tanulással, így Katy már azt is elhatározza, hogy benevezi egy versenyre. De az életben nem a győzelem a legfontosabb, erre a kislány és pónija is hamar rájön.
A könyvet és a sorozatot is kilenc éves kortól ajánljuk.

 

Mathilde Bonetti
Maki szökésben
Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2011

A „Martina naplója” c. sorozat, mely igaz történeten alapul, Martina kalandjait tárja az olvasók elé. A kislány valahogy mindig olyan állatok mellett találja magát, amiknek szüksége van a segítségére. A második részben, ahogy azt a cím is elárulja, a kislány ezúttal egy narancssárga szemű majmocskával, egy lemúrral barátkozik össze. A könyv a kalandregények világába vezeti be az olvasót, hiszen tele van izgalmakkal és váratlan fordulatokkal!
Ha szereted Tea Stilton könyveit, mindenképpen ajánljuk ezt a sorozatot is!

 

Czernák Eszter
Sárkányovi
Pozsonyi Pagony Kft., 2019

Mesekönyv sorozatokból sok van, de olyanok, amikben sárkányok járnak oviba elég kevés. Zoé, a háromfejű sárkánygyerek történetén keresztül bevezethetjük az ovi előtt álló gyerekeket abba, hogy mi vár majd rájuk, amikor először mennek a többiekkel együtt óvodába. Zoé is tart egy kicsit attól, hogy vajon mi fogadja majd a Szivárvány Óvodában, az a sok új csoporttárs, szokatlan ízek, sok pakolás, nem is beszélve arról, hogy előre unja már a délutáni alvásokat! De a kis sárkány és új barátai a tündérek, trollok és jetik hamar rájönnek, hogy együtt játszani és oviba járni igazából jó móka!
A könyvet három éves kortól ajánljuk.

 

Marissa Meyer
Cinder
Könymolyképző Kiadó Kft., 2018

A Holdbéli krónikák c. sorozat első kötete nem mindennapi változata a klasszikus Hamupipőke történetnek. Ki gondolta volna, hogy a futurisztikus helyszín, egy kiborg főhősnő és annak pimasz android haverja csak jobbá teheti a jól ismert mesét? Pedig így van! A negyedik világháborút követően az élet alaposan megváltozott a Földön. Főhősünk Cinder Új Pekingben éli mindennapjait, legfőbb gondja pedig az, hogy úgy végezze műszerészi munkáját, hogy közben elkerüli a mostohaanyját, aki csupán azért gyűlöli mert a sokak által technológiai tévedésnek tartott kiborgok közé tartozik. Egy nap azonban feltűnik Kai herceg, akinek szüksége van Cinder segítségére az androidjának megszereléséhez. Nem sokkal ezután Cinder testvérei a pestis fenyegető közelségébe kerülnek őt pedig mindenféle teszteknek vetik alá. A történet a már ismert elemekkel dolgozik, de az írónő egyedi hozzáállása a történethez szórakoztató és fordulatos kalandokat ígér!

 

Fiala Borcsa
Bűntény a Dunán
Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft., 2019

Ismét magyar írónőtől választottunk könyvet, és ismét a fiatalabb korosztály számára. Fiala Borcsának ez már a negyedik könyve, korábbi regényei is nagy népszerűségnek örvendenek az olyan könyvekkel foglalkozó közösségi oldalakon, mint például a moly.hu.
Ebben a könyvben a Kecskés-sziget kalandos világába utazhatunk el, de nem repülőszőnyegen, hanem annál hétköznapibb, de a képzeletnek ugyan úgy szárnyakat adó csónakon. Bona Peti, aki fantasztikus álomfejtő képességgel rendelkezik, a Veréb ikrekkel és Mirivel együtt indul a szigetet belengő feszültség forrásának felderítésére, amit nem csak a nádi billegők eltűnése, vagy a partra sodort különleges bőr kulcstartó jelez, hanem azok a furcsa nyomok is az iszapban..
Ennek az ifjúsági kalandregénynek központi eleme a csapatmunka, ami a mostani időkben is nagyon fontos.
Jó szórakozást és kalandos nyomozást kívánunk!

 

Holly Webb
A csodaparipa; A lagúna titka
Manó Könyvek, 2015, 2018

Holly Webb könyvei nagy kedvencnek számítanak a Gyerekkönyvtár olvasói között. Szinte nem is akad olyan apróság, akinek ne olvasták volna a „Cica a hóban”, a „Bukfenc bajba jut” vagy a „Pille új otthonra lel” c. könyveket. Ebben a sorozatban, mely a Varázslatos Velence címet viseli, az írónő a kicsit idősebbeket szerette volna megszólítani. A nyolc éves kortól ajánlott első könyv, „A csodaparipa” főszereplője Olivia, Velence hercegnője. A vízzel körülvett várost fenyegető veszélyt csak varázserejét használva háríthatja el, és csak akkor, ha talál valakit, aki segíteni tud neki ebben. A hercegnő soha nem gondolta volna, hogy a megoldás pont annak a víznek a mélyén lakozik, amely elárasztással fenyegeti szeretett városát. Így azonban Olivia és Lucian, a csodaparipa együtt vágnak neki, hogy elhárítsák a veszélyt, miközben jó barátokká is válnak.
A sorozat második részében, „A lagúna titkában” megismerkedhetünk Miával, Olivia unokatestvérével, aki annak ellenére nem hisz a varázslatban, hogy szemtanúja volt a várost ért korábbi fenyegetésnek és Olivia csodálatos varázserejének is. Azonban amikor Velencében az élet ismét felbolydul, csak ő, és Ara, a sellő tehetnek a barbár támadás ellen. De vajon elég lesz-e új barátságuk és a közös varázslat, hogy sikert arassanak? A könyvből kiderül!

 

Libba Bay
The Diviners - A látók (A látók 1.)
Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2014

Az 1926-ban játszódó sorozat első kötetében megismerkedhetünk a tizenhét éves Evie O’Niell-el, aki hirtelen a pezsgő New Yorkban találja magát, unalmas vidéki szülővárosát nem önként hátrahagyva. Nagybátyához költözik be, aki nem hétköznapi munkával rendelkezik. Az okkulttudományok vizsgálatával tölti az idejét, mint múzeumi kurátor. Ez még nem is lenne nagy baj, de Elvienek van egy titka. Méghozzá az, hogy természetfeletti képességgel rendelkezik. A városban titokzatos halálesetek veszik kezdetüket, és amikor Will bácsi segítségét kérik az ügyek megoldásához, a lány rájön, hogy a képességének hála, segíteni tud a gyilkos személyének felderítésében. A könyvben jól keveredik a misztikum, a mágia és a horror.
A könyvet a kiadó tizenhat éves kortól ajánlja.

 

 

Ellen Potter
Olívia
Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2008

Az Alice Csodaországban hangulatát idéző könyv főszereplője a 12 éves Olívia, aki nagyon sok különböző házban lakott már. Édesapjával, aki házgondnoki állásait cseréli rendszeresen, két év alatt már negyedszer kényszerültek tovább költözni. Nem azért, mert Olívia apukájával valami baj van, ő a legkedvesebb ember egész Amerikában, sőt, talán még Kanadában is, csak kétbalkezessége nem teszi a legideálisabb házgondnokká. A kislány a legújabb, Manhattan-i épületben aztán varázslatos felfedezéseket tesz. A mindenki életébe az orrát beleütő idős nőnek üvegből van az egész lakása, ami kapóra jön, ha az ember meg akarja figyelni a szomszédait. Találkozik egy olyan nővel is, akinek a sálja élő gyíkokból áll és megszökött a kalózoktól. A könyv humoros cselekményében a valóság keveredik a fantázia elemeivel, az Olvasón múlik, hogyan értelmezi a kislány múltjáról és az őt ért veszteségek feldolgozásának próbálkozásairól elejtett megjegyzéseket.
Nyolc éves kortól ajánljuk.

 

Kertész Erzsi
A sárkány nyomában, a pásztói oskolamester háza
Pozsonyi Pagony Kft., 2019

Két szálon és két idősíkon játszódik a könyv cselekménye. Gáspár 1551-ben a Törökvész idején, egy délutánon, iskola után a barátaival lovagosat játszva titkos ajtóra bukkan a pincében, ami mögött meglepve fedez fel egy, az egész falu alatt kanyargó labirintust. Dani 2019-ben a barátság szövevényes útvesztőjében igyekszik eligazodni, mert az új társaság ahová bekerül, nem nézi jó szemmel azt, hogy őt inkább a régészet és talán a történelem érdekli, nem pedig a csínytevések. A két fiú sorsa hirtelen összefonódik, miután Dani egy középkori lovag beszámolóját olvasgatva különös dologra bukkan. A könyvben keveredik a fantázia és a valóság, Kertész Erzsi a magyar történelemnek ezt az eddig rejtett, mégis fontos részletét mutatja be az olvasóknak.
A könyvet már kilenc éves kortól ajánljuk.

 

Vivian French & David Melling
A macerás medve
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Zrt., 2019

A macerás medve a „Lovag leszek” c. sorozat harmadik kötete. Vajvári J. Samunak egyetlen vágya, hogy Igazán Nemes Lovag legyen. A gond csak az, hogy a szülei elutaznak, neki pedig a szomszédos kastélyba kell költöznie, ahol a nagynénje, a bácsikája és az unokatestvére Szilva él. A család először nem bánik túl szívélyesen az apró lovag jelölttel, Griz néni nem a legkedvesebb szülőpótlék, Archie bácsi pedig mintha kissé el lenne varázsolva. De szerencsére az unokatestvére, Szilva hercegnő csak kezdetben fogadja Samut hűvösen, hamarosan már ketten együtt látnak neki a kisfiú által megtalált mágikus papírtekercsen felsorolt hat feladatnak, aminek a teljesítése az ára annak, hogy Samu lovaggá váljon. Ebben a könyvben a páros már a harmadik feladatnak lát neki, vajon sikeresen folytatódik a megkezdett út, vagy a derék kard megtalálása kifog rajtuk?
A könyvet hat éves kortól ajánljuk, tökéletes kezdő kis olvasó jelölteknek!

 

Catherine Doyle
Viharok Őrzője
Pozsonyi Pagony Kft., 2019

A Brit Könyvkereskedők díját 2018-ban elnyert könyv főszereplője Fionn, aki tizenkét évvel ezelőtt egy szörnyű viharban elveszítette édesapját. A fiú azóta retteg a víztől, és hiába vén tengeri matrózok leszármazottja, egy szigeten eltöltendő, kalandokkal kecsegtető nyári vakáció pont nem az, amire vágyik. Ráadásul a nagyapja, akire rábízzák őt és a nővérét szintén olyan idegen neki, mint a hely, ahol annak idején édesapját is elvesztette. De egy régi varázslat felbolygatja a tengert újra és lecsapni készül a vihar újra, ezért Fionnak szembe kell néznie a legnagyobb félelmével, és a családja védelmében fel kell vállalnia a sorsát!

 

Susanne Weber
Palkó és apa (2)
Pozsonyi Pagony Kft., 2017

Palkó és apa rengeteg kalandon mentek át az első könyvben, de visszatérnek, hogy még több szívmelengető történetet osszanak meg velünk. Az aprócska fiú és minden kalandra kapható apukája most mindenféle járművet kipróbál, legyen szó bicikliről, vonatról vagy akár körvasútról! De nem csak igazi közlekedési eszközöket ismerhetünk meg a könyvből, Palkó és apukája azt is elmesélik nekünk, milyen lenne űrhajóval elrepülni a Holdra!
Ez a könyv is húsz rövid, meseszépen illusztrált kedves kis történetet tartalmaz, amit nem csak apukáknak ajánlunk!

 

Bart Moeyaert
Duett hamis hangokra
Tilos az Á Könyvek, 2014

Liselot és Lander, a két egymásba szerető fiatal történetét az író tizenhat évesen írta meg, tehát, ha szabad így mondani, tudja miről beszélt. Az iskola falai között kialakuló szerelem úgy indul, ahogyan minden fiatalkori szerelem. Lassan, óvatosan, az érzések teljes átélésével. De aztán bekövetkezik az első veszekedés, aminek nem biztos, hogy nem szakítás lesz a vége. Felnőtt fejjel talán nehéz komolyan venni a kamaszkor problémáit, vagy akár együtt érezni velük, de ezek a dolgok részei mindannyiunk életének, még ha el is feledkezünk róluk. A könyv pont ezért jó, a fiatalok megértő fülekre találhatnak a két főszereplőben, míg a felnőttebbeknek emlékeztető, hogy a kamaszlélek néha zavaróan érthetetlennek tűnik, de akkor is odafigyelést igényel, mert az ő tapasztalataik is igaziak.

Dániel András
Mit keresett Jakab az ágy alatt?
Pozsonyi Pagony Kft., 2015

Mai második könyvajánlónk a kicsinek, vagyis a szüleiknek szól. Jakab történetét a szerző saját rajzaival díszített könyvben olvashatjuk. A gyerekek által kedvelt böngészőszerű formátum is hozzájárul a könyv sikeréhez a kicsik körében, de nem feledkezhetünk meg Klárikáról, a billenős teherautóról sem, ami a könyvtár saját nagy, narancssárga kukásautójára emlékeztethetik az olvasópalántákat. Jakab pont Klárikával játszik, amikor váratlan dolog történik. A felboruló teherautóból az üveggolyók mind az ágy alá gurulnak! Az ágy alá, ahol sötét van! De Jakab összeszedi a bátorságát és bemászik, amiért el is nyeri jutalmát, hiszen megismerkedik egy új, varázslatos rejtett világgal, sőt, még a Nyalókába Ragadt Legyek Szabadtéri Múzeumába is ellátogat!
A végtelenül mulatságos, színes és kissé bizarr világ várja szeretettel apró felfedezőit!
Öt éves kortól ajánljuk.

 

 

Peter Lerangis
A kolosszus feltámasztása
Könymolyképző Kiadó Kft., 2015

A világ hét csodája c. sorozat első részében megismerkedhetünk Jackkel, akinek nem átlagos gondjai vannak. A különleges génproblémákkal küzdő tizenhárom éves fiúnak nem csak az életét fenekestől felforgató tudással kell megküzdenie, miszerint nem csak, hogy létezett a régen elveszettnek hitt civilizáció, de Atlantisz vissza is akar térni, ami a jelenlegi élet megszűnését jelentené. Hanem azzal is szembesülnie kell, igen rövid idő alatt, hogy ő lehet az eszköze ennek megállításának. Jacknek hirtelen kell felnőnie egy olyan feladathoz, amit szó szerint megörökölt, akár akarta, akár nem.
A sci-fi műfaj kedvelőinek ajánljuk ezt a könyvet elsősorban, mert a cím ellenére nem tipikusan ókori történetről van szó, aki viszont szívesen olvasna egy modernebb Indiana Jones történetet, az nem fog csalódni!
 

 

Jodi Picoult és Samantha van Leer
Sorok között
Athenaeum Kiadó Kft., 2016

Szintén sorozat része és szintén első rész a mai második ajánlott könyvünk. Az azonos névre hallgató sorozat első részét a New York Times bestseller listás írónője közösen írta a lányával. Ketten együtt igazi modern tündérmesét sikerült létrehozniuk, amiben megvannak a szeretett klasszikus elemek is (jóképű királyfi, elvetemült gonosztevő és csillogó-villogó palota), de ez olyan modern stílussal párosul, ami a könyvet nagy kedvencé teheti a tizenöt évesek körében. Mi történik, ha a boldogan éltek, míg meg nem haltakkal nem ér véget a történet? Olvass a sorok között és megtudod!

 

 

Michael Peinkofer
A griff bűvöletében (Gryphony 1)
Scolar Kiadó Kft., 2019

Első ajánlott könyvünk egy sorozat része. A német szerző tollából született fantasy sorozat mind a négy, eddig megjelent kötete megtalálható a könyvtárban. A sorozat főszereplője egy árva kislány, Melody, aki a nagymamájával él a Kőház Panzióban. Egy nap váratlanul egy tojásra bukkan, amiből nem más, mint egy griff fióka bújik ki. A sorozat első részében a kislány és a félig sas, félig oroszlán lény kezdődő barátságának történetét ismerhetjük meg, kalandokkal átszőtt történetüket 10 éves kortól ajánljuk.

 

Deborah Lytton
Csend
Harmat Kiadói Alapítvány, 2019

Kicsit komolyabb témával foglalkozik a második, Csend c. könyv. Deborah Lytton könyvében két fiatal egymásra találásáról olvashatunk. Stella és Hayden lehetnének átlagos tizenévesek, akik az iskolai színdarab előadásának próbái alatt szeretnek egymásba. Azonban a tizenhat éves lány és a tizennyolc éves fiú élete minden, csak nem átlagos. Egyikük sem érkezik könnyű családi helyzetből, míg a tehetségesen éneklő lány életét szülei válása árnyékolja be, addig a beszéddel küszködő fiúét ismeretlen apja és kegyetlen, alkoholista anyja tette tönkre. A két fiatalnak mindezekkel és Stella súlyos balesetével is meg kell próbálniuk megküzdeni. A gyógyuláshoz vezető út nehéz, de ha ketten vágnak neki, sikerülhet. Vajon képesek megtenni?

 

Wéber Anikó
Cseresznyeliget titka
Pozsonyi Pagony Kft., 2019

9 és 12 év közöttieknek ajánljuk mai első könyvünket, melynek főszereplője Kitti, az igen élénk fantáziával megáldott kislány. Kitti élete elég unalmas, még a nyaralás sem tölti el lelkesedéssel, mert amíg osztálytársai érdekesebbnél-érdekesebb helyekre utaznak el, addig neki csak a nagynénje, és a világ legunalmasabb helye, Cseresznyeliget marad. Az osztálytársai soha nem értékelték a lány ábrándozós személyiségét, itt a nyaralás alatt azonban a szomszéd gyerekkel kitalált kalandok soraiba vetik bele magukat és Kitti végre igazi barátot is talál magának.

 

 

Gimesi Dóra
A macskaherceg kilencedik élete
Pozsonyi Pagony Kft., 2017

Budapesten a Városliget telis-tele van fákkal, akiknek nem csak rendes nevük, de történeteik is vannak. Sok mindenről tudnának mesélni, például a kőkirályfi és a vízi tündér szerelmének történetéről, amitől még az idő is megállt és minden megtelt boldogsággal. Gimesi Dóra történetében a szomorúbb dolgok is helyet kapnak, ahogy itt is, az életben is meg van ezeknek is a helyük, de a szeretet mindent legyőzni tudó ereje ott lakik a sorok között és nem hagyja magára az olvasókat.
A könyvet 6 éves kortól mindenkinek ajánljuk, aki hisz még a szerelemben és a mesék varázslatában, vagy szeretne újra hinni bennük.

A könyv sikerét mutatja, hogy színpadi adaptáció is készült belőle.

 

Gwyneth Minte
Emily, hol vagy?
Vivandra Kft., 2014

Szintén egy eltűnési üggyel foglalkozik mai második ajánlott könyvünk, ezt azonban csak 16 éven felüli olvasóinknak ajánljuk! Ebben az izgalmas ifjúsági thrillerben egy család élete felborul, amikor a gimnazista Emily eltűnik. Három eseménytelen hónap után rátalálnak egy holtestre a közeli erdőben, de kiderül, hogy nem a keresett lány az, csak nagyon hasonlít rá. Hiába próbálkozik a rendőrség, a lassú nyomozást megelégelve Emily húga, Johanna is nyomozásba kezd. Megpróbálja kideríteni ki is lehet ez a lány, aki annyira hasonlít a nővérére, hátha ezzel közelebb jut az eltűnés rejtélyének megoldásához is. Igen ám, de a nyomozása nem csak a rendőrséget kezdi el idegesíteni, hanem a tettest is.

 

Roland Chambers
Nelli és az égi lámpás
Studium Plusz Könyvkiadó, 2018

A titkok néha a legnyilvánvalóbb helyeken rejtőznek.
Nelli egy nap arra megy haza, hogy az anyukája titokzatos módon eltűnt. A kislányt, igazi felfedezőhöz méltóan, ez nem ejti kétségbe, inkább útnak ered, teknősével, Kolumbusszal, hogy megtalálja. Nekivágnak az égnek hőlégballonnak is tökéletesen megfelelő szennyeskosárral, hátha felhőnézegetéssel tölti az idejét Nelli anyukája, majd alámerülnek az óceánba egy túlméretezett bádogteknővel, hogy ott is kutassanak egy kicsit. Az író kislányával azonos nevű könyvbéli Nellit olyan igazi női felfedezők ihlették, mint Sophie Blanchard, Sacawega és Sylvia Earl, hozzájuk hasonlóan a kislány is kifogyhatatlan lelkesedéssel veti magát a kalandokba.

Nem csak Nelli élete van tele izgalommal, a szerző sem szégyenkezhet! Roland Chambers volt már sertéstenyésztő, filmkészítő, újságíró, cukrász, rajzfilmkészítő, tanár, magánynyomozó és író is. Nem csak a foglalkozásait tekintve színes a paletta, mert élt már Skóciában, Ausztráliában, Lengyelországban, Amerikában és Oroszországban is. Kalandos élete hozzájárul a történeteinek igazán varázslatossá tételéhez.

 

Nagy Katalin
Szív a kerítésen
Manó Könyvek, 2018

Nagy Katalin könyve először 1982-ben jelent meg, de töretlen sikerességét mutatja, hogy majd negyven évvel az eredeti megjelenés után ismét kiadásra került a történet. Viki és Lajos története igazi kamaszszerelem, annak minden kedves és zavarba ejtő elemével. A történet Lajos igencsak látványos akciójával indul, a hetedikes fiú ugyanis ráírja Vikiék kerítésére, hogy „Viki és Lajos szerelmesek”. Nem csak a fél falu lepődik meg a kijelentésen, hanem a lány is, mert ekkor még azt sem tudjuk, tényleg szerelmesek-e. A könyv végére nem a csak a falu tudja meg, ki festette a kerítésre a feliratot, de a feltett kérdésre is kiderül a válasz!

A mostani szülők közül talán többen is olvasták ezt a könyvet akkor, amikor megjelent, nekik nosztalgiázást jelenthet a könyv kézbevétele (a könyvtárban dolgozók közül is van, akinek még a piros alapon fehér pöttyös borítós változat van meg otthon) vagy akár közös élményt is a tinédzser korú gyerekeikkel, ha javasolják nekik a könyv elolvasását.
 

 

Usch Luhn
Anni talál egy pónit (Póniszív 1.)
Scolar Kiadó Kft., 2020

A gyerekek körében igen nagy népszerűségnek örvendenek a lovakkal kapcsolatos könyvek, ezért is találhatóak meg a könyvtárban ezek a kötetek külön szekrényben, kiemelt helyen, a Gyerekkönyvtárban.
A Póniszív olyan sorozat, aminek a köteteit teljesen szabadon lehet olvasni, nem kell sorrendet tartani, ami a fiatalabb korúakat esetleg visszariaszthatná. Ennek ellenére nem egymástól teljesen eltérő epizódokról van szó, a sorozat Anni és a kis vadló, Póniszív barátságának történetéből ragad ki emlékezetes mérföldköveket. A Csodafalvára csak nem régen odaköltözött kislány nehezen találja meg a helyét az új helyen, ahol nem csak lovardák találhatóak meg nagy mennyiségben, de bajkeverő lányok is. Anni csak igazi barátokra vágyik, amit úgy tűnik, nem talál meg a többi gyerek között. Ekkor azonban találkozik Póniszívvel és az élete boldogabb irányt vesz.
A könyvet, amely a barátságról és egymás megértésének fontosságáról szól, 7 és 10 éves kor közötti gyerekeknek ajánljuk.

 

Gimesi Dóra - Jeli Viktória - Tasnádi István - Vészits Andrea
Időfutár – A varázsfuvola akció (szövegkönyv)
Tilos az Á Könyvek, 2019

A Gimesi Dóra, Jeli Viktória és Tasnádi István hármasa által megalkotott „Időfutár” c. sorozat a mi könyvtárunknak is az egyik leggyakrabban kölcsönzött sorozata, amit nem csak a célközönség olvas szívesen. A szerzőhármashoz csatlakozott most Vészits Andrea is, hogy együtt elkészítsék a történet színpadi változatát is. Ennek szövegkönyve jelent meg könyvformában, ami nem csak azoknak lehet érdekes, akik nem tudtak eljutni magára az előadásra, de azoknak is, akik szeretnek játszani és szívesen próbálnák ki magukat a különböző karakterek bőrébe bújva.
A történet főszereplője, Hanna, váratlanul a Varázsfuvola ősbemutatójának előestéjén találja magát Bécsben, ahol hamarosan menekülnie kell a rendőrség elől, mert azok boszorkánynak nézik az időutazó lányt. Mi lesz vele, ha a bemutató elmarad? Haza tud egyáltalán jutni majd a jelenbe?
A könyvet azok is elolvashatják, akik a sorozatot még nem kezdték el vagy nem végeztek még vele, mert a történet nem kapcsolódik annak cselekményéhez.

 

Jostein Gaarder
Anna világa
Noran Libro Kft., 2016

Újabb könyvet ajánlunk Jostein Gaardertől. Ennek a történetnek a központi témája a klímaváltozás, ami nagyon is valóságos problémákat okoz a világban. A történet főszereplője Anna, egy 16 éves fiatal lány, akit nagyon érdekel a természetvédelem. Vannak, akiknek ez talán furcsa, de nem ez a legkülönlegesebb Annában. Néha olyan álmai vannak, amik a távoli jövőben játszódnak, ahol nem mással, mint unokájával, Novával folytat beszélgetéseket. Ezek a beszélgetések sokszor nem túl kellemesek Annának, hiszen unokája szemére veti többek között azt, hogy soha nem láthat jeget, hiába él Norvégiában, hogy állatfajok tucatjai tűntek el nyomtalanul a bolygóról, mert a nagymamája generációja nem vette komolyan a jeleket és nem hagyta abba a Föld kihasználását.

Gaarder olyan formában tálalja ezt az igazán fontos témát az olvasóknak, hogy azok úgy érzik első kézből kapnak ízelítőt abból, hogyan lesz hatása tetteinknek a jelenre és a jövőre. De a könyv célja nem az, hogy elkeserítsen minket, Anna és Nova megpróbálnak megoldásokat keresni, amibe az olvasó is beszállhat!

 

 

Isabelle Broom
Ezer csillag közül te
Álomgyár Kiadó, 2019

Igazi romantikus történet Isabelle Broom „Ezer csillag közül te” c. regénye. A történet Sri Lankán játszódik, ahová megérkezik Alice, akinek rendezett élete, szerető barátja és védelmező anyja nem a korábban elképzelt kalandos életet nyújtja, de a lány mára megtanulta értékelni azt, amit az élettől kapott. Az egzotikus út a barátnőivel az utolsó ajándéka saját maga számára, mielőtt végleg becsukja az ajtót a remélt élethez vezető út előtt. Max, aki egy súlyos balesetből felépülve bizonyítani szeretne magának, szintén Sri Lanka felé veszi az utat egy barátjával és a két csoport hamarosan közösen folytatja az utat. Alice soha nem gondolta volna, hogy Max milyen gyorsan megváltoztatja az életét, ahogy Max sem gondolta, hogy ő lesz ilyen hatással a lányra.

Az írónő híres arról, hogy olyan mesterien írja le a történetei helyszínéül választott tájakat, hogy az olvasó úgy érzi ő maga is ott jár. Ez a kötet sem kivétel, induljunk együtt egy igazi romantikus utazásra a két főszereplővel!

 

K.A. Tucker
Egyetlen kis hazugság
Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2018

A „Tíz apró lélegzet” c. sorozat második kötetének főszereplője Livie, a Cleary nővérek megbízhatóbb, összeszedettebje, akit mai napig édesapja utolsó szavai motiválnak az életben. Tégy büszkévé! kérte az apja, és Livie az azóta eltelt hét évben megtett mindent, hogy ennek megfeleljen. A Princetonra megérkezve a tervei egyszerűek. Rendesen tanulni, hogy orvosira mehessen és találkozni egy rendes, megbízható fiúval, akihez később férjhez megy. A terveket azonban szinte azonnal felborítja a szerethető, de csak a buliknak élő szobatárs és az evező csapat kapitánya, akit Livie nem csak vonzónak tart, de falra is mászik tőle. Ahogy a lány gondosan felépített tervei fokozatosan összedőlnek, Livie kénytelen újratervezni az életét, de ki tudja, hogy mi lesz az eredmény?

A kötet nem igényli az első rész, a Tíz apró lélegzet, elolvasását, mert a történet az első könyv cselekményének ideje előtt játszódik, de a második rész elolvasásával fény derül az első kötet végén történtekre, így csak az olvassa el a második részt elsőnek, akit ez nem zavar!

 

Jacqueline Wilson
Tracy Beaker
Pozsonyi Pagony Kft., 2019

Talán az írónő leghíresebb sorozatának első kötetét szeretnénk 9 és 12 évesek (és szüleik) figyelmébe ajánlani. A történet főszereplője Tracy, aki több gyerekkel együtt a Szeméttelep Gyerekotthonban él. Bár sosem vallaná be, de nagyon szeretné, ha az anyukája egy nap érte jönne és hazavinné. Addig viszont, míg ez megtörténik önéletrajz írásba kezd, mert íróként el tudná magát képzelni. Ebben akár segítségére is lehet Cam, az otthonba érkező újságíró. Tracy anyukája híres Hollywood-i színésznő, aki csak azért nem jön érte, mert rettentő elfoglalt. Legalábbis a kislány ezt mondja mindenkinek, aki rá mer kérdezni, miért is van a lány még az otthonban. Szívszorító történet egy olyan gyerekről, akit a felnőttek problémásnak kiáltanak ki, pedig csak megértésre, szeretetre és biztonságra lenne szüksége.

 

 

Günther Jakobs
A nagy állatkerti fogmosás
Manó könyvek, 2019

Günther Jakobs kedves kis könyve a kicsiket fogmosásra tanító szülőknek lehet segítségre abban, hogy a fogmosás fontosságát megtanítsák a gyerekeknek. Az állatkertben furcsa szagok terjengenek, mert az állatok közül senki nem mos fogat. Az igazgató, dr. Száy Lehel megelégeli a szagos helyzetet és Menta Márton, a sündisznó, segítségével nekiáll, hogy megoldja a kellemetlen helyzetet.
A könyvet 3 éves kortól ajánljuk!

 

                      

Papp Dóra
Bolyongó - Fénytörés - Tükörlelkek
Ciceró Könyvstúdió Kft., 2018 / 2019 / 2015

Egyszerre három Papp Dóra könyvet szeretnénk most ajánlani. Az első, „Bolyongó” c. könyv Szepes Norbert történetét meséli el. A fiú, tetoválásaival és furcsaságaival együtt kezdi az új tanévet egy új iskolában. A beilleszkedés sosem könnyű, de szerencsére Norbit nem érdekli a környezetének véleménye túlságosan, vannak ennél fontosabb dolgok is az életében. Azért szeretne jóban lenni az osztály legmenőbb rockerével miközben elkerüli, hogy a szintén osztálytárs, sasszemű Míra túlságosan belelásson az életébe. Norbi persze hiába próbálkozik elfelejteni a múltját, rövidesen olyan események láncolata indul be, amik rákényszerítik, hogy szembenézzen az okokkal, amiért eljött korábbi iskolájából.
A második könyv, „Fénytörés” a Helena-trilógia első kötete, mely a Gyógyítók és a Boszorkányok között dúló háború sötét világába kalauzolja el az olvasót Helena történetén keresztül. A lány, aki több fiatal fiúval is végzett mire a történet elindul, épp legújabb áldozatát keresi, mikor súlyos balesetet szenved. A sors fintora, hogy a nagymúltú Raven család fogadja be, ahol Jeremy, a Látó manipulálni tudja annyira, hogy ne a lányban élő szörnyeteg diktálta életet folytassa. Legalábbis ezt hiszik, amíg kiderül, hogy a varázslat mellé kell az is, hogy a lány életében először szerelmes legyen. Vajon elátkozott-e ez a kapcsolat vagy van remény a kiteljesedésre?
A harmadik könyv szintén egy sorozat első része, a „Tükörlelkek” c. könyv egy olyan barátságról szól, ami két, a világ szerint teljesen ellentétes lány között szövődik. Kriszti mintadiák, illemtudó, színötös tanuló, Orsi pedig rettenetes stílusú, metálzenét hallgató, cigiző, az egész világgal folyamatosan küzdő lány. A történetből kiderül, hogy soha semmi nem az, aminek látszik, és több közös van bennünk, mint az valaha gondolnánk.

 

Petőfi Sándor
Arany Lacinak
Scolar Kiadó Kft., 2015

A Scolar Kiadó Kft. gondozásában jelent meg a mára klasszikusnak számító vers, amit Petőfi János több, mint száz éve írt jó barátja Arany János akkor hároméves kisfiának, Lacinak. Ezt a kiadást a díjnyertes művész, Békés Rozi akvarelljei teszik különlegessé.

 

Jostein Gaarder
A kártya titka
Noran Libro Kiadó, 2016

Jostein Gaarder nevét a Sofie világa című, gyerekeknek írt filozófiatörténete tette világszerte ismertté. A kártya titka is filozófiai kérdéseket boncolgat, de ebben a könyvben azonban nem olyan egyértelmű, hogy filozófiáról olvasunk. A történet két szálon fut, az egyik főhőse a 12 éves Hans-Thomas, aki édesapjával Európán átutazva próbálja hazavinni az otthonukat otthagyott édesanyját, a másik pedig egy öreg pékről mesél, akinek a nagyapja egyszer hajótörést szenvedett egy olyan szigeten, ahol az embereknek nem volt nevük, helyette az 52 lapos kártyapakli karaktereit használták önmaguk azonosítására. A két történet külön indul, de hamarosan összeér és elsősorban arra igyekszik megtalálni a választ, hogy kik vagyunk valójában, és honnan jöttünk.
A könyv, a Sophie világával együtt, vár (majd) mindenkit a könyvtárban!

 

 

Emma Carroll
Égi tolvaj
Manó könyvek, 2009

Lenyűgöző és majdnem igaz történet a 18. századból. 1783-ban intenzív versengés alakul ki Anglia és Franciaország között annak érdekében, hogy olyan szerkezetet hozzanak létre, ami képes repülni. Szarka, a Párizs utcáin élő zsebtolvaj véletlenül részese lesz a Montgolfier fivérek teszt repülésének, ami a lányban ismeretlen erejű szenvedélyt kelt életre a repülés iránt. A fivérek befogadják Szarkát az otthonukba, ahol a lány és házi kakasa Coco összebarátkozik Pierre-el, Joseph-Michel Mongolfier fiával és annak házi kacsájával, Voltaire-el. Miközben a lány észrevételeivel segíti a fivérek hőlégballonos kísérletének folytatódását, barátságokat köt, kalandokban vesz részt és még kémek nyomába is ered!

 

Brent Weeks
Túl az árnyakon
Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2015

Az Éjangyal-trilógia harmadik és egyben befejező kötetében Kylar és Logan története folytatódik. Logan Gyre-nek, az ostrom alatt álló Cenaria királyának és maroknyi seregének nem sok reménye van az északról közelgő fenyegetettség ellen. Csak egyetlen dobása van, ami ha nem sikerül bukik vele az ország és minden, amit eddig ismertek. Kylar Sternek nincs választása, ahhoz, hogy megmentse a barátait, sőt akár az ellenségeit is, meg kell próbálnia a lehetetlent, meg kell próbálnia megölni egy istennőt. A könyvet minden dark fantasy rajongónak ajánljuk!

 

                    

Phyllis Reynolds Naylor
Tappancs kalandjai
Metropolis Media, 2019

Négy új Tappancsos könyv várja majd a gyerekeket a könyvtárban nyitás után. Marty és Tappancs, a kiskutya története nem indul könnyen, sok nehézséget kell leküzdeniük, mire a kutyus otthonra talál és igazi barátokká válhatnak. A kiskutya nem csak Martynak segít, de számos kalamajkába keveredik, amikor olyan falubelieken akar segíteni, akiket az ottlakók már elkönyveltek nem éppen a legrendesebb embernek. A történeteket nem csak gyerekek, de állatszerető felnőttek is élvezni fogják!

 

Hajós Erika
Lizi és a mindentudó porcica
Koinónia  Kiadó, 2018

Lehet, hogy kissé elfogultan írok, de úgy gondolom a könyvtár igazán varázslatos hely, mely kalandok végtelen lehetőségét rejti magában az olvasni szerető gyereknek. Hajós Erika is hasonlóan gondolhatja, hiszen az erre a hónapra kiválasztott történet színtere is egy könyvtár. De nem ám akármilyen könyvtár ez! Az áttetsző kristály falú épületet még egyszer régen egy király építette lányának, aki nagyon szeretett olvasni. Bár a hercegkisasszony már nem él, de megmaradtak a polcokon ezerszámra sorakozó kötetek és a sárkány is, aki minden nap illatos levegővel fújta be a könyvtárat és a porcica is, aki mára kiismerte a könyvtár összes titkát.  Ebbe a csodálatos épületbe tér be egy nap Lizi a nagymamájával. A kislány hamar összebarátkozik a porcicával és a sárkánnyal, hogy aztán közösen induljanak kalandos utakra a könyvtárban rejlő könyvek között.

A történetet, melyet Darvay Tünde gyönyörű rajzai keltik életre, hat éves kortól ajánljuk.

 

Liz Flanagan
Sárkánylány
Metropolis Media, 2019

Milla története a barátságról, a szeretetről szól és arról, hogy a származás sokszor nem minden, fontosabb egymás megértése. A mesebeli Arcosi szigetén élő szolgálólány egy nap váratlan csomagot talál, ami négy gyönyörű tojást rejt. A szigetlakók úgy tudják a sárkányok réges-régen kipusztultak, így a lány is inkább csak érzi, mint tudja, micsoda kincs került hozzá. Millának, mint a szigetet irányító herceg hű alattvalójának, át kellene adnia a tojásokat a palotának, de ő úgy dönt megtartja őket, amivel természetesen bonyodalmak egész sora kezdődik el.
Ki kelnek-e a fiókák valaha? Milla megtarthatja-e őket? Megbízhat-e a lány a barátaiban, hogy ne árulják el? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a meseregény elolvasásával, ami megtalálható a könyvtárban!

 

Karácsonyi könyvek
Megérkeztek a téli meséket tartalmazó könyvek!


 

Caleb Krisp
Ivy Pockett és az Óragyémánt
Kolibri, 2016

A sorozat első kötetében van szerencsénk megismerkedni a tizenkét éves Ivy Pockettel, akiben többek között egy segédkönyvtáros, egy Scotland yard-i nyomozó, egy filozófus és egy egész gésa is elveszett, aki szolgálólányi minőségét éppen elveszítve (úrnője biztosan meghibbant, hogy csapot-papot hátrahagyva elmeneküljön előle az éjszaka leple alatt, igen, csak ez történhetett!), belekeveredik az Óragyémányt csodálatosan tragikus történetébe. Az egyszerű megbízást, ami alapján csak le kellene szállítania a varázslatos erővel bíró ketyegőt, annak jövőbeli tulajdonosának, furcsa törpeszerű lények ármánykodása zavarja meg. Természetesen nem kell Ivy-t félteni, töretlen optimizmusa (vagy a valóság érzékelésének teljes hiánya, attól függ, kit kérdezünk meg), mindig segítségére van, amikor a dolgok kissé sötétre fordulnak.

 

 

Matt Haig
A lány, aki megmenti a Karácsonyt
Kolibri, 2017

Matt Haig második ünnepi regénye magának a karácsonynak létrejöttét meséli el. Egy rövid előszóból megtudjuk, hogy Amelia (ennek a könyvnek a főszereplője) bár még soha nem volt része semmilyen csodában, hitével mégis elegendő varázslatot biztosít ahhoz, hogy Karácsony apó szánostól elkezdhesse ajándékosztó körútját. A történet egy évre rá indul, amikor is a lány kezd kifogyni a hitből, miközben Nikolas otthonát, a legendás Koboldfalvát trollok támadják meg, tönkretéve nem csak a falut, de Télapó szánját is. Sikerül-e még időben felkutatnia Télapónak Ameliát, hogy megmenthesse az ünnepet? A válaszra rábukkantok a könyv lapjai között!

Matt Haig
A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Kolibri,  2016

Szeretted volna megismerni Karácsony apónak az igazi történetét? A nálunk Télapóként is ismert nagyszakállú bizony egyszer gyerek is volt, ennek történetét meséli el Matt Haig ebben a regényben. Nikolas, aki Finnországban él édesapjával, Joellel szerény körülmények között, már tisztában van a jó és rossz közötti különbséggel, mikor apja elindul, hogy kétes hírű szerencsevadászokkal felkutassa a legendás Koboldfalvát. A hónapokra a világ legutálatosabb nagynénijére bízott Nikolas, akinek a beceneve Karácsony (mivel karácsony napján született), hamar megunja szomorú sorsát és fehérbojtos, piros sapkát viselő apja nyomába ered. A kisfiú kalandjait humorral és szeretettel megjelenítő történetet keressétek a könyvtárban!

Christian Tielmann
Berci és a rettenetes fantasztikus karácsony
Manó könyvkiadó, 2018

Berci minden évben nagyon készül a Karácsonyra, de a jól megszokott családi programok hirtelen veszélybe kerülnek, amikor először a Mamát, majd a Papát szólítja el a munka unalmas világa. Berci komolyan kétségbe esik, hogy idén nem lesz, akivel mézeskalácsot süssenek vagy feldíszítsék a karácsonyfát, de a helyettük érkező Nagyi és Nagypapa igyekeznek mindent megtenni a gyerekekért. Bár Berci és a bátyja, Frici aggódva kezdenek neki az ünnepi visszaszámlálásnak, hamar kiderül, hogy ha Nagypapa fúrógéppel keveri a lisztet, vagy ha Nagyival csúsznak le a toronymagasnak tűnő hósáncon, az sokkal jobb móka, mint azt valaha képzelték.

Christian Tielmann sikeres gyermek- és ifjúsági könyvek író, Németországban, Kölnben él. A „Barátom, Berci” sorozat hetedik kötete, „Berci és a rettenetes fantasztikus karácsony” kölcsönözhető a könyvtárban.

 

Karácsonyi böngésző
Naphegy könyvkiadó, 2016

A legkisebbeknek is segíthetünk megismerkedni a karácsonyi hangulattal, ha kézbe vesszük ezt a lapozgatós könyvet. Bepillanthatunk a házak ablakain, megleshetjük a közösségi házban az ünnepi műsort próbálókat, vagy a bevásárló központ forgatagát. A főtéren felállított díszes karácsonyfa rajzát nézegetve mesélhetünk a kicsiknek a mi városunkban is megrendezett karácsonyi vásárról. Lehet, hogy kicsik még, hogy pontosan értsenek mindent, amit a szépen illusztrált oldalakon látnak, de ők is biztos érezni fogják az ünnep meghittségét.

_____________________________________________________________________________________

Szabó Róbert Csaba
VAJON NAGYI ÉS AZ ARANYÁSÓK

Gutenberg Kiadó, 2017

Melyik tizenkét éves ne cserélne szívesen Ferkóval? Rajtvonalnál a vakáció, zenész szülei hosszú
európai turnéra indultak, cuccai már hátizsákba gyömöszölve, és ötven perc múlva vonatra száll,
hogy Vajon Nagyi hegylábi városkájában töltse a nyarat. Ráadásul övé minden születésnapi
ajándékok non plus ultrája, és Facebook-álprof
iljának üzenetében Zsuzsi is jelezte, hogy ezúttal
sem áll szándékában kimaradni a szünidő egyetlen izgalmas mozzanatából sem, legyen szó bár
túrós bukták eltüntetéséről, céllövészetről vagy patakparti búvóhely építéséről. Elég klassz recept
egy kalandhoz? Na, akkor adj hozzá még egy mélynövésű, de rőfnyi cilindert viselő ármánykodót,
adagolj bőven felkiáltójelekkel kommunikáló manót, ágyazz meg neki egy kizsákmányolásnak
például eső volt bányászvárossal, amit persze mindenáron meg kell menteni, szórd meg
Aranyhegy-törmelékkel, öntsd fel befőttes üvegekben dunsztolt fontos kérdésekkel, cseppents
hozzá ipari mennyiségben ciánt és apríts rá egy lélegzetelállítóan merész akciótervet. Hogy
mi sül ki ebből?! 
Szabó Róbert Csaba meseregénye két tizenéves gyermek, Ferkó és Zsuzsi a nagymamánál,
a titkos nevű Aranyhegy árnyékában töltött nyári vakációjának nem mindennapi kalandjairól szól.
De ebben a történetben talán csak a nyitókép klasszikus: Ferkó zenész szülei európai turnéra
mennek, gyermeküket, mint eddig minden nyáron, elküldik Vajon Nagyihoz, abba a hegyi
városkába, ahol kétezer évvel ezelőtt fúrt vájatok szabdalják a sziklákat, és ahol a papon
meg a tanítón kívül mindenki bányászcsaládból származik. Itt volt valamikor bányamérnök,
majd polgármester Ferkó nagymamája, nyugdíjba vonulásáig. A vonaton azonban Ferkó
nemcsak Zsuzsival találkozik, hanem egy fura, cilinderes úrral is, aki valamiért csak kijelentő
mondatokban hajlandó beszélni. És innentől "gellert kap" a történet, ahogy a gyermekek
álmosnak-édesnek gondolt nyári szünete is. A városka életét ugyanis felbolygatta a Bányász
megjelenése, aki hangzatos tervvel rukkolt elő az elapadt arany újbóli kiaknázására. A busás
jövedelem ígéretével kecsegtetett lakosok már azt sem bánják, hogy a bánya újranyitása elűzi
őket régi otthonaikból, sokan önként vállalják a máshol felkínált telepi lakást. A Bányász szervezte
gyűlést azonban megzavarja Vajon Nagyi - látszólag kevés eredménnyel, fellépése azonban ahhoz
mégis elég, hogy másnap ismeretlenek elrabolják. Ferkó és Zsuzsi azonnal a keresésére indul,
így találnak rá a Kérdések kamráját őrző manóra, és segítségével jönnek rá a Bányász igazi kilétére
és valódi tervére: úgy akarja kiaknázni az aranyat, hogy mérgező anyagot, ciánt pumpál a hegy
gyomrába, elpusztítva a környéket. Nagyit ugyan sikerül kiszabadítani, de a mozgásba lendült
bányászokat és felszereléseiket megállítani lehetetlen feladatnak tűnik. Talán az is lenne, ha
Ferkónak nem sikerülne felébreszteni a Hegyet, amely a természet megfékezhetetlen haragjával
elsöpri a fúrótornyokat, a munkagépeket, a szivattyúkat. Az eget-földet rengető esemény
megtörténtét ez után már csak egy kettétört medál őrzi - és persze Ferkó és Zsuzsi, Vajon Nagyi,
a Kérdőjeles Manó, a Felkiáltójeles Manó, meg a békéjét ismét megtalált városka közössége.
A könyv Orosz Annabella színes és izgalmas, részletgazdag, továbbgondolásra ösztönző
illusztrációival készült.

_____________________________________________________________________________________

 

Pásztohy Panka 
Szeretem a kiskutyám!

Pozsonyi Pagony, 2017

Lili végre kapott egy kiskutyát! Pitypang pedig egy szerető gazdit. Mindennap együtt sétálnak végig
az utcán, el a kutya-futtatóba, majd haza. Lili büszkén vezeti kiskutyáját, és tanítgatja
a jó viselkedésre. De jaj, Pitypang nem mindig fogad szót neki, és ez sok fejtörést okoz a kislánynak.
Főképp, miután megijeszti a szomszéd macskát, és senki se bukkan a cica nyomára...
Kalandos és szeretetteli mese a kutyatartásról minden kutya-bolond kisgyereknek!

_____________________________________________________________________________________

 

Stefanie Dahle
SZAMÓCKA - Vidám békakoncert és más mesék

Manó Könyvek, 2017

Szamóckával, a szamócatündérrel minden nap egy varázslatos kaland! A meztelencsigák
számára például csúszdát épít a Szamócáskertben. Centivel, a sünivel finom gyógycukorkákat
készítenek a békáknak, akik berekedtek, pedig gyakorolniuk kéne a másnapi nagy koncertre.
A szülinapján pedig nagy-nagy meglepetés várja Szamóckát, minden kis barátja együtt
ünnepel vele. Éljen Szamócka!

_____________________________________________________________________________________

 

Pásztohy Panka
PESTI MESE - Nagymamáknak és unokáknak

Pozsonyi Pagony, 2017

Van egy kislány, aki szeret hintázni és álmodozni otthon a kertjükben, ám nagyon szeret
a nagymamájánál is vendégeskedni a nagyvárosban. A nagymamához lift visz fel, az ablaka
előtt villamos jár, és nem patak fut az óriási ház mellett, hanem a Duna hömpölyög. Állatkert,
hidak, vasútállomás, vásárcsarnok: megannyi izgalmas
helyszín, amit kézen fogva, beszélgetve
végigjárnak együtt, miközben rácsodálkoznak a város apró szépségeire.

Pásztohy Panka egyszerű történetei saját gyerekkori emlékeiből merítenek. Ezt a gyönyörű
képeskönyvet minden nagyszülőnek és kisunokának ajánljuk, közös nézegetésre, mesélésre,
sétálgatásra és beszélgetésre.

_____________________________________________________________________________________

Margit Auer 
MÁGIKUS ÁLLATOK ISKOLÁJA - VÉGRE VAKÁCIÓ!

Ida és Rabbat
Babilon Kiadó, 2017

A Mágikus állatok iskolájában mindig történik valami szuperizgalmas! De mi lesz, ha beköszönt
a nyár, és bezárulnak a Winterstein suli kapui?
Az első részből megtudhatjuk, hogyan nyaral Ida és Rabbat. Először egy strandon heverésznek,
aztán egy hotelben lazítanak, ám ebben a hotelben egyre több rejtélyes dolog történik...

_____________________________________________________________________________________

 Baár Tünde
BUDA ÉS VINCE - IMÁDOM A NYARAT!

Manó Könyvek, 2017

Amik a táborban történtek:

- rengeteg nevetés, sok hecc
- bátorságpróba és éjszakai kalandok
- túrák és kreatív feladatok
- váratlan fordulatok és meglepetések
- pulcsievő kecskék, alvó baglyok,
bogarak és kutyák

Buda és Vince, no meg az osztálytársaik kalandjai
ismerősek lesznek minden iskolásnak, így
egész biztosan velük izgulnak, nevetnek a nyári
kalandjaikon. Baár Tünde sokéves pedagógusi
élményeit is beleszőtte a fiatalok történeteibe, amit
lánya, Bakos Barbara vagány illusztrációi töltöttek
meg még több színnel és élettel.

Ajánljuk 7 éven felülieknek.

_____________________________________________________________________________________

Kertész Erzsi
GÖRÖNGYÖS ÚTI ISKOLA - HELLÓ, FELSÉG!
Cerkabella Könyvkiadó, 2017

A Göröngyös Úti Iskola éppen olyan, mint bármely másik iskola. Itt is mindig történik valami!
Most például a 2/b-be érkezik egy új gyerek. Természetesen az egész osztály ég
a kíváncsiságtól: vajon milyen lesz az új fiú?
Csuda Gábor pedig már érkezése napján kiérdemli osztálytársaitól a Csudabogár nevet. 
És bizony a tanárainak, szüleinek, meg az iskolaigazgatónak is okoz némi fejtörést.
Pedig Gábor szeret barátkozni, és a tanulást sem hanyagolja el.
Akkor hát mi olyan különös az új fiúban? Kiderül a könyvből!
Kertész Erzsi regénye, a gyerekirodalomban éppen csak felfedezett műfaj, az úgynevezett
problémaorientált gyerekkönyvek sorába tartozik. Ezek a könyvek egy jól meghatározott,
pontosan körvonalazható problémát mutatnak be, ez többnyire a gyerekek mindennapjaiban
hangsúlyozottan van jelen ebben a könyvben az önelfogadás, a másoknak való megfelelési
kényszer feloldása. 

A szöveg tartalmában és terjedelmében is a 6-10 éves korosztály számára a legideálisabb
önálló olvasásra, de közös családi olvasásra vagy iskolai feldolgozásra is. Metzing Eszter
illusztrációival a szöveg még közelebb kerül gyerekek világához: az ismerősségükben
kedves figurák a ráismerés, a mintakövetés lehetőségét erősítik: minden gyerek király.

_____________________________________________________________________________________

Szőcs Margit
AZ ÖSSZECSUKHATÓ NAGYMAMA

Gutenberg Kiadó, 2017

2017 legjobb gyermekkönyve díj!

Szőcs Margit meséiben úgy tud varázslatos képekkel operáló, de eközben teljesen konkrét
és működő saját világot alkotni és benépesíteni, hogy közben meghagyja a hétköznapokhoz
való laza kapcsolódás fogódzkodóját, ugyanakkor a képzeletet teszi meg fő működtető erőnek.
Meséit a szelíd humor, a töprengő attitűd és a dinamikus mesealakítás teszi izgalmas és kiváló
olvasmánnyá. Így vonul elénk Boldizsár, pontosabban az egész világ, amelyet a kisfiú ismer
vagy megismer, Sherlock, a szárazföldi teknőc, Cecília, a meséskönyvből kikelő citromlepke,
Baltazár, aki vagy szerecsen királyfi, vagy a szénégető unokája, Jeromos, az épp unalmassá
váló nyaralásba betoppanó jegesmedve bocs, és persze Nagymama, aki biztonságot,
szervezettséget - és nem utolsó sorban: mesét! - adó elemként többször megjelenik
a történetekben, általában, amikor a legnagyobb szükség van rá, hogy némi rendet teremtsen
a képzelet által újrarajzolt terekben. És itt van még egy erdőlakó törpe: Teofil. Feleségével,
Terkával él egy kunyhóban, és vesződik az őt körülvevők teremtette helyzetekkel vagy épp
saját gondolataival. A fakitermelés zajára csendadót talál ki orvosságként, magánbányát nyit
a konyhakertben, hogy a dolgok mélyére lásson, megpróbálja utolérni szaladó gondolatait,
áramot generál az erdőlakók morózus pillanataiból. Van még szaküzletből vásárolt összecsukható
nagymama, a banyát gyógynövényárussá átképző tanfolyam, Uncia, a békává visszaváltozó
titkárnő, a királyságát a söntésnél hagyó Arthúr király... Egyszóval minden és mindenki, ami
csak a világok legcsodálatosabbikának - a gyermekszobának - berendezéséhez és benépesítéséhez
szükséges és elengedhetetlen. A könyv Kürti Andrea pompás színes illusztrációival készült,
képi világa már önmagában kalandot és játékot ígér.

_____________________________________________________________________________________

M.G. Leonard
A BOGARAS FIÚ

Naphegy Kiadó, 2016

Végre egy izgalmas, bogaras gyerekkrimi!
Darkus nem hisz a szemének, amikor egy hatalmas bogár pottyan ki új, szörnyű szomszédja
nadrágszárából. Az óriásbogár mintha mondani akarna valamit. De lehet-e egy fiú legjobb
barátja egy bogár? És mi köze mindennek ahhoz, hogy Darkus édesapja egy napon eltűnt
a laboratóriumából, valamint Lucretia Cutter feltűnéséhez, aki furcsa vonzalmat tanúsít
a rovarok iránt?

„M. G. Leonard jól adagolta a fordulatos eseményeket, közben ellenállhatatlanul érdekessé
és szimpatikussá varázsolva a bogarak világát. Az utolsó lapokon már mindenki vagy saját
bogárbarátról álmodozott, vagy egy kiadós bogárlesről a kertben. Öröm volt nézegetni
Julia Sardá gyönyörű borítóját, a fejezetek elején és végén mászkáló vicces bogárcsapatok
és az illusztrációk könnyed játékosságot csempésztek a történetbe.”

_____________________________________________________________________________________

Michael Fry: A trollcsabda - Cseles Csapat 1.
Könyvmolyképző Kiadó, 2016

KÉP: Ez vagyok én, Nick.
Bezártak a szekrényembe. Már megint. De nem olyan rossz itt. A szekrények tágasabbak, mint hinnéd.
Főleg, ha te vagy a legalacsonyabb srác a Földön, márpedig az a böhöm Roy pontosan ezért tömött
be engem ide: mert beférek.
Az iskolapszichológus szerint Roynak gondjai vannak. Szerintem csak annyi gond van vele, hogy
egy mutáns troll.
A barátaim, Molly és Karl szerint le kell győznünk ezt a trollt.
Mi vagyunk a Cseles csapat
KÉP: Én, Molly, Karl

Ha szeretnél nagyokat nevetni, és látni, hogyan győzzük le a gonoszokat, na meg szívesen nézegetnél
király képeket, akkor VEDD MEG EZT A KÖNYVET!

_____________________________________________________________________________________

Kántor Kata: Az ékszerrablók nyomában - Nózi nyomoz 1.
Könyvmolyképző Kiadó, 2016

"Kicsi a bors, de erős!
Nózi kutyának és Huszár őrmesternek nincs könnyű dolga.
Senki sem bízik abban, hogy egy ilyen kicsi kutya profi lehet,
és esélyt sem kapnak a bizonyításra.
Ám Nózi egy ékszerrablás helyszínén szagot fog,
és rátalál a tolvajokra.
A lenyűgöző szimat azonban nem segít, ha nincs bizonyíték a tettre.
Lehet, hogy Huszár őrmesternek szégyenszemre
el kell engednie a zsiványokat?
Vajon van még valami Nózi tarsolyában, amivel segíteni tud
a gazdájának? Sikerül megoldani az ügyet?
Vidám kutyacsapat, izgalmas kalandok, nagyszerű rejtély!
Kedves Olvasó! Vidd haza máris!
Nóziba bele fogsz szeretni.
És talán még az olvasásba is. ;)"

_____________________________________________________________________________________

 

Nadja Camel, Julie Camel: Bűvös-bájos mesék 1.
Könyvmolyképző Kiadó, 2016

Három kislány három titokzatos kaland!

Emma nagyon egyedül érzi magát az új iskolájában, Párizsban. Egyik este, amint szomorúan
sétál hazafelé, egy titokzatos szalag röppen a kezébe
*
Amikor Anuk családjával halászni indul a jégmezőre, még nem sejti, hogy hamarosan egy
varázslatos gyöngy fogja megmenteni az életét
*
Aponi az iskolából hazafelé menet egy pillangórajt kergetve más úton indul el, mint szokott.
Ha nincs a bűvös toll vissza sem találna többé

Három bűvös tárgy, ami segít a bajban!

 

____________________________________________________________________________________

Jon Scieszka: Frank Einsten és az antianyagmeghajtó - Frank Einsten 1.
Könyvmolyképző Kiadó, 2016

"Frank Einstein (A) egy ifjú zseni és feltaláló. Klink (B) egy mérnöki csoda: egy értelmes gép.
Klank (C) egy mérnöki majdnem-csoda: egy szinte-értelmes gép. Hárman együtt építenek
egy antianyag-meghajtót, különböző halmazállapotú anyagokból: szilárdakból (D),
cseppfolyósakból (E) és légneműekből (F). Már a zsebükben érzik a Midville-i Tudományos Nagydíjat.
Ám ekkor felbukkan a színen Frank ősellensége, T. Edison!

Vidám, eszes és izgalmas. Vesd bele magad!"

_____________________________________________________________________________________

Holly Webb: HUNCUT KISKUTYÁM 1. - Gézengúz új otthona
Könyvmolyképző Kiadó, 2015

A Thomas család végre úgy határoz, hogy befogadnak egy kiskutyát és a kutyabolond Ellie
a legizgatottabb! A kislány egy ölelnivaló, pici kutyusról álmodozik, aki az ágyán tölti az éjszakákat.
Parancsolgató bátyja és nővére azonban egészen mást forgat a fejében. Vajon Ellie megkapja-e
valaha is a tökéletes kiskutyát?

Kate Pankhurst illusztrációival.

___________________________________________________________________________________________Holly Webb: HUNCUT KISKUTYÁM 2. - Gézengúz új trükkjei
Könyvmolyképző Kiadó, 2015

Gézengúz rosszasága őrületbe kergeti az egész családot, Ellie pedig nem tudja, mitévő legyen.
Így amikor nagyapa a kutyaiskolát javasolja, alig várja, hogy mihamarabb elkezdhessék a tanulást.
Eljött az ideje, hogy Ellie új trükkökre tanítsa Gézengúzt! Ám a dolgok nem egészen a terv szerint alakulnak.

Kate Pankhurst illusztrációival.

 

___________________________________________________________________________________________

 

Holly Webb: HUNCUT KISKUTYÁM 3. - Gézengúz, játékra fel!
Könyvmolyképző Kiadó, 2015

Közeledik az iskolai sportnap, és Ellie szörnyen aggódik, hogy minden számban utolsó
helyen fog végezni. Ám hirtelen remek ötlete támad: Gézengúzzal együtt is edzhetne
a versenyekre. Elvégre a nyughatatlan, játékos kutyus sokkal ügyesebb nála.
Vajon Gézengúz megmentheti Ellie becsületét?

Kate Pankhurst illusztrációival.

_____________________________________________________________________________________________Andrea Erne: Mentőjárművek - Mit? Miért? Hogyan? Mini 34.
Scolar Kiadó, 2016

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötete a rendőrség, a mentők és a tűzoltóság 
tevékenységével ismerteti meg az apróságokat. Megtudhatják, hogy néz ki egy mentőautó
belülről, milyen járműveket használnak a tűzoltók és a rendőrök, ki segít a vízben bajba
jutottakon, mire jó a mentőhelikopter, mikor segít a katasztrófavédelem.

____________________________________________________________________________________

Doris Rübel: Óvodás lettem - Mit? Miért? Hogyan? Mini 30.
Scolar Kiadó, 2016

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötetét az óvodába készülő, illetve járó
kicsiknek ajánljuk. A könyvet lapozgatva a gyerekek megtudhatják, mi történik velük
az óvodában mit is lehet ott csinálni, miért is jó oda járni. Ismerjük meg a világot, lépésről
lépésre együtt, minden nap. A Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat a legkisebbekkel ismerteti
meg környezetünk titkait. Kötetei egyszerű és szemléletes válaszokat adnak a kicsik kérdéseire.
A játékos elemek, a kedves rajzok, a kinyitható ablakok és a kornak megfelelő magyarázatok
a könyv minden oldalát élvezetessé teszik. A praktikus és strapabíró könyvet kétéves kortól
ajánljuk.

_____________________________________________________________________________________________