A könyvtár bemutatása

A Karikó János Könyvtár Biatorbágyon a Szabadság u. 3. szám alatt található. 2008-ban  fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte, nevét Karikó János biatorbágyi népköltőről kapta.

A gyermekeket és felnőtteket ellátó könyvtár állománya folyamatosan növekszik, átlagosan évente 800-1000 db új könyvvel gyarapszik. A szabad polcokon 30 ezer kötet található. Kölcsönözhetők és helyben olvashatók a piacon
megjelenő legújabb, de régi kiadású kötetek is.

A gyűjtemény az általános közkönyvtár szempontjai szerint gyarapszik és épül fel. A könyvtár különösen nagy hangsúlyt fektet a kézikönyv állományra és helytörténeti gyűjtemény fejlesztésére. Célja, hogy a város „dolgozószobája” legyen, ahol az olvasók helyben és azonnal választ kaphatnak kérdéseikre a kézikönyvekből, újságokból. Kutathatnak, böngészhetnek, tanulhatnak, vagy csak kedvük szerint olvashatnak. Erre a célra kényelmes olvasóterem
és folyóiratolvasó áll rendelkezésükre számos folyóirattal, újsággal és napilappal.

A beiratkozott olvasók ingyenesen használhatják az internetet, és folyóiratot is kölcsönözhetnek. A könyvtárban nem található könyveket térítés ellenében könyvtárközi kölcsönzéssel megkérjük olvasóink részére. Olvasói igényre hangoskönyveket is vásároltunk.

A könyvtár állományáról tájékoztatást - a személyes, e-mailes, telefonos tájékoztatás mellett - már az elektronikus katalógusunkon keresztül is lehet kapni. Három hét kölcsönzési időre három könyv vihető el személyenként, míg a folyóiratokból 5 db-ot vihet el 1 hétre. Ha ez az idő nem elég a könyvek elolvasására, személyesen, telefonon vagy e-mailben kérhető hosszabbítás. A határidők lejárta után késedelmi díjat számítunk fel. Pontos információk ezekről a honlapon megjelenő Könyvtárhasználati Szabályzatban olvashatók.

Jövedelemmel nem rendelkezők csak szülői jótállás mellett kölcsönözhetnek, egyébként a helyben olvasás minden állampolgár számára ingyenesen biztosított.

A Karikó János Könyvtár szolgáltatása kiterjed az olvasással kapcsolatos szabadidős tevékenységekre is minden korosztály számára. A felnőtteket alkalmanként író-olvasó találkozók, könyvbemutatók várják. Az általános iskolások olvasóvá nevelésében pedig a rendszeres könyvtári órák, könyvtárhasználati foglalkozások tartásával vállal komoly feladatot.

Könyvtárhasználati óra a könyvtárban: a képek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

Tel: +36/23-310-028
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.