K Ö N Y V A J Á N L Ó felnőtteknek

Karikó János Könyvtár Facebookos oldalán még több könyvajánlót találnak!

Mai könyveink nem tartoznak hasonló műfajba, de ezzel nincs is semmi baj, hiszen a változatosság csak érdekes olvasmányokhoz vezethet! „A világ végén megtalálsz” c. könyv szerelemes levelek titkait fedi fel előttünk, míg „Az árnyak mestere” c. könyv pedig Marcus kalandjaival folytatódik, aki különleges képességének segítségével igyekszik kinyomozni a sötétségbe borult Róma lakói között terjedő titokzatos kór eredetét.
Nicolas Barreau - A ​világ végén megtalálsz
Donato Carrisi - Az ​árnyak mestere (Marcus 3.)

Nem csak a könyvtár, de Margaret Atwood is ajánlja mai első könyvünket. Ebben a thrillerben a nők egyik napról a másikra felfedezik, hogy egyetlen érintéssel akár ölni is képesek, a férfiak pedig, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás..
Következő könyvünk, mely egyszerűen a huszonhárom címet viseli, egy álmos kisváros életében bekövetkezett katasztrófa napján indul. A krimi főszereplője, Barry Duckworth nyomozó, nem csak a halálos fertőzés áldozataival és a titokzatos mérgezővel, hanem egy újabb gyilkossággal is kénytelen foglalkozni.
Naomi Alderman – A hatalom
Linwood Barclay - Huszonhárom (Promise Falls 3.)

Mai ajánlatunk két különböző témából érkezik. „A függőségtől az intimitásig” c. könyv nem csak száraz szakanyagot tartalmaz, hanem a szerző saját kutatómunkáját is beleépíti ennek az igazán fontos témának a körüljárásába. Pál Ferenc, felszentelt pap, a SOTE Mentálhigiéné Intézetének tanára széleskörű látásmóddal igyekszik segíteni a hozzá fordulóknak, és a könyv olvasóinak. Másik regényünk pedig a romantikus kémtörténetek kedvelőinek lesz biztosan fent a listáján, amikor legközelebb kölcsönözni jön hozzánk!

Mai könyveink közül az első, „A kettézárt falu” komolyabb témával foglalkozik. A dokumentumregény helyszíne a két névvel rendelkező falu, Szelmenc (Nagyszelmenc és Kisszelmenc), a Szlovákia és Ukrajna határán fekvő település. Az itt élők életét hosszú időn keresztül befolyásolták a Nagyhatalmak döntései. Ezeknek hatását mutatja be a könyv, az emberi sorsok szintjén. Másik könyvünk szintén magyar történelmi témával foglalkozik, eddig nem publikált levéltári forrásokból merítve az információt a Szabadkőművesség magyar szervezetének történetéről a 19. és a 20. században.

Ismét új könyvek érkeztek a könyvtárba! Mai ajánlatunk a New York Times bestseller listás Anthony Ryan-től érkezik. A Draconis trilógia első két kötete várja a fantasy rajongókat a könyvtárban!
Anthony Ryan – Az ébredő tűz (1.)
Anthony Ryan – A láng légiója (2.)
 

 

M. C. Beaton
Agatha Raisin és a halott harangozó
Erawan könyvkiadó, 2020

A könyvtár Olvasóklubbjának egyik gyakran emlegetett sorozatából ajánlunk most egyet azoknak, akik szeretik az Agatha Christie-féle cosy mystery névre hallgató műfaj köteteit. Magyarra sajnos nem lehet „rendesen” lefordítani a kategóriát, de a lényeg, hogy az ezekben a könyvekben elkövetett gyilkosságokat nem a vérességük jellemzi és megoldásuknak sem megkeseredett (mostanában svéd) nyomozók látnak neki, hanem legtöbbször unatkozó háziasszonyok. Így van ez Agathával is, aki sikeres PR-osból avanzsált nyomozóvá, korai nyugdíjazását követően. Hogy ne lőjük le a poént, erről a történetről csak annyit, hogy a faluba látogat a jóvágású püspök, aki anglikán lévén még meg is nősülhet, a helyi egyedülálló asszonyok között pedig felüti fejét a féltékenység rút feje…

 

Marina Chapman · Vanessa James · Lynne Barrett-Lee
A ​lány, akinek nem volt neve
21. Század Kiadó, 2019

Igaz történeten alapul mai ajánlatunk. Marina Chapman ma már Angliában él a családjával, de 1954-ben, akkor négyévesen elrabolták egy dél-amerikai faluból, majd sorsára hagytak a veszélyekkel teli dzsungelben. A kislány a következő éveket a majmok társaságában töltötte, de itt most nem egy Dzsungel könyve Disney történetet kell elképzelni, bár vannak hasonlóságok. Marina felvette fogadott családja szokásait, és az ő törvényeik és szokásaik szerint élt, mindaddig, amíg lehetősége nem nyílt a visszatérésre az emberek közé.

 

Budai Lotti
Édes lázadás
Álomgyár Kiadó, 2020

A szerelem rabszolgái c. sorozat második kötetében tovább folytatódnak a D'Avila család asszonyainak kalandjai és viszontagságai. Az ültetvényt immár két testvér, Sofía és Rebecca tartja kézben, de hamarosan nehéz változásokon kell keresztülmenniük, hiszen a Kubán átsöprő forradalom megszünteti a rabszolgaságot. De nem csak az országot befolyásoló események kavarják fel az ültetvény mindennapjait, a féltékenység is felüti fejét, viszályt szítva a két lány között, Öreg Morró régi jóslata pedig beteljesülni látszik..

 

Baráth Viktória
A főnök 2.
Álomgyár Kiadó, 2020

A könyvtárban is nagy sikernek örvendő Főnök c. sorozat második részét szeretnék ma ajánlani. A történet főszereplője továbbra is Ana Moreno, aki az első könyvben lezajlott események után most jóval szerényebb körülmények között, de annál boldogabban él. Már régen nem az albuquerque-i alvilág királynője, de a kis tijuanai kocsma vezetése tökéletesen kielégíti. Egy napon azonban a múltja felbukkan ebben a nehezen kialakított idillben és Ana választásra kényszerül, kockára teszi-e a saját életét azért, hogy megbocsátást nyerhessen?

 

Ann Napolitano
Ezüst madarak
General Press Kiadó, 2020

A könyv főszereplő a tizenkét éves Edward, aki csodával határos módon egyedüliként éli túl a majdnem kétszász áldozatot követelő repülőgépszerencsétlenséget, melyben elveszíti az egész családját is. A kisfiúnak nem csak a szerencsétlenség következményeivel kell megküzdenie, de a média hirtelen és agresszív érdeklődésével is, azonban kis hősünk képes megtalálnia reményt a kilátástalanságban is. A történet gyönyörű és szívbe markoló emlékeztető a kapcsolatok fontosságáról és arról, hogy az élet milyen múlandó, de ennek ellenére (vagy éppen emiatt) milyen értékes.

 

Jessica Barry
Szabadesés
General Press Kiadó, 2019

Krimi rajongók figyelmébe ajánljuk Jessica Barry fordulatos regényét, ami nem csak izgalmakban bővelkedik, de bemutatja egy olyan anya-lánya páros kapcsolatát, ahol az anya, annak ellenére, hogy több éve már, hogy nem igazán beszéltek egymással, amint probléma adódik, gondolkodás nélkül segítségére siet a látszólag repülőgépszerencsétlenségben eltűnt lányának. A hatóságok hiába mondják Maggie-nek, hogy Allison nem élhette túl a balesetet, egy anya megérzi, ha a gyermekével történik valami, nem igaz? De vajon azt érzi-e Allison, hogy közben az anyja bajba kerül miatta?

 

Ian M. Banks
A Játékmester
Agave könyvek, 2003

Ian M. Banks könyve nem számít új megjelenésnek, de ennek ellenére, vagy pontosan ezért, választottuk ezt a könyvet e heti második könyvajánlónknak. A sci-fi nagymestere nem lehet idegen senkinek, aki szereti a műfajt, nálunk még sem olyan könnyen elérhetőek a könyvei, mint ahogyan azt gondolnánk. Ebben a könyvben Banks annak a kérdésnek járt utána, természetesen a saját szemszögéből és a saját elképzeléseit követve, hogy vajon mit is kezdene magával az emberiség, ha már nem tizedelné betegség, fenyegetné éhezés és egyéb katasztrófák, ha már tényleg csak azzal kellene törődnie, hogy élvezze az életet. Vajon, hogyan birkóznánk meg a nyakunkba szakadt szabadsággal? Erre a kérdésre kaphatunk választ a Játékmesterből!

 

M.J. Alridge
Ecc, pecc & Üsd, vágd
Gabó könyvkiadó, 2015&2016

Ezen a héten rögtön két könyvet is szeretnénk Olvasóink figyelmébe ajánlani. M. J. Alridge biztosan nagy kedvenc lesz a könyvtár krimi rajongói körében, hiszen az angol ITV számára krimi sorozatok készítésében résztvevő író pontosan tudja hogyan ötvözze a bűnügyekre oly jellemző elemeket úgy, hogy az a kötet olvasásának egészen az utolsó percéig fentartsa az érdeklődést. A Helen Grace nyomozó történeteit feldolgozó sorozat első részében rögtön a mélyvízben landolunk. A könyv egy lány hihetetlennek tűnő, de borzalmas beszámolójával indul, amiből kiderül, hogy nem csak egy áldozatra lehet számítani, mert a gyilkos ördögi választás elé állítja a párosával elrabolt áldozatait.
A második könyvben a nyomozónak alig volt ideje kiheverni az előző esetet, amikor újabb borzalmas gyilkosság megoldását utalják ki neki. Ez alkalommal a női Hasfelmetsző Jack névre keresztelt gyilkos érthetetlen motivációjára kell rájönnie az idővel versenyt futó Helen Gracenek. Az áldozatok, akiknek szívét a család megkapja „ajándékba” a gyilkostól, mind férfiak, de a gyilkosságok kiváltó oka nem az, amire mindenki gondolna…

Marian Keyes
Van valaki odaát?
Ulpius-ház, 2008

Ezen a héten egy olyan könyvet szeretnénk ajánlani, ami kicsit feldobhatja a hangulatunkat, ha az ablakon kinézve csak sötét felhők néznek vissza ránk. A „Walsh család” c. sorozat negyedik kötetének főszereplője Anna sok mindenen ment keresztül mióta szerelme elhagyta. Bár a gyönyörű Írországban próbál elfeledkezni a történtekről, de hiába vigasztaljak a szülei a szíve csak visszahúzza New Yorkba, a barátaihoz, a sokak által irigyelt állásához (ami őt jelenleg nem hozza lázba) és persze Aidanhoz, akiről viszont azt sem tudja merre lehet. Marain Keyes humoros, életvidám és érzelmes könyvéből megtudhatjuk vajon hogyan segít Annának egy világraszóló hír, az életébe jó- vagy rosszakarattal belekavaró ismerősei, két szülés és egy különös házasság abban, hogy végre megtalálja önmagát.

 

Julie Orringer
Üldözöttek gyűjteménye
Libri Könyvkiadó Kft., 2020

A történet valós, második világháborús eseményeken alapszik. Varian Fry, fiatal amerikaiként kerül Európába 1935-ben, ahol a kultúrát és történelmet szeretné megismerni. De ehelyett már a háború borzalmait előrevetítő eseményekbe kóstolhat bele, az akkor még annak kitörése előtt álló Németországban. Öt évvel később ezeknek az élményeknek a hatására megy Marseillebe, ahol tagja lesz egy titkos csoportnak, akik az európai művészeket és alkotásokat igyekeznek kimenekíteni a megszállott területekről. A könyv nem csak a csoport és a Varian által megmentett több, mint kétezer ember történetét meséli el, de ezzel párhuzamosan a főszereplő tudatába is fejest ugrik, ahonnan előbukkani legalább olyan nehéznek tűnik, mint zsidóként elhagyni Európát.

 

 

Joanna Courtney
A kijevi hercegnő & A hódító királyné
General Press Kiadó, 2017 & 2018

A Hódítók asszonyai sorozat újabb két kötete érkezett meg nemrégen a könyvtárba. "A kijevi hercegnő" és a "Hódító királyné" a 11. századba repíti el a történelmet és a romantikát kedvelő Olvasóinkat.
A második könyvben a Kijevben született Jelizaveta hercegnő sorsát ismerhetjük meg, aki az országba látogató norvég harcos oldalán vág neki a skandináv ország uralkodásának. A kettejüket összekötő kalandvágy azonban nem emlékszik meg ennyivel, így hamarosan már Anglia meghódítását tervezgetik.
A flandriai ​Matilda a főszereplője a harmadik könyvnek. A lány romantikus vágyálmokat kerget az angolszász Brihtric iránt, de apjának más tervei vannak az ifjúval. A kiszemelt, Vilmos normandiai herceg, modora durva de a lány hamarosan rádöbben több közös van bennük, mint gondolta volna. A nem éppen zökkenőmentesen induló frigy mindkettőjük életét megváltoztatja, ahogy a harc az angol koronáért megindul.

 

Charles Casillo
Marilyn ​Monroe (A rivaldafény árnyékában)
Alexandra Könyvesház Kft., 2019

Újabb életrajzi könyv korunk egyik legismertebb színésznőjéről. A tragikusan fiatalon elhunyt Marilyn Monroe a mai napig fogva tartja az emberek képzeletét, így nem meglepő, hogy a témában újabb mű született. A könyv átfogó képet fest az összesen harminchat évet felölelő életről, kezdve a hányattatott gyermekkorral, majd a rivaldafénybe emelkedett fiatal lány viszontagságain keresztül egészen az utolsó sötét évekig. Az író igyekezett a tények bemutatására összpontosítani a könyv megírásakor (a kötet végén megtalálható bibliográfia segít, ha valaki még alaposabban el szeretne mélyedni a témában), és annak ellenére, hogy néha a mai tudásunk és álláspont alapján ítél meg egy-egy helyzetet, a célját sikerült elérnie.
Marilyn élete több szempontból is lenyűgöző, nem csak amiatt, mert egy egyszerű lányból lett Hollywood filmcsillaga, hanem azért is, mert annak ellenére, hogy emberek milliói rajongtak érte, nem kapta meg azt a segítséget, amire szüksége lett volna.

A könyvet ajánljuk mindenkinek, aki szereti Marilyn Monroe-t, és azoknak is, akik még nem ismerik ezt a különleges élettörténetet.

 

Budai Lotti
Édes ébredés
Álomgyár Kiadó, 2019

Újra Budai Lotti könyvet ajánlunk, még pedig egy sorozat első kötetét. „A szerelem rabszolgái” biztosan nagy sikerre számíthat a romantikus történeteket kedvelők körében. Első része, mely az „Édes ébredés” c. viseli, most a 19. századi Kubába kalauzolja el az érdeklődőket. Rabszolgatartók és ültetvényesek, spanyolok és bennszülöttek között kalandozhatunk, a három nő történetét bemutató sorozatban. Az első rész főszereplője Veronica d’Avila, aki európai tanulmányai befejezését követően tér vissza családja cukornádültetvényére. Bár sok idő eltelt, mióta gyermekkorának helyszínén jár, a gyermekkora nyomasztó emlékei azonnal visszatalálnak a gondosan felépített új életébe. A lány elhatározza, hogy szembenéz velük, de a múltban kutakodás egy sötét családi titokról is lerántja a leplet, a lány élete pedig már biztosan nem lesz ugyan olyan, mint előtte.
Az egyházi dogmákkal és boszorkánysággal átitatott világ biztosan elvarázsolja majd az Olvasókat!

 

Jeffrey Archer
Aki mer…
General Press Kiadó, 2020

Jeffrey Archert nem kell bemutatni a könyvtár Olvasóinak, hiszen régóta nagy népszerűségnek örvend a korábban az angol parlament tagjaként is tevékenykedő író. Ezzel a könyvvel William Warwick, a Scotland Yard műkincslopással foglalkozó részlegének nyomozójának történetét vehetjük kézbe. Warwick, aki bár ezüstkanállal a szájában született, megtesz mindent, hogy függetlenítse magát apjától és annak rangjától. Ezért, miután megszerzi a művészettörténeti diplomáját, jelentkezik a Hendon Rendőr akadémiára, és ahelyett, hogy a családi tradíciókat követve a királynő udvarában töltené az időt, Lambeth utcáin járőrözik, egészen addig, míg egy szerencsés véletlennek köszönhetően bekerül a műkincsekkel foglalkozó részlegre. Itt a kezdő nyomozót rögtön négy eset is várja, majd miután elmélyíti az ismeretségét a Fitzmolean galéria asszisztensnőjével, az ötödik is az ölébe pottyan. A nyomozás és a magánélet között egyensúlyozó William egy ponton még az udvarban az ő korábbi helyét átvevő testvérével, Grace-el is szembekerül, még pedig nem máshol, mint a tanúk padján.
A lebilincselő történetet ajánljuk mindenkinek!

 

 

Ljudmila Ulickaja
A lélek testéről
Magvető Kft., 2020

A rövid elbeszéléseket tartalmazó könyvben a hétköznapi történéseket megmagyarázhatatlan dolgok szövik át. Az idősödő főszereplők életük végének közeledtével rendezni szeretnék az életüket meghatározó konfliktusaikat, de amikor lehetőséget kapnak erre, hirtelen nem is biztos, hogy tudnak élni a nekik adott eséllyel. Az írónő rendkívül nagy empátiával és emberismerettel tudja elvezetni az olvasót a lélek mélyére, hogy ott megismerkedhessen az ember lényének legigazabb részével. A kötetben megjelenő feleség, akit miután elhagynak csak almát hajlandó enni, vagy az édesanya, aki jobb élet reményében külföldi férjet keres a lányának, ugyan olyan szimpatikus és szerethető lesz, mint az esetlen műszaki rajzoló, akire szinte az utolsó pillanatban talál rá a szerelem.
Ljudmila Ulickaja méltán az egyik legismertebb kortárs orosz írónő.

 

Jorge Bucay
A boldogság útja
Európa Könyvkiadó Kft., 2014

A „Camino” c. sorozat negyedik kötete a boldogság keresésével foglalkozik. „Boldogtalannak lenni könnyebb, mint boldognak.” írta az argentin pszichológus, aki százezreknek segített már megtalálni az utat a boldogsághoz. Mindenki szeretne boldog lenni, a tetteink mozgatórugójának nagy része, az álmaink, a mindennapi aggodalmaink sokszor pont ennek a vágynak vannak alárendelve. Ennek ellenére nem csak elérni nehéz a boldogságot, sokszor meghatározni sem lehet. Kinek mit jelent a boldogság? Hogyan érhetjük el? Jorge Bucay, hűen a tőle megszokottakhoz, nem próbál meg úgy tenni, mintha válaszolni tudna helyettünk ezekre a kérdésekre, hiszen a boldogság tényleg mindenkinek mást jelent, de elkíséri az olvasót az odavezető úton és hasznos tanácsokkal segíti, hogy végül célba érhessen.

Margaret Atwood
Az ehető nő
Jelenkor Kiadó Kft., 2020

A könyvet még a fiatal Margaret Atwood írta, aki a könyv egyik változatához írt előzetesben arra kérte az olvasókat nézzék el neki, ha ifjúkori önelégültségének nyomait fedezik fel a történetben.
A könyv három részre osztva kerül elénk, mint egy torta rétegei. Az első és az utolsó részt első szám első személyben, míg a középsőt első szám harmadik személyben olvashatjuk.
Marian jövőjével kapcsolatos dilemmája ellenállást vált ki a testéből, aki olyannyira különálló egységként kezdi el kezelni a saját szervezetét, mintha az önálló lenne, amit semmilyen szinten nem tud sem befolyásolni, sem irányítani. A házasság, mint egyetlen lehetséges jövőkép lebeg az egyetemről frissen kikerült lány szeme előtt, de ahogy halad előre a történet, egyre nehezebben látja magát feleségként, bár meg van győződve róla, hogy ez csak a bensőjében lakozó folyton éhes részének a hibája, azé a részé, amelyik a megevett ételekkel rendszeresen keresztbe tesz Marian terveinek. A történet, mely tele van ételekhez kapcsolódó metaforákkal, azzal foglalkozik, hogy mennyire veszíti el valaki saját magát a feleség és anya szerepében, valamint, hogy a házasság miért nem lehetséges kiút, ha az ember nem találja magát a karrierjében sem.

 

Simon Scarrow
Invictus
Gold Book, 2016

A már korábban ajánlott „A hódító” c. könyv megírásában résztvevő Simon Scarrow egyedül is nagy névnek számít az ókori római könyvek rajongóinak körében. Az „Invictus”, az „Egy vakmerő római kalandjai a hadseregben” c. sorozat tizenötödik kötete.  Főszereplőinket, a két háborús veteránt, Cato praefectust és Macro centuriot, sok éves Britanniában eltöltött szolgálat után hazahívják Rómába. Cato és Macro viszont már egy teljesen megváltozott városba tér vissza. A politikai intrikák és csatározások helyszínének otthont adó Róma, mint a birodalom központja, épp a trón örökítésével van elfoglalva, ebben a közegben pedig sokkal nehezebb eldönteni kiben is bízhatnak meg szereplőink. Végül nem is töltenek el sok időt a régen otthonuknak hívott helyen, máris újra útra kelnek, ezúttal Spanyolország felé, hogy részt vegyenek az ott kitört lázadás leverésében. Csakhogy a duóhoz csatlakozik Vitellius is, a régi ellenség, aki többször is megpróbált már a páros életére törni. Az út mindennek, csak biztonságosnak nem ígérkezik, de a csatákkal megtűzdelt történet és a sorozat is méltán számíthat az Olvasók érdeklődésére.

 

Simon Scarrow & T. J. Andrews
A hódító
Gold Book, 2017

A könyv öt, korábban digitális formában megjelent történetet dolgoz össze egy egésszé. A két író közös munkájából született kötet abba a korba viszi vissza az olvasót, amikor az utcákat római katonák lábai taposták. A helyszín a Britannia provincia, Kr. u. 44-ben. Főszereplőnket, Optio Figulus-t a birodalom szélére irányítják, ahol az idő pocsék, lehangoló és a helyiek folyamatosan lázadnak a hódítók ellen. Megbízatásának részeként vissza kell segítenie az egyik helyi törzs élére ültetett bábkirályt a trónjára, de mivel a helyszín Blighty, a kelta törzsek otthona, nem csak druidákkal kell számolni, hanem a helyiek azon részével, akik soha nem mondanak nemet arra az esélyre, ha rómaiakat ölhetnek meg. A katonák és helyiek mindennapjait is megismerhetjük Figulus szemén keresztül, de izgalmakban is bőven lesz részünk, ha ellátogatunk ebbe a mesés korba.
A csatákkal megtűzdelt történet biztosan sikerre számíthat a rómaiakról szóló könyveket kedvelő Olvasóink táborában!

 

James Herriot
Kutyák a rendelőmben
Ciceró Könyvstúdió Kft., 2013

Az életrajzi alapokon nyugvó könyvben 27, kutyákkal kapcsolatos történetet oszt meg az állatorvosból szerzővé avanzsált James Herriot. Nem csak a szerző saját kutyája kapott szerepet a könyvben, hanem azok a kis- és nagytestű állatok, akikkel az évek alatt történt valami érdekes. Herriot megkapó stílusban, humorral fűszerezve mutatja be nem csak a házi kedvenceket, de azok gazdáit is, akiket ugyan úgy tisztelt és szeretett, mint négylábú pácienseit, bár a gazdik furcsaságai néha alaposan meglepték még őt is. De nem csak a gazdik kapnak a kritikából, James Herriot saját ballépéseit és hibáit is megmutatja, ezzel még szerethetőbbé téve magát.
Aki szereti a kutyákat vagy eddig nem szerette, de szeretné megismerni őket, azoknak mindenképp és szeretettel ajánljuk ezt a könyvet!

 

Sarah Morgan
Holdfény Manhattan felett
Vinton kiadó kft., 2019

Újabb romantikus könyvet ajánlunk mindenkinek, aki szereti, ha egy történetnek jó lesz a vége. Vagy ki tudja? Lehet, hogy ez a kötet kivétel lesz, de ezt csak úgy tudhatjuk meg, ha elolvassuk!
A „Holdfény Manhattan felett” a „New Yorkból szeretettel” c. sorozat hatodik kötete. A történet erősen karakterközpontú, a két főszereplő belső élete, gondolatai és érzései irányítják. Harriet Knight New York-i kutyasétáltató, aki elhatározza, hogy ikertestvérének elköltözését pozitív lépésként fogja megélni. Hogy végre a saját lábára áll. Ennek érdekében kitalálja, hogy a karácsonyig hátralévő napok mindegyikén tesz valami olyat, ami arra kényszeríti, hogy kilépjen a komfortzónájából. Az élet hamarosan igazi teszt elé állítja, amikor elvállalja, hogy nem csak sétáltatja a rábízott kutyát, Madit a megszokott helyéről, hanem a tulajdonos bátyának, a találkozásukkor mogorva oldalát mutató orvosnak a lakására is vigyáz 24 óráig. Bár Harriet és Ethan kapcsolata nem indul zökkenőmentesen, de ki tudja, lehet, hogy szerelemmel ér véget!

 

Baráth Viktória
A Főnök
Álomgyár Kiadó, 2018

A magyar írónő tollából született sorozat első kötetében megismerkedhetünk Ana Morenoval, aki Albuquerque leggazdagabb negyedében él milliomos vőlegényével. A lánynak mindene megvan, csodálatos ház, ahol személyzet lesi minden kívánságát, csodaszép környezet és a közelgő esküvő, amit boldogan tervezget. De ennek az idillnek azonnal vége szakad, amikor egy este ismeretlenek elrabolják. A lány nem csak a félelmet kell, hogy megtanulja legyőzni, de olyan információk birtokába is jut, amitől mindent megkérdőjelez.
A történet arra keres választ, hogy mennyire formálja át az ember személyiségét a bosszúvágy, vajon tényleg tudjuk hol húzódik a határ jó és rossz között, vagy képesek vagyunk elfelejteni, ha az élet úgy hozza? A kötet izgalmakban, érzelmekben és erotikában gazdag történet, amit nem lesz könnyű letenni!

 

Caroline Bernard
Frida ​Kahlo és az élet színei
Kossuth Kiadó Zrt., 2020

Ebben a regényben nem Frida Khalo mesterműveinek elemzését találjuk, hanem a festőóriás magánéletének romantikus oldalából kapunk ízelítőt. A könyv életrajzi alapokon nyugszik, de jutott hely benne fikciónak is. A történet 1925-ben, Mexikóban indul. Az akkor tizenhét éves Frida orvosi pályáról álmodik, de egy baleset lerántja a felhők közül vissza, a valóság talajára. A lány azonban nem képes sokáig ott megmaradni, a lábadozása alatt ecsetet vesz kézbe, és ezzel elindul a képzeletét, gondolatait kiteljesítő pályán. Nem sokkal ezután megismerkedik Diego Rivera festőfejedelemmel, de hiába lesznek a kor ünnepelt festő párja, házasságuk válással végződik. Frida ezután több kapcsolatba is belemegy, de úgy tűnik senkiben nem találja meg újra Diegot. Ennek a kapcsolatnak Frida életére meghatározó hatását mutatja be ez a könyv, de nem minden szubjektivitás nélkül. Aki pontos és tényszerű adatokat keres, az inkább egy életrajzi könyvet vegyen kézbe, de aki szeretne egy kicsit elmerülni Frida világában és megismerni milyen is lehetett, ha szeretett valakit, annak bátran ajánljuk a könyvet!

 

Sophie Hannah
A háromnegyed rejtélye
Helikon Kiadó Kft., 2019

A „Hercule Poirot új esetei” c. sorozat harmadik kötetében kedvenc belga nyomozónk ismét visszatér, felszerelkezve Edward Catchpool, a Scotland Yard többé-kevésbé hozzáértő felügyelőjének segítségével, hogy újabb gyilkossági ügyet nyomozzon ki.
Poirot egy nap váratlanul megalázó incidens részese lesz, megvádolják, hogy leveleket írogat különböző, általa nem ismert személyeknek, akik felháborodva követelik tőle, hogy kérjen elnézést, amiért gyilkossággal vádolta meg őket. Poirot termesztésen ilyet nem tett és elvállalja, hogy kinyomozza az ügyet, már csak azért is, hogy szakmai becsületén ne essen folt. A vádlottak listáján egymást látszólag nem is ismerő személyek lenyomozása mellett, a szürke kis sejteket szorgosan használó nyomozónak azt is ki kell deríteni, meghalt-e egyáltalán az áldozat, vagy ez az egész csak valami borzalmas tréfa.

 

David Grossman
A világ végére
Scolar Könyvkiadó Kft., 2014

A Jeruzsálemben született David Grossman napjaink egyik legismertebb izraeli írója. Irodalomszeretetét a buszsofőrből könyvtárossá vált édesapjától örökölte.
A könyv főszereplője Ora, aki azért hagyja el Jeruzsálemet és vándorol el egészen Galileába, hogy az újra bevonuló fiának esetleges halálhírét hozók elől eltűnjön. Az utat még a fiával együtt tervezték meg, leszerelési ajándékként, de amikor a fiú úgy dönt, hogy nemzeti érzésektől fűtve visszatér a háborúba, Ora tudja, hogy Olef örökké elveszett számára, függetlenül attól, hogy életben marad-e. Orát férje is elhagyta, aki ráadásul magával vitte másik fiúkat is Dél-Amerikába, miután az asszony nem tudta Olefet támogatni, amikor a hatóságok nyomoztak ellene egy palesztinai ügyében, aki véletlenül egy hústárolóban rekedt két napra. Ora szeretete a fia iránt végtelen, de ez a szeretet vakká teszi a fiú által a palesztinok ellen elkövetett, jogosnak ítélt erőszak iránt is. Ő csak a fiával szemben álló barbár ellenséget látja, nem az embert. Ora nem egyedül indul útnak, magával viszi Avramot, régi szerelemét, és út közben neki meséli el Olef életét, születésétől egészen vélt vagy bekövetkezett haláláig. David Grossman saját gyászát írta meg a könyvben, három fiából egy a háborúban veszítette el életét.

 

Budai Lotti
A kegyencnő hálószobája
Geopen Könyvkiadó Kft., 2016

A kétkötetes „A borostyánszemű” c. regény első részének elején Henrietta Mária angol királyné, aki 1645-ben Franciaországon utazik keresztül, rablótámadás áldozata lesz. A királyné kedvenc ékszerével távoznak a tolvajok és ez az ékszer lesz, ami innentől kezdve beleszól a Combray család életébe, legfőképpen Louise de Morainville, a Borostyánszemű sorsába. A remek stílusban megírt romantikus történelmi regény kalandos utazásra hívja az olvasót a Napkirály udvarába. A cím azonban ne tévesszen meg senkit, nem csak romantikát, kalandot, hanem krimit is kapunk a történettel, a kor hangulatának, divatjának, ízlésének megismerését pedig segítik a könyvbe beillesztett színes, képeslap-szerű illusztrációk is.

Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett művészettörténetet is tanult. A kezdeti útkeresést követően végül megadta magát a történelem iránti olthatatlan rajongásának: ennek a szenvedélynek az első termése ez a kétkötetes regény, illetve a nagy népszerűségnek örvendő Rizsporos Hétköznapok című blog.

 

Benedek Szabolcs
Vörös, mint a vér
Helikon Kiadó Kft., 2019

Ennek az 1919-ben játszódó történelmi fikciónak az egyik főszereplője egy forradalmi eszmékért rajongó könyvtáros, aki arisztokrata származású írónő szeretőjével belekeveredik egy gyilkossági ügybe. A Budapest utcáin május elsején nem teljesen önszántából ünneplő tömeg felvonulását megzavarja egy pap, akit holtan találnak a belvárosban. A brutális gyilkosságot újabbak követik, könyvtárosunk pedig hirtelen a dolgok sűrűjében találja magát, amikor a hatóságok gyanúja rá, és írónő kedvesére terelődik. A Tanácsköztársaság mindennapjait bemutató regényben váltakozik a női és a férfi szereplő nézőpontja, a gyilkosságok felderítését pedig az ebből az időszakból ismert karakterek megjelenése fűszerezi.
Nálunk nem dolgozik olyan könyvtáros, aki bűnügyek felderítésében segédkezne, de a könyvet attól még szeretettel ajánljuk!

 

Tariq Ali
A gránátalmafa árnyékában
Kossuth Kiadó Zrt., 2018

A brit-pakisztáni író egy mór család szemén keresztül mutatja be milyen volt az élet 1499-ben, hét évvel az iszlám utolsó európai bástyájának keresztény visszahódítása után. A muszlimok ekkor már számkivetettként élnek, nem gyakorolhatják szabadon a vallásukat és az anyanyelvüket sem használhatják. Cisneros püspök érkezésével pedig az inkvizíció is lecsap, aki a felbecsülhetetlen értékű könyvek elégetésével kezdi, ezzel az eddigi életet és a kultúra megőrzését még nehezebbé téve. A Banú Hudjl nevű arisztokrata családnak pedig választania kell, megadja magát, elmenekül vagy esetleg az ellenállást választja? A döntést meg kell hozni, de az élet közben sem áll meg, és a család kertjében álló gránátalmafa rég elfeledett titkokra, szerelmek, fájdalmakra és szenvedélyekre vet árnyékot.

 

Jami Attenberg
A felnőttkor küszöbén
Alexandra könyvesház Kft., 2019

Felnőni sohasem könnyű, de Andrea Bernek, aki New York-ban, a világ egyik legnagyobb városában él szinte lehetetlennek tűnik. A nem lineáris módon elmesélt történet főszereplőjének biztos állása van, de az álmát évekkel korábban feladta, ezért csak el van, nem lelkesíti a munkája. A szerelemet is folyamatosan keresi, de valahogy nem sikerül megtalálnia. A kissé lehangolónak érződő történet igazi kortárs témák gyűjteménye. A mostani fiatal felnőttek nagy része csak fut a boldogság után, de nem sikerül utolérnie azt. De nem minden könyvnek kell romantikus egymásra találással véget érnie ahhoz, hogy jó legyen. Aki őszinte érzelmeket keres a könyvek lapjain, annak Jami Attenberg regénye nem fog csalódást okozni.

Esze Dóra
Hotel Hamlet
Pesti Kalligram Kft., 2019

Shakespeare híres dán hercege csak megemlítés szintjén van jelen a regényben, és akkor sem, mint a bomlott elméjű trónörökös. Ez a történet ugyanis a Hotel Elsionre-ban játszódik, aminek szállodaigazgatója volt Hamlet, egészen addig, amíg el nem tűnik. Ekkor a tulajdonos új embert jelöl ki a posztra, Claudius-t, aki hozza magával Polonius-t, mint helyettese, és a hotelban dolgozók élete fenekestől felfordul. A történet Jan, a tizenhárom éves recepciós tollából származik elsőként, de a narrátort nélkülöző regényben minden szereplő lehetőséget kap a megszólalásra.
Bár a szöveg megtartotta az eredeti Hamlet egyes elemeit, határozottan modern történet, így azoknak ajánljuk elsősorban, akiket érdekel a kortárs nézőpont, amikor egy klasszikusról van szó.

 

Marlen Haushofer
A fal
Európa Könyvkiadó Kft., 2018

Az osztrák írónő legújabb könyvéről azt mondják a Robinson Crusoe női változata. Főszereplője, akinek még a nevét sem tudjuk meg, hiszen, ha nincs, aki nevén szólítaná minek a név, negyvenes éveiben járó, magát semmi különlegesként jellemző nő. Éppen az osztrák hegyekben vakációzik, amikor egy nap arra ébred, hogy átlátszó fal vágja el a külvilágtól, amely ránézésre mozdulatlanságba dermedt. Kénytelen nem csak az egyedülléttel és az azzal járó magánnyal, de a túlélésért egy teljesen új fajta élet kihívásaival is megküzdeni. Társasága csupán az a néhány állat, aki vele együtt bent rekedt a fallal elzárt területen. A róluk való gondoskodás rutinja és a természetközeli élet újrafelfedezése tartja távol a nőt attól, hogy azon rágódjon mi is történt a világgal.
A könyv az emberi faj legjobb tulajdonságára hívja fel a figyelmet, hogy mindig tudunk változni, amikor rákényszerülünk.

 

Bauer Barbara
Kétszáz éves szerelem
Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft., 2019

Újabb Bauer Barbara könyvet szeretnénk ajánlani felnőtt Olvasóink részére. Ennek a romantikus regénynek a főszereplője Szentirmai Róza. A nő, aki fiatal kisfiával Janóval él egy apró faluban, a családjában örökletes tudománynak, a bábamesterségnek szenteli napjait. De ha csak ennyit tenne, az nem lenne olvasásra csábító nem igaz? Főhősnőnk nem csak az új életet segíti a világra, mindenre van gyógyírja, sokszor már csodaszerszámba menően. Nem csoda hát, ha azt pletykálják róla, hogy a felmenői között boszorkányok is vannak. Róza mindenki életét jobbá tudja tenni, ez alól csak a sajátja kivétel. Sok falubeli szerelmi élete oldódik meg az ő segítségével, neki azonban nem sikerül a boldogságot sokáig maga mellett tudnia. Amikor pedig egy tűz porrá égeti az otthonát ő és kisfia az egyetlen épen maradt, addig soha nem látott, bordó bőrkötéses könyvvel útnak indul, hogy magyarázatot találjon a kérdései beírására válaszoló napló eredetére és a kétszáz évvel korábban történt boszorkányüldözés évszázadokon átívelő összefüggéseire.

Galgóczi Dóra
Válaszok háza
Libri Könyvkiadó Kft., 2016

Második mai könyvajánlónk szintén magyar és szintén kortárs. A könyv központi szereplője ebben az esetben nem egy vagy több ember, hanem a ház, ami az elmesélt történeteknek helyszínéül szolgál. A beköltözők, akik egymást követik, mind életüknek olyan szakaszát élik, ami tele van megoldandó feladattal, megválaszolandó kérdéssel. De néhány hónap ebben a különös házban és mindegyikük élete váratlan fordulatot vesz. Veronika az apjával való nehéz kapcsolatához, Luca az igazi hivatásának megtalálásához és annak felvállalásához, Szilvia párkapcsolati problémáihoz, a visszavonult orvos az előtte álló évek értékeléséhez, Nándor pedig az igaz szerelem felismeréséhez kap segítséget ettől a nem mindennapi segítőtárstól.
Csupa érzelemmel átszőtt, szívet melengető történet, amit mindegyiküknek át kell élni, hogy a ház újra útjukra engedje őket. Lépjünk be együtt a kapun és olvassunk bele a Válaszok háza adta megoldásokba!

 

Patricia Atkinson
A szőlőkirálynő
Ulpius-ház, 2007

Dél-Franciaországba repít minket magával ez a megható történet, amelyben Patricia és férje, miután mindenüket elvesztették, egy szőlőbirtokhoz tartozó düledező vidéki házba költöznek. Azonban a férj hamarosan megbetegszik, és a birtok vezetése egyedül Patriciára marad. Az életrajzi regény, mely az írónő saját tollából született, jól mutatja be milyen nehézségeken kell átmennie valakinek, aki új életet kényszerül kezdeni távol mindentől és mindenkitől, amit és akit valaha ismert.
Az írónőnek, és akkor még a férjének is, a terve kezdetben az volt, hogy vegyenek pár hektár szőlőst, aminek gondozására felvesznek valakit, miközben ők pénzügyi tanácsadói munkájukból élnek a gyönyörű környezetben. De költözésüket követően a részvény piac összeomlott, emiatt elvesztették azokat a befektetéseiket, amelyekből élni szerettek volna, az első szőlőtermés tönkrement, Patricia férje pedig visszatért Angliába, nem bírván a folyamatos stresszt. Bár ő soha nem tért vissza, a nőnek sikerült a katasztrófákon felemelkedve a Clos d'Yvigne pincészetet mára a környék egyik prominens borászatává fejlesztenie, melynek borai több neves díjat is elnyertek.
A könyv elolvasása segíthet, ha úgy érezzük az élet tele van nehézséggel, reményt adhat, hogy felül lehet emelkedni a gondokon. A csodálatos környezet pedig csak hozzátesz a könyv elolvasásával járó élményhez!

 

Ted Chiang
Érkezés és más novellák
Agave Könyvek, 2019

Az „Érkezés” c. 2016-os Oscar-díjas film alapjául szolgáló novellát is megtalálhatjuk ebben a kötetben. Az összesen nyolc rövid történetet tartalmazó könyvet, amely számos rangos díjat nyert el, minden idők egyik legfontosabb science-fiction könyvének tartják.
A könyv, ami korábban „Az életed története és más novellák” címmel is megjelent, központi története természetesen az „Érkezés”. Főszereplője egy nyelvész, aki évtizedekkel korábban, hogy megtörténne, megtudja, hogy a lánya fiatalon rákban fog meghalni, de ennek ellenére vállalja a terhességet. A nem lineáris idő sokak számára idegen elképzelés, de a novella ezt használja az emberi érzések összetettségének alátámasztásához. Az idegenek érkezésével felborulnak az addig bevált és működő elemei az emberi életnek, de a legfontosabb, a szabad akart, nem tűnik el, sőt, a megszerzett tudás tekintetében fontosabb lesz, mint valaha.
A kötetben megtalálhatóak még, az „Értsd meg!”, a „Nullával való osztás”, „A pokol mint Isten hiánya” a „Hetvenkét betű”, Az emberi tudomány fejlődése” és a „Szépségvakság: Dokumentumműsor.
Ajánljuk mindenkinek, aki szereti, ha egy történet gondolkodásra készteti!

 

Amy Bloom
Közös titkaink
Libri Könyvkiadó Kft., 2019

Amy Bloom könyve nem mindennapi témával rendelkezik. Eleanor Roosevelt, az akkori amerikai First Lady és Lorena Hickok újságírónő szerelmének történetét meséli el. A könyvet Hick szemszögéből megírva olvashatjuk, aki 1932-ben ismeri meg Eleanort, annak férje, Franklin Roosvelt kampánykörútján. Mivel Hick újságíróként került a párral kapcsolatba, viszonyuk először nehézkesen indul, lassan változik át barátságba, majd mélyül tovább szerelemig. Bár a könyvben keverednek a valóság és a fikció elemei, és a cím alapján a szerelmi történet tűnhet a legérdekesebbnek, a könyv mégis inkább az újságírónő életének bemutatásánál érdemel dicséretet. Hick izgalmas személyiség, kalandos utat járt be az újságíróvá válásáig. Igazi 20. századi nő, aki nem hajlandó megragadni a munkásosztályban. Vannak álmai, céljai és küzd értük, hogy elérje őket és a nehézségek ellenére, vagy éppen azért, erős nő lesz belőle, a szó minden értelmében.

 

Clare Boylan
Emma Brown
Lazi Könyvkiadó Kft., 2017

Charlotte Bronte 1855-ben meghalt, két fejezetet hátrahagyva a már készülő könyvéből. Csaknem 150 évvel később Clare Boylan vállalkozott arra a feladatra, hogy a kor hangulatát megidézve, igyekezve hűnek maradni Bronte jelentős örökségéhez, megírja a fiatal lány történetét.
Matilda, aki édesapjával, Conway Fitzgibonnal érkezik meg új lakhelyére, a Fuschia Lodge-ba, tárt karokra talál a helyi leányiskolában, hiszen megjelenése, minőségi ruhái, mind jó ízlésről és rangról árulkodnak. Azonban a közelgő karácsonyi szünet nem csak az ünnep hangulatát hozza magával, kiderül az is, hogy Matilda édesapja és az általa meghagyott lakcím sem létezik. A leányiskola vezetője, Miss Wilcox képtelen kiszedni a lányból az igazságot, ezért a helyi ügyvédre és egy fiatal özvegyre támaszkodva áll neki kideríteni, kicsoda a lány és mi történt vele valójában.
A regény a 19. századi Angliát festi elénk igazi Charlotte Bronte-s hangulatban.

 

 

Ian M. Banks
A játékmester
Agave Könyvek, 2003

A science-fiction regények rajongóinak nem kell bemutatni Ian M. Bankset. A Kultúra c. sorozat első kötete (az „Emlékezz Phlebasra”) után, most nálunk is elérhető a második rész, „A játékmester”. Ebben a sorozatban a fő civilizációt jelentő Kultúrában biztosítva van az egyének lehetőségei és egyenlősége. Egyén alatt pedig mindent értünk, robotot, férfit, nőt vagy akár űrhajót is, ha legalább kettőből rendelkezik a következő listából: értelem, jószándék, tud beszélni. Az irányítás teljesen decentralizált, az Elmék önkéntesen irányítanak, nagyobb kérdésekben pedig népszavazást írnak ki.
A sorozat második részében a galaxisban már szétszóródott emberiség mindennapja már nem a hétköznapok egyhangú feladatainak teljesítéséről szól. De a folyamatos játékot és élvezetet is meg lehet unni, erre jó példa Jernau Morat Gurgeh, aki a galaxis leghíresebb játékosa, minden táblás és stratégiai játék nagymestere. Új kihívásra vágyva elutazik Azad Birodalmába, ahol a helyi játékot olyan komoly szinten játszák, hogy a győztes végül a birodalom császára is lesz. Főszereplőnk azonban nem számol a háttérben zajló összeesküvések, árulások és politikai fondorlatok kusza hálójának ragacsoságával, amiből nem olyan könnyű kiszabadulni, mint azt gondolta. Rövidesen már nem csak a cím elnyerése lesz a cél, de az életben maradás is. Vajon kitart eddigi szerencséje?

 

 

Bauer Barbara
Elsuttogom százszor
Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft., 2016

A romantikus történetek kedvelőinek ajánljuk ezt a könyvet. Főszereplője egy harmincas, okos és sikeres nő, akinek egy nap elege lesz a hétköznapok monotonitásából és mindenkit meglepve leköltözik vidékre, a nagymamájától megörökölt házba. Zsófi hamarosan megmagyarázhatatlan események központjába kerül, ami talán nem is olyan meglepő, elvégre a nagymamáról faluszerte azt suttogták, hogy boszorkány volt. Zsófi életét nem csak egy előkerült naplóból kibontakozó szerelem története ragadja magával, de megjelenik az életében egy férfi is, aki fontosabb lehet, mint azt valaha gondolta. De mielőtt Zsófi és András elkezdhetnek foglalkozni a jövővel, vissza kell fordulniuk a múlt felé, hogy ott megoldják azokat a problémákat, amik a szövődő szerelem útjába állhatnak.

A könyvet (több másik könyvével együtt) az írónő saját youtube csatornáján fel is olvasta, így, aki nem tud addig várni, amíg újra kinyit a könyvtár, meg is hallgathatja azt!

 

Michael Mopurgo
Flamingó fiú
Maxim Könyvkiadó Kft., 2018

Sir Michael Andrew Bridge Morpugo, a „Hadak útján” c. nagysikerű világháborús történet szerzőjének újabb könyvében egy autista kisfiú kapott központi szerepet. A helyszín Dél-Franciaország, a második világháború idején. Camargue, a főszereplőnek otthont adó kisváros, változatos élővilágáról ismert, amelyben megtalálhatóak a flamingók is. Lorenzo, az autista gyerekeknél megszokott napi rutin fontosságával éli az életét, amibe beletartozik, hogy elmegy vásárolni az anyukájával, aztán pedig felül a körhintán a kedvenc lovára. Ennek a rutinnak vet véget egy nap a megszálló német csapatok bevonulása, amitől minden megváltozik. A történetet Kezia, a fiatal roma lány meséli el, az ő barátságán keresztül ismerhetjük meg a kisfiút, akinek gyakran használt kifejezései közé tartozik a flam flam, utalva kedvenc állatára, a flamingóra. A megszállás okozta zűrzavaros világba érkezik egy nap egy német katona, kezében egy sérült flamingó fiókával. Lorenzo lehet, hogy nem ért mindenhez a világon, ahogy senki más sem, de az állatok gyógyításához nagyon. A kis madár gyógyulása lehet a szimbóluma annak az elképzelhetetlen nehézségeken átmenő közösség gyógyulásának, ami a könyv lapjain megszólítja az Olvasókat.
Az író unokája autista, a hozzá kötődő szeretete érezhető a történeten, Lorenzo megformálásán. Szeretettel ajánljuk mindenkinek!

 

 

Háy János
Az öregtó felé
Európa Könyvkiadó Kft., 2017

Nem csak regényeket, meséket szeretünk ajánlani, amire itt egy újabb példa, Háy János legújabb verseskötete. A hétköznapi szituációkat összetett költői helyzetekké emelő írónak ez a kötete az öregkor és az elmúlás kérdéskörét járja körbe anélkül, hogy túlságosan emeltszintűvé tenné a verseket, a szónak a rossz értelmében véve. A vonatút és az életút párhuzamán túl a rész-egész viszony motívuma is erősen megjelenik a versekben. Háy nagyon ért ahhoz, hogy versei jól érthetőek maradjanak, annak ellenére, hogy mély tartalommal ruházza fel őket, így a kötetet mindenkinek tudjuk és szeretnénk is ajánlani!

 

Greg Iles
Az ördög hajója
General Press Kiadó, 2009

A Penn Cage sorozat harmadik kötetét szeretnénk ma felnőtt olvasóinknak ajánlani. Penn, aki mostanra, mint polgármester lép színre, vészterhes híreket kap egy gyerekkori barátjától. A Város eddig csak pitiáner bűnözői által látogatott részén nemzetközi, igazi keményvonalas rosszfiúk ütöttek tanyát, legtöbbjük egészen Írországból tette át ide a székhelyét. A kiépülő illegális árucikkek jövedelmező kereslete mellett a szerencsejáték legális világában is megvetik a lábukat ezek a sötét figurák. A környéken megjelennek a kiskorú prostituáltak, a drog és a véres és kegyetlen kutyaharcok is. Penn természetesen nem hagyhatja, hogy a dolgok ebbe az irányba folytatódjanak, ezért megbízható elitkommandós, mesterlövész és helikopterpilóta barátaiból csapatot verbuválva nekilát a város kitakarításának. A dolgok természetesen nem mennek könnyen, amihez az is hozzájárul, hogy Cage időszakos barátnője, Caitlin Master újságíró nő is belekeveredik az ügybe.
A történetben megvan minden, ami egy jó krimihez kell. Jól kidolgozott, erős női és férfiszereplők, okos bűnözők és élethű részletgazdagsággal elénk festett környezet.
Jó olvasást!

 

Günter Grass
Hagymahántás közben
Európa Könyvkiadó, 2007

A talányos címet nézve talán nem mindenkinek jut rögtön eszébe, hogy egy önéletrajzi könyvről beszélünk. Ismert szerzők saját tollából született, a saját életüket bemutató könyvek mindig érdekesek, egyrészt mert lehetőséget adnak bepillantani a közkedvelt művek születésének a történetébe, másrészt az őket megírók életébe is. Günter Grass Nobel-díjas író, aki nálunk elsősorban a huszadik századi Németország történelmével kapcsolatos írásairól ismert. Ilyenek például a „Danzig-trilógia” és a „Ráklépésben”. Grass célja nem egy átfogó, minden részletre kiterjedő könyv létrehozása volt, mert, ahogy azt ő is elismeri, az emlékezet csalóka dolog, ki tudja, mennyire bízhatunk meg benne?  Helyette inkább a fiatalkori éveket veszi számba, arról beszél, hogyan is jutott el odáig, hogy az írás legyen az életének fő mozgatórugója. Ezt tarthatja majd a kezében az, aki később ellátogat a könyvtárba.

 

 

Csikász Lajos
Ezüst sávok, arany liliomok
Gold Book, 2013

Mai első könyvajánlók egy történelmi regény, ami eredetileg 2013-ban jelent meg. Az Anjou lobogók alatt c. sorozat első kötete a 14. század idejébe repíti vissza az olvasót. III. András halálával 1301 januárjában véget ért az Árpád-házi királyok uralma a Magyar Királyságban. Az ország lakossága a tatárjárást követő zűrzavaros időszakban kiskirályok küzdelmeinek volt kitéve, ahogy a trónkövetelők politikai játszmáinak színtere lett a vidék. A déli részen a fiatal Anjou Károly Róbert támogatói erősödnek meg, míg északon a hasonló korú III. Vencel cseh és lengyel trónörököst igyekeznek a magyar trónra emelni. A két tábor összetűzéseibe csöppen bele az ifjú Ócsárd Imre, miután elveszíti családját és rabszolga-kereskedők kezére kerül. Szerencsére a fiúnak megvan a magához való esze, így hamarosan kiszabadul, majd társaival együtt Károly Róbert szolgálatába szegődik.

Csikász Lajos regénye jól kidolgozott, az olvasókból igazi érzelmeket kiváltó szereplőkön keresztül mutatja be milyen lehetett az élet a számunkra már megfoghatatlan időszakban.

 

 

Isabelle Broom
Ezer csillag közül te
Álomgyár Kiadó, 2019

Igazi romantikus történet Isabelle Broom „Ezer csillag közül te” c. regénye. A történet Sri Lankán játszódik, ahová megérkezik Alice, akinek rendezett élete, szerető barátja és védelmező anyja nem a korábban elképzelt kalandos életet nyújtja, de a lány mára megtanulta értékelni azt, amit az élettől kapott. Az egzotikus út a barátnőivel az utolsó ajándéka saját maga számára, mielőtt végleg becsukja az ajtót a remélt élethez vezető út előtt. Max, aki egy súlyos balesetből felépülve bizonyítani szeretne magának, szintén Sri Lanka felé veszi az utat egy barátjával és a két csoport hamarosan közösen folytatja az utat. Alice soha nem gondolta volna, hogy Max milyen gyorsan megváltoztatja az életét, ahogy Max sem gondolta, hogy ő lesz ilyen hatással a lányra.

Az írónő híres arról, hogy olyan mesterien írja le a történetei helyszínéül választott tájakat, hogy az olvasó úgy érzi ő maga is ott jár. Ez a kötet sem kivétel, induljunk együtt egy igazi romantikus utazásra a két főszereplővel!

 

Sárvári György
Intuitív út, az ugrás szabadsága
Akadémia Kiadó, 2019

Sárvári György Magyarország egyik legismertebb coach-a, az az olyan tanácsadója, aki nem csak a mindennapi életbeli törekvéseinkhez próbál segítséget adni, hanem igyekszik egy átfogóbb, összetettebb rendszert azok rendelkezésére bocsátani, akik hozzá fordulnak segítségért. Szerinte az intuíció egy iránytű, belső hajtóerő és szándék egyszerre. Hisz benne, hogy bár a változást nem mi hozzuk létre, de előkészítjük és végig is kísérjük azt, mert a változás mindig transzcendens jellegű, tehát meghalad minket. Ezen az intuitív úton pedig a legfontosabb irányelv a hit és az inspiráció, melynek segítségével akkor is képesek vagyunk lépni, ha nem tudjuk mi is lesz a pontos kimenetele a dolgoknak, de érezzük, hogy abba az irányba kell folytatnunk. A könyv abban szeretne segítséget nyújtani, hogy minél jobban megismerjük önmagunkat és megtaláljuk a bennünk rejlő szabadságot.

 

Harlan Coben
Végakarat
Jaffa Kiadó Kft., 2012

A Myron Bolitar krimisorozat tizedik részében Myront, a kosaras karrierjét egy sérülés miatt hamar befejezni kényszerülő, majd sportügynökösködés közben véletlenül nyomozóvá avanzsált férfit korábbi ügyfele a híres teniszcsillag azért keresi fel, hogy segítségét kérje egy rosszindulatú facebook komment következményeivel kapcsolatban. Az egyszerűnek tűnő esetről gyorsan kiderül, hogy a múlt olyan részébe vezetnek vissza a szálak, amely nem csak a híresség életére lesznek hatással…
Magyarul még nem jelent meg minden része a sorozatnak, de a kötetek önállóan is élvezhetőek!

 


                      

Őszi Róbert
Piri néni könyvek
TotHál Könyvkiadó Kft., 2017

Az egyik Olvasóklubos kedves Olvasónk javasolta ezt a sorozatot (köszönjük még egyszer!), amely a Facebookról már jól ismert Piri néni történeteit adja közre nyomtatott formában. Piri néni igazi modern, jó humorú öreglány (a szó legkedvesebb értelmében!), akinek nem csak szerelmes kamaszokról, nagyhangú de csupa szív barátnőkről vagy vegetáriánus ebekről szóló történetei vannak, de bizony korhatáros vicceket is megoszt a közösségi oldalán. A könyvtárban már megtalálható a sorozat első 3 kötete.

 

 

Elena Ferrante
Az elveszett gyerek története
Park Kiadó, 2019

A Nápolyi-regények negyedik és befejező része tovább folytatja a gyerekkori barátok Elena és Lila történetét. Az identitását titokban tartó szerző jobban szereti, ha a leírt szavak beszélnek helyette, csak ritkán ad interjút és akkor is csak írásban. A történet a háború utáni dél Olaszországban élő két nő küzdelmeit írja le az anyaság és az önrendelkezés összeegyeztetéséről, ebben a megöröklött, merev nemi szerepeket használó, látszólag sebezhetetlen közegben, minden tapogatódzásával a radikális politika, a korrupció, szervezett bűnözés és az intellektuális elit a felé. Ferrante nem törekedett a dominás narratíva kialakítására, inkább a szerzőség fogalmának megkérdőjelezésével játszott, nem lehetünk benne biztosak, hogy a történetnek a valódi szerzője az írónő vagy a két nő, akinek történetét elmeséli.

 

Koltai Róbert
Sose halok meg? az első 75
Jaffa Kiadó Kft., 2018

2018-ban jelent meg az akkor 75 éves Jászai Mari-díjas magyar színművész, filmrendező, érdemes művész legújabb könyve. A kötetben Koltai Róbert megszokott humorával és öniróniájával idézi fel nem csak gyerekkori élményeit, de pályakezdését és az azt követő éveket is. Nem csak a szakmai életébe, de szakmai-emberi kapcsolataiba, magánéletébe is betekintést enged a könyv lapjain keresztül. Koltai Róbert ötven évet töltött a színpadon, nem csak színészként, hanem rendezőként is. Ezen kívül pedig a filmvásznon is rendszeresen elvarázsolta a közönséget, így a könyv sok izgalmas történetet ígér!

 

 

Hozleiter Fanny Mosolyka
Te döntesz
Libri Könyvkiadó Kft., 2013

A mostani helyzetben könnyű a nehézségekre koncentrálni, mindenben a rosszat látni. Ezért szeretnénk ma Hozleitzer Fanny, vagyis Mosolyka „Te döntesz” c. könyvét ajánlani elsőként. Vannak olyanok, akiknek váratlanul sokkal rosszabb irányt vesz az életük, mint amit valaha el tudtak volna képzelni. Erre kétféleképpen reagálhatunk, vagy engedünk a nehézségeknek és hagyjuk, hogy azok szabják meg milyenek is lesznek a ránk váró évek, vagy pedig, mint Mosolyka is, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy leküzdjük őket és a lehető legteljesebben töltsük ki az időnket.

Ezt az igazán inspiráló könyvet szeretettel ajánljuk mindenkinek!

 


Jodi Taylor
Egyik átkozott dolog a másik után
Metropolis Media, 2017

A sorozat első részében doktor Madeleine Maxwell, röviden Max, sikeres állásinterjút követően bekerül korábbi iskolájának testvérintézetébe, a St. Mary Történettudományi Kutatóintézetbe. Az intézet igencsak viseltes falai között nem sok történelemkutatás folyik, a terepen viszont annál inkább. A terepen, ami a történet esetében időutazást is foglal magában, hiszen Max, mint múltjáró kezdi meg pályafutását az igencsak különc tudósokkal telezsúfolt épületegyüttesben. Természetesen a múltjárók élete nem csak kalandos, hanem veszélyes is, és nem biztos, hogy a már kihalt dinoszauruszok jelentik a legnagyobb veszélyt főhősünkre.

Bár a borító szerint a könyv humora Terry Pratchetett és Douglas Adamset idézi, a könyv inkább igyekszik a fiatalabb célközönségét annak nyelvezetével megfogni. A nemzetközi bestseller elolvasását ezért inkább azoknak ajánljuk,
akik szeretik a YA (young adult) könyveket.

 

Charles Dickens
Karácsonyi ének
M. Helikon - Európa, 1976

Dickens 1843-as klasszikus regénye elengedhetetlen része lett a Karácsonynak. Az Ebenezer Scrooge-ot meglátogató három szellem történetét már sokan és sokféleképpen dolgozták fel, de mégis csak az az igazi, ha az ember az eredetit olvassa. Charles Dickens élénken érdeklődött a karácsonyi ünnep iránt, a „Karácsonyi éneket” megelőzően több történetet is írt ezzel a témával kapcsolatban. Már 1836-ban írt egy öregedő angolszáz úrról, akit goblinok látogatnak meg és szembesítik múlt- és jövőbeni énjével. Ezt a történetet tartják a „Karácsonyi ének” prototípusának. Az írót erősen befolyásolták a korabeli társadalmi állapotok, szembesülve a munkásosztály gyerekeinek sokszor kétségbeejtő helyzetével, gondolkodott egy politikai célú röpirat megjelentetésén, azonban később eredeti ötletét megváltoztatva egy karácsonyi témájú írás mellett döntött, remélve, hogy az nagyobb hatással lesz az olvasókra.

Agatha Christie
Karácsonyi krimik
Európa, 2016

A hangulatosan megírt krimik kedvelőinek nem kell bemutatni Agatha Christie-t, de talán nincs is olyan,
aki ne halott volna Miss Marple-ról vagy a még híresebb Hercule Poirot-ról. A „Karácsonyi krimikben”
csupa olyan történetet olvashatunk, amelyek kapcsolódnak valahogyan az ünnepi időszakhoz.
Természetesen nem csak boldog ünnepléssel telik az év vége, gyilkosságok egész sorát kell
kinyomoznia hol Miss Marple-nak, hol pedig a bajuszáról (is) méltán híres Poirot-nak.
Szeretettel ajánljuk ezt a válogatást mind az Agatha Christie rajongóknak és azoknak is,
akik még nem olvasták ezeket a történeteket, de szeretik, ha egy bűntett megoldása
nem csak briliáns megfigyeléseken alapuló logikával, de humorral is történik.

 

Christopher Moore
A leghülyébb angyal
Agave könyvkiadó, 2006

Az ünnepi készülődés stresszes időszakára a legjobb gyógymód a nevetés, amihez Christopher Moore
egyedi humora nagy segítség lehet. A hétéves Josh Barker szemtanúja lesz a helyi áruházban ügyeletes
Télapóként dolgozó Dale Pearson halálának, így azt hiszi, magát Télapót tették el láb alól. Raziel arkangyal
(akit a Biff evangéliumából már ismerhetünk), éppen egy gyerek karácsonyi kívánságát akarja teljesíteni,
ezért úgy dönt Josh lesz az, akin segíteni fog. Azonban a halott feltámasztására tett igyekezetébe hiba
csúszik, a város hamarosan tele lesz az élőket megtámadó zombikkal, miközben óriási vihar csap le
az álmos kis városkára, garantálva az olvasó szórakozását.

 

Magyar karácsony
Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó,  2013

A Nemzeti Könyvtár gondozásában megjelent kötetben a Karácsonnyal kapcsolatos, magyarul
megjelent írásokat olvashatjuk. Az öt részre tagolt kötet első fejezete Jézus születését mutatja
be bibliai szövegek segítségével. A másodikban a régi magyarok áhítatos szavain és énekein
keresztül kaphatunk bepillantást a korabeli ünnepi érzésekbe. A harmadik, „népénekek népszokások”
részben az énekeken kívül még népi álomfejtéseket, hiedelmeket is megismerhetünk, például
Luca napjáról. A „Költők álmai” részben, mely a könyv legvastagabb fejezete, többek között
Ady Endre, József Attila és Áprily Lajos verseit olvashatjuk, az utolsó, ötödik fejezet, pedig
magával az ünnep napjával kapcsolatos érdekességekkel igyekszik megteremteni az ünnepi
hangulatot. Többek között elolvashatjuk Jászai Mari színművésznő levelét is 1872-ből.

 

Gyöngycsillagok karácsonyra
Holló kiadó, 2005

Otthoni kézműveskedéshez is tud segítséget ajánlani a könyvtár!

A „Holló barkácskönyvek” sorozat több kötete is foglalkozik kifejezetten Karácsonyra szánt díszekkel,
apró ajándékokkal. Segítségükkel készíthetünk gyöngycsillagokat, ablakdíszeket vagy akár dekorációs
szalagokkal ékesített karácsonyfadíszeket is.

 

Áldott Karácsony
Athenaeum kiadó, 2013

December hava az ünnepi készülődésről szól, amihez segítségünkre vannak a könyvek is. Az „Áldott karácsony”
c. könyvbe tizenkét történetet válogattak a szerkesztők olyan világhírű és magyar klasszisoktól, mint Andersen,
Dickens, Kosztolányi vagy Babits. Ezeket a történeteket olvasva az ünnepi hangulat egy-kettőre beköltözik
majd az otthonunkba.

Réti László
KAMÉLEON

Művelt Nép Könyvkiadó, 2017

Cameron Larkin őrmester, a cinikus detektív egyáltalán nem hőstípus. Megcsömörlött mindentől és mindenkitől, 
legjobb barátai a Johnny Walker és a Becherovka, ráadásul a különösen ízléstelen nyakkendők bolondja. 
Egy végzetes baleset miatt elege lesz a nyugati-parti metropoliszból, így sok év után hazatér álmos szülővárosába, 
Great Fallsba, hogy a n
yugdíjig még hátralévő szolgálati idejét Montana varázslatos hegyvidékén húzza ki.

Mit keres azonban egy gyilkossági nyomozó ott, ahol kimondottan rossz évnek számít, ha tizenkét hónap 
alatt két gyilkosság történik? Már az első nyomozásról nagyon hamar kiderül, hogy messze nem rutinügyről 
van szó. Vajon mi is történt a hegyi ranchon? Hogyan veszítette életét a családja mindennapjait pokollá tevő 
farmer? Miért vesz valaki egy meddő aranybányát? És ami a legfontosabb: mi lesz Samantha sorsa? 
Réti László krimije könnyed hangvételével, és a rendőri munka szakértő bemutatásával lebilincselő 
olvasmány, s remek kikapcsolódást nyújt az olvasónak, aki hosszú, éjszakába nyúló olvasásnak néz 
most elébe, mert letenni aligha tudja majd a regényt.

 

___________________________________________________________________________________________________

 

Douglas Murray
EURÓPA FURCSA HALÁLA

Alexandra Könyvesház, 2018

Murray könyve nem csupán demográfiai és politikai tények elemzése. A szerző testközelből kutatta a témát,
és megfordult azokon a helyeken, ahol a bevándorlók partot érnek, és ott is, ahová végül eljutnak; beszélt
olyanokkal, akik örömmel fogadják őket, és olyanokkal is, akik elzárkóznak tőlük. Értékelése és víziója bár
messzemenőkig szubjektív és a politikai korrektség sem feltétlenül jellemző rá, ugyanakkor elvitathatatlan
érdeme, hogy olyan tapasztalatokat oszt meg olvasóival, melyeket csak kevesen ismernek a téma szakértői közül.

___________________________________________________________________________________________________

Kathryn Evans
TÖBB MINT ÉN

Móra Könyvkiadó, 2018

Lehet, hogy mind szörnyszülöttek vagyunk?
Teva élete látszólag normális: suli, haverok, pasi. Otthon azonban félelmetes titkot rejteget. Tizenegy másik Tevát.
A lélegzetelállító történet tizenhat éves főszereplője egyszerre küzd a felnőtté válással és családja nyomasztó örökségével.
Miféle kísértetekkel osztozunk a múltunkon? Hányféle szerepet játszunk? Lehetünk-e önmagunk?
Evans egy egészen különleges lány sorsán keresztül teszi fel a mindannyiunk életének mélyén ott feszülő kérdéseket.

___________________________________________________________________________________________________

Dan Brown
EREDET

Gabo Kiadó, 2018

Robert Langdon, a szimbolika és a vallási ikonológia harvardi professzora a bilbaói Guggenheim Múzeumba
érkezik, hogy részt vegyen egy felfedezés bemutatásán, amely ,,mindörökre megváltoztatja a tudományokat".
Az esemény házigazdája Langdon barátja és egykori tanítványa, Edmond Kirsch, a negyvenéves tech-mágnás,
akit káprázatos találmányai és merész előrejelzései
az egész világon vitatott figurává tettek. A mai este sem
kivétel: azt állítja, hogy egy megdöbbentő áttörést jelent be, amelynek messzeható következményei lesznek. 

Ám Langdon és a több száz vendég legnagyobb döbbenetére, az esemény még azelőtt tragikus véget ér, hogy
igazán elkezdődhetne. Langdon kétségbeesett menekülésre kényszerül a múzeum igazgatónőjével,
Ambra Vidallal. Barcelonába szöknek, és veszélyes kutatásba kezdenek egy jelszó után, amely megnyitja Kirsch titkát.

Langdonnak és Vidalnak meg kell találnia az utat a város labirintusszerű átjáróiban egy olyan ellenséggel szemben,
amely minden fordulónál egy lépéssel előttük jár. A nyomot, amelyet követnek, csak rejtélyes szimbólumok
és többértelmű modern művek jelölik, de Langdon és Vidal sorra megfejti a nyomravezetőket, és végül szemtől
szembe kerülnek egy világrengető igazsággal, amely rejtve maradt - egészen mostanáig.

Dan Brown A Da Vinci-kód, minden idők egyik legolvasottabb könyvének a szerzője. További három bestsellert
is írt, amelynek Robert Langdon, harvardi szimbólumkutató a főhőse: Inferno, Az elveszett jelkép, Angyalok
és démonok. Két másik thrillere is nemzetközi sikert aratott: A megtévesztés foka és a Digitális erőd.

___________________________________________________________________________________________________

 

Dr. Gyarmati Andrea 
HÁNYATTATÁSAIM

Saxum Kiadó, 2017

"Andrea vagyok és függő. Gyógyulóban függő. Valaha élsportoló voltam, gyermekorvos vagyok. Sok éven
át hűségesen kísért az evészavarom. Hogy rémes, persze hogy az. Minden ami uralkodik feletted rémes,
ember, esemény, tárgy,helyzet amit nem te akarsz, és nem te irányítasz hanem ő téged, az rémes.
Hidd el megtapasztaltam, és bizonyára te is sok mindet átéltél már ha kezedbe vetted ezt a könyvet.
Több mint 2 éve azt mondhatom gyógyult függő vagyok. Van sok év után is gyógyulás, és valódi élet.
Elmesélem a magam történetét, és közben mindazt, amit összegyűjtöttem orvosként és hozzátenném.
Vagyis evészavar kívül -belül.
Nem vagy egyedül, bár a magad harcát, a háborút neked kell megvívnod, mint minden más esetben
is az életben.
De jövök veled, és ott vagyok melletted, mert tudom az élet egyéni sportág, de segíteni nagyon
sokat tudunk egymásnak.
Van egy másik könyvem, az a címe Gyere velem gyógyítani, amiben elviszem a szülőket magammal
és elmesélem mit és hogyan tegyenek, amíg a gyermekorvos- adott esetben én- meg nem érkezik.
Most azt mondom, Gyere velem gyógyulni. Menjünk végig együtt az úton, amely a gyógyulást jelenti
majd neked is.

 

 

___________________________________________________________________________________________________

Tari Annamária, Horváth Gergely
RÁD TALÁLNI - 2x33 gondolat a párkapcsolatról és a romantikaképünkről

Athenaeum Kiadó, 2015

Egyetlen társban találhatunk boldogságot? Létezik egyetlen? Hogyan maradhatunk meg tiszta embernek
a párkapcsolatok viharában? Mit jelent az egyéjszakás kaland? (Mit jelent a férfinak, mit egy nőnek?)
Hogyan kísért az exek szelleme egy szerelemben? Miért vagyunk hűségesek,
miért leszünk hűtlenek?
Többek között ezekről a kérdésekről beszélgetett Tari Annamária és Horváth Gergely a Dívány.hu portál
Kettő látás című sorozatában. A Rád találni szerzőpárosa a társas létezés lélektanába és hétköznapi
gyakorlatába vezeti be az olvasót.
Különleges párkapcsolati szótár ez a könyv. A fiatalság mámoráról - nem csak fiataloknak.

___________________________________________________________________________________________________

 

Tari Annamária 
GENERÁCIÓK ONLINE

Tericum Kiadó, 2015

Generációk online... Online boldogságparádé és mindennapos offline szorongások. Szelfik milliói, ahol
a gyönyörű színterek puszta hátterekké laposodnak. Ez az új világunk, az Információs Kor. Megszoktuk
és olykor talán még azt is hisszük, hogy értjük a működését. Zsebünkben az okostelefon, mindig elérhetőek
vagyunk, de az X vagy Baby Boomer generáció tagjaiként csak használjuk őket, de nem általuk élünk.
Az Y és Z generáció tagjairól pedig hajlamosak vagyunk azt gondolni, nekik már sokkal könnyebb minden.
De ez nincs így. Valójában sokkal nehezebb elindulniuk az életben és olyan párkapcsolatot kialakítaniuk,
amelyben jól érzik magukat. Rengeteg ijesztő érzelem él bennük, és sokat rejtve tartanak. A bizonytalanság
és az ebből eredő bizalmatlanság állandó lételemükké váltak.
Az online tér és a közösségi média óriási változásokat idéztek elő az érzelmek sokszínűségében és megélésében,
valamint a különféle kognitív folyamatokban. Elvesztett a felhőtlen gyerekkor és fiatalkor, és mindez nem
pótolható a pillanatok online megosztásának múló örömével. Nem virágos rét, hanem kemény akadálypálya ez.
Ha segíteni akarunk, akkor meg kell érteni mindazt, amivel a digitális generációk szembenéznek.
Ami nem feltétlenül az, amit mi képzelünk.

 

 

___________________________________________________________________________________________________

 

Török Eszter 
VISZLÁT, CUKOR ÉS FEHÉR LISZT!

BOOOK KIADÓ KFT, 2015

A szénhidrát nem az ördögtől való de egyáltalán nem mindegy, mikor, mennyit és milyet fogyasztunk belőle.
A helytelen táplálkozás rontja a közérzetünket és teljesítőképességünket, ráadásul a rossz étkezési szokások
miatt a lakosság felénél kimutatható az inzulinrezisztencia ez pedig már a cukorbetegség előszobája.
Az ezzel összefüggő PCOS a magyar nők közel egyötödét érinti, és ez ma a meddőség legfőbb oka.
Dietetikai szaktudása és széleskörű tapasztalatai révén Török Eszter olyan jól használható szakácskönyvet
állított össze, amellyel könnyűvé válik az egészséges táplálkozás, a vércukorszint egyenletesen tartása,
a megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrát bevitele. Az átgondolt és sokoldalú recepteknek köszönhetően
az olvasónak már nem kell azon gondolkodnia, mit mivel párosítson össze, mert az egy főre jutó adag pontosan
elegendő tápanyagot tartalmaz. A könyv másik nagy előnye az egyszerűség, mivel a fotókon látható adagok
a ténylegesen elfogyasztandó mennyiséget mutatják, így a kitálalásánál sem kell külön lemérni az ételeket.
A dietetikus szakember sok éve tervez már étrendeket, így garantáltan finom, változatos és egészséges
alternatívát kínál mindazoknak, akik számára fontos a helyes táplálkozás.

 

 

___________________________________________________________________________________________________

 

KÖNYVAJÁNLÓ a Facebook oldalunkon:

 

JANUÁRI KÖNYVAJÁNLÓ

___________________________________________________________________________________________________

 

2017
_____

 

KÖNYVAJÁNLÓ a Facebook oldalunkon:


___________________________________________________________________________________________________

https://www.facebook.com/karikojanoskonyvtar/photos/pcb.1489289741155379/1489289137822106/?type=3&theater

https://www.facebook.com/karikojanoskonyvtar/photos/pcb.1489289741155379/1489289147822105/?type=3&theater

https://www.facebook.com/karikojanoskonyvtar/photos/pcb.1489289741155379/1489289151155438/?type=3&theater

___________________________________________________________________________________________________

Lauren Fern Watt: Egy kutya bakancslistája - Négylábú társam igaz története
Libri Könyvkiadó, 2017

Ez az egyedülálló, bájos, hol mulatságos, hol pedig szívbe markoló történet a legjobb bizonyossága annak,
hogyan inspirálnak minket négylábú társaink. Gizelle élete lenyűgözően szép lecke arról, amit a kedvenceink
tanítanak nekünk: élvezzük a kalandokat, szeressünk feltétel nélkül, és váljunk olyan emberré, amilyenek
szívünk mélyén mindig is lenni szerettünk volna.

Lauren magával viszi termetes, angol masztiff kutyáját a főiskolára, majd később első, aprócska
New York-i lakásába is - mert Gizelle nemcsak egy kutya, hanem lakótárs, lánytestvér, a legbizalmasabb
barát, futó- és étkezőpartner is.

Gizelle és Lauren együtt élik át az első szerelmet, az első munkahely kihívásait, a lány anyjának küzdelmeit
a drog- és alkoholfüggéssel, és a nagyvárosban való felnőtté válás minden örömét és nehézségét.
Ám Gizelle váratlanul megbetegszik, és Laurennek hirtelen szembesülnie kell azzal, hogy leghűségesebb
társa élete nem tart örökké. Készít egy bakancslistát, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a számukra
hátralévő közös időből...

___________________________________________________________________________________________________

 


Nicolas Barreau: Egy este Párizsban - A Cinéma Paradis rejtélye
Park Kiadó, 2017

 

Alain Bonnard, egy kis párizsi művészmozi tulajdonosa, javíthatatlan álmodozó. Feltűnik neki,
hogy szerdánként az esti vetítésen gyakran ott ül egy csinos, piros kabátos fiatal nő, aki
a 17. sornak mindig ugyanarra a helyére vesz jegyet. Alainnek megtetszik a lány, és meghívja
vacsorára. Csodálatos estét töltenek el, ám a szépséges idegent ekkor látja utoljára.
Hova tűnhetett? Alain mindent elkövet, hogy a nyomára bukkanjon, s közben filmbe
illő kalandokban lesz része.

"Ha a szerelmet keresem, mindig a Cinéma Paradis-ba megyek."

___________________________________________________________________________________________________


Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje
Jelenkor Kiadó, 2017

 

Fredé hasznos asszony, a jövő letéteményese. Olyasmire képes, amire csupán a nők töredéke: gyermeket szülni.
Gileád állama különös figyelmet fordít arra, hogy ő és társai megértsék, a szülés életük egyetlen célja és értelme.
A vallási fundamentalista alapokon kormányzott ország átnevelőközpontokban készíti fel a termékeny nőket,
hogy aztán az uralkodó elithez tartozó családokhoz kerülve két éven belül teherbe essenek a ház urától -
a féltékeny, ám gyermekre vágyó Feleségek irigy pillantásaitól kísérve.
Fredé a Parancsnok házában igyekszik belesimulni a hétköznapokba, megfelelni a dogmatikus vallási előírásoknak
és mindenekelőtt megfoganni. Ha eltévelyedik, felakasztják a Falra, vagy kiűzik a Telepekre a Nemnők közé hullákat
égetni. A Parancsnok azonban egy este a szobájába hívatja, a szigorú tiltás ellenére teljesen egyedül, amire Fredé
akkor sem mondhatna nemet, ha akarna.
Margaret Atwood disztópiája megrázó vízió egy olyan világról, ahol a nők egyetlen szerepe, hogy a vallás, az állam
és a szaporodás szolgálatában állnak. A szerző "ellenjóslat"-nak nevezte regényét, mondván, ha ez a jövő részletesen
leírható, talán nem fog bekövetkezni.
A mára klasszikussá vált kultuszregényt 1986-ban Booker-díjra jelölték, 1987-ben pedig megnyerte az első
Arthur C. Clarke-díjat; több mint negyven nyelvre lefordították, és számos filmes és színházi feldolgozás után
2017-ben tévésorozatot is bemutattak belőle.

Majd előveszem azt a kis vajdarabot, melyet vacsora után a jobb cipőm orrába dugtam... Mi nem kaphatunk
sem kéz-, sem arckrémeket. Manapság minden ilyesmi haszontalanságnak tekintendő. Tárolóedények vagyunk,
csupán a belső szerveink fontosak számukra. A külsőnk felőlük kiszikkadhat, megráncosodhat, akár a dió héja.
A Feleségek rendeletben szögezték le, hogy nekünk ne járjanak testápoló szerek. Nem akarják, hogy vonzók legyünk.
Épp elég nehéz nekik így is...

___________________________________________________________________________________________________


Orhan Pamuk: Cevdet Bey és fiai
Helikon Kiadó, 2017

 

"Két élet, két lélek kellene az embernek. Az egyik az üzletnek, a másik az örömöknek! És úgy kellene élni,
hogy ez a kettő ne keveredjék egymással! Segíteniük kellene egymást, de nem szabadna akadályozniuk
a másikat! Igen, így lesz. Az én életem ilyen lesz! Élni fogok!" Még egyszer nagyot nyújtózkodva ásított
egyet, aztán önmagát is meglepő friss lendülettel kiszállt a hintóból.
A 2006-ban Nobel-díjjal kitüntetett, isztambuli születésű és ma is Isztambulban élő Orhan Pamuk (1952-)
a kortárs török irodalom legismertebb, világszerte nagy népszerűségnek örvendő alakja. Eredetileg
építészmérnöknek készült, de végül újságírás szakon szerzett diplomát 1977-ben. Műveit több mint
40 nyelvre fordították le, és regényeivel nemcsak hazájában, de több nyugat-európai országban
- többek között Angliában, Franciaországban, Németországban és Olaszországban - is jelentős irodalmi
díjakat nyert el. Pamukot, akit a The Guardian beválasztott a 21. század huszonegy legjelentősebb írója közé,
az Egyesült Államokban is jól ismerik, a 2004-ben angolul is megjelent Hó című regényét a The New York Times
az év tíz legjobb könyve közé sorolta. Az író műveiben posztmodern stílusban mutatja be az Európa és Ázsia,
a hagyományok és a modernitás között választásra kényszerülő Törökországot.
Cevdet Bey a 20. század elején válik gazdag török kereskedővé, amikor üzlettel még csak keresztények foglalkoznak.
Ezért az isztambuli üzletemberek világában idegennek, a késő oszmán kori elit tagjai között pedig kitaszítottnak
érzi magát. Mégis eltökélten halad a maga útján: gyarapítja vagyonát, házat vásárol, és előkelő lányt vesz feleségül.
Álma egy "óraműpontossággal működő", nyugatias család, ahol a legfőbb érték az összetartozás és a békés, nyugodt élet.
A következő generáció tagjainak egyszerre kell szembenézniük az apai örökséggel és a nyugatias reformok
lázában élő, ám az évszázados beidegződéseket makacsul őrző társadalommal. Miközben Európa újabb háborúra
készül, olyan erkölcsi dilemmákkal szembesülnek, amelyek mind ugyanazt a kérdést feszegetik: megvalósulhat-e
Cevdet Bey álma, létezik-e a polgári világnak egy jellegzetes török változata, vagy az egész csak illúzió? A válasz
még a hetvenes évek forrongó politikai légkörében felnövő unokák számára sem egyértelmű.
Orhan Pamuk 1982-ben megjelent első regénye három nemzedéken átívelő családtörténet.
Az apró mozaikdarabkákból kirajzolódó, tablószerű elbeszélés hétköznapi pillanatképeket tár
az olvasók elé, mégis érzékenyen világít rá azokra a problémákra, amelyek a mai napig feszítik a török társadalmat.

___________________________________________________________________________________________________


Alice Munro: Nyílt titkok - Nyolc történet
Park Kiadó, 2017

 

„Ezeknél én jobbat írok!” – mondta akkori férje szerint Alice Munro azután, hogy az 1963-ban megalapított
Munro’s Books kínálatából jó néhányat elolvasott. „Egy háziasszony, akinek sikerült időt szakítania arra,
hogy novellákat írjon” – kommentálta első novelláskötetének megjelenését a Vancouver Sun. Így indult
a kanadai író karrierje, aki azóta novelláival lenyűgözte a világot, munkásságáért számtalan díjat kapott,
2013-ban pedig a legbecsesebbet, az irodalmi Nobel-díjat is neki ítélték. Tizennégy novelláskötete,
két válogatott novelláskötete, valamint egy regénye jelent meg.

Ebben a meglepetésekkel teli nyolc történetben Alice Munro, a novella műfajának élő klasszikusa lélegzetelállítóan
biztos kézzel örökíti meg azokat a pillanatokat, amikor valaki lerázza magáról a konvenciókat, a múltat, a végzetet.
A Nyílt titkok megszállottan levelező, rejtélyes és nyughatatlan hősnői minduntalan azzal szembesülnek,
milyen megsemmisítő erővel lobbanhat fel újra meg újra a régi szerelem. Alice Munro a tőle megszokott humorral,
bölcsességgel és szomorúsággal mesél az élet furcsaságairól: eltűnt iskolás lányokról, a kanadai határvidékre
kiközvetített árvaházi menyasszonyról, egy magányosan élő, különc nőről, aki egy felülmúlhatatlanul furcsa
vacsoravendégség során egy Ausztráliából érkezett, gazdag, egzotikus kérőre tesz szert, holott ez egyáltalán
nem állt szándékában. Ki gondolná, hogy egy, a Balkánon fogságba esett nő romantikus története milyen
felszabadító hatással lehet egy másik nőre, aki a férje és a szeretője elől menekül napjaink Kanadájában?
Vagy hogy milyen elfojtott traumák vezethetnek egy fiatal házaspár vandalizmusához?
Alice Munro szokatlan sorsú szereplői különös helyet foglalnak el maguknak az olvasó emlékezetében,
ugyanolyan nehéz őket száműzni onnan, mint a gyerekkorból ismerős hóbortos, arccsipkedő rokonokat.

___________________________________________________________________________________________________


Philippa Gregory: Három nővér, három királyné
Libri Könyvkiadó, 2017

 

Csak egyetlen kötelékben bízom: ami egy nő és a nővérei között létezik.
Amikor Aragóniai Katalin ifjú araként a Tudor-udvarba kerül, a legidősebb hercegnő, Margit azonnal érzi:
ők ketten vetélytársak, egyben szövetségesek lesznek, és az a sorsuk, hogy nővérként éljenek együtt.
Ebben társuk Margit húga, Mária is. A három nővérből Anglia, Skócia és Franciaország királynéja lesz.
Bár a családhoz való hűség összeköti őket, a királynék mégis ellenfelekké válnak, ráadásul háborúk,
orgyilkosság, trónfosztás és szerelmi háromszög bonyolítja az életüket... A veszélyek, veszteségek
és szenvedélyek közepette csak a három nővért összefűző különleges kötelék állandó, amely mindennél,
még egy királynál is erősebb.

Philippa Gregory, a királyregények királynője újabb lebilincselő Tudor-kori történetet írt VIII. Henrik életének
és udvarának kiemelkedően fontos nőalakjairól.

___________________________________________________________________________________________________


Colm Tóibín: Brooklyn
Park Kiadó, 2017

 

Az 1950-es évek Írországában vagyunk, és Eilis Lacey sok fiatal ír lányhoz hasonlóan nem dúskál a lehetőségekben.
Ezért amikor nővére elintézi, hogy kivándorolhasson New Yorkba, Eilis tudja, hogy mennie kell, s első ízben
kell maga mögött hagynia családját és otthonát.
Amikor megérkezik a zsúfolt brooklyni albérletbe, csak arra tud gondolni, mit áldozott fel. Távolra került
otthonától és honvágya van. Aztán amikor az első tapogatózó lépéseket teszi a barátság és talán valami
más felé is, olyan hírt kap, ami miatt vissza kell térnie Írországba. Ott szörnyű dilemmával néz szembe
a kötelesség és a nagy szerelem közti rettenetes választással.
Nick Hornby forgatókönyve alapján azonos címmel film készült Eilis történetéből, melyet február 4-től
játszanak a magyar mozik.

___________________________________________________________________________________________________


Elizabeth Adler: Halál a tóparton
Libri Könyvkiadó, 2017

 

Elizabeth Adler, a Toszkánai nyár, a Bűnös gazdagok és számos egyéb bestseller szerzőjének új regénye vérbeli
strandolvasmány; kaland, krimi és romantikus regény egyben.

Evening Lake látszólag idilli nyaralóhely, valójában azonban az évről évre ide látogatók szörnyű titok tudói.
Harry Jordan nyomozó is itt szeretné kipihenni a fáradalmait ám a munka utoléri. Harry éppen a tóparton sétál,
amikor a Havnel-ház kigyullad. A zárkózott Lacey Havnel és a lánya, Bea új jövevények a közösségben, nehezen
találják a helyüket. Hamarosan Lacey-t holtan találják. Most Harryre vár a feladat, hogy kövessen minden szálat,
és előásson minden régi titkot Ki szúrta le Lacey-t? És miért? Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az egyik kiskorú
szemtanú látott valakit a tavon egy csónakban azon a tragikus éjszakán Semmi sem az, aminek látszik, és senki
sem tudhatja, kiben bízhat meg. Vajon Harry képes megállítani a sorozatgyilkost, aki újra lecsapni készül?
Hiszen mindig az áldozat döbben rá utolsónak az igazságra.

___________________________________________________________________________________________________


Katie Fforde: Tökéletes nyár
Libri Könyvkiadó, 2017

 

A bábaként dolgozó Emily látszólag tökéletesen elégedett az életével. Élvezi, hogy egyedülálló nőként kötöttségektől
mentes lehet. Mégis változásra vágyik, ami érzelmileg is felüdülést jelentene a hétköznapok egyhangúságából.
Így amikor legjobb barátnője, Rebecca felajánlja, hogy töltse a nyarat a hajóján főszakácsként, kapva kap az alkalmon.
Ám mielőtt igazán kiismerhetné magát a hajókonyhában, alkalmazkodnia kell új környezetéhez. Rebecca várandós,
ezért egyre több feladatot ad át Emilynek, akinek még a féltékeny konyhai kisegítővel is meg kell küzdenie.
Ott van továbbá Alasdair, a szívdöglesztő orvos, akit Emily mindenáron igyekszik nem észrevenni, hiszen ha
beleszeret, új időszámítás kezdődik a számára. Vajon tényleg ez lesz élete legfelszabadultabb nyara?

A Francia kaland, a Tökéletes esküvő és számos egyéb nemzetközi bestseller szerzője e kötetében ismét egy
lélekemelő, romantikus és szórakoztató történettel kedveskedik olvasóinak.

___________________________________________________________________________________________________


Sándor Erzsi: Anyavalya
Park Kiadó, 2017

 

Anyám naplót mesélt nekem. Családot mesélt körém, nagyszülőket, unokatestvéreket, apát. Mindannyiukat
felismertem volna, ha szembejönnek velem az utcán vagy betoppannak. Soha nem jött senki.

Száll a füst. Száll a por és a hamu. A felhőből kibontakozik egy alak, és nyomban beszélni kezd. Egymásba
érnek a történetek a moszkvai nagyhercegeket szédítő világszép nagynéniről, egy prolicsaládról, egy értelmetlen
brazíliai utazásról és egy még értelmetlenebb hazatérésről. Egy régen elmúlt család tagjairól, egy kispesti házról,
egy kalapszalonról, az ítélőképesség hiányáról és persze a deportálásról. A mesélő a konyhában ülve varr, szavai
nem kímélnek senkit és semmit, csúfondárosan mutogatnak a szerelemre minden áron, a magányra, a dacosan
egyedül vállalt gyerekre, a benne újraéledő álmokra és az önáltatásra. Mondja, egyre csak mondja. Mi hallgatjuk.
Temetünk. Sírunk. Röhögünk.

Sándor Erzsi megdolgoztatja a szívet. De jó a humor porckopása ellen is. Azon se lepődjenek meg, ha időnként
egy-egy hályog is a könyvre esik majd az olvasó szeméről. Röhrig Géza

Jégfésű. Fotónegatívokból előtűnő, Auschwitzban meggyilkolt rokonok, anyai kézzel gondosan beszegett sárga csillag,
amely rongyosan dehogy ékesíthet kabátot. Pedáns öltéssel örök emlékezetbe varródik az, amit a történelem
beleszabott az emlékezetbe. Beszakítva sorsokat. Miközben a humor egyetlen pillanatig sem enged a panasznak
résnyi utat sem.
Bodor Johanna, a Nem baj, majd megértem szerzője

Sándor Erzsi mesél, fergeteges lendülettel és iróniával. Elképesztő történeteket, benne az egész huszadik század,
minden szörnyűségével, bebugyolálva a szeretet különös varázslepedőjébe. Ez a könyv talán arról szól: lehet néha
boldognak lenni, csak sok tehetség kell hozzá. És Sándor Erzsinek sok jutott ebből a tehetségből. Családtörténet (is)
ez a javából, egy Haller utcai saga törekvő zsidó és nem zsidó kispolgárokkal, nyilasokkal és téglagyárral, karpaszományos
őrmesterrel, szovjet katonákkal, kispesti kalapszalonnal, színházzal és sok-sok röhögéssel. Sándor Erzsi és anyja,
amint átröhögték a huszadik századot. Letehetetlen könyv. Szüts Miklós, festőművész

Sándor Erzsi 1956-ban született Budapesten. Tizennégy évig volt színész Miskolcon és Kecskeméten, tizennyolc
évig volt a Magyar Rádió szerkesztője. Többnyire újságíró.
Szegény anyám, ha látnám című könyve 2013-ban jelent meg.

___________________________________________________________________________________________________


Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi!
Libri Könyvkiadó, 2017

 

Erzsébet Fenevadova minden idők legnagyobb celebritása. Egy igazi bundás királynő, szőrös fülű, bajszos díva,
szupermodell, politikai szakkommentátor asszony Sokoldalúsága szinte felsorolhatatlan, bölcsessége káprázatos
többek között ezért is teljesen jogos várományosa az elnök asszonyi posztnak.
Hívei tudják, hogy életük Erzsébet útmutatásai nélkül mit sem érne. Nagyságát gyakorta versben is megéneklik,
az írástudatlanok pedig Erzsébet kifinomult ízlésének eleget téve tonhalban fejezik ki mélységes tiszteletüket.
Erzsébet jelenleg Budán, a Hotel Wardrobe Wellness Superior***** Elnöki Lakosztályában él. Sajnos szingli.
Pillanatnyilag csak egyetlen, hozzá méltatlan udvari szolgálója, Gergely, próbálja megteremteni a kivételes
nagyságához illő körülményeket.

,,A szépség nem az arcodon van, nem is a mosolyodban, de még csak nem is a szívedben. A szépség
a bundádban van, a tappancsod párnácskáiban és a bajszod végében, ahogy pöndörödik, és ami
csiklandozza a másikat akár egy életen át."
Erzsébet Fenevadova
___________________________________________________________________________________________________


Mörk Leonóra: Holdfény szonáta
Jaffa Kiadó, 2015

 

Alexander Thiemann világhírű osztrák zongoraművész, a klasszikus zene igazi sztárja akkora rajongótáborral,
ami egy popsztárnak is dicsőségére válna. Bodrogi Eszter magyar orvos, aki kamaszkora óta szívesen hallgatja
a zongorista felvételeit. Olykor a hangversenyeire is elmegy, de bármennyire is szereti a muzsikust, józanul felméri,
hogy kettejük világa soha nem érhet össze.
Útjaik váratlanul mégis kereszteződnek, amikor egy drámai esemény hatására a férfi karrierje összeomlani látszik,
és úgy tűnik, egyedül a lány tud segíteni rajta. Ehhez azonban vissza kell utazniuk a múltba, a második világháború
vészterhes napjaiba, amikor az emberi élet egy hajszálon függött, és egyszerre jöhetett el a szerelem és a halál órája.
Alexander és Eszter nyomozni kezd egy elveszettnek hitt Mozart-kézirat után, és ahogyan a múlt rejtélyei fokozatosan
feltárulnak előttük, úgy nyílnak meg ők is egymás felé.
Az ilyen Thiemann-féle elérhetetlen pasik olyanok, mint egy drága festmény egy híres múzeum falán: szerethetjük,
akárhányszor megnézhetjük, sőt, poszter formájában még meg is vásárolhatjuk, de soha nem lesz a miénk.
És kizárólag biztonságos távolból bámulhatjuk, mert ha túl közel merészkednénk, azonnal megszólal a riasztó.

___________________________________________________________________________________________________


Mörk Leonóra: A papagájos ablak
Jaffa Kiadó, 2017

 

"Te olyan megszökős vagy?" - kérdezte egyszer a barátnőm, és én bólogattam: igen, én megszökős vagyok,
csak néha elfelejtkezem róla. Gyerekkoromban rendszeresen leléptem az iskolai táborokból, a szüleim már
nem is csodálkoztak, amikor váratlanul megjelentem az ajtóban. Felnőttként ugyanígy hagytam magam mögött
méltatlan szituációkat és időrabló rendezvényeket, elromlott kapcsolatokat és elviselhetetlenné vált munkahelyeket.
Ha időben nem léptem magamtól, mindig történt valami, ami kitaszított a tarthatatlan állapotból, ráébresztve,
hogy már réges-rég cselekednem kellett volna.
A könyveim is mind olyan nőkről szólnak, akik megszöknek a saját életükből. Alapvetően fegyelmezett és
nem túl vagány személyiségként én ezt elsősorban képzeletben teszem meg, de néha a valóságban is.
Legutóbb azért tűntem el egy időre, hogy végigjárjam Németország talán legismertebb zarándokútvonalát,
a Luther életének fő helyszíneit összekötő Luther-utat. Vonattal, autóval, komppal, gyalogszerrel és szamárháton
utaztam Drezdától Wittenbergig, Lipcsétől Erfurtig, Weimartól Eisenachig, és közben azt vettem észre, hogy
felidéződnek az emlékeim, és magyarázatot nyernek a saját életem eseményei. Manapság, amikor mindenhol tömeg
és zaj vesz körül bennünket, nem véletlenül keressük az alkalmat az elvonulásra: kolostorba, ashramba, a hegyek közé,
vagy csak egy magányos vidéki házba, bárhová, ami spirituális menedékhelyet kínál. Ma a legnagyobb luxus
az egyedüllét és a csend, az esély, hogy csakis magunkkal foglalkozzunk. Én is régóta vágytam már erre, és amikor
lehetőségem adódott rá, nem haboztam útnak indulni."
Megszökhetünk-e a saját életünkből? Örökre? Vagy átmenetileg? Rálátunk-e önmagunkra, ha egyedül maradunk?
Felismerjük-e a sorsunk mintázatát mások történetében? Mörk Leonóra könyve egyszerre személyes hangú útinapló,
szórakoztató kultúrtörténeti kalandozás és izgalmas belső utazás.

___________________________________________________________________________________________________Ken Follett: A Tű a szénakazalban

Gabó Kiadó, 2008

 

Lucy sarkon fordult, és elhagyta a szobát. A játszmának vége, és ő lett a vesztes. Nem maradt más hátra, mint hogy
leül, és megvárja Henryt: jöjjön, és ölje meg. Kinézett az ablakon. A vihar véget ért. Az üvöltő orkán kényszeredett
szellővé csendesedett, az eső teljesen elállt, keleten az ég alja világos volt a hamarosan felkelő naptól. A tenger...
Összeráncolta a homlokát, és még egyszer odanézett. Igen, valóban egy tengeralattjárót lát. "Pusztítsa el a rádiót",
mondta a professzor. Az este Henry valamilyen idegen nyelven káromkodott. Előzőleg meg azt mondta:
"A hazámért tettem". És amikor félrebeszélt, ezt: Calais-nál egy fantomhadseregre várnak". Pusztítsa el a rádiót.
Tudta, mit kell tennie. Ezt az utolsó dolgot még meg kell tennie David meg a többi fiatalember miatt,
aki elesett a háborúban.

___________________________________________________________________________________________________Ken Follett: Kulcs a Manderley-házhoz

Gabó Kiadó, 2011

 

A regény a 2. világháború idején játszódik Egyiptomban, ahol egy Szfinx fedőnevű, tehetséges német kém Rommel
tábornokhoz eljuttatja a szövetségesek hadműveleti terveit. A kódhoz A Manderley-ház asszonya című regényt használja.

___________________________________________________________________________________________________Ötvös Anna: Lola könyve - Kassától Márai Sándorig

Helikon Kiadó, 2017

 

Ki volt Matzner Lola, Márai Sándor rejtőzködő felesége, írásainak első olvasója, akit naplóiban csak L. kezdőbetűvel
jelöl? Mi a személyes története? Ötvös Anna kassai történész-könyvtáros, Márai-kutató az L. betű mögé akart nézni,
kiemelni alakját az ismeretlenségből. Szó szerint a szemétből került hozzá Matzner Lola fotóalbuma, amelynek
anyaga könyvünkben látható először. Ötvös Anna valódi leletmentést végzett, leporolta a képeket, levéltári
és sajtóforrások, levelek, naplók, interjúk segítségével felderítette a fotókon látható figurák családi viszonyrendszerét.
A Moskovicsok és Matznerek orvos-lapkiadó családja a 19. század végén, a 20. század elején fontos szerepet játszott
Kassa szellemi felemelkedésében; önzetlenül jótékonykodtak, szenvedélyesen munkálkodtak a közjóért.
A kötet rekonstruálja azt a kulturális és társadalmi közeget, ahonnan Márai és felesége elindult. A forráskiadvány
hiánypótló a Márai-kutatásban: több homályos életrajzi momentumot is pontosít, és makacs legendákat oszlat el.

___________________________________________________________________________________________________

Alessandro Baricco: Vértelenül
Helikon Kiadó, 2011

 

Alessandro Baricco olasz író harmadik könyvét tartja "kezében" a magyar olvasó. A Selyem és a Tengeróceán 
után itt a Vértelenül.Hasonlít is, meg nem is az elődeire. Romantikus történet olyan szikáran előadva, hogy 
hihetetlen feszültséget tüd kelteni. Ez ad a látszólag egyszerű kijelentő mondatoknak szivárványos ragyogást. 
Nagy-nagy emberi szomorúság árad a romantikus történetból, ami több az emberek iránti sajnálatnál - 
az emberiség iránti sajnálat süt a regényből. Minden szereplőt valami determináltság mozgat. Nem akarja csinálni, 
amit csinál, mégis csinálja. Ime az ember. Ecce homo.

___________________________________________________________________________________________________


Alessandro Baricco: Mr. Gwyn
Helikon Kiadó, 2011

 

A Mr. Gwyn 2011. novemberében jelent meg a Feltrinellinél. A művészregény egy alkotói válságban szenvedő
író története, aki egyik napról a másikra úgy dönt, hogy abbahagyja az írást. Kiüresedés? Kiégés? Alkotói válság?
Persze az is igaz, hogy Jasper Gwyn „mérsékelten sikeres” szerző, aki három nyomtatásban megjelent regénnyel,
néhány rövidebb elbeszéléssel és több tucat, a Guardian számára írt cikkel büszkélkedhet…

Még nem tudja, mit fog csinálni, csak abban biztos, hogy mi lesz az az ötvenkét dolog, amit soha többé nem tesz.
Egyik nap a szakadó eső elől egy képtárba menekül be, ahol az egyik kiállított arcképet nézve rájön, mi is az,
amit keres, mi az, ami íróként már nem elégíti ki. Elhatározza, hogy ő is portrékat fog készíteni, de azokat nem
festőként, hanem íróként alkotja majd meg. Hogy kipróbálja magát új mesterségében, egy megfelelő modellt
kell találnia: olyan valakit, akit már jól ismer, de mégsem annyira, hogy akadályozná a szükséges távolság
megtartásában. Választása Rebeccára esik, aki a munkatársa lesz, és amikor Jasper Gwyn – jónéhány sikeres
portré elkészítése, majd egy életét feldúló találkozást követően – eltűnik, ő lesz az, aki kétségbeesetten próbálja
megoldani az „író” rejtélyét. És bár valójában nem talál rá a férfira, keresése mégsem eredménytelen.
Rebecca végül arra is rájön, mennyire igaza volt Jasper Gwynnek, mikor azt állította, hogy mi nem egy
regény szereplői, hanem maga a regény vagyunk…

___________________________________________________________________________________________________Alessandro Baricco: Emmaus

Libri Könyvkiadó, 2014

 

Négy fiú és egy leány.
Testben-lélekben együtt.
Négy egyházi iskolás srác és a világi csaj.
A hithűek és a hitehagyott.
Mit tartogat a sorsdöntő találkozás, melyben két,
egymással homlokegyenest ellentétes világnézet ütközik?
A testiség és bujaság oltárán.
Ami a felfedezés titkos öröme.
Oltár és altáj.
És a titok.
Hogy erről nem szabad beszélni.
Hogy a szentség mellett mily édes a profán.

Néhány nappal Krisztus halála után, két férfi baktat az Emmaus városkához vezető úton és a Kálvárián történtekről
beszélget, meg kinyitott és üresen talált sírokról terjengő furcsa mendemondákról. Egyszer csak odalép hozzájuk
egy férfi. És a férfiban felismerik a Messiást. Ő pedig eltűnik.

Egyikőnk száját sem hagyta el, egyetlenegyszer sem, Isten neve. Sokszor csak hallgattunk, rövid szüneteket tartva,
mert ráértünk, és azt akartuk, hogy ez a meghittség soha ne érjen véget. De egyszer csak, épp amikor
a Szent beszélt, valami zajt hallottunk, közelről. Bárki lehetett volna az, de Andre volt. Bejött, becsukta maga
mögött az ajtót; egy fehér póló volt rajta, semmi más. Egy pillanatra körbenézett, aztán bebújt az ágyba, kettőnk közé.

A világhírű Alessandro Baricco a kortárs olasz irodalom legizgalmasabb alkotója; műveit több mint két tucat nyelvre
fordították le, több regényéből emlékezetes film is készült. Az Emmaus a legújabb kötete.

___________________________________________________________________________________________________Boldizsár Ildikó: Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek

Magvető Könyvkiadó, 2017

 

„Minden élethelyzetben egy történetben vagyunk – s ha szerencsénk van, ez a történet a sajátunk. A bajok
akkor kezdődnek, ha mások történetét kezdjük el irigyelni, és az ő történetüket akarjuk a sajátunkként megélni.
Vagy akkor, ha saját mesénkben kimerülnek a továbblépési lehetőségek, netán eltévedünk benne, nem ismerjük
fel segítőinket és ellenfeleinket, sőt össze is keverjük őket… Ilyenkor átírhatjuk a történetet vagy átléphetünk
egy másikba. Szabadságunkban áll dönteni arról, hogy melyik történetet akarjuk mintaként, követendő példaként
magunk elé állítani. Mint ahogy arról is szabadon dönthetünk, hogy milyen legyen a mi történetünk:
reprodukáljunk és kövessünk egy már meglévőt vagy létrehozzunk egy sajátot? Mindkettőben sok lehetőség
rejlik. A meseterápiában úgy segítjük ezt a folyamatot, hogy több síkon is kapcsolatot keresünk a hagyományban
fennmaradt szövegekkel: élővé, sőt mindennapi gyakorlattá tesszük a történetekbe zárt üzeneteket. Arra helyezzük
a hangsúlyt, hogy mindenki a »személyes meséjével« találkozhasson, s ennek segítségével bontsa ki az életútjában
rejlő lehetőségeket. A cél nem más, mint megtalálni az egyetemes szellemi tanításokban azokat a kapcsolódási
pontokat, amelyek az egyént saját mintázatai alapján vezetik a rendezettség állapotához.”
Boldizsár Ildikó

___________________________________________________________________________________________________

Robyn Young: A renegát - Felkelés-trilógia 2. könyve
Gold Book, 2014

 

Az angol Edward király bevonul Skóciába. Hadjáratának célja, hogy az Arthur korabeli próféciának megfelelően
egyesítse uralma alatt a Brit-szigeteket. Wales eltiprása után ehhez már csupán Malakiás botjára, az ír nemzeti
lét szimbólumára van szüksége. Edward számításait egyetlen ember húzhatja keresztül. Robert Bruce hát-rahagyja
háborútól gyötört szülőföldjét, és Írországba hajózik, hogy még Edward előtt megszerezze a botot. Ereiben
királyok vére folyik, és sorsa, hogy továbbvigye családja igényét Skócia trónjára. Ám a vad vidéket járva, egy
kíméletlen orgyilkossal a nyomában Robert távol került célja beteljesítésétől. Ráadásul mások is kiszemelték
maguknak Skócia koronáját, és gyülekezni kezdenek régi ellenségei. Ez a hódítás, a hatalom és az árulás játszmája,
és Robert belátja, ha győzni akar, előbb le kell mondania mindenről, amit szeret. Mindig is készen állt rá, hogy
a harcmezőn haljon meg - de mit kell még feláldoznia, hogy életben tartsa a reményt? A Renegát a cselszövés
és a megosztott hűség, a harc és az árulás lélegzetelállító regénye, valamint a középkori világ kiváló ábrázolása.

___________________________________________________________________________________________________

Robyn Young: Királyság - Két nemzet, egy sors - Felkelés-trilógia 3. könyve
Gold Book, 2015

 

Az epikus történet eléri vérfagyasztó csúcspontját, ahogy Robert Bruce beteljesíti a sorsát.
Robert megvalósította nagyratörő célját, Skócia királyává koronázták, de eközben magára vonta Edward angol
király haragját. Az angolok magasba emelik a rettegett sárkányos zászlót, és északra vonulnak, hogy visszafoglalják
a Skót Királyságot.
Ám Robertnek nemcsak az angolokkal kell szembenéznie. Vetélytársa, John Comyn megölése miatt kettészakadt
a királyság, és megosztott erőivel, honfitársai ellen is harcolva Robert kénytelen a hegyek közé húzódni.
Van koronája, de nincs országa, elszánt a harcra, de nincs serege.

Szinte járhatatlan út áll előtte, árulással és gyásszal minden kanyarban, Robertnek mégis vissza kell szereznie
a trónját és a népe tiszteletét.
A hegyek között rejtőző erődökből és a távoli Nyugati-szigetekről harcolva néhány bátor férfi és
a bájos nemeshölgy, Christiana támogatásával Robert előretör oda, ahol II. Edwarddal kell találkoznia,
hogy eldöntse Skócia jövőjét az évszázad csatájában Bannockburn falva mellett.

___________________________________________________________________________________________________Robyn Young: Felkelés - Vér, csata és árulás - Robert Bruce epikus története

Gold Book, 2013

 

A. D. 1286. Skócia emberemlékezet óta a legkeményebb tél szorításában vergődik. Egyesek azt állítják, eljött
a végítélet napja. Skócia királya a viharos sötétségben kilovagol Edinburgh-ból. Útközben saját embere gyilkolja
meg, így a trón öröklése nyitott kérdéssé válik. A király halálával mintha követ dobtak volna egy tóba, a hullámok
messzire terjednek. Polgárháború fenyeget, a legbefolyásosabb skót családok küzdenek a hatalomért,
mit sem tudva arról, hogy Edward, Anglia királya közben saját tervét is mozgásba hozta. Edward majdnem két
évtizeden át dédelgette a hódítás tervét, egy ősi próféciából táplálkozó álmot, ami örökre megváltoztathatja Britanniát.
Ám a sors nem úgy akarta, hogy Edward könnyedén sikerrel járjon. A háború hamvaiból, vérbosszún
és megosztott hűségen át egy ifjú fegyvernök bukkan fel, hogy ellenálljon Anglia leghatalmasabb királyának.
A neve Robert Bruce. Az ő történetének kezdetét meséli el a Felkelés.

___________________________________________________________________________________________________


Böjte Csaba, Karikó Éva: ÚT A VÉGTELENBE -
Csaba testvér gondolatai Isten ajándékairól

Helikon Kiadó, 2013

 

A nagy sikerű Ablak a végtelenre című kötet után Böjte Csaba újabb beszélgetős könyvében is a kereső embert
leginkább izgató kérdésekre válaszol. Mire jók a szentségek, mire figyelmeztet a Tízparancsolat?
Hogyan navigál minket a boldogság felé a mindig megbocsátó Isten? Mire tanít Jézus, s hogyan kell
az evangéliumi tanítást a hétköznapok helyzeteire lefordítani? Csaba testvér rendíthetetlen hittel, életismerettel
és sok-sok humorral próbálja mindenki számára vonzóvá tenni a hit igazságait, az egyház tanítását.
A születéstől a halálig követi az emberi élet fordulópontjait, s azt hirdeti, soha nem késő az újrakezdés:
a kétségbeejtő helyzetekből is van kiút.

Böjte Csaba válaszol Karikó Éva kérdéseire.

___________________________________________________________________________________________________

 
 

 

 
 
 

Wekerle Sándor III. könyvtári állománygyarapítási pályázat