VIRTUÁLIS SZABADULÓSZOBÁK

Már öt virtuális könyvtáros szabadulószobánk is van!
Vár mindenkit szeretettel a Varázslatos Könyvtár, a Kalandok a 18. században, az Irány a GrundMeseország és a Kalandozások a történelemben és A villámtolvaj!
A feladatokat elsősorban nagyobb gyerekeknek állítottuk össze, a felnőttek is élvezhetik a feladatok megfejtését.

ARCHIVÁLT HÍREINKET MEGTALÁLHATJÁK ITT: Hírek archívum

Az oldal könnyebb böngészése érdekében a Hírek főoldalról rendszeresen átkerülnek a hírek az archivált oldalra. Könyvajánlókért azonban érdemes azt is böngészni, ha nem volt módja valakinek az oldalt rendszeresen látogatni!

2022.07.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
Hat kedves, humorral átszőtt mesét találunk ebben a könyvben, amit nem meglepő módon leginkább azoknak a gyerekeknek ajánlunk, akik hat évesek lettek.
Claire Renaud: 6 mese a 6. szülinapomra

Sajnos újabb remek magyar írót vesztettünk el nem régen. Böszörményi Gyula, a “Gergő és az álomfogók” c. regény ismert és szeretett szerzője június 29-én halt meg.

2022.07.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk kortárs magyar író tollából született. A főszereplője két tizennyolc éves lány, akiket ötven év választ el egymástól, életük és a tapasztalatuk a szerelemről mégis összeköti őket. A történet megrázó őszinteséggel beszél a szerelemért meghozandó áldozatokról és választásokról.
A regény a IV. Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes műve.
Csendes Nóra: Zápor utca

Csokonai idejében sem éltek a tanárok bőségben, a költőnek ruhára kellett segélyt kérnie, mikor segédtanárként dolgozott.

2022.06.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
Egy régóta íródó sorozat legújabb kötetét ajánljuk mára a krimi szerelmeseinek. Eastvale-ben, ahol főszereplőnk, Banks felügyelő képviseli a rendet és a törvényt, mindig történik valami. Több, látszólag különálló eset miatt kezd el a felügyelő nyomozni, de rövid időn belül kiderül, hogy a két fiatal férfi eltűnése, néhány véres folt egy régi hangárban és egy ellopott traktor ügye bizony nem csak, hogy összefügg, de hamarosan olyan irányt vesz az esetek kibogozása, ami a felügyelő egyik társának életébe is kerülhet..
Peter Robinson: Vágóhíd blues (Banks főfelügyelő 22.)

Talán hihetetlennek hangzik, de Weöres Sándor nem tartotta magát költőnek. A cikkből megtudhatjuk mit is gondolt magáról, a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja.

2022.06.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
Tegnapi könyvajánlónk második részével jelentkezünk ma. Immár 1988-at mutat a naptár, amikor Izabel Goldbach rájön, hogy hiába készült artistának, inkább édesapja nyomdokaiba szeretne lépni és bohócként dolgozni az otthonát jelentő vándorcirkuszban. A terve azonban gondokat okozhat a monacói cirkuszfesztiválra vezető úton, ami miatt konfliktus alakul ki a cirkuszban dolgozó családok tagjai között, amit csak nehezít az Európában készülődő változás.
Palotás Petra: Szemfényvesztés (Circus Monte-Carlo 2.)

Újabb magyar hírességek kedvenc könyveit ismerhetjük meg a következő cikkben.

2022.06.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
1987-et írunk. Simone Goldbach, a valaha nagy népszerűségnek örvendő díva, hatvanadik születésnapjához közeledik. Egy nyári estén elárulja egyik lányának, hogy legnagyobb álma az volt, hogy egyszer eljusson vándorcirkuszával a cirkuszfesztiválra. Fiatal gyerekei nem ismervén lehetetlent, nekiállnak, hogy teljesítsék Simone vágyát, ami persze nem lesz olyan egyszerű, és talán az árat, amit fizetni kell érte, sem fogják tudni megadni.
Palotás Petra: Kötéltánc (Circus Monte-Carlo 1.)

A megunt könyveknek nem a kukában a helyük, van jobb megoldás!

2022.06.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlók a népszerű “Éjszakai cirkusz” c. könyv szerzőjétől érkezik. Ez a regényben egy titkos földalatti világban játszódik, szereplői között pedig kalózokat, festőket és szeretőket is találunk. Zachary Ezra Rawlins egy nap furcsa könyvre bukkan az egyetemi könyvtárban. A lapokon a saját gyermekkorát látja megelevenedni hihetetlen pontossággal. Miközben megpróbálja kideríteni ennek a lehetetlenségnek az okát, kutatásai egy föld alatti ősrégi könyvtárba viszik, ahol vannak, akik hihetetlen áldozatok révén igyekeznek megóvni az ott rejtőző történeteket, de olyanokkal is találkozik, akik el akarják pusztítani ezt a világot. Zachary összefog Miabellel, a hely védelmezőjével, és Doriannel, a mezítlábas jóképű férfival, hogy ezt megakadályozza, kalandjaik pedig a föld alatt futó folyosókon át elvezetik őket a fiú a saját életében felbukkanó problémák megoldásához is.
Erin Morgenstern: Csillagtalan Tenger

A könyvtár szeretettel vár mindenkit, most már felújított padlóval! 2022.06.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai regényünk a cyberpunk népszerű műfajába sorolható. Főszereplője, Takeshi ​Kovacs, visszatér arra az óceánbolygóra, melynek csak öt százalékát takarja szárazföld és ahol az Első családok és a jakuzák ismét kezdik visszanyerni a hatalmukat. Ebben a veszélyes környezetben nem könnyű életben maradni, pláne akkor, ha az embert ugyanúgy hívják, mint egy kétszáz évig tárolt vérszomjas Küldöttet, akit sokan szeretnének holtan látni.
Richard Morgan: Dühöngő fúriák (Takeshi Kovacs 3.)

ONLINE HARRY POTTER KLUB
Bár az iskolának vége, de ez nem jelenti, hogy ne lenne mit írni. A varázslóvilágban nem egyszerű golyóstollat használnak a gyerekek, hanem mágikus pennát. Ez alkalommal mi is elkészíthetjük a saját madártollas íróeszközünket, amivel sokkal érdekesebb lesz majd a jegyzetelés! 
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2022.06.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai romantikus könyvünk főszereplője Alba, egy megoldatlan bűntény hatására kezd el gyerekkorában elhunyt édesanyja múltja iránt érdeklődni. A számára oly fontos személy életéről több az, amit nem tud, mint amit tud, így útra kel a varázslatos Olaszországba, hogy kiderítse honnan is származik.
Santa Montefiore: A Valentina utolsó útja

Az Ünnepi Könyvhéten szintén átadták az Írók Boltja Üveggolyó-díját, melyet ebben az évben Kukorelly Endrének ítéltek a bolt munkatársai.

2022.06.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
Közel nyolcvan mesét rejtettek el ebbe a könyve Benedek Elektől, amiket összekötnek a mesebeli kék liliom történetére jellemző elemek. Például az elérhetetlennek tűnő jutalom, amiért minden jó szereplő útra kél és amit minden gonosz szereplő szeretne magáénak mondani, nem értve, hogy az nem birtokolható.
Benedek Elek: A kék liliom

Az Ünnepi Könyvhéten hirdették ki az Év Gyerekkönyve díjazottjait és a HUBBY különdíjait ahol Takács Zsuzsa az év ifjúsági írója.

2022.06.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
Tíz évvel a második világháború után Amara Sironit, a fiatal olasz újságírónőt munkája a Kelet-Európába viszi. A nőt azonban nem csak a háború utáni életről szóló cikk megírása motiválja az út megtételére. Sikertelen házasságát követően Amara gyerekkori szerelmét igyekszik megtalálni, akiről az utolsó híre még egy 1944-ben keltezett levél. A keresésben segítségére lesz a félig magyar származású Hanz, akivel végigjárják a kelet-európai nagyvárosokat, annak reményében, hogy Amarának sikerül megtalálnia valakit, aki talán örökre elveszett.
Dacia Maraini: Végállomás Budapest

Nyáry Krisztián író és irodalomtörténész beszélgetett Kolosi Tamással, a Líra Könyv Zrt. elnökével a könyv kereskedelmi értékéről és az első könyváruházról.

2022.06.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
1930, Berlin. Amikor az ismert és ünnepelt színésznőt, Betty Wintert halálos baleset éri a színpadon, ​Rath felügyelő még nem is sejti, hogy sorozatgyilkossal van dolga. De ahogy a nyomozás során beleveti magát a kulisszák mögötti világba, az elkövetőhöz vezető útját olyan halott színésznők kísérik, akiknek a gyilkos kivágta még a hangszalagjait is..
Volker Kutscher: Csendes halál (Gereon Rath 2.)

Mától újra nyitva a könyvtár! Délután 2 órától várjuk újra szeretettel Olvasóinkat!

2022.06.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
A sorozat negyedik részében Caroline ismét izgalmas megbízást kap főnökétől. A legújabb feladata, hogy buktassa le azt a gurut, aki Brazília fülledt erdeiben ígér mágikus, és drága, élményt, a hozzá ellátogatók számára. Caroline azonban arra nem számít, hogy a férfi érdeklődni kezd iránta, így a cikk írása hirtelen nehezebbnek bizonyul, mint gondolta volna.
A könyv méltán tarthat érdeklődést a romantikus történetek kedvelőinek körében!
R. Kelényi Angelika: Rejtélyes Rio (Caroline Wood 4.)

A lakók kedvenc könyveiket már nem csak a saját polcukon nézegethetik ebben a holland városban.

2022.06.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
Klasszikusnak számító írótól ajánlunk ma könyvet. “Az ​élet nem az, amit az ember átélt, hanem az, amire visszaemlékszik, és ahogy visszaemlékszik rá, miközben el akarja mesélni.” Ezzel a mondattal indul Gael García Márquez önéletrajza, mely az író első harminc évét öleli fel. A felcseperedő kisfiút, az idealista diákot és a kezdő újságírót is megismerhetjük a könyv lapjain keresztül, abból a különleges szemszögből, mely az író sajátja.
Gabriel García Márquez: Azért élek, hogy elmeséljem az életemet

Irodalmi zarándokút elkészítését tervezik Radnóti Miklós halálának 80. évfordulójára.

2022.06.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
Egy sorozat első kötetét ajánljuk mára. A kötet szerzője fenyegetésekben részesült korábbi közösségének tagjaitól, mégis fontosnak tartotta, hogy megismertesse a világot azzal, milyen is az élet, különösen a nőknek, egy elzárkózó, mereven vallásos csoport tagjaként. Deborah Feldman a fia szabadságáért vállalta fel, hogy szakít az ortodox zsidó vallású csoporttal és maga mögött hagyva mindent, amit valaha ismert, új életet kezd.
Deborah Feldman: Unortodox (Unortodox 1.)

A 17. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál nyertes műveiről olvashatunk a következő cikkben.

2022.06.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mercy Kilpatrick FBI-ügynök nem titkolja származását, de nem is vág fel vele. A kisvárosi múltja azonban fontos szerephez jut, amikor a helyi rendőrfőnök segítségével kell két látszólag különálló gyilkosság elkövetőjét megtalálnia. Vajon miként kérhet Mercy úgy segítséget a neheztelő családjától, hogy nem adja fel énjének egy részét?
Kendra Elliot: Kegyes titok (Mercy Kilpatrick 3.)

Életének 89. évében meghalt Moldova György Kossuth-díjas író. Ebben a cikkben rá emlékezünk.

2022.06.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
Daniel és Laura nem éppen arra számított, hogy az éjszaka közepén leszállítják őket a vonatról és otthagyják őket a semmi közepén, amikor befizettek a vonatútra. Ellopott papírjaik nélkül kénytelenek gyalog nekivágni az erdőnek, hogy eljuthassanak a következő városba. Az út során azonban szemtanúi lesznek valaminek és hiába fogadják meg, hogy soha senkinek nem beszélnek a dologról, a titok követi őket egészen hazáig..
Mark Edwards: Nyomodban vagyok

Már csak egy hét és újra kinyit a könyvtár! De a könyvtárosok addig sem tétlenkednek, gőzerővel folyik a padló cseréje!2022.06.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Adam Price élete tökéletes. Vonzó feleségével két tökéletes gyerekeket nevelnek egy festőien gyönyörű kertvárosban. Az állása is jól fizető, így semmi oka panaszkodni. Egy napon azonban egy idegen néhány szót suttog a fülébe, azt állítva, hogy a felesége nem az, akinek gondolta. Az összezavarodott férfi kérdőre vonja a feleségét, aki megnyugtatás helyett fenekestül felforgatja megszokott életüket. Adamnek azonban nincs ideje megpróbálni megjavítani azt, ami elromlott, mert az idegen nem csak a hétköznapjait, de az életét is fenyegeti…
Harlan Coben: Az idegen

Ha valaki gondolkozott már azon vajon tovább tart-e elolvasni “Az elfújta a szél” c. regényt vagy a “Gyűrűk urá”-t, annak itt a válasz!

2022.06.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
A trilógia utolsó kötetét ajánljuk mára, így aki még nem olvasta az előző két részt, de tervezi, inkább írjon gyorsan a könyvtárnak és kölcsönözze ki őket, ne olvassa tovább ezt az ajánlót!
Emma végre elhagyja korábbi életének helyszínét, hogy a Stanford egyetem hallgatójaként újra tudjon kezdeni mindent. De a lány hamar megtanulja, hogy az igazság és az, hogy szembenézzen vele, sokkal jobban tud fájni, mint az árulás, ami korábban kirántotta a talajt a lába alól. Emmának nem csak szembe kell néznie a múltjával, de meg is kell tudnia bocsátani mindenkinek, akinek része volt benne, így saját magának is. De ahogy a lány hamarosan megtapasztalja, sokszor ez a legnehezebb lépés, mielőtt tovább léphetne valaki.
Rebecca Donovan: Boldogító lélegzet (Csak lélegezz! 3.)

Meghalt Berkes Péter író, “Az Utánam, srácok!” és az “Öreg bánya titka” című ifjúsági regények írója.

2022.06.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a részben Afrika egzotikus világába kalandozhatunk el Beck Grangerrel és barátjával Peterrel. A két férfi, hogy az életüket fenyegető csempészek elől meneküljön, kénytelen kiugrani a repülőgépből, amivel utaznak. Földet érve azonban nem csak a természettel kell megküzdeniük, hanem a nyomukba eredő csempészekkel is. Szerencsére Beck Granger kitűnő túlélő képességekkel rendelkezik, de vajon ez elég lesz-e ahhoz, hogy őt és barátját is biztonságba tudja juttatni?
Bear Grylls: A skorpió sivataga (Túlélés: teljesítve 3.)

A magyar könyvkiadás történetéről olvashatunk a következő cikkben.

2022.06.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
A sorozat ötödik kötetében a briliáns elméjű házvezetőnő ismét Whiterspoon felügyelő segítségére siet. A felügyelő ugyanis részt vesz azon a bálon, ahol a mindenlében kanál Hannah Greenwoodot meggyilkolják, de fogalma sincs ki lehet az elkövető. Gyanúsítottakban nincs hiány, de az ügy felderítésében szerencsére nem kell egyedül helytállnia, Mrs. Jeffries mindig ott van, ha szüksége lenne rá.
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a gyilkos bál

A Könyvhét alkalmából elérhetővé válik a Arcanum Digitális Tudománytár sajtóadatbázisa. Korabeli kézikönyveket, folyóiratokat, napi- és hetilapokat is böngészhetnek az olvasók. 

2022.06.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk “A nő mosolya” c. könyv előzménye. Henri Bredin, a menthetetlenül romantikus irodalom szakos diák, beleszeret Valérie Castelbe, aki mindenben az elentéte és ezért elérhetetlennek tűnik a fiú számára. Egy napon azonban a Szajna partján egy használt könyveket árusító boltban ütött-kopott kis könyvecskére bukkan. A kötet szerzője szerelmi bájitalt ajánl, a fiú pedig utolsó esélyként megveszi a könyvet. Vajon hatásos lesz-e a bűbáj?
Nicolas Barreau: A szerelem receptjei

A nyár már megérkezett, de még nem késő nyári tábort keresni a gyerekeknek!
Várja a 7 és 12 év közötti gyerekeket a könyvtár tábora is!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2022.06.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
Krimirajongók figyelem! A mai ajánlónak választott könyv főszereplője Max klein, a keményöklű detektív, akit George Chapman, az egykori sportolóból politikussá avanzsált híresség bíz meg, hogy kiderítse ki fenyegeti az életét. Bár Chapman állítása szerint nincsenek ellenségei, Klein túl régóta van a szakmában, hogy ezt elhiggye, a nyomozása pedig hamarosan lehetséges elkövetők hosszú listáját eredményezi.
Paul Auster: Trükkös játék

150 év után végre méltó épületbe költözött a Néprajzi Múzeum. A tárlatról és a kiállításra kerülő tárgyakról olvashatunk a következő cikkben.

2022.06.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Japán változó évszakaiban játszódik ez a kedves történet, melynek főszereplője Nana, a macska. Nana nagyon szeret terpeszkedni gazdája, Szatoru mellett annak ezüstszínű furgonjának anyósülésén. Ennél több neki nem is kell, bár az érdekelné, hogy a gazdája miért szeretne találkozni három, ifjúkori barátjával, a férfi azonban ezt nem akarja neki elmondani. Szelídséggel és humorral átszőtt történetet vehetünk kezünkbe, ha kikölcsönözzük ezt a könyvet.
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Tehetsz méh többet! – Európa legnagyobb méhes tárlata a Természettudományi Múzeumban.

2022.06.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
Újabb könyvet ajánlunk a rejtvényfejtést kedvelő Olvasóinknak. Ebben a könyvben Leonardo da Vinci festményeihez, vázlataihoz és írásaihoz kapcsolódó százötven rejtvényt találunk. A fejtörőket, melyeket a mester munkái illusztrálnak, logikus gondolkodással és éles elmével tudjuk csak megfejteni.
A Leonardo da Vinci-rejtvénykódex

Újranyitott a Közlekedés Múzeumi időszaki kiállítása, ahol láthatunk vasúti járműveket, faros Ikarust, két világháború közötti teherautót, Ford T-modellt, illetve még egy szovjet luxusautót is.

2022.05.31.

KÖNYVAJÁNLÓ
A Windsor-ház viharos kapcsolatairól szól mai könyvajánlónk. A nálunk is nagy sikernek örvendő “Korona” c. sorozat történész szakértője ír Vilmos és Harry herceg gyerekkori szoros kapcsolatáról, későbbi elhidegülésük okairól, valamint a nagyközönség elől eltitkolt viszályokról.
Robert Lacey: Testvérharc

ÉLMÉNYTÁBOR A KÖNYVTÁRBAN

Várunk szeretettel ezen a nyáron is!
Éld át kedvenc hőseid kalandjait a könyvtárban!
7-12 év közötti gyerekeket várunk!
Részvételi díj: 11.500.- Ft / fő
Max. 20 fő

Bővebb információ és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy +36 70 507 5510

2022.05.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
Jonas Kaufmann neve ismert mindenki számára, aki szereti az operát. Elsősorban nekik ajánljuk a híres tenorról szóló könyvet, melyet a Kaufmann-nal folytatott beszélgetések, kollégák és szakértők írásai gazdagítanak. Az énekes őszintén mesél a kezdeti nehézségekről, a sikerekről, annak jó és rossz oldaláról és természetesen megosztja az olvasókkal a legkedvesebb zeneszerzőinek és operaszerepeinek listáját is.
Thomas Voigt: Jonas Kaufmann

Bár a könyvtár június 19-ig zárva tart, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne új könyvekről olvasni vagy listát készíteni a könyvekről, amiket ki szeretnének kölcsönözni nyitás után. Ebben segíthetnek a Facebookon és a honlapon is közzétett könyvajánlók!

2022.05.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
A “Nooderella” néven ismert youtuber ezúttal saját nevén, mint regényíró debütál. A “Beépített hercegnő” c. regény történetének két főszereplője van. Lottie Pumpkin, az átlagos lány, akinek álma, hogy hercegnő lehessen; és Ellie Wolf, aki pont ezt a sorsot szeretné elkerülni. Amikor a két lány szobatárs lesz az előkelő Rosewood Hall nevű bentlakásos iskolában, élnek a lehetőséggel, hogy személyiséget cseréljenek. Valaki azonban tudja a titkukat, az életük a Rosewoodban pedig egy csapásra megváltozik..
Connie Glynn: Beépített hercegnő (Rosewoodi Krónikák 1.)

ONLINE HARRY POTTER KLUB

Ez alkalommal kirakósok várják a VHPK tagjait! A kirakók a varázs világgal kapcsolatos témában készültek, ha sikerült mindet megoldani, írjátok meg (kommentben vagy a könyvtár e-mail címére: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), hogy mik láthatóak a képeken!
Jó szórakozást!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2022.05.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
A “Caraval” c. sorozat befejező részét ajánljuk mára, melynek előző részei is megtalálhatóak a könyvtárban! Két hónappal az előző könyv történései után vesszük fel a cselekmény fonalát újra, azután, hogy az utolsó Caraval befejeződött. A Fátumok kiszabadultak egy elvarázsolt kártyapakliból, Legend bejelentette az igényét a trónra és Tella rájött, hogy a fiú, akibe beleszeretett, nem is létezik. Most minden, életek, birodalmak és szívek sorsa, azon múlik, hogy Tella képes-e megbízni Legendben, vagy ismét ellenségként kezeli. Eközben Scarlettnek képessé kell válnia a lehetetlenre, egy titok felfedezése miatt, Legendnek pedig meg kell hoznia azt a döntést, ami örökre megváltoztathatja. Bár a Caraval véget ért, az igazi játék csak most kezdődik, játszani pedig kötelező..
Stephanie Garber: Finale (Caraval 3.)

Idén már 8. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál, az ország és a régió egyik legnagyobb természet- és környezetvédelmi tematikus rendezvénye.

2022.05.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
A sorozat második részét ajánljuk mára, amiben Jess Mastriani, akit a sajtó csak “Villámlányak” nevez, ismét nagy változás előtt áll. Úgy tűnik elvesztette azt a korábbi különleges képességét, hogy képes elveszett gyerekeket megtalálni, miután belecsapott a villám. Vagy mégsem? Jess mindenesetre igyekszik erről meggyőzni a sajtót és a kormányzatot, hogy a barátjára koncentrálhasson és nyugodtan élhessen. Amikor azonban egy kétségbeesett apa megkéri, hogy segítsen neki megkeresni eltűnt gyermekét, Jess nem tudni nemet mondani és az élete újra fenekestül felfordul.
Jenny Carroll: Fedőneve: Kasszandra (Hívószám 1-800 2.)

Új könyvek kisiskolásoknak és 10 éven felülieknek a tavaszra!

2022.05.24.

Ma délután OLVASÓKLUB a könyvtárban! Várunk mindenkit, aki szeret könyvekről beszélgetni jó társaságban!
Programok, információk / Rendezvények

KÖNYVAJÁNLÓ
Eddy Kitsis és Adam Horowitz sikeres sorozata szolgált alapul ehhez a könyvhöz. A sorozat és a könyv főszereplője Emma Swan élete egyáltalán nem meseszerű, huszonnyolcadik születésnapjának estéjén megjelenik tízéves kisfia, akit születésekor örökbeadott. Emma hazaviszi Henry-t a Maine állambeli Storybrook-ba, ahol a kisfiú szerint minden lakos mesefigura, csak nem emlékeznek valódi kilétükre. Emma természetesen kétkedéssel fogadja a kisfiú állításait, de hamarosan furcsa dolgokat kezd el megtapasztalni, ami megváltoztatja a véleményét.
Odette Beane: Egyszer volt, hol nem volt – Ébredés

2022.05.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben az új sorozatban megismerhetjük Mare Barrow-t, a tizenhét éves Vörös lányt, aki az Ezüstök palotájába kerül, ahol kénytelen együtt dolgozni azokkal, akiket a legjobban gyűlöl. Az Ezüstök hatalma miatt nyomorgó Vörösök élete nehéz, hiszen elnyomóik isteni hatalommal bíró harcosok. Mare azonban hamarosan rájön, hogy ő is különleges erővel bír, ami veszélyes lehet az Ezüstök hatalmára…
Victoria Aveyard: Vörös királynő (Vörös királynő 1.)

ÉLMÉNYTÁBOR A KÖNYVTÁRBAN

Még várjuk a 7-12 év közötti gyerekek jelentkezését az idei táborba. Részletek a Facebook eseménynél és itt a honlapunkon!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2022.05.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
1200 és 1877 közötti időszakba kalandozhatunk el ezzel a könyvvel, melyből megismerhetjük a szamurájok fegyvereit és harci technikáit. Ezek a harcosok szigorúan követték a hagyományok által előírt viselkedési mintákat és kultúrát, de ennek ellenére folyamatosan fejlődésben voltak. Ezeket a változásokat tekinthetjük át ebben a könyvben.
Thomas D. Conlan: Szamurájok

Ne feledjék, a könyvtár május 30-án bezár 3 hétre, érdemes az olvasnivalóról minél hamarabb gondoskodni. Ebben segítségükre lehet a könyvtár könyvcsomag összeállítási szolgáltatása is!

2022.05.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
A természetes egyensúly titkának megismerését ígéri mai könyvajánlónk női Olvasóinak. A női testben a hormonok összetett egységet hoznak létre. Ha ez a rendszer felborul, akkor sok olyan probléma üti fel a fejét, amelyre nehezen találunk megoldást, hiszen sokszor nem is tudjuk merre keressük a rossz közérzet vagy a menstruációs problémák okát. A holland szerző érthetően és praktikus oldalról megközelítve ígéri az egyensúly eléréshez vezető út megismertetését.
Marjolein Dubbers: Hormonkontroll

Várunk mindenkit jövő héten szeretettel a májusi OLVASÓKLUBBA!
Aki szeret olvasni, beszélgetni a könyvekről és a jó társaságot sem veti meg, az biztosan jól fogja érezni magát!
Programok, információk / Rendezvények

2022.05.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyvet Jo Frost, az Egyesült királyság egyik legmegbízhatóbb és legismertebb csecsemőgondozó és gyereknevelési szakértője írta, akit az Olvasók a “Szuperdada 1-2” c. könyvekből már jól ismerhetnek. Ez a kötet a kisbabák első évére koncentrál, segítség abban, hogy a legjobb szülője lehessünk a csöppségnek, megoldást ígérve minden felmerülhető problémára.
Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdései

Május 22-én, vasárnap, ismét vár mindenkit a Pagonyfeszt! Jegyeket elővételben is lehet kapni, a részletes program pedig ezen a linken érhető el.

2022.05.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Rejtő Jenő életének állít emléket mai könyvajánlónk. Az íróról hivatalos életrajz nincs, de helyette rengeteg anekdota terjed, ahogy a legenda növekszik. A könyvben számos eddig ismeretlen rövidebb Rejtő-szöveg, levéltári dokumentum, sajtómegjelenés és fotó mellett, még a hagyatékából előkerült és most elsőként publikált írásai is helyet kaptak.
Thuróczy Gergely (szerk.): A megtalált tragédia

Két év kihagyás után újra itt a Múzeumok Majálisa a Magyar Nemzeti Múzeumban.

2022.05.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
Richard Dargie, neves brit történész, ebben a könyvben kísérletet tett arra, hogy összegyűjtse az összes merényletet, amit valaha Hitler ellen terveztek vagy megkíséreltek. Ezeknek száma állítólag 42, amiből harmicant dokumentumok is igazolnak. Voltak, akik a közelébe próbáltak férkőzni, voltak, akik a távolból igyekeztek tenni azért, hogy a náci vezér többé ne okozhasson fájdalmat és szenvedést. A könyvből megismerhetjük az őt védő biztonsági intézkedéseket is, amelyek ezeket a kísérleteket meghiúsították.
Richard Dargie: Merényletek Hitler ellen

Várjuk szeretettel a gyerekeket az Élménytáborba:

Éld át kedvenc hőseid kalandjait a könyvtárban!
7-12 év közötti gyerekeket várunk!
Részvételi díj: 11.500.- Ft / fő
Max. 20 fő

Bővebb információ és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy +36 70 507 5510
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2022.05.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai mesénkből a Pünkösdöt és az ünnephez kapcsolódó szokásokat ismerhetik meg a gyerekek. Biztos sokan ismerik a cucorkázást, tudják ki a pünkösdi király és királyné vagy, hogy mit is kell csinálni törökbasázáskor. De ha nem, akkor ebből a gyönyörűen illusztrált könyvből most megtudhatják!
Takács Viktória: Pünkösdi mese

Neil Gaimant, az “Amerikai istenek” legendás íróját ismerhetjük meg kicsit közelebbről az alábbi cikkben.

2022.05.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ismert művészek életét mutatja be a “Kicsikből nagyok” c. sorozat, melynek mai része Frida Kahlo festőművészt ismerteti meg a kisebbekkel. Frida fiatal korában balesetet szenvedett, mely örök életre megváltoztatta az életét. Ágyban fekve kezdett el festeni és soha nem szűnt meg benne az élet utáni szenvedély. Az inspiráló történet végén fényképes összefoglalót olvashatunk Frida életéről.
María Isabel Sanchez Vegara: Frida Kahlo

Don Winslow, aki a “Lángoló város” c. regénnyel lett ismert leginkább, felhagyni készül az írói szerepkörrel. A cikkből megtudhatjuk mi késztette a váltásra és merre indul tovább a könyvek írása helyett.

2022.05.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
A “Garázs bagázs” c. sorozat újabb részét ajánljuk mára. A Garázsba, ahol egy traktor, buldózer, teherautó, úthenger és egy bobcat is lakik már, újabb lakó szeretne beköltözni. Turbó Brúnó egy nagyon szép piros versenyautó, csakhogy kissé figyelmetlen, hangos és szeret száguldozni, amit a csendes garázs lakói nem annyira szeretnek.
M. Kácsor Zoltán: Turbó Brúnó, a versenyautó (Garázs bagázs 7.)

Először Shakespeare elfeledett fiának állított emléket Maggie O’Farrell a “Hamnet” c. regényében, most pedig sikerült elérnie, hogy a klasszikus művekre nagy hatással bíró ikerpár is emlékhelyet kapjon Shakespeare szülővárosában.

2022.05.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai mesekönyvünk nem csak szórakoztató, hanem ismeretterjesztő is. Főszereplője, Luca, iskolai előadásra készül az anyukájáról, de elakad a munkával. Anyukája rendőr, ami miatt sokan ok nélkül csúfolják a kislányt. Szerencsére Luca találkozik Mátéval, a szélfiúval, aki elrepíti őt a 19. századba, ahol megismerkednek olyan nőkkel, akik szintén úgynevezett férfias foglalkozásokat űztek. Szendrey Júlia, Bezerédj Amália és Kánya Emília munkásságát és családi életét is megismerhetjük a könyvből.
Wéber Anikó: Luca és Máté régi körhintája

Szerb Antal  “A Pendragon-legenda” c. művének új, exkluzív kiadása jelent meg nem régen, ennek kapcsán beszélgetett az Ectopolis a szerkesztővel, Németh Lucával a kihívásokról, amit egy ilyen jellegű munka hoz.

2022.05.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Hat éves kortól ajánlott mai könyvajánlónk. Balázs Ágnes, a Móra Könyvkiadó házi szerzője, ebben a könyvben ismét a sokszor túlterhelt, hiperaktív vagy figyelemzavaros gyerekeknek mesél. A felolvasandó rövid és humoros mesék ugyanis egyszerű mozgásgyakorlatokkal együtt érkeznek, ami jól le tudja kötni a gyerekeket a mese hallgatása közben.
Balázs Ágnes: A csavargó kisautó és más történetek

A kortárs magyar költészetről olvashatunk a Závada Péterrel készült interjú kapcsán.

2022.05.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
Valósághű beszámolót kaphatunk Anne Applebaum könyvéből, mely a Szovjetunió és Sztálin 1929-es mezőgazdaság kollektivizációjának tervét és annak hatását, elsősorban Ukrajnára, mutatja be. A könyv nem csak az egykori borzalmakat és azoknak lehetséges okait mutatja be, de kitér a folyamatok hosszú távú hatásaira is.
Anne Applebaum: Vörös éhínség

Jövő héten is vár mindenkit a MESEDÉLELŐTT!
Még lehet regisztrálni: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2022.05.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az 1918 és 2017 közötti Erdély irodalmával foglalkozik a mai könyvajánlónknak választott mű. A két irodalomtörténész által fémjelzett könyv szubjektív szempontok alapján került összeállításra. Fő szempontjuk az értékek felmutatása, de a szakértők kritikusak maradtak az általuk vizsgált korszakkal szemben.
Kántor Lajos – Láng Gusztáv: Száz év kaland

Minden hónapban várja a könyvtár Olvasóklubja azokat, akik szeretnek olvasni és akik szeretik a jó társaságot! Ha van olyan könyv, amiről szeretne beszélgetni, de nincs kivel, jöjjön el bátran, várjuk szeretettel!
A rendezvény ingyenes.
Programok, információk / Rendezvények

2022.05.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
Dan Moore hivatásos feladványszerkesztő állította össze és ellenőrizte le (háromszor!) a könyvben található rejtvényeket. Minden oldalra jut egy feladvány, aminek megoldásához elő kell hívnunk a bennünk szunnyadó nyomozót.
Dan Moore: Sherlock Holmes – Rejtélyek könyve

Ebben a hónapban is lesz Rendhagyó Irodalomóra a könyvtárban. Ez alkalommal Víg Balázs író látogat majd el hozzánk, hogy különleges órát tartson az általános iskolások részére.Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2022.05.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
Habsburg Vilmos főherceg életével foglalkozik Tymothy Snycer neves amerikai történész könyve. A könyvből megismerhetjük annak a férfinak a történetét, aki szinte bármit képes lett volna megtenni, hogy elérje álmait, személyes és a nemzet identitását is gyakorta megváltoztatva emiatt.
Timothy Snyder: A vörös herceg

A könyvtár minden korlátozás nélkül látogatható, így az olvasóterem és a gyermekkönyvtári részlegünk is!
Várunk mindenkit szeretettel nyitvatartási időben, amit megtalálnak itt: Nyitvatartás

2022.05.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Klasszikus romantikus regényt ajánlunk mára mindenkinek, hiszen Jane Austen regényeit nem csak a szerelmes történetek kedvelői olvashatják élvezettel. Austen hősnőinek élete tele van szerelemmel, csalódással, de ezen kívül még becsülettel, álnoksággal és reménnyel is. Ennek a regénynek két testvér a főszereplője, akik a címben megjelölt tulajdonságokat jelenítik meg. Elinor az értelmet képviseli, míg húga, Marianne, a romantikus szerelmet és érzelmeket testesíti meg. Az 1800-as évek Angliájában keresik mindketten a helyüket, ami nem olyan egyértelmű, mint ahogy talán elsőre tűnik.
Jane Austen: Értelem és érzelem

Újra MESEDÉLELŐTT a könyvtárban! Ez alkalommal A Három Kismalac kalandjait élhetjük át Major Zitával és a Bábos Mesekuckóval.
A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni lehet személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-128) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

--------------------------------

Megújult, bővült, szépült a könyvtár!
A bővítés a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából jött létre.
A Völgyhíd TV beszámolóját fogadják szeretettel.

http://volgyhidtv.hu/2017/10/26/kulturido-2017-10-26/

 

Wekerle Sándor III. könyvtári állománygyarapítási pályázat