VIRTUÁLIS SZABADULÓSZOBÁK

Már öt virtuális könyvtáros szabadulószobánk is van!
Vár mindenkit szeretettel a Varázslatos Könyvtár, a Kalandok a 18. században, az Irány a GrundMeseország és a Kalandozások a történelemben és A villámtolvaj!
A feladatokat elsősorban nagyobb gyerekeknek állítottuk össze, a felnőttek is élvezhetik a feladatok megfejtését.

ARCHIVÁLT HÍREINKET MEGTALÁLHATJÁK ITT: Hírek archívum

Az oldal könnyebb böngészése érdekében a Hírek főoldalról rendszeresen átkerülnek a hírek az archivált oldalra. Könyvajánlókért azonban érdemes azt is böngészni, ha nem volt módja valakinek az oldalt rendszeresen látogatni!

2021.06.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
Nem kell várniuk tovább azon kedves Olvasóinknak, akik már elolvasták a könyvtár gyorsan bővülő skandináv krimiket tartalmazó polcok összes kötetét. Mai könyvajánlónk ismét a hideg északi térségből érkezik, ami a mostani meleg nyári időben kifejezetten kellemes lehet. Persze csak annak, aki olvassa a történetet, hiszen Fabian Risknek, akit kislánya betegágya mellől riasztanak egy kisfiú meggyilkolása miatt, az időjárás a legutolsó, ami az eszében jár. Az első halálesetet hamarosan követi a következő a nyomozó pedig kénytelen visszatérni a munkába, hogy megpróbálja kideríteni vajon ki is állhat a látszólag összefüggéstelen esetek elkövetése mögött.
Stefan Ahnhem: A kockavető (Fabian Risk 4.)

Új könyveinket nem csak az netes felületeken tekinthetik meg, hanem a könyvtár erre a célra kialakított ablakában is és a bejárat melletti hirdetőtáblán. Utóbbin olyan könyvek borítóit láthatják, amik nemrégen érkeztek hozzánk. 😊

2021.06.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
Magyar írótól ajánljuk mai könyvünket, mely külsejét tekintve is bűbájosnak mondható. 21. századi boszorkányoknak és olyanoknak íródott a könyv, akik szeretnék tudni mit is jelent a mai világban ennek az évezredes tudásnak az átörökítése, megélése és használata. A könyv a nőkről, nőknek szól, a kötődésről, kapcsolatról, amit egymással tudunk létrehozni, ha nem ellenségként, hanem szövetségesként tekintünk egymásra. Természetesen receptekkel, mert nem igazi bűbájoskönyv a könyv, ha nincs benne praktikus tudás is!
Kiss Judit Ágnes: Bűbájoskönyv

Nyolc nyárindító fesztivált találunk a következő cikkben, amit nem csak a kicsik, de szüleik is élvezhetnek.

2021.06.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a családregényben egy hétköznapi svéd család életébe nyerhetünk bepillantást. Amikor a nagypapa hazatér Svédországba felnőtt gyerekeit meglátogatni, nem éppen azt találja, amire számított. A fia szabadságon van otthon két gyermekével, a lánya újra terhes, de elvált és az új gyermek apja nem a nagypapa szája íze szerint való. A nagypapa úgy gondolja mindenkivel probléma van, kivéve vele, de az együtt töltött tíz nap bőven elég arra, hogy szembesüljön a múltban elkövetett hibákkal és azok következményeivel, de vajon arra is elég, hogy megoldást találjanak a család egészét érintő problémákra?
Jonas Hassen Khemiri: Apazáradék

Érdekes ötlettel rukkolt elő a Budapest Bábszínház és a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Új bábos sorozatukban, a BÁBesetekben, a bábszínház népszerűsítésével szeretnék bemutatni a gyerekeknek a rendőrség munkáját.

2021.06.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a történelmi kalandregényben a rettenetes világhódító, Kubiláj kán Japán megszállására tett kísérletével ismerkedhetünk meg először. 1274-ben hatalmas flottával támadja meg Kjúsú szigetét, ahol az újszerű stratégiának köszönhetően, a mongol nyilak hamar visszavonulásra kényszerítik a védekező japánokat. Ismeretlen okból azonban a támadó csapat a hajóikon tölti az éjszakát, ahol lecsap rájuk a Kamikaze, vagyis az Istenek szele. 1281-ben újabb támadási kísérletre kerül sor, ekkor egy mongol-koreai-kínai hadsereg indul útnak Japán felé, minden idők legnagyobb hajóhadával. Vajon sikerül-e megint visszaverni a támadókat, ha közben egy cselszövő rókatündérrel is meg kell birkózni? Vajon az istenek ismét Japán segítségére sietnek? A könyvből kiderül!
Jamagucsi Szango: Kamikaze

Érdekességként szolgálhat ez a cikk a balladák szerelmeseinek. Villon „Nagy Testamentumá”-ban olyan híres valós és képzeletbeli hölgyekről ír, akik sok híres író képzeletét ragadták meg. A cikk azonban inkább a szöveg szerkezeti elemzésére helyezte a hangsúlyt, nem ezen hölgyek kilétére.

2021.06.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ez a kötet a rendszerváltásról szól, de nem komolyan, tényszerűen, hanem Jolsvaitól megszokott derűvel és humorral. A regény a kilencvenes évek elején egy frissen szabaddá vált sajtó szerkesztőségében játszódik, ahol szerelmek és barátságok szövődnek vagy esnek szét, csoportok rendeződnek át, mert ahogy az országot, úgy ezt a kis közösséget is átjárja a remény és a csalódás, ami az élet átalakulásával jár.
Jolsvai András: A napok színe

Az irodalmi Nobel-díj odaítélése vagy akár elfogadása sem olyan egyszerű dolog, mint azt sokan gondolhatnánk. A politika bele tud szólni ebbe is, ahogy szinte mindenbe, ez történt majdnem 1970-ben is, amikor „ A GULAG-szigetvilág” írója részesült az elismerésben.

2021.06.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
A hatvanas években Sally McGowan még gyerekként leszúrja játszópartnerét. Hiába üli le a büntetését, kap új személyazonosságot, Joanna, az egyedülálló anya mégis elterjeszti azt a pletykát, hogy az egykori gyerekgyilkos az ő álmos kis városukban él. Bár Joanna nem szándékosan indítja útjára a rémhírt, az élete gyorsan megtelik gyanúval és amikor kiderül, hogy igaza volt, szembe kell néznie azzal, hogy egy ilyen pletyka igen veszélyesnek bizonyulhat.
Lesley Kara: A pletyka

84 évesen hunyt el Gál Sándor József, Attila-díjas író, költő és szerkesztő, a felvidéki magyar irodalom és a magyar irodalmi élet kiemelkedő alkotója. Róla emlékezik meg a Könyves magazin ebben az írásában.

2021.06.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
Sebastian Bergman, kriminálpszichológus juttatta rács mögé azt a kíméletlen sorozatgyilkost, akinek több nő halála száradt a lelkén a kilencvenes években. Amikor a korábbi gyilkosságok elkövetésével megegyező újabb esetek kerülnek a svéd királyi nyomozóhatóság asztalára, Bergman eléri, hogy a nyomozók megosszák vele az új esetek adatait. Annak ellenére, hogy a megkeseredett Bergman úgy gondolja az ügy gyorsan megoldódik majd, a régi gyilkosságok olyan módon függenek össze az újakkal, amit legvadabb álmaiban sem gondolt volna.
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: A tanítvány (Sebastian Bergman 2.)

Jankovics Marcellre emlékezik ez a cikk, amiben Gyárfás Dorka búcsúztatja a nemrégiben elhunyt rajzfilmrendezőt.

2021.06.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlók a krimi szerelmeseinek szól. Adrian Wall éppen kiszabadult a börtönből, ahol hosszú éveket töltött egy nő meggyilkolása miatt. Rövidesen azonban újabb holtestre bukkannak, aki csak úgy, mint első alkalommal, az erdő közepén álló, mára elhagyatott templom oltárán fekszik. A környéken szinte mindenki a férfit gyanúsítja az új gyilkosság elkövetésével is, kivéve Elizabeth Black nyomozót, aki soha nem hitt a férfi bűnösségében. De a nyomozónőnek nem csak a város lakosságával kell felvennie a harcot, ott is ellenállásba ütközik, ahol nem gondolta volna, kollégái, sőt a kapitány is ellene van a próbálkozásának, amivel tisztázni akarja a férfit. Míg egy napon váratlanul új felfedezést tesznek egy újabb holtest előkerülése kapcsán, és minden addigi teória értelmét veszti. Megkezdődik az igazság kiderítése, de természetesen semmi nem az, aminek látszik, így a szálak olyan ismeretlen helyre vezetik el a Blacket, ahonnan nem biztos, hogy könnyű lesz visszatérni.
John Hart: A megváltás útján

POZITÍV PÉNTEK
Csikós Zsuzsa küldött nekünk egy rövid kis írást, amit mindenképpen szerettünk volna megosztani, annak ellenére, hogy a Pozitív Péntekes írásaink már nem jelennek meg rendszeresen. (De ha valaki úgy érzi szeretné megosztani velünk azt, amitől jobb kedvre derült a hét folyamán, kérjük tegye meg, szeretettel várjuk az írásokat!)

„Ma reggel úgy döntöttem, hogy biciklivel megyek a pékségbe. Tanulságos volt. Először is, nagyon hasznos a szájmaszk. A repülő bogarak nem a számban kötnek ki. Jó, tudom be is csukhatnám, de mikor három méter tekerés után már lihegek és még a fülemen is légcserélek, akkor nehéz csukott szájjal hasítani. Másodszor a bringázás, mint tevékenység ráébresztett, hogy olyan izmokat is megmozgat, amiről már régen lemondtam. Úgy is mint hasizom, combizom és ülepizom. Megérkezvén a célállomásra leszálltam és nagyon kellett koncentrálni, hogy állva maradjak. Csak pár lépést kellett megtennem, de remegő lábakkal igen nehéz volt a kivitelezés. Valahogy azért megcsináltam, rendben haza is értem. Konklúzió: hiába, elmúltam már húsz éves.”

120 esztendeje hunyt el Wohl Janka írónő, róla és munkásságáról emlékezett meg az Országos Széchenyi Könyvtár ebben az írásban.

2021.06.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyv az erdélyi magyarok kultúrájáról, irodalmáról és történelméről igyekszik átadni valamit az olvasónak, mert az író meggyőződése, hogy a történelmi Magyarország feldarabolásakor külföldre került majdnem másfél millió magyar történelme a magyar történelem része, meggyőződése szerint, aki ezt nem ismerik, azoknak a magyarságtudata és emiatt a saját identitástudata csak hiányos lehet.
Hajdú Farkas-Zoltán: Csonkamagyar 1919

A minimatiné rendszeresen állít össze olyan könyvválogatásokat, melyek egy-egy korosztály céloznak meg az újonnan megjelenő könyvek listájával. Most az iskolásoknak szóló kötetekből csemegézhetünk ebben a cikkben.

Interaktív vándorkiállítás a könyvtárban Dosztojevszkij születésének 200. évfordulója alkalmából!
A kiállításról bővebben itt olvashatnak!

2021.06.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az 1920-as évek Amerikájában játszódik mai könyvajánlónk. Két ártatlanul megvádolt férfi, Boyd, akit volt feleségének meggyilkolásával vádolnak, és George, akit fekete lévén egy fehér nő megerőszakolása miatt majdnem meglincselnek, megszökik a poros kisvárosból, Vermilionból, ahol egész addigi életüket töltötték. Boyd, háborús veteránként nem bírja elviselni az új, törvénybe ütköző életét Chicagóban, ezért úgy dönt vállalja a kockázatot és visszatér Vermilionba, hogy tisztázza magát. Bár a körülmények ellene szólnak, de akadnak, akik hisznek az ártatlanságában, de még így sem lehetünk biztosak abban, hogyan is ér majd véget a történet, kinek és mekkora árat kell majd megfizetnie azért, hogy az igazság végül kiderüljön. Ha kiderülhet egyáltalán…
Gene Hackman – Daniel Lenihan: Az igazság ára

Krimi rajongók figyelem! Ebben a cikkben tizenöt világhírű detektív került felsorolásra, van, aki mindegyik nyomozótól olvasott már valamit? Ha még hiányzik valaki a listáról, irány a könyvtár!

2021.06.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
A jövőben játszódó történetek nagy részénél az emberiség már elhagyta szülőbolygóját, hogy új helyen kezdjen életet. Így van ez mai könyvajánlókban is, mely 2338-ban játszódik. Az emberiség ekkora már a Jupiter és a Szaturnusz lakhatóvá tett holdjain és környékén él, hősként ünnepelve Melvin Kadeket, aki az Exodus űrprogrammal járult hozzá ahhoz, hogy az emberiség nagy része időben elhagyhassa a Földet, mielőtt azt lakhatatlanná tette egy szupernapkitörés. Vireni Orlando ügyésznő azonban úgy gondolja, hogy a férfinak köze van a tragédiához, amely hátramaradott milliók életét követelte, de mialatt arra készül, hogy letartóztassa Kadeket, el kezd terjedni a férfi által kifejlesztett új technológia, melynek segítségével az áldozatok egy része digitalizált, újhumán formában visszatér, tovább bonyolítva a helyzetet, hiszen ki ne szeretne megszabadulni a halál fogságából, akkor is, ha az ár nagyobb, mint gondolta.
Brandon Hackett: Eldobható testek

155 éves lesz idén a Fővárosi Állat- és Növénykert. Ebben a cikkben azokat a programokat találhatjuk meg, amivel az intézmény egész nyáron várja nem csak a kicsiket, de a nagyokat is!

2021.05.31.

KÖNYVAJÁNLÓ
A II. világháborúban kémkedéssel megbízott nők történeteiből született mai könyvajánlónk. Sarah Rose, a brit titkosszolgálat különleges egységének hosszú időre titkosított dokumentumait dolgozta fel, ezekből állított össze egy olyan izgalmas kémtörténetet, amely tele van romantikával, küzdelemmel és bátorsággal, hiszen a fiatal lányokat a frontvonal mögé dobva, szó szerint belevetették a mélyvízbe. Az életüket nap mint nap kockára tevő lányok fiatalok voltak, és annak ellenére, hogy pontosan tudták milyen szörnyűségek várnak rájuk, ha lebuknak, hazájuk érdekében készek voltak akár az életüket is kockára tenni.
Sarah Rose: Legendás lányok

Daniel Keys pszichológus-író regényei az elme titkait igyekeznek feltárni, világhírű történetei a „Virágot Algernonnak” és az „Ötödik Sally” a könyvtárban is megtalálhatóak. Ebben a cikkben az íróról és a műveiről is megtudhatunk egy keveset.

2021.05.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Bár gyermeknap csak vasárnap lesz, mai könyvajánlónk a kicsiknek szól! Kísérjük el ifjabb Tom kapitányt, Stellát és Spéci legújabb kalandjaikra! Bejárhatjuk a Marsot, ahol veszélyes homokviharba kerülnek főhőseink, majd miután innen sikerült megmenekülnünk, kísérjük el őket a Földre, ahol a landolással akadnak gondjai a csapatnak, amit természetesen meg fognak tudni oldani, bár ki tudja, lehet, hogy nem fognak tudni többet űrrepüli?
Bernd Flessner – Peter Schilling: Kaland a vörös bolygón (Ifjabb Tom kapitány 6.)
Bernd Flessner – Peter Schilling: Üzemzavar (Ifjabb Tom kapitány 7.)

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB
Újabb hónap telt, ami nem mást jelent, mint újabb játékos feladatot minden Harry Potter rajongó számára! Ez alkalommal, a közelgő gyereknap alkalmából, olyan időtöltést kerestünk, amit minden gyerek élvezhet, nem csak kifejezetten azok, akik olvasták már a könyveket és tagjai a klubnak. Ez pedig nem más, mint a színezés! A következő képeket bárki kiszínezheti, de csak egy igazi rajongó fogja tudni, milyen színű is pontosan Hermione haja!
Azoknak pedig, akik nem szeretnek színezni, készítettünk egy feladatlapot, amin a könyvekkel vagy a filmekkel kapcsolatos képek egy-egy részlete alapján kell kitalálni ki vagy mi van a képen!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.05.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
Pablo Escobarról ki is tudná a legtöbbet, ha nem az a nő, aki a legközelebb állt hozzá. Victoria Eugenia Henao tizenhárom évesen ismerte meg a nála több mint tíz évvel idősebb Pablo Escobart, az egyik leggazdagabb drogbárót. Miután tizenöt évesen hozzáment feleségül, egész életét neki szentelte, férje hűtlensége, kegyetlensége és a halálos fenyegetések, amiben neki és gyermekeinek is része volt, sem volt elég ahhoz, hogy asszony feladja a reményt, hogy Pablo jobbá teheti saját és az ő életüket is.
Victoria Eugenia Henao: Mrs. Escobar

Nobel-díjas műveket gyűjtött össze az Ectopolis ebben a cikkben. Ezek az írások nem csak az olvasóközönségre, de magára a szakmára is hatással voltak. A mai napig a legrangosabb elismerésnek számító díjat évente egyszer osztják ki és a világ minden országából kerülnek ki díjazottak, akik között Kertész Imre is megtalálható.

2021.05.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai ajánlatunk igazi klasszikus. Dickens története az árván maradt kisfiúról folytatásokban jelent meg eredetileg 1837 és 1839 között, akkoriban nagy felháborodást és meglepetést okozva az olvasóknak, akik számára a dologházban élő gyermekek nyomorral, erőszakkal és reménytelenséggel megtűzdelt világa hihetetlennek tűnt. Bár több, mint száz év eltelt a regény születése óta, a mondanivalója a mai napig fontos tanulságokkal szolgálhat az olvasók számára, így aki nem olvasta még, most elindulhat Oliverrel, hogy meglássa, a kisfiú jósága és tisztessége végül elnyeri-e a jutalmát a könyv végére!
Charles Dickens: Oliver Twist

Hétvégenként ingyenes szabadtéri előadásokkal várják a gyerekeket a Margitszigeten a nyár folyamán. Az előadásokat 10 óra 30 perces kezdettel lehet majd megtekinteni, június 5-től. A részletes programot itt és itt lehet megtekinteni.

2021.05.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk személyes és nehéz témával foglalkozik. Holländer Margitot tizennyolc éves korában, 1944-ben hurcolták el zsidó származása miatt, de a rengeteg zsidó származású áldozattal ellentétben ő csodálatos módon túlélte a deportálást. Ebben a könyvben az átélt borzalmakat igyekszik kiadni magából, a napló formájában megírt történet elmesélésével. Az eredeti változat még 1945 és 46 között született, Margit ceruzával vetette papírra az eseményeket, amiket kénytelen volt átélni. 1962-ben egészült ki a történet, amikor gépelt formába öntötte a történetét, mely segíthet jobban megérteni a holokauszt átélését és a felszabadulás utáni átmeneti időszak megélését, annak komplexitását valaki olyan szemszögéből, akinek az élete nem lehetett biztonságban azonnal.
Holländer Margit: Lágerutazás

A gyógynövények ismeretét nem csak felnőttek szeretnék egyre nagyobb számban elsajátítani, de egyre több szülő vágyik arra, hogy ezt a tudást a gyerekei már kiskorukban elkezdhessék elsajátítani. Ebben lesz nagy segítség Gyuri bácsiék új, gyógynövényes látogatóközpontja.
Nagycsaládosoknak, iskolai csoportoknak tanári felügyelettel ingyenes a belépés, gyereknapon (május 30-án) pedig a kertlátogatás minden 14 év alatti gyereknek díjmentes lesz.

2021.05.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
Donald Trump Amerika egyik legtöbbet emlegetett elnökévé nőtte ki magát rövid időn belül. Ez a könyv a bennfentesek tudásával íródott, méghozzá olyan szerző tollából, aki már több, éppen hivatalban lévő elnökről írt könyvet. Woodward, Trump első hivatalbeli éve alatt megírt könyve beszámol arról, hogyan hozta az elnök a döntéseit és miért, hogy a viták eldöntésénél milyen szempontok vezérelték a világ egyik legbefolyásosabb országának vezetőjét. Több órányi interjú, belső források és feljegyzések, személyes és hivatalos iratok szolgáltak az aprólékos részletességgel megírt beszámoló létrejöttéhez.
Bob Woodward: Félelem

Nálunk is nagy sikert aratott a Leonardo da Vinci életével és munkásságával foglalkozó előadás, ami nem meglepő, a reneszánsz ember a mai napig inspirálja és rabul ejti az embereket megannyi festményével és találmányával. Ebben a cikkben néhány oldalt közvetlenül is megtekinthetünk a vázlatfüzetéből, a megadott linkeken pedig elérhetünk jópárat, a mintegy 13 000 oldalnyi fennmaradt vázlatból és jegyzetből.

2021.05.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
Heti utolsó könyvajánlónk a kicsiknek szól. Elsőként Málnát és Misit ismerhetjük meg, akik ikrek, és mindig mindent együtt csinálnak. Nem csak játszanak egész nap, de együtt mennek óvodába is, ahol viszont sok-sok gyerek van rajtuk kívül. Az ikrek új, saját, barátokat is találnak, de persze tudják, hogy egymásra azért mindig számíthatnak.
A „Malac és Liba” c. sorozat negyedik kötetében Liba beleszeret egy verébbe, miután Malaccal megoldják a húsvétitojás-problémát. Az, hogy az a szerelem kiteljesedhet-e, a humoros, kedves stílusban megírt meséből kiderül!
Vadadi Adrienn: Málna és Misi, az ikrek
Tóth Krisztina: Fogjunk verebet! (Malac és Liba 4.)

Fiatalabb Olvasóink figyelmébe!
Érdemes követni minket Instagramon is, az itt megjelent könyvajánlókon kívül további olvasnivalóért!

2021.05.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
Folytatódik a magyarországi szabadkőművesség történetével foglalkozó könyvsorozat. Ebben a részben, szintén levéltári kutatásokra támaszkodva, a szerző a Jászi Oszkár nevével fémjelzett Martinovics páholy létrejöttét és tevékenységét mutatja be, melynek állítása szerint szerepe volt az 1919. március 21-én létrejött Tanácsköztársaság megszületésében is.
Raffay Ernő: Politizáló szabadkőművesség (Szabadkőművesek)

Ma ismét azt a kérdéskört boncolgatjuk, hogy a kritika és fogyasztók, vagyis az olvasók, vajon miért is éreznek máshogyan bizonyos könyvekkel kapcsolatban.

2021.05.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyv három különböző típusú tapasztalatra építve igyekszik választ keresni arra a kérdésre, hogy vajon milyen hatása van egy-egy válsághelyzetnek az életünkre, akár egyéni, akár társadalmi szinten. Nem csak interjúalanyok személyes tapasztalatait, de a különböző tudományágak képviselőiét és az emberi adaptációmódoknak, a történelem különböző dokumentációiban ismertetett anyagait is felhasználva született meg a könyv. Megtudhatjuk, hogy vajon miképpen éljük túl ezeket a nehéz helyzeteket és hogy van-e egyáltalán valami, amire támaszkodhatunk, hiszen egyik helyzet sem egyenlő a másikkal.
Kapitány Ágnes – Kapitány Gábor: Túlélési stratégiák

A könyvtár névadója, Karikó János ma, május 19-én látta meg a napvilágot Bián, pontosan 170 évvel ezelőtt. Az 1851-ben született földműves, író és költő szegény sorsú családból származott, apja süketnéma volt, de ezek a nehézségek sem álltak az útjába a kisfiú falusi iskolai eredményeinek. 1910-ben bekövetkezett haláláig nem csak írói ambíciókkal rendelkezett, bár 19 éves korára a költeményeinek száma már meghaladta a 200-at, de szorgalmas munka árán földbirtokra is szert tett, ezen kívül pedig a biai olvasókör jegyzője, majd 1882-ben a község elöljárója, végül pedig 1890-ben bírája lett.
Műveit az 1880-as években jelentették meg előszőr, elsőként a „Népszerű vöfélyi beszédek, tréfás versekkel bővítve. Az ifjúság számára.” c. válogatást, ami természetesen, a többi kiadott kötettel együtt, megtalálható a könyvtár Helytörténeti gyűjteményében!
Karikó János életéről bővebben olvashatnak a honlapunkon közzétett életrajzi leírásban is, amit Karikó Erzsébet, a kötő unokája, írt 1992-ben, a könyvtári névadó ünnepség alkalmából: Karikó János élete

2021.05.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
Elöljáróban annyit, hogy ez a könyv biztosan nem lesz könnyű olvasmány, de a figyelemfelkeltő cím ellenére, nem a botrány okozása a célja az írónak, hanem az, hogy bemutassa a Vatikán sokszor kétszínű hozzáállását a homoszexualitáshoz. A francia szerző komoly terepmunkát végzett a könyv elkészítéséhez, négy évig belülről követte szemmel a rendszert, kutatásai nem csak a Vatikánra, de majdnem harminc másik országra is kiterjedtek. Beszélt több tucat kardinálissal, több száz püspökkel és pappal is, hogy be tudja mutatni az ellentétet, aközött, amit az egyház kifelé kommunikál a hívők felé és ahogyan azt belülről megéli.
Frédéric Martel: A Vatikán kínos titkai

Nemrégiben hírt adtunk a Pagony Kiadó kalandos túrjáról a fővárosban. Ha valaki kedvet kapott volna hozzá, de nem biztos benne, hogy a gyerekek, akiket elvinne, élveznék a túrát, annak itt egy cikk, amiből megtudhatja milyen kalandok is várhatnak rájuk pontosan!

2021.05.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a könyvben bölcsességeket találhatunk az év minden napjára, Francesco Forgione, azaz Pietrelcinai Szent Pio atyától. Pio atya stigmatizált szent volt, s mint ilyen, Krisztus sebeit viselte testén. Személyéhez több csodálatos jelenség is fűződik, azt tartották róla, hogy egyszerre két helyen is jelent tudott lenni, rendelkezett a lélekbelátás képességével és gyógyítani is tudott. Élete szüntelen szenvedés és szolgálat volt, szavai pedig mai napig inspirálóan hatnak, nemcsak hívőknek, de azok számára is, akik szükségét érzik, hogy néha-néha szünetet tartsanak rohanó világunk felpörgetett tempójú életében.
Francesco Forgione: Pio atya gondolatai

Az elmúlt időszak nem csak új könyvek megszületését inspirálta, de előtérbe hozta azokat a klasszikusokat is, melyek saját koruk hasonló helyzetével foglalkoztak. Ebben a cikkben nem másról, mint Boccaccio fő művéről, a „Decameron”-ról olvashatunk.
Ha valakinek pedig kedve támadna elolvasni a művet, a könyvtárban megtalálja!

2021.05.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
A gyerekek körében nagy népszerűségnek örvend a „Barátnőm, Bori” c. sorozat, amiből több részt is hoztunk mára ajánlónak. A sorozat főszereplője, Bori, hétköznapi kislány, aki mindennek tud örülni és akinek kalandjain keresztül a gyerekek is megismerkedhetnek olyan dolgokkal, amiket nem ismernek, így esetleges félelmüket is le tudják küzdeni. Ilyen témák például a síelés, a hegyek, a kirándulás vagy akár az első ottalvós este. A vékony kis könyvecskéket már 3 éves kortól ajánljuk!
Liane Schneider: Bori beteg
Liane Schneider: Bori a hegyekben
Liane Schneider: Bori síel
Liane Schneider: Bori Julcsiéknál alszik
Liane Schneider: Bori zenél
Liane Schneider: Bori ​és a hóesés


Nyolc olyan társasjáték került a „Lovagi ujjtorna” c. könyvbe, amivel játszva fejleszthetjük gyermekünket. Négy kis lovaggal kellhetünk útra, a kalandok között memória, kooperatív és ügyességi játékok is vannak.

2021.05.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
12 éves kortól ajánljuk a „Rajkó” c. könyvet, mely egy tizenkét éves kisfiú szemszögéből ismerti meg velünk a múlt század húszas éveiben játszódó történetet. A nemesi származású fiú családján haramiák ütnek rajta valahol a havasokban és a támadásból csak ő egyedül kerül ki élve. Vándorzenész cigányok fogadják be a traumától megnémult fiút, akiket a rendőrök üldözni kezdenek, mert őket tartják felelősnek a fiú családjával történtekért. Legtöbbjük szeretettel fordul Rajkó felé, habár nem mindenki örül még egy éhes szájnak, de a fiú a zene segítségével megtanul szavak nélkül is kommunikálni és hamar beilleszkedik új családja varázslatos hangulatú világába.
Erdős István: Rajkó

Vámos Miklós, a könyvtár olvasóinak körében is népszerű, József Attila-díjas író munkásságát ismerhetjük meg ebből a portréból.

2021.05.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónkat ismét a szakkönyvek közül választottuk ki. A több szerző által közösen megírt könyv, a mindenki életét meghatározó, szülő-gyermek kapcsolatban előforduló nehézségekhez igyekszik segítséget nyújtani. A könyv azoknak a szülőknek szól, akik úgy érzik hiába tesznek meg minden tőlük telhetőt, gyermekük, különösen mikor kamaszkorba lép, mégis eltávolodik tőlük, sokszor olyan érzést keltve bennük, mintha nem is ugyan azt a nyelvet beszélnék. Bagdy Emőke, F. Várkonyi Zsuzsa, Ranschburg Jenő és még sokan mások, hosszú életpályájuk alatt összegyűjtött tapasztalataikat átadva igyekeznek segíteni abban, hogy a szülők és gyerekek közötti kommunikáció zökkenőmentesebb legyen.
Visszatalálunk egymáshoz?

Felkerült a honlapra a legújabb könyveinket tartalmazó lista! Természetesen a könyvajánlókat és a SZIRÉN könyvkeresőt is érdemes használni, de aki a listákat szereti jobban, annak érdemes ezt az oldalt elmentenie a kedvencek közé!
Könyvújdonságok

2021.05.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
Dr. Belső Nóra pszichológusként olyan magányos, és néha elkeseredett férfiakkal és nőkkel dolgozik együtt, akik életük második felében igyekeznek a boldogságot megtalálni. Ebben az életszakaszban már nem lehet csak a szerelmet keresni, hiszen sokuk életében ott a karrier és esetleg egy gyerek is. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nekik már nincs esélyük megtalálni a boldogságot, sőt, az életben megszerzett tapasztalatokra építve képesek lehetnek valami újat, valami jobbat megtalálni.
Belső Nóra: Sosem késő

2021 április 30-ával, 174 év után szűnt meg a távirat, amely 1847 óta volt részese mindennapjainknak. Itt elolvasható az utolsó távirat, amit a Magyar Posta küldött az Országos Széchenyi Könyvtárnak.

2021.05.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a könyvben Bérces László és Törőcsik Mari beszélgetésbe merülnek egészen hétköznapi és néha filozofikus kérdéseket is körül járva. Az alcím ugyanis ebben az esetben pontos, a két beszélgetőtárs a napon üldögélve, sört iszogatva osztja meg gondolatait egymással régi mozis élményekről, a Nagykert rózsafáiról, a velemi diófáról és a cannes-i életműdíjról, de akár a szomszéd Margitkáról és az angolkisasszonyokról is. Szóba kerülnek pályatársak és mesterek is, ugyan olyan őszinteséggel szólnak Zsótér Sándorról és Alföldi Robertről, mint Grigorij Konszkijról és Anatolij Vasziljevről. Céljuk nem az események tökéletes felidézése, hiszen ők is tudják, emberek vagyunk, az emlékezet pedig csalóka dolog. Inkább csak az élmények okozta érzéseiket szeretnék megosztani egymással, a tapasztalatokat, és a könyvet elolvasva, a beszélgetésbe belehallgatva mi is többet tudhatunk meg Törőcsik Mariról, az emberről, a nőről, arról, hogyan teltek a mindennapjai, miben lelte örömét a színházban és a színpadon kívül.
Bérczes László – Törőcsik Mari: Törőcsik Mari

Fontos információk a könyvtár látogatásának szabályairól! Az alábbi plakátokon, ami természetesen megtalálható a honlapunkon is, olvashatnak a mától érvényben lévő szabályokról.
Köszönjük a megértésüket és az együttműködésüket!

2021.05.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
Clarissa közeledik a negyven felé és úgy érzi valami nem stimmel vele. Férjével, Peterrel jól megvannak, de ő mégis tanácstalan, vajon miért is törnek rá viharos vágyak az éjszaka közepén. Lehet, hogy ilyen a kapuzárási pánik? Vagy már fel kell készülnie a menopauzára? Fogalma sincs a megoldásról egészen addig, míg barátnője Rose el nem viszi egy berlini zártkörű buliba, ahol Clarissa hirtelen rájön a dolog nyitjára. Peter sokáig nem veszi észre, hogy valami nem stimmel a feleségével, de aztán Clarissa beavatja a titokba és a páros együtt áll neki a fenekestől felfordult életük új vágányra tereléséhez. A humoros történetet a romantikus regények kedvelőinek ajánljuk.
Fodor Zsana: Elhúztam, anyátok (Elhúztam, anyátok 1.)

 

2021.05.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ma rögtön három könyvet is hoztunk Fejős Éva rajongóknak, mert senkit ne tévesszen meg az írónő neve, bizony a „Szélhámos” c. sorozat is a sokak által kedvelt magyar írónő tollából született. A történet főszereplője Bora, a sminkeslány, aki munkája révén belekerül a valóságshow-k világába, mert elvállalja, hogy eljátssza a népszerű teniszező, Ariel, barátnőjének a szerepét a kamerák előtt. A lány csak annyit remél a dologtól, hogy a szerepért kapott pénzből ki tudja fizetni az adósságait, de ahogy az lenni szokott, néha nem azt kapjuk, amit kérünk, de ebben az esetben ez csak jót jelent. A sorozatot a romantikus regények kedvelőinek ajánljuk!
Sydney Scott: Szélhámos szerelem (Szélhámos 1.)
Sydney Scott: Szélhámos játszma (Szélhámos 2.)
Sydney Scott: Szélhámos eskü (Szélhámos 3.)

Régi vita tárgya az, hogy vajon a könyv vagy a belőle készült film-e a jobb. Mi természetesen a könyvekre szavazunk és ebből a cikkből megismerhetünk 10 olyan világhírű írót, akik szintén ezt a tábort gyarapítják. Természetesen nem szeretnénk senkit megsérteni, mi is tudjuk, hogy vannak nagyon jó film adaptációk, de azért a könyv, az könyv. 😊

2021.05.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
Magyar szerzőpárostól érkezik mai ajánlatunk. A Dívány.hu „Kettős látás” c. sorozatában több olyan kérdésre is igyekeztek megtalálni a választ, ami sok párkapcsolati gonddal küzdőt érdekelhet. Felmerült például, hogy vajon egyetlen társban található-e meg a boldogság, vagy miért lesz hűtlen, aki hűtlen, mit is jelent egy egyéjszakás kaland egy nőnek, és mit, egy férfinak. Természetesen nem csak a kérdéseket, hanem a válaszokat is megtalálhatjuk ebben a különleges párkapcsolati könyvben.
Tari Annamária – Horváth Gergely: Rád találni

Nem régen született meg az új kiselefánt a Fővárosi Állat- és Növénykertben! A kis elefánt és családja élőben is megtekinthető az intézmény YouTube csatornáján, az élő közvetítés segítségével (természetesen csak, ha kint vannak a kifutóban, ezért érdemes többször visszanézni a közvetítésre!)
Akik pedig tehetik és szeretnék, most segíthetnek a baba mérleg árának összegyűjtésében, ami nagy segítségére lesz a kiselefánt súlygyarapodásának pontos követésében!

2021.05.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyv olyan titkokba igyekszik beavatni az olvasót, amit csak az ősnépek ismertek. A nevek és számok mágiája bárki által ismerhető és használható lesz, ha megfelelő módon áll a témához. Szepes Mária szerint minden természeti jelenség alapja a szám, így az emberé is, ha pedig ismerjük a hozzánk kapcsolódó számokat, segítséget kaphatunk az életutunkhoz és a bennünk rejlő erő megismeréséhez és használatához is.
Szepes Mária: A nevek mágiája

Olyan gyerekbarát helyeket gyűjtöttek össze ebbe a cikkbe, amelyek május 1-től már nyitva tartanak és gyerekekkel is látogathatóak.

2021.05.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai ajánlatunk egy Nobel-díj várományos írótól érkezik, akinek könyveit harminc nyelvre fordították már le. Ez a regény az 1920-as évekbeli Amerikában játszódik. Walt, az árva csodagyerek, országos hírnévre tesz szer, miután csatlakozik Yehudi cirkuszi társulatához. A titokzatos, magyar zsidó származású különc megtanítja a fiút levegőben járni, a Kansas állambeli társulat pedig együtt bejárja az egész országot. Útjuk során különféle alakokkal keverednek ismeretségbe, tolvajokkal, gonosztevőkkel és még Klu-Klux-klán tagokkal is, a fiú növekvő hírneve pedig Amerika sorsának szimbóluma lesz. Igazi fejlődéstörténeti regényként nem csak Walt életéről, hanem egy egész nemzet életének változásáról szól a könyv.
Paul Auster: Mr. Vertigo

A Könyvtár Költészet Hetére meghirdetett pályázatára beérkezett pályaműveket is meg lehet tekinteni, ha felénk sétálnak! 😊

2021.05.02.

2021.04.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a sorozatban egy előkelő bentlakásos iskola életébe pillanthatunk bele. Cara nem régen érkezett Németországból, a szerény és csendes lány igyekszik beilleszkedni a csupa nagyképű herceg, tini szupersztár és hasonló befolyásos családi háttérrel rendelkező tanuló közé, de úgy tűnik nem fog sikerrel járni, hiszen Carának van egy titka..
A második kötetben Cara már sok barátra lelt a suliban, de még mindig nem tudja igazán kiben is bízhat meg közülük. Már abban sem lehet biztos, hogy a rokonai tényleg az ő sorsáért aggódnak, így sok mindennek kell utána járnia ebben a részben!
A sorozatot 11 éves kortól ajánljuk.
Annika Harper: Mit ​titkol Cara Winter? (Cornwall College 1.)
Annika Harper: Kiben bízhat Cara? (Cornwall College 2.)

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB
Ebben a hónapban igazán remek kis kvízzel készültünk minden Harry Potter rajongó számára! A kérdés pedig, mennyire ismeritek a Roxfort könyvtárát? Azt biztosan mind tudjátok, hogy Hermione szerette ott tölteni még az órák közötti szüneteket is, de azt tudjátok vajon, hogy milyen könyvek között töltötte az idejét? Ha kitöltitek a kvízt, kiderül!

2021.04.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
Azok a gyerekek, akik szeretik az indiánokról szóló történeteket, biztosan új kedvencre találnak majd ebben a könyvben, amely Cooper híres regénysorozatát tartalmazza. Natty Bumppo neve talán nem cseng ismerősen elsőre, de ha meghalljuk, hogyan szólították őt barátai, akkor már biztos tudni fogjuk kiről is van szó, hiszen ki ne ismerné Vadölő, Sólyomszem vagy Bőrharisnya történetét?
A vadregényes tájakon játszódó romantikus történetekben könyörtelen skalpvadászok és harcedzett telepesek állnak szemben egymással, miközben az először fiatal és tapasztalatlan, majd idősebb és bölcsebb vadász, Natty Bumppo példamutató emberséggel, igazságosztóként áll ki indián és fehér barátaiért. „A Vadölő” a Nagy indiánkönyv első része, amelyet „Az utolsó mohikán”, a „Nyomkereső”, a „Bőrharisnya” és „A préri” követ soron, melyek mind megtalálhatóak ebben a kiadásban.
James Fenimore Cooper: Nagy indiánkönyv (Bőrharisnya 1-5.)

Thomas Wolfe neve nem cseng nagyon ismerősen sokunk számára, pedig az 1920-as és 30-as években nagy népszerűségre szert tevő írók, köztük Hemingway és Faulkner is, nagy rajongója volt a prózaírónak. Az ő életéről és munkásságáról olvashatunk ebben a cikkben.

2021.04.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a könyvben a görög filozófus Anaximandrosz „tudományos” értekezéseivel foglalkozik az író. Az i. e. 6. század első felében az általános vélekedés még az volt, hogy a világot fent az égbolt, lent pedig maga a Föld alkotja. A görögök azonban már ekkor másképp gondolkodtak, Anaximandrosz pedig megnyitotta az utat olyan tudósok számára, mint Kopernikusz, Galilei, Newton vagy akár Einstein. Ha gondolkodtunk már azon a kérdésen, hogy mi a tudomány, akkor mindenképpen érdemes ezt a könyvet elolvasni!
Carlo Rovelli: A tudomány születése

Új ötlettel rukkolt elő a Pagony Kiadó. Ezúttal egy olyan, a népszerű mesékre épülő játékos, nyomozós városi sétát állítottak össze, ahol a résztvevők különféle feladatokat megoldva fedezhetik fel Budapestet.

2021.04.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a válogatott írásokat tartalmazó könyvben Csányi Vilmos több kérdésre is keresi a választ. Miben hasonlít a kutya az ősemberhez? Mi az egyén szerepe, és mik a lehetőségei a társadalomban? Merre tart az evolúció? Ezek csupán példák, a kötetet lapozgatva olvashatunk művészetről, természettudományokról, oktatásról, háborúról és békéről, madarakról és kutyákról. Emellett pedig az író megosztja gondolatait Esterházy Péterről, Juhász Ferencről és Göncz Árpádról is.
Csányi Vilmos: A globális elme

Április 23-án lett volna 95 éves Janikovszky Éva. Ebből az apropóból kért fel három kortás írót és költőt a kultúra.hu, hogy születésnapi történeteikkel köszöntsék fel gyerekkorunk egyik legkedvesebb íróját. 

2021.04.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
Azonos címmel érkezik mai két könyvajánlónk, hasonló műfajban, de teljesen más történettel.
A tévéműsor, amiben tizenkét szereplőnek kell megküzdenie egymással, lehet Zoo utolsó nagy kalandja, mielőtt végleg megállapodna. A vállalkozó kedvű résztvevők a jól ismert területeken mérik össze tudásukat, vadászat, tűzgyújtás és kunyhó építés; valamint teljesíteni próbálják a Próbát is. Zoo, a nézők kedvence, okos, határozott és örök optimista, de amikor a magányosan töltött hetek miatt a valóság és a fikció határai összemosódnak, úgy tűnik a túlélésért folytatott küzdelem valóságosabb, mint bárki gondolta volna…
A második „túlélő” könyv főszereplője Mitch Rapp, CIA ügynök, akinek az életét még a síron túlról is megnehezíti Joe Rickman, egykori afganisztáni titkosügynök. Rickman bosszúja következtében rendszeres időközönként bizalmas információkat szivárogtatnak ki megbízottjai, veszélybe sodorva ezzel az egész CIA kémhálózatot. A nyomok a Közel-Keletre vezetnek, ahol a helyi hatalmi játszmák is beleszólnak az ügy megoldásán fáradozó Rapp ügynök munkájába, pedig igyekeznie kell, hiszen az óra ketyeg, kit tudja mi kerül legközelebb nyilvánosságra?
Alexandra Oliva: A túlélő
Vince Flynn – Kyle Mills: A túlélő (Mitch Rapp 14.)

Krétavirágok nyíltak a Könyvtár épülete előtt a múlt héten! 🌸🌼 A verseket olvasgatva, a virágok között sétálva élvezheti a tavaszt, aki felénk jár!

2021.04.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Bár a kötet komoly témákat elemez ki, ezt nem száraz, tudományos módon teszi, hanem humoros, szórakoztató formában mutatja be az eseményeket, amik meghatározzák mindenki életét, aki olyan gyereket nevel, akinek problémái vannak a beilleszkedéssel.  Don Tillmanre és Rosie Jarman tíz éves fia, Hudson, gondokba ütközik az iskolában, Don pedig úgy gondolja, hogy ő lehet a legjobb segítség ebben a témában, hiszen ő is egész életében próbálkozott a beilleszkedéssel, több kevesebb sikerrel. Persze nem csak gyereknevelési problémái vannak a férfinak, Rosie munkahelyén is gondok jelentkeznek, legjobb barátjával pedig már nem olyan közeli a viszonya, hogy az segítségére tudna lenni ezekben a helyzetekben. Természetesen ez nem gátolja meg Dant, hogy próbálkozzon a dolgok megoldásával, aminek az eredménye ez a szívet melengető történet.
Graeme Simsion: A Rosie-következmény (Don Tillman 3.)


Titokzatos láperdőben barangolhatunk a Tatai Fényes Tanösvényen! A körülbelül másfél órás programot akár kisebb gyerekekkel együtt is élvezni lehet, a 18 állomásból álló ösvényen fapallón vezet az út, amit mini kilátó, kötélhíd és akár csónakos átkelés is gazdagíthat!
Részletek itt!

2021.04.22.

Megvannak a nyertesek a Költészet Hetére hirdetett pályázatunkra! Gratulálunk mindenkinek és köszönjük a részvételt!
A nyertes pályaműveket hamarosan megtekinthetik a könyvtár épülete előtt.

KÖNYVAJÁNLÓ
John le Carré neve nem ismeretlen a kémregény rajongók előtt, de az elmúlt években megjelenésre kerülő sorozatok is hozzáadtak a szerző növekvő népszerűségéhez. „A panamai szabó” a diktatúra bukása utáni zűrzavaros időszakban játszódik. A változó struktúra a benne élők életének felfordulását hozza, vannak, akik igyekeznek a lehető leggyorsabban oldalt váltani, most, hogy az általuk támogatott rezsimet eltörölték, vannak, akiknek az új nem a jobbat jelenti, a változásokban pedig erőteljesen szerepet kapnak az amerikaiak is, de hogy ez mit jelent az ország számára, az csak a könyvből derül ki! A második regény, a berlini fal leomlását követő, hidegháborús időszakban játszódik. Az éppen visszavonulására készülő Ned, aki a sarratti Óvodát vezeti, ahol a jövő kémeit képezik ki, búcsúvacsorát ad az esemény tiszteletére, amire meghívja egykori mentorát, George Smiley-t is. Az est enigmatikus díszvendége pedig mesél hol komikus, hol tragikus pályájának epizódjairól, amiről mi is olvashatunk, ha kézbe vesszük ezt a lebilincselő könyvet!
John le Carré: A panamai szabó
John le Carré: A ​titkos zarándok (George Smiley 8.)

Ha az időjárás engedi, érdemes elsétálni a könyvtár felé és olvasgatni az épület előtti fákra kirakott verseket!

2021.04.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ma R. Kelényi Angelika egy másik sorozatának harmadik részét ajánljuk. „Az ártatlan” c. sorozat a már korábban ajánlásra került „Riva nővérek” c. sorozathoz hasonlóan a romantika és a krimi elemeit keveri mesterien.  Főszereplőnk, Fabricius Flóra és jóképű szerelmese, a kétes múlttal rendelkező Lorenzo Mariani Párizsba menekülnek a biztos halál elől. Azonban hiába segítik őket a befolyásos Tuileriák, Flóra hamarosan rájön, hogy a gyilkosság, vágy és gyűlölet még a párizsi palotába is utána tud nyúlni.
R. Kelényi Angelika: A párizsi nő (Az ártatlan 3.)

Sok tudományos-fantasztikus történetnek az emberiség borús jövője áll a középpontjában, ami miatt talán arra gondolhatnak a műfajjal még csak ismerkedők, hogy a sci-fi könyvek írói nem túlságosan optimista emberek. Erre cáfol rá a legendás Arthur C. Clarke életével és munkáságával foglalkozó cikk.

2021.04.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
A „Riva nővérek” c. sorozat újabb része ötven évvel az előző könyvben történtek után játszódik. Az eltelt időben Marco Fiore magánnyomozó irodát nyitott és több, sikeresen megoldott ügyet tudhat maga mögött. Blanca Riva, vagyis Christina Rivera a húgaival együtt, és jelentős támogatással, lányiskolát hozott létre, mely céljául azt tűzte ki, hogy az ő sorsához hasonló lányok menedéke legyen. Amikor Fiore nyomozót egy nap egy kétségbeesett nő keresi meg eltűnt férjének ügyében, miközben az egyik, Blanca által megmentett gyerek apját meggyilkolják, a páros ismét nyomozni kezd, mert a két eset szálai hamar összefonódnak.
R. Kelényi Angelika: A lánynevelde 1. (Riva nővérek)
R. Kelényi Angelika: A lánynevelde 2. (Riva nővérek)

Egy kis segítség a QR kódok használatához:

2021.04.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
A Jóbarátok mai napig az egyik legnépszerűbb televíziós sorozatnak számít, pedig az első részt 1994-ben forgatták, így sok minden talán elvesztette már az aktualitását. De a népszerűségnek bizony oka van, ez a könyv pedig ezt igyekszik bemutatni, amellett, hogy idézetekkel teletűzdelve végigvezeti az olvasót a sorozat tíz szezonjának legérdekesebb eseményein. A könyv nem csak olyan érdekességeket tartogat, mint például, hogy hány féle ruhában láthattuk Rachelt az évek során (a válasz hétszázhárom), hanem olvashatunk arról is, milyen nehéz volt megtalálni a tökéletes színészeket a szerepekre, hogyan zajlott a forgatás és hogyan tudtak az írók, a tv csatornával vívott folyamatos küzdelmek ellenére is, korszakalkotó sorozatot létrehozni. Exkluzív interjúk a rendezőkkel, írókkal, producerekkel és a stáb tagjaival, a színészek sikeres és sikertelen próbálkozásai arra, hogy kitörjenek ezekből a kultikus szerepekből, mind-mind megtalálhatóak a könyvben, amit biztosan nehéz lesz letenni!
Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Hosszú betegség után múlt héten elhuny Törőcsik Mari, az ország egyik legjobban szeretett színésznője. Törőcsik Marinak a színház jelentette az életet, egyik legjelentősebb szerepe pedig nem más volt, mint Juhász Ferenc „A szarvassá változott fiú’ színpadi, majd később filmes változatában az anya szerepe. Életéről és munkásságáról emlékezett meg a Nemzeti Színház a következő írásban.

2021.04.16.

VIRTUÁLIS VERSFOLYOSÓ a Költészet Hetére!
Ma van az utolsó napja a könyvtár Költészet Hete alkalmából szervezett pályázatának, ma még várjuk a pályaműveket a korábbi plakátokon és az itt megadott módon: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai ajánlónk kisebbeknek és Jégvarázs rajongó nagyobbaknak szól. Anna és Elza fontos vendégeket várnak a birodalomba. Szeretnék lenyűgözni őket a jégpalotával, de a vendégek és a házigazdák meglepetésére a varázslatos épületben furcsa dolgok kezdenek el történni, de a felelősek nem lehetnek szellemek, hiszen azok nem léteznek, ugye?
Erica David: A jégpalota rejtélye (Anna és Elza 8.)

2021.04.15.

VIRTUÁLIS VERS-FOLYOSÓ a Költészet Hetére!
Ma egy, a kisebbeknek szóló vers kerül virtuális terítékünkre, hátha ötleteket ad a gyerekeknek a Költészet Hetére meghirdetett rajzpályázatunkhoz!
Továbbra is várjuk a pályaműveket, részletek itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

Ötletek pályázóknak! Ezt a verset talán könnyebb illusztrálni és elmondani is, a lovakat pedig a gyerek szeretik, hátha kedvük lesz pályázni!

KÖNYVAJÁNLÓ
Amikor egy könyvajánló úgy indul, hogy a főszereplőnek megvan mindene, amire valaha is vágyott, rögtön tudni lehet, hogy a dolgok gyorsan változni fognak. Nincs ez másként ebben a könyvben sem, ahol a két-gyerekes Maddine-nek az ikrek tízedik születésnapjának reggelén omlik össze a tökéletesnek hitt élete. A becsöngető símaszkos, fegyveres férfi ugyanis lehetetlen választás elé állítja, el kellene döntenie, hogy melyik gyermeke éljen tovább és melyiknek legyen ez az utolsó születésnapja. Az elképzelhetetlen tragédia után viszont a traumatizált nő nekilát, hogy kiderítse ki és miért tette ezt a szörnyűséget vele..
Magyar írónő tollából született, öt részes sorozat első kötetét ajánljuk most azoknak, akik inkább romantikusabb vizekre szeretnének evezni, ha olvasnivalóról van szó. A tizenhetedik századi környezetben játszódó történet főszereplője Fabricius Flóra, egy pozsonyi orvos lánya, Báthory Erzsébet udvarába utazik, hogy megkeresse eltűnt nővérét. A nyomozás természetesen nem megy egyszerűen, hiszen van, aki a gyilkosságtól sem riad vissza, hogy eltüntesse a nyomokat, de Flóra segítségére siet a rendkívül vonzó, de kétes jellemű olasz férfi, akiről a lány még azt sem tudja biztosan, hogy kicsoda, vagy miért segít neki, de a kettejük közt kialakuló vonzalmat nem lehet letagadni.
Samantha King: A döntés
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában (Az ártatlan 1.)

2021.04.14.

VIRTUÁLIS VERS-FOLYOSÓ a Költészet Hetére!
Ma egy, a kisebbeknek szóló vers kerül virtuális terítékünkre, hátha ötleteket ad a gyerekeknek a Költészet Hetére meghirdetett rajzpályázatunkhoz!
Továbbra is várjuk a pályaműveket, részletek itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények


KÖNYVAJÁNLÓ
A könyvtárban is nagy népszerűségnek örvendő Percy Jackson sorozat negyedik kötetében már küszöbön áll a háború az olimposziak és a Titán istenek között. Percynek ennek ellenére iskolai nyílt napra kell mennie, ahol nem csak egy titokzatos halandó ismerősbe fut bele, de megismerkedik két pomponlánydémonnal is, amikor pedig a Félvér Tábor sebezhetőbbnek bizonyul, mint eddig valaha, Percy és barátai útra kelnek, hogy elejét vegyék a támadásnak.
A „Helena-trilógia” második kötetében ismét csatlakozhatunk Helenához az útkeresésben, amiről a lány élete szól. Alig egy év telt el az előző rész óta, de Helenát újra rohamok kínozzák és a vele együtt élő Gyógyítók sem tudnak segíteni rajta. Hiába részese az életének Jeremy, a barátja, amikor egy nap összefut a látó Gregoryval, a dolgok gyorsan megváltoznak és a megoldás keresése ismeretlen utakra viszik a lányt.
Rick Riordan: Csata a labirintusban (Percy Jackson és az olimposziak 4.)
Papp Dóra: Szabadesés (Helena-trilógia 2.)

2021.04.13.

VIRTUÁLIS VERS-FOLYOSÓ a Költészet Hetére!
Ma egy, a kisebbeknek szóló vers kerül virtuális terítékünkre, hátha ötleteket ad a gyerekeknek a Költészet Hetére meghirdetett rajzpályázatunkhoz!
Továbbra is várjuk a pályaműveket, részletek itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

KÖNYVAJÁNLÓ
Két kötetben jelent meg a hatodik John C. Lendvay történet, amiben ismét Leslie L. Lawrence egykori kriminalisztika tanárának kalandjairól olvashatunk. Lendvay szívességből elvállalja, hogy egyik barátja helyett megjelenik annak rokonának temetésén, hogy az hozzájuthasson az őt megillető örökséghez. Azonban a lenyűgöző skót táj nem csak egy gyönyörű nőt, Rebekát, tartogatja a magánnyomozóvá avanzsált professzornak, hanem mozgolódó koporsókat és egy éjszakát, amikor arra ébred, hogy a mellette fekvő nő nyakán két apró fog szúrásának a nyomát fedezi fel..
Leslie L. Lawrence: Miranda koporsója (John C. Lendvay 6.)

2021.04.12.

Ha valaki esetleg nem látta volna, mától ismét lehetőség van könyvek visszahozatalára és kölcsönzésére!
Részletek itt: Címlap

VIRTUÁLIS VERS-FOLYOSÓ a Költészet Hetére!
Ma egy, a kisebbeknek szóló vers kerül virtuális terítékünkre, hátha ötleteket ad a gyerekeknek a Költészet Hetére meghirdetett rajzpályázatunkhoz!
Továbbra is várjuk a pályaműveket, részletek itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.04.11.

Minden évben április 11-én ünnepeljük a Magyar Költészet Napját. A dátum természetesen nem véletlen, egyik legnagyobb költőnk születésnapjára emlékezünk ezzel a nappal. József Attila élete tragikusan rövid volt, mégis jelentős hatással van a magyar költészetre.
Az első cikkből megismerhetjük részletesen az életét, a második link pedig a verseihez vezeti el az érdeklődőt.

Nem csak virtuális VERS-FOLYOSÓNK van, a Költészet Napját így (is) ünnepeljük Biatorbágyon.
Érdemes elsétálni felénk, és elolvasni a verseket! 😊VIRTUÁLIS VERS-FOLYOSÓ a Költészet Hetére!
Ma egy, a kisebbeknek szóló vers kerül virtuális terítékünkre, hátha ötleteket ad a gyerekeknek a Költészet Hetére meghirdetett rajzpályázatunkhoz!
Továbbra is várjuk a pályaműveket, részletek itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.04.10.

VIRTUÁLIS VERS-FOLYOSÓ a Költészet Hetére!
Ma egy, a kisebbeknek szóló vers kerül virtuális terítékünkre, hátha ötleteket ad a gyerekeknek a Költészet Hetére meghirdetett rajzpályázatunkhoz!
Továbbra is várjuk a pályaműveket, részletek itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények


2021.04.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
R. Kelényi Angelika könyvét megtörtént események ihlették. Az 1858-ban játszódó történetben Katharina, a német hercegnő igyekszik lerántani a leplet arról a mocskos titokról, amiről mindenki tud, de senki nem akarja, hogy kiderüljön. Ahol a bűnösök magasrangú egyházi személyek, akik még a gyilkosságtól sem riadnak vissza, hogy megvédjék magukat, ott csak ármánnyal és fondorlattal lehet bármit is elérni. Marco Fiore, az ópiumfüggő egyházi nyomozó igencsak nagy gondban lenne, ha egy véletlen folytán nem találkozik össze Blancával, aki szorult helyzete miatt beleegyezik abba, hogy jelentkezzen abba a zárdába, melynek vezetője áll az események középpontjában. A nyomozó és gyönyörű társa tehát nekilátnak, hogy leleplezzék a bűnösöket, de közben az érzéseikkel is meg kell bírkózniuk.
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök (Riva nővérek)
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök 2 (Riva nővérek)

ÚJRA LEHETŐSÉG VAN KÖNYVEK KÖLCSÖNZÉSÉRE ÉS VISSZAHOZATALÁRA!
VIRTUÁLIS VERS-FOLYOSÓ a Költészet Hetére!

2021.04.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
Romantikus sorozat első könyvét ajánljuk a mai napra. Az „egy nap talán” főszereplője Sydney a húszas évei elején jár és az élete pont olyan, amire mindig is vágyott. Egyetemre jár, ami mellett jó állása is van, remek barátja van, Hunter és a legjobb barátnőjével, Torival, közösen bére lakást. Ám egy napon mindez összeomlik, amikor Sydney rájön, hogy Hunter megcsalja. A lánynak hirtelen kell átgondolnia mit is akar az életével kezdeni, hamarosan pedig feltűnik neki a szomszéd srác, Ridge, aki talán ennek az új jövőnek lehet a részese.
Colleen Hoover: Maybe Someday – Egy nap talán (Egy nap talán 1.)

Csukás István életéről és munkásságáról emlékezik meg ez a cikk, ami születésének évfordulójának apropójából született, és amiben olvashatunk még Süsü megálmodójának fordulatos fiatalkoráról is.

2021.04.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
Hiába házasodott be Marcie a londoni elit vagyonos tagjai közé, mivel nem születésétől kezdve tartozik közéjük soha nem fogadták el igazán. A nő igyekszik minden tőle telhetőt megtenni, hogy beilleszkedjen az csillogó életbe, amit hamar megtanul élvezni. De egy nap férjének főnöke új barátnővel tér vissza egy útról, akiről senki nem tudja levenni a szemét, még Marcie férje, Jason sem. Vajon mire képes Marcie, hogy megtarthassa ezt az új pozíciót? Képes lenne ölni is érte? A könyvből kiderül!
Mai második könyvajánlónk nem a fordulatos és izgalmas könyvek sorából kerül ki, de ez nem azt jelenti, hogy unalmas lenne, sőt. A könyv főszereplője arra keresi a választ, hogy vajon a legjobb barátja, aki egy sokak által szeretett író volt, miért kísérelt meg robbantásos merényletet Amerika egyik legnagyobb szimbóluma ellen. A választ megtalálni nem olyan egyszerű, mert a férfi véletlenül saját magát robbantotta fel tervezgetés közben. Természetesen vannak hasonlóságok a főszereplő és az író között, de ennek ellenére a történet kiszámíthatatlan és meglepő utakon halad, a végeredményt pedig senki nem fogja tudni előre kitalálni.
Sarah Pinborough: Halott vagy
Paul Auster: Leviatán

ONLINE SZAVALÓVERSENY gyerekek részére
Neked is van egy kedvenc versed? Mondd el nekünk videón!
Beküldési határidő: április 16.
Nevezni tizennyolc éves korig lehet, a pályamunkákat videó formájában várjuk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre (írd a tárgy mezőbe, hogy "költészet hete"), a legjobb három videót megosztjuk Facebook oldalunkon!
Kérjük a jelentkezőket, hogy feltétlenül küldjék el a kitöltött szülői beleegyező nyilatkozatot is, amit INNEN tudnak letölteni!
 

2021.04.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
Szántó Dániel harmadik regényének helyszíne nem más, mint az ország fővárosa, Budapest. A történet nem a múltba vezeti vissza az olvasókat és nem is a jövőbe kalandozik el. A mostani, általunk is ismert városrészekben indul nyomozásra Budai Viktor, a Kiemelt Ügyeket Felderítő Ügyosztály vezetője, miután egy pap besétál az irodájába. Persze ez nem egy vicc kezdete, ugyanis a vallási vezető olyan információkat oszt meg Viktorral, ami hihetetlennek hangzik, de a rutinos nyomozó rögtön érzi rajta, hogy minden egyes szó igaz. A hátborzongató történetnek viszont technikai okokból nincs más szem- és fültanúja csak ő, így kénytelen elengedni az elkövetőt, pedig még a lehetséges áldozatokról sem tud szinte semmit. Viktornak nem csak a bürokráciával, a politikai nyomással, a többi, törtető bűnüldözővel kell megbirkóznia, de saját múltja és a közösségi média sztárja, Novák Kristóf is lépten nyomon belefolyik az egyre bonyolódó nyomozásba. Budai Viktor tehát kénytelen minden kétségét sutba vágva, az összes lehetséges segítséget elfogadva eredni az áldozatok nyomába, hiszen a pap állítása szerint azoknak nem csak az ideje, de a levegője is fogytán van. Vajon igaza lesz a papnak, Isten létezik és az arra érdemest menti meg? Vagy egy mindenek felett álló hatalom csak az emberi képzelet szüleménye? Az „Egy pap vallomása” c. könyvből kiderül!
Szántó Dániel: Egy pap vallomása

ONLINE RAJZPÁLYÁZAT gyerekek részére
Neked is van egy kedvenc versed? Készíts hozzá illusztrációt!
Beküldési határidő: április 16.
Nevezni tizennyolc éves korig lehet, a pályamunkákat JPG, PNG vagy PDF formátumban várjuk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre (írd a tárgy mezőbe, hogy "költészet hete"), a beérkezett rajzokból kiállítást rendezünk a rákövetkező héten!
Kérjük a jelentkezőket, hogy feltétlenül küldjék el a kitöltött szülői beleegyező nyilatkozatot is, amit INNEN tudnak letölteni!

2021.04.02.

2021.04.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ha valaki még nem ismeri ezt a sorozatot, annak ajánljuk az első részt is („Az elveszett hős”), de Percy Jackson rajongóknak mai ajánlatunk kötelező olvasmány! „Hádész háza” nem csak „Az Olimposz hősei” c. sorozat 4. része, hanem egyúttal az író másik, „Félvér Tábor Krónikák” c. sorozatának 9. része is egyben. Persze ez Percynek nem fontos, hiszen az ő élete a könyvek lapjai között telik, kalandjaira pedig mi is elkísérhetjük őt. Azokban pedig bőven lesz része hőseinknek, hiszen az Argó II. tovább szeli az eget, Leo életében megjelenik a szerelem, méghozzá egy lakatlan szigeten, Nico pedig kedve szerint irányíthatja Diocletianus jogarával a holtak légióját. A Labirintus viszont újra várja hőseinket, pedig ők azt hitték már teljesen elpusztult. Vagy az egész csak szemfényvesztés? A könyvből kiderül!
Rick Riordan: Hádész Háza (Az Olimposz hősei 4.)

Lázár Ervin életébe és a „Csillagmajor” c. novelláskötet születésébe pillanthatunk bele, ha a következő linkre kattintunk.

ONLINE SZAVALÓVERSENY és RAJZPÁLYÁZAT gyerekek részére! részletek itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények
 

--------------------------------

Megújult, bővült, szépült a könyvtár!
A bővítés a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából jött létre.
A Völgyhíd TV beszámolóját fogadják szeretettel.

http://volgyhidtv.hu/2017/10/26/kulturido-2017-10-26/

 

Wekerle Sándor III. könyvtári állománygyarapítási pályázat