VIRTUÁLIS SZABADULÓSZOBÁK

Már öt virtuális könyvtáros szabadulószobánk is van!
Vár mindenkit szeretettel a Varázslatos Könyvtár, a Kalandok a 18. században, az Irány a GrundMeseország és a Kalandozások a történelemben és A villámtolvaj!
A feladatokat elsősorban nagyobb gyerekeknek állítottuk össze, a felnőttek is élvezhetik a feladatok megfejtését.

ARCHIVÁLT HÍREINKET MEGTALÁLHATJÁK ITT: Hírek archívum

Az oldal könnyebb böngészése érdekében a Hírek főoldalról rendszeresen átkerülnek a hírek az archivált oldalra. Könyvajánlókért azonban érdemes azt is böngészni, ha nem volt módja valakinek az oldalt rendszeresen látogatni!

2022.12.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
Bauer Barbara archív anyagokból, családtagok, ismerősök, egykori zenésztársak visszaemlékezéseiből és magukból a dalokból írt fikciós története Máté Péter rövid, de felejthetetlen életét és művészi pályáját ismerteti meg az olvasókkal.
Bauer Barbara: Most élsz

Megvan az idei Bertók László Költészeti Díj nyerteseit megtalálhatják a következő cikkben.

2022.11.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
Kleopátra nem mindennapi életbe vezeti be ez a sorozat az olvasót. Az első kötetből megismerhetjük a fiatal Kleopátrát, megtudhatjuk milyen események hatottak rá, miért különbözött annyira saját testvéreitől is. Az is kiderül, hogyan indult el azon az úton, mely kora egyik legerősebb kezű és legokosabb uralkodójává emelte.
Benkő László: Ízisz istennő leánya (Kleopátra 1.)

ADVENT A KÖNYVTÁRBAN
A kézműves foglalkozások tematikája:
December 1: karácsonyi üdvözlőlap
December 6: Mikulás készítése

A RENDEZVÉNY INGYENES DE ELŐZETES REGISZTRÁCIÓT IGÉNYEL!

Regisztrálni lehet személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-128) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2022.11.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyv két főszereplője látszólag nem is különbözhetne jobban egymástól. Reneé öregedő, kövérkés, tyúkszemes házmester, aki egész napját szappanoperák nézésével tölti. Paloma 12 éves, tipikus tinédzsernek látszó lány. Azonban mindketten kiemelkedően magas intelligenciával rendelkeznek. Renée szereti a filozófiát, a zenét és a japán művészet. A lány lenézi a körülötte élőket és 13. születésnapjára azt tervezi, hogy felgyújtja a lakásukat és véget vet az életének. Azonban a házba beköltöző japán férfi felforgatja az állóvizet és mozgásba hozza az eseményeket, olyan módon, ami mindkettejük életére hatással lesz.
Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája

MESEDÉLELŐTT
Pénteken jön el hozzánk Major Zita az év utolsó bábelőadásával, amire kicsiket és óvodás korú gyerekeket várunk. A rendezvény ingyenes, de a férőhelyek korlátozottsága miatt előzetes regisztráció szükséges.
Regisztrálni lehet személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-128) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

2022.11.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Margaret Atwood neve mára már szinte mindenki előtt ismert lett, köszönhetően a “Szolgálólány meséje” c. könyvnek és az abból készült sorozatnak. Mai könyvajánlónk azonban nem egy posztapokaliptikus társadalomba hívja kalandozásra az olvasót. Ebben a könyvben Nell-t ismerhetjük meg, akinek sorsát novellákba rendezve olvashatjuk el, az ötvenes évektől kezdve egészen napjainkig. A lány élete kezdetén is nehézségekkel szembesül, anyja veszélyeztetett terhes, megszülető húga pedig mentális problémákkal küszködik. Nellnek ebben a környezetben kell megtalálnia ki is ő és hol a helye a világban. A hétköznapi történetekből a könyv végére elénk tárul egy nő képe, aki a folyamatosan felbomló életében az egyensúly keresésére törekszik.
Margaret Atwood: Rendbomlás

ADVENT A KÖNYVTÁRBAN
A kézműves foglalkozások tematikája:
November 29: adventi koszorúk
December 1: karácsonyi üdvözlőlap

A RENDEZVÉNY INGYENES DE ELŐZETES REGISZTRÁCIÓT IGÉNYEL!

Regisztrálni lehet személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-128) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

2022.11.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
Kez gyönyörű és népszerű, mindenkin átgázolva tör előre a társadalmi ranglétrán. Nemcsak, hogy nem érdekli kinek árt a tetteivel, de még élvezetét is leli abban, hogy zsarnokoskodhat. Jess, a magányos, népszerűtlen és kövérkés lány tökéletes célpont Keznek. Egyetlen egy probléma, hogy Jess szövetségesre talál, méghozzá Kez barátja személyében. A könyv az iskolai bántalmazást mutatja be, őszintén és mindkét fél szempontjából. Megismerhetjük nem csak Jess, de Kez gondolatait és indítékait is.
Eve Ainsworth: 7 nap

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB

Készülődjünk együtt az ünnepekre egy jó kis karácsonyi hangulatú Harry Potter kvízzel! Bár még kicsivel több, mint egy hónap van hátra Harry egyik kedvenc ünnepéig (hiszen a december végét vagy a majdnem üres Roxfortban, vagy pedig a Weasley család tagjaival telezsúfolt Odúban tölthette), de soha nincs túl korán a karácsonyi vacsorákról álmodozni. Ezért ebben a hónapban a Roxforti lakomákkal kapcsolatban tesztelhetitek le a tudásotokat!
A kvízt nem ajánlott üres gyomorral kitölteni! ;)
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2022.11.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
A “Denazen” c. sorozat első és második része között játszódik mai könyvajánlónk. Főszereplője Kale, akinek az élete halál és gyilkolás volt, mielőtt megismerte Dezt. A fiú az egyetlen akit Kale érintése nem öl meg. Segítségével a lány új életet ismerhet meg, de az öröm nem tarthat hosszú ideig, mert a cég, mely gyilkolásra használta Kale-t, nem engedi el a kivételes képességekkel rendelkező lányt olyan könnyen.
Jus Accardo: Untouched – Érintés nélkül (Denazen 1,5)

Janikovszky Éva minden idők egyik legismertebb magyar írónője, melynek újabb bizonyítéka, hogy ismét elneveztek róla valamit. Ez alkalommal egy park kapta a nevét a Kossuth-díjas és József Attila-díjas írónőről.

2022.11.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Abi és Luke egy korrupt város sötét utcáin próbál megküzdeni az ellenük konspirálókkal. A testvérpár helyzete nem könnyű, Luke-ot hamis vádak alapján bebörtönzik, Abi pedig menekülni kényszerül. A tudásnak és a szabadságnak ára van, néha sokkal nagyobb, mint azt valaha gondoltuk volna. Vajon képesek lesznek a testvérek megfizetni azt, amikor az egész eddigi életük megkérdőjeleződik?
Vic James: Tarnished City – Sötét város (Sötét képességek 2.)

Michael Goodman új digitális gyűjteményében egy mesterséges intelligencia illusztrálta Shakespeare darabjait.

2022.11.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
Egy végzetes éjszakán egy Hatos megmenti Kale életét, aminek ára van. Hiába a figyelmeztetés, amikor eljön az idő, hogy megfizessék ezt az árat, Dez elrettenve veszi tudomásul, hogy pont azt kell feláldoznia, ami a számára legtöbbet ér. Jus Accardo magával ragadó sorozatának második része biztosan olvasásra csábítja fiatalabb olvasóinkat.
A könyvet 16 éves kortól ajánljuk.
Jus Accardo: Toxic – Mérgezés (Denazen 2.)

A könyvtár egyik legnépszerűbb gyerekprogramja a Mesedélelőtt. A nagy érdeklődésre való tekintettel erre a rendezvényre minden alkalommal regisztrálni kell, amit már meg lehet tenni a december 2-i alkalomra!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2022.11.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk megtörtént eseményeken alapszik. Amikor a bajor kisvárosba is eljut a hír, hogy végre közelednek az amerikai felszabadító csapatok, a város lakossága úgy dönt nem engedelmeskedik az utolsó náci utasításnak. Nem robbantják fel a város bányáját. Ez a döntés azonban végzetes következményekkel jár, mert a városban jelen van egy fanatikus szervezet, akik szerint ez a döntés árulóvá teszi a város lakóit. Vajon lehet-e esélye a szerelemnek ilyen körülmények között? A választ megtaláljuk a könyvet elolvasva!
Kirsten Boie: Telihold volt aznap

2022-nek nemsokára vége, így lassan el lehet kezdeni beszélgetni az év könyvéről, amire az egyik legjobb hely a könyvtár Olvasóklubja!
Várunk mindenkit szeretettel, teával és süteménnyel, erre az ingyenes rendezvényre!
Programok, információk / Rendezvények

2022.11.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a kötetben a könyvtár olvasói között is népszerű Jeffrey Archer szellemes és szórakoztató történeteibe olvashatunk bele. Megtudhatjuk, hogy vajon létezik-e a tökéletes gyilkosság, mit jelent, ha egy borkóstoló bizarr fordulatot vesz, vagy milyen is az, ha egy sakkjátszmát egy szexis idegennel játsszuk le.
Jeffrey Archer: Váratlan fordulat

Ne feledjék, jövő héten Olvasóklub!

2022.11.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mrs. Elizabeth Chester, egy jómódú földesúr felesége eltűnik, csak egy vérben úszó szoba marad utána. Senki nem tudja mi történhetett a két kisgyermek édesanyjával, de szerencsére a Brontë nővérek a tett helyszínétől nem messze laknak. Charlotte, Emily és Anne érdeklődését felkelti az eset, nyomozásuk pedig nem csak még több megválaszolatlan kérdéshez, de a környék rosszallásához is vezet. Természetesen ez nem gátolja meg a nővéreket abban, hogy megoldják az esetet, még akkor sem, amikor az ő életük is veszélybe kerül.
Bella Ellis: Az eltűnt hitves (A Brontë nővérek nyomoznak 1.)

Szakács Eszterrel az írónő legújabb regénye a “Füstmágus” kapcsán olvashatunk interjút.

2022.11.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
Eva és Jim 19 évesek, a cambridge-i egyetemre járnak, amikor 1958-ban útjaik keresztezik egymást. Véletlen találkozásukat kapcsolat követi, amelynek három verzióját ismerhetjük meg a könyvet elolvasva. Életútjukon járva döntések meghozatalára kerül sor, melyek mind hatással vannak saját és közös sorsukra is.
Laura Barnett: Variációk egy párra

Ha valakinek eltörik a karja, általában alig várja, hogy visszatérjenek a dolgok a normális kerékvágásba. Vannak olyanok viszont, akik regényírásba kezdenek és az eredmény őket is meglepi.

2022.11.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
A “Kisasszonyok” c. sorozat harmadik részét ajánljuk mára. Az előző részekből megismert Jo itt már házas, férjével együtt megörökölte a Plumfield birtokot a házsártos, de aranyszívű March nénitől. Férjével, Bhaer professzorral együtt nevelik a gondjaikba vett kisfiúkat, amivel Jo álma vált valóra, hiszen az írónő semmire nem vágyott jobban, mint hogy olyan házban éljen, amit gyereknevetés tölt meg.
Louisa May Alcott: Fiatalurak (Kisasszonyok 3.)

MESEDÉLELŐTT - A MIKULÁS LEVESE
Mesedélelőtt - A Mikulás levese

Már lehet regisztrálni a decemberi Mesedélelőttre! A Bábos mesekuckó előadása Major Zitával kicsiknek és óvodásoknak ez alkalommal a Mikulásról fog szólni.
A rendezvény 1-3 éveseknek ajánlott. A bábelőadást mesetorna követi.
A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni lehet személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-128) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

2022.11.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
Igazán személyes jellegű könyvet ajánlunk mára, mely az életről és annak jelentőségéről mesél. Mitch Albom életében egykor jelentős szerepet játszott volt tanára, aki sokszor eszébe jutott az eltelt évek alatt. Amikor hírt kap, hogy volt mestere halálos betegségben szenved, ismét felveszi vele a kapcsolatot, hogy annak utolsó hónapjaiban tanulhasson valami igazán fontosat az életről és a halálról.
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról

Természetesen novemberben is lesz Olvasóklub! Könyvet olvasni jó, de beszélgetni róla még jobb!
Várunk mindenkit szeretettel!
A rendezvény ingyenes.

2022.11.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
Núrt nagyapja neveli az otthonától távol, ő jelenti a kislány számára az egyetlen köteléket a családjához és szülőföldjéhez, Palesztínához. Amikor ez a szeretetteljes kötelék a nagypapa halálakor elszakad, a kislány nevelőszülők között csapódva próbálja feldolgozni a változásokat. Amikor azonban végre visszatérhet Palesztinába, az élete a helyére zökken és a kislány végre válaszokat kaphat az életében oly fontos események és történések okaira.
Susan Abulhawa: Az ég és a víz kékje

Ladik Katalin, Ureczky Eszter és Mezei Gábor kapta ebben az évben az Alföld-díjat, melyet az Alföld szerkesztősége ítél oda.

2022.11.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
“A ​döntés” c. sikerkönyv szerzőjének legújabb könyvét ajánljuk mára. Ebben a kötetben 12 olyan életmentő leckéről olvashatunk, melyet a korábban náci koncentrációs táborban fogva tartott szerző azért gyűjtött össze, hogy gyakorlatiasabb oldalról közelítse meg az átélt traumák feldolgozását.
Edith Eva Eger: Az ajándék

Brigitte Giraud regénye, a Vivre vite (Gyorsan élni) kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat.

2022.11.09.

Geronimo Stilton sorozata továbbra is nagy kedvencnek számít a könyvtár fiatalabb olvasói körében. “A Fantázia Birodalma” c. sorozatnak ebben a részben a Félelem és Gáncs Nélküli Lovag útra kel, hogy visszaszerezze az eltűnt varázslatos tárgyakat (Ezer varázslat könyve, a Kristálygömb és a Suttogó Pálca) és megkeresse Florianna de Rosa királynőt.
Geronimo Stilton: A káprázatos küldetés (A Fantázia Birodalma 9.)

Kemény Zsófival, “Az aranykor fénykora” c. regény szerzőjével beszélgetett a WMN.

2022.11.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
“A vadonjáró tanítványa” c. sorozat első kötetét ajánljuk mára. Will, annak ellenére, hogy kisebb a többieknél, mindig is arról álmodozott, hogy a Vöröshegy Hadiiskola tanítványa, majd híres lovag lesz. Alacsony termetét gyorsasága és találékonysága ellensúlyozza, de ez sem lesz elég, hogy álma valóra váljon, mert hiába minden igyekezete, nem veszik fel az iskolába. Helyette Halt, a titokzatos Erdőkerülő inasa lesz és annak ellenére, hogy nem az az élet várja, amire vágyott, kalandokban és izgalomban mindenképp része lesz.
John Flanagan: Gorlan romjai (A vadonjáró tanítványa 1.)

Az idei Déry Tibor-díjasokról olvashatunk a következő cikkben.

2022.11.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónkkal elérkeztünk a “Matched-trilógia” befejező kötetéhez, melyet a három főszereplő, Cassia, Ky és Xander, felváltva mesél el. Cassia és Ky végre elérték, hogy együtt lehessenek, de a sors ismét máshová irányítja őket. A lány a Társadalomban kap munkát (bár a Felkelésnek dolgozik), míg Ky annak határain kívül. Xander mindeközben orvosként igyekszik közreműködni abban, hogy a születendő csecsemőket immunissá tegyék a fertőzésekre és a Társadalom által beadott felejtést okozó pirulákra.
Ally Condie: Reached – Célhoz érve (Matched-trilógia 3.)

Korábban már mi is megosztottunk egy írást arról, hogy Amerikában a nagy könyvkiadók fúziója merült fel és az erre adott írói válaszokat. Ennek az ügynek az alakulásáról olvashatunk ebben a cikkben.

2022.11.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
Nem kevesebb, mint 200 egészséges és egyszerűen elkészíthető étel elkészítésének módjával ismerkedhetünk meg, ha kikölcsönözzük ezt a könyvet. Akár válogatós kisgyerekkel, akár az időnk beosztásával akadnak nehézségeink, ez a könyv biztosan hasznos tanácsokkal szolgálhat.
Annabel Karmel: Babaétrend

Hosszú évek után végre új, spin-off kötettel bővült az Időfutár-sorozat. A “Boszorkánysziget 28 73” c. kötet kapcsán olvashatunk interjút az írónővel.

2022.11.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
Halmos Monika régóta a könyvtár egyik legkedveltebb és legszívesebben látott vendégelőadója. Ebben a könyvében a legnemesebb ehető virágokkal ismerteti meg az olvasókat, kísérletezésre inspirálva mindenkit, aki kezébe veszi ezt a gyönyörű fotókkal illusztrált kötetet.
Halmos Monika: Levendula, rózsa, ibolya

Bán Zsófia írónővel a “Vagánybagoly és a negyedik Á” c. könyv kapcsán beszélgetett a Pagony a gyerekek látásmódjának fejlődéséről.

2022.11.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a könyvben nem csak elméleti tudásunkat bővíthetjük a tanulás lélektanáról, hanem gyakorlati módszerekről is olvashatunk, melyeket a kötet szerzői kísérleti úton is igazolnak. A könyv nem csak a tanulás területét ismerteti meg az olvasóval, a szomszédos tudományágak (neuropszichológia, a kogniciós tudományok, illetve még a mesterséges intelligenciára irányuló kutatások) is szóba kerülnek.
Peter Bednorz – Martin Schuster: Bevezetés a tanulás lélektanába

A könyv sokszor annak a tudásnak vagy gondolkodásmódnak a jelképe, amit egy adott rendszer nem tart értékesnek. A betiltott könyvek listája folyamatosan változott az évek alatt, íme néhány, ami ma már sokunk otthoni könyvtárának a része, de ez nem lehetett volna mindig így.

2022.11.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
Zorka és Botond gyerekkorukban a legjobb barátok voltak, mára azonban ellenségekké váltak. Vajon sikerül rendezni a kapcsolatukat? Itt az ideje megpróbálni, mert ki tudja, lehet, hogy később már nem lesz rá lehetőségük.
Király Anikó: Csak barátok?

Rojik Tamással, “A generális talizmánja” szerzőjével készített interjút a Pagony az “Abszolút töri-sorozat” legújabb kötetének megjelenése alkalmából.

2022.10.31.

KÖNYVAJÁNLÓ
Azután a furcsa este után Cassia elindult, hogy felkutassa Kyt, akire biztos halál vár, annak a társadalomnak a szélén, amiben a lány előtte olyan biztos volt. Cassia mindent megtesz, hogy együtt lehessen Kyal, de volt legjobb barátja, Xander, most is tud meglepetést okozni.
Ally Condie: Crossed – Összefonódva (Matched-trilógia 2.)

November 6-ig lehet elhelyezni a Foxpost erre kijelölt fiókjában azokat a jó állapotú mesekönyveket, amiket a gyerekeink már nem olvasnak szívesen, de más gyerekeknek még örömet okozhatnak. 

2022.10.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Sherlock még ki sem heverte az előző ügye következményeit, ami miatt egy sötét családi titokra kellett fényt derítenie, mikor megérkezik a következő eset. Tanára és annak lánya ugyanis nyomtalanul eltűnik az otthonukból. Sherlockot és társait a nyomozás, és egy nyúl, Skóciába vezetik, ahol a vérszomjas Paradol Kamara (önmagában, vagy egy hasonló kaliberű bűnözővel karöltve) igyekszik csapdát állítani az ifjú nyomozónak.
Andrew Lane: Tűzvihar (Ifjú Sherlock Holmes 4.)

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB
Ebben a hónapban madártollas könyvjelzőt készíthettek a VHPK-val! Ehhez nem kell más, mint egy madártoll, ha nincs otthon akkor a legközelebbi séta alatt tartsátok nyitva a szemeteket, és egy idézet a kedvenc Harry Potter könyvetekből.
Jó toll és idézet keresést!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2022.10.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
Grace és Tippi ikrek. Egy test, egy lélek, szó szerint. Ugyanis a két lány sziámi iker, akik a csípőjüknél nőttek össze. De ez nem jelenti, hogy különböznének más, velük egykorú fiataltól. Nekik is vannak álmaik és vágyaik, ők is vágynak az elfogadásra, és nekik is kell olyan döntést meghozniuk, aminek súlyos következményei lehetnek. A könyv megjelenése óta számos rangos díjban részesült.
Sarah Crossan: Egy

Több generáció forgatta Frank Júlia szakácskönyveit lelkesen. Sajnálattal értesültünk haláláról.

2022.10.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
Nőként sokszor nehezebb valakinek magát előresorolni, belátni, hogy neki is joga van szabadon élni, olyanok között, akik támogatják. A könyv ennek a nehéz kérdésnek a lehetséges válaszait járja körbe, segítségével erőt önthetünk magunkba, hogy megléphessünk néha nagyon nehéz lépéseket a boldogság felé vezető úton.
Várkonyi Andrea: És ezt lehet?

Az irodalmi Nobel-díjas Steinbeck kétoldalas, kézzel írott levele került nemrégiben kalapács alá, melyben a világhírű szerző kamasz fiának adott tanácsokat a szerelemről.

2022.10.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
Egy trilógia első kötetét ajánljuk mára. Történetünk a Globális Felmelegedés utáni világba invitálja az olvasót. Cassia élete előre elrendelt és tökéletes. A világban, ahol nincs bűnözés, nincs éhezés, a hivatalnokok döntenek arról, hogy ki mit csinál és kivel éli le az életét. Cassianak nincs oka arra, hogy ne higgye, az ő élete is tökéletes lesz. De amikor a Párosító Banketten a legjobb barátja képe után egy ismeretlen fiú képe is felvillan, a lány nehéz választás elé kerül. Kövesse az előre kitaposott ösvényt, vagy induljon el az ismeretlen felé?
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve (Matched-trilógia 1.)

Vannak akik szerint a szerelmes történetek nem érnek fel más műfajokkal, díjat pedig kifejezetten nehéz velük nyerni. Erre cáfolt rá most Luz Gabás, aki rangos spanyol irodalmi díjjal lett gazdagabb.

2022.10.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
Egy tizenkét éves lány történetét olvashatjuk el ebben a könyvben. A kislány változásra vágyik, felnőtté szeretne válni, új barátokat találni. Már csak egy nyár választja el a gimitől, amitől azt reméli minden vágya valóra válik. Ahogy azonban Myka nekivág a várt átalakulással teli nyárnak, hamarosan rá kell jönnie, hogy csak úgy lehet valaki más, valaki jobb, ha a változás belülről jön.
Nina Chapman: Az első igazi nyár

Várunk mindenkit szeretettel holnap!

2022.10.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
Callum Hunt negyedik éve a Magisztériumban egészen máshogy alakul, mint azt előtte gondolta. Az élete romokban hever, elvesztette a legjobb barátját és a kém is megszökött. Börtönbe kerül és kizárják a mágusok közösségéből. Egy nap azonban a remény egy megdöbbentő felfedezés képében visszatér az életébe. Vajon képes lesz Cal hűnek maradni mindenhez, ami eddig fontos volt neki?
Holly Black – Cassandra Clare: Az ezüstmaszk (Magisztérium 4.)

A könyvtárak sokat küzdenek azért, hogy a könyvek elérhetőek legyenek az Olvasók számára. Ahogy a kor halad, úgy változnak az elérhető formátumok is. Szerencsére vannak olyan nemzetközileg is elismert írók, akik szeretnék, hogy a könyvtárak egyik alapvető funkciója a jövőben is képes legyen biztosítani az olvasnivalót, formátumtól függetlenül.

2022.10.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
Andersen-díjat nyert mai könyvajánlónk. David Almond regénye a felnőtté válás nehéz, de mégis csodálatos folyamatáról szól. Davie reggel bepakol a hátizsákjába és elindul otthonról. A nap folyamán találkozik több érdekes emberrel, alkalmazkodnia kell a folyamatosan változó körülményekhez, mely párhuzamul szolgál az élethez való viszonyához. Mire pedig a nap véget ér, a fiú tudja, hogy lassan hátra kell hagynia a gyerekkort és elindulni a felnőtté válás göröngyös talaján.
David Almond: A nap színe

Ingyenes családi program a Szépművészeti Múzeumban, minden hónap harmadik szombatján.

2022.10.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
Julius Caesar a világtörténelem egyik legikonikusabb alakja, személye mai napig érdeklődésre tarthat számot a történelem órákon ülő diákok körében. Ebből a kötetből részletesen megismerhetjük az egykori római politikus és hadvezér életét és bukásának okát.
Mathieu Gabella: Caesar

A Zseblámpás könyvek-sorozat célja az, hogy kezdő olvasókból igazi könyvmolyokká nevelje a gyerekeket. Ki ne emlékezne arra, amikor gyerekkorában a takaró alatt, zseblámpa fényénél olvasott, csak még egy fejezetet!, hiába kellett volna régen aludnia. A következő cikkben a sorozat egyik írójával olvashatunk interjút.

2022.10.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
Szaladin maga is formálta a legendát, amely már életében megszületett. Az iszlám történelem egyik fontos alakját ismerhetjük meg ebből a kötetből. A kurd nemzetiségű és muzulmán vallású hadvezér két dolgot akart elérni az életében. Saját hatalma alatt egyesíteni az iszlám világot a Közel-Keleten és a frankot kiűzése Szíria-Palesztina területéről. A könyből kiderül miért, és ogyan látott neki terve megvalósításának.
Mathieu Mariolle: Szaladin

Vonnák Diána lett az idei év Margó-díjának nyertese. A díjat a legjobb első prózakötet szerzőjének ítélték oda, immár nyolcadik alkalommal.

2022.10.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Malaccal és Libával kelhetnek útra a gyerekek, hogy a Balaton partján kalandozva megkeressék a könyv hőseihez legjobban illő sportágat. A nevetés garantált ezzel a gyönyörűen illusztrált kötettel.
Tóth Krisztina: Csavarogjunk együtt! (Malac és Liba 2.)

Annie Ernaux, francia írónő kapja idén az irodalmi Nobel-díjat „azért a bátorságért és klinikai pontosságért, amellyel a személyes emlékezet gyökereit, idegenedéseit és kollektív korlátait felszínre hozza.”
A rangos díjat decemberben adják majd át.

2022.10.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
Tesz-vesz városban mindig zajlik az élet, az ott lakók folyton sürögnek-forognak, a dolguk után rohannak. Ezzel a kötettel kezdődött a város életét bemutató sorozat, amit mindig tudunk ajánlani, hiszen évtizedek óta kedvence a gyerekeknek és a felnőtteknek is.
Richard Scarry: Tesz-vesz város (Tesz-vesz város)

Sokan szeretünk olvasni és beszélgetnénk is arról, amit a könyv lapjain keresztül átélhettünk, de nincs kivel. Ebben segít a könyvtár havi rendszerességgel megrendezett ingyenes programja, az Olvasóklub. Várunk szeretettel mindenkit, kortól függetlenül, hiszen jó könyvekről beszélgetni mindig jó élmény!

2022.10.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
Marci már óvodás nagyfiú és a szülei szeretnék, ha jó példát mutatna a kishúgának. De néha annyira nehéz jónak lenni, pláne ha kint nagy pelyhekben hull a fehér hó. Szerencsére Marci most is számíthat Kékmanóra, hogy átbeszélje a gondjait és a segítségével válaszokat kapjon a téllel kapcsolatos kérdéseire is.
K. László Szilvia: Marci és a galibák – Hócsatától olvadásig (Kékmanó, a főnyeremény 5.)

A Gödöllői Arborétum, új nevén Gödöllői Arbo-park, vár mindenkit, aki szereti látni, hogyan is változik a táj az évszakokkal. Ha egy jó sétára és kellemes időtöltésre vágyunk a szabadban, érdemes ellátogatni Gödöllőre.

2022.10.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
A “Babaróka” után ajánljuk olvasásra mai könyvajánlónkat, melynek főszereplője Kiki. Kiki nem szeret kirándulni, nem szereti a Nagyi házát (mert tele van pókokkal), és azt sem szereti, hogy az anyukája olyan sokat dolgozik. Szerencsére mindig számíthat Kerire, a varázslatos tündérkeresztanyára, aki mindig minden gondot meg tud oldani!
Kiss Judit Ágnes: A tündérkeresztanya


Boribonnal játszhatunk ebben a játékos parkban, amit Marék Veronika meséjére alapozva építettek a Szent István parkban. 

2022.10.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
Maxi kutya visszatér, ismét ő a legjobb, legügyesebb és legkirályabb kutya a környéken! Vagy mégsem? Ebből a kötetből ismét kiderül, hogy a túlzott önbizalomnak is megvannak a hátrányai.
Kőszeghy Csilla: Rosszcsont Maxi (Maxi)

Novemberig lehet pályázni a Pagony kiadó papírszínházas versenyére!

2022.10.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónkból megtudhatjuk, hogy lódít-e a ló, hogy pityeregnek-e a bárányfelhők, vagy kortyol-e a hűvös holdból a bárányfelhőcske. A gyerekversekkel megtöltött könyv lapjain felbukkanó történeteket olvasva a gyerekek a saját élményeiket is átélhetik miközben ismerkednek a szereplőkével.
Fellinger Károly: Mákom van

Clive Barker, akire Stephen King egyszer, mint a horror jövőjére utalt, múlt héten ünnepelte 70. születésnapját. Ebből a cikkből kicsit jobban megismerhetjük a “Vérmesék” c. regény íróját.

2022.10.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
Interaktív mesekönyvvel könnyíthetjük meg az elalvást a kicsiknek. Cirmos, Tapsi, Röfi és Maci mind aludni készülődik, a gyerekek betakarhatják és jóéjt puszit is adhatnak a történet szereplőinek, miközben őket is álomba ringatja a mese.
Patrícia Geis: Jóéjtpuszi mindenkinek!

Kedves Olvasóink!
Köszönjük szépen a regisztrációkat, az október 14-i Mesedélelőttre a helyek beteltek!
Ha valaki ebben a hónapban nem tud jönni, annak sem kell elkeserednie, mert jövő hónapban is lesz Mesedélelőtt. 😊

2022.10.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
Csukás István utolsó mesejátékát ajánljuk mára. A varázslatos téli mesében megelevenedik Diótörőcske, Marcsibaba, Bohóc, Ólomkatona és Kéményseprő, hogy megvédjék a karácsonyfát a Fekete király seregétől.  A szeretet és összefogás erejéről szóló megható mesejátékhoz Bölecz Lilla készített színes illusztrációkat.
Csukás István: Diótörőcske

Nádas Péter 80. születésnapja alkalmából a Jelenkor Kiadó és a Libri Könyvkereskedelmi Kft., az általuk közösen megjelentetett válogatáskötetből 10 ezer darabot a magyar középiskolások és a felsőoktatásban tanuló diákok számára ajánl fel.

2022.10.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
A Dombontúli Lakópark ad helyszínt ennek a tizennégy részes sorozatnak, melynek a hetedik kötetét ajánljuk mára. A kötetekben a lakópark szép lassan épül, Csigalassú Biztibácsi vigyáz az építés alatt álló lakásokra, miközben sorra költöznek be az új állatgyerekek családjukkal, hogy megannyi kalandban legyen részük együtt.
Lackfi János: Öreganyák és Oli-olimpia (Dombontúli mesék 7.)

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján újabb érmével bővült a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyar népmesék rajzfilmsorozatnak szentelt jegybanki érmesora.

2022.10.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
A gyerekek egyik kedvenc időtöltése lesz a könyv gyönyörűen illusztrált lapjain keresgélni a megadott állatokat, miközben több száz másik részletét is felfedezhetik a képeknek.
Kirsteen Robson: Hová bújt? Keresd meg! – Állatok a farmon

Kedves Olvasóink!
Ne feledjék, ezen a héten érdemes visszahozni a késedelmes könyveket, mert az Országos Könyvtári Napok keretében elengedjük a késedelmi díjakat!

2022.10.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
Kétnyelvű mesekönyvet ajánlunk mára. A vakond kalandjait most magyarul és angolul is élvezhetik a gyerekek. Ebben a könyvben elkísérhetjük őt tavasztól egészen télig, elolvashatjuk mivel is tölti napjait, kinek és hogyan segít. A nyelvgyakorlásnak is beillő olvasás pedig biztosan szórakoztató lesz a gyerekeknek ha ezzel a klasszikusnak számító szereplővel élik át az olvasás élményét.
Hana Doskočilová: A vakond és az évszakok

Várunk mindenkit szeretettel szerdán! Palotás Petra könyvei természetesen megtalálhatóak a könyvtárban is, az írónő magával ragadó, könnyed stílusban megírt művei biztosan érdeklődésre tarthatnak számot a romantikus krimik kedvelői között.
Programok, információk / Rendezvények

2022.09.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mindenki ismeri Tesz-Vesz város megannyi állati lakóját és azok különc életét. Mai mesénk ott kezdődik, hogy dr. Füleki megveszi a kedvenc napilaját, hiszen a hírek érdekesek és tudnia kell róluk, majd szép nyugodtan sétálni kezd. Tesz-Vesz városban azonban éppen javítják az utakat, így a jó doktor véletlenül belesétál a friss aszfaltba.
Richard Scarry: Balfogások, nyafogások Tesz-vesz városban (Tesz-vesz város)

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB
Ebben a hónapban mozgószemes baglyot készíthettek a VHPK-val! Harry mindig is nagyon kötődött Hedvighez, a hóbagolyhoz, aki nem csak gyönyörű volt, de hasznos is, hiszen mindig hozta-vitte a leveleket a Roxfortból és Dudley-éktől is. Ha nektek Hagrid nem vesz idén baglyot ajándékba, akkor sem kell elkeserednetek, mert könnyen csinálhattok magatoknak egyet tobozból!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2022.09.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
Peter Wohlleben erdész, aki több mint 20 éve vezet családi és iskolai túrákat az erdőben. Ebben a könyvben megismerteti az érdeklődőket a fák és az erdő titokzatos világával. Megtudhatjuk, hogy vajon a fáknak van-e internete, melyik állat a legjobb a téli élelem elraktározásában, de azt is, hogy a fák vajon alszanak-e éjszaka.
Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét?

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 13-16. között elhozza a legfrissebb magyar könyvmegjelenéseket.

2022.09.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Bosnyák Viktória és Dudás Győző verses meséjében a papírtapír és a papírsárkány összekapnak, hogy ki igya meg az összes tintát. Persze az üveg felborul és a tintából furcsábbnál furcsább lények kelnek életre, akiknek az élete veszélybe kerül, mikor feltűnik a tintát fellefetyelő Tapper.
Dr. Seuss rajongóinak kötelező!
Bosnyák Viktória: Pacák a pácban

Októberben is lesz Mesedélelőtt, a Bábos mesekuckó ez alkalommal a Három kiscica történetét meséli el a hozzánk ellátogató kicsiknek és szüleiknek. A bábelőadást mesetorna követi majd.
A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, melyet megtehetnek a következő módokon:
Személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-128) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2022.09.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
Kilenc éves kortól ajánljuk mai könyvünket. Kertész Erzsi fiataloknak szóló sorozatában megvan minden, ami egy gyereket érdekelhet. Titokzatos párduc alakú hegy, hegymászó szakkör (melynek tagjai igazán talpraesett gyerekek), nyomozás, de még egy kezdetektől fogva gyanús hegymászó is. Az Átméretezőről, mely mindent és mindenkit képes tetszőleges méretűre átalakítani, már ne is beszéljünk!
A Rumini után és az Időfutár előtt olvasandó!
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában (Panthera 1.)

Az Országos Könyvtári Napok keretében nem csak különleges vendégeink lesznek, de elengedjük a késedelmi díjakat is! A biatorbágyi lakosoknak egész évben ingyenes a beiratkozás, de ezen a hét a környékbeli lakosok is megtehetik ugyan ezt, így érdemes hozzánk ellátogatni.

Továbbá a héten játékos gyerekfoglalkozások óvodai csoportok számára és lesz zsákbamacska kölcsönzés is!

2022.09.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
Liz Pichon méltán népszerű sorozatának első részét ajánljuk mára. Főszereplője Tom Gates, aki legszívesebben egész nap csak rajzolna, de a tanárai folyamatosan igyekeznek ebben megakadályozni őt. Van egy lánytestvére is, Delia, akivel nincsenek túl jóban, de ez ebben a korban megszokott. A könyv érdekessége, hogy gyerek fordította, így tényleg olyan, mintha egy ötödikes kalandjait olvasnánk.
Liz Pichon: Az én csúcsszuper világom (Tom Gates 1.)

Októberben az Országos Könyvtári Napok c. rendezvény keretében vendégünk lesz Palotás Petra írónő.
Várunk mindenkit szeretettel!
Programok, információk / Rendezvények

2022.09.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mesélve tanít meg minket rajzolni Agócs Írisz ebben a sorozatban. A könyv segítségével szinte minden állatot megtanulunk lerajzolni és a kezdéshez nem kell más, csak egy krumpli!
Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! 2. (Rajzolj egy krumplit! 2.)

Várunk mindenkit szeretettel jövő héten! Beszélgethet kedvenc könyvéről és újakat is találhat a könyvtár havi rendszerességgel megrendezett Olvasóklubjában!
Programok, információk / Rendezvények

2022.09.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ez a mese azoknak a kis örökmozgóknak lesz tökéletes, akiknek nehezére esik egy helyben maradni mesehallgatás közben. Itt ugyanis tapsolni, ugrándozni, de még akár kiabálni is kell, miközben szól a mese. Persze mindezt csak a megadott részeknél!
Balázs Ágnes: A száguldó hóember és más történetek

Idén 10 éves a Mesemúzeum. A jeles alkalomból kétszer is mesék, családi koncertek és könyvvásár is várja az érdeklődőket.

2022.09.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvünket Lackfi János is ajánlja: “„Lehet a tengerész fejében tenger ész? Bosnyák Viktória szereplői milyen világból jönnek? Nóóórmális? Szerencsére nem. Az ilyen hajósok terjesztette sztoriknak fele sem igaz. De attól még nagyon izgalmasak!”
Körtemájer-Sercli kapitány várja azokat, akik ismerik és szeretik Rejtő Jenőt, de azokat is, akik még nem!
Bosnyák Viktória: Fókuszban a kókusz

Családbarát kastélyokat és várakat találunk ebben a cikkben, amiket nem csak gyerekes családok kereshetnek fel, de ők is nagyon élvezhetik a látogatásokat.

2022.09.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ismert népmesék ismeretlen változatait ígéri mai könyvajánlónk. Mindannyian ismerjük a mondást, miszerint: “Úgy ​szeretlek, édesapám, mint a sót!” de vajon mi történik azzal, aki mondja, ha az nem a király legkisebb lánya, hanem a török padisah legkisebb fia? Olvashatunk Hamupipőkéről is, aki néha fiú és kalandokról, amik nem a három kismalaccal, hanem erdei manókkal estek meg. A könyv lapjain keresztül felfedezhetjük mennyi hasonlóság van a világ más részein mesélt mesék és a mieink között.
Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg

Petőfi-versek ihlette tematikus túrákra mehetünk Bács-Kis-Kun megyében.

2022.09.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a könyvben egy Tyúk anyuka mesél kiscsibéinek leghíresebb őseikről, a dinoszauruszokról. A csöppségek elképedve lapozgatják a dinókról szóló könyvet és természetesen rengeteg kérdésük van, amit anyukájuk igyekszik megválaszolni. Olvassunk együtt a kiscsibékkel a dinoszauruszokról!
Lila Prap: Dinók?!

Kifejező bronz szobrokat láthatunk ennek a cikknek a segítségével, ha mi magunk nem tudjuk meglátogatni a kiállítási helyszíneket.

2022.09.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
Néha a túlzott önbizalom is okozhat gondokat, erre jó példa Maxi kutya, aki meg van győződve róla, hogy az olimpia összes versenyét ő nyeri majd meg. De lehet, hogy a kutyus nem is olyan jó versenyző, mint gondolta?
Kőszeghy Csilla: Maxi az olimpián

Várunk mindenkit szeretettel az Olvasóklubba!

2022.09.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
A “Kicsikből nagyok” c. sorozat újabb kötetét hoztuk el mára. Ebben a részben a sokunk által szeretett és ismert David Attenborough-t, mint kisfiút ismerhetjük meg. David már gyerekként is szeretett a természetben lenni, gyűjteményében növények és fosszíliák is helyet kaptak. Most a kisebb olvasóknak is lehetőségük lesz felderíteni David mesés életét a könyv színes lapjain keresztül.
María Isabel Sánchez Vegara: David Attenborough

1953 óta díjazzák az arra érdemes könyveket Hugo-díjjal. Ebből a cikkből kiderül kik is kapták meg a rangos kitüntetést idén.

2022.09.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
Sokan úgy gondolnak erre a sorozatra, mint ennek a generációnak a Tesz-Vesz városára. A könyv tele van jó poénokkal, szivárványokkal, koboldokkal és egyszarvúakkal, ami már rögtön felkeltheti a kicsik érdeklődését. Sőt, állítólag még azok a gyerekek is szeretik lapozgatni a könyvet, akik csak számítógépes küldetésekben tudnak gondolkozni.
A könyvet 5 éves kortól ajánljuk.
Matty Long: Szuper boldog varázserdő

6+1 íróról olvashatunk a következő cikkben, akik nem hogy keresték a nyilvánosságot, de egyenesen menekültek a hírnév fényesebb oldala elől.

2022.09.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
Három rövid és könnyed történetet találunk mai könyvünkben, ha kikölcsönözzük azt. A Rejtő Jenőtől megszokott humorral átszőtt kis “sztorik” biztosan kikapcsolódást jelentenek majd a hűvösebb őszi estékre.
Rejtő Jenő (P. Howard): Egy görbe éjszaka

Rebecca Makkai magyar származású, Amerikában élő, több rangos díjjal kitüntetett szerző, édesapja emlékének szeretne emléket állítani egy igazán különleges könyves kihívással.

2022.09.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
Agatha és Meghan csak felszínesen ismerik egymást, Agatha egy boltban dolgozik eladóként ahová Meghan vásárolni jár. Agatha úgy gondolja Meghan éli azt a tökéletes életet, amit ő is szeretne. Jóképű, szerető férj, gyerekek, karrier. Meghan élete természetesen egyáltalán nem tökéletes, így hálásan fogadja a lány érdeklődését, ami azonban hamarosan több és ijesztőbb lesz, mint puszta kíváncsiság.
Michael Robotham: Dédelgetett titkok


Nádas Péter Budapestje címmel háromnapos rendezvény keretében ünnepli a Jelenkor Kiadó a kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb alakját, születésnapja alkalmából.

2022.09.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az utolsó királynő nem szokványos életrajz. Clive Irving egy oknyomozó újságíró kritikus szemével mutatja be Erzsébet és a királyi család életét a fennmaradásért vívott küzdelemben, melynek során sosem látott változásokkal kellett szembesülniük.
Clive Irving: Az utolsó királynő

Az írói élet talán egyik legnehezebb része megkapni az elutasító leveleket. De íme néhány író, aki nem adta fel és végül olyan történetekkel járult hozzá a megjelenésre váró könyvek sorához, amiket azóta is világszerte népszerűség övez.

2022.09.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
Igazi klasszikust ajánlunk mára. Robert Merle az emberiség jövőjén gondolkozott el ebben a mulatságos, szellemesen megírt, szórakoztató történetben, ami a mai napig releváns tudott maradni.
Robert Merle: Állati elmék

Bár a nyár lassan véget ér, érdemes végigböngészni a cikkben összegyűjtött könyvek listáját, ha kikapcsolódásra vágyunk!

2022.09.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
Többszörös díjnyertes könyvet ajánlunk mára. 2019-ben a Los Angeles Times, a New York Times, a Time és több más rangos magazin is díjazta Ben Lerner művét. A történet több szemszögből mutatja be a kisvárosi életben látszólag sikeresen működni tudó család történetét. Adam Gordon, végzős gimnazista, aki a helyi vitakör elnöke lesz, a menő fiúk közé tartozik. Ha valaki a fizikai erejét meri kétségbe vonni, a fiú nem habozik visszavágni, bár ezt nem az ökleivel, hanem szavakkal teszi. Ennek is lehet azonban hosszú távú negatív hatása, amiről az apja tudna leginkább mesélni, ha nem kötné az orvosi titoktartás. Jonathan ugyanis pszichiáter és fiatal fiúkból áll elsősorban a klientúrája. Adam anyja sem mondhat könnyű életet magának, bántalmazó apjával való viszonyát kell feldolgoznia, de látszólag megy minden a maga útján a család életében. Aztán egy nap Adam és pár másik végzős rábeszélik a félénk Darren Eberheartot, hogy nyilvánuljon meg a többiek előtt, aminek súlyos következményei lesznek.
Ben Lerner: Az iskola Topekában

MESEDÉLELŐTT - KI NYÁVOG?

A megszokottal ellentétben PÉNTEKEN várunk mindenkit a legújabb Mesedélelőttre! A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2022.09.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
Sherlock Holmes, a népszerű nyomozó, rendületlenül tartja magát, mint az egyik legnépszerűbb kitalált karakter az olvasók között világszerte. Ebben a sorozatban nem a már kiforrott módszerekkel dolgozó nyomozót, hanem az ifjúkori, magát még csak próbálgató Sherlock oldalán nyomozhatunk. Ebben a részben pedig Sherlocknak egy olyan gyilkosságot kell felderítenie, aminek látszólag megvan az elkövetője, aki nem más, mint Sherlock bátyja, Mycroft.
Andrew Lane: Fekete jég (Ifjú Sherlock Holmes 3.)

Húsz éve nem volt példa arra, hogy megjelenésre váró könyvek száma ne érte volna el az előző évek számát. A cikkből kiderül ennek pontos oka is.

2022.09.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
Valós eseményeken alapszik mai ajánlónak választott könyvünk. 1946-ban Grace Healey éppen munkába igyekszik Manhattan forgalmas pályaudvarán, amikor egy gazdátlan bőrönd kelti fel a figyelmét. A bőröndben ismeretlen nők fotóit találja és a képek annyira magával ragadják, hogy gondolkodás nélkül zsebre teszi őket, mielőtt tovább indul. Később kideríti, hogy a bőrönd egy volt ügynökhöz tartozik, aki az angol titkosszolgálatnál női ügynökök hálózatát szervezte a második világháború alatt. A képeken található nők kilétének kiderítése pedig izgalmas sorsok felfedezésére invitálja őt és az olvasót a könyv lapjain keresztül.
Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban

MESEDÉLELŐTT - KI NYÁVOG?

A megszokottal ellentétben PÉNTEKEN várunk mindenkit a legújabb Mesedélelőttre! A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni lehet személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-128) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2022.09.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mindenkinek tíz évig kell szolgálnia a világot irányító mágikus arisztokráciát, az Egyenlőeket. Abi és a testvére, Luke is éppen ezt teszi, de a lány lelke szabad tud maradni, így amikor beleszeret a család egyik fiatal, nemes ifjába, választás elé kerül. Ha feltárja a család titkát, szabadságot nyerhet, de ezzel elveszíti szerelmét. Az öccse eközben egy gyárban tölti saját szolgálati idejét, ahol a barátai az egyetlen dolog, ami segít a fiúnak átvészelni a kemény munkával eltöltött időt. De a barátai most olyan ötletekkel állnak elő, amelyek felrúgnák a kialakult rendszert, a fiú pedig nem tudja, hogy a forradalom mit hozna számára. Eközben pedig megjelenik egy arisztokrata is, akinek új, sötét erejét senki nem érti, mint ahogy azt sem, vajon mit fog vele kezdeni…
Vic James: Gilded Cage – Aranykalitka (Sötét képességek 1.)

Neil Simon az amerikai színház legsikeresebb, legtermékenyebb szerzője volt a 20. század második felében. Róla olvashatunk a következő cikkben.

2022.09.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
Dickie Bow, az egyik legjobb kém volt a maga idejében. Talán ennek köszönhető, hogy most valaki feltette egy buszra, holtan. A kiszolgált kémek csapatát összefogó szervezet elnökéhez eljut a telefonja, amin utolsó elsuttogott üzenete elindítja Jackson Lambet az igazság felderítésének rögös útján, ami nem külföldi szervezetek, hanem a saját országának titkosszolgálata felé veszi az irányt.
Mick Herron: Fogatlan oroszlánok (Utolsó kör 2.)

NYITVATARTÁS:
HÉTFŐ: 14–19 óra
KEDD: 10-19 óra
SZERDA: ZÁRVA
CSÜTÖRTÖK: 10-19 óra
PÉNTEK: 10-19 óra
SZOMBAT: 9-13 óra

2022.08.31.

KÖNYVAJÁNLÓ
Henri, a volt haditudósító balesetet szenved és kómába esik. Az eset nem egy háborús övezetben, hanem London nagyvárosában történik és nem csak a férfi életének alakulását befolyásolja. A fia, Sam, aki különleges képességekkel rendelkezik és a volt szeretője, Edwinna, aki csodálatos történeteket tud kitalálni, szintén a hatása alá kerül az eseményeknek. Vajon lesz-e elég erő Henriben, hogy visszataláljon a szeretteihez?
Nina George: Álmok könyve

Murakami Haruki sem kényelmes karosszékben vagy tömörfa íróasztalnál alkotta meg első regényét. Az író kezdeti éveiről olvashatunk a következő cikkben.

2022.08.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
Dr. Garamvölgyi László rendőr dandártábornok, az ORFK volt szóvivője, a szerzője mai könyvajánlónknak. A krimi főszereplője egy sokat megélt alezredes, akinek ismét szüksége lesz a csapatára, ha meg akarja akadályozni azt a nagyszabású nemzetközi bűnügyet, aminek elkövetését már nagyban tervezik az elkövetők. Brezan alezredes, Kocsistibi, az alezredes jobbkeze és egyben legjobb barátja, Flambár, a bűnmegelőzési szakértő, Stallone, az informatikai zseni, Vera, a fiatal nyomozónő és Abszolút Májki, a TEK kommandósa mindent megtesznek, hogy megoldjanak egy ügyet, mielőtt az még egyáltalán megtörténne.
Garamvölgyi László: Bérgyilkos Budapesten

Új alkalmazás könyvmolyoknak! Ha nehezen találunk olyat, akivel beszélgethetünk a kedvenc könyveinkről, akkor a Klerb (vagy a könyvtár Olvasóklubja!), megoldás lehet.

2022.08.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
Galgóczi Dóra kilencedik könyvét választottuk mára ajánlónak. Az író és újságíró szerző ebben a kötetben olyan kérdésekre keresi a választ, mint például az, hogy vajon honnan ered a születés, mi döntünk-e arról, hogy megszületünk? Az újszülöttek arcán megjelenő érzések és gondolatok vajon tényleg ott vannak, vagy csak mi látjuk bennük azt, ami közelebb hoz minket az élet misztikumának felfedezéséhez? Fedezzük fel a válaszokat együtt, a könyv lapjain keresztül!
Galgóczi Dóra: Messziről jött magzatok

Kedves Olvasóink!
A könyvtár már csak 31-ig (szerdáig) tart nyitva a NYÁRI NYITVATARTÁS szerint. Ezután a megszokott időben várjuk majd kedves Olvasóinkat a könyvtárban. A nyitvatartás változása megjelenik majd a Facebookon és a honlapunkon is.

2022.08.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai ajánlónknak választott könyvünk a pszichológiai dráma műfajába tartozik. Erin és Roisin barátságának egy halálos baleset vet véget. Amikor pedig Roisin megtudja Erin milyen titkot őriz azóta az éjszaka óta, mindent megtesz, hogy leleplezze egykori barátnőjét. Erin azonban időközben elköltözött és nem is állna szándékában hazatérni, ha apja nem szenved súlyos balesetet. Röviddel érkezése után azonban Roisin eltűnik, a gyanú pedig Erinre terelődik. Vajon meddig menne el a nő, hogy megvédje a családját?
Sue Fortin: A lány, aki hazudott


VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB
Ebben a hónapban minden diák, legyen az varázsló vagy mugli, az iskolára gondol. Bár nem mindenki kapja majd kézhez bagolypostával azt a levelet, ami megváltoztatta Harry Potter életét, de az nem jelenti azt, hogy nem tesztelheti le a tudását vele kapcsolatban.
Ki tudja, mire végzel a kvíz kitöltésével, lehet, hogy egy bagoly landol az ablakod előtt egy sárgás-barna színű borítékkal.
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2022.08.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az évtizedek óta sikeres “Halkirálynő” c. sorozat tizenharmadik részét hoztuk el mára a Karikó János Könyvtár Olvasói számára. Ebben a részben Denisa az idejét kómában tölti, de persze ez nem akadályozza meg a nyomozónőt abban, hogy belevesse magát az ügyek megoldásába.
Vavyan Fable: Fanyarédes (Halkirálynő 13.)


Hans Christian Andersen is olyan író volt, aki saját élményeiből kiindulva vetette papírra csodálatos történeteit. Természetesen ezek az élmények sokszor nem voltak csodálatosak. Erről olvashatunk a következő cikkben.

2022.08.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
Denisa Elláért aggódik, Martint megtalálja egy egyéjszakásnak szánt kaland, aki nem akar egyéjszakás maradni, Belloq pedig egy neonáci bandát üldöz. A “Halkirálynő” c. sorozatból már jól ismert szereplők élete se nem unalmasabb, se nem szeretetnélkülibb, mint eddig, de izgalmasnak legalább olyan izgalmas, mint az előző könyvek.
Vavyan Fable: Tündérlovaglás (Halkirálynő 10.)

130 éve született Josikava Eidzsi, aki hiába született szamuráj családba, végül kard helyett a tollat forgatta gyakrabban.

2022.08.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Izgalmas sci-fi sorozat első részét ajánljuk mára. Orry Kent testvéreivel együtt a kvadráns leghíresebb szélhámosának, apjának dolgozik. A mesterien kiötlött csalások mindig sikerre vezetnek, egészen addig, míg Orry el nem emel egy nyakláncot a saját szakállára. A terv borul és a fiú élete veszélybe kerül, mert a nyaklánc meglovasítása után gyilkosság történik, amivel őt gyanúsítják, így menekülnie kell olyan hatalommal bíró emberek elől, amit el sem tud képzelni.
Dominic Dulley: Repesz Hold (A hosszú játszma 1.)

Hunyady Sándor a két világháború közti időszak egyik legkiemelkedőbb novellistája és színpadi szerzője volt. Róla olvashatunk most kicsit bővebben a következő cikkben.

2022.08.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
Tizenkilenc évesen találkozott először mai könyvajánlónk három főszereplője New Yorkban. Az akkor még fiatal lányok tele voltak energiával és vágyakkal, mindegyikük a maga szerencséjét igyekezett megcsinálni a nagyvárosban. Évekkel később újra összehozza őket a sors, együtt ünneplik negyvenedik születésnapjukat, ahol számot vetnek az életükkel és azzal, hogy nem mindent sikerült elérni a kitűzött célokból. A találkozó alatt viszont feltűnik a titokzatos Madame Zoya, aki lehetőséget kínál arra, hogy a hármas visszatérjen a múltba és újrakezdje az életét. Vajon élnek a lehetőséggel?
Jude Deveraux: Madame Zoya látogatói (Madame Zoya 1.)

Támadója mindössze két sort olvasott Salman Rushdie “Sátáni versek” c. művéből, mielőtt elszánta magát tettére. Szerencsére az indiai születésű világhírű brit író túlélte a támadást, mára már a lélegeztetőgépről is lekerült.  

2022.08.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
Pókfüttyfalván beköszöntött a tél, a két manógyerek, Borsó és Tóbiás, már nagyon várja a Karácsonyt. A várakozás hosszú napjait Mandulka, a manóanyó házában töltik, neki segédkezve készülődnek az ünnepre. Miközben kint elkezd hullani a hó, a manógyerekek mesékkel és játékkal múlatják az időt.
Bár a karácsony még messze van, de a könyv kedvességgel és humorral átszőtt történetét akár nyáron is olvashatjuk.
Rutkai Bori: Mandulka és a Karácsonyvár

Szabó Magda regénye nyomán építettek játszóteret Debrecenben, mely Sziget-kék névre hallgat.

2022.08.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
Több, mint 50 rövid rejtvény megfejtésével mérhetjük fel, vajon vagyunk-e olyan ügyesek, mint a kötet nyomozói. Az illusztrált esetek megoldásait pedig megtalálhatjuk a könyv végén.
Jó szórakozást!
Tim Dedopulos: Nyomozás a fotelből

Hunyady Sándor a két világháború közti időszak egyik legkiemelkedőbb novellistája és színpadi szerzője volt. Róla olvashatunk most kicsit bővebben a következő cikkben.

2022.08.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Két szálon fut mai könyvajánlónk története. Az egyikben 2015-ben járunk, ahol a nyomozók éppen csak elkezdenek foglalkozni egy Budapesten történt gyilkossággal, amikor hasonló esetet történik. A másikban visszaugrunk az időben, 1948-ban a Keleti pályaudvarra érkező több száz menekült gyerek között ott találjuk a testvérpárt, Lenát és Mitret, akik ekkor még nem sejtik, hogy a sors örökre a városhoz köti őket. De vajon mi köze van a testvéreknek a gyilkosságokhoz? A választ csak a Sellő tudja.
Cserháti Éva: A Sellő titka (A K.É.Z. esetei 1.)

159 éve született Gárdonyi Géza. A következő cikkben érdekességeket és idézeteket olvashatunk az Egri csillagokból.

2022.08.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
Fernando Pessoa, Leonardo da Vinci, Lewis Carroll – három korszakalkotó zseni. Az ő életükről számtalan könyv és film született már. Most azonban egy igazán különleges módon olvashatunk a nagyokról, a tanítványaik életén keresztül. A könyv főszereplői ugyanis a mesterek egy-egy tanítványai, akik amellett, hogy az alkotás folyamatát is ellesték tanítóiktól, az emberi oldalukat is megismerhették ezeknek a művészeti óriásoknak.
Mário Cláudio: A tanítvány

Kapolcson, a londoni mintára épült buszmegállóban bárki mondhat verset, vagy megoszthatja gondolatait a buszra várókkal és az interneten keresztül is.

2022.08.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az “Elsőszülöttek” az “Időodisszeia” c. sorozat harmadik regénye. Az emberiség lassan kezdi kiheverni az idegenek, vagyis az Elsőszülöttek érkezését követő nem éppen kellemes eseményeket, amikor kiderül, hogy a jelek arra mutatnak, hogy az emberiség megsemmisítését majdnem elérő lények még nem adták fel tervüket. A pusztulásunkért újabb terveket szőnek, amiknek megakadályozásában Bisesa Dutt, az egykori ENSZ-katona lehet a kulcs-szereplő, aki évtizedes krioálmából ébredve hirtelen ismét az események középpontjában találja magát.
Arthur C. Clarke – Stephen Baxter: Elsőszülöttek (Időodisszeia 3.)


Kedves Olvasóink!
Ne feledjék, a könyvtár nyári nyitvatartással működik egészen a hónap végéig. Természetesen továbbra is él könyvcsomag összeállítási szolgáltatásunk, így ha tudja milyen könyvet szeretne kikölcsönözni, ezt jelezheti előre (telefonon vagy e-mailben) a könyvtár felé, ezzel meggyorsítva a kölcsönzési folyamatot.
Várunk mindenkit szeretettel!

2022.08.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
2037. június 9. Bisesa Dutt, az ENSZ békefenntartó erőinek hadnagya felbukkan Londonban, öt évvel azután, hogy átzuhant egy párhuzamos világba. Azonban erről csak ő tud, mert a Földön eközben összesen egy nap telt el. Ahogy arról sem tud senki, hogy a bolygó körül valami darabjaira törte a téridőt. Amikor pedig egy napkitörés a Föld megsemmisülésével fenyegeti az emberiséget, a veszély elhárításához nem csak a természettel kell megküzdenie az emberiségnek, mert kiderül, hogy egy idegen tudat alakítja az eseményeket a háttérből.
Arthur C. Clarke – Stephen Baxter: Napvihar (Időodisszeia 2.)

Augusztus 19-ig lehet jelentkezni! Pályakezdő költők figyelem!

2022.08.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
Christine Bradley édesanyjának halálakor édesapja váratlan hírrel áll elő. A tizenéves lány megtudja, hogy a nő, akit egész életében édesanyjaként ismert valójában nem a szülőanyja. Az a nő, aki életet adott neki, születése után nem sokkal autóbalesetben életét vesztette. De ez még semmi, a vérszerinti nagymamája nem messze tőle lakik. A lány elhatározza, hogy felveszi a családjával a kapcsolatot, de a karácsonyi időszak alatt létrejövő találkozás nem csak boldog pillanattal lesz tele, a kérdés pedig az, hogy képes lesz-e a két család megtalálni a közös nevezőt.
Melody Carlson: Karácsonyi meglepetés

Sütő Andrásnak, az erdélyi irodalom korszakos alakjának sokrétű könyvhagyatékáról, annak különlegességeiről és hátteréről olvashatunk részletesebben a következő cikkben.

2022.08.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Amikor rábukkannak egy fiatal lány holttestére a havas erdőben, a rendőrök még nem tudják, hogy a lány terhes volt. Az üggyel foglalkozó nyomozók hamar kiderítik a lány személyazonosságát, ami elvezeti őket a helyi amish közösséghez. Az ügy megoldásához azonban szükség van arra, hogy valaki beépüljön az elzárkózó közösségbe. Ekkor lép színre Burkholder nyomozónő, aki saját múltját felhasználva igyekszik megoldani az esetet, miközben azzal is szembe kell néznie, hogy miért tagadta meg a hitét annak idején.
Linda Castillo: Bűnösök között (Kate Burkholder 8.)

Stephen King is ellenzi egy amerikai óriás könyvkiadó létrejöttét.

2022.08.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Magyar írótól ajánlunk ma könyvet a természettudományos történetek kedvelői számára. A könyv főszereplője elhatározza, hogy bosszút áll azon az öt náci pribéken, akik édesapja haláléért felelősek. A negyvenes éveiben járó idegsebész-agykutató nem akárhogyan lát neki terve megvalósításának. Találmánya képes az öngyilkosság gondolatát elültetni bárki fejében, így a rendőrségnek nem lesz nehéz dolga megtalálni az elkövetőt, hiszen az áldozat maga lesz a tettes.
Peter Berczeller: Max – Bárcsak…

Antoine de Saint-Exupéry 1942-ben New Yorkban és Long Islanden írta meg világhírű könyvét, A kis herceget. Az eredeti kéziratot egy barátjánál hagyta eltűnése előtt, amit ma is Amerikában őriznek.

2022.08.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyvben a háború hatásait élhetjük át gyerekszemmel. A több szereplőt is megszólaltató megrázó történet megmutatja milyen sokat veszít mindenki, amikor a háború mindent feldúló ereje végigsöpör az addig megszokott életén. A szinte mindent elveszítő gyerekek között azonban akad egy kisfiú, aki mégis képes lesz a boldogságra és sikerre. Vajon mi lehet a titka?
Bauer Barbara: A messziről jött fiú

Meghalt Miska János író, szerkesztő, irodalomtörténész és könyvtáros, az 1956 utáni kanadai magyar irodalmi élet kiemelkedő személyisége.

2022.08.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
A ​Kelly Group International (KGI) legújabb történetét olvashatjuk a sorozat hatodik részében. Az elit katonai csapat, mely a Kelly-fivérek családi vállalkozása, emberrablási és túszejtési ügyekkel foglalkozik. A mostani történet két központi alakja P.J. és Cole, akik egy csapatban dolgoznak, a viszonyuk csak bajtársias, míg egy éjszaka megadják magukat a köztük lévő vonzalomnak. Az egyéjszakás kalandot követően azonban a másnapi bevetés rosszul sül el, P.J. pedig otthagyja a KGI-t. Cole azonban nem adja fel, még fél évvel később is a nőt keresi, mert a KGI tagjai hisznek a csapatukban, a lojalitásban, így nem hagyhatják, hogy P.J. egyedül szálljon szembe azokkal, akiket felelősnek tart a korábbi akció kimeneteléért.
Maya Banks: Szürke árnyékok (KGI 6.)

Stieg Larsson, “A tetovált lány” c. regény szerzője hiába írta meg az egyik legolvasottabb krimi trilógiát (amit tíz kötetesre terveztek), a sikert már nem élvezhette ki.

2022.08.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
Paul Auster, aki hosszú évek óta várományosa a Nobel-díjnak, Amerika egyik legismertebb ezredfordulós írója. Ebben a könyvben három olyan detektívregényt olvashatunk el, amelyeket akár külön-külön is, önálló történetként is élvezhetünk, vagy pedig a hármat összefüggéseiben olvasva választ kaphatunk arra a kérdésre, mit is jelent Paul Auster szerint emberi lénynek lenni.
Paul Auster: New York trilógia

Augusztus 5. és 14. között országszerte távcsöves bemutatókkal, hullócsillaglesekkel és egyéb csillagászati programokkal várják az érdeklődőket!

2022.08.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
1896-ban, Rómában járunk. Maria Montessori, fiatal nőként jár először a városa pszichiátriáján, ahol „gyengeelméjű” gyerekekkel találkozik. A kicsik szinte teljes csendben és mozdulatlanságban töltik napjaikat, egészen addig, amíg Maria játékot nem ad a kezükbe. A gyerekek viselkedésében bekövetkező változás szinte hihetetlen a lány számára, aki ekkor még nem tudja, de akinek pedagógusi pályája hihetetlen magasságokba emelkedik majd. Maria élete szinte tökéletes lesz rövid időn belül, de egy nap beleszeret az egyik kollégájába és az élet nehéz választás elé állítja.
Laura Baldini: A tanítónő

Idén augusztus 3-6. között számtalan izgalmas gyerekprogrammal várja a családokat az Ördögkatlan Fesztiválra kitelepülő Pécsi Pagony csapata.

2022.08.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk főszereplője a nyolcéves Amerigo Speranza, akit több hasonló korú társával együtt tesznek vonatra a második világháború utáni Olaszországban, hogy az északi részen kicsit magukra találjanak a traumatizált gyerekek. A kisfiút először megijeszti az idegen környezet, de aztán megszereti befogadóit, akiktől még egy hegedűt is kap ajándékba. Azonban, amikor letelik a pár hónap és vissza kell térnie a korábbi nyomorba, ahol édesanyja még legféltettebb kincsét is eladja élelemért, a kisfiú elhatározza, hogy minden félelme ellenére ismét vonatra száll.
Viola Ardone: Gyerekvonat

Minden évben megkeresik Hemingway hasonmását, idén egy floridai ügyvédé lett a cím.

2022.08.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
Cesar Millan nevéhez fűződnek olyan sikeres kutyákkal foglalkozó könyvek, mint “A ​csodálatos kutyadoki” és a “Hogyan neveljünk tökéletes kutyát”. Ebből a könyvből megtudhatjuk, hogyan éljünk együtt négylábú barátainkkal a lehető legharmonikusabb módon. A könyv nem csak elméleti, de hasznos, gyakorlati tanácsokkal látja el nem csak a kezdő, de a már hosszú ideje kutyát nevelő gazdikat is.
Cesar Millan – Melissa Jo Peltier: A kutya mint családtag

  1. július 31-én halt meg Antoine de Saint-Exupéry, a “A kis herceg” írója, de halálának pontos körülményei a mai napig sem ismertek.

 

--------------------------------

Megújult, bővült, szépült a könyvtár!
A bővítés a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából jött létre.
A Völgyhíd TV beszámolóját fogadják szeretettel.

http://volgyhidtv.hu/2017/10/26/kulturido-2017-10-26/

 

Wekerle Sándor III. könyvtári állománygyarapítási pályázat