VIRTUÁLIS SZABADULÓSZOBÁK

Már öt virtuális könyvtáros szabadulószobánk is van!
Vár mindenkit szeretettel a Varázslatos Könyvtár, a Kalandok a 18. században, az Irány a GrundMeseország és a Kalandozások a történelemben és A villámtolvaj!
A feladatokat elsősorban nagyobb gyerekeknek állítottuk össze, a felnőttek is élvezhetik a feladatok megfejtését.

ARCHIVÁLT HÍREINKET MEGTALÁLHATJÁT ITT: Hírek archívum

Az oldal könnyebb böngészése érdekében a Hírek főoldalról rendszeresen átkerülnek a hírek az archivált oldalra. Könyvajánlókért azonban érdemes azt is böngészni, ha nem volt módja valakinek az oldalt rendszeresen látogatni!

2021.01.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
A gyerekek nagy kedvence lehet ez a sorozat, hiszen ki ne vágyna arra, hogy egyszer csak titokzatos csomagot kapjon, amiből egy élő, havat magával hozó, plüssfigura ugorjon ki, aki Icy (azaz Jeges) névre hallgat. Bizony ez történik Nemoval az első könyvben, a következő kötetek pedig újabb csomagokat, és újabb kalandokat rejtenek magukban!
Charlotte Habersack: Harap! (Ne nyisd ki 1.)
Charlotte Habersack: Taknyos! (Ne nyisd ki 2.)
Charlotte Habersack: Szomjas! (Ne nyisd ki 3.)

Szántó Dániel könyvei nálunk is megtalálhatóak a könyvtárban. A sikeres krimiíróval az Ectopolis készített interjút legújabb könyvének, az „Egy pap vallomása” megjelenésének kapcsán. Az író harmadik könyvének megszületéséről, írói szokásairól és kedvenc könyveiről is olvashatunk az interjúban. 

2021.01.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
Első könyvajánlónk ma a költészetet kedvelőknek szól. Reményik Sándor kiadatlan verseit és kisprózaiírásait tartalmazza a „Rianás”. A rendszerváltás után vált elérhetővé a költő munkásságának nagy része, amit 1945-ig leginkább a házsongárdi temető öreg fái és az erdélyi magyarok őriztek, ebben a kötetben azonban több, mint harminc új verset és lírai hangvételű prózaverseket ismerhetünk meg.
A „Védtelenül” a pszichológiai thrillerek kedvelőinek szól. Főszereplőnk, Katie, sosem volt egy nyugodt típus, de a trauma, hogy a barátja majdnem végez vele, csak tovább ront a dolgokon. Édesanyja javaslatára beleegyezik, hogy lakást cseréljen egy időre a másod-unokatestvérével, aki Londonban él. A bostoni lány azonban nem a nyugalmat találja meg az új környezetben, mert érkezése után fedezi fel a tényt, hogy a szomszédságában megölnek egy lányt, a gyanú pedig hamar a másod-unokatestvére terelődik...
Reményik Sándor: Rianás
Peter Swanson: Védtelenül

145 éve született a világhírű Jack London. Sokszor haljuk, hogy „írj arról, amit ismersz”, de ennek ellenére sok író tölti mindennapjait a szobája kényelmében. Nem így tett azonban a „Fehér Agyar” szerzője, az ő élete legalább olyan kalandos volt, mint képzeletének szüleményei.

2021.01.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
Jó hír a Daborah Harkness rajongóknak! A könyvtárban is nagy népszerűségnek örvendő írónő (korábbi trilógiája, a „Mindenszentek trilógia” könyvei nálunk is megtalálhatóak) újabb történettel örvendezteti meg a vonzó vámpír, Matthew de Clermont rajongóit. Ebből a könyvből megtudhatjuk részletesebben, hogyan ismerkedett meg Matthew Marcus McNeillel, az akkor fiatal sebésszel, akit a korábbi könyvekből már ismerhetünk.
Deborah Harkness: Az ​idő rabjai

Bár a könyvtárban tavaly változott a beiratkozás ideje (már nem naptári évre szól, hanem a beiratkozás napjától számítva egy évre), de sokan tavaly ilyenkor iratkoztak be az aktuális évre, ami azt jelenti a következő kölcsönzéskor megint szükség lesz a beiratkozási lap kitöltésére. Hogy meggyorsítsuk a folyamatot, már elérhető a beiratkozási lap a honlapon, pdf formátumban (keressék a Címlapon!). Sajnos word formátumban nem áll módunkban feltenni a dokumentumot, de remélhetőleg azok, akik ki tudják otthon nyomtatni, gyorsabban tudnak végezni, amikor szükség lesz a beiratkozás megújítására. A beiratkozás érvényesítéséhez továbbra is szükség van érvényes lakcím és személyi igazolvány bemutatásához, ezért az iratokat is kérjük mindenképpen hozzák magukkal. Ha kiskorút iratnak be, akkor az ő irataira is szükség lesz.
Köszönjük szépen a megértést és a segítséget!

2021.01.22.

Ma ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, ha máshogy nem is, de virtuálisan mindenképpen! Jó szórakozást kívánunk mindenkinek az este 5 órakor kezdődő Irodalmi Teaház műsorához, a Juhász Ferenc Művelődési Központ Facebook oldalán!

Ma este, szintén a Magyar Kultúra Napja alkalmából, Csuja Imre verses előadását tekinthetjük meg a Facebookon.

Szintén online módon lesz elérhető a MÜPA műsora, amit a honlapjukon és a Youtube csatornájukon közvetítenek élőben. A magyar kultúra napja ünnepének hivatalos hangversenyét a Pannon Filharmonikusok adja a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, közönség nélkül. Jó szórakozást hozzá!

Végezetül pedig a Magyar Állami Népi Együttes műsorát szeretnék mára ajánlani, különleges, erre az alkalomra válogatott felvételeket tekinthetünk meg a népi együttes Youtube csatornáján este. Részletek a Facebookos esemény oldalán!

KÖNYVAJÁNLÓ
A világhírű, irodalmi Nobel-díjas Maeterlinck történeteit öntötte új formába Gimesi Dóra, megőrizve az eredeti szöveg díjnyertes elemeit, a szöveg költőiségét és az erős képiséget. A kötetet Rofusz Kinga illusztrációi keltik életre.
Gimesi Dóra · Maurice Maeterlinck - A ​kék madár

2021.01.21.

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB
Ez alkalommal kicsit kézműveskedni fogunk a VHPK új foglalkozása alkalmából. Mivel a klub alapja az olvasás, a Harry Potter könyvek szeretetének továbbadása, mi sem lehetne jobb, mint készíteni egy Harry Potteres könyvjelzőt!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

KÖNYVAJÁNLÓ
A „Sherlock és Lupin” c. sorozat nagy népszerűségnek örvend a könyvtár fiatalabb olvasói körében. Örömmel értesítjük őket, hogy újabb három kötettel bővült a Sherlock Holmes és Arséne Lupin képzeletbeli gyerekkori barátságán alapuló sorozat.
Irene Adler – Rókavadászat ​gyilkossággal (Sherlock, Lupin és én 9.)
Irene Adler – Az ​ármány kikötője (Sherlock, Lupin és én 11.)
Irene Adler – A ​búcsú hajója (Sherlock, Lupin és én 12.)

2021.01.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
Amanda Prowse könyve egy olyan nő, anya történetét mutatja be, akinek az élete mindenki által irigyelt, tökéletesnek tűnő. A valóság azonban ennél sokkal sötétebb, zárt ajtók mögött csak szenvedés vár az asszonyra. A könyv azt a folyamatot mutatja be, amíg Kathryn végre eljut odáig, hogy felvegye a harcot és megváltoztassa a sorsát, mellyel nem csak a gyerekeinek, de saját magának is tartozik.
„A Sárga Nyíl” c. kis könyvecskében két novellát találunk. Az első, a címadó novella a szovjet mindennapokat mutatja be, a honnan jöttünk, hová megyünk kérdéskört itt egy örökké zakatolva haladó vonat testesíti meg, ahol a rajta élő emberek nem is mindig tudják, hogy egy vonaton utazva töltik az életüket.  A második, a „Remete és a Hatujjú” pedig egy a társadalomból kitaszított torzszülött és egy megvilágosodott elme beszélgetésébe enged bepillantást, melyből talán kiderül kik is ők és hová tűnnek a társaik, nekik pedig mit kéne tenniük, hogy életben maradhassanak.
Ha valakinek be kell mutatni Piszkos Fredet vagy Fülig Jimmy-t, akkor itt az ideje, hogy kézbe vegye mai harmadiknak ajánlott könyvünket! 😉
Amanda Prowse – Mit vétettem?
Viktor Pelevin – A Sárga Nyíl
Rejtő Jenő – Piszkos ​Fred, a kapitány (Piszkos Fred 2.)

Jó hír leendő drámaíróknak! Kihirdette a 2021-es évre tervezett Örkény István drámaírói ösztöndíj pályázatát a Petőfi Irodalmi Múzeum. A feltételekről és a jelentkezés módjáról bővebben itt.

 

2021.01.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az érdekesen szokatlan keresztnévvel rendelkező írónő könyve romantikus regény, de nem a könnyen fogyasztható kategóriából (bár azzal sem lenne semmi baj). Főszereplője a vegyes családból származó Tamira, váratlanul megörököl egy szállodát Nairobiban. A lány, élve a lehetőséggel, hátrahagyja mindazt, ami nem működik az életében, hogy kipróbája magát szállodaigazgatóként. A varázslatos környezet, a kibontakozó szerelem mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy Tamira végre megtalálja önmagát.
Jessica Park könyve a „Szeretni bolondulásig” c. sorozat középső kötete, a történet a két fő könyv közé ékelődik be. Mostanában sok sorozatnál találkozhatunk olyan könyvvel, ami a történetet egy másik szereplő szemszögéből mutatja be. Ez a kötet is ilyen, itt a mindenféle zavaros eseménybe belekeveredő Matt szemszögéből látjuk a Julie-val kibontakozó kapcsolatot.
Papp-Szabó Vanília – Örökség
Jessica Park – Flat-Out ​Matt - Titkolni bolondulásig (Szeretni bolondulásig 1,5)

Az életrajzi könyvek szinte mindenki képzeletét megragadják, hiszen mindannyiunknak vannak olyan hírességek az életében, még ha csak képletesen is, akiket szeretnénk jobban megismerni. Ezekből a nagy sikerű életrajzi kötetekből válogat az Ectopolis legújabb cikke.

2021.01.18.

A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria a hétvégén ingyenes, majdnem egy órás programmal készült a gyerekeknek, amiben Japánt és a japán szokásokat ismerhetjük meg kicsit jobban. Az előadás végén pedig origami foglalkozáson is részt vehetnek, akik megnézik a felvételt.

ÚJ KÖNYVEK LISTÁJA
Felkerült a könyvtár honlapjára a legújabb könyveket tartalmazó lista, ami letölthető pdf formátumban is elérhető. A lista könyvcímek szerint rendezett, a nagysága miatt esetleg könnyebb lehet a keresgélés a könyvek között, ha használjuk a ctrl+F kereső opciót (amennyiben tudjuk pontosan mit is keresünk).
Jó böngészést!
Könyvújdonságok

2021.01.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
A „Dirty English” a modern romantikus könyvek kedvelőinek ajánlott elsősorban. Főszereplőnk Elizabeth Bennett, egy rosszul elsült egyetemi buli után, megszegve a saját maga által felállított összes korábbi szabályt, szenvedélyes éjszakát tölt együtt a tetovált, brit illegális bunyóssal, az egyetem fenegyerekével, Declannel, akit messze el kellene kerülnie. Az éjszaka után azonban a fiú többet akar, Elizabethnek pedig el kell döntenie, bele mer-e vágni egy újabb kapcsolatba, a múltban történtek ellenére.
Nádasdy Ádám versei talán másokról szólnak, de ha odafigyelünk rájuk olvasás közben, bizony magunkról is megtudhatunk valamit. A vágy, hogy megmutassuk kik is vagyunk igazából vetekszik a félelemmel, hogy nem lesz, aki elfogadjon minket, ha ezt megtesszük. Ennek a kettősségnek az érzése lengi át a sorokat, ami a mai korban talán még jobban érthető.
„A ​Chesil-parton” c. kortárs regény az utolsó könyv a mai ajánlóban. A történet egy fiatal házaspár első közös éjszakájához vezető néhány órát mutatja be részletgazdagon. Mivel 1962-őt írunk, nem néhány kellemesen eltelt romantikus órácskáról olvashatunk, hanem arról, miként befolyásolja az egyes emberek életét a konzervativizmus és a társadalmi ítélet. A könyvből film is készült „Az a nap a tengerparton” címmel, melynek főszereplője Saoirse Ronan
Ilsa Madden-Mills - Dirty ​English – Balhés brit (Azok a csodálatos angolok 1.)
Nádasdy Ádám - Jól ​láthatóan lógok itt
Ian McEwan - A ​Chesil-parton

2021.01.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könnyebb érthetőség kedvéért lerövidített és átdolgozott verzió azért született meg, hogy már gyermekkorban is kézbe vehessék (és élvezhessék is), ezeket a klasszikus történeteket a gyerekek. „A három testőr” e változata is bővelkedik azokban a fordulatokban és izgalmakban, amik az eredetit teszik kedveltté.
Fehér Klára jó pár kiadást megélt könyve a jövőbe repíti az Olvasókat, oda, ahol a tudománynak köszönhetően az emberiség már boldogan éli az életét. Egyetlen dolog fenyegeti már csak ezt az idilli állapotot, mégpedig a földrengések pusztító ereje. Bencze András, tudós geológus és csapata expedícióra indul, hogy kiderítse hogyan lehetne előrejelezni a rengéseket, nem is sejtve milyen kalandokba bonyolódik a három utánuk szökött gyerekkel együtt.
Alexandre Dumas · Oliver Ho - A ​három testőr (Klasszikusok könnyedén)
Fehér Klára - A ​földrengések szigete

A kalandozások, expedíciók nem csak a gyerekek fantáziáját izgatják, de nem mindenki tért vissza az útról, amibe nagy reménnyel belevágott. Ebben a cikkben öt olyan világhírű felfedezési kísérletről olvashatunk, melynek részvevői sohasem voltak képesek megosztani az átélt kalandokat az otthon maradottakkal. De talán pont ez az, ami miatt azóta is emlékszünk rájuk. Hiszen ki ne szeretné tudni, merre van El Dorado?

Különleges és ingyenesen megtekinthető gálaműsor a Cirkusz Facebook oldalán, ma este 7 órától!

2021.01.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
A romantikus történet főszereplői mind a születésnapjukra készülnek, Ginger a 30., Sam a 40. és Callie az 50-re. A három nő életének egy-egy meghatározó napjával indul az „Idén minden más lesz” c. könyv, ami könnyed kikapcsolódást ígér a műfaj kedvelőinek.
A meglehetősen sokat sejtető címmel rendelkező thriller, a „Babák városa” a viktoriánus Angliában élő testvérpár életét felborító eseményeket jeleníti meg lapjain. Iris és Rose tehetséges babakészítők, de kettejük közül Iris az, aki nem elégszik meg a szerény, de biztos megélhetésben, mert úgy érzi a tehetsége többet adhatna neki. Elindul hát, hogy szerencsét próbáljon, nem is sejtve, hogy hamarosan egy olyan férfi útjába botlik, aki mindent kész tönkre tenni, csak azért, hogy magáénak tudhassa a lányt..
Cathy Kelly – Idén minden más lesz
Elizabeth Macneal – Babák városa

Több hónapja vagyunk kénytelenek virtuálisan megrendezni a könyvtár egyik legsikeresebb gyerekprogramját, a Harry Potter Klubot. Bár ez a bejegyzés sajnos nem arról szól, hogy újraindulna a könyvtáras házak közötti versengés, de mielőtt jövő héten jönne az újabb VHPK, addig is itt vannak az eddigi alkalmakra létrehozott játékok, kvízek.
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.01.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyvtárba járó gyerekeknek, és szüleiknek, nem is kell bemutatnunk Tea Stilton, hiszen a kiemelt helyen tartott könyveket tartalmazó kis polc előtt szinte mindig látni egy-egy keresgélő gyereket. (Természetesen akkor, amikor a könyvtár nyitva van). A „Lángok gyűrűje” a sorozat negyedik kötete, melyben az öt védelmezőnek a Királyi akadémiát kell megvédenie az épületet fenyegető lángoktól.
A nagy Gerbera-nyomozás esetét felgöngyölítő mesét pedig már hét éves kortól ajánljuk a gyerekeknek. A Nagyvarázs vándorcirkuszban történt rablást csak egy valaki oldhatja meg, a nézőtéren mindenre figyelő Pálcika, aki a barátaival nekivág, hogy kiderítse, ki rabolta el Gerbera Erzsébet virágszirmait, méghozzá az előadás közben!
Tea Stilton - Lángok ​gyűrűje (Varázslatok földje 4.)
Darvasi László - Pálcika, ​a detektív

Idén 85 éves Nemes-Nagy Ágnes első verseskötete. Talán szokatlan, hogy könyvek születésnapját is számontartjuk, de a költő, író, műfordító, esszéista, gyerekíró és tanár olyan hagyatékkal rendelkezik, mely talán örök életére befolyásolja majd a magyar irodalmat.
Az ő munkásságáról mesél a következő cikk.

2021.01.11.

KÖNYVCSOMAG ÖSSZEÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁS
A jelenlegi helyzetben a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a könyvek kölcsönzésének, ha igénybe veszik könyvcsomag összeállítási szolgáltatásunkat. Részletek a plakáton és a honlap címlapján!

KÖNYVAJÁNLÓ
Skandináv krimi rajongók figyelem! Három új Camilla Läckberg könyvet ajánlunk ma délután az északi bűnügyi történetek kedvelőinek. A nem kevesebb, mint öt névvel rendelkező írónő (Jean Edith Camilla Läckberg Eriksson) Fjällbacka sorozatának kötetei nagy sikert aratnak nemzetközi és hazai Olvasók között is. A történetek főszereplője egy nyomozó és felesége páros, akik együtt fedezik fel a férfi ügyei mögött húzódó valódi indítékokat. A történeteket a szereplők magánélete köti össze, a bűnügyek önállóak, így, ha valakit nem zavar, hogy ebből a szempontból esetleg nem sorban halad, a könyveket lehet sorrenden kívül is olvasni. A könyvtárban természetesen megtalálható a sorozat több része is!
Camilla Läckberg – A hableány (Fjällbacka 6.)
Camilla Läckberg - A ​kőfejtő (Fjällbacka 3.)
Camilla Läckberg - Eltitkolt ​életek (Fjällbacka 5.)

2021.01.08.

Régen nem ajánlottuk a Virtuális Szabadulószobáinkat, de talán van, aki nem tud róluk, vagy van, aki szívesen megoldaná a feladatokat újra.
A tavaly kezdődött helyzet sem szabhatott gátat annak az igyekezetünknek, hogy tartalmas szórakozást nyújtsunk a fiatalabb Olvasóinknak, erre jó példák a szabadulószobáink.
Jó szórakozást a kitöltéshez!

KÖNYVAJÁNLÓ
Az igazi boszorkányokat nagyon nehéz felismerni, hiszen teljesen úgy néznek ki, mint az igazi nők, úgyis öltöznek, sőt olyan munkájuk is van. De ők úgy tudják utálni a felségterületükre betörő gyerekeket, amilyen utálkozó utálatot el se tudunk képzelni! Ebből a könyvből megtudhatjuk, mit is kell tenni, hogy nyakon csípjük valamelyiküket.
Geronimo Stilton rajongók figyelem! Megérkezett a „Fantázia Birodalma” c. sorozat legújabb kötete! A Florianna de Rosa királynő keresésére induló lovagunknak nem csak magát az uralkodót, de a vele együtt elveszett varázslatos tárgyakat is meg kell keresnie, mielőtt rossz kezekbe kerülnek.
Roald Dahl – Boszorkányok
Geronimo Stilton - A ​káprázatos küldetés (A Fantázia Birodalma 9.)

2021.01.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
Újabb rövid meséket tartalmazó könyvet hoztunk mára kisgyermekes Olvasóinknak. Az elalvás előtti mesekéréseket segíti a könyv, hiszen a gyerekek előszeretettel kérnek még egy rövid mesét, mielőtt elaludnának. Ebben a kötetben a tündérekkel és hercegnőkkel kapcsolatos mesék kaptak helyet.
Második könyvünk életrajzi mű, de a gyerek számára is érthető és érdekes módon megírva. Kós Károly, országépítő építész, grafikusművész, művészettörténész és még sok minden más, élete remek példa arra, hogy a gyerekek megtanulják, ha valaki mer álmodni és tesz is az álmaiért, azok megvalósulhatnak.
Julia Breitenöder - 3-5-8 ​perces mesék tündérekről és hercegnőkről
Boldizsár Ildikó - A ​fiú, aki Varjúvárról álmodott

Mai cikkünk a 2020-ban 245. születésnapi évfordulóját ünneplő Jane Austen regényeiről szól. Természetesen az írónő már régen nem él, de műveivel bekerült a klasszikusok közé, ami talán az irodalmi halhatatlanságot jelenti. 

2021.01.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
A „Karinthy megmondja” c. kötet humorosan, de szeretettel figurázza ki az abszurd helyzeteket átélő egyszerű embert, olyan nyelvi fordulatokkal zsonglőrködve, amire ma már nem sokan képesek, Karinthy pedig egyenesen kiváló volt ebben a műfajban. Ha egy kis nevetésre vágyunk, ez a kötet mindenképpen jó választás lesz!
Szintén magyar írótól érkezik mai második könyvünk. Caroline Wood, vagyis Caro, sikeres rovatvezetőként mindig az izgalmas sztorikat keresi. Egy nap tudomást szerez egy római házról, amit a helyiek csak Szerelemházként emlegetnek, mert ha hinni lehet nekik, aki oda beköltözik, arra rátalál a szerelem. Caro rögvest nyomozásba kezd, annak ellenére, hogy otthon maradó kedvese ennek bizony nem örül..
Karinthy Frigyes - Karinthy megmondja
R. Kelényi Angelika - Róma, ​Róma (Caroline Wood 2.)

Márai Sándor művei a mi könyvtárunkban is a rendszeresen forgatott művek közé tartoznak, azt viszont talán nem olyan sokan tudják, hogy Márai egyik írói példaképe Krúdy Gyula volt, akinek a Szinbád megtérése c. kötetét is ajánlotta.

2021.01.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
Jó hír azon Agatha Christie rajongó Olvasóinknak, akik élvezik az írónő hagyatékának felhasználásával készülő Sophie Hannah regényeket. A Hercule Poirot újabb eseteit feldolgozó sorozat negyedik kötete megtalálható már a könyvtárban!
Grace felügyelő újabb esete egy szerencsejáték miatt anyagi gondokkal küzdő apa útjába tereli a férfit. Az apa nem csak a tartozásai miatt van gondban, tizenéves fiát elrabolták, neki viszont nincs elég pénze a követelt váltságdíj kifizetésére, így csak a rutinos nyomozó segíthet rajta.
Sophie Hannah - A ​Kingfisher Hill-i gyilkosságok (Hercule Poirot új esetei 4.)
Peter James - Váltságdíj (Roy Grace 14.)

Az emberiség egyik kedvenc témája irodalom terén is, a jövőbe tekintés.  De nem csak az utópisztikus ábrándok jelennek meg a lapokon, hanem sok olyan remekmű született az elmúlt években, amelyekben az emberiséget kipusztulás fenyegeti.
Ezekből válogatott a következő cikk.

2021.01.04.

Kedves Olvasóink!
Még egyszer Boldog Új Évet mindenkinek! Mától ismét nyitva a könyvtár, de továbbra is időpont-foglalásos rendszerrel. Időpontot lehet foglalni az oldalon is megadott elérhetőségeken és időpontban (ma délelőtt 10 és 12 óra között, valamint délután 13-15 óra között).
Természetesen könyvcsomag összeállítási szolgáltatásunk is működik, az elérhető könyveket a SZIRÉN könyvkereső és a folyamatosan közzétett könyvajánlók alapján lehet kiválasztani.

KÖNYVAJÁNLÓ
Emma Donoghue könyve nem más, mint Stephen King ajánlásával érkezik. A 19. századi Írországban játszódó történet központi témája a katolikus vallást képviselő Lib Wright azon törekvése, hogy leleplezze az aprócska faluban csodaszámba menő Annát, aki szülei állítása szerint már négy hónapja nem vett magához táplálékot. A könyvben a gonoszság a szeretettel csap össze, pszichológiai thriller álruhájába bújva.
A „Vörös Özvegy” c. könyv a horror kedvelőinek lesz érdekes olvasmány. A családi tragédiát, melyben Julia elveszti férjét és lányát, kiheverni sosem képes asszony menedékházat nyit íróknak. Egyikük, aki szintén megszállottan kutat az események hátterében megbúvó titkok után, érkezésével felkavarja az állóvizet, a borzongásokkal teli folyó pedig olyan nyomokat sodor partjára, melyek talán végre választ adnak Julia kérdéseire..
Emma Donoghue - A ​csoda
Mark Edwards – A Vörös Özvegy

2021.01.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mivel is indulhatna 2021, mint egy furcsán vicces, viccesen furcsa történettel, ahol egy tudós belenézett a tükörbe, de a görbe tükör nem őt, hanem egy kentaurt mutatott, aki szintén meglepődve (és nyihorászva) tapasztalta a furcsa esetet. No de, nem kell megijedni, hősünk rögtön nyomozásba kezdett és a vicces felszínes gondolatok mögött megbújú komoly filozófia és tudományos gondolatok nyomába eredt.
A „Végzetes nyár” komolyabb témával, egy kisfiú eltűnésével és az ezt követő trauma feldolgozásával, valamint az eset megoldásával foglalkozik. A család regény és krimi keverékéből született történet lassan halad előre, de nem fogjuk tudni letenni!
Csányi Vilmos - A ​kentaur kultúra
Anders de la Motte - Végzetes ​nyár (Scane-tetralógia 1.)

Január elsején jár le több olyan klasszikus szerzői jogi védettsége, mint például George Orwell, és válik szabadon felhasználhatóvá. De mit is jelent ez pontosan? Megtudhatjuk a cikkből

2020.12.31.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az első könyvet fiatalabb Olvasóinknak, de nem a legkisebbeknek ajánljuk. Főszereplőink nem akartak hősök lenni, nekik bőven elég volt, hogy népszerűek lehetnek. Azonban egy számítógépes program kiválasztotta őket arra, hogy megmentsék a világot, aztán tett arról is, hogy a hármas mindenképpen részt vegyen a játékban. A történet a barátságról, és arról szól, milyen fontos, hogy önmagunk legyünk.
A második már a kicsiknek szól, szórakoztató formában ismerhetik meg az ábécé betűit és az első tíz számot rövid versekkel.
Beck Andrea - A ​gémer, a vlogger és a sztár
Bernáth Mária - Képes ​ABC gyerekeknek vidám versekkel

2020.12.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
A sci-fi nagymesterének és a NASA rakétamérnökének közös alkotása az első kapcsolatfelvétel lehetséges izgalmait és veszélyeit tárja elénk, az Arthur C. Clarke-tól már megszokott fordulatos stílusban.
„A bábuk tánca” a borzongást kedvelő felnőtteknek szóló mese. Hiába a briliáns nyomozó Washington Poe, ha a gyilkos zseniális. Az ügy megoldásához a rendőrség legjobb kódfejtőjének a segítségére is szükség lesz és az esélyek még így sem egyenlőek…
Arthur C. Clarke · Gentry Lee – Bölcső
M. W. Craven - A ​bábuk tánca

Új tanösvényt alakítottak ki Fekete István tiszteletére a Pilisi Parkerdőben. Az író 120 éve született és 50 éve halt meg, ez a dupla évforduló ihlette az ösvény létrehozását. 

2020.12.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
A méltán népszerű, a gyerekek által sokat forgatott Brúnó sorozat kötetét szeretnénk mára ajánlani. Brúnó ez alkalommal a Városligetet, Újlipótvárost és Pest külső kerületeinek nevezetességeit mutatja be a gyerekeknek.
Bartos Erika - Pest ​fényei (Brúnó Budapesten 4.)

December 21 és január 3. között mindennap nagyszerű mesefilmek várnak a gyerekekre a köztévé csatornáján. Nem csak régi klasszikusokat, de újdonságokat is megnézhetnek kicsik és nagyok is!

2020.12.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Reméljük mindenkinek kellemesen telt a hétvége és az ünnepek!
Mai könyvajánlókban találhatunk bűnügyi könyvet és megtörtént eseményeken alapuló történetet is. A „Szégyen” c. regény az írónő 11. könyve a sorozatban, tehát akinek megtetszik Burkholder nyomozó világa, lesz még mit olvasnia később!  Az eset középpontjában egy eltűnt gyerek áll, de az időn kívül Kate-nek a család hallgatásával is meg kell birkóznia.
Második könyvük az „Elrabolt életek” c. könyvben megírt kitalált történet alapjául szolgáló eseményeket mutatja be.
Linda Castillo - Szégyen (Kate Burkholder 11.)
Judie Christie · Lisa Wingate - Megtalált ​életek

A Libri könyvkiadó az olvasók segítségével elkészítette „Magyarország Könyvtérképét”, aminek segítségével nyomon lehet követni mennyit változott a magyar olvasók ízlése az elmúlt években. A dobogós helyezés nem is olyan meglepő! 😉

2020.12.25.

Idén sem maradnak „Diótörő” nélkül azok, akiknek a mesebalett elengedhetetlen részét képezi az ünnepnek. Az Operaház idén ingyenesen elérhetővé tette az előadást, amit még ma éjfélig lehet megtekinteni az Operaház Facebook oldalán, link hozzá a következő cikkben.

2020.12.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
Hercegnő rajongók figyelem! Mai két könyvünk a modern hercegnők kalandos világába kalauzolja el fiatalabb Olvasóinkat! A hercegnők élete nem csak unalmas kötelességteljesítésből áll, Lotti és Mia például arra használják bűbájos hercegnői varázserejüket, hogy másokon segítsenek. Hol egy kislányon, aki elvesztette a szerencsét hozó medálját és emiatt nem mer elindulni a tornászversenyen, hol pedig egy, az anyukája művészellátójának a sorsa miatt aggódó lányon.
Rosie Banks - Tündéri ​tornászok (Bűbájos hercegnők 11.)
Rosie Banks - Modern ​művészek (Bűbájos hercegnők 12.)

Rengeteg programot találhatunk az interneten a gyerekeknek, de néha nehéz rájuk bukkanni. Ebben a cikkben a téli szünet idején megtekinthető előadások listáját találjuk.
Jó szórakozást!

2020.12.23.

Tegnap felnőtt Olvasóinknak örömet okozható könyveket ajánló cikkel jelentkeztünk, ma pedig ugyancsak a karácsonyfa alá való könyvek listáját összegyűjtő cikket hoztunk, ez alkalommal viszont a kisebbeknek megfelelő témából. A három részes cikksorozatból biztosan találunk megfelelő ajándékot a kicsiknek!

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyveink nem tartoznak hasonló műfajba, de ezzel nincs is semmi baj, hiszen a változatosság csak érdekes olvasmányokhoz vezethet! „A világ végén megtalálsz” c. könyv szerelemes levelek titkait fedi fel előttünk, míg „Az árnyak mestere” c. könyv pedig Marcus kalandjaival folytatódik, aki különleges képességének segítségével igyekszik kinyomozni a sötétségbe borult Róma lakói között terjedő titokzatos kór eredetét.
Nicolas Barreau - A ​világ végén megtalálsz
Donato Carrisi - Az ​árnyak mestere (Marcus 3.)

2020.12.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
Fiatalabb Olvasóiknak szól mai első bejegyzésünk. Madeleine L'Engle sorozatának rögtön három kötetét is szeretnénk a tudományos-fantasztikus könyvek rajongóinak figyelmébe ajánlani. Történetünk kezdetekor főszereplőink, a testvérpár Meg és Charles éppen édesanyjukkal készítenek szendvicset az éjszaka közepén (mert nem tudnak aludni), amikor váratlan látogatójuk érkezik, aki állítólag eltűnt apjukról és a hiperkockáról is információkkal rendelkezik. A testvérek útra kelnek, hogy megfejtsék a titkokat, de a viharos kezdetű út természetesen nem csak kalandokkal várja hőseinket!
Madeleine L'Engle – Időcsavar
Madeleine L'Engle – Szélvarázs
Madeleine L'Engle – Csillagvágta

Még van idő karácsonyi ajándékokat vásárolni, a könyv pedig időtállóan az egyik legjobb választás! Ha nem tudjuk melyik könyvet érdemes megvenni, ebből a cikkből ötleteket meríthetünk!

2020.12.21.

Kedves Olvasóink!
Emlékeztetőül, a könyvtár a mai naptól egészen január 4-éig zárva tart. Jövőre is várunk mindenkit és a zárvatartás alatt is folytatjuk könyvajánlóinkat, így biztosan nem okoz majd gondot, hogy melyik könyvvel kezdődjön az új év!

KÖNYVAJÁNLÓ
Nem csak a könyvtár, de Margaret Atwood is ajánlja mai első könyvünket. Ebben a thrillerben a nők egyik napról a másikra felfedezik, hogy egyetlen érintéssel akár ölni is képesek, a férfiak pedig, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás..
Következő könyvünk, mely egyszerűen a huszonhárom címet viseli, egy álmos kisváros életében bekövetkezett katasztrófa napján indul. A krimi főszereplője, Barry Duckworth nyomozó, nem csak a halálos fertőzés áldozataival és a titokzatos mérgezővel, hanem egy újabb gyilkossággal is kénytelen foglalkozni.
Naomi Alderman – A hatalom
Linwood Barclay - Huszonhárom (Promise Falls 3.)

2020.12.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
Sajnos sok gyerek küzd azzal a problémával, hogy társai valamiért piszkálják az iskolában. A gyereknek és a szülőknek sem könnyű a helyzettel megbirkózni, de mai első könyvünk a „Hogyan győztem le a szekálómat?” segíthet a helyzet megoldásában. Másik könyvünk viszont a hazai szokások, jeles napok, különleges hagyományok gyerekekkel való megismertetését tűzte ki célul! Jó olvasást!

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB
Karácsonyra készülve mi is lehetne jobb, mint egy karácsonyi Harry Potter kvíz! Sajnos az idén nem tölthetjük együtt ezt az időszakot, de reméljük jövőre megint olyan jó kis bulit csaphatunk majd, mint tavaly! De addig is, jó szórakozást a kvízhez!

2020.12.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ifjúkor szerelem a témája Jennifer Niven könyvének, aki az ebben a korban megélt érzések komolyságát mutatja be a főszereplő pár kapcsolatán keresztül. A két fiatal öngyilkosságra készülve találkozik az iskola épületének tetején, de a találkozás végül nem torkollik tragédiába. Az viszont, hogy ki és milyen hatással volt a másikra, hogy újra értelmet nyerjen az élete, már nem is olyan könnyen megválaszolható kérdés.
Adrian Mole naplójának újabb kötete kicsit könnyedebb témával, az önmagát kereső, most már huszonéves fiatal történeteivel várja a sorozat rajongóit!

A mágikus realizmus talán nem mindenkinek ismert fogalom, ha így lenne, akkor ebből a cikkből nem csak azt tudhatja meg, hogy mit is takar pontosan a fogalom, de azt is, hogy milyen regények tartoznak bele!

2020.12.16.

A diafilm vetítésesek sokunk gyermekkorának kedvenc emlékei közé tartoznak. Szerencsére a mai napig lehet diafilmeket vásárolni, a karácsonyi mesékből ajánl most ez a cikk. Jó szórakozást hozzá!

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai ajánlatunk két különböző témából érkezik. „A függőségtől az intimitásig” c. könyv nem csak száraz szakanyagot tartalmaz, hanem a szerző saját kutatómunkáját is beleépíti ennek az igazán fontos témának a körüljárásába. Pál Ferenc, felszentelt pap, a SOTE Mentálhigiéné Intézetének tanára széleskörű látásmóddal igyekszik segíteni a hozzá fordulóknak, és a könyv olvasóinak. Másik regényünk pedig a romantikus kémtörténetek kedvelőinek lesz biztosan fent a listáján, amikor legközelebb kölcsönözni jön hozzánk!

2020.12.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyveink közül az első, „A kettézárt falu” komolyabb témával foglalkozik. A dokumentumregény helyszíne a két névvel rendelkező falu, Szelmenc (Nagyszelmenc és Kisszelmenc), a Szlovákia és Ukrajna határán fekvő település. Az itt élők életét hosszú időn keresztül befolyásolták a Nagyhatalmak döntései. Ezeknek hatását mutatja be a könyv, az emberi sorsok szintjén. Másik könyvünk szintén magyar történelmi témával foglalkozik, eddig nem publikált levéltári forrásokból merítve az információt a Szabadkőművesség magyar szervezetének történetéről a 19. és a 20. században.

Négy teljes Rumini történetet hallgathatunk meg az MTVA Archívumának köszönhetően! A könyvtárban is népszerű sorozat köteteihez a linkeket itt találják.

Kedves Olvasóink!
Ebben az évben már csak ez a hét áll rendelkezésre, hogy könyvet kölcsönözzenek. Ebben az évben pénteken, december 18-án van lehetőség utoljára könyvcsomagok átvételére. Aki szeretne magának olvasnivalót az ünnepekre, azokat kérjük, hogy az alábbi nyitvatartás figyelembevételével tervezzen!
Csütörtökön 15-18 óráig, pénteken 10-12 és 13-15 óra között lehet átvenni a könyvcsomagokat. 

2020.12.14.

Álláskeresők figyelmébe! A könyvtár várja könyvtárosi munkakörben dolgozni vágyók jelentkezését! A pályázati feltételekről, határidőkről és az elbírálás módjáról olvashatnak a honlapunkon: Álláshirdetés

KÖNYVAJÁNLÓ
Ezen a héten is rengeteg új könyvvel várjuk minden kedves Olvasónkat!
Első könyvünk segítségül szolgálhat azoknak, akik az érzelmi intelligenciáját szeretnék fejleszteni a gyerekeknek. Pintér Krisztina könyve gyönyörű illusztrációkkal segít elmerülni az érzések világában. „A jövő most kezdődik” c. könyv pedig a klímaváltozás hatásaira és a helyzet javítására hívja fel a gyerekek figyelmét, hiszen nem csak a mi, de az ő jövőjük is a tét.

2020.12.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
Danny bá, ahogy azt a nevéből is sejthetjük már, a diákok kedvence. Az ő óráiról soha senki nem akar hiányozni, ami nem is csoda, nála még egy egyszerű múzeumlátogatás is valóságos kalanddal ér fel! A humoros történetek az iskolások mindennapjairól, egy olyan tanárbácsival a középpontban, akinek mindenki örülne!
Mirjam Oldenhave - Danny ​bá' és a matekrap
Mirjam Oldenhave - Danny ​bá' kézen áll

Kedves Olvasóink!
Idén sajnos sok minden nem a megszokott formában üzemel, de ez nem jelenti azt, hogy nem is kerül rá sor. Erre jó példa a Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ által létrehozott nyilvános csoport, az "Angyalfia vásár - Biatorbágy" mely az évente megrendezésre kerülő karácsonyi vásárt igyekszik legalább virtuális felületen megvalósítani!
Jó nézelődést kívánunk!

2020.12.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Már kilenc éves kortól ajánljuk a tíz éves Stuart kalandjait papírlapra vető Lissa Evans könyveit. A könyvek főszereplője váratlanul új környezetben találja magát, amitől elsőre kicsit megszeppen, de hamarosan lehetetlen és mágikus kalandok sora veszi kezdetét, hősünk pedig beleveti magát a mulatságosnak tűnő feladatok megoldásába, hogy aztán hamarosan rájöjjön itt bizony sokkal több forog kockán, mint az, hogy összebarátkozik-e a szomszédban élő nagyképű testvérpárral..
Lissa Evans - Stuart ​Horten mágikus masinái (1.)
Lissa Evans - Stuart ​Horten talányos trükkjei (2.)

A természetes játékok kedvelőinek szól a következő cikk. Aki szeretne hazai készítőket támogatni és egyben érdekes és a környezetet is kímélő játékokat tenni idén a fa alá a gyerekeknek, annak érdemes körbenéznie a következő oldalon összegyűjtött linkek között.

2020.12.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Csak merészebb szülőknek ajánljuk mai könyveinket, mert lehet, hogy a gyerkőcök a könyvek elolvasása után nagyobb méretű pókokat és egyéb állatokat szeretnének örökbefogadni! Akik úgy érzik ezzel a veszéllyel meg tudnak birkózni, vagyis lesznek olyan belevalóak, mint a gyerekek, akik elolvassák a könyveket, azokat várja szeretettel Danny a könyvtárban!
D. Tooty - Danny Tooty kalandjai - Meglógott a pókom!
D. Tooty -  Danny Tooty, az ártatlanság bajnoka - Mankó általi halál

Rumini rajongók figyelem! Értékes ajándékokat lehet nyerni a Pagony Kiadó által szervezett nyereményjátékon, ahol Lego és Pagony nyereménycsomagok várják gazdáikat!
A játék egészen jövő január 13-ig tart, részletek a kiadó honlapján!

2020.12.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
Varázslatos kalandokban vehetünk részt a kicsikkel együtt „Kifli, a viking” vagy „Bibi és Kifli” társaságában! A közös név ne tévesszen meg senkit, két teljesen különböző kifliről van szó, de a pontos különbségek felfedezéséhez bizony el kell olvasni a könyveket! 😉
Tommaso Levente Tani – Kifli, a viking
Balla Margit – Bibi és Kifli

Ingyenes bábelőadással várja a kicsiket (és nagyokat) a Bóbita Bábszínház decemberben! Az előadásokat Youtube-on tekinthetjük meg, a részletes programot pedig itt találjuk.

2020.12.07.

KÖNYVAJÁNLÓ:
Ismét új könyvek érkeztek a könyvtárba! Mai ajánlatunk a New York Times bestseller listás Anthony Ryan-től érkezik. A Draconis trilógia első két kötete várja a fantasy rajongókat a könyvtárban!
Anthony Ryan – Az ébredő tűz (1.)
Anthony Ryan – A láng légiója (2.)

Az „Édes Anna” 1926. július 1-én indult útjára a Nyugat hasábjain. Az akkor folytatásokban megjelent regény alapötletéről és keletkezéséről tudhatunk meg többet ebből a cikkből. Kosztolányi rajongóknak kötelező!

2020.12.06.

Kedves Olvasóink!
Reméljük a Télapó idén is sok-sok könyvet hozott a gyerekeknek (vagy könyvtári tagságot 😉) és a mai nap békésen telik majd mindenkinek!
Íme egy kis vers, amivel együtt köszönthetjük a Mikulást! 😊

Gazdag Erzsi: Megjött a Télapó

Szánon jött. A hegyeken
fenyők búcsúztatták.
Zsákját tükrös hegyi tón
vízilányok varrták.

Medvék mézet gyűjtöttek
nyár derekán néki.
S egy kosárban áfonyát
küldött az ősz néni.

Pirosszemű mókusok
mogyorója csörren.
S megcsendül a kicsi szán
csengője a csöndben.

Itt van már az udvaron.
Toporog a hóban.
Teli zsákja a tiéd,
dúskálhatsz a jóban.

2020.12.04.

Az általunk is említett Négy Fal Között Online Olvasókör első megbeszélésre került könyvét ajánlja újraolvasásra az Ectopolis cikke. Kafka „Az átváltozás” c. regényével mindvégig bizonytalanságban akarta tartani az olvasókat azt illetően, hogy a történet főszereplője vajon mivé is alakul át a könyv végére. Ennek érdekében még levélben meg is tiltotta kiadójának a teremtmény ábrázolását, ami miatt sokunk fantáziája szabadon szárnyalhat, ami ebben az esetben nem biztos, hogy a legmegnyugtatóbb dolog..

Kuflis ajándékötletek Mikulásra vagy akár karácsonyra is! Legyen szó plüss figurákról vagy diafilmekről, a listában minden megtalálható!

2020.12.03.

Emlékeztetőül! Még holnap van lehetőség a környező települések lakóinak az ingyenes beiratkozásra, és a meglévő büntetések megfizetésének elkerülésére, ha gyorsan időpontot foglal valaki! 😉
Időpontot lehet telefonon vagy e-mailben kérni, az elérhetőségeinket megtalálják a Facebook „Névjegy” oldalánál vagy a honlapunkon: Elérhetőségek!

2020.12.02.

A Független Színház Magyarország október 21 – december 9. között, negyedik alkalommal rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját – ezúttal az online térben.
A fesztivál előadásai szerdánként 19:00 órától online tekinthetőek meg, majd az „előadások” után közönségtalálkozókra is sor kerül a virtuális térben.
Szerencsére még jó pár előadás hátra van, a darabok leírását megtalálják a társulat honlapján!

Virtuális adventi készülődés a deák17 galériával! A december 5-én induló gyerekprogramok leírását megtalálhatják a következő linken.

2020.12.01.

„Utazás a víz alatt” munkacímre hallgatott egyszer a mára nemzetközi sikereket elért Nemo kapitánya c. Verne regény. A klasszikus születéséről és magáról az íróról is megtudhatunk néhány érdekességet a következő cikkből.

 

--------------------------------

Megújult, bővült, szépült a könyvtár!
A bővítés a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából jött létre.
A Völgyhíd TV beszámolóját fogadják szeretettel.

http://volgyhidtv.hu/2017/10/26/kulturido-2017-10-26/

 

Wekerle Sándor III. könyvtári állománygyarapítási pályázat