VIRTUÁLIS SZABADULÓSZOBÁK

Már öt virtuális könyvtáros szabadulószobánk is van!
Vár mindenkit szeretettel a Varázslatos Könyvtár, a Kalandok a 18. században, az Irány a GrundMeseország és a Kalandozások a történelemben és A villámtolvaj!
A feladatokat elsősorban nagyobb gyerekeknek állítottuk össze, a felnőttek is élvezhetik a feladatok megfejtését.

ARCHIVÁLT HÍREINKET MEGTALÁLHATJÁK ITT: Hírek archívum

Az oldal könnyebb böngészése érdekében a Hírek főoldalról rendszeresen átkerülnek a hírek az archivált oldalra. Könyvajánlókért azonban érdemes azt is böngészni, ha nem volt módja valakinek az oldalt rendszeresen látogatni!

2021.09.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mi történhet, ha valaki elbóbiskol magyarórán? Lehet, hogy semmi, de az is lehet, hogy Magyarórafalvára kerül, ahol körbevezeti őt egy zöld óramanó, Fodor Menta, a település polgármestere. Idejutva kipróbálhatja a csukló csuklósbuszt, találkozhat a konyhatündérrel, az emberkerülő gazemberrel, a karperecet sütő pékkel, de vigyáznia is kell, nehogy összetalálkozzon a szófaló falóval, aki mindent bekebelez, ami többértelmű! Ha szerencséje van, még az is megláthatja, amikor kivirágzik a fánkfánk. Szeretettel várják a Fő téren, ahol a főszakács a saját levében fő!
Bosnyák Viktória: Amikor kivirágzott a fánkfánk

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB
A kígyók mindig is fontos, ha nem is pozitív szerepet kaptak a Harry Potter könyvekben és filmekben. Ez alkalommal próbára teheted tudásodat ezekkel a sziszegő varázslatos állatokkal kapcsolatban!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.09.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Kántor Kata kutyás-nyomozós sorozata igazi kedvenc a kicsik körében. Ez alkalommal Nózi egyik barátja is eltűnik az Illaberek tisztásról, így a kutyus nem várhat a gazdájára, neki kell felderítenie mi történt, mielőtt a nyomok még eltűnnének. Barátaiból és a tisztáson megismert kutyákból nyomozócsapatot szervezve elindul, hogy megtalálja a kis csivavát, de minden sokkal nehezebb, mint azt gondolta volna. Vajon sikerül megtalálni Jessicát a gazdája segítsége nélkül is?
Kántor Kata: Forró nyomon (Nózi nyomoz 4.)

II. Amenhoteppel foglalkozó kiállítást tekinthetünk meg a Szépművészeti Múzeumban egész jövő év januárjáig. A fáraóval és korával foglalkozó kiállítás középpontjában a fáraó sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll, ezért mindenképpen érdemes elmenni és megtekinteni!

2021.09.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyv mesélője az az öreg északi vörös tölgy, akit a barátai csak Vörösnek hívnak. Az ágai között rengeteg állat talál otthonra és biztonságra, az emberek pedig május elsején a kívánságaikat bízzák a fára. Az a szabály, hogy a fák nem beszélnek az emberekkel, de Vörös ez egyszer kivételt tesz, hogy megosszon velünk egy történetet a szeretetről és barátságról.
A könyvet 8 éves kortól ajánljuk.
Katherine Applegate: Kívánságfa

A könyvtárban is népszerűek a rendhagyó tanórák, de ez alkalommal nem ezek egyikén, hanem egy virtuális történelemórán vehetünk részt a következő cikket elolvasva.

2021.09.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
A mai fiatalok élete el sem képzelhető szelfik nélkül, de vajon milyen lett volna, ha már az Árpád-házi őseink is élhettek volna ezzel a technológia újítással? Ebben a könyvben Árpád vezér, István király, Gizella királyné, de még Szent Margit is modern nyelven szólal meg, olyan beszélgetésekben részt véve, amiről biztosan tudjuk, hogy nem történtek meg, de ennek ellenére igen szórakoztatóak. Természetesen a könyv nem szeretne téves tudást átadni a gyerekeknek, így minden fejezet végén található egy összefoglaló a valós tényekről is, így a tanulás tényleg szórakoztató lesz!
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

A MAGYAR DRÁMA NAPJA
1984-ben kezdeményezte a Magyar Írók Szövetsége, hogy Madách Imre „Az ember tragédiája” c. előadásának 1883. szeptember 21-ei ősbemutatójának évfordulóján legyen ez a jeles nap.  Az emléknap célja a magyar színházművészet értékeinek jobb megismertetése, és az írók ösztönzése újabb alkotások létrehozására. A mai napon a magyar színházak különleges programokkal készülnek, hogy népszerűsítsék a magyar drámát. Ezen kívül pedig ilyenkor kerül átadásra a Szép Ernő-jutalom, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe által alapított „Az évad legjobb magyar drámája” díj is.
Nálunk pedig természetesen minden jelentős magyar dráma megtalálható, ha valaki kedvet kapna az olvasásukhoz!

2021.09.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
A logikus gondolkodás és ennek fejlesztése nagyon fontos. Leonardo da Vinci, aki nem csak festő, de anatómus, geológus, mérnök és még sok minden más is volt egy személyben, hihetetlen méretű és hatású örökséget hagyott maga után. Az ő alkotásai és találmányai ihlették azt a 150 fejtörőt és rejtvényt mely éles elmét igényel megoldáskor. A könyvet a mester illusztrációi és egyéb alkotásai teszik nem csak érdekessé, hanem színessé is.
A Leonardo da Vinci-rejtvénykódex


A könyvtárban szinte soha nem lehet túl sok könyvet megtalálni Lee Childtól. Nem azért, mert a könyvek nem jók, pont ellenkezőleg. Jack Reacher mai napig az egyik legkedveltebb karaktere a krimi szekciót böngésző Olvasóinknak. Most az ő univerzumáról tudhatunk meg kicsit többet.

2021.09.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlók a Bori könyvek rajongóinak szól elsősorban, de azokat is érdekelheti, akik még nem olvastak a kislányról és családjáról. Hetven nagyszerű és egyszerű receptet találunk a könyvben, aminek elkészítésében már a legkisebbek is segíteni tudnak, hiszen a közös olvasás után az egyik legjobb együtt végezhető tevékenység a főzés. A receptek között vicces játékötleteket is találunk, így garantált a jókedv!
Karin Kerber: Bori szakácskönyve

Ki ne olvasta volna Jonh Updike regényeit (melyek megtalálhatóak nálunk is természetesen)? Akik élvezték az amerikai kispolgárság egyszerű, de nem nehézségektől mentes életét bemutató történeteit, azoknak itt egy cikk, amelyből kicsit jobban megismerhetik magát az írót is. Akik pedig még nem vettek kézbe Updike könyvet, jó bevezető lehet a cikk ahhoz, amit a könyvektől várhatnak.

2021.09.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
Hetvenhét kalandos mesét tartalmaz mai könyvajánlónk. Az esti elalvás rituáléjához sokszor tartozik meseolvasás, ebben lesz segítségünkre ez a könyv, melyből megtudhatjuk mit is tegyünk, ha véletlenül a Déli-sarkon kötünk ki, pedig egy trópusi szigetre igyekeztünk és hirtelen ott terem egy kékszemű medve előttünk. Kell vajon félni tőle? Az is megtudhatjuk, hogyan segítsünk a náthás vaddisznón, hiszen, ha világgá megyünk, előfordulhat, hogy találkozunk eggyel!
Erwin Moser: Csodálatos jóéjtmesék

12 olyan hangoskönyvet gyűjtöttek össze ebbe a cikkbe, amelyek garantáltan kedvencei a gyerekeknek!

2021.09.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mi itt a könyvtárban természetesen elfogultak vagyunk, de szerencsére sokan értenek velünk egyet abban, hogy a könyv az egyik legjobb ajándék. Mai könyvajánlónkat az egy éves születésnapjukat ünneplő kicsiknek alkották meg. A benne lévő mese főszereplője Kokola, a kis koala, aki pont annyi idős, mint akinek a könyv szól. A könyv keményfedeles, de párnázott, a mesében pedig mindenhez kapcsolódik az egyes szám.
Claire Renaud: 1 mese az 1. szülinapomra

A kalandregények a Biatorbágyi Karikó János Könyvtárban is népszerűek, ebben a cikkben pedig olyan könyveket találunk, amik Dél-Amerika izgalmas vidékére kalauzolnak el minket, még ha csak gondolatban is.

2021.09.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
Petya vörös haja rögtön jelzi nekünk, hogy nem akármilyen kisfiúval fogunk megismerkedni ebben a könyvben. Rátermett főszereplőnk, egy rozoga bérház legfelső emeletén lakik, közvetlenül a padlás alatt. Természetesen Petya nem lakik itt egyedül, itt él még Cili, a kishúga, Aurél a nagybajszú cincér; Berci, a mókus; Ficam, a balerinának készülő flamingó és Mezítláb Jaguár, aki bárhol, bármilyen helyzetben el tud aludni. Egy nap váratlanul csatlakozik hozzájuk, a padlásról leesve, Tulipán, a bumfordi de szerethető medve. Vajon mit keresett ott? És mi köze van a rejtélyes Sundabunda Cirkuszhoz? De a legfőbb kérdés, hol van Apu? A válaszokat még ma meg kell találni, úgyhogy induljunk együtt a nyomok felderítésére!
A könyvet 5 éves kortól ajánljuk.
Harcos Bálint: Petya és Tulipán

Diktátorokról és elnyomásról olvashatunk ebben a cikkben, amibe 10 olyan regényt gyűjtöttek össze, melyek fiktív vagy valós zsarnoki rendszerekről mesélnek.

2021.09.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
A legszebb magyar népmeséket gyűjtötték össze ebbe az igazán gyönyörű borítóval rendelkező könyvbe. A népmesei klasszikusokat tartalmazó könyvet Horváth Ildi meseszép illusztrációi keltik életre. A könyvben megtalálhatóak többek között: A kismalac és a farkasok, Kacor király, Erős János, Mátyás király, Fehérlófia és még sok más legendás mesealak, tündérek, ördögök, királykisasszonyok és vitézek is, hogy a sárkányokról ne is beszéljünk.
Illés Andrea (szerk.): Rubintos mesekönyv

KÖNYV-OÁZIS
Új helyszínen, kicsit beljebb, de még mindig szeretettel várjuk azokat, akik szeretnének egy kicsit olvasni a szabadban is, amíg az idő engedni.

2021.09.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
A klímaváltozásról nem lehet elég korán elkezdeni beszélni, hiszen bolygónk sorsa mindenkit érint. De ezt természetesen olyan formában kell megtenni, amit a kicsik meg is tudnak érteni. A történet főszereplői, mely tudományos alapokon nyugszik, két jóbarát, akik egy nap megunják, hogy a szüleik mindig kitérő válaszokat adnak, ha a furcsán viselkedő időjárásról van szó. Lotti és Gáspár tehát nekiáll, hogy maguk derítsék ki, mi is ez az egész klímaváltozás dolog.
A felsőbb osztályokba járó gyerekeknek ajánljunk elsősorban a könyvet, bár bizonyos részeit már a kisebbek is meg fogják tudni érteni.
Laura Ertimo – Mari Ahokoivu: Micsoda idő!

A krimi műfajába tartozó könyvek az egyik legnépszerűbbek a könyvtár Olvasói között is, ebben a cikkben a bűnügyi tudósítóból krimiíróvá avanzsált Michael Connelly-ről olvashatunk.

2021.09.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk egy új sorozat első része. Botswana egyetlen női nyomozóirodájának korai napjaiba és eseteibe olvashatunk bele a könyv lapjain. Bár a történetek kitalált, modern esetek, mégis segítenek megismerni az afrikai élet botrányosabb oldalát is. Főszereplőnk, Precious Ramotswe, apai örökségen túladva nyitja meg az irodát, ahol nemsokára a főváros leggyorsabban gépelő titkárnője és barátja, az autószerelő-műhely tulajdonosa lesz segítségére az esetek megoldásában.
Alexander McCall Smith: No. 1. Női Nyomozóiroda (No. 1. Női Nyomozóiroda 1.)

Ha valaha is elgondolkodtunk már azon, hogy mit is lennénk hajlandóak feláldozni egy olyan megállapodásért, ami az életünket gyökeresen változtatná meg, még akkor is, ha az ördöggel kellene lepaktálnunk, most olvashatunk olyan irodalmi alakokról, akik ezt megtették. Vajon jó döntést hoztak?

2021.09.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
Eredetileg 1980-ban látott napvilágot Márai Sándor műve, mely az író „Az igazi” c. regényének folytatása. Az elbeszélés ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt. A második világháború utáni Budapest és New York ad otthont a történetnek, mely a házasság, a benne megélt kudarcok és a válás fájdalmairól szól, a szerető, Judit történetén keresztül.
A történet teljesebb megismeréséhez és megértéséhez érdemes elolvasni az előző részt.
Márai Sándor: Judit… és az utóhang

Ma van az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja. Az UNESCO 1965. szeptember 8-án, Teheránban tartott világkongresszusa rendelkezett arról, hogy ez a nap az analfabetizmus elleni küzdelem napjának legyen nyilvánítva. Bár az írástudók száma fokozatosan emelkedik, még mindig nem mindenkinek van lehetősége szabadon hozzáférni az oktatáshoz a világban.
Ennek a napnak a kapcsán szeretné a Karikó János Könyvtár megköszönni az összes kedves Olvasójának, hogy időt szán az olvasásra és arra is, hogy a könyvek szeretetét továbbadja a következő generációnak.

2021.09.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
Bár még jóval több, mint tizenkét nap van hátra karácsonyig, de ez nem jelenti, hogy ne olvashatnánk róla! Mai könyvünk főszereplője eddig mindenkivel könnyedén megtalálta a közös hangot, a jóindulatú lányt mindenki kedveli, kivéve új, magába zárkózott szomszédját. Julie azonban nem adja fel, elhatározza, hogy lebontja a férfi köré épített falakat. Próbálkozásait először kudarcok jellemzik, melyeket meg is örökít a blogján, de hamarosan sikerül megismernie a férfit, aki sokkal szerethetőbb, mint valaha gondolta volna. Azonban Julie-nak ekkor újabb problémája akad, mit szól majd a férfi, amikor rájön, hogy a kapcsolatukról ország-világ értesült?
Debbie Macomber: Tizenkét nap karácsonyig

30 olyan ovi- és sulikezdéssel foglalkozó könyvet és diafilmet találhatunk ebben a cikkben, amivel könnyebb lehet az átállás a szünidőről a tanulásra.

A mai napon sajnos bútorokat loptak el a Könyv-Oázisunkból, ezért beljebb költöztettük a leülős sarkot egy védettebb helyre.
Továbbra is lesznek kitéve ingyen elvihető könyvek, amíg a szép idő kitart, színező és nyugalom várja olvasóinkat az udvarban.

2021.09.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
A mai romantikus történetünk központjában egy panzió és annak tulajdonosa, Jo Marie áll, akinél egy fiatal lány és egy házaspár foglal szállást egy nyári hévégén. A fiatal lány az interneten megismert fiúval szeretne találkozni így meglehetősen idegesen érkezik és a házaspár sem éppen a legjobb hangulatban lépi át a küszöböt, így Jo Marie rövidesen ezeknek a kapcsolatok és a saját érzéseinek közepén találja magát.
Debbie Macomber: Szerelmes sorok (Rózsakikötő 3.)

Szeptemberi családi programokat találunk ebben a cikkben, ami talán felvidíthatja azokat a gyerekeket, akik nem nagy lelkesedéssel várták ezt a hónapot.

2021.09.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
A sorozat második részében egy meny és anyós, akik mindketten éppen kiléptek fájdalmas házasságukból, meglepő módon igyekeznek előrelépni az életben, miközben támogatják is egymást. Összeállítanak egy útmutatót, melynek segítségével leküzdhetik a gyógyuláshoz vezető úton felmerülő akadályokat. Az első könyvben megismert szereplők felemelő és inspiráló története ez, mely megmutatja a barátság, a szeretet és az újrakezdésbe vetett hit erejét.
Debbie Macomber: Megtört szívek kézikönyve (Végül hazatalálsz 2.)

Bár Kim Stanley Robinson The Ministry for the Future (A Jövőminisztérium) című könyve még nem jelent meg magyarul, de ez ugyan olyan elkerülhetetlen, mint a tény, hogy az emberiség még mindig nem veszi elég komolyan a klímaváltozást. Műfaja szerint tudományosan-fantasztikus könyv, ami nem a nagyon távoli jövőben játszódik, de legalább nem csak kétségbe-ejteni akar, megoldást is igyekszik mutatni a már kialakult helyzet enyhítésére, mert az elkerülésre már nincs lehetőség.

2021.09.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Romantikus könyveket kedvelő Olvasóinknak szól mai ajánlatunk. Történetünk két főszereplője tizenévesen lesz jóban, barátságuk pedig tíz év elteltével is ugyan olyan közeli és erős, mint a kezdetekor volt. Vagyis majdnem, hiszen Emmie időközben beleszeret Lucasba, de nem meri megvallani az érzéseit, amikor pedig a fiú fontos hírt akar vele megosztani, a lány úgy érzi végre viszonzásra találnak az érzései. Lucas azonban készülő esküvőjén szeretné tanúként látni a lányt, Emmie-nek pedig át kell értékelnie mindent, amiről azt hitte, hogy tudja, hogyan is működik az életében.
Lia Louis: Kedves Emmie Blue

Megújult a Móra kiadó „Már tudok olvasni” c. sorozata!

2021.09.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
John le Carré újabb angol titkosügynökkel ismerteti meg a mai könyvajánlónkat kézbe vevőkkel. Nat, 47 évesen úgy érzi itt az ideje otthagyni a terepet és több időt töltenie a feleségével. Tervének azonban útjába állnak a Moszkvából érkező fenyegetések, kénytelen még egy utolsó munkát elvállalni, mielőtt hazatérne. A fenyegetések elhárításához megkapja az egyik nem túl jól működő londoni alállomás vezetői posztját, ahol nem csak a felszerelés, de az ott dolgozó emberek is hagynak kívánnivalót maguk után.
John le Carré: Ügynök a terepen

Babits Mihály 1941. augusztus 4-ei halálának nyolcvanadik évfordulója alkalmából indult el a nemzeti könyvtár kézirattári gyűjtőoldala, a Copia, ahol a Babits-hagyaték teljeskörű feldolgozására kerül majd sor, digitálisan, mindenki számára elérhető formában.

2021.08.31.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyv alcíme „Egy fiú Schindler listáján” már előrevetíti miről is szól mai könyvajánlónk. Leon Leyson, lengyel származású író saját történetét mesél el ebben a könyvben. Leon egyike volt azoknak, akik Oskar Schindler listájának köszönhetően élték túl a holokausztot. Az akkor tíz éves fiúnak családjával együtt kellett beköltöznie a krakkói gettóba. A fiú szerencsével, kitartással és ügyességgel élte túl a rá váró borzalmakat, de ennek ellenére a beszámoló nem gyűlölettel és bosszúvággyal telített, hanem annak a fiúnak az ártatlanságával, akinek ezeket a sokunk számára elképzelhetetlen szörnyűségeket kellett átélnie.
Leon Leyson: A lehetetlen valóra vált

A Pagony Kiadó által megjelentetett könyvek nagy népszerűségnek örvendenek a Karikó János Könyvtárban is, most pedig lehetősége lesz az egész családnak együtt játszani az ezekhez a könyvekhez kapcsolódó társasjátékokkal!

2021.08.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
Különleges naplóregényt ajánlunk mára, méghozzá többesszámban! Konrád György regény és munkanaplójának három főszereplője van. Kobra, akinek regénye a „Kerti mulatság”, Dragomán, akihez a „Kőóra” tartozik és Tombor, akiről a „Hagyaték” szól. A három regényalak jelentősen eltérő, de mégis mindannyiukban ott van jelen a szerző is, aki honvágyról, veszélyről, játékról és kíváncsiságról, és nem utolsó sorban szerelemről is mesél az eredetileg 1987-ben megjelent regénysorozat lapjain.
Konrád György: Kerti mulatság (Agenda 1.)
Konrád György: Kőóra / Hagyaték (Agenda 2-3.)

Kedves Olvasóink!
A nyár lassan közeledik a végéhez, mi pedig mától a megszokott nyitvatartással várunk mindenkit újra.
Könyvcsomag összeállítási szolgáltatásunkkal pedig azok is biztosan kölcsönözni tudnak, akiknek csak rövid ideje áll rendelkezésre a könyvek böngészésére személyesen, hiszen internetes felületeinken erre bármikor lehetőségük van!

2021.08.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
Magyar szerző, magyar helyszínek, magyar karakterek. Ezeket ajánljuk mára. Fema eladó egy budapesti éjjel-nappali közértben. A harmincas nő egy kis lakásban él anyjával és férjével együtt. Anyja beteg, ápolásra szorul, házasságát pedig már senki nem nevezné boldognak. Az unalmas, ismétlődő hétköznapokba azonban változás áll be, amikor megjelenik a színen a Fotós. A titokzatos figura a telefonjával készít felvételeket az emberekről, Fema körül pedig egyre furcsább dolgok kezdenek el történni emiatt. A Fotós elől senki nem tud eltűnni, Femának pedig el kell gondolkoznia azon, hogy mennyit ér az élet, ha nem az elvárásoknak megfelelően élik?
Kalapos Éva Veronika: F mint

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB
Hamarosan itt van szeptember és vele az iskolakezdés. Azoknak, akik nem kapták meg a levelüket és nem a kilenc és háromnegyedik vágányról várják majd a Roxforti Expressz indulását, azoknak sem kell nagyon elszomorodniuk, hiszen nekik is lehet üzenethordó baglyuk! Ezt a papírbaglyot még könnyebb is tartani, hiszen nem kell megetetni! Mai alkalommal fehér baglyot készítettünk, de lehet barnát vagy szürkét is készíteni, a tollak színének csak a fantáziátok szabhat határt!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.08.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
Skandináv krimi rajongók figyelem! Mai könyvajánlók a havas Keleti Fjordvidékről érkezik, ahol Erlendur felügyelő tesz éppen látogatást. Egyetlen célja van a szülőházának romjai között tanyát verő felügyelőnek, mégpedig, hogy kiderítse mi történt öccsével, aki nyolcéves korában eltűnt. Azonban rövidesen egy másik ügy is felkelti az érdeklődését, egy 1942-ben eltűnt fiatalasszonyé, akinek egy hóviharban veszett nyoma. A felügyelő nekiáll felderíteni a két esetet összekötő szálakat, de a nyomozást nehezítik azok az erők, akik jobban szeretnék, ha a múlt ott maradna, ahová tartozik.
Arnaldur Indriðason: Rókalyuk (Erlendur felügyelő 11.)

Minden idők legjobb 100 ifjúsági könyvét szedte listába az amerikai TIME magazin. A listán megtalálható többek között Meg Cabot, aki „A Neveletlen hercegnő naplója” c. sorozatért felelős, vagy éppen John Green is, aki az elmúlt tíz évben lopta be magát az olvasók szívébe olyan történetekkel, mint a „Csillagainkban a hiba.’ Természetesen nem csak friss könyvek találhatóak a listán, amiről itt lehet olvasni.

2021.08.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk az ugyan ezzel a címmel futó sorozat első része. A disztópikus fantasy történet főszereplője Cale, aki talán tizennégy-tizenöt éves lehet, igazi nevét régen elfelejtette, ahogy mindenki más is, aki ezen a pokoli helyen kénytelen élni. A Megváltó Menedék ugyanis neve ellenére minden, csak nem megváltás vagy menedék. Az itt élő Megváltó Lordok egyetlen célja a Felakasztott Megváltó kiengesztelése, ennek rendelnek alá vallási fanatizmussal mindent és mindenkit, aki a hely végtelen és kanyargós folyósóin tengeti az életét. De Cale, aki nem emlékszik semmire a múltjából és semmit nem tud a jövőéről, változást hoz a helyre. Változást, amire még ő sincs igazán felkészülve.
Paul Hoffman: Isten Balkeze (Isten Balkeze 1.)

Ebben a cikkben olyan könyveket találhatunk, amiket kifejezetten leendő óvodásoknak és iskolásoknak ajánlanak.

2021.08.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
1940-ben már csak Anglia állt szemben a náci hadigépezettel. Az invázióra készülő szigetországban Susan Sheperdre fontos feladat hárul. A szüleit korábban elvesztő lány a nagyapja mellett dolgozik, postagalambokkal, amik nagy szerepet játszanak a francia ellenállással kiépített kapcsolat fenntartásában. Ollie Evans önkéntesként érkezik a lány szülőfalujába, ahol résztvevője lesz a Nemzeti Galambszolgálat titkos műveletének, majd Susan életének is. Amikor pedig Ollie ellenséges területen zuhan le a galambokat szállító repülőgépével, egyetlen reménye a hazaút megtalálásához a lány legkedvesebb, legokosabb galambja, Hercegnő, akinek bátorságát sok ember is megirigyelhetné.
Alan Hlad: Szárnyra kelt remény

Különleges kiállítás született a XVII. Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztiválra, melyet augusztus 27. és 29. között rendeznek meg.  Liszt Ferenc és Dukay Barnabás zeneszerzők műveit hallgathatjuk meg, miközben Pilinszky János költészetével is megismerkedhetünk egy kicsit közelebbről.

2021.08.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
A thrillerek világába vezet el minket mai könyvajánlónk. A gazdag emberek erőszakos fantáziáinak valóra váltásából élő Hans-Peter Schneider és bandája megindul, hogy megkaparintsa egy Miami Beach-i tengerparton álló villa alatt rejlő fél tonna aranyat. Azonban a villát őrző Cari Mora, aki az erőszak elől menekült el szülőhazájából és menekültstátuszának köszönhetően folyamatos bizonytalanságban él, komolyabb ellenfélnek bizonyul a férfi számára, mint azt előzetesen gondolta volna.
Thomas Harris: Cari Mora

Madárgyűrűzés a Naplás tónál a Magyar Madártani Egyesület Budapesti Helyi Csoportja szervezésében. A program egész augusztus 29-ig tart majd, részletekről itt.

2021.08.20.

AUGUSZTUS 20
Szent István-napi program a Juhász Ferenc Művelődési Központban, ma este 8 órától!

KÖNYVAJÁNLÓ
Magyar szerző tollából érkezeik mai könyvajánlók. Ebben a múltbeli sorsok között kutakodó családregényben anyáink, nagyanyáink de még akár dédanyáink sorsának lapjai közé is beleolvashatunk, amit a szerző saját felmenői történeteiből és traumáiból gyúrt egésszé, de mondanivalója mindenki számára szól.
Gurubi Ágnes: Szív utca

2021.08.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
Szintén a viktoriánus romantikus történetek kedvelőinek szól mai ajánlatunk. Bathsheba ​Everdene, a megszokottól eltérően egyedül vág bele megörökölt gazdaságának irányításába. A nőre rövidesen három férfi is felfigyel, a birkapásztor Gabriel Oak, a szomszéd birtok tulajdonosa William Boldwood és Francis Troy őrmester. A nőnek egyikükre sincs szüksége, de ez nem jelenti, hogy nem is akarja, hogy a három férfi közül az egyik az élete részese legyen. A kérdés már csak az, hogy vajon kire esik a választás?
Thomas Hardy: Távol a világ zajától

Stephen King horrorjait lehet szeretni, lehet nem szeretni, de azt semmiképpen nem lehet elmondani, hogy ne lennének hatással korunk más íróira.

2021.08.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
A tizenötödik századbeli Angliába kalauzolja el olvasóit Philippa Gregory új sorozatának első részében. Alinor, a helyi füvesasszony leszármazottja eltűnt férjének szellemével szeretne kapcsolatot felvenni, hiszen, ha a kapcsolat létrejönne, Alinor végre biztosan tudná, hogy férje halott és özvegyként végre újra szabadon élhetné az életét. De szellem helyett egy hús-vér férfiba botlik éjfélkor a templomkertben, akinek segítséget ajánl, pedig pontosan tudja milyen veszélyes felvállalnia azt, hogy ismeri a gyógynövények titkait.
Philippa Gregory: A füvesasszony (A füvesasszony szerelme 1.)

Három napig ingyenesen látogatható a budapesti Mesemúzeum! Kalandra fel!

2021.08.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Szintén a bajor ételek és gyilkosságok világába vezet minket el, persze humorosan, ahogy azt egy falusi rendőr ügyeivel foglalkozó sorozattól elvárhatjuk, mai könyvajánlónk. A Franz Eberhofer” c. sorozata ötödik kötetében elhagyjuk Eberhofer korábbi lakhelyét, hogy Münchenben folytassuk a nyomozást, egy olyan holtest kapcsán, amit a Papa lopott el, a kocsija csomagtartójában hagyott, a környéken pedig egyik helyi szerv sem akar vele foglalkozni, mivel senki nem illetékes az ügyben.
Rita Falk: Savanyúkáposzta-kóma (Franz Eberhofer 5.)

„A Gyűrűk Ura” c. regénysorozatot talán nem kell bemutatnunk senkinek, de mivel mindig vannak, akik először tervezgetik kalandjaikat Középföldén, íme egy cikk a mára már klasszikusnak számító történetről.

2021.08.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyv címe alapján talán nem rögtön krimire gondolnák, pedig Rita Falk „Franz Eberhofer” c. sorozatának azonos nevű főszereplője nem más, mint egy bajor falusi rendőr. A kis településen a legnagyobb bűnténynek eddig az számított, amikor valaki megrongálta a helyi iskola igazgatójának a házát. Azonban az igazgató nyomtalanul eltűnik, falusi rendőrünknek pedig a gőzgombócokból kell erőt merítenie a nyomozáshoz, mert gyanúsítottakból hamar akad jó pár.
Rita Falk: Gőzgombóc blues (Franz Eberhofer 2.)

A Brúnó sorozat a könyvtárban is nagy kedvenc, de ha esetleg van olyan kedves Olvasónk, akinek kisgyermeke még nem kalandozott Bartos Erika mesés könyveinek segítségével, íme egy kis ízelítő a könyvekből.

2021.08.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
A többszerzős kötetben magyar szerzők próbálják tovább gondolni mesehőseink életét, hiszen talán mindannyian elgondolkoztunk már azon, mi is történt Pöttyös Pannival miután kijárta az iskolát, vagy Hófehérke, Holle anyó és Csipkerózsika vajon hogyan töltik mindennapjaikat, miután elhíresült kalandjaik véget értek. Ebben a könyvben 15+1 neves, kortárs írónő folytatja gyermekkorunk meseszálainak szövését.
Szederkényi Olga (szerk.): És boldogan éltek?

Bábszínház rajongók figyelem! Idén ősszel 6 új előadással készül a Budapest Bábszínház!

2021.08.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az 1870-es években játszódó történet egy megoldatlan gyilkossággal indul, majd átvált a himlőjárvány idejére. Blanche Beunon, francia bártáncosnő egy napon összefut a szintén bevándorló Jenny Bonnet-val San Francisco poros utcáin. A két nő együtt próbálja navigálni az élet adta nehézségeket, míg egy este valaki végez Jenny-vel, Blanche pedig kétségbeesésében maga indul a gyilkos nyomára, hiszen bevándorlóként a rendőrségtől nem számíthat sok segítségre.
Emma Donoghue: Érzékek tánca

A Karikó János Könyvtárba a beiratkozást meggyorsíthatják azok, akik magukkal hozzák a kitöltött beiratkozási lapot és a szükséges okmányokat! A beiratkozás menetéről bővebben itt olvashatnak: A könyvtárról
A letölthető beiratkozási lapokat pedig itt találják: Címlap
Várunk mindenkit szeretettel!

2021.08.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
Philip K. Dick nem biztos, hogy mindenki kedvenc sci-fi írója lesz, de az biztos, hogy ha valaki rákap a szerző stílusára, annak garantáltan kedvére való lesz a szerző összes története. Az „Űrlottó”-ban egy olyan jövőbe nyerhetünk bepillantást, ahol bárki elnyerheti a legbefolyásosabb pozíciót, a Kvízmesterét, csak azon múlik minden, hogy mennyire lesz szerencsés a lottón! Természetesen mindig vannak, akik ki akarják játszani a rendszert, és az éppen hatalomra kerülő Kvízmesternek az elődje által jogosan ráküldött orgyilkosokkal is számolnia kell, mielőtt belekezdhet élete játszmájának irányításába!
Philip K. Dick: Űrlottó

Csillaglesre indulni nem kis kaland, de olyan, amit az egész család élvezhet együtt. Augusztusban több lehetőség is lesz az égbolt kémlelésére, a következő cikkben ezeket találhatjuk meg.

2021.08.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Nem mindennapi lehetőség betekinteni egy olyan kaliberű festő gondolataiba, mint Salvador Dali. Erre kapunk most módot az eredetileg 1964-ben megjelentetett könyv lapjain keresztül, ahol a festő zsenialitásának teljes tudatában, pimaszul, tömören, de barokkos és reneszánsz gazdagsággal szól arról, milyen is volt az élete.
Salvador Dalí: Egy zseni naplója

Kurt Vonnegut, a szatíra kiemelkedő alakjának könyveibe kóstolhatunk bele ebben a cikkben.

2021.08.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Újabb magyar írótól ajánlunk könyvet mára. Ebben a novelláskötetben az író életének utolsó tíz, morfiummámorban töltött éveinek írásait találhatjuk. Az 1919-ben elhunyt Csáth Géza leginkább szerelemről, a házasságban előforduló konfliktusokról vetette papírra a gondolatait, a történetekben megforduló nőtípusok pedig a mai napig felbukkannak az életben, örökérvényűvé téve a róluk való gondolkodást.
Csáth Géza: A vörös Eszti

Legújabb könyveinket nem csak a könyvtár újdonságokat kiemelő ablakában, vagy a könyvtár könyvújdonságait tartalmazó könyvespolcain tekinthetik meg, hanem honlapunkon is, az újdonságoknak szentelt oldalon.
Jó böngészést kívánunk!
Könyvújdonságok

2021.08.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az átélt traumák hatásáról és feldolgozásukról ír Sienna Cole mai könyvajánlókban. Főszereplőnk, Molly O’Hara Londonba költözésétől várja a szociális fóbiájának enyhülését, azonban hiába a környezetváltozás, a félelmek nem tűnnek el varázsütésre. Új szomszédja, Norman, nem emlékszik a múltjára, egyetlen kapaszkodóját a jelenbe haldokló barátja, Daisy jelenti. Molly költözése pozitív hatással lesz a férfi zűrzavaros életére, de a történetben nem csak kettejükkel ismerkedhetünk meg, hiszen színre lép még Mason Reid, aki szerelmet és boldogságot ígér Molly-nak, de akinek valós szándékait nem ismerhetjük meg rögtön. Ebből a hármas találkozóból indulnak el azok a folyamatok, amik miatt Mollynak szembe kell néznie azokkal a titkokkal is, amiket még saját maga elől is rejteget.
Sienna Cole: Ahol a százszorszépek nyílnak

Mára már talán hihetetlennek tűnik, hogy ezek a világsikereket elért könyvek áldozatául estek a cenzúrának, de bizony volt olyan időszak, amikor George Orwell „1984” c. kötetét nem lehetett szabadon megtalálni egyetlen szovjet könyvtárban sem.

2021.08.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
A tudományos-fantasztikus történetek kedvelőinek ajánljuk mai könyvünket. Arthur C. Clarke és Gentry Lee közösen megírt története az első kapcsolatfelvételt írja le, néhány olyan emberen keresztül, akinek sorsa hihetetlen tempóban alakul át, mikor hirtelen az egész civilizációjuk képviselőjeként kell odaállniuk a világ elé. A könyv eredetileg forgatókönyv formájában látott napvilágot, de a film végül különböző okok miatt nem készült el, de szerencsére a történet kiadásra került.
Arthur C. Clarke – Gentry Lee: Bölcső

Augusztus is bővelkedik szabadtéri programokban, ebben a cikkben olyan fesztiválokat találunk, amiket a kicsik is élvezni fognak.

2021.08.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai történetünkben egy, a 16. században élő fiatal velencei nemeslány történetét ismerhetjük meg, az oszmán birodalomban. A lányt kalózok rabolják el egy tengeri út folyamán, majd eladják a szultán háremébe. A történelmi elemekkel megfűszerezett romantikus történetben megismerhetjük Gorgiot is, aki beleszeret a lányba még annak elrablása előtt, majd a tragédiát követően olvashatunk a viszontagságokról, amiken keresztül kell mennie, hogy megpróbálhasson segíteni a lánynak, aki nem is biztos, hogy kér ebből a segítségből. A kötet a „Szulejmán” c. sorozat 3. kötete is egyben.
Ann Chamberlin: Szafije, a Szultán háremhölgye (Szafije, a Szultán háremhölgye 1.)

A „mi lett volna, ha?” olyan kérdés, amire rengeteg könyv született meg már válaszul, kifejezetten nagy történelmi jelentőségű események újragondolásával. Ebben a cikkben ezekből a könyvekből válogattak az Ectopolis szerkesztői.

2021.08.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
Folytatva tegnapi ajánlatunkat, mai két könyvünk a „Káosz és rend” c. sorozat 2. és 3. kötete. „A tűztollú sólyom” István király halála után négy évvel indul. Orseolo Péter foglalta el a trónt, de a magyar nemesség nem elégedett a választással, ezért miután elűzik István választott örökösét, Aba Sámuelt ültetik a helyébe. Kezdeti sikerek után azonban az új királlyal is gondjai támadnak a főuraknak, Orseolo Péter pedig ezt kihasználva megpróbál visszatérni. A zavaros helyzetet követően a harmadik kötet már I. András uralkodásával folytatódik, aki hiába állítja vissza István törvényeit a korábban életbe léptetett német törvényekkel szemben, ennek ellenére sok nehézségbe ütközik az országban uralkodó helyzet megoldásakor. A történetben visszatérnek a korábban megismert szereplők, Vata vezér, Rásdi és családtagjai, de természetesen újabb nagy jelentőséggel bíró alakok is felbukkannak a 11. századi trilógia befejező kötetében.
Benkő László: A tűztollú sólyom (Káosz és rend 2.)
Benkő László: Hajnali sugár (Káosz és rend 3.)

Tompa Andrea Márai-, és Libri-díjas író a magyar vallomásos széppróza-irodalom képviselője, róla tudhatunk meg kicsit többet a következő cikkből.

2021.08.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk egy háromkötetes sorozat első része. Benkő László újabb történelmi regénye a „Vér és kereszt” c. sorozatból megismert család történetének folytatása. A 11. századi Magyarországon játszódó regény az Árpád-házi királyok viszontagságos, politikai fondorlatokkal teli világába kalauzolja el olvasóját. István király hatalma történetünk kezdetekor biztos alapokon nyugszik, de Imre herceg elvesztésével az ország egysége gyorsan bomlásnak indul, a sötétben pedig ott ólálkodik az Ármány, a magyarok ősi hitvilágának legsötétebb alakja, beleavatkozva mindenbe, felfordulást és ellenségeskedést hagyva maga után.
Benkő László: Ármány hálójában (Káosz és rend 1.)

Kufli rajongók figyelem! A Minimatiné játékra hívja a közös szórakozásra vágyó családokat az új Kuflik könyv és film kapcsán! 

--------------------------------

Megújult, bővült, szépült a könyvtár!
A bővítés a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából jött létre.
A Völgyhíd TV beszámolóját fogadják szeretettel.

http://volgyhidtv.hu/2017/10/26/kulturido-2017-10-26/

 

Wekerle Sándor III. könyvtári állománygyarapítási pályázat