VIRTUÁLIS SZABADULÓSZOBÁK

Már öt virtuális könyvtáros szabadulószobánk is van!
Vár mindenkit szeretettel a Varázslatos Könyvtár, a Kalandok a 18. században, az Irány a GrundMeseország és a Kalandozások a történelemben és A villámtolvaj!
A feladatokat elsősorban nagyobb gyerekeknek állítottuk össze, a felnőttek is élvezhetik a feladatok megfejtését.

ARCHIVÁLT HÍREINKET MEGTALÁLHATJÁK ITT: Hírek archívum

Az oldal könnyebb böngészése érdekében a Hírek főoldalról rendszeresen átkerülnek a hírek az archivált oldalra. Könyvajánlókért azonban érdemes azt is böngészni, ha nem volt módja valakinek az oldalt rendszeresen látogatni!

2022.01.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
Romantikus napot tölthetünk együtt egy tengerparti villában Edittel, aki sebészként tökéletes ura az életének, egészen addig, míg egy baleset váratlanul mindent megváltoztat. Ekkor menekül a problémák elől egy régi barátja villájába, ahol a találkozás egy régi szerelemmel mindent megváltoztat.
Hidasi Judit: Egy nap a parton

Tom Clancy munkásságáról olvashatunk a következő cikkben. Az író, aki 75 éves lett volna idén, olyan könyvekért felelős, mint a „Vadászat a Vörös Októberre”, mely a könyvtár olvasói körében is igen népszerű.

2022.01.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
Igazi könnyed, romantikus könyvet ajánlunk mára azoknak, akik szeretnének megfeledkezni a kinti hideg időről. A könyv segítséget nyújt azoknak, akik szeretnék kicsit a nyárban érezni magukat, hiszen annak ellenére, hogy könyvünk története Skóciában indul, két főszereplőnk, Caro és Alec hamarosan a napsütötte francia vidéken találja magát. Miközben igyekeznek Alec nagyapjának birtokát megmenteni, mindkettőjüknek csak az jár a fejében, hogy a másik vajon emlékszik-e a húsz évvel korábban együtt töltött csodálatos éjszakára.
Katie Fforde: Rózsaszirmú nyár

Várunk mindenkit szeretettel holnap délután az Olvasóklubba!
Programok, információk / Rendezvények

2022.01.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
Szokványos estének indul az öt gyerekkori barát nyári találkozója, de az este folyamán az érzelmek sötét dolgokat hoznak a felszínre, a reggel pedig már csak négyüket találja életben. A rendőrség gyorsan lezárja az ügyet a kétségek ellenére, a négyes pedig folytatja az életét, mintha mi sem történt volna, nem törődve a pletykákkal. Huszonhét év múlva azonban új rendőrfőnököt kap a város, Anna Vesper pedig még a karrierjét is kockára teszi, hogy kiderítse az igazságot.
Anders de la Motte: Halálos ősz (Scane-tetralógia 2.)

Eltelt újabb ötven év, így újabb névsor került napvilágra az irodalmi Nobel-díjra jelöltek listájával. A mostani listából pedig kiderült, hogy 1971-ben Weöres Sándor is a jelöltek között volt.

2022.01.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyv ajánlónk középpontjában egy emberrablási ügy áll, de nem akkor kapcsolódunk be a történetbe, amikor a két hatéves kisfiú eltűnik, hanem amikor tíz évvel később egyikük váratlanul előkerül. A megtalált kisfiú, aki mára kamasszá cseperedett, természetesen az érdeklődés középpontjába kerül, hiszen a másik család kétségbeesetten szeretne válaszokhoz jutni, és ezzel nincsenek egyedül. 
Harlan Coben: Hazatérsz (Myron Bolitar 11.)

OLVASÓKLUB
Várunk mindenkit, aki jó társaságra vágyik és szeret beszélgetni olyan könyvekről, amiket elolvasott, vagy amiket szeretne elolvasni!

2022.01.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai szerzőpárosunk politikai thrillernek álcázott vitaregényt írt, amiben a két szerző úgy ütközteti a különböző nézeteket, hogy a történet izgalmas tud maradni. Amikor robbanások rázzák meg egy új technológiával kísérletező laboratórium környékét, a tudósok terrortámadásra gyanakodnak. Amikor viszont kiderül, hogy saját találmányuk mellékhatásáról van szó, felmerül a kérdés, hogy vajon a hadsereget vagy a nyilvánosságot értesítsék erről a nem várt reakcióról?
Arthur C. Clarke – Michael Kube-McDowell: Ravasz (Tűzszünet 1.)
Arthur C. Clarke – Michael Kube-McDowell: Béklyó (Tűzszünet 2.)

Fazekas Mihály neve hallatán legtöbben a Lúdas Matyira gondolunk, de vajon a botanikus vagy katona eszünkbe jut-e? Ha nem, akkor ez a cikk az író életéről érdekes olvasmánynak ígérkezik!

2022.01.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
Sisi a könyvtárban is népszerű, nem meglepő módon, a mai könyv pedig biztosan érdekes olvasmány lesz, hiába nem tartják a történészek hiteles történetírási forrásnak. A könyv elfogult, hiszen a naplóbejegyzések a királyné közvetlen közelében élt személytől származnak, de olyan betekintést engednek Sisi életébe, amit máshogyan nem kaphatnánk meg.
Konstantinos Christomanos: Naplójegyzetek Erzsébet királyné görög felolvasójától

Az év elején, január 3-án, lett volna 100 éves Nemes-Nagy Ágnes. Ennek apropójából kortárs írók emlékeznek meg röviden a költőről és arról, hogy mit jelentett nekik Nemes-Nagy Ágnes.

2022.01.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Romantikus könyvet ajánlunk mára, melynek főszereplője egész életében arról álmodozott, hogy a király felesége lehessen, sok más lánnyal együtt, de amikor álmai úgy tűnik valóra vállnak, Hollis rádöbben, hogy egyálalán nem erre az életre vágyik.
Kiera Cass: Eljegyezve (Eljegyezve 1.)

Tolkien munkásságáról sokat tudhatunk, köszönhetően művei népszerűsége miatt, de vajon mennyire ismerjük magát az írót? Ebből a cikkből olyan érdekességekre derül fény, mint például, hogy Tolkien egyszer jegesmedvének öltözve ment el szórakozni.

2022.01.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
A Garázs Bagázs újabb kalandjaival ismerkedhetünk meg mai könyvünkben. Két új lakó költözik a garázsba, Kálmán a kombájn és szegény Taknyos Traktor, akit először mindenki örömmel fogad, de amikor nem tudnak miatta aludni, kitolják a szabad ég alá. Vajon mi lesz a kis taknyos traktor sorsa?
M. Kácsor Zoltán: Taknyos Traktor (Garázs bagázs 2.)


Várunk mindenkit szeretettel következő Olvasóklubunkba! Jó társaság, jó beszélgetések és finom sütemény vár mindenkit!
Programok, információk / Rendezvények

2022.01.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
Három éves kortól ajánljuk mai könyvünket. Sokszor nehéz megmagyarázni egy kisgyereknek, hogy amikor nemet mondunk neki, az azért van, mert védeni szeretnék attól, amihez még túl kicsi. De az sem könnyű, hogyan vegyük rá, hogy valamit megcsináljon, mert már elég nagy hozzá. Ebben segít mai sorozatunk harmadik része, melynek főszereplője, Kismackó és szülei, ugyan ezekkel a problémákkal találkoznak, mint a könyvet olvasó családok.
Catherine Leblanc: Elég nagy vagyok már? (Kismackó 3.)

2016 óta ismeretlen csaló garázdálkodott a legnagyobb írók és kiadók körében. Az eddig ismeretlen elkövető ismert és éppen publikálásra váró szerzők kéziratait szerezte meg sikeresen. Most azonban végre kiderült ki az elkövető, a miért azonban még megválaszolásra vár!

2022.01.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
Lumpi Lumpi, a kis sárkány mindig készen áll, hogy felvidítsa barátját, Bartit. Mikor a kisfiú elhallgatja szülei elől, hogy rossz jegyet kapott matek órán, a kis sárkánnyal elmennek a képzeletbeli kedvencek vidámparkjába, ahol azonban Lumpi egy füllentés miatt szamárrá változik!
Silvia Roncaglia – Roberto Luciani: Szamárfüllentés és 1x1 (Lumpi Lumpi gyógyító meséi 5.)

Rendhagyó Irodalomórára várjuk az általános iskolásokat!
Részletek itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2022.01.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk is a gyerekeknek szól, de a felnőttek is tanulhatnak belőle. Főszereplője Lola, aki egy olyan távoli szigeten született, amire nem emlékszik, az egyetlen az osztályában, aki nem várja izgatottan, hogy szülőhelyéről beszéljen az iskolában. Pedig a többi gyerek is máshonnan érkezett, így mindenki izgatottan várja az ő beszámolóját is. Szerencsére a család és a barátok segítenek Lolának megismerni a szülőhelyét, a kislány pedig hamarosan rájön, hogy attól még, hogy nem emlékszik valamire, az nem jelenti, hogy az nem az ő része többé.
Junot Díaz: Szigetlakó

Januári programok a Karikó János könyvtárban:

2022.01.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
A „Kökény” c. sorozat második részével indítjuk az új év második hetét. Kökény, akit kalapjáról ismer mindenki, és barátja, Bozont, akinek bozontos-gubancos kobakja mindig felbukkan valahol Kökény közelében, immár együtt lakik az erdei manó házában. Bozont eddig azt sem tudta, hogy van olyan, hogy asztal meg szék, a kéményről hírből sem hallott, míg bele nem szorult, de nem kell félnie, mert barátja mindig ott van, hogy kihúzza a bajos helyzetekből vagy éppen a kéményből!
Otfried Preußler: Kökény és Bozont (Kökény 2.)

Holnap lesz a Bábos Mesekuckó következő előadása a könyvtárban! A regisztráció lehetőségéről kérjük érdeklődjenek személyesen vagy telefonon!
+23/310-128
 

2022.01.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
„Az ember, akit Ovénak hívnak” c. könyv szerzőjétől olvashatunk most egy olyan történetet, amely a gyermeknevelés buktatóit és örömeit veszi számba, természetesen személyes szemszögből és az írótól megszokott humorral fűszerezve.
„Amikor gyerekünk lesz, az olyan, mintha markológépet próbálnánk vezetni egy porcelánboltban. Begipszelt lábbal. Fordítva felvett símaszkban. Részegen.”
Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

Az új év hetedik napján olvassuk el Arany János versét, hogy teljesen el tudjuk engedni a tavalyi évet, és kicsit jobb kedvel nézhessünk 2022-re.

2022.01.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvünkben a fikció összekeveredik a valósággal, a cselekmény a képzelet határait feszegetve hömpölyög végig a lapokon. Főszereplőnk, Sydney Orr, súlyos balesetből felépülve próbálja újra megtalálni önmagát, ehhez pedig hivatását hívja segítségül. Az író azonban ahelyett, hogy megoldást és tisztánlátást kapna a szavakba öntött problémákkal teletűzdelt írástól, egyre jobban belegabalyodik a kitalált szereplőivel megtörténő és a valóságban is az élete részét képező alakok sorsába. Az összefonódott sorsokat azonban meg kell próbálnia kibogozni, de vajon sikerül-e?
Paul Auster: Az orákulum éjszakája

„A dzsungel könyve” írójának életéről nem sokszor olvashatunk, ebben a cikkben a szerző Kipling életét igyekszik bemutatni.

2022.01.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
A belső erőforrásaink megtalálásáról szól mai mesénk, melyben egy kiszáradásnak induló kút és a mellette élő tölgyfa próbál közös megoldást találni a kút problémájára, hogy aztán újra együtt segíthessenek az arra tévedő állatoknak és vándoroknak.
Boldizsár Ildikó: Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút

A természetről és a benne élő ember kapcsolatáról olvashatunk nem csak egy gyönyörű verset, de annak elemzését is, a következő cikkben. Téli reggelekre egy kávé vagy tea mellé ajánljuk!

2022.01.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
A kötet második részében a korzikai katonából vált hódító uralmának fénykorát ismerhetjük meg részletesebben, az Egyiptomból való hazatéréstől egészen a házasságkötéséig Mária Lujza osztrák főhercegnővel. A könyvet ajánljuk minden történelem iránt érdeklődő gyereknek.
Noël Simsolo: Napóleon – Második rész

Az elmúlt évben is sokszor osztottunk meg cikkeket az Ectopolis elnevezésű oldalról, itt most a szerkesztők 30 kedvenc könyvét ismerhetik meg akik a linkre kattintanak. (A link az első cikkhez vezet a háromból).

2022.01.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az új évet egy gyereknek való könyv ajánlásával kezdjük, akiknek talán nehezen indul újra az iskolába járás. A már nyolcéves kortól ajánlott könyvben megismerkedhetünk Szeretke királylánnyal, aki éppen esti fürdőzését élvezi, amikor váratlanul egy kalózhajó fedélzetén találja magát.  A kislány hamar rájön, hogy nincs egyedül, nem csak őt rabolta el a titokzatos kalózkapitány, hanem Bújócskát és a kenguruját, Damilt is. A kislánynak és a kisfiúnak a kalózkapitány furcsa alkut ajánl, ha összegyűjtenek egy mázsa puszit, akkor elengedi őket. De vajon mennyi puszi tesz ki egy mázsát és hogyan lehet begyűjteni őket?
Vig Balázs: Puszirablók

Kedves Olvasóink!
Ne feledjék, ma délután 14:00 órától ismét várunk mindenkit szeretettel! A várakozás elkerülése érdekében pedig továbbra is üzemel könyvcsomag összeállítási szolgáltatásunk!

2021.12.31.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az év utolsó könyvajánlója a legkisebb korosztályba tartozó Olvasóinknak szól. Mufurc Macseknak közeledik a születésnapja, az ünneplésre hivatalosak környékbeli cicák, Szószátyár Nyau, Különc Macskusz, Büdi Kandúr és még sokan mások is, de ha Mufurc nem kapja meg, amire vágyik, bizony abból baj lesz!
Nick Bruel: Rossz Cica – Boldog szülinapot! (Rossz Cica 2.)

NYITÁS
Várunk mindenkit szeretettel jövő héten, 2022. január 3-án, hétfőn 14 órakor!

2021.12.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
A nagy klasszikus, Isaac Asimov álnéven, Paul French-ként írta ezt az ifjabb korosztálynak szánt sorozatát. A már nem is olyan távoli jövőben játszódó történet főszereplője a Tudományos Tanács legfiatalabb tagja, David Starr, akit a Marson elkövetett gyilkosságok indítékának felderítése miatt küldenek a Vörös bolygóra, a fiú azonban egy sokkal nagyobb titokra bukkan.
Isaac Asimov: Az Űrvándor / Az aszteroidák kalózai (Űrvadász / Űrvándor 1-2.)

A kamaszokat sem hagyhattuk ki a sorból, hiszen nekik talán még nehezebb könyvet ajándékozni. Ez a cikk esetleg segítségül szolgálhat, amíg újra ki nem nyit a könyvtár!

2021.12.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
Skandináv krimit sokszor ajánlottunk idén is, és valószínűleg jövőre sem fogjuk megszakítani a sort, a népszerű műfaj kedvelői miatt, mai ajánlatunk pedig egy sorozat első része. Fabian Risk, aki évekig dolgozott a stockholmi rendőrségen, családjával visszatér szülővárosába, ahol rögtön meg is bízzák egy különleges eset felderítésével. Valaki meggyilkolja a technikatanárt, méghozzá a saját tantermében, a holttest elé pedig egy 1980-as években készült osztályképet helyez. A képen szereplő diákok között pedig Fabian is megtalálható..
Stefan Ahnhem: A fantom (Fabian Risk 1.)

Bár az ajándékozásnak már hivatalosan vége, érdemes szétnézni ezek között a könyvek között, hiszen születésnapja is lesz a gyerekeknek!

2021.12.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Sokan sokszor kérdezték mér, mi lett volna, ha? Ez a könyv különlegesen módon, egyetlen ember sorsán keresztül ad választ erre a kérdésre. Ursula Todd különleges életei és halálai megannyi lehetséges sorsot hoznak magukkal, de ezek vajon felvértezik-e a nőt arra, hogy megmentse a világot, ha úgy dönt, megmentené? A könyvből kiderül!
Kate Atkinson: Élet az élet után (A Todd-család 1.)

BEIRATKOZÁS JÖVŐ ÉVRE
Kedves Olvasóink! Ezúton szeretnénk emlékeztetni mindenkit, hogy január elején csak azoknak kell beiratkozniuk, akik 2021-ben is ebben az időszakban tették ezt meg, mivel a beiratkozás már nem naptári évre érvényes, hanem a beiratkozás dátumától számítva egy évre. Tehát ha valaki februárban iratkozott be, annak majd februárban kell megújítani a tagságát és a későbbi időpontok is hasonlóan alakulnak.

2021.12.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
Magyar faluban talál rá a háború borzalma arra a testvérpárra, akiknek a nácik 1944-ben egyetlen órát adnak arra, hogy felszálljanak az Auschwitzba tartó vonatra. A következő mintegy 6 évtizedre volt szüksége a testvéreknek, hogy megosszák a történetüket, melyet mindenkinek el kellene olvasnia, hogy megértse és emlékezzen arra, a háborúban semmi magasztos és szép nincsen, de akik túlélték azok képesek erőt, vigasztalást és reményt adni másoknak.
Malka Adler: Testvérek Auschwitzban

VIRTUÁLIS HARRY POTTER CLUB
A múlt heti szókeresőnk megoldás már megtalálható a honlapon! Köszönjük, hogy velünk játszottatok!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.12.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai ajánlatunk a ​„Szólíts a neveden”, a „Találj rám!” és a „Nyolc fehér éjszaka” c. regények világhírű amerikai írójának könyve. A történet középpontjában egy egyiptomi zsidó fiú és egy szenvedélyes arab taxisofőr különleges kapcsolata áll, egy barátság, mely megváltoztatja a fiú életét. 1977-et írunk, a fiatal egyiptomi zsidó fiúnak minden álma, hogy igazi amerikai legyen. Azonban terveit megváltoztatja a Kalasnyikov becenévre hallgató taxisofőr, akinek szokatlan beceneve pattogó, szurkáló beszédstílusa miatt ragadt rá. A férfi mélyen megvet mindent, amit amerikai megszállottságként jellemez, nagy tévék, gyors ételek, egyik sem a szíve csücske. Útjaik során botrányos kijelentéseket tesz, szerelemről és az életről általában, a fiú pedig nem tud ellenállni ennek az új barátságnak, ami hamarosan választás elé állítja. Folytatja tanulmányait és asszimilálódik, vagy csatlakozik a Kalasnyikov által mutatott új világhoz.
André Aciman: Harvard tér

2021.12.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Holisztikus szemszögből közelíti meg a Pitcairn házaspár a házi kedvencek tartásának témáját. Könyvükben nem csak tanácsokkal szolgálnak, hanem megosztják az élelmiszerek összetételét vizsgáló jelentős kutatások eredményét is, valamint recepteket azoknak a gazdiknak, akik természetesebb módon szeretnék az állatok étkezését megoldani.
Richard H. Pitcairn – Susan Hubble Pitcairn: Kutyák és macskák természetes egészsége

VIRTUÁLIS HARRY POTTER CLUB
Nemsokára itt a karácsony és vele együtt a téli szünet, ami Harry Potter egyik kedvenc időszaka volt a Roxfortos évei alatt, hiszen ez a pár hét azt jelentette, hogy nem kellett hazamennie a Dursley családhoz és a tankönyveket is az utazóládájába zárhatta. Ma mi sem nézünk tanulnivaló után, de szókeresésre invitálunk titeket, hogy a karácsony szelleme hozzátok is ellátogathasson! (Reméljük inkább Félig Fej Nélküli Nick lesz a látogató és nem Hóborc!)
Az alábbi képen 7 varázslatos ünnepi kifejezést rejtettünk el, mert a 7 igazán mágikus szám, ki találja meg először őket?
(Megoldás jövő héten!)
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.12.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyvtárban évente megrendezésre kerülő „Családi Vetélkedő – Családok Vetélkedője” c. rendezvényen is volt már kötelező olvasmány ez a könyv, aminek oka pontosan az volt, hogy a gyerekek szívesen veszik kézbe a kilencéves Benjamin és sziporkázóan okos hörcsögének, Jaspernek kalandjairól szóló könyvet. A sorozat első részében megismerkedhettük a párossal, megtudhatjuk miért is működik a két teljesen különböző személyiség barátsága.
Dave Lowe: A hörcsögöm egy zseni (Büdi és Ben 1.)

Téves információk terjesztésében a mostani generáció eddig a legjobb, érthető módon. Ebben a cikkben öt olyan tévhitet és ezek megcáfolását találjuk, amik bizony az egész világon elterjedtek. Nem meglepő, de a Harry Potter c. sorozatról is olvashatunk!

2021.12.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
A téli időszakban sokan igyekeznek megerősíteni az immunrendszerüket, hogy könnyebben felvehessék a harcot a betegségekkel. Sajnos mostanában ez a téma sokkal jobban középpontban van, de az ilyen típusú könyvek pontosan ezért találhatóak meg a könyvtárban. Szendi Gábor ebben a könyvben többek között beszél az influenzajárványok természetéről és kiemelt figyelmet fordít a koronavírus elleni komplex és hatékony védekezésre. Januárban, miután újra kinyitott a könyvtár, érdemes lesz ezt a könyvet is elolvasni!
Szendi Gábor: Immunerősítés belülről

Örkény István munkásságáról olvashatunk abban a cikkben, amit Magyar Miklós írt az Ectopolis számára, a szerző három éven keresztül tarott előadásokat a témában a párizsi Université Sorbonne Nouvelle-n.

2021.12.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
Kortárs költő verseskötetét ajánljuk mára, nem feltétlenül csak gyerekeknek. A kissé különc és különleges verseiről híres Kiss Judit Ágnes verseskötetében ezúttal megjelenik Karmocska Macska, aki szörnyen veszélyes, a Szörnyszomszéd és Mumus is, sőt vérpelék és vérnyulak, de még hüppögő fülű bilik is.
Kiss Judit Ágnes: Szörnyszomszéd

Bár a könyvtár zárva tart, de ez nem jelenti, hogy nem próbálunk meg minél több érdekes könyvet ajánlani. Ebben a cikkben 10 klasszikus hazai művet emeltek ki, ami sokak könyvespolcán ott lehet, érdemes elővenni őket a téli esték alatt. Ha pedig valamelyik nem lenne meg, akkor januárban már ismét kölcsönözhetőek lesznek a könyvtárból!

2021.12.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvünk főszereplője a tízéves Miller, akinek karácsonyát beárnyékolja az, hogy édesapjának abba kell hagynia a halászatot, anyjának pedig többet kell dolgoznia, hogy el tudja tartani a családot. Egyetlen örömük Miller bátyának érkezése. Azonban az Afganisztánból hazatérő fiú lelki sebeire az ünnepi hangulat sem jelent gyógyírt, Miller pedig ráébred, hogy rajta múlik, hogy a karácsonyi igazi családi ünnep lehessen.  
Mary Alice Monroe: Déli karácsony (Nyári emlékek 5.)

Kedves Olvasóink!
A könyvtár holnap lesz utoljára nyitva ebben az évben (december 18, szombat), de ez nem azt jelenti, hogy ne jelentkeznénk könyvajánlókkal a zárás alatt is. Érdemes követni Facebook oldalunkat és figyelni a honlapunkat a szünet alatt is, hogy jövőre gyorsabban és könnyebben menjen a kölcsönzés!

2021.12.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai ajánlatunk két karácsonyi történetet is tartalmaz. Az elsőben dr. Jane Pattersont ismerhetjük meg, akinek a házasságát egy váratlanul felbukkanó vonzó nő teszi tönkre. Jane a külön költözést követően visszatér gyermekkorának helyszínére a gyerekekkel, férje pedig ott marad a családi otthonban, hogy szembenézzen kétségeivel. Jane-nek előbb utóbb döntenie kell, hogy megbocsát és megpróbálja rendbe hozni korábbi kapcsolatát, vagy tovább lép.
A második történetben Caroline összetört szívét, akit vőlegénye az oltárnál hagyott faképnél, a nagynénje érdekes módon igyekszik meggyógyítani. A lány ennek köszönhetően Alaszkában találja magát, ahol részt vesz egy furcsa szertartáson, melynek a végén megcsókol egy vonzó idegent. Másnap gyűrűvel az ujján ébred és kiderül, hogy újdonsült férje is áldozata lett a nagynénik cselszövésének. Vajon lehet esélye, egy ilyen furcsán indult házasságnak?
Debbie Macomber: Kisvárosi karácsony / Postán rendelt menyasszony

A legkisebbeknek való könyveket találjuk ebben a cikkben, aminek célja, hogy segítsen a karácsonyi ajándék keresésben, hiszen a könyvek szeretetére nevelést minél korábban el kell kezdeni!

2021.12.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
Merry Knight életében mindenkinek elsőbbsége van, még állandóan feszült főnökének is, kivéve saját magát. Anyja és öccse azonban megelégeli a helyzetet és születésnapi ajándékként beregisztrálják egy társkereső oldalra. A lány először nem örül a dolognak, de végül beadja a derekát, még ha vonakodva is. Rövidesen lebilincselő beszélgetésbe bonyolódik egy elbűvölő idegennel, azonban amikor szemtől szemben állnak egymással, kiderül, hogy a férfi nem az, akire a lány számított. De Marynek rá kell jönnie, hogy a szív néha nem arra vágyik, amit a szem lát.
Debbie Macomber: Szerelem karácsonyra

ADVENT A KÖNYVTÁRBAN
Holnapi utolsó adventi kézműves foglalkozásunkon is vár még mindenkit Kiss-Baranyiné Szilágyi Dóra művésztanár, aki segíteni fog a hozzánk ellátogatóknak abban, hogy idén saját készítésű karácsonyi festménnyel lephessék meg szeretteiket!

2021.12.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
A munkájából kiábrándult Carrie fel akar mondani, de főnöke nem akarja elengedni a tehetséges újságírónőt, így különleges feladattal bízza meg. Keresse meg a nyilvánosságot kerülő Finn Daltont, aki vezeti a könyves listákat, de újságírókkal nem áll szóba. A lánynak sikerül is megtalálnia az elzárt alaszkai vidéken élő férfit, akivel hamar megtalálják a közös hangot. A lánynak azonban hamarosan el kell döntenie mi a számára a fontosabb, a karrierje vagy a szerelem. 
Debbie Macomber: Csillagos éj

TÉLI ZÁRÁS
Már csak pár napig látogatható a könyvtár a téli zárás előtt, aki szeretne magának olvasnivalót az év utolsó heteire, azokat várjuk szeretettel egészen szombat (december 18) délelőttig!

2021.12.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
Jenny Colgan népszerű sorozatának harmadik része ismét Polly Waterford szeretett boltjába repíti az olvasókat. A karácsonyi idilli hangulatot azonban veszélybe sodorja Polly legjobb barátnőjének vallomása, ami fenyegeti Polly és barátja Huckle boldognak tűnő kapcsolatát. A helyzeten tovább ront, amikor az lány múltjából is felbukkan valaki és még a sütés sem segít Pollynak, hogy jobb kedvre derüljön. Vajon így ér véget a karácsonyi időszak, vagy lesz esélye a lánynak a boldog ünneplésre?
Jenny Colgan: Karácsony a Piciny Csodák Pékségében (Piciny Csodák Péksége 3.)

Karácsonyi témájú könyveink kiemelt helyen találhatóak, szemben a kölcsönzőpulttal, hogy könnyebben megtalálhatóak legyenek.
Várunk mindenkit szeretettel aki olvasnivalóra vágyik a téli estékre! 😊

ADVENT A KÖNYVTÁRBAN
Holnap karácsonyi angyalkát és fadíszeket készíthetnek azok, akik ellátogatnak hozzák délután!
Mivel hó nem sok esett még, reméljük ezek a kézműves foglalkozások segítenek mindenkinek kicsit jobban ráhangolódni az ünnepekre!
Várunk mindenkit szeretettel!

2021.12.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai ajánlatunk is a romantikus karácsonyi történetek kedvelőinek szól. Az egyetemista Ashely az utolsó pillanatban meggondolja magát, úgy dönt, hogy mégis hazautazik az ünnepekre egyedülálló édesanyjához. Vele egy időben kel útra az egykori katona, Dashiell Sutherland, aki állásinterjúra igyekszik Ashley szülővárosába. A két idegen kénytelen osztozkodni az utolsó bérelhető kocsin, ha el akarnak jutni a céljukhoz, az út pedig megváltoztatja a nem éppen fényesen kezdődő kapcsolatot.
Debbie Macomber: Első hó

Közeledik az ünnepi vásárlási időszak, a könyv pedig még mindig az egyik legjobb ajándék, de néha nem könnyű kiválasztani a tökéleteset. Ebben szeretnék segíteni a Facebookon és a honlapunkon rendezetten elérhető könyvajánlók segítségével. Ha valaki pedig bele is szeretne olvasni a könyvekbe, hogy meggyőződjön róla az ajándék megfelelő, az megteheti a könyvtárban, ahol várjuk szeretettel december 18-ig!
Gyermekkönyvtár / Könyvajánló
Programok, információk / Könyvajánló

2021.12.09.

Mai kézműves foglalkozásunkon, melyet Kiss-Baranyiné Szilágyi Dóra művésztanár vezet, karácsonyi képeslapot készíthet mindenki, aki ellátogat hozzánk.
Várunk mindenkit szeretettel ma délután is!

KÖNYVAJÁNLÓ
Meg gyerekkori álma a tökéletes karácsonyról szólt. Felnőttként nem úgy áll az élete, ahogy azt régen gondolta, de elhatározza, hogy megtesz mindent, hogy kisfiának megteremtse a tökéletes élményt. Egy váratlan találkozás azonban felborítja a terveit, de vajon ez azt jelenti, hogy az ő álmai is valóra válnak, vagy azt, hogy az ünnep csak a kisfiúnak hoz majd örömet?
Amanda Prowse: Egyszemélyes karácsony

2021.12.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai ajánlatunk a hideg időben még nagyobb szerepet játszó D-vitamin megismerésében segítheti azokat, akik kikölcsönözik a könyvet. A szakirodalmi részlegen megtalálható könyvet ajánljuk mindenkinek, aki egyszerűen szeretne javítani általános egészségi állapotán.
Michael F. Holick: A nélkülözhetetlen D-vitamin


Kedves Olvasóink!
Ezúton szeretnénk mindenki figyelmét felhívni, hogy a könyvtár idén december 18-án, szombaton látogatható utoljára. Aki szeretné meggyorsítani a kölcsönzés folyamatát, annak továbbra is ajánljuk könyvcsomag összeállítási szolgáltatásunkat!

2021.12.07.

Akik nem jártak mostanában felénk, azoknak itt van néhány kép a megújult Gyerekkönyvtárról! Igazi olvasó kuckó várja azokat a kicsiket és nagyobbakat, akik szeretnek nálunk olvasni!
Aki pedig szeretné megnézni mi is változott pontosan, azt várjuk szeretettel mai adventi kézműves foglalkozásunkon is, ahol asztali fenyőt készíthetnek könyvlapokból, akik ma ellátogatnak hozzánk délután 4 és 6 óra között!

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai klasszikusunkat An Leysen öltöztette új köntösbe. Az eredetileg Hans Christian Andersen írta mesében a gyerekek megismerkedhetnek azzal az asszonnyal, akinek kicsi lánya egy virágmagból született. A pöttöm, de bátor kislány varázslatos története magával fogja ragadni azokat az ötévesnél idősebb gyerekeket, akik nyitottak a különösebb mesékre.
An Leysen: Pöttöm Panna

2021.12.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
Szinte hihetetlen, de már megint az év utolsó hónapjára ajánlunk könyveket, a téli zárás előtt két héttel pedig nem is nyithatnák a hetet mással, mint egy karácsonyi történettel.
Mai könyvünk két olyan családfő története, akik veszteséget elszenvedve elzárkóztak az élet elől, de a körülmények rákényszerítik őket arra, hogy ismét nyissanak a boldogság és az elfogadás felé. Maddie McLendon férje elvesztése után egy kisvárosba költözik, itt remél új életet kezdeni fiával és unokájával. Szomszédjuk, a felesége halála miatt meglehetősen mogorva gazda sem örül a lánya és az új szomszéd fiatalember között kialakuló kapcsolatnak, de ellenségeskedésüket kénytelenek lesznek félretenni, amikor egy váratlan tragédia rákényszeríti őket, hogy együtt oldják meg a kialakult helyzetet.
Catherine Anderson: A karácsony fényei

MIKULÁS HETE A KÖNYVTÁRBAN
Késedelmi díj elengedése és ingyenes beiratkozás a környező települések lakóinak Mikulás hetében december 6. és 11. között (nyitvatartási időben) a könyvtárban.
Ezen kívül a héten apró ajándékokkal várjuk az óvodásokat és a kisiskolásokat, így érdemes a héten elintézni a téli szünetre szánt könyvek kölcsönzését!

2021.12.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a kalandos könyvben találkozhatunk a világ legbékésebb tirexével, akit Rilexnek hívnak, és akinek Kunyi, a pimasz keselyű lakik a szájában. Megtudhatod a páros hogyan ismerkedik meg Barmollal, a raptorral miközben a dínók földi paradicsomában kalandoznak!
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba (Zabaszauruszok 1.)

Jövő héten is várnak mindenkit adventi kézműves foglalkozásaink, melynek pontos órarendjét megtalálják a Facebookos eseményeknél és a honlapunkon is!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények
Ezen kívül jövő héten, a Mikulás hetében, elengedjük a késedelmi díjakat és ingyenes beiratkozási lehetőséget biztosítunk a környező települések lakóinak is!
Várunk mindenkit szeretettel!

2021.12.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Kertész Erzsi sorozatával szeretnénk ma megismertetni kedves Olvasóinkat. A Göröngyös Úti iskola sok szempontból teljesen ugyan olyan, mint a többi iskola. Főszereplőnket Robit nem csak a nagyfiúk nem veszik be a csapatukba, az osztályába sem sikerül beilleszkednie úgy igazán, ráadásul még a bátyja is folyton bosszantja! Egyetlen jónak ígérkező program a nyári tábor, amit Robi már nagyon vár, két barátjával olyan csínytevésen törik a fejüket, ami végre segíthet neki kitűnni. Azonban nem számolnak a táborvezető bácsival, Elemérrel, aki mindig résen van!
A sorozat az úgynevezett problémaorientált könyvek sorába tartozik, központi témája egy-egy, a gyerekek életében is sokszor előforduló probléma.
Kertész Erzsi: Gáz van!  (Göröngyös Úti Iskola 4.)

OLVASÓKLUB
Rendhagyó módon hétfőn (december 13-án) kerül sor az év utolsó Olvasóklubbjára, ahová várunk mindenkit szeretettel!

2021.12.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai meseregényünk izgalmas kalandokra hívja a kicsiket Márk oldalán, akinek űrutazásra kell indulnia a Szaturnuszra, hogy megmentse a világot. A kisfiú természetesen vállalja a feladatot, miszerint hatoljon be észrevétlenül a Spero űrbázisra, hiszen rajta nem múlhat a világ sorsa!
A könyvet ovisoknak és kisiskolásoknak ajánljuk.
Kerékgyártó István: Márk, aki hatévesen megmentette a világot

A holnapi adventi kézműves foglalkozáson Mikulást készíthetnek, akik ellátogatnak hozzánk délután, Kiss-Baranyiné Szilágyi Dóra művésztanár segítségével.
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.11.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az ötéves Viktor naplóját vehetjük kézbe, ha ellátogatunk a Karikó János könyvtárba. A kisfiú családjával együtt Brüsszelben él már születése óta. Az ő kalandjain keresztül ismerkedhetnek meg a kicsik a magyar és a belga kultúra találkozásával és a külföldön élő magyarok életének nehézségeiről.
Inotai G. András: Kakukli

ÜNNEPI NYITVATARTÁS!
A könyvtár 2021. december 19. és 2022. január 2. között ZÁRVA TART.
Nyitás: 2022. január 3-án, hétfőn 14 órakor.

Decemberben jótékonysági rajzos akciót szervez a Pagony Kiadó! Hét, ismert és népszerű pagonyos illusztrátor várja majd az előzetesen regisztráltakat december 12-én. Részletek a cikkben.

2021.11.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
A „Mateknyomozók” c. sorozat második kötetét ajánljunk ma mindenkinek, aki úgy szeretne matematikáról olvasni, hogy nem is tudja, hogy ezt teszi!  A két részes sorozat szerzői érdekes és kalandos módon támaszkodnak logikai fejtörőkre a nyomozás közben, így a gyerekeknek szórakozás lesz a matek! Ebben a részben Mr. Jekyll kilétét igyekeznek szereplőink kideríteni, pedig ez még a rendőrségnek sem sikerült!
Daniel Kenney – Emily Boever: A rejtélyes Mr. Jekyll esete (Mateknyomozók 2.)

Holnap lesz az első adventi foglalkozás, várunk mindenkit szeretettel! Elsőként üvegmécsest készíthetnek a hozzánk ellátogató gyerekek.
Részletek itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

Szeretnék felhívni kedves Olvasóink figyelmét, hogy most szombaton (december 4-én) a könyvtár rendezvény miatt zárva tart.
Nyitás: december 6-án, hétfőn, 14:00 órától.
Megértésüket köszönjük!

2021.11.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
Folytatódik a „Sherlock és Lupin” c. sorozat könyveinek ajánlója. Első kötetünk ismét az 1870-es évekbeli Londonba kalauzolja el olvasóit, ahol az apja miatt gondterhelt Irene segítségül hívja Sherlockot és Lupint, hogy együtt nyomozzák ki hová tűnt az a falubeli férfi, akinek senki nem indul keresésére. A nyomozás hamar komorabb hangulatúvá változik, amikor kegyetlen gyilkosság történik a közelben.
Második ajánlatunk „A skarlátvörös rózsa rejtélye” a sorozat egyik korábbi kötete, a nyomozócsapat korábbi kalandjait mutatja be. A kis csapat egy nap érdekes sakkfeladványra bukkan a Times hasábjain. A rejtvény feladója egy bizonyos „Fekete Barát”, akinek a neve ismerősen cseng Sherlock számára. Másnap meggyilkolnak egy gazdag kereskedőt, az ifjú nyomozók pedig munkához látnak, hogy kiderítsék, hogyan kötődik a két eset egymáshoz.
Irene Adler: Rókavadászat gyilkossággal (Sherlock, Lupin és én 9.)
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye (Sherlock, Lupin és én 3.)

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB
Az ünnepi hangulatra készülődve mi sem lehetne szórakoztatóbb, mint egy kvíz a varázsvilág legérdekesebb utcájáról, ahol bármit megvehetünk, ami szívünk vagy szánk ingere!
Vajon mennyire ismered az Abszol utat? Ideje megtudni!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.11.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
A gyerekek között igen népszerű „Sherlock és Lupin” c. sorozat két kötetét ajánljuk mára. A 12 éves kortól ajánlott sorozat újfajta, gyerekek számára érthető módon dolgozza fel a híres nyomozó és barátai kalandjait. Az első könyvben, mely „A búcsú hajója” címet viseli, Irene egy biztonságos, de a világtól és híreitől elzárt helyen rejtőzködik édesanyjával. A lány hetek óta nem kapott hírt a többiekről, ami csak tovább ront a kedvén. A villában hamarosan rejtélyes dolgok kezdenek el történni, lehet, hogy a rejtekhely nem is olyan biztonságos, mint gondolták?
A második könyvben, „A cilinderes férfi rejtélyé”-ben Irene ismét barátaival nyomoz azután a titkos kód után, amit Anasztázia, a cár lánya, még halála előtt adott át testvérének, Milának. A csapat együtt vág neki a kód és a mögötte meghúzódó rejtély kibogozásának!
Irene Adler: A búcsú hajója (Sherlock, Lupin és én 12.)
Irene M. Adler: A cilinderes férfi rejtélye (Sherlock, Lupin és én 15.)

Jövő héten indul az ADVENT A KÖNYVTÁRBAN!

Az advent időszakában minden kedden és csütörtökön 16 és 18 óra között apró ajándékokkal várjuk az óvodásokat és a kisiskolásokat a könyvtárban.
Minden alkalommal lesz kézműves foglalkozás is, amelyen a gyerekek karácsonyi ajándékokat készíthetnek szeretteiknek.
A foglalkozásokat Kiss-Baranyiné Szilágyi Dóra művésztanár vezeti.

Az adventi kézműves foglalkozások időpontjai:
november 30., december 2., december 7., december 9., december 14., december 16.

December 6-11., hétfő-szombat: MIKULÁS A KÖNYVTÁRBAN!

Késedelmi díj elengedése és ingyenes beiratkozás a környező települések lakóinak Mikulás hetében december 6. és 11. között.

2021.11.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
Emily éppen születésnapi hajókirándulásán vesz részt, amikor váratlanul 1913-ban találja magát. Összeismerkedik két másik gyerekkel, Lorenzóval és Malikkal, akikkel pontosan ugyan ez történt. Együtt fognak neki, hogy megkeressék az utat a jelenbe, amiben nem más lesz segítségükre, mint Einstein!
Cornelia Franz: Hogyan mentettem meg Einstein életét?

A mai gyerekek kezében már ott az okostelefon és vele a fényképezőgép. De ez nem jelenti, hogy rögtön tudják is, hogyan lehetnének jó fényképészek. Most itt egy könyv, ami segít a fotózást komolyabban vevő kiskamaszoknak elindulni ezen a csodaszép pályán!

2021.11.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk a méltán népszerű Dr. Seuss leghíresebb láncmeséje. Zöld sonkás tojást mindenhol lehet enni, nem kell hozzá különleges alkalom sem. Vagy mégsem? A történetben furábbnál furább javaslatok kerülnek elő, amiknek hősünk sikeresen ellenáll, egészen a történet végéig!
Dr. Seuss: Zöld sonkás tojás

A modern kori Mikulás nem mindig érkezik rénszarvassal, néha leparkolja a szánját, hogy vonattal érje el a rá váró gyerekeket. Íme néhány alkalom, amikor a gyerekek megleshetik a Mikulást az útja során!

2021.11.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
A nagy Gerbera-nyomozás esetével ismerkedhetünk meg ebben a könyvben. Gerbera Erzsébet és Fűrész úr a Nagyvarázs cirkusz előadói, akiknek szerelme még azt is kibírja, hogy Fűrész úr minden előadás alatt kettévágja társát. De egy este furcsa dolog történik, valaki ellopja a mutatvány közben Gerbera Erzsébet virágszirmait. Ki vetemedhetett ilyesmire? Induljunk el Pálcikával kinyomozni az esetet!
Darvasi László: Pálcika, a detektív

Holnapi programok a könyvtárban! A Bábos Mesekuckó előadása Major Zitával délelőtt és az Olvasóklub felnőtt Olvasóinknak délután!

2021.11.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ismét kalandozni indulhatnak a gyerekek az öt hercegnő oldalán, akiknek ezúttal a hullámok között kell legyőzniük az ellenséget, miközben Acquaria, a tenger haragos boszorkányának gonosz tervét is meg kell akadályozniuk.
Tea Stilton: A tenger boszorkánya (A Fantázia Birodalmának hercegnői 7.)

November végétől ismét téli programokkal várja majd a családokat a MÜPA. Bár idén nálunk is lesz jégpálya, azért érdemes körülnézni a programok között!

2021.11.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
Michael Rafferty megbízást kap a Koronától, hogy az 1881-ben meggyilkolt washingtoni nagykövet gyilkosát kézre kerítse. A politikailag zűrzavaros időben diplomatának álcázva magát vág neki a feladatnak, de hamar kiderül, hogy bizony szüksége van segítő kezekre. Úgy dönt keres egy nőt, aki hajlandó segíteni neki a megfelelő illemszabályok elsajátításában, miközben a feleségét is eljátssza. Kiszemeltje azonban nem lelkesedik a feladatért, de a férfinak sikerül végül meggyőznie, hogy legalább a szabályok elsajátításában legyen segítségére, Ariannne Chambers azonban hamarosan rájön, hogy Michael durva külseje mögött érző szív lakozik.
Donna MacMeans: Csiszolatlan gyémánt (Chambers testvérek 3.)

„Veszíts el egy könyvet!" Játékra hív a könyvtárak.hu!

2021.11.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvünk újabb része Leslie L. Lawrence egyik legújabb sorozatának, mely a „Báthory Orsi történetei” címet kapta. Ebben a könyvben Debby már jól ismeri az álmait kísértő Báthory Orsit, aki egyre gyakrabban jelenik meg előtte, közeledő veszélyről beszélve. A lány frissen vásárolt birtokával sincs minden rendben, új szereplők bukkannak fel a könyv lapjai között segítség pedig nem sok ígérkezik, így a lány kénytelen egyedül szembenézni a leselkedő veszéllyel. 
Leslie L. Lawrence: Az asszony, akit megszúrt a skorpió (Báthory Orsi történetei 6.)

Az egyik legszebb könyvtárról jelenik meg hamarosan egy kiadvány, amibe most bele is lapozhatunk a megjegyzésben elhelyezett linkre kattintva.

2021.11.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
A tegnap ajánlott sorozat második része kerül ma terítékre. Az első könyv történései után Debby O’Hara végre lassan talpra állni látszik, már egyetemista, de az új környezet is az életének felfordulásával kecsegtet, mert a fiatal lány ismét gyilkossági ügybe keveredik. Egy rejtélyes nő rákényszeríti, hogy eredjen a gyilkos nyomába, az álmait kísértő furcsa, idegen nyelven beszélő nő pedig ismét felbukkan, hogy kihúzza a lányt a bajból.
Leslie L. Lawrence: Mogyoróallergia (Báthory Orsi történetei 2.)

Ebben a cikkben egy újabb magyar alkotót ismerhetünk meg, aki annak ellenére, hogy több, mint harminc éve munkálkodik költőként, csak most jelentkezik első verseskötettel.

2021.11.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
Újabb Báthory Orsi történettel jelentkezünk mára. A könyvsorozat főszereplője Debby O’Hara hazatérte után ijesztő felfedezést tesz. Távollétében valaki széfet épített a pincéjébe, melyben egy koponyát és egy levelet helyezett el. A nyomok a család egykori házvezetőnőjéhez és fiához vezetnek, a nyomozást közben Debby pedig közelebb kerül az álmait látogató túlvilági őrangyalának kilétének kiderítéséhez.
Leslie L. Lawrence: A múlt árnyai (Báthory Orsi történetei 4.)

OLVASÓKLUB
Nemrégen újraindult a könyvtár havi rendszerességgel megtartott Olvasóklubja ahová várunk mindenkit szeretettel, ha szeretne beszélgetni kedvenc könyveiről. Vagy éppen olyanokról, amik valamilyen okból nem nyerték el a tetszését, hiszen ki tudja, lehet, hogy valakinek éppen az a kedvence és a beszélgetés új köntösbe öltöztetheti az elolvasottakat!
November 23-án várunk mindenkit teával és süteménnyel!
Programok, információk / Rendezvények

2021.11.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
A mongol hódításnak esett áldozatául az a birodalom mely mai könyvajánlónk központi helyszíne. Bukása előtt azonban még akaratlanul vendégül látta Dzsingisz-kán unokáját, Kubilájt. A fiatal herceg kilétét fel nem fedve kerül a területre, ahol kalandozásai során megsebesül és emlékezetkieséssel is meg kell küzdenie mielőtt hazatérhetne. Lábadozása alatt azonban a helyiek emberségesen bánnak vele, sőt még a szerelem is megtalálja az ifjú kánt.
Lőrincz L. László: Az utolsó hvárezmi nyár

Novemberi programok gyerekes családoknak! A hidegebb idő beköszöntével sem kell feltétlenül a négy fal között maradni, a következő cikkben ötleteket találhatunk a szabadidő hasznos eltöltésére.

2021.11.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
Szintén a háború utáni Németországban játszódik mai könyvajánlónk története. 1963-at írunk, Frankfurtban az egész sajtó az Auschwitz-i pertől hangos, főszereplőnket pedig egy lengyel tanú kihallgatásához hívják segítségül. Eva Bruhnst fordítani kezdi a tanú szavait, de nem tudja értelmezni azokat, hiszen családja nem beszélt ezekről a dolgokról eddig neki. A lány a perben részt véve megdöbbentő és ismeretlen világba tesz utazást, ahonnan nem térhet vissza anélkül, hogy megváltozna.
Annette Hess: A Német Ház

A Petőfi Kulturális Ügynökség KMI 12 elnevezésű programjának záróestjeit rendezik meg november 8-tól a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) Kárpát-medencei Programigazgatóságának küldetése a kortárs magyar szépirodalom és az olvasás népszerűsítése határon innen és túl.

2021.11.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyv az 1945 és 47 közötti események hatására született, középpontjában pedig két megszálló tiszt élményei állnak. A két férfit emberiességük és közös elveik barátokká tesznek, a háborúban átéltek hatására pedig végül felismerik, hogy pont oda vetette őket a sors, ahol a legtöbbet tehetnek másokért.
Hans Habe 1911-ben Budapesten született, harcolt a második világháborúban a szövetségesek oldalán, utána pedig az egyik legsikeresebb, ám legvitatottabb német nyelven író szerző lett.
Hans Habe: Ahová tartozunk

Akkor sem kell elkeseredni, ha csak nagyon rövid idő áll rendelkezésünkre olvasni. Ebben a cikkben kifejezetten olyan novellásköteteket ajánlanak, amikben egy-egy történet elolvasása akár negyedóra alatt is megtehető!

2021.11.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Kiüresedett házasságából és életéből is menekülni akar a minden reményét elvesztett hatvanéves német származású Marianne, aki egy párizsi út során a Szajnába veti magát. A sors azonban közbeszól, a nőt megmentik, a kórházban felébredve pedig egy kis bretagne-i halászfalú festménye fogadja a lábadozó nőt a kórteremben. Hirtelen elhatározással odaköltözik és találkozik egy festővel, aki ráébreszti, hogy az életének még sok boldog pillanata lehet hátra.
Nina George: Kis francia bisztró

Bár november 23 még messze van, de érdemes már most regisztrálni a következő Bábos Mesekuckó előadásra, hogy mindenképpen legyen hely a kicsiknek!
Részletek itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.11.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
A kortól megszokott fondorlatokkal és árulással teletűzdelt könyv a befolyásos Medici család fejének Cosimonak halála után kezdődik. A családfő szerepét korán átvenni kényszerülő Lorenzonak minden ügyességére és ravaszságára szüksége van, hogy a család befolyását fent tudja tartani. A Medici család emelkedésével azonban az ellenségek ügyessége is növekszik, a fiatal férfinak pedig a szerelem is csak bosszúságot hoz az életébe. Vagy mégsem? A két kötetes könyvből kiderül!
Michele Gazo: Lorenzo Il Magnifico 1. (A Mediciek hatalma 1.)
Michele Gazo: Lorenzo Il Magnifico 2. (A Mediciek hatalma 2.)

ÚJ KÖNYVEK LISTÁJA
Ismét felkerült a könyvtár honlapjára a legújabb könyveiket tartalmazó lista, mely pdf formátumban le is tölthető.
Jó böngészést kívánunk!
Könyvújdonságok

2021.11.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
A nyolcvanas évektől kezdve vezeti végig a könyv a zeneszerető olvasókat különböző sorsokon keresztül egészen a mai napig. A fel-felbukkanó, majd eltűnő szereplők más élethelyzetből érkeznek elénk, de mindannyiukban közös a zene és a siker iránti vágy. Vannak, akik felnőve már nem erednek nyomába az amerikai álomnak, de vannak, akiket életük végéig markában tart a csillogás ígérete. Az ő sorsukon keresztül kaphatunk betekintést a zeneipar és a benne, vele együtt élő emberek mindennapjaiba.  
Jennifer Egan: Az elszúrt idő nyomában

Sajnos a világban kialakult papírhiány hatással lehet a nemsokára megjelenő vagy éppen utánnyomásra váró könyvek megjelenési idejére.

2021.11.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ismét olvashatunk a híres nyomozókutya Nózi kalandjairól! Nyomozónk, Huszár őrmesterrel együtt a környéken felbukkanó tolvajbanda nyomába ered, a szálak egészen a városba érkező cirkuszig vezetnek el, a párosnak pedig segítségre lesz szüksége, hogy a tolvajokat lefüleljék, így tovább bővül a kutyacsapat akik most sem okoznak csalódást a környékbelieknek!
Kántor Kata: Tolvajtempó (Nózi nyomoz 2.)

87 éves korában hunyt el az egyik legnépszerűbb könyv a „Flow” szerzője. Róla olvashatunk a következő cikkben.

2021.11.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
A Teremtéssel kezdődik mai könyvajánlónk, melynek története korokon és helyszíneken suhan keresztül, többször szétágazva, majd újra egy pontba összeérve meséli el nekünk a címben megemlített abbé, szarajevói merénylők, híres magyar írók, törpék és lángossütők történetét, hogy aztán a végén eljuttasson minket az Apokalipszisig.
Cserna-Szabó András: Az abbé a fejével játszik

Ha csak annyi tartja vissza a könyvkölcsönzéstől, hogy nem tudja lenne-e elég ideje kiválogatni a könyveket, akkor Önnek ajánljuk könyvcsomag összeállítási szolgáltatásunkat!

2021.11.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvünk sokáig csak az író fiókjában vesztegelt, a kéziratot majdnem harminc évvel annak megírása után adták végül ki. Az egykönyves szerző 1986-ban álmodta meg az indiánok harcokkal, szertartásokkal és véres leszámolásokkal teli világát, melyről végre mindenki olvashat.
Cseh Tamás: Hadiösvény

Még lehet regisztrálni erre a különleges író-olvasó találkozóra! Várunk mindenkit szeretettel!

2021.11.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk szerelmi történet, de nem a könnyed stílusból. Rushdie könyvének főszereplője, aki eszmetörténészként és babakészítőként élte az életét, egy nap csapot-papot otthagyva New Yorkba menekül a benne gyűlő düh elől. Reménye azonban, hogy a város majd magába olvasztja és enyhíti a benne feszülő mérget hamar csalódásba fordul. A nyüzsgő városban pedig volt felesége mellé két másik nő is betársul, hogy együttesen gyötörjék főszereplőnket, aki mindenhol a benne megjelenő érzelemmel találkozik. A könyv látlelet az egykori városról, hiszen ugyan azon a napon jelent meg, mint amikor a terroristatámadás bekövetkezett, mely örökre megváltoztatta New York-ot és az ott élőket.
Salman Rushdie: Fúriadüh

Íme egy kis ízelítő novemberi programjainkból! Részletek a Facebook oldalon az eseményeknél vagy pedig a honlapunkon a Rendezvények (külön a felnőtt és külön a gyerek) oldalakon.

2021.10.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
Cervantes klasszikus regénye ihlette a meg a könyv főszereplőjét, Sam DuChampot, a középszerű kémtörténetek íróját Quichotte megteremtésére. A nem túl sikeres író modern köntösbe öltöztette a lovagot és a többi szereplőt is. Quichotte ábrándozó gyógyszerészügynök, Dulcinea elragadó tévésztár lesz, akinek szerelmét az ügynök, képzelt fiával, Sanchóval együtt, egy olyan lovagi úton igyekszik kiérdemelni, ahol új veszélyek leselkednek rájuk lépten nyomon, ahol minden lehetséges, de az idő és anyag mintha foszladozni kezdene. A könyvben természetesen nem csak Quichotte kerül megmérettetésre, Sam DuChampnak is feladja a leckét az élet, de mindezt a Rushdie-tól megszokott szórakoztató formában teszi.
Salman Rushdie: Quichotte


VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB
Itt: Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.10.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
Bár a könyv egy régóta íródó sorozat része, önállóan is olvasható. Az FBI New York-i irodájának élére új vezető kerül, aki karrierjének nagy lehetősége előtt áll, amit csak egy „belső ellenség” tehet tönkre. Így a többiek által furcsának titulál különleges ügynök, A. X. L. Pendergast, új társat kap maga mellé, egyfajta bébiszitternek. Az új páros rögtön munkába is áll, a Miami Beachen elkövetett brutális gyilkossági sorozat elkövetőjét kell megtalálniuk, Pendergast pedig a maga furcsa módszereivel hamar összefüggést talál az áldozatok között, de a kérdés, hogy az új párosnak sikerül-e megállítania a gyilkost, még megválaszolásra vár.
Douglas Preston – Lincoln Child: Halotti versek (Pendergast 18.)

Nehéz lenne úgy szót ejteni sci-fi kategóriába sorolt könyvekről, hogy William Gibson Neurománc c. könyve ne kerüljön elő, de ez nem is baj, hiszen az egyik legjobb tudományos-fantasztikus íróról és sikerlistás könyvéről van szó.

2021.10.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
1960-ban az addig elválaszthatatlan ikerpár arra ébred, hogy sikoltozó anyjukat, apjuk kérésére, elmegyógyintézetbe viszik. Apjuk állítja, hogy a nő érdekében történik a dolog, de hamarosan őket is eltávolítják a londoni házból. Lekerülnek vidékre a nagyanyjukhoz, aki nem mutat túl sok érdeklődést vagy szeretetet a tizenöt éves ikerpár iránt. A fiatalok élete rendesen felfordul, de legalább ezen az új helyen végre kicsit szabadabban élhetik az életüket. Egy nap azonban egyikük nem tér vissza az erdőből, a környéken több hasonló korú fiú tűnik el, a gyerekek nagymamája pedig nem sok érdeklődést mutat az iránt, hogy kiderítse mi is történt Duncannel, így testvérére, Maisy-re vár, hogy kiderítse az igazságot.
Lesley Pearse: Az erdei remetenő

Több programmal is várja a gyerekeket a Szépművészeti Múzeum október 29-én. A gyerekeknek a programok ingyenesek, ehhez csak előzetesen regisztrálni kell!

2021.10.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
1982-ben játszódik mai könyvünk cselekménye, méghozzá a varsói repülőtéren. Magyar író tollából került annak a lengyel kiskatonának és a Malév gép utasainak a története a könyv lapjaira, aki annak ellenére, hogy a pontos eseményeket nem ismerhette, hiszen azok a mapi napig titkosak, igyekezett megtalálni arra a kérdésre a választ, hogy megelőzhető lett volna-e a repülőgépen elkövetett túszejtés tragédiája.
Odze György: Túszdráma a fedélzeten

Várunk mindenkit szeretettel ma délután az OLVASÓKLUBBANProgramok, információk / Rendezvények

2021.10.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
Német krimit nem sokszor ajánlottunk eddig, de ma rögtön egy sorozat negyedik részével fogjuk kezdeni a sort. A könyv főszereplőjét elítélik két lány gyilkosságáért, annak ellenére, hogy a holttestek sosem kerülnek elő, Tobias pedig váltig állítja, hogy nem emlékszik az estéből semmire. Mikor kiszabadul, visszatér szülőfalujába, hogy megpróbálja tisztára mosni a nevét és új életet kezdjen, de ezt sem a falu lakosai, sem az, aki tíz éve próbálja titokban tartani, hogy mi is történt valójában, nem hagyja.
Nele Neuhaus: Hófehérkének meg kell halnia (Kirchhoff és Bodenstein 4.)

Még lehet regisztrálni a BRÚNÓ ÉS A FOCILABDÁRA és az OLVASÓKLUB is szeretettel vár mindenkit holnap!

2021.10.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
Nemere István sorozatának első részében Budapesten, a Nemzeti Bank előtt elkövetett különleges gyilkosság indítja el a történet cselekményét. Egy belga bankárt éri utol a végzete, nem is akárhogyan, fúvócsőből lőnek mérgezett tűt a nyakába. Lakos Donát, az EUROPOL-lal együttműködő budapesti iroda nyomozója kezd el foglalkozni az üggyel, de még el sem kezdi a szemtanúk kihallgatását mikor több másik, európai városban is hasonló eset történik, előrevetítve az ügy megoldásának bonyolultságát.
Nemere István: Nincs idő meghalni (Nincs idő meghalni 1.)

Ahogy beköszönt az esősebb, hidegebb időszak, sokunk a könyvek lapjai között keres kikapcsolódást. Ebben a cikkben olyan fantáziahelyeket szedtek nekünk csokorba, amiket meglátogatva tényleg úgy érezhetjük magunkat, mintha egy más világba kerültünk volna.

2021.10.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
A görög mitológiából ismert varázslónő, Kirké életét mutatja be mai könyvajánlónk, izgalmasan, érdekesen, azok számára is, akiknek a mitológiai történetek csak kötelező olvasmányokat juttattnak eszébe. Kirké a Napisten, Héliosz, lánya, a leghatalmasabb titáné, de nem rendelkezik hasonló hatalommal, mint apja vagy anyja. Különleges tehetségére, a varázslásra, akkor derül fény, amikor a lány az emberek társaságát kezdi el keresni. Zeusz azonban fenyegetésnek veszi Kirké újdonsült erejét így száműzi őt egy lakatlan szigetre, ahol Kirké tökéletesíti titkos tudományát, miközben több híres mitológiai alakkal is találkozik.
Madeline Miller: Kirké

Pulitzer-díjas regényekről olvashatunk a következő cikkben. Ezt a rangos díjat csak amerikai írók kaphatják meg, de ennek köszönhetően árnyaltabb képet tud adni az ott élő és alkotó szerzők munkásságáról.

2021.10.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
Nem mindennapi könyvet írt meg Donald Trump unokahúga, Mary L. Trump, aki nem csak a bennfentesek szemszögéből tárja elénk az egyik legvitatottabb amerikai elnök megválasztása előtti időszakot. Klinikai pszichológusként képes objektívebben bemutatni, hogyan befolyásolják a traumák, pusztító kapcsolatok és az elhanyagolás egy ember személyiségét.
Mary L. Trump: Túl sok és sosem elég

OLVASÓKLUB
Jövő héten vár mindenkit az Olvasóklub! Az ismét havi rendszerességgel megrendezett klubban kötetlen beszélgetésre várunk mindenkit, aki szereti megosztani a gondolatait a könyvekről, amiket olvasott.
Várunk mindenkit szeretettel és süteménnyel!

2021.10.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ebben a könyvben nem a fák titkos életével ismerkedhetünk meg, de ha tanulmányozzuk, akkor megtanulhatjuk a minket körülvevő fák konyhai, gyógyászati és kozmetikai felhasználásnak módjait és végre nevükön fogjuk tudni nevezni ezeket az élőlényeket, amik bizony sokszor sokkal tovább élnek, mint mi.
Noel Kingsbury: Fák

BRÚNÓ ÉS A FOCILABDA
A Bábos mesekuckó előadása Major Zitával kicsiknek és óvodásoknak. A bábelőadást mesetorna követi.

A RENDEZVÉNY INGYENES, DE ELŐZETES REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT!

Regisztrálni lehet: személyesen, telefonon vagy e-mailben. Elérhetőségeinket megtalálják itt: Elérhetőségek

2021.10.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
Lakatos Péter nem kisebb dolgot ígér ebben a könyvben, mint azt, hogy megállíthatjuk, vagy legalább lelassíthatjuk az öregedést, megfelelő étkezéssel, edzéssel és életmóddal. Természetesen a cél nem csak az, hogy tovább éljünk, hanem hogy minőségi életet élhessünk.
Lakatos Péter: Kortalanul!

RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEMÓRA – SISI ÉS KORA
Kordásné Szász Melinda októberben egy rendhagyó történelemóra során idézte meg a bécsi udvar fényűző hangulatát a Karikó János Könyvtárban összegyűlt hatodikos diákok számára. Az előadó káprázatos ruhában mutatta be Sisi életét egy interaktív diasor segítségével.

Kisebb kiállítás is kerekedett a gyermekkönyvtári részen, ahol különféle legyezőket, emléktárgyakat lehetett szemügyre venni.

A diákok rendkívül tájékozottnak bizonyultak Sisi életét és halálát illetően, számos nagyszerű kérdést fogalmaztak meg, melyekre mind választ is kaptak ezen a rendkívüli történelemórán. Búcsúzás előtt minden résztvevő kézbe vett egy legyezőt, hogy az előadó segítségével megismerje a legyezőhasználat alapjait – így gyakorlati tudással is gazdagodtak a program végére.

2021.10.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyv nem csak nyugtató szavakat ígér, hanem használható szorongásoldó technikákat is a mindennapok feszültségét nehezebben viselők számára, miközben a háttérben meghúzódó okokra is igyekszik fényt deríteni.
Jill P. Weber: Nyugi

KÉZMOSÁS VILÁGNAPJA
Október 15-e már egészen 2008 óta hivatalosan is a kézmosás napja az UNICEF felhívására. A kézhigiénia hiányának problémájára hívja fel a figyelmet a nap, ami a tavalyi év után még mindig kiemelt figyelmet érdemel.

2021.10.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az autizmus nagyon is komoly témájával foglalkozik mai könyvajánlónk. Senki nem vág bele a családalapításba úgy, hogy arra készül valami nem lesz teljesen rendben. De az élet néha bizony ezt a lapot osztja ki nekünk és a könyv szerzője a saját személyes történetén keresztül igyekszik megosztani azokat a tapasztalatait, amit egy autista kisfiú nevelése közben szerzett.
Pápai Ildikó: Azt beszéltük meg, hogy boldog leszel

Már javában tart a Budapest Design Week, ahol nem csak a legrangosabb díjakat osztják ki, de több, mint 150 programmal (kiállítások, városi séták, kézműves workshopok és nyitott stúdiók) várják az érdeklődőket. Részletek és programlista a honlapon.

2021.10.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk olyan nőknek íródott, akik szeretnék kicsit elmélyíteni a tudásukat a borokkal kapcsolatban, hogy mindig megtalálják az alkalomhoz illőt, legyen szó barátnős beszélgetésről vagy randiról.
Francesca Negri: Bordivat

Októberben minden hétvégén felszállhatunk a BKK nosztalgiavillamosára, ha Budapesten járunk. Az N2-es jelzéssel ellátott jármű biztosan sok gyermek fantáziáját megmozgatja majd, akik az utazásról hazatérve természetesen találnak vonatokról és villamosokról szóló könyveket is a könyvtárban!

2021.10.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ki ne hallotta volna már Steve Jobs nevét? Sokan tudják róla, hogy ő állt az egyik legnagyobb hatású cég alapítása és fejlesztése mögött, de az életével részletesebben nem ismerkedtek még eddig meg. Most lehetőségük lesz, hogy megtudják miért és hogyan kezdődött az újításairól híres almás cég története!
Kevin Lynch: Steve Jobs

20 éves lesz a Pagony Könyvkiadó idén és ennek apropóján október 16-án, szombaton, rengeteg programmal várják a gyerekeket.

2021.10.11.

KÖNYVAJÁNLÓ
1938-ban, a világháború előtt, az amerikai sajtó érdeklődésének középpontjában egy görbe lábú versenyló, Seasbiscuit állt, akinek a trénere egy hallgatag musztánglovas, zsokéja pedig egy fél szemére vak bokszoló volt. Az amerikai álmot megtestesítő szokatlan csapat történetével ismerkedhetünk meg, ha belelapozunk a „Vágtá”-ba.
Laura Hillenbrand: Vágta

Ingyenes családi sétákra indulhatunk októberben a III. kerületi Kiscelli parkerdőben, ahol az erdő növényeiről és állatairól is tanulhatnak a gyerekek miközben teljesítik a titkos küldetést!

2021.10.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
Eric Arthur Blair, írói álnevén George Orwell, mára már legendás alakká nőtte ki magát, melyhez hozzájárult műveinek („Állatfarm”, „1984”) nemzetközi sikere és a körülötte kialakult viták is. John Riddell ebben a könyvben igyekszik valósabb képet adni az általa az egyik legnagyobb hatású írónak titulált Orwellről. Nem csak irodalmi munkásságáról olvashatunk, de az életpályáját is részletesen megismerhetjük.
John Rodden: George Orwell

Ha H.P. Lovecraftről nem is tud sokat valaki, a nevét biztosan hallotta már. Rajongóknak természetesen nem kell bemutatni a horror műfajának koronázatlan királyát, de ők is élvezhetik a következő cikket.

2021.10.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
23 történelmi személyiség fiatalkorába pillanthatunk bele, ha kézbe vesszük ezt a könyvet. Sokszor felmerül a kérdés, hogy a történelem jelentős alakjai vajon mutattak-e bármit is későbbi tetteikből életük korai szakaszában, erre keresi a válaszokat a könyv. Ha Napóleon nevét halljuk, első gondolatunk nem az, hogy vajon hánykor kelt fel iskoláskorában a francia hadvezér, pedig bizony ezt is feljegyezték róla. Azt is megtudhatjuk hány babája volt Viktória hercegnőnek vagy mit csinált Hitler a bizonyítványával, miután három tárgyból megbukott.
Hahner Péter: Hatalmasok gyermekkora

A viktoriánus korabeli nyomozótörténetek nálunk is nagy népszerűségnek örvendenek, most azonban nem a már híres férfi nyomozók által elmesélt történeteket vesszük kicsit jobban szemügyre, hanem olyan könyveket találhatunk ebben az Ectopolis cikkben, ahol bizony nők nyomoztak fűzővel és kalappal felszerelkezve.

2021.10.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
I. Szulejmán csak azóta tűnik fel jobb színben az emberek egy részének szemében, mióta romantikus sorozat készült róla az egyik tv csatornán. Az Oszmán Birodalom uralkodója érthető módon nem pozitívan számontartott alak a magyar történelemben, de ennek ellenére Angelika nem a sorozat rajongóit szerette volna kioktatni, hanem inkább érdekes formában tisztázni az esetleges félreértéseket, melyeket a sorozat készítői követtek el, hogy pontosabb képet kaphassanak a sorozat rajongói is a valós történelmi eseményekről.
R. Kelényi Angelika: Szulejmán

Ha valaki még nem unta meg, hogy világjárványokkal kapcsolatos könyveket olvasson, vagy még bele sem kezdett a témába, annak itt egy cikk, melyben tíz könyvet talál, ami a témával foglalkozik.

2021.10.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
Folytatva a természettel kapcsolatos könyvek ajánlását, mai könyvünk a vadonban élő lényeket ismerteti meg jobban az olvasókkal. De mit is tanulhatunk a farkasoktól? Talán nem egyértelmű a válasz, sőt, biztos lesznek, akiket meglep, de íme néhány tanács a farkasoktól: szeresd a családodat, gondoskodj azokról, akiket rád bíztak, soha ne add fel, és soha ne hagyd abba a játékot. Mert az általunk vadnak titulált állatok bizony néha együttérzőbben törődnek öreg és sérült társaikkal, mint mi magunk.
A könyvet Peter Wohlleben, a tegnap ajánlott könyvünk szerzője is ajánlja.
Elli H. Radinger: A farkasok bölcsessége

Szeptember és október nem csak az iskolakezdést jelenti a gyerekeknek, hanem új könyveket is. Ebbe a cikkbe kifejezetten iskolásoknak szóló könyveket gyűjtöttek össze. Jó böngészést!

2021.10.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
Sokak számára ismerősen csenghet a „A fák titkos élete” könyvcím. Ennek a nagysikerű könyvnek a szerzőjétől ajánlunk ma egy történetet, mely az állatok éltének egy olyan szegmensével foglalkozik, amelyről nem sokat tudunk. Olvashatunk olyan mókusról, mely feláldozta magát kicsinyeiért, olyan varjúról, aki élvezettel csúszdázik a háztetőkön vagy akár a tehénről, aki bizony szomorkodik. Az író, Peter Wohlleben, neves német erdész, aki nem csak személyes tapasztalatait osztotta meg az olvasókkal, hanem a legfrissebb tudományos felismeréseket is beleszőte ennek a nem mindennapi történetnek a szálai közé.
Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJA
Ma van az állatok világnapja, melynek ötlete 1931-ben, a Firenzében tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először. A dátum az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtti tisztelgés, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. A nap alapgondolata, hogy felhívja a figyelmet az ember és állat közötti kapcsolat fontosságára, hiszen az állatok boldogabbá teszik mindennapjainkat, és arra, hogy tudatosan tennünk kell azért, hogy a nálunk esetleg gyengébb és védtelenebb állatokra is jobban odafigyeljünk.

2021.10.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
„Híres magyarok szenvedélyei” alcímmel jelent meg a könyv, melyben 69 híres magyar művész, tudós és történelmi személyiség eddig nem annyira ismert oldalát ismerhetjük meg. Biztosan van közöttünk, akinek meglepetést jelent, hogy Beatrix királyné remek sakkozó volt, hogy Arany János zenét szerzett, vagy hogy Rákóczi bútorokat is készített, ha ideje engedte. A fejezetekben az érdekességeken kívül életrajzi jegyzetek, idézetek és levéltári dokumentumok is megtalálhatóak, a könyvet pedig eddig javarészt ismeretlen képek illusztrálják.
Csiffáry Gabriella: A tábornok kertje

Nem mindenki tudja személyesen is végigjárni a meseösvényeket, de jó hír, hogy most a Digitális Vándor alkalmazásán keresztül (melyet ingyenesen szerezhetünk be) most végigjárhatjuk a Sóstói Természetvédelmi Területén található ösvényt is.

2021.09.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
Grecsó Krisztián kislánya, Hanna ihlette a kötetben szereplő verseket, melyeket természetesen mindenki szerethet. A könyv béli versek hétköznapokról és ünnepnapokról is mesélnek, mindezt egy olyan pici gyermek szemszögéből, aki még csak most kezd el rácsodálkozni az őt körülvevő világra.
Grecsó Krisztián: Belefér egy pici szívbe

Benedek Elek születésnapján, a mai napon ünnepeljük a népmese napját már 2005 óta. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé. Az OSZK oldalán a témával kapcsolatos cikkeket és meséket is olvashatunk.

2021.09.29.

KÖNYVAJÁNLÓ
Kedves kis verseket találunk ebben a kisebb gyerekeknek szóló verseskötetben a családról és az állatokról. Rajtuk kívül még úgynevezett csalamádé-versekre is bukkanhatunk, ha kézbe vesszük a könyvet. A kötetet Esztojka Mónika illusztrációi varázsolják még szebbé.
Kiss Judit Ágnes: Szörnyszomszéd

Sokan talán nem is tudják milyen sokat számít a szerkesztő egy-egy könyv megszületésénél. Most öt olyan jelentős szerkesztőről olvashatunk, akik nélkül a világirodalom remekei nem lennének ugyan olyanok.

2021.09.28.

KÖNYVAJÁNLÓ
A kis tengeri szörny, Locspocs kalandjainak kezdetével indul ez a sorozat. Locspocs az egyetlen kis szörnyecske, aki nem csak nem szeretne fürdeni, de még víziszonya is van! A többi tengeri szörnnyel együtt él egy elvarázsolt szigeten, mely csak kedden és pénteken látható, de társaival ellentétben ő nem a vízben tölti az egész napját. Vajon meg tud majd tanulni úszni a kicsi szörnyecske? A könyvből kiderül!
Tor Åge Bringsværd: Locspocs, a kis tengeri szörny úszni tanul (Locspocs 1.)

OLVASÓKLUB
Jöjjön el hozzánk és hozza el kedvenc könyvét! Ma délután 4 órától!

2021.09.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
Ezzel a könyvvel tényleg kipróbálhatják a kisebbek, hogy milyen lenne egy lovag bőrébe bújni. A könyv történetét mi magunk írjuk, a feladványokra adott válaszainkkal, döntéseinkkel haladunk előre ebben a különleges kalandregényben.
Shuky – Waltch – Novy: Lovagok

Ki ne szeretné a dinoszauruszokat? Ha nem is élőben, de a könyvek lapjain mindenképp! Most a róluk íródott egyik legismertebb könyvről tudhatunk meg többet.

Várunk mindenkit szeretettel holnap!

2021.09.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mi történhet, ha valaki elbóbiskol magyarórán? Lehet, hogy semmi, de az is lehet, hogy Magyarórafalvára kerül, ahol körbevezeti őt egy zöld óramanó, Fodor Menta, a település polgármestere. Idejutva kipróbálhatja a csukló csuklósbuszt, találkozhat a konyhatündérrel, az emberkerülő gazemberrel, a karperecet sütő pékkel, de vigyáznia is kell, nehogy összetalálkozzon a szófaló falóval, aki mindent bekebelez, ami többértelmű! Ha szerencséje van, még az is megláthatja, amikor kivirágzik a fánkfánk. Szeretettel várják a Fő téren, ahol a főszakács a saját levében fő!
Bosnyák Viktória: Amikor kivirágzott a fánkfánk

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB
A kígyók mindig is fontos, ha nem is pozitív szerepet kaptak a Harry Potter könyvekben és filmekben. Ez alkalommal próbára teheted tudásodat ezekkel a sziszegő varázslatos állatokkal kapcsolatban!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.09.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
Kántor Kata kutyás-nyomozós sorozata igazi kedvenc a kicsik körében. Ez alkalommal Nózi egyik barátja is eltűnik az Illaberek tisztásról, így a kutyus nem várhat a gazdájára, neki kell felderítenie mi történt, mielőtt a nyomok még eltűnnének. Barátaiból és a tisztáson megismert kutyákból nyomozócsapatot szervezve elindul, hogy megtalálja a kis csivavát, de minden sokkal nehezebb, mint azt gondolta volna. Vajon sikerül megtalálni Jessicát a gazdája segítsége nélkül is?
Kántor Kata: Forró nyomon (Nózi nyomoz 4.)

II. Amenhoteppel foglalkozó kiállítást tekinthetünk meg a Szépművészeti Múzeumban egész jövő év januárjáig. A fáraóval és korával foglalkozó kiállítás középpontjában a fáraó sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll, ezért mindenképpen érdemes elmenni és megtekinteni!

2021.09.22.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyv mesélője az az öreg északi vörös tölgy, akit a barátai csak Vörösnek hívnak. Az ágai között rengeteg állat talál otthonra és biztonságra, az emberek pedig május elsején a kívánságaikat bízzák a fára. Az a szabály, hogy a fák nem beszélnek az emberekkel, de Vörös ez egyszer kivételt tesz, hogy megosszon velünk egy történetet a szeretetről és barátságról.
A könyvet 8 éves kortól ajánljuk.
Katherine Applegate: Kívánságfa

A könyvtárban is népszerűek a rendhagyó tanórák, de ez alkalommal nem ezek egyikén, hanem egy virtuális történelemórán vehetünk részt a következő cikket elolvasva.

2021.09.21.

KÖNYVAJÁNLÓ
A mai fiatalok élete el sem képzelhető szelfik nélkül, de vajon milyen lett volna, ha már az Árpád-házi őseink is élhettek volna ezzel a technológia újítással? Ebben a könyvben Árpád vezér, István király, Gizella királyné, de még Szent Margit is modern nyelven szólal meg, olyan beszélgetésekben részt véve, amiről biztosan tudjuk, hogy nem történtek meg, de ennek ellenére igen szórakoztatóak. Természetesen a könyv nem szeretne téves tudást átadni a gyerekeknek, így minden fejezet végén található egy összefoglaló a valós tényekről is, így a tanulás tényleg szórakoztató lesz!
Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból

A MAGYAR DRÁMA NAPJA
1984-ben kezdeményezte a Magyar Írók Szövetsége, hogy Madách Imre „Az ember tragédiája” c. előadásának 1883. szeptember 21-ei ősbemutatójának évfordulóján legyen ez a jeles nap.  Az emléknap célja a magyar színházművészet értékeinek jobb megismertetése, és az írók ösztönzése újabb alkotások létrehozására. A mai napon a magyar színházak különleges programokkal készülnek, hogy népszerűsítsék a magyar drámát. Ezen kívül pedig ilyenkor kerül átadásra a Szép Ernő-jutalom, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe által alapított „Az évad legjobb magyar drámája” díj is.
Nálunk pedig természetesen minden jelentős magyar dráma megtalálható, ha valaki kedvet kapna az olvasásukhoz!

2021.09.20.

KÖNYVAJÁNLÓ
A logikus gondolkodás és ennek fejlesztése nagyon fontos. Leonardo da Vinci, aki nem csak festő, de anatómus, geológus, mérnök és még sok minden más is volt egy személyben, hihetetlen méretű és hatású örökséget hagyott maga után. Az ő alkotásai és találmányai ihlették azt a 150 fejtörőt és rejtvényt mely éles elmét igényel megoldáskor. A könyvet a mester illusztrációi és egyéb alkotásai teszik nem csak érdekessé, hanem színessé is.
A Leonardo da Vinci-rejtvénykódex


A könyvtárban szinte soha nem lehet túl sok könyvet megtalálni Lee Childtól. Nem azért, mert a könyvek nem jók, pont ellenkezőleg. Jack Reacher mai napig az egyik legkedveltebb karaktere a krimi szekciót böngésző Olvasóinknak. Most az ő univerzumáról tudhatunk meg kicsit többet.

2021.09.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlók a Bori könyvek rajongóinak szól elsősorban, de azokat is érdekelheti, akik még nem olvastak a kislányról és családjáról. Hetven nagyszerű és egyszerű receptet találunk a könyvben, aminek elkészítésében már a legkisebbek is segíteni tudnak, hiszen a közös olvasás után az egyik legjobb együtt végezhető tevékenység a főzés. A receptek között vicces játékötleteket is találunk, így garantált a jókedv!
Karin Kerber: Bori szakácskönyve

Ki ne olvasta volna Jonh Updike regényeit (melyek megtalálhatóak nálunk is természetesen)? Akik élvezték az amerikai kispolgárság egyszerű, de nem nehézségektől mentes életét bemutató történeteit, azoknak itt egy cikk, amelyből kicsit jobban megismerhetik magát az írót is. Akik pedig még nem vettek kézbe Updike könyvet, jó bevezető lehet a cikk ahhoz, amit a könyvektől várhatnak.

2021.09.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
Hetvenhét kalandos mesét tartalmaz mai könyvajánlónk. Az esti elalvás rituáléjához sokszor tartozik meseolvasás, ebben lesz segítségünkre ez a könyv, melyből megtudhatjuk mit is tegyünk, ha véletlenül a Déli-sarkon kötünk ki, pedig egy trópusi szigetre igyekeztünk és hirtelen ott terem egy kékszemű medve előttünk. Kell vajon félni tőle? Az is megtudhatjuk, hogyan segítsünk a náthás vaddisznón, hiszen, ha világgá megyünk, előfordulhat, hogy találkozunk eggyel!
Erwin Moser: Csodálatos jóéjtmesék

12 olyan hangoskönyvet gyűjtöttek össze ebbe a cikkbe, amelyek garantáltan kedvencei a gyerekeknek!

2021.09.15.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mi itt a könyvtárban természetesen elfogultak vagyunk, de szerencsére sokan értenek velünk egyet abban, hogy a könyv az egyik legjobb ajándék. Mai könyvajánlónkat az egy éves születésnapjukat ünneplő kicsiknek alkották meg. A benne lévő mese főszereplője Kokola, a kis koala, aki pont annyi idős, mint akinek a könyv szól. A könyv keményfedeles, de párnázott, a mesében pedig mindenhez kapcsolódik az egyes szám.
Claire Renaud: 1 mese az 1. szülinapomra

A kalandregények a Biatorbágyi Karikó János Könyvtárban is népszerűek, ebben a cikkben pedig olyan könyveket találunk, amik Dél-Amerika izgalmas vidékére kalauzolnak el minket, még ha csak gondolatban is.

2021.09.14.

KÖNYVAJÁNLÓ
Petya vörös haja rögtön jelzi nekünk, hogy nem akármilyen kisfiúval fogunk megismerkedni ebben a könyvben. Rátermett főszereplőnk, egy rozoga bérház legfelső emeletén lakik, közvetlenül a padlás alatt. Természetesen Petya nem lakik itt egyedül, itt él még Cili, a kishúga, Aurél a nagybajszú cincér; Berci, a mókus; Ficam, a balerinának készülő flamingó és Mezítláb Jaguár, aki bárhol, bármilyen helyzetben el tud aludni. Egy nap váratlanul csatlakozik hozzájuk, a padlásról leesve, Tulipán, a bumfordi de szerethető medve. Vajon mit keresett ott? És mi köze van a rejtélyes Sundabunda Cirkuszhoz? De a legfőbb kérdés, hol van Apu? A válaszokat még ma meg kell találni, úgyhogy induljunk együtt a nyomok felderítésére!
A könyvet 5 éves kortól ajánljuk.
Harcos Bálint: Petya és Tulipán

Diktátorokról és elnyomásról olvashatunk ebben a cikkben, amibe 10 olyan regényt gyűjtöttek össze, melyek fiktív vagy valós zsarnoki rendszerekről mesélnek.

2021.09.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
A legszebb magyar népmeséket gyűjtötték össze ebbe az igazán gyönyörű borítóval rendelkező könyvbe. A népmesei klasszikusokat tartalmazó könyvet Horváth Ildi meseszép illusztrációi keltik életre. A könyvben megtalálhatóak többek között: A kismalac és a farkasok, Kacor király, Erős János, Mátyás király, Fehérlófia és még sok más legendás mesealak, tündérek, ördögök, királykisasszonyok és vitézek is, hogy a sárkányokról ne is beszéljünk.
Illés Andrea (szerk.): Rubintos mesekönyv

KÖNYV-OÁZIS
Új helyszínen, kicsit beljebb, de még mindig szeretettel várjuk azokat, akik szeretnének egy kicsit olvasni a szabadban is, amíg az idő engedni.

2021.09.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
A klímaváltozásról nem lehet elég korán elkezdeni beszélni, hiszen bolygónk sorsa mindenkit érint. De ezt természetesen olyan formában kell megtenni, amit a kicsik meg is tudnak érteni. A történet főszereplői, mely tudományos alapokon nyugszik, két jóbarát, akik egy nap megunják, hogy a szüleik mindig kitérő válaszokat adnak, ha a furcsán viselkedő időjárásról van szó. Lotti és Gáspár tehát nekiáll, hogy maguk derítsék ki, mi is ez az egész klímaváltozás dolog.
A felsőbb osztályokba járó gyerekeknek ajánljunk elsősorban a könyvet, bár bizonyos részeit már a kisebbek is meg fogják tudni érteni.
Laura Ertimo – Mari Ahokoivu: Micsoda idő!

A krimi műfajába tartozó könyvek az egyik legnépszerűbbek a könyvtár Olvasói között is, ebben a cikkben a bűnügyi tudósítóból krimiíróvá avanzsált Michael Connelly-ről olvashatunk.

2021.09.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk egy új sorozat első része. Botswana egyetlen női nyomozóirodájának korai napjaiba és eseteibe olvashatunk bele a könyv lapjain. Bár a történetek kitalált, modern esetek, mégis segítenek megismerni az afrikai élet botrányosabb oldalát is. Főszereplőnk, Precious Ramotswe, apai örökségen túladva nyitja meg az irodát, ahol nemsokára a főváros leggyorsabban gépelő titkárnője és barátja, az autószerelő-műhely tulajdonosa lesz segítségére az esetek megoldásában.
Alexander McCall Smith: No. 1. Női Nyomozóiroda (No. 1. Női Nyomozóiroda 1.)

Ha valaha is elgondolkodtunk már azon, hogy mit is lennénk hajlandóak feláldozni egy olyan megállapodásért, ami az életünket gyökeresen változtatná meg, még akkor is, ha az ördöggel kellene lepaktálnunk, most olvashatunk olyan irodalmi alakokról, akik ezt megtették. Vajon jó döntést hoztak?

2021.09.08.

KÖNYVAJÁNLÓ
Eredetileg 1980-ban látott napvilágot Márai Sándor műve, mely az író „Az igazi” c. regényének folytatása. Az elbeszélés ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt. A második világháború utáni Budapest és New York ad otthont a történetnek, mely a házasság, a benne megélt kudarcok és a válás fájdalmairól szól, a szerető, Judit történetén keresztül.
A történet teljesebb megismeréséhez és megértéséhez érdemes elolvasni az előző részt.
Márai Sándor: Judit… és az utóhang

Ma van az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja. Az UNESCO 1965. szeptember 8-án, Teheránban tartott világkongresszusa rendelkezett arról, hogy ez a nap az analfabetizmus elleni küzdelem napjának legyen nyilvánítva. Bár az írástudók száma fokozatosan emelkedik, még mindig nem mindenkinek van lehetősége szabadon hozzáférni az oktatáshoz a világban.
Ennek a napnak a kapcsán szeretné a Karikó János Könyvtár megköszönni az összes kedves Olvasójának, hogy időt szán az olvasásra és arra is, hogy a könyvek szeretetét továbbadja a következő generációnak.

2021.09.07.

KÖNYVAJÁNLÓ
Bár még jóval több, mint tizenkét nap van hátra karácsonyig, de ez nem jelenti, hogy ne olvashatnánk róla! Mai könyvünk főszereplője eddig mindenkivel könnyedén megtalálta a közös hangot, a jóindulatú lányt mindenki kedveli, kivéve új, magába zárkózott szomszédját. Julie azonban nem adja fel, elhatározza, hogy lebontja a férfi köré épített falakat. Próbálkozásait először kudarcok jellemzik, melyeket meg is örökít a blogján, de hamarosan sikerül megismernie a férfit, aki sokkal szerethetőbb, mint valaha gondolta volna. Azonban Julie-nak ekkor újabb problémája akad, mit szól majd a férfi, amikor rájön, hogy a kapcsolatukról ország-világ értesült?
Debbie Macomber: Tizenkét nap karácsonyig

30 olyan ovi- és sulikezdéssel foglalkozó könyvet és diafilmet találhatunk ebben a cikkben, amivel könnyebb lehet az átállás a szünidőről a tanulásra.

A mai napon sajnos bútorokat loptak el a Könyv-Oázisunkból, ezért beljebb költöztettük a leülős sarkot egy védettebb helyre.
Továbbra is lesznek kitéve ingyen elvihető könyvek, amíg a szép idő kitart, színező és nyugalom várja olvasóinkat az udvarban.

2021.09.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
A mai romantikus történetünk központjában egy panzió és annak tulajdonosa, Jo Marie áll, akinél egy fiatal lány és egy házaspár foglal szállást egy nyári hévégén. A fiatal lány az interneten megismert fiúval szeretne találkozni így meglehetősen idegesen érkezik és a házaspár sem éppen a legjobb hangulatban lépi át a küszöböt, így Jo Marie rövidesen ezeknek a kapcsolatok és a saját érzéseinek közepén találja magát.
Debbie Macomber: Szerelmes sorok (Rózsakikötő 3.)

Szeptemberi családi programokat találunk ebben a cikkben, ami talán felvidíthatja azokat a gyerekeket, akik nem nagy lelkesedéssel várták ezt a hónapot.

2021.09.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
A sorozat második részében egy meny és anyós, akik mindketten éppen kiléptek fájdalmas házasságukból, meglepő módon igyekeznek előrelépni az életben, miközben támogatják is egymást. Összeállítanak egy útmutatót, melynek segítségével leküzdhetik a gyógyuláshoz vezető úton felmerülő akadályokat. Az első könyvben megismert szereplők felemelő és inspiráló története ez, mely megmutatja a barátság, a szeretet és az újrakezdésbe vetett hit erejét.
Debbie Macomber: Megtört szívek kézikönyve (Végül hazatalálsz 2.)

Bár Kim Stanley Robinson The Ministry for the Future (A Jövőminisztérium) című könyve még nem jelent meg magyarul, de ez ugyan olyan elkerülhetetlen, mint a tény, hogy az emberiség még mindig nem veszi elég komolyan a klímaváltozást. Műfaja szerint tudományosan-fantasztikus könyv, ami nem a nagyon távoli jövőben játszódik, de legalább nem csak kétségbe-ejteni akar, megoldást is igyekszik mutatni a már kialakult helyzet enyhítésére, mert az elkerülésre már nincs lehetőség.

2021.09.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Romantikus könyveket kedvelő Olvasóinknak szól mai ajánlatunk. Történetünk két főszereplője tizenévesen lesz jóban, barátságuk pedig tíz év elteltével is ugyan olyan közeli és erős, mint a kezdetekor volt. Vagyis majdnem, hiszen Emmie időközben beleszeret Lucasba, de nem meri megvallani az érzéseit, amikor pedig a fiú fontos hírt akar vele megosztani, a lány úgy érzi végre viszonzásra találnak az érzései. Lucas azonban készülő esküvőjén szeretné tanúként látni a lányt, Emmie-nek pedig át kell értékelnie mindent, amiről azt hitte, hogy tudja, hogyan is működik az életében.
Lia Louis: Kedves Emmie Blue

Megújult a Móra kiadó „Már tudok olvasni” c. sorozata!

2021.09.01.

KÖNYVAJÁNLÓ
John le Carré újabb angol titkosügynökkel ismerteti meg a mai könyvajánlónkat kézbe vevőkkel. Nat, 47 évesen úgy érzi itt az ideje otthagyni a terepet és több időt töltenie a feleségével. Tervének azonban útjába állnak a Moszkvából érkező fenyegetések, kénytelen még egy utolsó munkát elvállalni, mielőtt hazatérne. A fenyegetések elhárításához megkapja az egyik nem túl jól működő londoni alállomás vezetői posztját, ahol nem csak a felszerelés, de az ott dolgozó emberek is hagynak kívánnivalót maguk után.
John le Carré: Ügynök a terepen

Babits Mihály 1941. augusztus 4-ei halálának nyolcvanadik évfordulója alkalmából indult el a nemzeti könyvtár kézirattári gyűjtőoldala, a Copia, ahol a Babits-hagyaték teljeskörű feldolgozására kerül majd sor, digitálisan, mindenki számára elérhető formában.

2021.08.31.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyv alcíme „Egy fiú Schindler listáján” már előrevetíti miről is szól mai könyvajánlónk. Leon Leyson, lengyel származású író saját történetét mesél el ebben a könyvben. Leon egyike volt azoknak, akik Oskar Schindler listájának köszönhetően élték túl a holokausztot. Az akkor tíz éves fiúnak családjával együtt kellett beköltöznie a krakkói gettóba. A fiú szerencsével, kitartással és ügyességgel élte túl a rá váró borzalmakat, de ennek ellenére a beszámoló nem gyűlölettel és bosszúvággyal telített, hanem annak a fiúnak az ártatlanságával, akinek ezeket a sokunk számára elképzelhetetlen szörnyűségeket kellett átélnie.
Leon Leyson: A lehetetlen valóra vált

A Pagony Kiadó által megjelentetett könyvek nagy népszerűségnek örvendenek a Karikó János Könyvtárban is, most pedig lehetősége lesz az egész családnak együtt játszani az ezekhez a könyvekhez kapcsolódó társasjátékokkal!

2021.08.30.

KÖNYVAJÁNLÓ
Különleges naplóregényt ajánlunk mára, méghozzá többesszámban! Konrád György regény és munkanaplójának három főszereplője van. Kobra, akinek regénye a „Kerti mulatság”, Dragomán, akihez a „Kőóra” tartozik és Tombor, akiről a „Hagyaték” szól. A három regényalak jelentősen eltérő, de mégis mindannyiukban ott van jelen a szerző is, aki honvágyról, veszélyről, játékról és kíváncsiságról, és nem utolsó sorban szerelemről is mesél az eredetileg 1987-ben megjelent regénysorozat lapjain.
Konrád György: Kerti mulatság (Agenda 1.)
Konrád György: Kőóra / Hagyaték (Agenda 2-3.)

Kedves Olvasóink!
A nyár lassan közeledik a végéhez, mi pedig mától a megszokott nyitvatartással várunk mindenkit újra.
Könyvcsomag összeállítási szolgáltatásunkkal pedig azok is biztosan kölcsönözni tudnak, akiknek csak rövid ideje áll rendelkezésre a könyvek böngészésére személyesen, hiszen internetes felületeinken erre bármikor lehetőségük van!

2021.08.27.

KÖNYVAJÁNLÓ
Magyar szerző, magyar helyszínek, magyar karakterek. Ezeket ajánljuk mára. Fema eladó egy budapesti éjjel-nappali közértben. A harmincas nő egy kis lakásban él anyjával és férjével együtt. Anyja beteg, ápolásra szorul, házasságát pedig már senki nem nevezné boldognak. Az unalmas, ismétlődő hétköznapokba azonban változás áll be, amikor megjelenik a színen a Fotós. A titokzatos figura a telefonjával készít felvételeket az emberekről, Fema körül pedig egyre furcsább dolgok kezdenek el történni emiatt. A Fotós elől senki nem tud eltűnni, Femának pedig el kell gondolkoznia azon, hogy mennyit ér az élet, ha nem az elvárásoknak megfelelően élik?
Kalapos Éva Veronika: F mint

VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB
Hamarosan itt van szeptember és vele az iskolakezdés. Azoknak, akik nem kapták meg a levelüket és nem a kilenc és háromnegyedik vágányról várják majd a Roxforti Expressz indulását, azoknak sem kell nagyon elszomorodniuk, hiszen nekik is lehet üzenethordó baglyuk! Ezt a papírbaglyot még könnyebb is tartani, hiszen nem kell megetetni! Mai alkalommal fehér baglyot készítettünk, de lehet barnát vagy szürkét is készíteni, a tollak színének csak a fantáziátok szabhat határt!
Gyermekkönyvtár / Rendezvények

2021.08.26.

KÖNYVAJÁNLÓ
Skandináv krimi rajongók figyelem! Mai könyvajánlók a havas Keleti Fjordvidékről érkezik, ahol Erlendur felügyelő tesz éppen látogatást. Egyetlen célja van a szülőházának romjai között tanyát verő felügyelőnek, mégpedig, hogy kiderítse mi történt öccsével, aki nyolcéves korában eltűnt. Azonban rövidesen egy másik ügy is felkelti az érdeklődését, egy 1942-ben eltűnt fiatalasszonyé, akinek egy hóviharban veszett nyoma. A felügyelő nekiáll felderíteni a két esetet összekötő szálakat, de a nyomozást nehezítik azok az erők, akik jobban szeretnék, ha a múlt ott maradna, ahová tartozik.
Arnaldur Indriðason: Rókalyuk (Erlendur felügyelő 11.)

Minden idők legjobb 100 ifjúsági könyvét szedte listába az amerikai TIME magazin. A listán megtalálható többek között Meg Cabot, aki „A Neveletlen hercegnő naplója” c. sorozatért felelős, vagy éppen John Green is, aki az elmúlt tíz évben lopta be magát az olvasók szívébe olyan történetekkel, mint a „Csillagainkban a hiba.’ Természetesen nem csak friss könyvek találhatóak a listán, amiről itt lehet olvasni.

2021.08.25.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk az ugyan ezzel a címmel futó sorozat első része. A disztópikus fantasy történet főszereplője Cale, aki talán tizennégy-tizenöt éves lehet, igazi nevét régen elfelejtette, ahogy mindenki más is, aki ezen a pokoli helyen kénytelen élni. A Megváltó Menedék ugyanis neve ellenére minden, csak nem megváltás vagy menedék. Az itt élő Megváltó Lordok egyetlen célja a Felakasztott Megváltó kiengesztelése, ennek rendelnek alá vallási fanatizmussal mindent és mindenkit, aki a hely végtelen és kanyargós folyósóin tengeti az életét. De Cale, aki nem emlékszik semmire a múltjából és semmit nem tud a jövőéről, változást hoz a helyre. Változást, amire még ő sincs igazán felkészülve.
Paul Hoffman: Isten Balkeze (Isten Balkeze 1.)

Ebben a cikkben olyan könyveket találhatunk, amiket kifejezetten leendő óvodásoknak és iskolásoknak ajánlanak.

2021.08.24.

KÖNYVAJÁNLÓ
1940-ben már csak Anglia állt szemben a náci hadigépezettel. Az invázióra készülő szigetországban Susan Sheperdre fontos feladat hárul. A szüleit korábban elvesztő lány a nagyapja mellett dolgozik, postagalambokkal, amik nagy szerepet játszanak a francia ellenállással kiépített kapcsolat fenntartásában. Ollie Evans önkéntesként érkezik a lány szülőfalujába, ahol résztvevője lesz a Nemzeti Galambszolgálat titkos műveletének, majd Susan életének is. Amikor pedig Ollie ellenséges területen zuhan le a galambokat szállító repülőgépével, egyetlen reménye a hazaút megtalálásához a lány legkedvesebb, legokosabb galambja, Hercegnő, akinek bátorságát sok ember is megirigyelhetné.
Alan Hlad: Szárnyra kelt remény

Különleges kiállítás született a XVII. Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztiválra, melyet augusztus 27. és 29. között rendeznek meg.  Liszt Ferenc és Dukay Barnabás zeneszerzők műveit hallgathatjuk meg, miközben Pilinszky János költészetével is megismerkedhetünk egy kicsit közelebbről.

2021.08.23.

KÖNYVAJÁNLÓ
A thrillerek világába vezet el minket mai könyvajánlónk. A gazdag emberek erőszakos fantáziáinak valóra váltásából élő Hans-Peter Schneider és bandája megindul, hogy megkaparintsa egy Miami Beach-i tengerparton álló villa alatt rejlő fél tonna aranyat. Azonban a villát őrző Cari Mora, aki az erőszak elől menekült el szülőhazájából és menekültstátuszának köszönhetően folyamatos bizonytalanságban él, komolyabb ellenfélnek bizonyul a férfi számára, mint azt előzetesen gondolta volna.
Thomas Harris: Cari Mora

Madárgyűrűzés a Naplás tónál a Magyar Madártani Egyesület Budapesti Helyi Csoportja szervezésében. A program egész augusztus 29-ig tart majd, részletekről itt.

2021.08.20.

AUGUSZTUS 20
Szent István-napi program a Juhász Ferenc Művelődési Központban, ma este 8 órától!

KÖNYVAJÁNLÓ
Magyar szerző tollából érkezeik mai könyvajánlók. Ebben a múltbeli sorsok között kutakodó családregényben anyáink, nagyanyáink de még akár dédanyáink sorsának lapjai közé is beleolvashatunk, amit a szerző saját felmenői történeteiből és traumáiból gyúrt egésszé, de mondanivalója mindenki számára szól.
Gurubi Ágnes: Szív utca

2021.08.19.

KÖNYVAJÁNLÓ
Szintén a viktoriánus romantikus történetek kedvelőinek szól mai ajánlatunk. Bathsheba ​Everdene, a megszokottól eltérően egyedül vág bele megörökölt gazdaságának irányításába. A nőre rövidesen három férfi is felfigyel, a birkapásztor Gabriel Oak, a szomszéd birtok tulajdonosa William Boldwood és Francis Troy őrmester. A nőnek egyikükre sincs szüksége, de ez nem jelenti, hogy nem is akarja, hogy a három férfi közül az egyik az élete részese legyen. A kérdés már csak az, hogy vajon kire esik a választás?
Thomas Hardy: Távol a világ zajától

Stephen King horrorjait lehet szeretni, lehet nem szeretni, de azt semmiképpen nem lehet elmondani, hogy ne lennének hatással korunk más íróira.

2021.08.18.

KÖNYVAJÁNLÓ
A tizenötödik századbeli Angliába kalauzolja el olvasóit Philippa Gregory új sorozatának első részében. Alinor, a helyi füvesasszony leszármazottja eltűnt férjének szellemével szeretne kapcsolatot felvenni, hiszen, ha a kapcsolat létrejönne, Alinor végre biztosan tudná, hogy férje halott és özvegyként végre újra szabadon élhetné az életét. De szellem helyett egy hús-vér férfiba botlik éjfélkor a templomkertben, akinek segítséget ajánl, pedig pontosan tudja milyen veszélyes felvállalnia azt, hogy ismeri a gyógynövények titkait.
Philippa Gregory: A füvesasszony (A füvesasszony szerelme 1.)

Három napig ingyenesen látogatható a budapesti Mesemúzeum! Kalandra fel!

2021.08.17.

KÖNYVAJÁNLÓ
Szintén a bajor ételek és gyilkosságok világába vezet minket el, persze humorosan, ahogy azt egy falusi rendőr ügyeivel foglalkozó sorozattól elvárhatjuk, mai könyvajánlónk. A Franz Eberhofer” c. sorozata ötödik kötetében elhagyjuk Eberhofer korábbi lakhelyét, hogy Münchenben folytassuk a nyomozást, egy olyan holtest kapcsán, amit a Papa lopott el, a kocsija csomagtartójában hagyott, a környéken pedig egyik helyi szerv sem akar vele foglalkozni, mivel senki nem illetékes az ügyben.
Rita Falk: Savanyúkáposzta-kóma (Franz Eberhofer 5.)

„A Gyűrűk Ura” c. regénysorozatot talán nem kell bemutatnunk senkinek, de mivel mindig vannak, akik először tervezgetik kalandjaikat Középföldén, íme egy cikk a mára már klasszikusnak számító történetről.

2021.08.16.

KÖNYVAJÁNLÓ
A könyv címe alapján talán nem rögtön krimire gondolnák, pedig Rita Falk „Franz Eberhofer” c. sorozatának azonos nevű főszereplője nem más, mint egy bajor falusi rendőr. A kis településen a legnagyobb bűnténynek eddig az számított, amikor valaki megrongálta a helyi iskola igazgatójának a házát. Azonban az igazgató nyomtalanul eltűnik, falusi rendőrünknek pedig a gőzgombócokból kell erőt merítenie a nyomozáshoz, mert gyanúsítottakból hamar akad jó pár.
Rita Falk: Gőzgombóc blues (Franz Eberhofer 2.)

A Brúnó sorozat a könyvtárban is nagy kedvenc, de ha esetleg van olyan kedves Olvasónk, akinek kisgyermeke még nem kalandozott Bartos Erika mesés könyveinek segítségével, íme egy kis ízelítő a könyvekből.

2021.08.13.

KÖNYVAJÁNLÓ
A többszerzős kötetben magyar szerzők próbálják tovább gondolni mesehőseink életét, hiszen talán mindannyian elgondolkoztunk már azon, mi is történt Pöttyös Pannival miután kijárta az iskolát, vagy Hófehérke, Holle anyó és Csipkerózsika vajon hogyan töltik mindennapjaikat, miután elhíresült kalandjaik véget értek. Ebben a könyvben 15+1 neves, kortárs írónő folytatja gyermekkorunk meseszálainak szövését.
Szederkényi Olga (szerk.): És boldogan éltek?

Bábszínház rajongók figyelem! Idén ősszel 6 új előadással készül a Budapest Bábszínház!

2021.08.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az 1870-es években játszódó történet egy megoldatlan gyilkossággal indul, majd átvált a himlőjárvány idejére. Blanche Beunon, francia bártáncosnő egy napon összefut a szintén bevándorló Jenny Bonnet-val San Francisco poros utcáin. A két nő együtt próbálja navigálni az élet adta nehézségeket, míg egy este valaki végez Jenny-vel, Blanche pedig kétségbeesésében maga indul a gyilkos nyomára, hiszen bevándorlóként a rendőrségtől nem számíthat sok segítségre.
Emma Donoghue: Érzékek tánca

A Karikó János Könyvtárba a beiratkozást meggyorsíthatják azok, akik magukkal hozzák a kitöltött beiratkozási lapot és a szükséges okmányokat! A beiratkozás menetéről bővebben itt olvashatnak: A könyvtárról
A letölthető beiratkozási lapokat pedig itt találják: Címlap
Várunk mindenkit szeretettel!

2021.08.12.

KÖNYVAJÁNLÓ
Philip K. Dick nem biztos, hogy mindenki kedvenc sci-fi írója lesz, de az biztos, hogy ha valaki rákap a szerző stílusára, annak garantáltan kedvére való lesz a szerző összes története. Az „Űrlottó”-ban egy olyan jövőbe nyerhetünk bepillantást, ahol bárki elnyerheti a legbefolyásosabb pozíciót, a Kvízmesterét, csak azon múlik minden, hogy mennyire lesz szerencsés a lottón! Természetesen mindig vannak, akik ki akarják játszani a rendszert, és az éppen hatalomra kerülő Kvízmesternek az elődje által jogosan ráküldött orgyilkosokkal is számolnia kell, mielőtt belekezdhet élete játszmájának irányításába!
Philip K. Dick: Űrlottó

Csillaglesre indulni nem kis kaland, de olyan, amit az egész család élvezhet együtt. Augusztusban több lehetőség is lesz az égbolt kémlelésére, a következő cikkben ezeket találhatjuk meg.

2021.08.10.

KÖNYVAJÁNLÓ
Nem mindennapi lehetőség betekinteni egy olyan kaliberű festő gondolataiba, mint Salvador Dali. Erre kapunk most módot az eredetileg 1964-ben megjelentetett könyv lapjain keresztül, ahol a festő zsenialitásának teljes tudatában, pimaszul, tömören, de barokkos és reneszánsz gazdagsággal szól arról, milyen is volt az élete.
Salvador Dalí: Egy zseni naplója

Kurt Vonnegut, a szatíra kiemelkedő alakjának könyveibe kóstolhatunk bele ebben a cikkben.

2021.08.09.

KÖNYVAJÁNLÓ
Újabb magyar írótól ajánlunk könyvet mára. Ebben a novelláskötetben az író életének utolsó tíz, morfiummámorban töltött éveinek írásait találhatjuk. Az 1919-ben elhunyt Csáth Géza leginkább szerelemről, a házasságban előforduló konfliktusokról vetette papírra a gondolatait, a történetekben megforduló nőtípusok pedig a mai napig felbukkannak az életben, örökérvényűvé téve a róluk való gondolkodást.
Csáth Géza: A vörös Eszti

Legújabb könyveinket nem csak a könyvtár újdonságokat kiemelő ablakában, vagy a könyvtár könyvújdonságait tartalmazó könyvespolcain tekinthetik meg, hanem honlapunkon is, az újdonságoknak szentelt oldalon.
Jó böngészést kívánunk!
Könyvújdonságok

2021.08.06.

KÖNYVAJÁNLÓ
Az átélt traumák hatásáról és feldolgozásukról ír Sienna Cole mai könyvajánlókban. Főszereplőnk, Molly O’Hara Londonba költözésétől várja a szociális fóbiájának enyhülését, azonban hiába a környezetváltozás, a félelmek nem tűnnek el varázsütésre. Új szomszédja, Norman, nem emlékszik a múltjára, egyetlen kapaszkodóját a jelenbe haldokló barátja, Daisy jelenti. Molly költözése pozitív hatással lesz a férfi zűrzavaros életére, de a történetben nem csak kettejükkel ismerkedhetünk meg, hiszen színre lép még Mason Reid, aki szerelmet és boldogságot ígér Molly-nak, de akinek valós szándékait nem ismerhetjük meg rögtön. Ebből a hármas találkozóból indulnak el azok a folyamatok, amik miatt Mollynak szembe kell néznie azokkal a titkokkal is, amiket még saját maga elől is rejteget.
Sienna Cole: Ahol a százszorszépek nyílnak

Mára már talán hihetetlennek tűnik, hogy ezek a világsikereket elért könyvek áldozatául estek a cenzúrának, de bizony volt olyan időszak, amikor George Orwell „1984” c. kötetét nem lehetett szabadon megtalálni egyetlen szovjet könyvtárban sem.

2021.08.05.

KÖNYVAJÁNLÓ
A tudományos-fantasztikus történetek kedvelőinek ajánljuk mai könyvünket. Arthur C. Clarke és Gentry Lee közösen megírt története az első kapcsolatfelvételt írja le, néhány olyan emberen keresztül, akinek sorsa hihetetlen tempóban alakul át, mikor hirtelen az egész civilizációjuk képviselőjeként kell odaállniuk a világ elé. A könyv eredetileg forgatókönyv formájában látott napvilágot, de a film végül különböző okok miatt nem készült el, de szerencsére a történet kiadásra került.
Arthur C. Clarke – Gentry Lee: Bölcső

Augusztus is bővelkedik szabadtéri programokban, ebben a cikkben olyan fesztiválokat találunk, amiket a kicsik is élvezni fognak.

2021.08.04.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai történetünkben egy, a 16. században élő fiatal velencei nemeslány történetét ismerhetjük meg, az oszmán birodalomban. A lányt kalózok rabolják el egy tengeri út folyamán, majd eladják a szultán háremébe. A történelmi elemekkel megfűszerezett romantikus történetben megismerhetjük Gorgiot is, aki beleszeret a lányba még annak elrablása előtt, majd a tragédiát követően olvashatunk a viszontagságokról, amiken keresztül kell mennie, hogy megpróbálhasson segíteni a lánynak, aki nem is biztos, hogy kér ebből a segítségből. A kötet a „Szulejmán” c. sorozat 3. kötete is egyben.
Ann Chamberlin: Szafije, a Szultán háremhölgye (Szafije, a Szultán háremhölgye 1.)

A „mi lett volna, ha?” olyan kérdés, amire rengeteg könyv született meg már válaszul, kifejezetten nagy történelmi jelentőségű események újragondolásával. Ebben a cikkben ezekből a könyvekből válogattak az Ectopolis szerkesztői.

2021.08.03.

KÖNYVAJÁNLÓ
Folytatva tegnapi ajánlatunkat, mai két könyvünk a „Káosz és rend” c. sorozat 2. és 3. kötete. „A tűztollú sólyom” István király halála után négy évvel indul. Orseolo Péter foglalta el a trónt, de a magyar nemesség nem elégedett a választással, ezért miután elűzik István választott örökösét, Aba Sámuelt ültetik a helyébe. Kezdeti sikerek után azonban az új királlyal is gondjai támadnak a főuraknak, Orseolo Péter pedig ezt kihasználva megpróbál visszatérni. A zavaros helyzetet követően a harmadik kötet már I. András uralkodásával folytatódik, aki hiába állítja vissza István törvényeit a korábban életbe léptetett német törvényekkel szemben, ennek ellenére sok nehézségbe ütközik az országban uralkodó helyzet megoldásakor. A történetben visszatérnek a korábban megismert szereplők, Vata vezér, Rásdi és családtagjai, de természetesen újabb nagy jelentőséggel bíró alakok is felbukkannak a 11. századi trilógia befejező kötetében.
Benkő László: A tűztollú sólyom (Káosz és rend 2.)
Benkő László: Hajnali sugár (Káosz és rend 3.)

Tompa Andrea Márai-, és Libri-díjas író a magyar vallomásos széppróza-irodalom képviselője, róla tudhatunk meg kicsit többet a következő cikkből.

2021.08.02.

KÖNYVAJÁNLÓ
Mai könyvajánlónk egy háromkötetes sorozat első része. Benkő László újabb történelmi regénye a „Vér és kereszt” c. sorozatból megismert család történetének folytatása. A 11. századi Magyarországon játszódó regény az Árpád-házi királyok viszontagságos, politikai fondorlatokkal teli világába kalauzolja el olvasóját. István király hatalma történetünk kezdetekor biztos alapokon nyugszik, de Imre herceg elvesztésével az ország egysége gyorsan bomlásnak indul, a sötétben pedig ott ólálkodik az Ármány, a magyarok ősi hitvilágának legsötétebb alakja, beleavatkozva mindenbe, felfordulást és ellenségeskedést hagyva maga után.
Benkő László: Ármány hálójában (Káosz és rend 1.)

Kufli rajongók figyelem! A Minimatiné játékra hívja a közös szórakozásra vágyó családokat az új Kuflik könyv és film kapcsán! 

--------------------------------

Megújult, bővült, szépült a könyvtár!
A bővítés a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából jött létre.
A Völgyhíd TV beszámolóját fogadják szeretettel.

http://volgyhidtv.hu/2017/10/26/kulturido-2017-10-26/

 

Wekerle Sándor III. könyvtári állománygyarapítási pályázat