Archívum - Korábbi rendezvényeink

2020

KVÍZKEDD

A játék lezárult, a nyertest e-mailben értesítettük. Köszönjük szépen a részvételt!

POZITÍV PÉNTEK

Új rovatot indítunk a könyvtár Facebook oldalán és itt a honlapon, ha lehet rovatról beszélni közösségi média felületen. Célunk, hogy olyan történeteket osszunk meg péntekenként, amik inkább a héten történ jó dolgokra koncentrálnak, hogy ezzel segítsünk mindenkinek egy kicsit kikapcsolódni a mostani helyzetben. Bárki beküldhet egyet, aki úgy érzi, van mit megosztania az emberekkel! Várjuk szeretettel a történeteket! E-mailben (konyvtar[@]biatorbagy.hu) vagy facebookos üzenetben is.

IDŐKAPSZULA

Bár lehet, hogy sokan szeretnének majd minél gyorsabban elfeledkezni ezekről a napokról, mégis hasznos lehet az emlékezés. Játékos formában, kifejezetten a gyerekek részére összeállított feladatlapot szeretnénk most megosztani. A kitöltött lapokat (amikhez rajzolni, írni, fényképeket keresgetni és az egész családdal beszélgetni kell), időkapszulába rejtve, a könyvtár udvarán szeretnénk majd elásni, hogy aztán évekkel később kinyitva megnézhessük hogyan élték át ezt a pár hónapot a most még az egészből talán nem sokat értő gyerekek. Az eredmény biztosan érdekes lesz majd nekik és nekünk is! 
A lapot innen lehet letölteni (a Gyerek programok és a Hírek részről), és nyitvatartási időben leadni a könyvtárban.

 

2020. november 21., szombat, 10 óra
"CSALÁDI VETÉLKEDŐ - CSALÁDOK VETÉLKEDŐJE" 2020

A Karikó János Könyvtár idén is meghirdeti a „Családi vetélkedő - Családok vetélkedője” című programját.

Mint a program címe is elárulja, az egész család együtt játszhat. A szülők és nagyszülők is a csapatok tagjai lehetnek! 3-6 fős csapatok mérhetik össze tudásukat.
Együtt minden könnyebb! 
A jelentkezéskor a csapatok kapnak néhány népszerű gyermekkönyvből álló könyvlistát, amit október közepéig kell elolvasniuk. A döntő rendhagyó módon, a szabadulószobák szabályait követi játékos formában. A feladatok megoldásában a könyvek segítenek.

A vetélkedő döntője 2020 novemberében lesz.
Jelentkezési határidő: 2020. augusztus 31.
A jelentkezéshez csak ezt a jelentkezési lapot kell kitölteni (amit innen tudnak pdf formátumban letölteni) és leadni a könyvtárban.

I. helyezett jutalma: 30 000 Ft értékű könyvutalvány
II. helyezett jutalma: 20 000 Ft értékű könyvutalvány
III.helyezett jutalma: 10 000 Ft értékű könyvutalvány

Könyvlista:
1. J.K. Rowling – Harry Potter és a Bölcsek köve
2. Emma Carroll – Égi tolvaj
3. Mándy Iván – Robin Hood
Elérhető a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján:
http://resolver.pim.hu/dia/PIMDIA7510
4. Csukás István – Süsü, a sárkány
Elérhető a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján:
http://resolver.pim.hu/dia/PIMDIA1027
5. Nyulász Péter és Ritter Ottó – Az időgladiátorok (Berger Szimat Szolgálat 4.)

Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!

 

2020. szeptember 23., szerda, 16 óra
ERZSÉBET KIRÁLYNÉ - KULTUSZA ÉS UTAZÁSAI A GYŰJTŐ SZEMÉVEL

A RÉSZVÉTELHEZ KÖTELEZŐ A REGISZTRÁCIÓ!
Jelentkezési határidő: szeptember 18.
Regisztrálni e-mailben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy telefonon (23/310-028) lehet.
Kordásné Szász Melinda környezetkutató-ökológus és pedagógus előadása Sissiről vagyis Erzsébet magyar királynéról.

 

2020. április 28., kedd, 16 óra
ELMARAD!

OLVASÓKLUB

Történelem lírában – Gyócsi László

Különleges vendége lesz az áprilisi olvasóklubnak. Gyócsi László, író-újságíró Történelem lírában címmel tart előadást, amelyet a “Fejszecsattogás a Horthy dűlőn” című kisregény bemutatása követ. Az író-olvasó találkozót dedikálás és beszélgetés követi. Nem csak jó társasággal, de teával és süteménnyel is várjuk olvasni és beszélgetni szerető olvasóinkat!

 

2020. április 24., péntek, 16 óra
ELMARAD!

HARRY POTTER KLUB

Áprilisban látogatást teszünk Hagrid varázslatos és különleges világába! Körülnézünk a kunyhójában, megismerkedünk kedvenc, legendás lényeivel és szörnyeivel, valamint bekukkantunk egy kicsit az órájára is. Hagrid nem véletlenül élvezte Dumbledore professzor bizalmát, mert kedvenc fél-óriásunkra Harryék is mindig számíthattak. A klub végén kísérletet teszünk a nem túl barátságos Szörnyek könyvének elkészítésére is. Bár a Siriustól kölcsönkapott motorjára nem ülhetünk fel, de azért biztos remekül fogunk szórakozni!

Várunk szeretettel, ha már olvastad a könyveket és szeretsz beszélgetni róluk!

 

2020. április 17., péntek, 17 óra
ELMARAD!

A KULISSZÁK MÖGÖTT - KLUBFOGLALKOZÁS TINIKNEK

„Andynek rengetek, játéka van, ám arra senki nem gondol, hogy ezek a játékok, ha senki nincs a közelbe életre kelnek. Köztük Woody, a vezér, ott van még Mr. Krumplifej, Rex, a dinoszaurusz, Guba, a malacpersely, és a többiek.” Bizonyára már mindenki kitalálta, hogy a Toy Story – Játékháború című film lesz a témája a délutánnak. Várunk minden kedves érdeklődőt.

 

2020. április 15., szerda, 10 óra
ELMARAD!

MESEDÉLELŐTT - MASZATKACSA

A Bábos mesekuckó előadása Major Zitával kicsiknek és óvodásoknak. A bábelőadást mesetorna és kézműves-foglalkozás követi. A program ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.

Regisztrálni személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-028) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.
Regisztrálni április 9., este 7 óráig lehet!

 

2020. április 14., kedd, 16 óra
ELMARAD!
ERZSÉBET KIRÁLYNÉ KULTUSZA ÉS UTAZÁSAI A GYŰJTŐ SZEMÉVEL

„Gyűjtőként és rajongóként kislány korom óta a témával foglalkozom. Tevékenységem egyik része, az előadásokon túl, hogy Sisi és családja kastélyait felkeressem, és láthassam élőben a róla készült alkotásokat, festményeket és szobrokat is. Minden helyszínt korhű ruhában látogatok meg, ezzel is tisztelegve a királyné emléke előtt.”- írja magáról Kordásné Szász Melinda környezetkutató-ökológus és pedagógus, a Karikó János Könyvtár vendége.

 

2020. április 7., kedd, 10 óra
ELMARAD!

SZÜLŐFÖLDEMEN - A MAGYAR KULTÚRA NAPJA A KÖNYVTÁRBAN

Kisteleki Zoltán vándorszínész műsorában Petőfi Sándor és Juhász Ferenc versei hangzanak el iskolások számára.

2020. április 3., péntek, 16 óra
ELMARAD!
MESEDÉLUTÁN

Húsvét közeledtével a nyuszié a főszerep mindenhol, így a mesében és a kézműves-foglalkozáson is. Várjuk szeretettel a könyvtárba látogató óvodásokat és kisiskolásokat.

2020. március 27., péntek, 17 óra
ELMARAD!!

A KULISSZÁK MÖGÖTT - KLUBFOGLALKOZÁS TINIKNEK

Érdekel a filmezés? Tudod, hogyan készülnek a filmek, jelmezek és maszkok? Ismerjük meg együtt a kulisszatitkokat, és találkozzunk havonta Kertész Zsófival! Ezen a délutánon a Star Wars filmekről tudhatsz meg titkokat.

2020. március 24., kedd, 16 óra
ELMARAD!
OLVASÓKLUB

A könyvtárban immár több éve működő olvasóklub szeretettel várja azokat, akik szeretnének egy folyamatosan bővülő, jókedvű társasághoz csatlakozni! Minden hónapra jut egy közösen kiválasztott könyv, amelyről honlapunkról és a Facebook oldalunkról is tájékozódhat! De ha nem olvasta a javasolt művet az sem baj, jöjjön el és hallgassa meg a többiek könyvajánlóját. Meséljen kedvenc olvasmányairól nekünk!
Az erre a hónapra ajánlott könyvek:
Charlotte Link - Fogócska
Charlotte Link - Figyelő szemek

Nem csak jó társasággal, de teával és süteménnyel is várjuk olvasni és beszélgetni szerető olvasóinkat!

 

 

2020. március 20., péntek, 16 óra
ELMARAD!
HARRY POTTER KLUB

A márciusi Harry Potter klub témájául a bájitalok szolgálnak majd. A Könyvtáras Házak által előre összegyűjtött bájitalok receptjein kívül megbeszéljük, kinek, melyik varázslatos hatással bíró főzet a kedvence. Melyiket szeretnéd megkapni és használni, ha lehetne? Nemcsak az eredeti, Harry Potteres bájitalokról beszélgetünk. Mindegyik ház lehetőséget kap egy saját főzet kitalálására és elkészítésére. Az elkészült bájitalok értékes pontokat jelentenek majd a Házkupáért!

Várunk szeretettel, ha már olvastad a könyveket és szeretsz beszélgetni róluk!

2020. március 11., péntek, 16 óra
ELMARAD!!
MESEDÉLUTÁN

A program elmarad. Megértésüket köszönjük!

 

2020. március 11., szerda, 10 óra
ELMARAD!!

MESEDÉLELŐTT - SZÜLETÉSNAPI AJÁNDÉK
(BRÚNÓ MACI SZÜLINAPOT ÜNNEPEL)

A rendezvény az előadó betegsége miatt elmarad!
Megértésüket köszönjük!

 

2020. március 5., csütörtök, 17 óra
A SZOMSZÉD MINDIG ZÖLDEBB?

Előadó: Halmos Monika fitoterapeuta, sóskúti füvesasszony, food-stylist, az ehető virágok szakértője

A környezetbarát, fenntartható kert és konyha kérdéseinek boncolgatása, melynek apropója egy több mint 100 ezer olvasót elért cikkünk: Ne tedd az avokádót tüllszatyorba! Szóba kerül a füvesítés, a mulcsozás, a komposztálás, a méhbarát kert, a sörkollektoros aszaló, a komposztvécé, a növényi permetlevek, az ehető vadnövények és sok-sok más "zöld"-ség. Szemnyitogató elmélkedés arról, hogy mennyire lehetünk, legyünk zöldek.

 

 

2020. február 25., kedd, 16 óra
OLVASÓKLUB

SZERET ÖN OLVASNI? SZERET ÖN KÖNYVEKRŐL BESZÉLGETNI?
Izgalmas társasági összejövetelre invitáljuk. Teával és süteménnyel várjuk az olvasmányaikról beszélgetni kívánó vendégeinket.
Vidám csapatunk újabb vállalkozó kedvű tagokat vár!

 

2020. február 21., péntek, 16 óra
HARRY POTTER KLUB

Várunk szeretettel, ha már legalább az első könyvet olvastad, és szeretsz beszélgetni róla!
Ez alkalommal kicsit jobban belenézünk kedvenc hármasunk, Hermione, Ron és Harry életébe, kiderítjük vajon miért is vészelt át olyan sok mindent a barátságuk.

 

2020. február 18., kedd, 16 óra
LEONARDO DA VINCI - A TITOKZATOS EMBER

„Csak eszednek és lelkednek olvasás útján nyert kincse jelenti az igazi gazdagságot, mert ez nem vész el és nem hagy el soha.” (Leonardo da Vinci)
500 éve halt meg a reneszánsz zseni és polihisztor. „Leonardo volt az uomo universale, az egyetemes ember reneszánsz eszményképének jellegzetes megtestesítője, akit kimeríthetetlen kíváncsisága hajtott újabb és újabb felfedezések felé.”
(Cultura Magazin )
Tudjon meg több többet a művészről, a tudósról és az emberről Chemez István előadásában!

 

2020. február 14., péntek, 16 óra
MESEDÉLUTÁN - FARSANG A KÖNYVTÁRBAN

MESEDÉLUTÁN – JELMEZVERSENY – ARCFESTÉS
FARSANG A KÖNYVTÁRBAN

Mesehősök elevenednek meg, akik közös játékra hívnak. Mutasd meg a legszebb jelmezed a zsűrinek! Ha a jelmezed mellé tökéletes arcfestést is szeretnél, akkor kérhetsz arcfestést is. A program ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.
Regisztrálni személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-128) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.
Megértésüket köszönjük!
Regisztrálni február 11., este 7 óráig lehet!

 

2020. február 12., szerda, 10 óra
MESEDÉLELŐTT - FARSANGI MULATSÁG

A Bábos mesekuckó előadása Major Zitával kicsiknek és óvodásoknak. A bábelőadást mesetorna és kézműves-foglalkozás követi. A program ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a részvételhez.
Regisztrálni személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-128) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.
Megértésüket köszönjük!
Regisztrálni február 10., este 7 óráig lehet!

 

2020. február 11., kedd, 17 óra
A KULISSZÁK MÖGÖTT - KLUBFOGLALKOZÁS TINIKNEK

Érdekel a filmezés? Tudod, hogyan készülnek a filmek, jelmezek és maszkok?
Minden filmszerető diákot várunk szeretettel.
Ma a Bébi úr mesefilm készítéséről beszélgethettek Kertész Zsófival.

 

2020. január 28., kedd, 16 óra
OLVASÓKLUB

Teával és süteménnyel várjuk az olvasmányaikról beszélgetni kívánó vendégeinket.
2020 első ajánlott könyve Zsuffa Tünde Paprika rummal című regénye. Ha már olvasta, akkor kérjük, jöjjön el, és ajánlja a többieknek is! Ha nem olvasta, akkor hallgassa meg a többieket, mit mesélnek erről a népszerű regényről!

 

2020. január 24., péntek, 16 óra
HARRY POTTER KLUB

Várunk szeretettel, ha már legalább az első könyvet olvastad és szeretsz beszélgetni róla!
A januári Harry Potter Klub témája a legendás állatok és gondozásuk lesz. Nem csak a roxforti tankönyv, de a film is szóba kerül majd!

2020. január 21., kedd, 10 óra
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA A KÖNYVTÁRBAN

MESE AZ ARANYHALRÓL
Rendhagyó irodalomóra kisiskolásoknak. Vendégünk Kisteleki Zoltán előadóművész. A művész egyszemélyes hagyományőrző és interaktív irodalmi műsorában a közismert mesét hallgathatják meg a diákok, és a szereplők a gyermekközönség soraiból kerülnek ki. Versek, kisebb mesék, mondókák színesítik a műsort.

 

2020. január 17., péntek, 16 óra

MESEDÉLUTÁN

Havonta egyszer találkozzunk a könyvtárban! Várjuk közös időtöltésre a gyermekeket és a szülőket. A mesehallgatás különböző formáival találkozhatnak a program résztvevői. Többnyire papírszínházzal és sok-sok játékkal várjuk a könyvtárba látogató óvodásokat és kisiskolásokat.
 

2020. január 15., szerda, 10 óra

MESEDÉLELŐTT - TAPADÓS TAPPANCS

A Bábos mesekuckó előadása Major Zitával kicsiknek és óvodásoknak. A bábelőadást mesetorna és kézműves-foglalkozás követi. A program ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a részvételhez.
Regisztrálni személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-128) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.
Megértésüket köszönjük!
Regisztrálni január 13., este 7 óráig lehet!
 

2020. január 14., kedd, 17 óra
A KULISSZÁK MÖGÖTT - KLUBFOGLALKOZÁS TINIKNEK

Érdekel a filmezés? Tudod, hogyan készülnek a filmek, jelmezek és maszkok?
Ismerjük meg együtt a kulisszatitkokat, és találkozzunk havonta Kertész Zsófival! Ezen a délutánon a Jégvarázs című mesefilmről tudhatsz meg titkokat.
 

 

2019

2019. december 6., péntek, 16 óra

ADVENT A KÖNYVTÁRBAN

Az advent időszakában minden kedden és csütörtökön 16 és 18 óra között apró ajándékokkal várjuk az óvodásokat és a kisiskolásokat a könyvtárban.
Minden alkalommal lesz kézműves-foglalkozás is, amelyen a gyerekek karácsonyi ajándékokat készíthetnek szeretteiknek. A foglalkozások tematikája a honlapon és a könyvtárban megtalálható.
Az adventi kézműves-foglalkozások időpontjai:
2019. november 29., december 3., december 6., december 10., december 12. és december 17.

2019. december 13., péntek, 16 óra
HARRY POTTER KLUB

Játékos vetélkedő és beszélgetés Harry Potter és a Halál ereklyéi kötet alapján. Az év utolsó Harry Potter Klubjában évbúcsúztató buli, de a Könyvtáras Házak közötti vetélkedésnek nincs még vége!

 

2019. december 13., péntek, 10 óra
MESEDÉLELŐTT - KARÁCSONYI TÖRTÉNET

A Bábos mesekuckó előadása Major Zitával kicsiknek és óvodásoknak. A bábelőadást mesetorna és kézműves-foglalkozás követi.
A rendezvény betelt, köszönjük az érdeklődést!

 

2019. december 5., csütörtök, 17 óra
A KULISSZÁK MÖGÖTT - KLUBFOGLALKOZÁS TINIKNEK

Érdekel a filmezés? Tudod, hogyan készülnek a filmek, jelmezek és maszkok?
Ismerjük meg együtt a kulisszatitkokat, és találkozzunk havonta Kertész Zsófival!
Harmadik alkalommal a Grincs c. film lesz a beszélgetés témája.

2019. november 29., péntek, 16 óra
MESEDÉLUTÁN - FRANCIA KARÁCSONY

Papírszínházzal és adventi készülődéssel várjuk a mesét kedvelő óvodásokat és kisiskolásokat.

2019. november 27., szerda, 10 óra
MESEDÉLELŐTT - AZ ÓRIÁS TÖK

A Bábos mesekuckó előadása Major Zitával kicsiknek és óvodásoknak. A bábelőadást mesetorna és kézműves-foglalkozás követi.
A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni személyesen a könyvtárban, telefonon (+23/310-128) vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.
Megértésüket köszönjük!
Regisztrálni november 26., este 6 óráig lehet!

 

2019. november 26., szombat, 10 óra
OLVASÓKLUB

Teával és süteménnyel várjuk az olvasmányaikról beszélgetni kívánó vendégeinket.

2019. november 22., péntek, 16 óra

HARRY POTTER KLUB

A novemberi klub témája Harry Potter és a félvér herceg című kötet. A beszélgetést követően varázslatos díszeket fogunk készíteni.

2019. november 16., szombat, 10 óra
CSALÁDI VETÉLKEDŐ - CSALÁDOK VETÉLKEDŐJE

A májusban meghirdetett játék döntőjében a játszani és olvasni szerető családok összemérhetik tudásukat.
Az első három helyezett jutalma értékes könyvvásárlási utalvány.

 

2019. november 5., péntek, 17 óra
A KULISSZÁK MÖGÖTT - KLUBFOGLALKOZÁS TINIKNEK

Érdekel a filmezés? Tudod, hogyan készülnek a filmek, jelmezek és maszkok?
Ismerjük meg együtt a kulisszatitkokat, és találkozzunk havonta Kertész Zsófival!
Ha eljössz, az Így neveld a sárkányodat című amerikai animációs filmről tudhatsz meg titkokat.

 

2019. október 24., péntek, 16 óra
HARRY POTTER KLUB

A Harry Potter és a Főnix Rendje című kötetről beszélgetünk, utána pedig folytatódik a Könyvtáras Házak közötti versengés!
Ez alkalommal az első kötethez készítünk majd plakátokat, amiből majd a könyvtárunkba ellátogató Harry Potter rajongók döntik el, hogy melyik sikerült a legjobban!
Nem baj, ha nem olvastad a könyvet, a csapatok játékában akkor is részt vehetsz!


2019. október 22., kedd, 16 óra

OLVASÓKLUB

Teával és süteménnyel várjuk kedves olvasóinkat, akik szeretnek beszélgetni és olvasni.
Az októberi találkozó témája:

Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint
Szentesi Éva: Pedig olyan szépen éltek

 

2019. október 30., szerda, 16 óra
SISSIRE EMLÉKEZÜNK

Kordásné Szász Melinda korhű ruhában mutatja be Erzsébet királyné életét, verseit, valamint a hozzá kapcsolódó könyveket és tárgyakat.

 

 

2019. október 18., péntek, 16 óra
MESEDÉLUTÁN:
A MESE HATALMA - KÖNYVEKKEL A TERMÉSZETÉRT

Papírszínházzal és kézműves-foglalkozással várjuk a mesét kedvelő óvodásokat és kisiskolásokat.

2019.október 11., péntek, 17 óra
A KULISSZÁK MÖGÖTT

Ha szeretnéd megismerni, hogyan elevenedik meg a könyv és történet a vásznon, akkor várunk szeretettel, hogy együtt ismerjük meg a kulisszatitkokat!
Töltsünk együtt egy-egy órát havonta, ahol megismerheted a történetet, és ami mögötte van. Készítsünk hozzá maszkot, jelmezt, díszeket!
Várunk szeretettel!

2019.október 09., szerda, 10 óra
EGÉRKE FARKINCÁJA

A Bábos mesekuckó előadása Major Zitával kicsiknek és óvodásoknak. A bábelőadást mesetorna és kézműves-foglalkozás követi.
A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

2019. február 28., csütörtök, 18 óra
FŰBEN-FÁBAN ORVOSSÁG

Tápláló, gyógyító, szépítő növények
- Ujvári Gabriella biokertész előadás-sorozata

Az első előadás témája:
Téli, kora tavaszi zöldségfélék: borbálafű, téli porcsin, szarvasagancs, útifű.
Ázsiai káposztafélék: mizuna és társai.

2019. február 26., kedd, 14-16 óra
OLVASÓKLUB

A plakáton meghirdetettel ellentétben délután 2 órától várunk mindenkit, aki nem csak olvasni,
de beszélgetni is szeret az elolvasott könyvekről.
Ha van olyan kedvenc könyve, amit szívesen ajánlana másoknak, hozza el, beszéljünk róla!
Teával és pogácsával várunk mindenkit!

2019. február 19., kedd, 18 óra
MAGYAR CUKRÁSZDÁK ÉS KÁVÉHÁZAK

Könyvbemutató Bihari Zoltánnal.

Rendkívül gazdag képanyaggal és több száz cukrászinterjúval mutatja be
a szerző a magyar cukrászipar múltját és jelenét.

 

2019. február 05., péntek, 16-18 óra között

MESEDÉLUTÁN

Árnyjátékkal és farsangi álarc készítéssel várunk minden óvodást és kisiskolást!

 

2019. január 29., kedd, 16 óra

OLVASÓKLUB

Beszélgetni szerető olvasóinkat teával és süteménnyel várjuk.
Ajánlott könyvünk:
Kodolányi János - A vas fiai

 

2019. január 22., kedd, 10 óra

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA A KÖNYVTÁRBAN

Tanítom a kisfiamat
Rendhagyó irodalomóra Kisteleki Zoltán előadóművésszel.

 

2019. január 15., kedd, 18 óra

"A tea az álmodók bora." (Kosztolányi)

A teázás történetének nagy pillanatai. Előadás és teakóstolás Király Márta gasztrotörténeti előadóval.

 

2019. január 11., péntek, 16-18 óra között

MESEDÉLUTÁN

Papírszínházzal és kézműves-foglalkozással várjuk a könyvtárba látogató óvodásokat és kisiskolásokat.

 

2019. január 9., szerda, 10 óra

MESEDÉLELŐTT - A CSINTALAN KISMALAC

A Bábos mesekuckó előadása Major Zitával. A bábelőadást mesetorna és kézműves-foglalkozás követi.

 

 

2018

___________

2018. november 27 - december 18., 16 óra

ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS A KÖNYVTÁRBAN
Kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak.

Adventi Angyalok
2018.11.27.
Angyalok tortacsipkéből vagy papírtálcából.

Nagyszakállú Mikulás
2018.12.04.
Mikulásfej papírtálcából és papírcsíkokból, ajándékzacskók, hogy legyen mibe rejteni az ajándékokat.

Karácsonyi Üdvözlő
2018.12.11.
Képeslapok és karácsonyi üdvözlőkártyák.

Díszes Karácsony
2018.12.18.
A karácsonyfát széppé varázsoló díszek.

 

A Karikó János Könyvtár mese-és prózaíró pályázatot hirdet

10-18 éves gyerekek számára.

Írj egy mesét vagy történetet, és vesd papírra legkedvesebb fantáziádat! Formáld kerek történetté az
álmaidat!

A pályázat beadási határideje: 2019. január 7.

A pályaműveket 3 példányban, személyesen lehet leadni a Karikó János Könyvtárban (Szabadság u. 3.)

Formai követelmények: 2-10 oldal terjedelem, Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret,
másfeles sortávolság.

A pályázat jeligés. Mindegyik pályaművön kérjük a saját maga választotta jeligét feltüntetni.
A pályaművek mellé külön, lezárt borítékban a pályázó nevét, korát és elérhetőségeit kell elhelyezni.
A borítékokra csak a jeligét írják rá. Minden pályázó egy pályaművel pályázhat.
A pályázatot független
zsűri bírálja el.

A díjátadásra a Magyar kultúra napja alkalmából kerül sor.

JUTALMAK:

I. helyezett 10.000 Ft értékű könyvutalvány

II. helyezett 5.000 Ft értékű könyvutalvány

III. helyezett 3.000 Ft értékű könyvutalvány

Keressétek a facebookon és a könyvtárban közzétett szórólapot!

 

2018. december 13., csütörtök, 16 óra

OLVASÓKLUB

 

Bár a december programokkal zsúfolt, mi nem szerettük volna kihagyni az Olvasóklubbot, ezért kicsit hamarabb kerül rá sor, mint általában. Most csak egy könyvet ajánlunk megbeszélésre (Jayne Ann Krentz - Titkos tehetségek), de természetesen mindenkit várunk, hogy bemutassa, beszéljen akár a kedvenc karácsonyi történetéről is!
Teát, süteményt és jó társaságot is ígérhetünk, várunk mindenkit szeretettel! :)

2018. december 7., péntek, 16 óra

Mesedélután

"Hová tűnt a hóember kalapja?" Különleges mesedélutánra kerül sor decemberben a könyvtárban. Ellátogat
hozzánk Major Zita, hogy bábos mesekuckóját megismertesse a gyerekekkel. Az előadás után természetesen
lesz kézműves-foglalkozás is, de most mesetorna is várja majd a kicsiket! A mostani alkalommal az egészen apró
gyerekeket várjuk szeretettel (bölcsiseket, ovisokat), de a nagyobbakra az Adventi kézműves-foglalkozások
alkalmával továbbra is számítunk! :)

További képek a facebook oldalunkon! :)

2018. november 29., csütörtök, 16 óra
Olvasóklub

Ismét olvasóklub a könyvtárban!
Várunk mindenkit szeretettel aki szeret olvasni és élvezi ha beszélgethet arról, amit olvasott! Novemberi
találkozásunk alkalmával szóba kerülnek majd az ajánlott könyvek is, de ezen kívül mindenki megoszthatja
az élményt, amit kedvenc könyve vagy a legutóbbi okozott!

A hónapban terítéken:
Mary Ann Shaffer & Annie Barrows - Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Dave Eggers - A Kör
Juliette Benzoni - Jeruzsálem lovagjai (trilógia)

2018. november 21, szerda, 9 órától
Rendhagyó irodalomóra Nyulász Péter íróval!

Helkával és Cipriánnal ismerkedhetnek meg a 9-10 éves gyerekek!

________________________________________________________________________________________

 

2018. november 17., szombat, 10 óra
"Családi vetélkedő - Családok vetélkedője"

Ismét sor került az immár kilencedik alkalommal megrendezett családi vetélkedőre.
Idén három család versenyzett a győztes címért, amit végül a Tombor család mondhatott magáénak!
Gratulálunk nem csak a nyertes családnak, de az összes résztvevőnek, hiszen a vetélkedő célja az olvasás
élményének átadása a családtagok között nem pedig egymás legyőzése volt.
A nap folyamán a jó hangulatú versengés közben megéhezett családokat büfé várta, az eredményhirdetést
követően pedig mindenki átvehette az elnyert helynek megfelelő értékes könyvutalványt.
Szeretnénk megköszönni a zsűri tagjainak is, Benedicty Marianne vegyészmérnöknek és Fodor Piroska
magyar-könyvtár szakos pedagógusnak az egész napos munkáját!

További képek a Facebook oldalunkon!2018. november 16., péntek, 16 óra
Mesedélután - Macskacicó

A nagy sikerű előadások után sor került a jól megszokott és a kicsik körében nagyon népszerű kézműves foglalkozásra is.
Ez alkalommal kastélyt készíthettek papírból, mozaikos szíveket ragaszthattak és a meséhez kapcsolódóan pici, macska
formájú levegőre száradó gyurmákat díszíthettek fel kedvük szerint. A mesedélután során nem csak a Macskacicó c.
árnyjátékot, hanem papírszínházas meséket is megnézhettek a hozzánk ellátogató gyerekek.

További képek a Facebook oldalunkon!

2018. november 7., szerda, 10 óra
Papírsárkány meséi

Immár harmadszor volt vendége Sás Károly a könyvtárnak. A nagy csoportos óvodás gyerekek most is izgalommal hallgatták az előadó legújabb könyvét bemutató dalokat és meséket. A felcsendülő dallamokat hallva lelkesen vettek részt a koreográfiákban és válaszoltak Karcsi bácsi kérdéseire. A legújabb, A Papírsárkány meséi c. kötet mellett a szerző előző könyveiből is ízelítőt kaptak a leendő kis olvasók. Természetesen akik most lemaradtak Csillaghúr kalandjairól, azok a könyvtárba ellátogatva megismerkedhetnek vele, hiszen nálunk Sás Károly minden kötete megtalálható. :)

További képek a facebook oldalunkon!
2018. október 30., kedd, 16 óra
Októberi Olvasóklub
 
 
Olvasóklub a könyvtárban!
Ebben a hónapban megbeszélésre váró könyvek:
Lauren Fem Watt - Egy kutya bakancslistája
Margaret Atwood - A szolgálólány meséje
Lee Child - Bosszúvágy
 
A könyvek elolvasása nem feltétele a részvételnek, de természetesen mindegyik kötet kikölcsönözhető nálunk! :)
Teával és süteménnyel várunk mindenkit, aki szeret olvasni és szívesen beszéli meg az elolvasott történeteket,
vagy ajánlaná kedvenc könyvét a többieknek!

 

 

 

2018. szeptember 28.

NÉPMESE NAPJA A KÖNYVTÁRBAN
Mesedélután árnyjátékkal és kézműveskedéssel - A kiskondás

 

Mesedélutánra hívtuk újra a gyerekeket a könyvtárba, de ez az alkalom 
most egy kicsit ünnepibb, különlegesebb és még fontosabb volt mindannyiunknak. 
A Népmese napját ünnepeltük együtt árnyjátékos bábelőadással és közös alkotással. 
2005 óta minden évben, szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján a népmesei 
örökségünk megőrzésére, fontosságára, továbbélésére hívjuk fel a figyelmet. 
A Kiskondás életének alakulása is azt bizonyította nekünk, hogy amit teszünk, s ahogy 
tesszük annak mindig van következménye előbb vagy utóbb, s hogy a sorsunk is így 
áll össze, e szerint alakul majd. Úgy láttuk, hogy bátorsággal, kitartással, bizalommal 
igaz társra és boldogságra találhat mindenki. Megtapasztaltuk, hogy együtt minden 
nehézséget leküzdhetünk, hogy a csodás történéseket csak egymás segítésével 
élhetjük meg. Mesénkben a róka, a jó galamb, és a hal sem felejtette el a Kiskondással 
való találkozást, vele voltak, segítették őt akkor, amikor éppen szüksége volt rá.


Az előadás után a gyerekekkel meleg otthont készítettünk papírból. Népi szobát 
alakítottunk ki búbos kemencével, s a rajta melegedő, doromboló cicával, tulipános 
ládával, díszes szőnyegekkel és korsókkal. A gyerekek csodás tereket alkottak. Jó volt 
látni, hogy mennyi mindenre van gondjuk, mennyi mindennel töltik meg a pici szobát. 
A lányok rajzain még virág is került a korsókba, a kemencében kisült kenyérhez lapát 
is tartozott, a takarításhoz kis seprűt is rajzoltak, a ruháknak fogason, a cicáknak pedig 
meleg szőnyegeken alakítottak ki helyet. Ezt látva csak arra lehetett gondolni, hogy 
mennyire komoly dolog is ez a játék, mennyire sok mindent helyretesz a kis lelkükben. 
A kész szobácskáikat nem csoda, hogy olyan boldogan és büszkén mutatták 
a mesedélután végén. :-)

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

 
________________________________________________________________________

 

2018. szeptember 8.

ÜNNEPELJEN VELÜNK
A könyvtár 60. születésnapja a Fő téren

 

Aki velünk együtt ünnepelt szombaton a Fő téren, annak igazán mesés születésnapban
lehetett része. A 60. évfordulón találkoztunk a Holle anyó, Hamupipőke, Hófehérke,
az Alíz csodaországban és még a Harry Potter szereplőivel is. Kis kemencéből
aprócska kenyeret vettünk ki kicsi falapáttal ügyeskedve, párnát tömtünk könnyű
habbal, egyedi bájitalt kavartunk pipettával, amit aztán kis üvegcsében a nyakunkba
akasztva magunkkal vihettünk. Lencséből arany diót válogattunk és még célba
is dobtunk a varázskalapba. Így hát ott voltunk mi is egy kicsit minden történet
valóságában, ami nem mindennapi élmény volt. A Meseösvény végigjárása után,
ha mindenhol megszereztük a kiérdemelt pecsétet, akkor még meglepetés is várt
ránk az út végén. A téren, a kézműves sarokban helyes pici könyvecskét,
Harry Potter könyvjelzőt, sok tornyú kastélyt, mini seprűt és még a hercegnő
díszes tükrét is elkészíthettük. Ha még maradt kedv és lelkesedés, akkor
az arcfestős asztalnál is átalakulhattunk. Felejthetetlen nap volt mindannyiunknak. :-)

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2018. augusztus 06.

MESEDÉLUTÁN A KÖNYVTÁRBAN
Szegény ember szőlője

Árnyjátékos mesedélutánra kuckóztunk be ebben a nagy melegben a könyvtárba.
A népmesénk már az őszi szüretet idézte, melyben a jó tettek gyümölcsözőek
voltak és jó irányba terelték a főhősünk életét.

A gyerekek nagyokat nevettek a hercegek próbálkozásain és örömmel vették a legkisebb
szegény legény ügyességét.

A bábjáték után béka szereplőnket vihette haza mindenki könyvjelző és hajtogatott
ugráló béka formában.

Jó kis szünidei délután volt!


A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2018. június 13.

PEST MEGYEI KÖNYVTÁROS NAP

Az ünnepi eseményen két tortán is „elfújtuk a gyertyákat"
a Juhász Ferenc Művelődési Központban. 
A Magyar Könyvtárosok Egyesületének Pest Megyei Szervezete 40,
a Biatorbágyi Karikó János Könyvtár pedig 60 éve működik.
Isten éltesse továbbra is mindkettőt!

A fotókat Marlok Barbara készítette.


A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.


________________________________________________________________________

2018. május 29.

A SZÁZADFORDULÓ KULTÚRTÖRTÉNETE
kultúrtörténeti előadássorozat - Divat-, gasztro-, zenetörténet

Sonkaujj és fürdőkosztüm...
Gerbeaud...
Zenei impresszionizmus...
Izgalmas kalandozások Lux Bea (divattörténet), 
Király Márta (gasztrotörténet), és Gáll Arielle (zenetörténet) vezetésével.

Az előadásokat ruhabemutató és kóstoló fűszerezte.

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

________________________________________________________________________

 

2018. május 16.

EHETŐ VIRÁGOK A KERTBEN

Halmos Mónika foodstylist és gasztrobotanikus-tanácsadó előadása.
Kóstoló a könyvtár kertjében.


A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.

________________________________________________________________________

 

2018. május 11.

MESEDÉLUTÁN A KÖNYVTÁRBAN
Angyalbárányok

Népmese árnyjátékkal. Egyedi, hangulatos, látványos bábos világgal
találkozhattak a gyerekek a könyvtárban.


A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2018. április 20.

ANYÁK NAPI KÉSZÜLŐDÉS

Papírfonással készítettünk ajándékokat az édesanyáknak, Takácsné Gecsey Erzsébet vezetésével.

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2018. április 17.

SZEMELVÉNYEK A VIKTORIÁNUS KOR KULTÚRTÖRTÉNETÉBŐL
kultúrtörténeti előadássorozat - Divat-, gasztro-, zenetörténet

Párizsi far.
Habzsolás és diéta.
Zenei megalománia.
Izgalmas kalandozások Lux Bea (divattörténet), 
Király Márta (gasztrotörténet), és Gáll Arielle (zenetörténet) vezetésével.

Az előadásokat ruhabemutató és kóstoló fűszerezte.

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

 

 

________________________________________________________________________

2018. április 13.

MESEDÉLUTÁN A KÖNYVTÁRBAN
Furulyás Palkó

Pénteken rendeztük az első olyan mesedélutánunkat, ahol már az új paraván
mögött keltek életre a papírfigurák. Furulyás Palkó történetét élő muzsikával, furulyaszóval gazdagítottuk.


A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.


________________________________________________________________________

2018. április 5.

KÖNYVBEMUTATÓ

Gyócsi László: Balkáni tűz

 

Egy horvát apáca és egy sebesült katona története
az I. világháború alatt és után.


A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.

________________________________________________________________________

 

2018. március 23.

HÚSVÉTI KÉSZÜLŐDÉS

Csíkos, pöttyös, fehér, sárga, rózsaszín, kék zoknik, pöttyös selyemszalagok, egy nagy
pamacs töltőanyag, fonalak, pomponok. Ezekből az anyagokból keltek életre a gyerekek
kis kezei között a puha, kedves és színes nyuszik. Készítettünk még képeslapokat
a nagymamák, anyukák, apukák, a testvérkék és a magunk örömére is. Tarka papír
csíkokból tojás kerekedett, filcből bárány és pipi is került a képeslapokra. A tojásírást
pedig fénylő fehér és arany színű filcekkel oldottuk meg piros papírtojásokra
hagyományos hímes tojás mintákból tanulva. Nagy örömünkre nagyon sokan
készülődtünk együtt a húsvéti ünnepre. Ha igazán jól számoltunk, akkor bizony
több mint 50 nyuszi mehetett haza a könyvtárból a gyerekekkel. :-)


A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2018. március 22.

VÍZ VILÁGNAPJA A KÖNYVTÁRBAN

Óvodás csoportokat fogadtunk a könyvtárban. Beszélgettünk a Víz Világnapjáról,
vizes játékokat játszottunk és még árnyjátékot is néztünk. :-)


A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2018. március 21.

NEMZETEK KÁVÉI
Kávéfogyasztás és a kávékészítés a nagyvilágban. 
Belinszki Regina előadása a könyvtárban.

Az ital ízjegye lehet kakaós, földes, gyümölcsös (szedres, szilvás), vajas (a vajas kekszek
ízélménye, a vanilia és karamell bukéjával), gabonás, citrusos…Ha nem tudtam volna,
hogy miről van szó, akkor akár azt is hihettem volna, hogy az előadó, Belinszi Regina,
barista (a Kettőspont kávézó tulajdonosa) a csodás borok ízgazdagságáról beszél.
Pedig egy csésze kávé éppen olyan sok titkot tud rejteni, akár ízeiben, akár elkészítési
technikájában mint egy pohár bor. Ezen az estén a kávézás kultúrájával találkozhattunk
másodszorra.

Nem is gondoltuk volna, hogy ha igazán jól figyelünk akkor egyetlen korty kávéban
lassan kibontakozó, rétegesen előbújó gazdag ízharmóniákat fedezhetünk fel. Ezt
az élményt alapvetően befolyásolja a kávébab minősége, ami függ a szüretelés helyétől,
a pörkölés idejétől és a kávészemek kezelésének gondosságától is. Regina kenyai kávéból
készített, csepegtetett technikával egy főzetet, amit meg is kóstolhattak a vendégek.
A kortyolgatás közben megtudtuk, hogy ahány ország, annyiféle kávézási szokás,
annyiféle készítési és tálalási mód létezik. A mexikóiak ca fe de ollát tesznek jellegzetes
kerámia csészéjükbe, nádcukorral, amit aztán fahéjrúddal kevergetnek. Etiópiában
cukorral, sóval, vajjal és fűszerekkel ízesítenek, jebena-ban forralnak, virágos, citrusos
ízjegyű egyedi kávéfőzetet. Gondolatban Vietnámban is járhattunk, ahol a vietnámiak
a kedvenc kávéjukat a Ca Phe Da italt egy phin nevű, speciális filterező eszközzel
készítik el, közvetlen csepegtetve a krémes és édes sűrített tejre. Nagy
meglepetésünkre és örömünkre ezt is megkóstolhattuk Király Márta tálalásában.

Az előadónk, Regina igazi „műértőként“ fogalmaz ha kávéról van szó. Hozzáértése,
lelkesedése mindenkit inspirált. Hallgattuk volna még, kérdeztünk volna még,
éppen ezért már kávéházi találkozót is szerveztek a vendégek, hogy megkóstolhassák
Regina különleges, aromás kávébabból főzött italait, amiről immáron már sokkal
többet tudunk. Számunkra a kávézás innentől egészen más lesz. :)


A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.


________________________________________________________________________

2018. március 01.

ISKOLÁSOK A KÖNYVTÁRBAN

A Biatorbágyi Általános Iskola 2.H osztálya járt nálunk március 1-jén.

 


A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2018. február 23.

MESEDÉLUTÁN A KÖNYVTÁRBAN
A szegény ember szőlője

Újra árnyjátékos délutánra vártuk a gyerekeket a könyvtárba. Nagy örömünkre jöttek
is igen sokan, hiszen a szőnyegre kucorodós, bábszínházas hangulat gyerekként
és szülőként is kedves élmény. A népmesei hármasokkal fűződő meseszálakból
jó tanulságot tudtunk átadni a kis közönségünknek. A történet mesélés alatti
reakciók, a csendek és kacagások, no meg az előadás végén elhangzott
„Még egyszer!“ felkiáltás igazán örömteli érzés, és jó visszajelzés a bábosok
számára. Az árnyjáték után királylány és királyfi könyvjelzőt készítettünk
díszes ruházattal, aranykoronával. Nagyon köszönjük a kedves anyukák
és apukák segítségét a sablonok kivágásában! Bizony sok-sok koronára
volt szükségünk :-) A mesedélutánunk végén a könyvtári böngészés
és a babzsákokon való közös olvasás sem maradt el :-)


A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2018. február 21.

LÉPTEITEK NYOMÁBAN
Ferences helyszínek Olaszországban

Puskás Erika Alessiának - a Caffé Frizzo, olasz könyves kávézó  tulajdonosának
vetített képes előadása.
Ha teljes odaadással szeretünk valamit, érdeklődünk egy téma iránt és elmélyülünk
benne, akkor abból bizonyos, hogy létre is jön valami jó. Így történt ez
Puskás Erika Alessia (a Caffé Frizzo könyves kávézó tulajdonosa) életében is.
Itáliáért érzett rajongásából csodás dolgok születtek: tartalmas körutak, találkozások,
az élmények leírása, megformálása útikönyvekben, gyönyörű, művészi fotók és
egy olasz ízeket kínáló kávézó Biatorbágyon. Ezt a szívbéli rajongást tapasztalhattuk
meg a könyvtárban tartott előadásán. Így végig járhattuk mi is Erika által az alázattal
és mély hittel élő ferencesek útját. Az előadás után mindenkit torta alla menta
és parmezános omlós keksz várt az asztalnál. Köszönjük az élményt!


A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2018. február 02.

FARSANGI ÁLARCOK KÉSZÍTÉSE
Kézműves foglalkozás óvodásoknak és kisiskolásoknak

Csillámos papírok, színes tollak, fényes flitterek, tarka vonalak...
Farsangi álarcokat készítettünk a könyvtárban. :-)


A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2018. január 22.

ÓDA A MAGYAR NYELVHEZ
Magyar költők versei határon innen és túl - Rendhagyó irodalom óra

A Magyar Kultúra Napját a könyvtárban Kisteleki Zoltán előadóművésszel ünnepeltük
rendhagyó irodalomóra keretében. Kivételes, ünnepi, emelkedett, megható
és emlékezetes óra volt a tanulóknak és nekünk is. Méltó főhajtás magyar kulturális
kincsünk előtt, hiszen „Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség!".


A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2018. január 10.

A KÁVÉ KULTÚRTÖRTÉNETE
Előadássorozat a kávéfogyasztás kultúrájáról

Király Márta segítségével ismerkedhettünk meg a kávéfogyasztás kultúrájának
gazdag és izgalmas világával. Köszönjük a Caffé Frizzo kávézónak a finom
kóstolót a kávés desszertekből!


A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.

________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

2017

___________

 

 

________________________________________________________________________

2017. december 13.

NAPÓLEONI DIVAT, BIRODALMI HADTÁP, BÉCSI SZIMFÓNIA
kultúrtörténeti előadássorozat - Divat-, gasztro-, zenetörténet

Izgalmas kalandozások Lux Bea (divattörténet), 
Király Márta (gasztrotörténet), és Gáll Arielle (zenetörténet) vezetésével.

Az előadásokat ruhabemutató és kóstoló fűszerezte.


________________________________________________________________________

2017. december 1.

KAPONAY RÉKA: AZ ŐRZŐ HAJNALA
Könyvbemutató

Mint egy varázslat, ami abban a pillanatban megtörtént ahogy Kaponay Réka
elkezdett mesélni. Megnyíltak a tekintetek, a szívek, lelkek. Elgondolkodás
és lelkesültség látszódott. A szerző meglepően érett gondolatai, erős jelenléte,
első perctől elvarázsolta a fiatalokat. Egy fiatal lány beszélt nekik az életről
másképp, távoli nézőpontból. A történet nekik szólt, róluk szólt, mely arra
tanított, hogy az élet egy óriási lehetőség, csak észre kell venni és meg kell
találni magunkat benne, úgy ahogy Kaponay Réka tette és teszi, példát
és segítséget adva nekik, nekünk. Sok fontos kérdésre kaptunk választ.
Megmaradó élmény volt.


A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2017. november 28.

ADVENT A KÖNYVTÁRBAN
Könyvbemutató

Az advent időszakában keddenként és csütörtökönként
16 és 18 óra között ünnepi alkotó órákat tartottunk.

Minden alkalommal a kézműves foglalkozásokon
a gyerekek karácsonyi ajándékokat készíthettek szeretteiknek.

A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.


________________________________________________________________________


2017. november 18.

CSALÁDI VETÉLKEDŐ
a könyvtárban

Az adventi készülődésben hírt adunk egy igazán jól sikerült családi vetélkedőről.
Mesés történetekben gondolkodva vetélkedtünk, és nem is akárhogyan!
Családdal, közös erővel, egymásra hangolódva, egymást segítve, viccesen,
izgatottan, jó hangulatban. Gratulálunk minden résztvevő családnak!


A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2017. november 15.

VIRÁGOSKERT A TÁNYÉRBAN
Bepillantás az ehető virágok világába

Vendégünk volt Halmos Mónika a Rózsakunyhó Alkotóműhelytől.

A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2017. október 18.

NŐK A TÖRTÉNELEMBEN - ROKOKÓ
kultúrtörténeti előadássorozat - Divat-, gasztro-, zenetörténet

Pompa és csillogás...magasban és mélyben.
Izgalmas kalandozások a rokokó világában Lux Bea (divattörténet), 
Király Márta (gasztrotörténet), és Gáll Arielle (zenetörténet) vezetésével.

Az előadásokat ruhabemutató és kóstoló fűszerezte.


________________________________________________________________________

2017. október 13.

FŰZZ KÖNYVECSKÉT SAJÁT KEZŰLEG!
Egyedi könyvkészítés gyerekeknek és felnőtteknek

A kézműves foglalkozást Lieberné Tóth Enikő és Lieber Gábor könyvkötő szakember tartotta.

________________________________________________________________________

2017. október 3.

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ÓRA
a Könyvtári Napok hetében

Miben különbözik a könyvtár és a könyvesbolt? Hogyan lehet beiratkozni?
Hány könyvet vehetünk ki és meddig lehet nálunk? Vannak olyan könyvek
amit csak bent lehet olvasni, és nem lehet kikölcsönözni? Mit nem szabad
bevinni a könyvtárba? Hogyan kell viselkedni az olvasótermekben? 
Olvasójegy, könyvtáros, leporelló, tulajdonosi bélyeg, könyvtári dokumentumok,
hangoskönyv?

Sok-sok kérdés, melyre mind választ kaptak a gyerekek nálunk,
a könyvtárhasználati óránkon. Különleges alkalom volt, hiszen már a szép, új
olvasóteremben lehetett helyet foglalni és megismerkedni a könyvtár működésével.


A fényképek megtekinthetők
a könyvtár
facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2017. szeptember 26.

OLVASÓKLUB A KÖNYVTÁRBAN
tinédzsereknek és felnőtteknek Kovács Szilárd vezetésével

________________________________________________________________________

2017. szeptember 15.

MESEDÉLUTÁN ÁRNYJÁTÉKKAL, ARCFESTÉSSEL
Macskacicó története árnyjátékkal

Újra fotókartont, pauszpapírt, ceruzát, ragasztót, festéket ragadtunk
és mesés délutánra hívtuk a gyerekeket, ahol Macskacicó története
elevenedett meg árnyjátékkal.
A fényből előbújó karakteres, ollóval megrajzolt figurák, a lassú, nyugodt
mesélés és a halk zene elvarázsolta a gyerekeket. Az előadás végén
mindenki átjöhetett a papírszínház másik oldalára, kipróbálhatta a bábozást,
és átírhatta a meseszálakat. 
A gyerekek nagy örömére mesés átalakulásra is lehetőség volt az arcfestés
segítségével.
Többen kérdezték: Mikor lesz legközelebb ilyen? Hát reméljük mihamarabb!

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2017. szeptember 13.

RENDHAGYÓ IRODALOMÓRA
Vig Balázs Puszirablók című könyvének bemutatója, író-olvasó találkozó

Hogyan lehet pillanatok alatt egy álmos osztályból élénk, vidám, intenzív
csapatot varázsolni?
Egészen egyszerűen. Csak Vig Balázzsal kell találkozni
a könyvtárban. 

Nagyon vicces, magával ragadó, izgalmas, mindenkit megmozgató
(még a Tanító néniket is
) író-olvasó találkozón jártak az iskolások nálunk.
Egy-egy kérdésre nagyon sokféle választ kaptunk, de egy dologban természetesen
egyetértés volt: a jóéjt puszi mindenkinek jár!

A program után dedikált könyvjelzőért is sorba lehetett állni, és a szerző könyveit
is kikölcsönözhették a gyerekek. A végére nem igazán maradt Vig Balázs kötet a polcokon.

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2017. június 7.

TAVASZI HORGÁSZKALAND
A Babos Bábos Társulat bábelőadása

Halat fogni leginkább régi napernyővel, egérfogóval és persze tészta szűrővel lehet...
Nem, dehogyis! Így kizárólag az orvhalászok járnak el.

A vízből többek között bakancsot és sörös dobozt lehet kifogni.. Ó, nem! Ez bizonyára
csakis akkor történhet meg a minden szabályt gondosan betartó horgásszal, ha valaki
előtte semmivel sem törődve vízbe dobta a számára már haszontalan tárgyakat.
Ez persze nem igazán jó dolog.

Babos Eszter és Bíró Brigitta bábos játéka során minden a helyére került.
A lelkes közönség megtanulta a horgászás írott és íratlan szabályait,
és a környezetvédelem fontosságát is. Nem maradt el a sporthorgászi fogadalom
és a barátságos kézfogás sem a történet főszereplőjével.

A BABOS BÁBOS TÁRSULAT járt nálunk. A gyerekek és mi is szeretettel
és nagy örömmel várjuk vissza őket!

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2017. május 12.

MESEDÉLUTÁN - PAPÍRSZÍNHÁZ
Benedek Elek: A bújdosó macska

Mi minden készülhet papírból? Például papírszínház! Ha akad fehér és színes pauszpapírunk,
szívószálunk, egy jó dobozunk keretnek, ollónk, némi ragasztónk és egy jó mesénk, akkor
máris indulhat a varázslat. Péntek délután a bujdosó macska történetét láthattuk a lámpával
megvilágított árnyfigurákkal elmesélve. A történet tanulságos volt, a látványt meg elnéztük volna még.

A színház után apró ujjbábok is készültek papírból a gyerekek örömére, így el is játszottuk
kis kezek és figurák segítségével a macska-egér játékot.

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

________________________________________________________________________

 


2017. május 2.

NŐK A TÖRTÉNELEMBEN - BAROKK
kultúrtörténeti előadássorozat - Divat-, gasztro-, zenetörténet


Izgalmas kalandozások a barokk világában Lux Bea (divattörténet),
Király Márta (gasztrotörténet), és Gáll Arielle (zenetörténet) vezetésével.

Az előadásokat ruhabemutató és kóstoló fűszerezte.

Kinek ne lenne kedve egy érdekes időutazáshoz a titokzatos piros sarkú, csatos cipőtől,
Jean-Baptiste Lully muzsikáján át, a többfogásos barokk lakomáig?

A „Nők a történelemben” kultúrtörténeti előadássorozatunk keretében, ezt most megtehették
a könyvtár vendégei. Izgalmas, érdekes és tartalmas betekintést kaptunk a BAROKK misztikus,
látványos és dekoratív világába Lux Bea (divattörténet), Szabó László (viselettörténet),
Gáll Arielle (zenetörténet) és Király Márta (gasztrotörténet) elmesélései alapján.

Megtapasztalhattuk az ünnepélyes hangvétel, a túldíszítettség, a lenyűgöző formák,
erős kontrasztok jelenlétét minden területen. A ruhákon cifraság, szalag, csipke, fodor,
tornyos hajék, a zenében virtuozitás, patetikusság, erős hatás az érzelmekre, az étkezés
világában a villával evés, pazar lakomák, sokféle alapanyag, fűszerek voltak jellemzőek.

A programot pompás ételkóstoló zárta le. A legrégebbi magyar nyelvű, nyomtatott szakácskönyvben
talált, 17. századi recept alapján készült káposztás egytálétel mindenkinél telitalálat volt.
A többféle káposztába göngyölt, többféle húsból összeállított töltelék pikáns, csípős ízt adó
fűszerét végül nem sikerült megfejteni a gasztro játékban. Edit ételének titka bizony
a gyömbér volt. Biztosak voltunk benne, hogy ez a barokk recept otthon is elkészül
majd és a családi asztalra kerül.

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

________________________________________________________________________

 

2017. április 26.

„GITÁRRA HANGOLVA”

A Pászti Miklós Művészeti Iskola gitár tanszakának koncertje Éles Gábor vezetésével.

________________________________________________________________________

 

2017. április 21.

KÖNYV NAPJA A KÖNYVTÁRBAN
A könyvkötés mesterségének bemutatása

„Igazi könyv szakmai délután volt a könyvtárban. Gábor bácsi bemutatója a tradicionális
könyvkészítésről mindenkit elvarázsolt. Az előadáson végigjártunk minden egyes lépést,
mely a kész könyvhöz vezet. A régi eszközök, a sokféle papír és a finom bőr illata, tapintása,
a míves munka látványa visszarepített minket egy olyan világba, ahol akár 12 órát is dolgoztak
egy-egy könyv létrehozásán. A nagyon gondos, figyelmes és pontos munkát igénylő folyamatban
elkészült könyv nem csak a mester keze munkáját, hanem a lelkét is megmutatta.

Végül eljött az a pillanat is, amikor mindenki belekóstolhatott az igazi alkotásba.
A saját könyvecskén izgatottan dolgoztunk, követve a mester útmutatásait. Illesztettünk,
varrtunk, ragasztottunk, és még bígeltünk is.
Egyedi, szépséges könyvvel, jó élménnyel,
elindító ötletekkel és kincset érő tudással mehettünk haza.”

 

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

________________________________________________________________________

 

2017. április 11.

A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA A KÖNYVTÁRBAN
Rendhagyó irodalomóra mindenkinek

„Arany János balladái”
Kisteleki Zoltán előadóművész tolmácsolásában.
Közreműködik Mechler Anna énekművész.

________________________________________________________________________

 

2017. április 7.

MESEDÉLUTÁN BÁBELŐADÁSSAL - A só

A só, avagy bábokkal való játék megbántásról, bujdosásról, szerelemről és megbocsájtásról.
Az ismert magyar népmese feldolgozása fából faragott bábokkal, régi használati tárgyakkal,
élő játékkal, énekszóval, muzsikával kísérve.

Bábok és díszlet: Néder Norbert
Játsszák: Tóth Krisztina, Néder Norbert

A mesedélutános alkalommal megismertük az öreg király legkisebbik leányának szívet melengető
történetét. Megcsodáltuk a fából faragott bábok, és régi használati tárgyak szépségét, az élő bábjáték
erejét, élményét, meglepetéseit és örömét. Kaptunk még hozzá énekszót és muzsikát, no és persze
jó kedvet is. Néder Norbert és Tóth Krisztina csodás bábjátéka után, az ügyes apró kezek között
ünnepi kézműves díszek születtek. Jó kis délután volt!

 

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

_______________________________________________________________________

2017. március 28.

NŐK A TÖRTÉNELEMBEN - RENESZÁNSZ
Kultúrtörténeti előadássorozat Divat-, gasztro-, zenetörténet


A nők a történelemben előadássorozatunk 2. részében a reneszánsz kultúrával
ismerkedhettek a résztvevők, Lux Beáta, Király Márta és Gáll Arielle kalauzolásában.
Az előadásokat ételkóstoló és ruhabemutató színesítette.


A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

________________________________________________________________________

 

 

 

 

2016

___________

 

2017. december 1-15.

ADVENTI KÉZMŰVES-FOGLALKOZÁSOK A KÖNYVTÁRBAN

Idén összesen 5 alkalommal vehettek részt az érdeklődők az adventi
időszakban kézműves foglalkozáson. A gyerekek az ünnepekre
hangolódhattak és apró ajándékokat, díszeket készíthettek a délutánokon.

 

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2017. október 7.

ÖLELJÜK ÁT A KÖNYVTÁRAT!
Rendhagyó mesedélután

Az Országos Könyvtári Napok keretében csatlakoztuk az "Öleljük át a könyvtárat!"
kezdeményezéshez a könyvtár az októberi mesedélután keretében. Az érdeklődő
gyerekek papírszínház-előadáson hallhatták a Csodapalota című mesét,
kézmüveskedhettek és közösen "átöleltük" a könyvtárat is.

________________________________________________________________________

2016. május 11.

ISMERETTERJESZTŐ ELŐADÁSSOROZAT
Egészséges életmód

Ismeretterjesztő előadás sorozatunk utolsó alkalmán Pintér Éva arról tartott előadást, 
hogy miként segítik a növények stresszes világunkban az idegrendszer működését. 
Az előadás után kóstolóval (gyógyteák, egészséges falatok) vártuk az érdeklődőket.

 


A fényképek megtekinthetők
a könyvtár facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2016. április 22.

ORGONA ÁGA, BARACKFA VIRÁGA

Anyák napjára készülődve az ünnephez kapcsolódó mesedélutánt tartottunk
a gyerekeknek kézműves-foglalkozással. Az érdeklődők a meseolvasás után
apró ajándékokat készíthettek édesanyjuknak.

________________________________________________________________________

 

2016. április 20.

ISMERETTERJESZTŐ ELŐADÁSSOROZAT
Egészséges életmód

Pintér Éva kertészmérnök, természetgyógyász tartott előadást a könyvtárban
"Hogyan használható a fitoterápia a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében,
gyógyításában?"
címmel. Az előadás után gyógyteákat, céklából készült ételeket
kóstolhattak a résztvevők.

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

________________________________________________________________________

 

2016. április 13.

AZ ÉLET KÉPEI
Kiállítás és könyvbemutató

Vendégünk volt Szeitz János és Szatay Lajos biatorbágyi születésű író, költő, valamint
Maria Kisser festőművész. Az élet képei címmel megrendezett kiállításnak és kettős
könyvbemutatónak a nagy érdeklődésre való tekintettel  a Faluház adott helyszínt.

A kiállítást Szakolczay Lajos irodalomtörténész köszöntője nyitotta meg, amelyet
az irodalmár betegsége miatt felesége, Faragó Laura énekművész olvasott fel
a közönségnek. Ezt követően a művésznő népdalokat énekelt. Az est első részében 
Madár János költő és Szeitz János mutatta be Szatay Lajos Köszöntők című új kötetét.
Az est második felében  Szepes Erika irodalomtörténész mutatta be Szeitz János
A tizenötös kórterem - Az élet képei című kötetét. A könyvbemutatón közreműködött 
Kovács István színművész, valamint a Kammerton együttes. 

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2016. április 6.

SZÜLETTEM BIÁN...
Költészet napja a könyvtárban

A költészet napi rendezvényekhez kapcsolódva Kisteleki Zoltán volt a vendégünk, aki
"Születtem Bián..." címmel
Juhász Ferenc, biatorbágyi születésű költő verseit adta elő.

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2016. március 31.

HUNGAROVOX-EST

Zsirai László költő mutatta be három kötetét a könyvtárban. Az esemény
különleges vendége volt Kubik Anna színművésznő, aki a költő verseit olvasta fel.

 

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2016. március 18.

NYUSZI ÜL A FŰBEN

Húsvéti mesedélután volt a könyvtárban, a gyerekek nyuszis meséket nézhettek diavetítőn,
valamit az érdeklődők kézműves foglalkozáson vehettek részt.

 

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2016. március 16.

ISMERETTERJESZTŐ ELŐADÁSSOROZAT
Gyógynövények

Pintér Éva kertészmérnök és természetgyógyász tartott nálunk ismeretterjesztő előadást
a gyógynövényekről. Az előadás után gyógyteákat, gyógyfüvekből készült ételeket
és italokat kóstolhattak a résztvevők. A témához csatlakozva bemutatkozott
a Spájz Natúrbolt a termékeivel valamint a Bellissimo üzlet a natúr kozmetikumaival.

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

________________________________________________________________________

2016. március 9.

RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEM ÓRA

Gyócsi László Végzetes győzelem c. történelmi kisregényét mutatta be, amely
Szigetvár 156
6. évi ostromáról, Szulejmán
szultánról valamint Zrínyi Miklós
várkapitány életének utolsó napjairól szól.

A fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán.

________________________________________________________________________

 

Wekerle Sándor III. könyvtári állománygyarapítási pályázat