VIRTUÁLIS GYERMEKNAP 2020

"A gyerek az öröm, a reménység. Gyönge testében van valami világi; ártatlan lelkében van valami égi; egész kedves valója olyan nékünk, mint a tavaszi vetés: ígéret és gyönyörűség."

Gárdonyi Géza

Idén a gyermeknap sem kerülhet a megszokott módon megrendezésre, de ez nem jelenti, hogy ne készültünk volna semmivel! A 20. század eleje óta világszerte megünnepelt napon a gyermek kerül előtérbe, így ezen az oldalon is! Az alábbiakban egy új szabadulószobát a kisebbeknek és nagyobbaknak, kirakósokat, kézműves ötleteket a kisebbeknek és közös beszélgetésekre buzdító kérdéseket az egész családnak, találhatnak az oldalunkat felkeresők.
Jó szórakozást!

SZABADULÓSZOBA
Ebben a szabadulószobában minden korosztály talál magának való feladatot, de ha esetleg elakadnának a gyerekek, a szülők biztosan tudnak majd segíteni!
Lépjetek be együtt Meseországba, majd kalandozzatok a történelemben! 


KIRAKÓS
Három kirakós, különböző nehézségi fokozattal, hogy mindenki megtalálja a kedvéhez és ügyességéhez illőt.


preview24pieceKönnyű

preview40pieceközepes

preview60piecenehéz

 

"KÖZÖS KÖNYVEK KÖZÖTT" BESZÉLGESSETEK A KÖNYVEKRŐL ÉS A KÖNYVTÁRRÓL!

1. Kinek melyik a kedvenc könyve a könyvtárban? Mondjon mindenki legalább hármat, aztán állítsátok a könyveket sorrendbe aszerint, hogy melyik a legjobb.
2. Melyik könyv lenne, ami érdekelné Anyut és miért? Ha Apu választhatna egyet, vagy a kis tesó, nagy tesó, miről szólna?
3. Melyik a kedvenc termetek, részetek a könyvtárban? Mit szerettek ott csinálni?
4. Kivel szoktatok a könyvtárba járni?
5. Van olyan része a könyvtárnak, ami olyan titkokat rejt, amikről csak ti tudtok? Esetleg egy polcon megbúvó könyv, amiről senki más nem tudja, hogy a világ legjobb történeteivel van tele. Vagy esetleg egy plüss, amit eldugtatok, hogy biztosan ott legyen, amikor legközelebb eljöttök hozzánk?

 

ONLINE KÉZMŰVES-FOGLALKOZÁS
Ez alkalommal a virtuális kézműves-foglalkozáson két fajta papírjáték elkészítését mutatjuk meg. Az egyik, a csirke, billegni tud, ha óvatosan ráütünk a teste hátsó részére. A kicsik biztosan élvezni fogják, ahogy "megeszi" a kiszórt eleséget (ami lehet bármi, homok, apró papírdarabok). A másik, a zsiráf, ujjbábúhoz hasonló papírfigura. Mi csak zsiráfot készítettünk, de szinte bármilyen állatot el lehet hasonló módon készíteni, például méhecskét, oroszlánt, akár unikornist is! 

(Az élkészítést bemutató képek megtalálhatóak ebben a mappában.)

 

RAJZOLJATOK MESÉT!
Végezetül pedig álljon itt egy rövid mese Nagyapó mesekönyvéből. Kérjétek meg Anyát vagy Apát, hogy olvassa fel nektek! Melyiküknek van a legjobb mese hangja?
Miután meghallgattátok a mesét, rajzoljátok le mit hallottatok benne és küldjétek el a könyvtárnak - konyvtar[@]biatorbagy.hu - , hogy mi is megismerhessük a mesét egy kicsit jobban.
Olyan sok minden van ebbe a pici mesébe bezárva, hogy a rajzok száma végtelen lehet! 

Haragosan mormol.

Haragosan mormol
A hullámos tenger:
- Mit akarsz a parton
Te, kicsike ember?
- Három ágú horgom
A vizbe bocsátom:
Czethalat akarok,
Zöld-szemű barátom!
- Hátha nem jön czethal!
- Akkor itt a gyöngyház!
- Hátha az se lenne!
- Lesz helyette majd más!
Megfogok egy hajót.
Fel is ülök rája,
Elmegyek a messzi
Óperencziára.
Megnézem a tündér
Hires birodalmát,
Haza hozok, hipp-hopp!
Egy zsák arany-almát!

(forrás: MEK, ahol rengeteg hasonló mesét találhattok)

Ezen kívül természetesen továbbra is elérhetőek a korábban létrehozott szabadulószobáink és online kézműves-foglalkozásaink is, amik itt érhetőek el:
Gyermekkönyvtár / Rendezvények