Rendezvényeink gyerekeknek

Rendezvényeink ingyenesen látogathatók a nem könyvtári tagok számára is.

VIRTUÁLIS SZABADULÓSZOBÁK

Már öt virtuális könyvtáros szabadulószobánk is van!
Vár mindenkit szeretettel a Varázslatos Könyvtár, a Kalandok a 18. században, az Irány a GrundMeseország és a Kalandozások a történelemben és A villámtolvaj!
A feladatokat elsősorban nagyobb gyerekeknek állítottuk össze, a felnőttek is élvezhetik a feladatok megfejtését. 

2021. április 30.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Ebben a hónapban igazán remek kis kvízzel készültünk minden Harry Potter rajongó számára! A kérdés pedig, mennyire ismeritek a Roxfort könyvtárát? Azt biztosan mind tudjátok, hogy Hermione szerette ott tölteni még az órák közötti szüneteket is, de azt tudjátok vajon, hogy milyen könyvek között töltötte az idejét? Ha kitöltitek a kvízt, kiderül!

2021. április 9-16.
KÖLTÉSZET HETE 

ONLINE SZAVALÓVERSENY gyerekek részére
Neked is van egy kedvenc versed? Mondd el nekünk videón!
Beküldési határidő: április 16.
Nevezni tizennyolc éves korig lehet, a pályamunkákat videó formájában várjuk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre (írd a tárgy mezőbe, hogy "költészet hete"), a legjobb három videót megosztjuk Facebook oldalunkon!
Kérjük a jelentkezőket, hogy feltétlenül küldjék el a kitöltött szülői beleegyező nyilatkozatot is, amit INNEN tudnak letölteni!

ONLINE RAJZPÁLYÁZAT gyerekek részére
Neked is van egy kedvenc versed? Készíts hozzá illusztrációt!
Beküldési határidő: április 16.
Nevezni tizennyolc éves korig lehet, a pályamunkákat JPG, PNG vagy PDF formátumban várjuk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre (írd a tárgy mezőbe, hogy "költészet hete"), a beérkezett rajzokból kiállítást rendezünk a rákövetkező héten!
Kérjük a jelentkezőket, hogy feltétlenül küldjék el a kitöltött szülői beleegyező nyilatkozatot is, amit INNEN tudnak letölteni!

2021. március 26.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Folytatva az előző hónapban elkezdett szettet, ez alkalommal varázspálcát fogunk készíteni ceruzából. Bár a pálcát könnyű elkészíteni, de mindenképpen felnőtt vagy megbízható, nagyobb gyerek segítségét igényli a ragasztópisztoly használata miatt! A pálcák kinézetének tényleg csak a képzelet (és a rendelkezésre álló festékek színe) szabhat határt, a bemutatott darab egyszerűbb, de ha akarjuk akár a ragasztóba beleragasztott kövekkel, csillámporral még varázslatosabbá tehetjük saját varázspálcánkat! Az elkészültpálcákról várjuk a képeket a könyvtár elérhetőségein, hogy jövő hónapban megmutassuk a többieknek is!

 

2021. február 26.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Mai alkalommal varázslatos ceruza- (vagy toll-) tartót készítünk! A megfestett üvegek nem csak a ceruzákat tartják meg, de meg is mutatják melyik Roxfortos házhoz tartozunk! A képen a Griffendél színeivel feldíszített üveg látható, de természetesen a letölthető word dokumentumban megtalálható a többi ház címere is! Szívesen megosztjuk az elkészült ceruzatartókat a könyvtár honlapján és itt, a Facebookon is! :D
Előre járóban pedig annyit, hogy jövő hónapban a ceruzáinkat fogjuk varázspálcákká változtatni! 😉
(Jobb egérgombbal a képre kattintva, ha megnyitjuk új ablakban vagy lapon, akkor az eredeti méretű képet nézhetjük meg)

2021. január 21.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Ez alkalommal kicsit kézműveskedni fogunk a VHPK új foglalkozása alkalmából. Mivel a klub alapja az olvasás, a Harry Potter könyvek szeretetének továbbadása, mi sem lehetne jobb, mint készíteni egy Harry Potteres könyvjelzőt!
(Jobb egérgombbal a képre kattintva, ha megnyitjuk új ablakban vagy lapon, akkor az eredeti méretű képet nézhetjük meg)
2020. december 18.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Szinte hihetetlen, d elérkezett az idei utolsó HP klub ideje! Karácsonyra készülve mi is lehetne jobb, mint egy karácsonyi Harry Potter kvíz! Sajnos az idén nem tölthetjük együtt ezt az időszakot, de reméljük jövőre megint olyan jó kis bulit csaphatunk majd, mint tavaly! De addig is, jó szórakozást a kvízhez!

 


2020. november 20.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Itt az novemberi VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB!

Különleges rejtvény jutott a VHPK birtokába, amit alig vártam, hogy megosszak veletek! Ezt a darab papírt, amint Harry Potter világával kapcsolatos szavak vannak elrejtve, még valaki olyan állította össze, aki nagyon unatkozott az egyik Mágiatörténet órán.. Az illető tíz szót rejtett el (függőlegesen, vízszintesen és átlósan is), amiknek mind köze van a varázslók világában oly nagy szerepet játszó Harryhez és barátaihoz.

Azt nem tudjuk vajon kitől származik pontosan a játék, de nektek biztos nem okozhat túl nagy kihívást a szavak megtalálása, igaz? ;) (de ha valakinek segítség kellene, az csak küldjön baglyot a könyvtárnak! Vagy ha épp nincs kéznél bagoly, akkor virtuális üzenet is jó lesz: orsi.dirda @ gmail.com)


2020. október 23.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Itt az októberi VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB!
Ebben a hónapban, készülve a varázslók világában is fontos ünnepre a Halloween-ra, letesztelhetitek a tudásotokat a Roxfortos szellemekkel kapcsolatban!
Jó szórakozást!

 

2020. október 05-09.
ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK 2020 

Ez a hét igazán különleges, ismét megrendezésre kerül az ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK elnevezésű rendezvény, ha csak virtuálisan is. A hét majdnem minden napjára készítettünk játékos feladatokat, amik a kikapcsolódáson kívül az ismeretek szerzését is segítik.
A hét programjai elérhetőek itt:

OKN 2020

 

2020. szeptember 25.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Természetesen ebben a hónapban sem maradhat el a Virtuális Harry Potter Klub, a mostani kvíznek a főszereplője pedig nem más, mint Piton professzor! 😀🧙‍♂️✏️

 

2020. augusztus 19.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Ismét eltelt egy hónap, amivel közelebb kerültünk a nyár végéhez és az iskolakezdéshez. A Roxfortos leveleket szállító baglyokat várva már sokan tűkön ülünk, hogy megtudjuk a Teszlek Süveg vajon melyik házba oszt majd be bennünket. Azok pedig, akik már tudják, hogy melyik nagy múltú Roxfortos ház hírnevét öregbítik a megszerezhető pontokkal, biztosan tisztában vannak a saját házuk történetével. Igen ám, de a kérdés, hogy mennyit tudnak a többi házról? Ezzel a könnyű kis kvízzel lemérhetitek a tudásotokat a Roxfortos házakkal kapcsolatban!
Jó szórakozást!


2020. július 25.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

A borús idő ellenére, egy könnyű kis nyári kvízzel jelentkezik ebben a hónapban a VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB!
Harry élete nem csak a Roxfort falai között jelent kalandokat, neki még a nyarai sem olyan unalmasak, mint nekünk, mugliknak.
Ha kitöltöttétek a kvízt, gyertek vissza és írjátok le hány pontot sikerült szereznetek (e-mailben vagy Facebook-on)! 😉

 

2020. június 29.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB

Rendhagyó módon hétfőn jelentkezik a VHPK. Ez alkalommal olyan játékos feladatokat hoztam nektek, amiket akár csapatokban, akár egyedül is tudtok játszani. Ha vannak Harry Potteres barátaitok, akkor töltsétek le a Harry Potter Bingót (1 hívó lap és 6 kártya áll rendelkezésre) és játszatok együtt! A játékot nagyon könnyű játszani, csak válasszatok egy játékmestert (akinél a hívó kártya lesz) a többiek pedig fogjanak egy-egy bingó lapot és egy-egy tollat. A játékmester egyesével fogja mondani a lapján látható neveket (a sorrend nem fontos), a többiek pedig bejelölik a lapjukon a kis rajzot, ha rajta van. Az nyer, akinek először gyűlik össze 5 egymás mellett vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan. Fontos, hogy akinek összegyűlt valamelyik, annak hangosan Bingót kell kiáltania! (A letölthető lapokat megtaláljátok itt)
De ne keseredjetek el, ha most nincs senki a közeletekben, aki játszani szeretne. A Mágikus Én-t egyedül is ki tudjátok tölteni, csak el kell képzelnetek milyen is lesz, ha megérkezik a levél a Roxfortból, milyen is lesz a mágikus énetek! Ha pedig a tudásotokat szeretnétek letesztelni, a könyvtárban is megtalálható „Harry Potter Tesztkönyv: kezdőknek és haladók” jó barátotok lesz a megmérettetésben. De vigyázat, a feladatok néha RBF és RAVASZ szintűek is lehetnek!

 

2020. május 31.
ONLINE KÉZMŰVES - ÖTÖDÖLŐ/AMŐBA HÁZILAG 

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető és legkönnyebben játszható játék az ötödölő vagy más néven amőba. Mi itt most egy kövekből készített verziót mutatunk meg, de szinte bármiből össze lehet rakni  játékot, aminek szabályai nagyon egyszerűek. Átlósan, vízszintesen vagy függőlegesen kell kirakni 3 egyforma követ a nyeréshez. A köveket lehet festeni is, ha valaki kicsit ügyesebb az ecsettel, az akár piros pöttyös és sárga pöttyös katicákkal is játszhat, a műanyag zárható zacskó helyett pedig vászonzsákot is varrhatunk (az itt bemutatott módon), ha van hozzá otthon anyag.
Az elkészítés leírása, képekkel, megtalálható itt.

________________________________________________________________________________________

2020. május 31.
VIRTUÁLIS GYERMEKNAP A KÖNYVTÁRBAN 

A különleges gyermeknapi programokat megtaláljátok itt:
Gyermeknap 2020

 

2020. május 22.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Ebben a hónapban az Virtuális Harry Potter Klub újfajta formában jelentkezik. Ez alkalommal kirakósok segítségével kapjátok meg az idézetet, amit a "Legendás állatok és megfigyelésük" c. filmben (és annak hivatalos szövegkönyvében) találhattok. A hét varázslatos, Harry Potter világával kapcsolatos kirakót és a feladatok megoldását azok is megpróbálhatják, akik nem lépték még át a Roxfort képzeletbeli küszöbét. De vigyázzanak, aki egyszer belép ebbe a világba, nem biztos, hogy valaha is elhagyja! ;)
Link a feladatlaphoz.

2020. május 08.
ONLINE KÉZMŰVES - ÉPÍTŐKOCKÁK HÁZILAG 

Újra itt az Online Kézműves-foglalkozás!
Ez alkalommal is olyan otthon játékot szerettünk volna találni, amit az egész család együtt tud elkészíteni és játszani! A kukac verseny után most itt vannak a könnyen elkészíthető építőkockák! A "kockákat" egybe lehet illeszteni, de nem mindegy, hogy ki hogyan csinálja, mert a torony ledőlhet! A kicsik segíthetnek a festésben a nagyobbak pedig a vágásban, a játékban pedig a szülők is biztosan részt akarnak majd venni. :)
Ha valakinek nincs otthon festéke, akkor használhat színes papírt, krepp-papírt is a beborításhoz, vagy akár díszítés nélkül is használhatóak a guriga darabkák!
Jó játékot kívánunk!

Az elkészítés leírása, képekkel, megtalálható ITT.  

2020. április 24.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Bár személyesen nem találkozhatunk, azért a Harry Potter Klubot legalább ebben a formában meg tudjuk tartani. A Házak közötti versenyzés szünetel, így most inkább olyan feladatokat állítottunk össze, amit minden HP rajongó meg tud csinálni, ha olvasta az első könyvet (A Bölcsek kövét), vagy látta a belőle készült filmet. Két kérdőívünk van és egy kézműves feladat. A könyves kvíz kérdéseit könnyen meg lehet válaszolni ha valaki olvasta a könyvet, de azoknak is szórakoztató lehet, akik épp most utaznak a Roxfortba Harry-vel először. A filmes kvízben is vannak olyan kérdések, amiket a veterán HP rajongók simán meg tudnak válaszolni, de abban van pár olyan is, amihez újra végig kell nézni a filmet! 😉 
Könyves kvíz
Filmes kvíz
Asztronómia órára sajnos nem tudunk elmenni, ezért készíthetünk magunknak egy kis Üvegbe zárt galaxist, hogy unalmas estéinken azt böngészve próbáljuk meglátni a sok apró ezüstösen csillogó csillag közé zárt titkot, még ha Firenze tanár úr nem is tartaná hasznosnak a tevékenységet. Trelawney professzor viszont biztosan meg tudná jósolni micsoda szörnyűségek várnak ránk, még ebből a vidám kis galaxisból is! 😄
Az elkészítést bemutató képeket megtaláljátok itt.

 

2020. április 16.
ONLINE KÉZMŰVES - KUKAC VERSENY 


 

Az elkészítés leírása, képekkel, megtalálható ITT

Wekerle Sándor III. könyvtári állománygyarapítási pályázat