Rendezvényeink gyerekeknek

Rendezvényeink ingyenesen látogathatók a nem könyvtári tagok számára is.

VIRTUÁLIS SZABADULÓSZOBÁK

Már öt virtuális könyvtáros szabadulószobánk is van!
Vár mindenkit szeretettel a Varázslatos Könyvtár, a Kalandok a 18. században, az Irány a GrundMeseország és a Kalandozások a történelemben és A villámtolvaj!
A feladatokat elsősorban nagyobb gyerekeknek állítottuk össze, a felnőttek is élvezhetik a feladatok megfejtését. 

2021.július 30.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Melyik híressé vált Mardekárosra hasonlítasz?
A mai Harry Potter klubban annak nézünk utána, hogy vajon, ha választanod kellene, hogy kire hasonlítasz a legjobban ezek közül a Mardekáros tanulók és tanárok közül, kire esne a választásod.
A Mardekárnak érthető módon rossz híre van, tudjuk mindannyian ki volt a ház leghírhedtebb tanulója. De nem csak Tom Denem tartozott a Roxfort négy házának legkígyósabbikába, rajta kívül voltak sokan, akik nem álltak a sötét oldalra. Közülük hoztam nektek ma ötöt, nem csak az eredeti hét könyvből, a filmekből, hanem a „Harry Potter és az Elátkozott Gyermek”-ből is. Ha még nem olvastátok volna ezt a könyvet, megtaláljátok a könyvtárban.
A bejegyzés alá kommenteljétek oda, hogy kire hasonlítotok leginkább, vagy ha nem Facebookon olvassátok a cikket, akkor írjátok meg nekem e-mailben (konyvtar @ biatv. hu, a tárgyba írjátok bele, hogy Harry Potter Klub).
Dirda Orsi, a KJK HPK vezetője.


Ha igazi kocka vagy és büszke is vagy erre, akkor olyan vagy, mint SCORPIUS MALFOY
Olyasvalaki vagy, aki akkor a legboldogabb, ha tanulhat valami újat? A legtöbb idődet könyvek közé bújva töltöd? Még akkor sem szégyelled a kockaságodat, ha mások ezt nem értékeli annyira, mint kellene? Ha ez ismerősen hangzik, akkor te bizony Scorpius Malfoy-ra hasonlítasz!
Scorpius bizony olyan Mardekáros, aki nem szégyelli felvállalni az énjének szögletesebb oldalát. Büszke az iskolában elért teljesítményeire, imád olvasni és ambiciózus, ha mágikus teljesítményéről van szó. Sőt, minél többet kell tanulni, Scorpius annál boldogabb! Ezt legjobb barátja Albus is felismerte, tudja, hogyha szeretné barátját felvidítani, a könyvtárban van erre legnagyobb esélye. Annak ellenére, hogy Albus ugratja néha Scoprius-t, a fiú soha nem akart megváltozni, ahogy neked sem kell!

Ha fel vagy készülve, hogy azt tedd, ami helyes, nem pedig azt, ami könnyű, akkor olyan vagy, mint LETA LESTRANGE
Leta Lestrange egyáltalán nem volt tökéletes. Hajlamos volt kifakadni azokra, akik feldühítették és nem volt a legjobb barátja Göthe Salmandernek sem. De, annak ellenére, hogy voltak hibái, végül kiállt azokért, akiket szeretett. A „Grindewald bűntettei”-ben, amikor rájön, hogy Göthe és Theseus bajba kerülnek, felfordulást okozott, hogy a testvérek el tudjanak menekülni. Ami sikerült is neki, de sajnos Letának a legnagyobb árat kellett fizetnie ezért a tettéért, amikor elnyelték Grindewald tüzének lángjai. Ha szeretsz valakit és képes vagy nehéz döntéseket meghozni, hogy megvédd őket, akkor olyan vagy, mint Lena Lestrange.

Ha szarkazmusból ötöst kapnál, akkor olyan vagy, mint PERSELUS PITON
Amikor a Mardekár komoly házvezető tanárára gondolsz, megbocsátható, ha nem a humor az első, ami eszedbe jut róla. Igaz az is, hogy sokszor keserű és kellemetlen volt. De néha-néha kicsúszott a száján egy-egy igazán szellemes mondat is, ki tudná elfelejteni az Umbridge-nak adott szarkasztikus „Valóban?”-ját? Vagy azt a rengeteg szellemes megjegyzést, amit Harry rovására hallottunk tőle. Ha rólad is tudják a barátaid, hogy tőled bizony számíthatnak egy-egy ilyen kissé csípős megjegyzésre, ha te nem gondolod úgy, hogy a szarkazmus a legalacsonyabb formája a szellemességnek, akkor bizony osztozol néhány személyiségjegyen Pitonnal!

Ha a család számít a legtöbbet neked, akkor olyan vagy, mint NARCISSA MALFOY
Narcissa nem volt olyan valaki, akit bárki is jó embernek gondolna. Együttműködött a Halálfalókkal és a Sötét Nagyúrral, vakbuzgó volt, aki hitt a vér tisztaságában. Ennek ellenére, az a dolog, amit még ezeknél is többre becsült, a családja volt. A Roxforti csata alatt hazudott Voldemortnak, amikor azt mondta neki, hogy Harry halott, csak azért, hogy visszatérhessen a kastélyba és megkereshesse a fiát. A motivációja nem az volt, hogy helyesen cselekedjen, bár ezzel megmentette Harry életét, hanem hogy újra együtt lehessen a családjával. Az, hogy valaki olyannak hazudott, mint Voldemort, megmutatja, hogy mi is volt Narcissának a legfontosabb.
Ha te is olyasvalaki vagy, aki bármit megtenne a családjáért, akkor olyan vagy, mint Narcissa. Semmi sem fontosabb neked, mint azok biztonsága és jóléte, akik a legközelebb állnak hozzád. Támogatod őket akkor is, ha nem értesz egyet minden döntésükkel, mert hiszel abban, hogy egy családnak így kell tennie.

Ha szereted az élet adta finomabb dolgokat, akkor olyan vagy, mint HORATIUS LUMPSLUCK
Van szemed ahhoz, hogy mi lesz a legújabb és legnépszerűbb? Szeretsz otthon lenni és élvezed az ínyencségeke? Van érzéked ahhoz, hogy összegyűjtsd azt, ami igazán értékes? Nagyobb az esélye annak, hogy olyat válassz, aminek a pénzbeli értéke nagyobb, mint az érzelmi értéke? Akkor azt hiszem olyan vagy, mint Horatius Lumpsluck.
A Mardekár korábbi házvezető tanára összetett személyiség volt, de az biztos, hogy volt érzéke az élet adta finomabb dolgokhoz.  Legyen szó akár egy doboz cukrozott ananászról, egy üveg tölgyfa hordóban érlelt mézborról, a Mézesfalásból kapott édességről vagy tiszteletjegyekről a Holyheadi hárpiák következő meccsére, Lumpsluck soha nem volt boldogabb, mint amikor hozzáadhatott valamilyen új kincset a gyűjteményéhez. Tehát ha szereted a kézzel fogható dolgokat és úgy gondolod, hogy semmi baj nincs azzal, ha valaki élvezi az életet, akkor bizony olyan vagy, mint Horatius Lumpsluck.

Ha a szeretet motivál, akkor olyan vagy, mint ANDROMEDA TONKS
Andromeda lehet, hogy Narcissa és Bellatrix testvére volt, de a személyiségük nem is lehetett volna különbözőbb. Míg húgai motivációja a gyűlölet és düh volt, addig az övé a szeretet. A szeretet motiválta arra, hogy az előítéletekkel teli családjának hátat fordítva, tudva, hogy tettéért ki fogják semmizni, hozzámenjen feleségül a mugli származású Ted Tonks-hoz. A szeretet sarkallta arra, hogy belépjen a Főnix Rendjébe, mert lánya Nymphadora is részt vett a harcokban. Annak ellenére, hogy végül elvesztette a lányát és a férjét is, képes volt az unokáját, Teddy-t, feltétel nélkül szeretni.
Ha te is olyan vagy, aki eget földet megmozgatna a szeretet nevében, akkor Andromedához vagy hasonló. El tudom képzelni, hogy te olyan fajta ember vagy, aki hisz abban, hogy a szeretet a legerősebb a világon és aki a világ végére is elmenne, hogy együtt lehessen azzal, akit szeret.
 

2021. november
„CSALÁDI VETÉLKEDŐ – CSALÁDOK VETÉLKEDŐJE” 2021 


A Karikó János Könyvtár 2021-ben is meghirdeti „Családi vetélkedő - Családok vetélkedője” című programját.

Mint a program címe is elárulja, nem kell a gyerekeknek egyedül versenyezniük, hanem az egész család együtt játszhat. A szülők és nagyszülők is a csapatok tagjai lehetnek! A vetélkedőben 3-6 fős csapatok mérhetik össze tudásukat.

Együtt minden könnyebb!

A jelentkezéskor a csapatok kapnak néhány népszerű gyermekkönyvből álló könyvlistát, amit október végéig kell elolvasniuk.

Az ajánlott olvasmányok listája:

1. CZERNÁK ESZTER : SÁRKÁNYOVI : ZOÉ KÖZÉPSŐS LESZ
2. BÁLINT ÁGNES. SZELEBURDI CSALÁD
3. ANDREAS SCHLÜTER: SURVIVAL: AZ AMAZONAS SŰRŰJÉBEN
4. DANIEL KENNEY-EMILY BOEVER: MATEKNYOMOZÓK I. : A CLAYMORE-GYÉMÁNT ESETE
5. CSUKÁS ISTVÁN: ORIZA-TRIZNYÁK : MIRR-MURR KALANDJAI
6. KERTÉSZ ERZSI - A HÓGÖMB FOGSÁGÁBAN (PANTHERA 1.)

INNEN pedig letölthető a jelentkezési lap.

A vetélkedő döntője 2021 novemberében lesz, a jelentkezési határidő: 2021. július 16.

Aki mer, az nyer!

Mit is?

I. helyezett jutalma: 30 000 Ft értékű könyvutalvány
II. helyezett jutalma: 20 000 Ft értékű könyvutalvány
III. helyezett jutalma: 10 000 Ft értékű könyvutalvány

Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!

2021. június 25.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Ebben a hónapban elkísérhetitek Harry-t a labirintusba! Amikor Harry, Ron és Professzor Lockhart lejutnak a csöveken keresztül a Roxfort alá, Harrynek muszáj megtalálnia az utat a Titkok Kamrájához. Segíts neki odatalálni!
(Jobb egérrel a képre kattintva letölthető, vagy új ablakban megnyitható a kép az eredeti méretért!)

 

Wekerle Sándor III. könyvtári állománygyarapítási pályázat