Rendezvényeink gyerekeknek

Rendezvényeink ingyenesen látogathatók a nem könyvtári tagok számára is.

________________________________________________________________________________________

"CSALÁDI VETÉLKEDŐ - CSALÁDOK VETÉLKEDŐJE" 2020

A Karikó János Könyvtár idén is meghirdeti a „Családi vetélkedő - Családok vetélkedője” című programját.

Mint a program címe is elárulja, az egész család együtt játszhat. A szülők és nagyszülők is a csapatok tagjai lehetnek! 3-6 fős csapatok mérhetik össze tudásukat.
Együtt minden könnyebb!
A jelentkezéskor a csapatok kapnak néhány népszerű gyermekkönyvből álló könyvlistát, amit október közepéig kell elolvasniuk. A döntő rendhagyó módon, a szabadulószobák szabályait követi játékos formában. A feladatok megoldásában a könyvek segítenek.

A vetélkedő döntője 2020 novemberében lesz.
Jelentkezési határidő: 2020. augusztus 31.
A jelentkezéshez csak ezt a jelentkezési lapot kell kitölteni (amit innen tudnak pdf formátumban letölteni) és leadni a könyvtárban.

I. helyezett jutalma: 30 000 Ft értékű könyvutalvány
II. helyezett jutalma: 20 000 Ft értékű könyvutalvány
III.helyezett jutalma: 10 000 Ft értékű könyvutalvány

Könyvlista:
1. J.K. Rowling – Harry Potter és a Bölcsek köve
2. Emma Carroll – Égi tolvaj
3. Mándy Iván – Robin Hood
Elérhető a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján:
http://resolver.pim.hu/dia/PIMDIA7510
4. Csukás István – Süsü, a sárkány
Elérhető a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján:
http://resolver.pim.hu/dia/PIMDIA1027
5. Nyulász Péter és Ritter Ottó – Az időgladiátorok (Berger Szimat Szolgálat 4.)

Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!

________________________________________________________________________________________

KVÍZKEDD

A játék lezárult, a nyertest e-mailben értesítettük. Köszönjük szépen a részvételt!

________________________________________________________________________________________

POZITÍV PÉNTEK

Új rovatot indítunk a könyvtár facebook oldalán és itt a honlapon, ha lehet rovatról beszélni közösségi média felületen. Célunk, hogy olyan történeteket osszunk meg péntekenként, amik inkább a héten történ jó dolgokra koncentrálnak, hogy ezzel segítsünk mindenkinek egy kicsit kikapcsolódni a mostani helyzetben. Bárki beküldhet egyet, aki úgy érzi, van mit megosztania az emberekkel! Várjuk szeretettel a történeteket! E-mailben (konyvtar[@]biatorbagy.hu) vagy facebookos üzenetben is.

________________________________________________________________________________________

VIRTUÁLIS SZABADULÓSZOBÁK

Már öt virtuális könyvtáros szabadulószobánk is van!
Vár mindenkit szeretettel a Varázslatos Könyvtár, a Kalandok a 18. században, az Irány a GrundMeseország és a Kalandozások a történelemben és A villámtolvaj!
A feladatokat elsősorban nagyobb gyerekeknek állítottuk össze, a felnőttek is élvezhetik a feladatok megfejtését.

________________________________________________________________________________________

IDŐKAPSZULA

Bár lehet, hogy sokan szeretnének majd minél gyorsabban elfeledkezni ezekről a napokról, mégis hasznos lehet az emlékezés. Játékos formában, kifejezetten a gyerekek részére összeállított feladatlapot szeretnénk most megosztani. A kitöltött lapokat (amikhez rajzolni, írni, fényképeket keresgetni és az egész családdal beszélgetni kell), időkapszulába rejtve, a könyvtár udvarán szeretnénk majd elásni, hogy aztán évekkel később kinyitva megnézhessük hogyan élték át ezt a pár hónapot a most még az egészből talán nem sokat értő gyerekek. Az eredmény biztosan érdekes lesz majd nekik és nekünk is!
A lapot innen lehet letölteni (a Gyerek programok és a Hírek részről), és nyitvatartási időben leadni a könyvtárban.

________________________________________________________________________________________


2020. november 20.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Itt az novemberi VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB!

Különleges rejtvény jutott a VHPK birtokába, amit alig vártam, hogy megosszak veletek! Ezt a darab papírt, amint Harry Potter világával kapcsolatos szavak vannak elrejtve, még valaki olyan állította össze, aki nagyon unatkozott az egyik Mágiatörténet órán.. Az illető tíz szót rejtett el (függőlegesen, vízszintesen és átlósan is), amiknek mind köze van a varázslók világában oly nagy szerepet játszó Harryhez és barátaihoz.

Azt nem tudjuk vajon kitől származik pontosan a játék, de nektek biztos nem okozhat túl nagy kihívást a szavak megtalálása, igaz? ;) (de ha valakinek segítség kellene, az csak küldjön baglyot a könyvtárnak! Vagy ha épp nincs kéznél bagoly, akkor virtuális üzenet is jó lesz: orsi.dirda @ gmail.com)


2020. október 23.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Itt az októberi VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB!
Ebben a hónapban, készülve a varázslók világában is fontos ünnepre a Halloween-ra, letesztelhetitek a tudásotokat a Roxfortos szellemekkel kapcsolatban!
Jó szórakozást!

 

2020. október 05-09.
ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK 2020 

Ez a hét igazán különleges, ismét megrendezésre kerül az ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK elnevezésű rendezvény, ha csak virtuálisan is. A hét majdnem minden napjára készítettünk játékos feladatokat, amik a kikapcsolódáson kívül az ismeretek szerzését is segítik.
A hét programjai elérhetőek itt:

OKN 2020

 

2020. szeptember 25.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Természetesen ebben a hónapban sem maradhat el a Virtuális Harry Potter Klub, a mostani kvíznek a főszereplője pedig nem más, mint Piton professzor! 😀🧙‍♂️✏️

 

2020. augusztus 19.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Ismét eltelt egy hónap, amivel közelebb kerültünk a nyár végéhez és az iskolakezdéshez. A Roxfortos leveleket szállító baglyokat várva már sokan tűkön ülünk, hogy megtudjuk a Teszlek Süveg vajon melyik házba oszt majd be bennünket. Azok pedig, akik már tudják, hogy melyik nagy múltú Roxfortos ház hírnevét öregbítik a megszerezhető pontokkal, biztosan tisztában vannak a saját házuk történetével. Igen ám, de a kérdés, hogy mennyit tudnak a többi házról? Ezzel a könnyű kis kvízzel lemérhetitek a tudásotokat a Roxfortos házakkal kapcsolatban!
Jó szórakozást!


2020. július 25.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

A borús idő ellenére, egy könnyű kis nyári kvízzel jelentkezik ebben a hónapban a VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB!
Harry élete nem csak a Roxfort falai között jelent kalandokat, neki még a nyarai sem olyan unalmasak, mint nekünk, mugliknak.
Ha kitöltöttétek a kvízt, gyertek vissza és írjátok le hány pontot sikerült szereznetek (e-mailben vagy Facebook-on)! 😉

 

2020. június 29.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB

Rendhagyó módon hétfőn jelentkezik a VHPK. Ez alkalommal olyan játékos feladatokat hoztam nektek, amiket akár csapatokban, akár egyedül is tudtok játszani. Ha vannak Harry Potteres barátaitok, akkor töltsétek le a Harry Potter Bingót (1 hívó lap és 6 kártya áll rendelkezésre) és játszatok együtt! A játékot nagyon könnyű játszani, csak válasszatok egy játékmestert (akinél a hívó kártya lesz) a többiek pedig fogjanak egy-egy bingó lapot és egy-egy tollat. A játékmester egyesével fogja mondani a lapján látható neveket (a sorrend nem fontos), a többiek pedig bejelölik a lapjukon a kis rajzot, ha rajta van. Az nyer, akinek először gyűlik össze 5 egymás mellett vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan. Fontos, hogy akinek összegyűlt valamelyik, annak hangosan Bingót kell kiáltania! (A letölthető lapokat megtaláljátok itt)
De ne keseredjetek el, ha most nincs senki a közeletekben, aki játszani szeretne. A Mágikus Én-t egyedül is ki tudjátok tölteni, csak el kell képzelnetek milyen is lesz, ha megérkezik a levél a Roxfortból, milyen is lesz a mágikus énetek! Ha pedig a tudásotokat szeretnétek letesztelni, a könyvtárban is megtalálható „Harry Potter Tesztkönyv: kezdőknek és haladók” jó barátotok lesz a megmérettetésben. De vigyázat, a feladatok néha RBF és RAVASZ szintűek is lehetnek!

 

2020. május 31.
ONLINE KÉZMŰVES - ÖTÖDÖLŐ/AMŐBA HÁZILAG 

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető és legkönnyebben játszható játék az ötödölő vagy más néven amőba. Mi itt most egy kövekből készített verziót mutatunk meg, de szinte bármiből össze lehet rakni  játékot, aminek szabályai nagyon egyszerűek. Átlósan, vízszintesen vagy függőlegesen kell kirakni 3 egyforma követ a nyeréshez. A köveket lehet festeni is, ha valaki kicsit ügyesebb az ecsettel, az akár piros pöttyös és sárga pöttyös katicákkal is játszhat, a műanyag zárható zacskó helyett pedig vászonzsákot is varrhatunk (az itt bemutatott módon), ha van hozzá otthon anyag.
Az elkészítés leírása, képekkel, megtalálható itt.

________________________________________________________________________________________

2020. május 31.
VIRTUÁLIS GYERMEKNAP A KÖNYVTÁRBAN 

A különleges gyermeknapi programokat megtaláljátok itt:
Gyermeknap 2020

 

2020. május 22.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Ebben a hónapban az Virtuális Harry Potter Klub újfajta formában jelentkezik. Ez alkalommal kirakósok segítségével kapjátok meg az idézetet, amit a "Legendás állatok és megfigyelésük" c. filmben (és annak hivatalos szövegkönyvében) találhattok. A hét varázslatos, Harry Potter világával kapcsolatos kirakót és a feladatok megoldását azok is megpróbálhatják, akik nem lépték még át a Roxfort képzeletbeli küszöbét. De vigyázzanak, aki egyszer belép ebbe a világba, nem biztos, hogy valaha is elhagyja! ;)
Link a feladatlaphoz.

2020. május 08.
ONLINE KÉZMŰVES - ÉPÍTŐKOCKÁK HÁZILAG 

Újra itt az Online Kézműves-foglalkozás!
Ez alkalommal is olyan otthon játékot szerettünk volna találni, amit az egész család együtt tud elkészíteni és játszani! A kukac verseny után most itt vannak a könnyen elkészíthető építőkockák! A "kockákat" egybe lehet illeszteni, de nem mindegy, hogy ki hogyan csinálja, mert a torony ledőlhet! A kicsik segíthetnek a festésben a nagyobbak pedig a vágásban, a játékban pedig a szülők is biztosan részt akarnak majd venni. :)
Ha valakinek nincs otthon festéke, akkor használhat színes papírt, krepp-papírt is a beborításhoz, vagy akár díszítés nélkül is használhatóak a guriga darabkák!
Jó játékot kívánunk!

Az elkészítés leírása, képekkel, megtalálható ITT.  

2020. április 24.
VIRTUÁLIS HARRY POTTER KLUB 

Bár személyesen nem találkozhatunk, azért a Harry Potter Klubot legalább ebben a formában meg tudjuk tartani. A Házak közötti versenyzés szünetel, így most inkább olyan feladatokat állítottunk össze, amit minden HP rajongó meg tud csinálni, ha olvasta az első könyvet (A Bölcsek kövét), vagy látta a belőle készült filmet. Két kérdőívünk van és egy kézműves feladat. A könyves kvíz kérdéseit könnyen meg lehet válaszolni ha valaki olvasta a könyvet, de azoknak is szórakoztató lehet, akik épp most utaznak a Roxfortba Harry-vel először. A filmes kvízben is vannak olyan kérdések, amiket a veterán HP rajongók simán meg tudnak válaszolni, de abban van pár olyan is, amihez újra végig kell nézni a filmet! 😉 
Könyves kvíz
Filmes kvíz
Asztronómia órára sajnos nem tudunk elmenni, ezért készíthetünk magunknak egy kis Üvegbe zárt galaxist, hogy unalmas estéinken azt böngészve próbáljuk meglátni a sok apró ezüstösen csillogó csillag közé zárt titkot, még ha Firenze tanár úr nem is tartaná hasznosnak a tevékenységet. Trelawney professzor viszont biztosan meg tudná jósolni micsoda szörnyűségek várnak ránk, még ebből a vidám kis galaxisból is! 😄
Az elkészítést bemutató képeket megtaláljátok itt.

 

2020. április 16.
ONLINE KÉZMŰVES - KUKAC VERSENY 


 

Az elkészítés leírása, képekkel, megtalálható ITT

 

OKN 2020

Wekerle Sándor III. könyvtári állománygyarapítási pályázat