K Ö N Y V A J Á N L Ó gyerekeknek és fiataloknak

A Karikó János Könyvtár Facebookos oldalán még több könyvajánlót találnak!

 

Idia Desjardins
Ufó… ​vagy majdnem! & Szerelmek ​és galibák 
Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2015 & 2016

Két könyvet szeretnénk most ajánlani 12 éves kortól. India Desjardin remek humorral mutatja be Amélie világát, aki néha bizony úgy érzi másik bolygóról származik. Pedig nem célja a 14 éves lánynak, hogy más legyen, mint a többiek, csak valahogy mégis mindig úgy alakul, hogy amit ő például viccesnek tart, az nevetés helyett az igazgatói irodába juttatja.
Kamaszként nem könnyű az élet, de sokat segíthet ha valaki olyannak a kalandjait olvassuk, aki hasonló élményeken megy keresztül.

 

Kertész Erzsi
A ​hógömb fogságában (Pantera 1.) 
Pozsonyi Pagony Kft., 2016

Ha könyvet keresel, amit a Rumini után, de még az Időfutár előtt olvasnál, akkor neked való a Pantera c. sorozat Kertész Erzsitől!

Adva van:
- egy titokzatos, párduc alakú hegy (a Panthera)
- egy csapat gyerek (Gekkó, Vince, Hétfejű Helga, Virág, Noémi, na és persze Kismukk, aki az egész történetet feljegyzi az utókornak)
- egy kezdetektől fogva gyanús hegymászó (Meredek Johnny), egy barátnő (Lavínia),
- egy kutya (Everest)
- egy talpraesett portás néni (Rozika)
- és egy igen furcsa szerkezet, ami bárkit és bármit tetszőleges méretűvé tesz (az Átméretező) Az egész csak egy hegymászó szakkörnek indult

De hogy mi lett belőle, az kiderül Kertész Erzsi izgalmas, letehetetlen és vicces kalandregényéből!

 

Dagmar Hossfeld
Az ​élet, a szerelem meg miegymás & Csaknem fiúmentes nyár
Menő könyvek, 2018 & 2019

A "Bori" című sorozat két kötetét szeretnénk a kamaszkorból a fiatal felnőtt évekbe belépő olvasóinknak ajánlani. A történet, és ezzel a két könyv, főszereplője, az éppen 15. születésnapját ünneplő Bori, akit alaposan megzavar az a tény, hogy annyi várakozás után az új életkor nem hozza meg a várva várt változást. Pedig az egész tizennegyedik évét azzal töltötte, hogy alig várta már, hogy végre felnőttként kezeljék őt a szülei és a többi, idősebb ember, de valahogy nem érzi, hogy a változás észrevehető lenne. A születésnapi bulija sem lett sokkal felnőttesebb, még mindig inkább gyerekzsúr jellege van, amit csak az ajándékok, no és persze a buli után Fülöppel eltöltött idő tesz jobbá.
A második könyvben Bori barátja Fülöp, fél évre Amerikába utazik tanulni, a lánynak pedig el kell döntenie, hogy ez a fél év túl hosszúnak számít-e ennyi idősen, pláne, ha az új nyári munkahelyén feltűnik egy igen csak jóképű fiú, akinek a kedvence a diófagyi.
A két könyv a fiatal, kamaszkori életet és problémákat írja le szerethető formában. Aki könnyű nyári olvasmányra vágyik, annak biztosan ajánlani tudjuk a könyveket!

 

 

Carlos Ruiz Zafón
A ​szél árnyéka
Európa Könyvkiadó Kft., 2019

„Az Elfeledett Könyvek Temetője” c. sorozat első részében a tíz éves Daniel Barcelona egyik eldugott hátsó kis utcájában különleges helyre bukkan. A Könyvek Temetője, ahová nyomtatásban már régen nem megjelenő könyveket mentenek a város könyvszerető tagjai, mesés kincseket rejt. Daniel a régi porosodó könyvek között figyelmes lesz Julian Carax „A szél árnyéka” c. regényére, aminek különleges címe magával ragadja a fiú képzeletét. Amikor azonban Daniel a szerző kilétét kezdi el kutatni, rájön, hogy egy bizonyos Lain Coubert elszánta magát arra, hogy a könyv összes példányát megsemmisíti, így a nála lévő az utolsó létező darab. Hogy a dolog még furcsább legyen, a könyvben az ördög neve nem más, mint Lain Coubert…
A könyvet 14 éves kortól ajánljuk.

 

Tea Stilton
Emlékek ​bűbája
Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft., 2020

A „Varázslatok földje” c. sorozat harmadik kötetében tovább kalandozhatunk az öt őrzővel, az öt hercegnővel, akiknek hűséges állatait Egor, a Sötét Mágus foglyul ejtette. A Tea Sioltontól már jól megszokott színes illusztrációkkal díszített könyvben minden gyerek szívesen kíséri majd a testvéreket a Feledés zátonyához tartó útra, ahol a lányok megpróbálkoznak majd az állatok kiszabadításával még az előtt, hogy elveszítenék az emlékeiket.

 

Carlos Ruiz Zafón
A Köd Hercege
Európa Könyvkiadó Kft., 2020

A spanyol szerző könyve méltán lett nem csak Európában, de nemzetközi porondon is siker. A horror történet főszereplője egy család, akiket az órakészítő és feltaláló családfő 1943-ban egy tengerparti elhagyatott házba költöztet, hogy elmeneküljenek a háború elől. Max, a tizenhárom éves kamasz fiú két lánytestvérével kezdi meg az új életet. A fiú hamarosan összebarátkozik a város világítótorony őrének unokájával, Rolanddal, aki nem csak megtanítja hogyan kell a parthoz közeli hajóroncshoz kiúszni, de rögtön szerelmes is lesz Roland idősebbek testvérébe, Aliciába. A nyári kalandozásokhoz csatlakozik a fiatalabb lány, Irinia is, és egy ideig úgy is tűnik minden rendben van. De egy nap Aliciát rémálmok kezdik el gyötörni, Max pedig rájön, hogy előttük egy doktor házaspár élt a házban, akiknek fia, Jacob halálos balesetben vesztette el az életét. Ahogy a gyerekek egyre többet fedeznek fel a ház titkaiból, egyre furcsább dolgok történnek velük. A poros pincében megtalált filmek, amiket Jacob készített, nehezen hihetővé teszik, hogy a fiú tényleg csak balesetet szenvedett, a titokzatos Köd Hercege pedig még a síron túlról is kinyújtja kezét a gyerekekért.
A könyvet tizennégy éves kortól ajánljuk.

 

Sylvie Misslin
Hahó, királyfi! Merre vagy?
NHK Naphegy Könyvkiadó Kft., 2019

Ebben az interaktív mesekönyvben az olvasó, vagy a felolvasást hallgató gyerek, dönti el, merre is menjen Rozi hercegnő és Lujzi hercegnő, akik elunva a várakozást, a kastélyt otthagyva a királyfi keresésére indulnak. Rengeteg lehetséges út áll előttük, de csak kettő van, ami a két hercegkisasszonyt az áhított boldogsághoz vezeti majd. De hogy az út vajon a gyors sodrású folyón, sötét barlangon, pókhálós palota ajtón vagy éppenséggel azon, ami mögül édes illatok áradnak ki vezet-e, azt már nem tudhatjuk biztosan. De a kalandok garantáltak, kelljünk hát útra együtt!
A könyvet négyéves kortól ajánljuk.

 

Marcus Pfister
Miértek és hogyanok - Nagy kérdések kis gondolkodóknak
Pongrác Kiadó, 2011

A kisgyermek egyik tulajdonsága, hogy kérdez. A szülő pedig igyekszik válaszolni ezekre a kérdésekre, de néha maguk a kérdések sokkal érdekesebbek lesznek, mint a megtalálni próbált válaszok. Ilyen kérdéseket gyűjtött össze Marcus Pfister ebbe a színes illusztrációkkal és verssel díszített könyvecskébe. De figyelem, válaszokat nem kapunk a könyvtől, azokat nekünk kell a velünk együtt böngésző, olvasó gyerekeknek megpróbálni megadni, ami biztosan érdekes beszélgetéseket indíthat el, olyanokat, amiknek csak a képzelet szabhat határt. Az együtt olvasás élményét most kibővíthetjük együtt beszélgetéssel is!

 

Lovász Andrea (szerk.)
Elfelejtett ​lények boltja
Cerkabella Könyvek Kft., 2013

Ebben a képes mesekönyvben olyan mai magyar szerzők rövid kis történeteit találjuk, akiknek a könyvei nagy kedvencnek számítanak a gyerekeknél. Berg Judit, Lackfi János és Nyulász Péter mellett több tucat a gyerekek által ismert, vagy felfedezésre váró szerző kapott helyet az „Elfeledett lények boltjában.”
Bár a nagyalakú, színes, albumszerű könyvet karácsonyra szánta a szerkesztő, a humoros, kedves és vidám történetek még nyáron is joggal bízhatnak abban, hogy örömet fognak tudni okozni a gyerekeknek meseolvasáskor.

 

Harcos Bálint
Dorka és az elgurult gomb
Pozsonyi Pagony Kft., 2019

Három kedves történetet kapunk egy könyv személyében Harcos Bálinttól. A történetek mind az elalvásról vagy a nem alvásról szólnak.
Az elsőben megismerhetjük Dorkát, aki csak úgy tud elaludni, hogy ha egy gomb elcsavarását követően lecsukódik a babája szeme. Mert amíg a baba nem alszik, Dorkának sem megy a dolog. De egy este eltűnik a gomb és a kislány útra kel a babával, hogy megkeresse azt.
A második történet főszereplője már kisiskolás. Mirkó, akinek a legjobb barátja egy Tinta névre hallgató fülesbagoly, sokszor töpreng azon, vajon meglátja-e legjobb barátja szemét valaha, hiszen, amikor a kisfiú alszik Tinta ébren van, de amint Mirkó felébred a fülesbagoly már nyugovóra is tér.
A harmadik, utolsó történetben Ábel és Panni indul útnak együtt, hogy a nyár végi éjszakán eltűnt állatkájukat megkeressék. A nyomok a padlásra vezetnek, de Ábel és Panni nem ijed meg az ismeretlentől, bátran vetik magukat a nyomok felkutatásába.
Öt éves kortól ajánljuk.

Rindert Kromhout
Kicsi Csacsi és a rosszcsont madár
Kiss József Könyvkiadó, Kereskedelmi és Reklám Kft, 2016

A „Kicsi Csacsi” c. sorozat második kötetében Kicsi Csacsi és Jaki, új barátra talál Kecál madár személyében. Ez a madár pedig nem akármilyen madár ám! Bátorsága nem ismer határokat, átmegy a vékony faágon a folyó fölött, felmászik a faház tetejére (pedig az nagyon magasan van) és még heccből be is csenget másokhoz. Kicsi Csacsit nagyon lenyűgözi a madár belevalósága, de vajon érdeme-s követni őt a csínytevésben?
A holland szerző vidám történetei tanulsággal szolgálhatnak a szárnypróbálgató kicsiknek arról, hogy mit érdemes megtenni, ha be akarjuk bizonyítani a bátorságunkat, és arról is, hogy mit nem.

 

S. Jae-Jones
Alvilági dal
Menő Könyvek, 2017

Újabb Szépség és a Szörnyetegbe ágyazott történetet ajánlunk mára. Míg a korábban bemutatott, „Északfi” inkább csak hasonló hangulatú volt, addig ez a könyv azt mutatja be, milyen lenne, ha a sokak által betéve tudott történet olvasói felnőtté válva keresnének valamit, ami gyermekkoruk kedvenc történetére emlékezteti őket. De csak emlékezteti, mert ez a könyv sokkal több a Disney meséknél.
A történet színtere a 19. századi Bavaria. Elizabeth, vagy Liesl, a helyi fogadós legidősebb gyermeke tehetséges zenész, de a családban a húgáé a szépség, aki épp férjhez menni készül (méghozzá ahhoz, akibe Liesl is szerelmes), a bátyjáé pedig a tehetség, aki pedig híres hegedűsnek tanul. Apja ezért Liesltől várja, hogy, mint egyedüli nő a házban, segítsen neki a fogadó működtetésében, pedig a lány szívesebben töltené az időt komponálással. A háztartásban ott él még a babonás nagymama, aki a Goblin-király rémtetteivel ijesztgette gyerekkorukban a testvéreket. A történetek hatása alatt felnövő Elizabeth-ben egyre gyakrabban felrémlenek a gyerekkorában hallott mesék, és ahogy az Alvilág és az emberek világa közötti lepel vékonyodni kezd a Goblin király eljön és elrabolja Liesl húgát.
Bár a lány és a király között kialakuló románc fontos szerepet játszik a történet alakulásában, a lényeg mégis az, ahogy Elizabeth végre megtalálja önmagát.

 

Trish Cook
Éjjeli napfény
Maxim Könyvkiadó Kft., 2018

Katie ritka genetikai betegségben szenved. A tizenhét éves lány, akit nem sokkal édesanyja halála után diagnosztizálnak, XP-ben, vagyis xeroderma pignetosumban, azaz az úgynevezett holdfény betegségben szenved. Ez azt jelenti, hogy már minimális mennyiségű napfény is halálosan veszélyes a számára. Ezért a lány az életét napnyugta után éli, mint egy vámpír. Egy este, nagyobb közönségre vágyva, mint amit a családi ház adhat, kimegy a helyi buszpályaudvarra, ahol az ott megforduló utasokat szórakoztatja gitárjátékával. Itt találkozik személyesen is Charlie-val, aki az iskola sztár atlétája és akibe a lány régóta titokban szerelmes. Katie eddig igencsak korlátozott élete a fiúnak köszönhetően váratlanul megnyílik, de a lány mégsem mer a betegségéről beszélni a fiúnak, aki kezdi gyanúsnak találni, hogy csak éjszaka találkoznak. Mire a lány összeszedi a bátorságát, hogy beavassa a Charlie-t a titokba, a dolgok hirtelen megváltoznak.
A könyvből nagy sikerű film is készült, Bella Thorne és Patrick Schwarzeneggerrel a főszerepben.

 

Catherine Rider
Csók New Yorkban
Menő Könyvek, 2017

A romantikus történetek kedvelőiről sem felejtkeztünk el, ebben a könyvben megtalálható minden, ami egy esős estén elfeledteti velünk az ablaküveget ütemesen püfölő esőcseppeket.
Charlotte épp hazaindulna Londonba, de egy hóvihar miatt kénytelen a repülőtéren vesztegelni, pedig nem régen szakított a barátjával és még azt sem heverte ki, így türelme fogyóban van. Hogy eltöltse valamivel az időt, megveszi a „Tedd túl magad az exeden 10 egyszerű lépésben!” c. könyvet a reptéri olcsó könyveket is áruló üzletben. Anthony, akit a barátnője éppen most, a reptéren dobott, azután, hogy a fiú kijött elé, belefut a könyvet böngésző lányba és szóba elegyednek. Együtt elhatározzák, hogy sebeik nyalogatása helyett inkább körbeutazzák a várost a könyvben megadott lépéseket követve.
Az út természetesen nem csak a szakításokon segíti túljutni őket, hanem kezdődő románcukat is végigkíséri, ami nem meglepő, de hát pont ezért szeretjük az ilyen könyveket olvasni, nem igaz?
A könyvet 14 éves kortól ajánljuk.

 

Katherine Addison
A koboldcsászár
Gabo Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft., 2016

A koboldcsászár azonos nevet viselő sorozatának első kötetét ajánljuk most a fantasy kedvelő Olvasóinknak. A steampunk elemekkel fűszerezett történet középpontjában Maia áll, a tizennyolc éves fél-goblin, akit császár apja és bátyja is megvetéssel kezel. A világtól elzárva, rettenetes körülmények között tengeti napjait, miután vérszomjas unokatestvére, Setheris száműzi az udvarból. Egy nap azonban hírnök érkezik és vele a hír, hogy apját és bátyját légi baleset érte, ő pedig a trón várományosává lépett elő. A meglepett és felkészületlen Maia csak gyors eszével, empátiájával és természetes szerénységével felvértezve vág neki a próbatételeknek, amik közül az első, hogy megakadályozza a főkancellár magát koronáztassa meg helyette. Maia egyedül, barátok nélkül lát neki az uralkodásnak, de azzal, hogy a szolgákat emberszámba veszi, a nőket egyenlőként kezeli sok támogatóra tesz szert és még barátai is lesznek, a hírnök és testőrei személyében. De újfajta uralkodási módszere nem csak támogatókat hoz, hanem a régi konzervatívabb rendszer visszaállítását követelő ellenségeket is. Maiának köztük kell megtalálnia az utat, úgy, hogy arra is fényt derít, az apját ért baleset nem is baleset volt, az ő élete pedig nincs biztonságban.

Neal Shusterman
Az óceán mélyén
Tilos az Á Könyvek, 2017

Caden Bosh egy hajón van, ami az óceán legmélyebb pontja felé tart, a Mariana-árok Challenger-mélységéhez.
Caden Bosh kitűnő tanuló, akinek a barátai kezdik észrevenni, hogy valami nincs rendben vele.
Caden Bosh-t kinevezik, hogy a hajó bentlakó művésze legyen, akinek a dolga, hogy képekkel dokumentálja az utat.
Caden Bosh úgy tesz, mintha belépne az iskolai futócsapatba, csak azért, hogy aztán órákon keresztül sétáljon, miközben elmerül a gondolataiban.
Caden Bosh őrlődik a kapitányhoz érzett hűsége és a lázadás csábítása között.
Caden Bosh szét van szakadva.

A könyv magával ragadó történet a mentális betegséggel élők és családjuk, barátaik hétköznapjairól, mély nyomot hagyva az olvasóban. Nem csak fiataloknak ajánljuk!

Meg Rosoff
Sorsbújócska
Európa Könyvkiadó Kft., 2014

Egy nap a még totyogós Charlie szórakozást keresve bemászik tinédzser bátyja szobájába, ahol egy éppen arra repülő fekete rigót látva úgy dönt ő is kipróbálja a repülést. David az utolsó pillanatban szedi le az ablakpárkányról a kisöccsét és ettől a pillanattól kezdve meg van győződve arról, hogy minden lehetséges. Ebben az esetben minden rossz. Az élmény meggyőzi arról, hogy mindent a Sors irányít, aki rá is szemet vetett és alig várja, hogy elintézze. Hogy átverje ezt a megfoghatatlan erőt először is nevet változtat, mert a Justin elég „biztonságos, hűvösen ironikus, izmos és intelligens” ahhoz, hogy a Sors nem próbáljon meg packázni vele. Az új névhez természetesen új ruhák, új viselkedés is tartozik, amit új szerelem és váratlan hírnév követ. Justin azonban nem találja meg a békét sem Agnes karjai között, sem a róla szóló újságcikk hasábjain, amivel korának egyik jelképévé válik, hanem egyre mélyebbre zuhan a valóság, a lehetséges és az elkerülhetetlen között, ami talán nem is létezik máshol, mint az ő fejében.
Meg Rosoff jól mutatja be a mai fiatalok életét befolyásoló erőket, de nem általánosít. A könyvben megjelenő többi szereplő között például ott van Peter is, aki nyugodt, összeszedett, érdeklődő és szerény. Aki teljesen máshogy áll hozzá a Justin által feltett kérdések megválaszolásának.

 

Lendvai Szilvia
Dundamesék - Tél
Álomgyár Kiadó, 2017

Bár lassan itt a nyár, ez nem jelenti, hogy nem olvashatnánk a hidegebb idővel kapcsolatos könyveket. A nagy melegben kifejezetten jó lesz majd a hóra és a jégcsapokra gondolni! A nagy sikerű Dundamesék sorozat első kötetében a tél örömeit ismeri meg Dunda, a kis óvodás és szülei. Anya megmutatja a hópelyhek varázslatát a kicsinek, hiszen nincsen kettő egyforma, majd együtt készülődnek a téli ünnepekre, ellenőrzik a karácsonyfa izzókat, hóangyalt készítenek és mézeskalácsot sütnek. A könyvbeli kedves történetek mellett nyolc oldalnyi színező is helyet kapott, amit kifénymásolva együtt színezhetnek a szülők a gyerekekkel.

 

Hermann Mónika
Lucifer reggeli készülődése
Angry Cat Kiadó, 2015

A cicákat ha nem is mindenki, de sokan szeretik. A könyvben megjelenő Lucifer pedig a nevéhez híven pajkos kis macska, aki szeretne segíteni a kicsiknek abban, hogyan is készülődjenek reggelente az óvodába való elinduláshoz. Bár most még senki nem jár óvodába, a könyv biztosan hasznos lesz nemsokára. A kötetben játékos mondókákat és vidám történeteket találunk, amiktől a reggeli elindulás kicsit nyugodtabb lehet. Könnyítsük meg a kézmosást, öltözködést, a cipőfűző bekötését és a szalvétahasználatot is Luciferrel!
Három éves kortól ajánljuk.

 

Edith Pattou
Északfi
Ciceró Könyvstúdió Kft., 2016

Rose, semmit sem sejtve azok sorsáról, akik észak felé fordulva jönnek a világra, éli az életét babonás édesanyjával, apjával és nővérével egy havas kis városban. A babona szerint ugyanis akik így látják meg a napvilágot, azokra magányos, jeges halál vár. Azonban az ilyen titkok nem maradhatnak örökre titokban, és nem sokkal azután, hogy Rose megismeri a sorsot, ami elvileg vár rá, felbukkan egy jegesmedve és magával hívja a lányt, aki a titok ellenére (vagy éppen azért) útra kel a hozzájuk ellátogató titokzatos látogatóval. A jegesmedve meghívja a lányt, hogy éljen vele együtt egy évet a kastélyában, cserébe a lény segíti a rossz termést követő évben nehezen élő családot, a lány pedig elfogadja az ajánlatot. Rose kalandra kész személyisége sokat segít a kíváncsi lánynak a kastélyban töltendő év alatt, sokszor keveredik bajba, de a történet végén a medvét sújtó átokról is lerántja a leplet.

Szépség és a szörnyeteg rajongóknak kifejezetten ajánljuk!

 

Christopher Paolini
A villa, a boszorkány és a sárkány
Európa Könyvkiadó Kft., 2019

Eragon rajongók figyelem! Az örökség-ciklus világába térhetünk vissza ezzel a könyvvel, amely rövid novellákat tartalmaz Alagaësia mesés világából. A könyvbeli történetek cselekménye röviddel az Örökség után játszódik és nem más a mesélőjük, mint Eragon sárkánya, Saphira. Az ő szemén keresztül pillanthatunk bele a legendás történetek otthonául szolgáló világban történtekbe.  A kötetben rajta kívül felbukkan még Angela, a füvesasszony is, akinek történetét nem más, mint a karakter megihletője Angela Paolini írta.
Akiknek már nagyon hiányzott Alagaësia és a sárkányok, kellemes kis rövid kirándulást tehet ezzel a könyvvel Christoper Paolini varázslatos világában. Azok, akik viszont még nem olvasták az eredeti könyveket, ajánlott azok kézbevételével kezdeni. Ígérjük, hogy nem fogják megbánni!

 

Darren Shan
Gyilkos születik
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Zrt., 2014

A könyv, mely az új sorozat „Larten Crepsley regényes története” első része, a nagy sikerű „Darren Shan regényes története” c. sorozatból megismert Larten Crepsley vámpírrá válásának történetét mutatja be. Larten itt még csak egy szegény család alig tíz éves gyermeke, aki a 18. században rettenetesen nehéz körülmények között dolgozik napi tizennyolc órát egy selyemgyárban. Egy nap a munkavezetője, akinek a rendszeres verés jelenti a munkások felügyeletét, a szeme láttára megöli Larten unokatestvérét, amitől a fiúban elpattan valami és leszúrja a kegyetlen munkafelügyelőt. Ettől kezdve azonban Lartennek menekülnie kell és a temetőben bujkáló kétségbeesett fiúnak a titokzatos Seba Nile olyan ajánlattal áll elő, amit nem tud elutasítani. Azt, hogy álljon be az öreg vámpírhoz asszintensnek, amiért jutalmul egy nap maga is vámpírrá válhat.
Azoknak, akik eddig nem merültek el Darren Shan horrorisztikusan-misztikus világában, ajánljuk az eredeti sorozat elolvasását először, amit szintén megtalálhatnak a könyvtárban!

 

Ruth Olshan
Minden ami szép
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Zrt., 2017

Tammie nem mer forró vízzel zuhanyozni, de imádja a pisztáciafagyit, a sírfeliratokat, csak ritkán megy buli közelébe (ahol a drogokat és a szexet kerüli, mint a leprát). Ezeket a dolgokat nem azért csinálja, mert ő akar a legjobban viselkedő tinédzser lenni a világon. A sírfeliratok buzgó tanulmányozásával ez amúgy sem menne neki. Nem, Tammie-nek vérrög van az agyában, ami bármikor megölheti őt. Emiatt a lány nem a szerelmet keresi (bár az rátalál), hanem a tökéletes feliratot a saját sírjára (ezzel viszont gondban van).
Akik szeretik John Greent, azoknak ez a könyv is tetszeni fog, de az olvasáshoz megfelelő mennyiségű zsebkendő előkészítését javasoljuk! 

 

L. Molnár Edit
A sárga kanapé
Pongrác Kiadó, 2014

Fél év történéseit felölelő naplót vehetünk kezünkbe, ha kikölcsönözzük a könyvtárból L. Molnár Edit „A sárga kanapé” c. könyvét. A naplót Kisó, a majdnem tizenhat éves lány írja, akit a randizás, a szerelem egészen addig nem érdekli, amíg a szomszédba nem költözik egy új család, aminek egy testvérpár is a része. Kisó azonnal szerelmes lesz a zöld szemű Kristófba, de ahogy ez ilyenkor lenni szokott, semmi nem marad úgy, ahogy elsőre kialakul.
A könyv a Szent Johanna Gimi rajongóknak ajánlott, bár attól jelentősen különbözik!
Egy kis figyelmeztetés. A könyvben a nevek előtt névelő szerepel, ez a stílushoz hozzá tartozik, de van, akinek esetleg furcsa lehet elsőre.

 

Miklya Luzsányi Mónika
Titkoskönyv
Parakletos Könyvesház, 2016

A könyv nem csak tinédzsereknek szól, hanem segítséget jelenthet a szülőknek és pedagógusoknak is. Az írónő, aki öt gyermek édesanyja, nem csak szakmai háttérrel rendelkezik a téma komoly feltárásához, de első kézbeli tapasztalattal is. Ennek ellenére a könyv a fiataloknak szól, az őket érintő témák (szerelem, önbecsülés, kapcsolat a kortársakkal, szülőkkel és tanárokkal) olyan formában kerülnek taglalásra, ami nem lekezelő, nem a mindentudó felnőtt szavait olvashatják. De a segítség az ebben a korban még olyan zavarosnak tűnő világ megfejtéséhez érződik a lapokra vetett szavakban.
A történet egy keresztyén családban játszódik, ahol három tizenéves éli hétköznapjait. Gica, Gabó és Franci egymással, szüleikkel, szerelmeikkel való kapcsolata modellértékű, és nem veszítette el érvényét a könyv első kiadása óta sem.

 

 

Kai Meyer
A betű mágusa
Maxim Könyvkiadó, 2017

Kai Meyer Németország egyik legnépszerűbb tudományos-fantasztikus írója. Könyveit világszerte több nyelvre is lefordították, ha valaki szeretné még kínaiul is olvashat a betűmágiáról. Természetesen mi a magyar kiadást szeretnénk most Olvasóink figyelmébe ajánlani. Főszereplőnk Furia Faerfax, egy nála kétszáz évvel korábban élt fiúval kezd el levelezni, egy könyv lapjain keresztül. A lány azonban nem csak emiatt különleges, családja a könyvmágusok közötti véres leszámolások túlélője, ami kénytelen a könyvek világát irányító Akadémia elől bujkálni. Egy tragédiát követően Furia kénytelen Libropolis-ba utazni, hogy elrabolt öccsének megtalálásához segítséget kérjen, útközben találkozik erejüket a könyvekből merítő mágusokkal és könyvönkivüliekkel is, aki a mágia gyakorlása közben kiestek a könyvekből és emberekké váltak, de segítségére lesznek a lázadók is, akinek elege van a diktátorrá vált mágusokból.
A könyv a Varázskönyv-trilógia első kötete.

 

Mészöly Ágnes
Szabadlábon
Tilos az Á Könyvek, 2016

A tizenhat éves Dani ugyan úgy küzd a tinédzser kor nehézségeivel, mint minden kortársa, de neki akad még egy nehezítő körülmény az életében. Bár bottal tud járni, de csak lassan és el is fárad tőle, ezért leginkább kerekesszékkel közlekedik. A Pető Intézetből kikerülve most egy „normális” gimibe jár, de Dani nem „normális”, sokkal több annál. A gitározni tudó fiú egy nagy veszekedést követően fogja magát és anyja hitelkártyájával felszerelkezve elindul, hogy bejárja Európát, útja közben pedig találkozik sok, hozzá hasonló különc alakkal, akik közül lesznek, akik segíteni akarnak abban, hogy tovább folytassa az útját és lesznek, akik nem is értik miért indult el.

 

Estelle Maskame
Ne is említsd (Tyler története)
Gabo Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft., 2019

A könyv a DIMILY-trilógia (Did I Mention I Love You? vagyis Említettem már, hogy szeretlek? trilógia) kiegészítő kötete. Az eredeti első kötetet, aminek főszereplője Eden, írta újra Estelle Maskame Tyler, a legidősebb mostohatestvér szemszögéből. Amikor a tizenhat éves Eden váratlanul megérkezik rég nem látott apjának kaliforniai nyaralójába, még nem tudja, hogy viszonya az új családjával meglehetősen viharos lesz. Most Tyler szemén keresztül kapunk bepillantást a bulizással teli nyári esték történetébe. A fiú, aki a társaság központja, akié a legjobb kocsi, a legszebb lány, valójában ugyan annyira elveszett, mint mindenki más, csak jobban tudja titkolni ezt. Egészen addig, míg be nem sétál az életébe Eden, a mostohatestvére, aki a felszínen az éles ellentéte és akibe tudja, hogy nem szabadna beleszeretnie, mégsem képes ellenállni neki.
Az eredeti trilógia ismerete nem szükséges ahhoz, hogy élvezzük ezt a könyvet, de aki olvasta, annak érdekes lesz Edent kívülről látni, és a történet tartogat meglepetéseket még úgy is, ha tudjuk mi fog történni.

 

 

Maksai Kinga
Mia & Maja
Cerkabella Könyvek Kft., 2018

Kertész Erzsi ajánlásával érkezik következő könyvajánlónk. Történetünk központjában egy tizenéves lány és egy idősödő, magányos nő barátsága áll. Elsőre talán megkérdőjelezhetőnek tűnik, hogy kialakulhat-e igazi kapcsolódás két korban ennyire távol álló ember között, de a válasz nem meglepő módon igen. Ahogy a cselekmény halad előre, lassan felfedezzük Majában Miát, Miában pedig Maját. Mia, aki édesapjával és testvérével, Misivel él Budapesten, éppen most kezdi a középiskolát. Maja, aki éppen hetvenéves, kutyájával Tomhankszel él. Egy nap, a közeli parkban épp kutyasétáltatás közben találkoznak és lesznek szép lassan barátok. A könyv végére sok mindent megtudunk a két szereplő életéről, azoknak összes kihívásával és sikerével együtt, és azt is meglátjuk, mit is tud adni egymásnak egy az életét éppen élni kezdő és egy, az életét már jóval tudatosban megélő ember.
A könyvet 12 éves kortól felfelé mindenkinek ajánljuk!

 

Emery Lord
Minden velünk kezdődött
Menő Könyvek, 2019

Főszereplőnk, Paige élete, történetünk kezdete előtt tragikus irányt vett, amikor autóbalesetben elvesztette az első barátját. Most, egy évvel később, a lány végre készen áll, hogy újra visszatérjen az iskolába, az emberek közé, hogy esélyt adjon az életnek. Tervet készít, olyat, amivel mindenkit meg tud győzni, hogy teljesen rendben van, és neki is lát annak megvalósításnak. Az első lépés, rávenni Ryan Chase-t, akibe régen bele volt zúgva, hogy randizzon vele. Második lépés, belépni egy szakkörbe, ami szintén azt sugallja majd, hogy ő is csak egy átlagos tinédzser. Természetesen semmi nem alakul a tervei szerint, Max, a kedves, furcsa de érdekes srác, aki Ryan unokatestvére is egyben, keresztülhúzza a számításait, amikor meghívja őt, hogy csatlakozzon a kvízkupa-csapatba. Vajon képes lesz Paige megnyílni és elfogadni azt az életet, amit csak kitalált magának?

 

Eric Lindstrom
Nem a szemeddel látsz
Tilos az Á Könyvek, 2017

Parker egy igazi, átlagos gimnazista lány. Az iskolában jól teljesít, remek barátai vannak és néha beleszeret valakibe. Az egyetlen, ami mássá teszi, az az, hogy vak. Parker utálja, hogy ettől „más” lesz, hogy emiatt az emberek máshogy bánnak vele, hogy félnek attól képes-e valamit megtenni, pedig a lány szeretne segíteni nekik. Félnek attól, hogy „mi lesz ha”, annak ellenére, hogy Parker megtanulta, mit és hogyan kell csinálnia, akkor is, ha nem lát. Különösen igaz ez a futásra, ami közben Parker nem szereti, ha mások látják, mert hiába ő is csak egy a sok futó közül, van abban valami furcsa, hogy egy vak lány fut. Aztán ott van a volt barátja is, Scott, aki mielőtt egykor elköltözött a városból elkövetett valami szörnyűséget ellene. De ahogy az az életben sokszor előfordul, itt is minden más, mint aminek látszik vagy érződik. A könyv egy normális, hétköznapi lány normális, hétköznapi története, a szó legjobb értelmében.

Laboda Kornél
mátéPONTtindul
Tilos az Á Könyvek, 2015

A kamaszregény ajánlóink sorában a következőt Ladoda Kornél, aki egyébként színházi rendező és dramaturg, írta. Főszereplője Máté, tizenhét éves, nyakában a korral járó összes problémával. Se a külseje, se a belseje nem kiforrott még, nem csak önmagát keresi, de Keszthelyt, a szerelmet és az élet értelmét is. A történet elején még botladozva indul útnak, de aztán felpörögnek az események, egy átmulatott éjszaka utáni reggel az addig ismeretlen nagybátyja lakásában ébred, egyedül. Azt sem tudjuk biztosan, hogy Simon, a nagybácsi, tényleg létezik, vagy csak őrült, a történet végére pedig már Mátéban is kételkedünk. De pont emiatt, vagy ennek ellenére lesz a regény olvashatóan érdekes, a kérdésekre a válaszokat pedig magától Mátétól kell megszereznünk.

 

Kemény Zsófi
Én még sosem
Tilos az Á Könyvek, 2015

Kamaszoknak szól mai második könyvajánlónk. A tizenöt éves kortól ajánlott könyvnek nem csak egy, de rögtön három főszereplője is van. Toma, aki korát meghaladóan szemléli a világot, miközben önmarcangolásból kitűnőre vizsgázna, Ágó, akinek eddig soha nem volt gondja a kommunikációval és Eszter, aki talán túl félénk, de túlságosan kíváncsi és semmiképpen sem kész arra, ami történni fog. A jó pár hónapot felölelő történetet nem csak, hogy hárman mesélik el, de ezt kiemelendő a könyv lapjain külön betűtípust is kaptak a szereplők. A könyv a tipikus kamaszkori problémákat tárgyalja, amit mindenki egyedinek és megoldhatatlannak érez amikor átmegy rajtuk. De a mindennapi gondok mellé betársul egy igencsak felnőtt helyzet, ami miatt a két fiú kénytelen felelősséget vállalni egy állapotos lány gondoskodásért. A helyzetet természetesen csak nehezíti a Toma és Eszter között kibontakozásnak induló kapcsolat is.

 

Kate Scott
Óriás
Pozsonyi Pagony Kft., 2018

Anzo, akinek a neve óriást jelent, egyáltalán nem érzi magát óriásinak. Körülötte mindenki magasabb és hangosabb, így nem biztos benne mit is tehetne, hogy rá is odafigyeljenek végre azok, akiket szeretne, hogy odafigyeljenek, és meg se lássák azok, akik szeme elől el szeretne tűnni. Legjobb barátjával Elsie-vel, aki persze magasabb nála, elhatározzák, hogy megoldást találnak Anzo legnagyobb problémájára, kitalálják, hogyan is tudna kitűnni a tömegből. A történet végére Anzo megtalálja azt, amit szeret csinálni, a képregényrajzolást, és ezzel végre eléri, hogy az új éttermük beindításával elfoglalt szülei is észrevegyék, hogy a fiúk tehetséges, az örökké őt piszkáló osztálytársai pedig végre leszállnak róla. Nem utolsó sorban pedig még néhány centit is nő.
Kilenc éves kortól ajánljuk ezt a kedves történetet.

 

Victoria Avegard
A király ketrece
Gabo Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft., 2017

„Vörös királynő” c. sorozat harmadik részéről nehéz úgy beszélni, hogy ne árulnánk el mi történt az előző két kötetben, ezért csak az olvasson tovább, aki nem bánja, ha kicsit megismerkedik főszereplőnk Mare Borrow történetével. Míg a disztópikus science-fiction regény első két kötetének elmesélője kizárólagosan Mare, addig itt már bővül a mesélők köre. Mare mellé becsatlakozik az előző könyvekből már megismert Cameron és Evangeline is, ennek a hármas nézőpontnak köszönhetően pedig mélyebb rétegeibe láthatunk bele a történéseknek. Mare fogságba esik, a villáma nélkül pedig tehetetlen rabként kell tűrnie Maven Calore szeszélyeit, aki immár királyként folytatja halott anyja cselszövéseit. Eközben az újvérűek és a Vörösök ismét háborúra készülődnek, Cal, a száműzött herceg pedig nem csak a trón, de Mare szívének meghódítását is a fejébe veszi. A kialakult helyzet nem sokáig maradhat fent, a szövetségeseket próba elé állítja az élet, vajon elég erősek a kötelékek, amik összefűzik a politikai harcoktól sem mentes játszmák szereplőit?

 

 

Holly Webb
Visszatérés a titkos kertbe
Manó Könyvek, 2018

Újabb könyv, aminek a története az 1930-as években játszódik. A háború elől egy csapatnyi gyerekeket vidékre menekítenek, akiknek a megszokott, nagyvárosi élet után a csendesebb vidéki atmoszféra nem könnyen megszokható. Főszereplőnknek, Emmie-nek, nagyon hiányzik az otthon hagyott macskája, de szerencsére a vidéki kúria épülete megannyi felfedezni valót rejt magában, így a kislány hamarosan megvigasztalódik. Talál egy naplót, amit valamikor egy Mary nevű lány vezetett, rájön arra is, hogy melyik kisfiú sírása veri fel az éjszakai csendet, de a legfontosabb felfedezése az épület mögött elterülő titkos kert maga. Emmie magányos élete fokozatosan alakul át a kertben dolgozó, az előző háborút megjárt állatbűvölő kertésszel, aki miatt még az éjszaka sokat síró, nappal kibírhatatlan Jack is elviselhetőbb lesz.
A könyv Frances Hodgson Burnett „A titkos kert” c. szereplőinek életét gondolja tovább, de csak annyit árul el, amennyi ehhez a történethez szükséges. A rózsaszín borító ne tévesszen meg senkit, a történetet egyaránt ajánlhatjuk fiúknak és lányoknak is!

 

 

Kertész Erzsi
Állati vállalat
Cerkabella Könyvek Kft., 2019

A Kertész Erzsitől megszokott nyelvi játékokkal, tréfákkal tűzdelt stílusban érkezik az „Állat KávéZoo” c. könyvből már megismert Antika és Lopez, akik úgy döntenek a dzsungel egyik otthonosabb részén igazi Paradicsomot rendeznek be. De vajon kinek mit is jelent a Paradicsom? A Tomáto mindenkinek kicsit másról szól, de egyformán nyitva tartja kapuit a szaunázni, wellnessezni vagy naplementét nézni vágyóknak, mert a lényeg egy és ugyan az. Megtalálni a boldogságot!
Szeretettel vár mindenkit a Nagy Közös Boldogság szigete!

 

Finy Petra
Úszósuli – A nagy álom
Cerkabella Könyvek Kft., 2016

A sportok kedvelőinek ajánlhatjuk ezt a könyvek, mely kedves, humoros stílusban ad számot az iskolai úszóversenyek világáról. Ebben a közegben nem lehet csak úgy lébecolni, itt mindenki ismer mindenkit, ezért mindenkinek a magánélete (a gondok és az örömök egyaránt), hatással van a többiek úszóteljesítményére. A történet helyszíne egy úszótábor, ahol három lány és négy fiú próbál meg felkészülni a következő versenyre, két szigorú edző segítségével. A könyv végére nem csak arra kapunk választ, hogy Patak vajon megnyeri-e az Országos Bajnokságot, de arra is, amit talán még fontosabb. Vajon Laca viszontszereti-e majd a lányt?
A könyvet nem csak úszni szerető gyerekeknek, de a szüleiknek is ajánljuk, mert sok olyan pillanatot elevenít fel, amelyben magukra ismerhetnek!

 

 

Noel Streatfeild
Balettcipők
Manó Könyvek, 2019

Anglia királynője 1983-ban a Brit Birodalmi Rend fokozatát adományozta Noel Streatfeildnek, akinek a legismertebb regénye a „Balettcipők”. A történetet sokan tartják „alapnak”, ha olyan könyvekről van szó, amit fiatal lányoknak olvasnia kellene. Főszereplőink életét egészen kisgyermekkoruktól addig követhetjük szemmel, míg kirepülnek a fészekből. Az életük nem indul zökkenőmentesen, a három Fossil lány titokzatos módon kerül Sylvia és Nannie küszöbére, akik vállalják a lányok felnevelését. A testvérek erős karakterek, de nem hibátlanok, és pont ezek a hibáik azok, amik miatt szerethetőek, amik miatt olyan könnyű azonosulni velük, hogy a történet végére úgy érezzük családtaggá váltak. A balettiskolában eltöltött idejük legalább annyira csodálatos és nehézségekkel teli, mint az otthoni. A könyv nem zárkózik el a nehezebb, komolyabb témák érintésétől sem, de emiatt lesz igazi, olyan könyv, amit az ember élete során többször is elolvas majd, mert mindig meg fogja tudni szólítani, mindig tud majd újat adni.

 

Victoria Eveleigh
A bátorság bajnoka
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Zrt., 2019

Mai első könyvajánlónk ismét egy lovastörténet, de tudjuk mennyire népszerűek a lovak a fiatalabb olvasóink körében, ezért szerettük volna felhívni erre a sorozatra is a figyelmet. A „Pónibarátság” c. sorozat, melynek „A bátorság bajnoka” a második kötete, Katy és pónija, Karamella barátságát mutatja be. Az első részben megismerhettük, hogyan talált rá a kislány a születésnapján a különleges körülmények között született exmoor pónira és hogyan lettek barátok, pedig egy póni tartása nem olyan egyszerű dolog. Ebben a könyvben ismét nehézségeket állít a páros elé az élet, de ketten együtt összefogva le tudják győzni az akadályokat. Vagy átugrani, Karamella ugyanis egyre jobban halad a tanulással, így Katy már azt is elhatározza, hogy benevezi egy versenyre. De az életben nem a győzelem a legfontosabb, erre a kislány és pónija is hamar rájön.
A könyvet és a sorozatot is kilenc éves kortól ajánljuk.

 

Mathilde Bonetti
Maki szökésben
Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2011

A „Martina naplója” c. sorozat, mely igaz történeten alapul, Martina kalandjait tárja az olvasók elé. A kislány valahogy mindig olyan állatok mellett találja magát, amiknek szüksége van a segítségére. A második részben, ahogy azt a cím is elárulja, a kislány ezúttal egy narancssárga szemű majmocskával, egy lemúrral barátkozik össze. A könyv a kalandregények világába vezeti be az olvasót, hiszen tele van izgalmakkal és váratlan fordulatokkal!
Ha szereted Tea Stilton könyveit, mindenképpen ajánljuk ezt a sorozatot is!

 

Czernák Eszter
Sárkányovi
Pozsonyi Pagony Kft., 2019

Mesekönyv sorozatokból sok van, de olyanok, amikben sárkányok járnak oviba elég kevés. Zoé, a háromfejű sárkánygyerek történetén keresztül bevezethetjük az ovi előtt álló gyerekeket abba, hogy mi vár majd rájuk, amikor először mennek a többiekkel együtt óvodába. Zoé is tart egy kicsit attól, hogy vajon mi fogadja majd a Szivárvány Óvodában, az a sok új csoporttárs, szokatlan ízek, sok pakolás, nem is beszélve arról, hogy előre unja már a délutáni alvásokat! De a kis sárkány és új barátai a tündérek, trollok és jetik hamar rájönnek, hogy együtt játszani és oviba járni igazából jó móka!
A könyvet három éves kortól ajánljuk.

 

Marissa Meyer
Cinder
Könymolyképző Kiadó Kft., 2018

A Holdbéli krónikák c. sorozat első kötete nem mindennapi változata a klasszikus Hamupipőke történetnek. Ki gondolta volna, hogy a futurisztikus helyszín, egy kiborg főhősnő és annak pimasz android haverja csak jobbá teheti a jól ismert mesét? Pedig így van! A negyedik világháborút követően az élet alaposan megváltozott a Földön. Főhősünk Cinder Új Pekingben éli mindennapjait, legfőbb gondja pedig az, hogy úgy végezze műszerészi munkáját, hogy közben elkerüli a mostohaanyját, aki csupán azért gyűlöli mert a sokak által technológiai tévedésnek tartott kiborgok közé tartozik. Egy nap azonban feltűnik Kai herceg, akinek szüksége van Cinder segítségére az androidjának megszereléséhez. Nem sokkal ezután Cinder testvérei a pestis fenyegető közelségébe kerülnek őt pedig mindenféle teszteknek vetik alá. A történet a már ismert elemekkel dolgozik, de az írónő egyedi hozzáállása a történethez szórakoztató és fordulatos kalandokat ígér!

 

Fiala Borcsa
Bűntény a Dunán
Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft., 2019

Ismét magyar írónőtől választottunk könyvet, és ismét a fiatalabb korosztály számára. Fiala Borcsának ez már a negyedik könyve, korábbi regényei is nagy népszerűségnek örvendenek az olyan könyvekkel foglalkozó közösségi oldalakon, mint például a moly.hu.
Ebben a könyvben a Kecskés-sziget kalandos világába utazhatunk el, de nem repülőszőnyegen, hanem annál hétköznapibb, de a képzeletnek ugyan úgy szárnyakat adó csónakon. Bona Peti, aki fantasztikus álomfejtő képességgel rendelkezik, a Veréb ikrekkel és Mirivel együtt indul a szigetet belengő feszültség forrásának felderítésére, amit nem csak a nádi billegők eltűnése, vagy a partra sodort különleges bőr kulcstartó jelez, hanem azok a furcsa nyomok is az iszapban..
Ennek az ifjúsági kalandregénynek központi eleme a csapatmunka, ami a mostani időkben is nagyon fontos.
Jó szórakozást és kalandos nyomozást kívánunk!

 

Holly Webb
A csodaparipa; A lagúna titka
Manó Könyvek, 2015, 2018

Holly Webb könyvei nagy kedvencnek számítanak a Gyerekkönyvtár olvasói között. Szinte nem is akad olyan apróság, akinek ne olvasták volna a „Cica a hóban”, a „Bukfenc bajba jut” vagy a „Pille új otthonra lel” c. könyveket. Ebben a sorozatban, mely a Varázslatos Velence címet viseli, az írónő a kicsit idősebbeket szerette volna megszólítani. A nyolc éves kortól ajánlott első könyv, „A csodaparipa” főszereplője Olivia, Velence hercegnője. A vízzel körülvett várost fenyegető veszélyt csak varázserejét használva háríthatja el, és csak akkor, ha talál valakit, aki segíteni tud neki ebben. A hercegnő soha nem gondolta volna, hogy a megoldás pont annak a víznek a mélyén lakozik, amely elárasztással fenyegeti szeretett városát. Így azonban Olivia és Lucian, a csodaparipa együtt vágnak neki, hogy elhárítsák a veszélyt, miközben jó barátokká is válnak.
A sorozat második részében, „A lagúna titkában” megismerkedhetünk Miával, Olivia unokatestvérével, aki annak ellenére nem hisz a varázslatban, hogy szemtanúja volt a várost ért korábbi fenyegetésnek és Olivia csodálatos varázserejének is. Azonban amikor Velencében az élet ismét felbolydul, csak ő, és Ara, a sellő tehetnek a barbár támadás ellen. De vajon elég lesz-e új barátságuk és a közös varázslat, hogy sikert arassanak? A könyvből kiderül!

 

Libba Bay
The Diviners - A látók (A látók 1.)
Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2014

Az 1926-ban játszódó sorozat első kötetében megismerkedhetünk a tizenhét éves Evie O’Niell-el, aki hirtelen a pezsgő New Yorkban találja magát, unalmas vidéki szülővárosát nem önként hátrahagyva. Nagybátyához költözik be, aki nem hétköznapi munkával rendelkezik. Az okkulttudományok vizsgálatával tölti az idejét, mint múzeumi kurátor. Ez még nem is lenne nagy baj, de Elvienek van egy titka. Méghozzá az, hogy természetfeletti képességgel rendelkezik. A városban titokzatos halálesetek veszik kezdetüket, és amikor Will bácsi segítségét kérik az ügyek megoldásához, a lány rájön, hogy a képességének hála, segíteni tud a gyilkos személyének felderítésében. A könyvben jól keveredik a misztikum, a mágia és a horror.
A könyvet a kiadó tizenhat éves kortól ajánlja.

 

 

Ellen Potter
Olívia
Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2008

Az Alice Csodaországban hangulatát idéző könyv főszereplője a 12 éves Olívia, aki nagyon sok különböző házban lakott már. Édesapjával, aki házgondnoki állásait cseréli rendszeresen, két év alatt már negyedszer kényszerültek tovább költözni. Nem azért, mert Olívia apukájával valami baj van, ő a legkedvesebb ember egész Amerikában, sőt, talán még Kanadában is, csak kétbalkezessége nem teszi a legideálisabb házgondnokká. A kislány a legújabb, Manhattan-i épületben aztán varázslatos felfedezéseket tesz. A mindenki életébe az orrát beleütő idős nőnek üvegből van az egész lakása, ami kapóra jön, ha az ember meg akarja figyelni a szomszédait. Találkozik egy olyan nővel is, akinek a sálja élő gyíkokból áll és megszökött a kalózoktól. A könyv humoros cselekményében a valóság keveredik a fantázia elemeivel, az Olvasón múlik, hogyan értelmezi a kislány múltjáról és az őt ért veszteségek feldolgozásának próbálkozásairól elejtett megjegyzéseket.
Nyolc éves kortól ajánljuk.

 

Kertész Erzsi
A sárkány nyomában, a pásztói oskolamester háza
Pozsonyi Pagony Kft., 2019

Két szálon és két idősíkon játszódik a könyv cselekménye. Gáspár 1551-ben a Törökvész idején, egy délutánon, iskola után a barátaival lovagosat játszva titkos ajtóra bukkan a pincében, ami mögött meglepve fedez fel egy, az egész falu alatt kanyargó labirintust. Dani 2019-ben a barátság szövevényes útvesztőjében igyekszik eligazodni, mert az új társaság ahová bekerül, nem nézi jó szemmel azt, hogy őt inkább a régészet és talán a történelem érdekli, nem pedig a csínytevések. A két fiú sorsa hirtelen összefonódik, miután Dani egy középkori lovag beszámolóját olvasgatva különös dologra bukkan. A könyvben keveredik a fantázia és a valóság, Kertész Erzsi a magyar történelemnek ezt az eddig rejtett, mégis fontos részletét mutatja be az olvasóknak.
A könyvet már kilenc éves kortól ajánljuk.

 

Vivian French & David Melling
A macerás medve
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Zrt., 2019

A macerás medve a „Lovag leszek” c. sorozat harmadik kötete. Vajvári J. Samunak egyetlen vágya, hogy Igazán Nemes Lovag legyen. A gond csak az, hogy a szülei elutaznak, neki pedig a szomszédos kastélyba kell költöznie, ahol a nagynénje, a bácsikája és az unokatestvére Szilva él. A család először nem bánik túl szívélyesen az apró lovag jelölttel, Griz néni nem a legkedvesebb szülőpótlék, Archie bácsi pedig mintha kissé el lenne varázsolva. De szerencsére az unokatestvére, Szilva hercegnő csak kezdetben fogadja Samut hűvösen, hamarosan már ketten együtt látnak neki a kisfiú által megtalált mágikus papírtekercsen felsorolt hat feladatnak, aminek a teljesítése az ára annak, hogy Samu lovaggá váljon. Ebben a könyvben a páros már a harmadik feladatnak lát neki, vajon sikeresen folytatódik a megkezdett út, vagy a derék kard megtalálása kifog rajtuk?
A könyvet hat éves kortól ajánljuk, tökéletes kezdő kis olvasó jelölteknek!

 

Catherine Doyle
Viharok Őrzője
Pozsonyi Pagony Kft., 2019

A Brit Könyvkereskedők díját 2018-ban elnyert könyv főszereplője Fionn, aki tizenkét évvel ezelőtt egy szörnyű viharban elveszítette édesapját. A fiú azóta retteg a víztől, és hiába vén tengeri matrózok leszármazottja, egy szigeten eltöltendő, kalandokkal kecsegtető nyári vakáció pont nem az, amire vágyik. Ráadásul a nagyapja, akire rábízzák őt és a nővérét szintén olyan idegen neki, mint a hely, ahol annak idején édesapját is elvesztette. De egy régi varázslat felbolygatja a tengert újra és lecsapni készül a vihar újra, ezért Fionnak szembe kell néznie a legnagyobb félelmével, és a családja védelmében fel kell vállalnia a sorsát!

 

Susanne Weber
Palkó és apa (2)
Pozsonyi Pagony Kft., 2017

Palkó és apa rengeteg kalandon mentek át az első könyvben, de visszatérnek, hogy még több szívmelengető történetet osszanak meg velünk. Az aprócska fiú és minden kalandra kapható apukája most mindenféle járművet kipróbál, legyen szó bicikliről, vonatról vagy akár körvasútról! De nem csak igazi közlekedési eszközöket ismerhetünk meg a könyvből, Palkó és apukája azt is elmesélik nekünk, milyen lenne űrhajóval elrepülni a Holdra!
Ez a könyv is húsz rövid, meseszépen illusztrált kedves kis történetet tartalmaz, amit nem csak apukáknak ajánlunk!

 

Bart Moeyaert
Duett hamis hangokra
Tilos az Á Könyvek, 2014

Liselot és Lander, a két egymásba szerető fiatal történetét az író tizenhat évesen írta meg, tehát, ha szabad így mondani, tudja miről beszélt. Az iskola falai között kialakuló szerelem úgy indul, ahogyan minden fiatalkori szerelem. Lassan, óvatosan, az érzések teljes átélésével. De aztán bekövetkezik az első veszekedés, aminek nem biztos, hogy nem szakítás lesz a vége. Felnőtt fejjel talán nehéz komolyan venni a kamaszkor problémáit, vagy akár együtt érezni velük, de ezek a dolgok részei mindannyiunk életének, még ha el is feledkezünk róluk. A könyv pont ezért jó, a fiatalok megértő fülekre találhatnak a két főszereplőben, míg a felnőttebbeknek emlékeztető, hogy a kamaszlélek néha zavaróan érthetetlennek tűnik, de akkor is odafigyelést igényel, mert az ő tapasztalataik is igaziak.

Dániel András
Mit keresett Jakab az ágy alatt?
Pozsonyi Pagony Kft., 2015

Mai második könyvajánlónk a kicsinek, vagyis a szüleiknek szól. Jakab történetét a szerző saját rajzaival díszített könyvben olvashatjuk. A gyerekek által kedvelt böngészőszerű formátum is hozzájárul a könyv sikeréhez a kicsik körében, de nem feledkezhetünk meg Klárikáról, a billenős teherautóról sem, ami a könyvtár saját nagy, narancssárga kukásautójára emlékeztethetik az olvasópalántákat. Jakab pont Klárikával játszik, amikor váratlan dolog történik. A felboruló teherautóból az üveggolyók mind az ágy alá gurulnak! Az ágy alá, ahol sötét van! De Jakab összeszedi a bátorságát és bemászik, amiért el is nyeri jutalmát, hiszen megismerkedik egy új, varázslatos rejtett világgal, sőt, még a Nyalókába Ragadt Legyek Szabadtéri Múzeumába is ellátogat!
A végtelenül mulatságos, színes és kissé bizarr világ várja szeretettel apró felfedezőit!
Öt éves kortól ajánljuk.

 

 

Peter Lerangis
A kolosszus feltámasztása
Könymolyképző Kiadó Kft., 2015

A világ hét csodája c. sorozat első részében megismerkedhetünk Jackkel, akinek nem átlagos gondjai vannak. A különleges génproblémákkal küzdő tizenhárom éves fiúnak nem csak az életét fenekestől felforgató tudással kell megküzdenie, miszerint nem csak, hogy létezett a régen elveszettnek hitt civilizáció, de Atlantisz vissza is akar térni, ami a jelenlegi élet megszűnését jelentené. Hanem azzal is szembesülnie kell, igen rövid idő alatt, hogy ő lehet az eszköze ennek megállításának. Jacknek hirtelen kell felnőnie egy olyan feladathoz, amit szó szerint megörökölt, akár akarta, akár nem.
A sci-fi műfaj kedvelőinek ajánljuk ezt a könyvet elsősorban, mert a cím ellenére nem tipikusan ókori történetről van szó, aki viszont szívesen olvasna egy modernebb Indiana Jones történetet, az nem fog csalódni!
 

 

Jodi Picoult és Samantha van Leer
Sorok között
Athenaeum Kiadó Kft., 2016

Szintén sorozat része és szintén első rész a mai második ajánlott könyvünk. Az azonos névre hallgató sorozat első részét a New York Times bestseller listás írónője közösen írta a lányával. Ketten együtt igazi modern tündérmesét sikerült létrehozniuk, amiben megvannak a szeretett klasszikus elemek is (jóképű királyfi, elvetemült gonosztevő és csillogó-villogó palota), de ez olyan modern stílussal párosul, ami a könyvet nagy kedvencé teheti a tizenöt évesek körében. Mi történik, ha a boldogan éltek, míg meg nem haltakkal nem ér véget a történet? Olvass a sorok között és megtudod!

 

 

Michael Peinkofer
A griff bűvöletében (Gryphony 1)
Scolar Kiadó Kft., 2019

Első ajánlott könyvünk egy sorozat része. A német szerző tollából született fantasy sorozat mind a négy, eddig megjelent kötete megtalálható a könyvtárban. A sorozat főszereplője egy árva kislány, Melody, aki a nagymamájával él a Kőház Panzióban. Egy nap váratlanul egy tojásra bukkan, amiből nem más, mint egy griff fióka bújik ki. A sorozat első részében a kislány és a félig sas, félig oroszlán lény kezdődő barátságának történetét ismerhetjük meg, kalandokkal átszőtt történetüket 10 éves kortól ajánljuk.

 

Deborah Lytton
Csend
Harmat Kiadói Alapítvány, 2019

Kicsit komolyabb témával foglalkozik a második, Csend c. könyv. Deborah Lytton könyvében két fiatal egymásra találásáról olvashatunk. Stella és Hayden lehetnének átlagos tizenévesek, akik az iskolai színdarab előadásának próbái alatt szeretnek egymásba. Azonban a tizenhat éves lány és a tizennyolc éves fiú élete minden, csak nem átlagos. Egyikük sem érkezik könnyű családi helyzetből, míg a tehetségesen éneklő lány életét szülei válása árnyékolja be, addig a beszéddel küszködő fiúét ismeretlen apja és kegyetlen, alkoholista anyja tette tönkre. A két fiatalnak mindezekkel és Stella súlyos balesetével is meg kell próbálniuk megküzdeni. A gyógyuláshoz vezető út nehéz, de ha ketten vágnak neki, sikerülhet. Vajon képesek megtenni?

 

Wéber Anikó
Cseresznyeliget titka
Pozsonyi Pagony Kft., 2019

9 és 12 év közöttieknek ajánljuk mai első könyvünket, melynek főszereplője Kitti, az igen élénk fantáziával megáldott kislány. Kitti élete elég unalmas, még a nyaralás sem tölti el lelkesedéssel, mert amíg osztálytársai érdekesebbnél-érdekesebb helyekre utaznak el, addig neki csak a nagynénje, és a világ legunalmasabb helye, Cseresznyeliget marad. Az osztálytársai soha nem értékelték a lány ábrándozós személyiségét, itt a nyaralás alatt azonban a szomszéd gyerekkel kitalált kalandok soraiba vetik bele magukat és Kitti végre igazi barátot is talál magának.

 

 

Gimesi Dóra
A macskaherceg kilencedik élete
Pozsonyi Pagony Kft., 2017

Budapesten a Városliget telis-tele van fákkal, akiknek nem csak rendes nevük, de történeteik is vannak. Sok mindenről tudnának mesélni, például a kőkirályfi és a vízi tündér szerelmének történetéről, amitől még az idő is megállt és minden megtelt boldogsággal. Gimesi Dóra történetében a szomorúbb dolgok is helyet kapnak, ahogy itt is, az életben is meg van ezeknek is a helyük, de a szeretet mindent legyőzni tudó ereje ott lakik a sorok között és nem hagyja magára az olvasókat.
A könyvet 6 éves kortól mindenkinek ajánljuk, aki hisz még a szerelemben és a mesék varázslatában, vagy szeretne újra hinni bennük.

A könyv sikerét mutatja, hogy színpadi adaptáció is készült belőle.

 

Gwyneth Minte
Emily, hol vagy?
Vivandra Kft., 2014

Szintén egy eltűnési üggyel foglalkozik mai második ajánlott könyvünk, ezt azonban csak 16 éven felüli olvasóinknak ajánljuk! Ebben az izgalmas ifjúsági thrillerben egy család élete felborul, amikor a gimnazista Emily eltűnik. Három eseménytelen hónap után rátalálnak egy holtestre a közeli erdőben, de kiderül, hogy nem a keresett lány az, csak nagyon hasonlít rá. Hiába próbálkozik a rendőrség, a lassú nyomozást megelégelve Emily húga, Johanna is nyomozásba kezd. Megpróbálja kideríteni ki is lehet ez a lány, aki annyira hasonlít a nővérére, hátha ezzel közelebb jut az eltűnés rejtélyének megoldásához is. Igen ám, de a nyomozása nem csak a rendőrséget kezdi el idegesíteni, hanem a tettest is.

 

Roland Chambers
Nelli és az égi lámpás
Studium Plusz Könyvkiadó, 2018

A titkok néha a legnyilvánvalóbb helyeken rejtőznek.
Nelli egy nap arra megy haza, hogy az anyukája titokzatos módon eltűnt. A kislányt, igazi felfedezőhöz méltóan, ez nem ejti kétségbe, inkább útnak ered, teknősével, Kolumbusszal, hogy megtalálja. Nekivágnak az égnek hőlégballonnak is tökéletesen megfelelő szennyeskosárral, hátha felhőnézegetéssel tölti az idejét Nelli anyukája, majd alámerülnek az óceánba egy túlméretezett bádogteknővel, hogy ott is kutassanak egy kicsit. Az író kislányával azonos nevű könyvbéli Nellit olyan igazi női felfedezők ihlették, mint Sophie Blanchard, Sacawega és Sylvia Earl, hozzájuk hasonlóan a kislány is kifogyhatatlan lelkesedéssel veti magát a kalandokba.

Nem csak Nelli élete van tele izgalommal, a szerző sem szégyenkezhet! Roland Chambers volt már sertéstenyésztő, filmkészítő, újságíró, cukrász, rajzfilmkészítő, tanár, magánynyomozó és író is. Nem csak a foglalkozásait tekintve színes a paletta, mert élt már Skóciában, Ausztráliában, Lengyelországban, Amerikában és Oroszországban is. Kalandos élete hozzájárul a történeteinek igazán varázslatossá tételéhez.

 

Nagy Katalin
Szív a kerítésen
Manó Könyvek, 2018

Nagy Katalin könyve először 1982-ben jelent meg, de töretlen sikerességét mutatja, hogy majd negyven évvel az eredeti megjelenés után ismét kiadásra került a történet. Viki és Lajos története igazi kamaszszerelem, annak minden kedves és zavarba ejtő elemével. A történet Lajos igencsak látványos akciójával indul, a hetedikes fiú ugyanis ráírja Vikiék kerítésére, hogy „Viki és Lajos szerelmesek”. Nem csak a fél falu lepődik meg a kijelentésen, hanem a lány is, mert ekkor még azt sem tudjuk, tényleg szerelmesek-e. A könyv végére nem a csak a falu tudja meg, ki festette a kerítésre a feliratot, de a feltett kérdésre is kiderül a válasz!

A mostani szülők közül talán többen is olvasták ezt a könyvet akkor, amikor megjelent, nekik nosztalgiázást jelenthet a könyv kézbevétele (a könyvtárban dolgozók közül is van, akinek még a piros alapon fehér pöttyös borítós változat van meg otthon) vagy akár közös élményt is a tinédzser korú gyerekeikkel, ha javasolják nekik a könyv elolvasását.
 

 

Usch Luhn
Anni talál egy pónit (Póniszív 1.)
Scolar Kiadó Kft., 2020

A gyerekek körében igen nagy népszerűségnek örvendenek a lovakkal kapcsolatos könyvek, ezért is találhatóak meg a könyvtárban ezek a kötetek külön szekrényben, kiemelt helyen, a Gyerekkönyvtárban.
A Póniszív olyan sorozat, aminek a köteteit teljesen szabadon lehet olvasni, nem kell sorrendet tartani, ami a fiatalabb korúakat esetleg visszariaszthatná. Ennek ellenére nem egymástól teljesen eltérő epizódokról van szó, a sorozat Anni és a kis vadló, Póniszív barátságának történetéből ragad ki emlékezetes mérföldköveket. A Csodafalvára csak nem régen odaköltözött kislány nehezen találja meg a helyét az új helyen, ahol nem csak lovardák találhatóak meg nagy mennyiségben, de bajkeverő lányok is. Anni csak igazi barátokra vágyik, amit úgy tűnik, nem talál meg a többi gyerek között. Ekkor azonban találkozik Póniszívvel és az élete boldogabb irányt vesz.
A könyvet, amely a barátságról és egymás megértésének fontosságáról szól, 7 és 10 éves kor közötti gyerekeknek ajánljuk.

 

Gimesi Dóra - Jeli Viktória - Tasnádi István - Vészits Andrea
Időfutár – A varázsfuvola akció (szövegkönyv)
Tilos az Á Könyvek, 2019

A Gimesi Dóra, Jeli Viktória és Tasnádi István hármasa által megalkotott „Időfutár” c. sorozat a mi könyvtárunknak is az egyik leggyakrabban kölcsönzött sorozata, amit nem csak a célközönség olvas szívesen. A szerzőhármashoz csatlakozott most Vészits Andrea is, hogy együtt elkészítsék a történet színpadi változatát is. Ennek szövegkönyve jelent meg könyvformában, ami nem csak azoknak lehet érdekes, akik nem tudtak eljutni magára az előadásra, de azoknak is, akik szeretnek játszani és szívesen próbálnák ki magukat a különböző karakterek bőrébe bújva.
A történet főszereplője, Hanna, váratlanul a Varázsfuvola ősbemutatójának előestéjén találja magát Bécsben, ahol hamarosan menekülnie kell a rendőrség elől, mert azok boszorkánynak nézik az időutazó lányt. Mi lesz vele, ha a bemutató elmarad? Haza tud egyáltalán jutni majd a jelenbe?
A könyvet azok is elolvashatják, akik a sorozatot még nem kezdték el vagy nem végeztek még vele, mert a történet nem kapcsolódik annak cselekményéhez.

 

Jostein Gaarder
Anna világa
Noran Libro Kft., 2016

Újabb könyvet ajánlunk Jostein Gaardertől. Ennek a történetnek a központi témája a klímaváltozás, ami nagyon is valóságos problémákat okoz a világban. A történet főszereplője Anna, egy 16 éves fiatal lány, akit nagyon érdekel a természetvédelem. Vannak, akiknek ez talán furcsa, de nem ez a legkülönlegesebb Annában. Néha olyan álmai vannak, amik a távoli jövőben játszódnak, ahol nem mással, mint unokájával, Novával folytat beszélgetéseket. Ezek a beszélgetések sokszor nem túl kellemesek Annának, hiszen unokája szemére veti többek között azt, hogy soha nem láthat jeget, hiába él Norvégiában, hogy állatfajok tucatjai tűntek el nyomtalanul a bolygóról, mert a nagymamája generációja nem vette komolyan a jeleket és nem hagyta abba a Föld kihasználását.

Gaarder olyan formában tálalja ezt az igazán fontos témát az olvasóknak, hogy azok úgy érzik első kézből kapnak ízelítőt abból, hogyan lesz hatása tetteinknek a jelenre és a jövőre. De a könyv célja nem az, hogy elkeserítsen minket, Anna és Nova megpróbálnak megoldásokat keresni, amibe az olvasó is beszállhat!

 

 

Isabelle Broom
Ezer csillag közül te
Álomgyár Kiadó, 2019

Igazi romantikus történet Isabelle Broom „Ezer csillag közül te” c. regénye. A történet Sri Lankán játszódik, ahová megérkezik Alice, akinek rendezett élete, szerető barátja és védelmező anyja nem a korábban elképzelt kalandos életet nyújtja, de a lány mára megtanulta értékelni azt, amit az élettől kapott. Az egzotikus út a barátnőivel az utolsó ajándéka saját maga számára, mielőtt végleg becsukja az ajtót a remélt élethez vezető út előtt. Max, aki egy súlyos balesetből felépülve bizonyítani szeretne magának, szintén Sri Lanka felé veszi az utat egy barátjával és a két csoport hamarosan közösen folytatja az utat. Alice soha nem gondolta volna, hogy Max milyen gyorsan megváltoztatja az életét, ahogy Max sem gondolta, hogy ő lesz ilyen hatással a lányra.

Az írónő híres arról, hogy olyan mesterien írja le a történetei helyszínéül választott tájakat, hogy az olvasó úgy érzi ő maga is ott jár. Ez a kötet sem kivétel, induljunk együtt egy igazi romantikus utazásra a két főszereplővel!

 

K.A. Tucker
Egyetlen kis hazugság
Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2018

A „Tíz apró lélegzet” c. sorozat második kötetének főszereplője Livie, a Cleary nővérek megbízhatóbb, összeszedettebje, akit mai napig édesapja utolsó szavai motiválnak az életben. Tégy büszkévé! kérte az apja, és Livie az azóta eltelt hét évben megtett mindent, hogy ennek megfeleljen. A Princetonra megérkezve a tervei egyszerűek. Rendesen tanulni, hogy orvosira mehessen és találkozni egy rendes, megbízható fiúval, akihez később férjhez megy. A terveket azonban szinte azonnal felborítja a szerethető, de csak a buliknak élő szobatárs és az evező csapat kapitánya, akit Livie nem csak vonzónak tart, de falra is mászik tőle. Ahogy a lány gondosan felépített tervei fokozatosan összedőlnek, Livie kénytelen újratervezni az életét, de ki tudja, hogy mi lesz az eredmény?

A kötet nem igényli az első rész, a Tíz apró lélegzet, elolvasását, mert a történet az első könyv cselekményének ideje előtt játszódik, de a második rész elolvasásával fény derül az első kötet végén történtekre, így csak az olvassa el a második részt elsőnek, akit ez nem zavar!

 

Jacqueline Wilson
Tracy Beaker
Pozsonyi Pagony Kft., 2019

Talán az írónő leghíresebb sorozatának első kötetét szeretnénk 9 és 12 évesek (és szüleik) figyelmébe ajánlani. A történet főszereplője Tracy, aki több gyerekkel együtt a Szeméttelep Gyerekotthonban él. Bár sosem vallaná be, de nagyon szeretné, ha az anyukája egy nap érte jönne és hazavinné. Addig viszont, míg ez megtörténik önéletrajz írásba kezd, mert íróként el tudná magát képzelni. Ebben akár segítségére is lehet Cam, az otthonba érkező újságíró. Tracy anyukája híres Hollywood-i színésznő, aki csak azért nem jön érte, mert rettentő elfoglalt. Legalábbis a kislány ezt mondja mindenkinek, aki rá mer kérdezni, miért is van a lány még az otthonban. Szívszorító történet egy olyan gyerekről, akit a felnőttek problémásnak kiáltanak ki, pedig csak megértésre, szeretetre és biztonságra lenne szüksége.

 

 

Günther Jakobs
A nagy állatkerti fogmosás
Manó könyvek, 2019

Günther Jakobs kedves kis könyve a kicsiket fogmosásra tanító szülőknek lehet segítségre abban, hogy a fogmosás fontosságát megtanítsák a gyerekeknek. Az állatkertben furcsa szagok terjengenek, mert az állatok közül senki nem mos fogat. Az igazgató, dr. Száy Lehel megelégeli a szagos helyzetet és Menta Márton, a sündisznó, segítségével nekiáll, hogy megoldja a kellemetlen helyzetet.
A könyvet 3 éves kortól ajánljuk!

 

                      

Papp Dóra
Bolyongó - Fénytörés - Tükörlelkek
Ciceró Könyvstúdió Kft., 2018 / 2019 / 2015

Egyszerre három Papp Dóra könyvet szeretnénk most ajánlani. Az első, „Bolyongó” c. könyv Szepes Norbert történetét meséli el. A fiú, tetoválásaival és furcsaságaival együtt kezdi az új tanévet egy új iskolában. A beilleszkedés sosem könnyű, de szerencsére Norbit nem érdekli a környezetének véleménye túlságosan, vannak ennél fontosabb dolgok is az életében. Azért szeretne jóban lenni az osztály legmenőbb rockerével miközben elkerüli, hogy a szintén osztálytárs, sasszemű Míra túlságosan belelásson az életébe. Norbi persze hiába próbálkozik elfelejteni a múltját, rövidesen olyan események láncolata indul be, amik rákényszerítik, hogy szembenézzen az okokkal, amiért eljött korábbi iskolájából.
A második könyv, „Fénytörés” a Helena-trilógia első kötete, mely a Gyógyítók és a Boszorkányok között dúló háború sötét világába kalauzolja el az olvasót Helena történetén keresztül. A lány, aki több fiatal fiúval is végzett mire a történet elindul, épp legújabb áldozatát keresi, mikor súlyos balesetet szenved. A sors fintora, hogy a nagymúltú Raven család fogadja be, ahol Jeremy, a Látó manipulálni tudja annyira, hogy ne a lányban élő szörnyeteg diktálta életet folytassa. Legalábbis ezt hiszik, amíg kiderül, hogy a varázslat mellé kell az is, hogy a lány életében először szerelmes legyen. Vajon elátkozott-e ez a kapcsolat vagy van remény a kiteljesedésre?
A harmadik könyv szintén egy sorozat első része, a „Tükörlelkek” c. könyv egy olyan barátságról szól, ami két, a világ szerint teljesen ellentétes lány között szövődik. Kriszti mintadiák, illemtudó, színötös tanuló, Orsi pedig rettenetes stílusú, metálzenét hallgató, cigiző, az egész világgal folyamatosan küzdő lány. A történetből kiderül, hogy soha semmi nem az, aminek látszik, és több közös van bennünk, mint az valaha gondolnánk.

 

Petőfi Sándor
Arany Lacinak
Scolar Kiadó Kft., 2015

A Scolar Kiadó Kft. gondozásában jelent meg a mára klasszikusnak számító vers, amit Petőfi János több, mint száz éve írt jó barátja Arany János akkor hároméves kisfiának, Lacinak. Ezt a kiadást a díjnyertes művész, Békés Rozi akvarelljei teszik különlegessé.

 

Jostein Gaarder
A kártya titka
Noran Libro Kiadó, 2016

Jostein Gaarder nevét a Sofie világa című, gyerekeknek írt filozófiatörténete tette világszerte ismertté. A kártya titka is filozófiai kérdéseket boncolgat, de ebben a könyvben azonban nem olyan egyértelmű, hogy filozófiáról olvasunk. A történet két szálon fut, az egyik főhőse a 12 éves Hans-Thomas, aki édesapjával Európán átutazva próbálja hazavinni az otthonukat otthagyott édesanyját, a másik pedig egy öreg pékről mesél, akinek a nagyapja egyszer hajótörést szenvedett egy olyan szigeten, ahol az embereknek nem volt nevük, helyette az 52 lapos kártyapakli karaktereit használták önmaguk azonosítására. A két történet külön indul, de hamarosan összeér és elsősorban arra igyekszik megtalálni a választ, hogy kik vagyunk valójában, és honnan jöttünk.
A könyv, a Sophie világával együtt, vár (majd) mindenkit a könyvtárban!

 

 

Emma Carroll
Égi tolvaj
Manó könyvek, 2009

Lenyűgöző és majdnem igaz történet a 18. századból. 1783-ban intenzív versengés alakul ki Anglia és Franciaország között annak érdekében, hogy olyan szerkezetet hozzanak létre, ami képes repülni. Szarka, a Párizs utcáin élő zsebtolvaj véletlenül részese lesz a Montgolfier fivérek teszt repülésének, ami a lányban ismeretlen erejű szenvedélyt kelt életre a repülés iránt. A fivérek befogadják Szarkát az otthonukba, ahol a lány és házi kakasa Coco összebarátkozik Pierre-el, Joseph-Michel Mongolfier fiával és annak házi kacsájával, Voltaire-el. Miközben a lány észrevételeivel segíti a fivérek hőlégballonos kísérletének folytatódását, barátságokat köt, kalandokban vesz részt és még kémek nyomába is ered!

 

Brent Weeks
Túl az árnyakon
Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2015

Az Éjangyal-trilógia harmadik és egyben befejező kötetében Kylar és Logan története folytatódik. Logan Gyre-nek, az ostrom alatt álló Cenaria királyának és maroknyi seregének nem sok reménye van az északról közelgő fenyegetettség ellen. Csak egyetlen dobása van, ami ha nem sikerül bukik vele az ország és minden, amit eddig ismertek. Kylar Sternek nincs választása, ahhoz, hogy megmentse a barátait, sőt akár az ellenségeit is, meg kell próbálnia a lehetetlent, meg kell próbálnia megölni egy istennőt. A könyvet minden dark fantasy rajongónak ajánljuk!

 

                    

Phyllis Reynolds Naylor
Tappancs kalandjai
Metropolis Media, 2019

Négy új Tappancsos könyv várja majd a gyerekeket a könyvtárban nyitás után. Marty és Tappancs, a kiskutya története nem indul könnyen, sok nehézséget kell leküzdeniük, mire a kutyus otthonra talál és igazi barátokká válhatnak. A kiskutya nem csak Martynak segít, de számos kalamajkába keveredik, amikor olyan falubelieken akar segíteni, akiket az ottlakók már elkönyveltek nem éppen a legrendesebb embernek. A történeteket nem csak gyerekek, de állatszerető felnőttek is élvezni fogják!

 

Hajós Erika
Lizi és a mindentudó porcica
Koinónia  Kiadó, 2018

Lehet, hogy kissé elfogultan írok, de úgy gondolom a könyvtár igazán varázslatos hely, mely kalandok végtelen lehetőségét rejti magában az olvasni szerető gyereknek. Hajós Erika is hasonlóan gondolhatja, hiszen az erre a hónapra kiválasztott történet színtere is egy könyvtár. De nem ám akármilyen könyvtár ez! Az áttetsző kristály falú épületet még egyszer régen egy király építette lányának, aki nagyon szeretett olvasni. Bár a hercegkisasszony már nem él, de megmaradtak a polcokon ezerszámra sorakozó kötetek és a sárkány is, aki minden nap illatos levegővel fújta be a könyvtárat és a porcica is, aki mára kiismerte a könyvtár összes titkát.  Ebbe a csodálatos épületbe tér be egy nap Lizi a nagymamájával. A kislány hamar összebarátkozik a porcicával és a sárkánnyal, hogy aztán közösen induljanak kalandos utakra a könyvtárban rejlő könyvek között.

A történetet, melyet Darvay Tünde gyönyörű rajzai keltik életre, hat éves kortól ajánljuk.

 

Liz Flanagan
Sárkánylány
Metropolis Media, 2019

Milla története a barátságról, a szeretetről szól és arról, hogy a származás sokszor nem minden, fontosabb egymás megértése. A mesebeli Arcosi szigetén élő szolgálólány egy nap váratlan csomagot talál, ami négy gyönyörű tojást rejt. A szigetlakók úgy tudják a sárkányok réges-régen kipusztultak, így a lány is inkább csak érzi, mint tudja, micsoda kincs került hozzá. Millának, mint a szigetet irányító herceg hű alattvalójának, át kellene adnia a tojásokat a palotának, de ő úgy dönt megtartja őket, amivel természetesen bonyodalmak egész sora kezdődik el.
Ki kelnek-e a fiókák valaha? Milla megtarthatja-e őket? Megbízhat-e a lány a barátaiban, hogy ne árulják el? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a meseregény elolvasásával, ami megtalálható a könyvtárban!

 

Karácsonyi könyvek
Megérkeztek a téli meséket tartalmazó könyvek!


 

Caleb Krisp
Ivy Pockett és az Óragyémánt
Kolibri, 2016

A sorozat első kötetében van szerencsénk megismerkedni a tizenkét éves Ivy Pockettel, akiben többek között egy segédkönyvtáros, egy Scotland yard-i nyomozó, egy filozófus és egy egész gésa is elveszett, aki szolgálólányi minőségét éppen elveszítve (úrnője biztosan meghibbant, hogy csapot-papot hátrahagyva elmeneküljön előle az éjszaka leple alatt, igen, csak ez történhetett!), belekeveredik az Óragyémányt csodálatosan tragikus történetébe. Az egyszerű megbízást, ami alapján csak le kellene szállítania a varázslatos erővel bíró ketyegőt, annak jövőbeli tulajdonosának, furcsa törpeszerű lények ármánykodása zavarja meg. Természetesen nem kell Ivy-t félteni, töretlen optimizmusa (vagy a valóság érzékelésének teljes hiánya, attól függ, kit kérdezünk meg), mindig segítségére van, amikor a dolgok kissé sötétre fordulnak.

 

 

Matt Haig
A lány, aki megmenti a Karácsonyt
Kolibri, 2017

Matt Haig második ünnepi regénye magának a karácsonynak létrejöttét meséli el. Egy rövid előszóból megtudjuk, hogy Amelia (ennek a könyvnek a főszereplője) bár még soha nem volt része semmilyen csodában, hitével mégis elegendő varázslatot biztosít ahhoz, hogy Karácsony apó szánostól elkezdhesse ajándékosztó körútját. A történet egy évre rá indul, amikor is a lány kezd kifogyni a hitből, miközben Nikolas otthonát, a legendás Koboldfalvát trollok támadják meg, tönkretéve nem csak a falut, de Télapó szánját is. Sikerül-e még időben felkutatnia Télapónak Ameliát, hogy megmenthesse az ünnepet? A válaszra rábukkantok a könyv lapjai között!

Matt Haig
A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Kolibri,  2016

Szeretted volna megismerni Karácsony apónak az igazi történetét? A nálunk Télapóként is ismert nagyszakállú bizony egyszer gyerek is volt, ennek történetét meséli el Matt Haig ebben a regényben. Nikolas, aki Finnországban él édesapjával, Joellel szerény körülmények között, már tisztában van a jó és rossz közötti különbséggel, mikor apja elindul, hogy kétes hírű szerencsevadászokkal felkutassa a legendás Koboldfalvát. A hónapokra a világ legutálatosabb nagynénijére bízott Nikolas, akinek a beceneve Karácsony (mivel karácsony napján született), hamar megunja szomorú sorsát és fehérbojtos, piros sapkát viselő apja nyomába ered. A kisfiú kalandjait humorral és szeretettel megjelenítő történetet keressétek a könyvtárban!

Christian Tielmann
Berci és a rettenetes fantasztikus karácsony
Manó könyvkiadó, 2018

Berci minden évben nagyon készül a Karácsonyra, de a jól megszokott családi programok hirtelen veszélybe kerülnek, amikor először a Mamát, majd a Papát szólítja el a munka unalmas világa. Berci komolyan kétségbe esik, hogy idén nem lesz, akivel mézeskalácsot süssenek vagy feldíszítsék a karácsonyfát, de a helyettük érkező Nagyi és Nagypapa igyekeznek mindent megtenni a gyerekekért. Bár Berci és a bátyja, Frici aggódva kezdenek neki az ünnepi visszaszámlálásnak, hamar kiderül, hogy ha Nagypapa fúrógéppel keveri a lisztet, vagy ha Nagyival csúsznak le a toronymagasnak tűnő hósáncon, az sokkal jobb móka, mint azt valaha képzelték.

Christian Tielmann sikeres gyermek- és ifjúsági könyvek író, Németországban, Kölnben él. A „Barátom, Berci” sorozat hetedik kötete, „Berci és a rettenetes fantasztikus karácsony” kölcsönözhető a könyvtárban.

 

Karácsonyi böngésző
Naphegy könyvkiadó, 2016

A legkisebbeknek is segíthetünk megismerkedni a karácsonyi hangulattal, ha kézbe vesszük ezt a lapozgatós könyvet. Bepillanthatunk a házak ablakain, megleshetjük a közösségi házban az ünnepi műsort próbálókat, vagy a bevásárló központ forgatagát. A főtéren felállított díszes karácsonyfa rajzát nézegetve mesélhetünk a kicsiknek a mi városunkban is megrendezett karácsonyi vásárról. Lehet, hogy kicsik még, hogy pontosan értsenek mindent, amit a szépen illusztrált oldalakon látnak, de ők is biztos érezni fogják az ünnep meghittségét.

_____________________________________________________________________________________

Szabó Róbert Csaba
VAJON NAGYI ÉS AZ ARANYÁSÓK

Gutenberg Kiadó, 2017

Melyik tizenkét éves ne cserélne szívesen Ferkóval? Rajtvonalnál a vakáció, zenész szülei hosszú
európai turnéra indultak, cuccai már hátizsákba gyömöszölve, és ötven perc múlva vonatra száll,
hogy Vajon Nagyi hegylábi városkájában töltse a nyarat. Ráadásul övé minden születésnapi
ajándékok non plus ultrája, és Facebook-álprof
iljának üzenetében Zsuzsi is jelezte, hogy ezúttal
sem áll szándékában kimaradni a szünidő egyetlen izgalmas mozzanatából sem, legyen szó bár
túrós bukták eltüntetéséről, céllövészetről vagy patakparti búvóhely építéséről. Elég klassz recept
egy kalandhoz? Na, akkor adj hozzá még egy mélynövésű, de rőfnyi cilindert viselő ármánykodót,
adagolj bőven felkiáltójelekkel kommunikáló manót, ágyazz meg neki egy kizsákmányolásnak
például eső volt bányászvárossal, amit persze mindenáron meg kell menteni, szórd meg
Aranyhegy-törmelékkel, öntsd fel befőttes üvegekben dunsztolt fontos kérdésekkel, cseppents
hozzá ipari mennyiségben ciánt és apríts rá egy lélegzetelállítóan merész akciótervet. Hogy
mi sül ki ebből?! 
Szabó Róbert Csaba meseregénye két tizenéves gyermek, Ferkó és Zsuzsi a nagymamánál,
a titkos nevű Aranyhegy árnyékában töltött nyári vakációjának nem mindennapi kalandjairól szól.
De ebben a történetben talán csak a nyitókép klasszikus: Ferkó zenész szülei európai turnéra
mennek, gyermeküket, mint eddig minden nyáron, elküldik Vajon Nagyihoz, abba a hegyi
városkába, ahol kétezer évvel ezelőtt fúrt vájatok szabdalják a sziklákat, és ahol a papon
meg a tanítón kívül mindenki bányászcsaládból származik. Itt volt valamikor bányamérnök,
majd polgármester Ferkó nagymamája, nyugdíjba vonulásáig. A vonaton azonban Ferkó
nemcsak Zsuzsival találkozik, hanem egy fura, cilinderes úrral is, aki valamiért csak kijelentő
mondatokban hajlandó beszélni. És innentől "gellert kap" a történet, ahogy a gyermekek
álmosnak-édesnek gondolt nyári szünete is. A városka életét ugyanis felbolygatta a Bányász
megjelenése, aki hangzatos tervvel rukkolt elő az elapadt arany újbóli kiaknázására. A busás
jövedelem ígéretével kecsegtetett lakosok már azt sem bánják, hogy a bánya újranyitása elűzi
őket régi otthonaikból, sokan önként vállalják a máshol felkínált telepi lakást. A Bányász szervezte
gyűlést azonban megzavarja Vajon Nagyi - látszólag kevés eredménnyel, fellépése azonban ahhoz
mégis elég, hogy másnap ismeretlenek elrabolják. Ferkó és Zsuzsi azonnal a keresésére indul,
így találnak rá a Kérdések kamráját őrző manóra, és segítségével jönnek rá a Bányász igazi kilétére
és valódi tervére: úgy akarja kiaknázni az aranyat, hogy mérgező anyagot, ciánt pumpál a hegy
gyomrába, elpusztítva a környéket. Nagyit ugyan sikerül kiszabadítani, de a mozgásba lendült
bányászokat és felszereléseiket megállítani lehetetlen feladatnak tűnik. Talán az is lenne, ha
Ferkónak nem sikerülne felébreszteni a Hegyet, amely a természet megfékezhetetlen haragjával
elsöpri a fúrótornyokat, a munkagépeket, a szivattyúkat. Az eget-földet rengető esemény
megtörténtét ez után már csak egy kettétört medál őrzi - és persze Ferkó és Zsuzsi, Vajon Nagyi,
a Kérdőjeles Manó, a Felkiáltójeles Manó, meg a békéjét ismét megtalált városka közössége.
A könyv Orosz Annabella színes és izgalmas, részletgazdag, továbbgondolásra ösztönző
illusztrációival készült.

_____________________________________________________________________________________

 

Pásztohy Panka 
Szeretem a kiskutyám!

Pozsonyi Pagony, 2017

Lili végre kapott egy kiskutyát! Pitypang pedig egy szerető gazdit. Mindennap együtt sétálnak végig
az utcán, el a kutya-futtatóba, majd haza. Lili büszkén vezeti kiskutyáját, és tanítgatja
a jó viselkedésre. De jaj, Pitypang nem mindig fogad szót neki, és ez sok fejtörést okoz a kislánynak.
Főképp, miután megijeszti a szomszéd macskát, és senki se bukkan a cica nyomára...
Kalandos és szeretetteli mese a kutyatartásról minden kutya-bolond kisgyereknek!

_____________________________________________________________________________________

 

Stefanie Dahle
SZAMÓCKA - Vidám békakoncert és más mesék

Manó Könyvek, 2017

Szamóckával, a szamócatündérrel minden nap egy varázslatos kaland! A meztelencsigák
számára például csúszdát épít a Szamócáskertben. Centivel, a sünivel finom gyógycukorkákat
készítenek a békáknak, akik berekedtek, pedig gyakorolniuk kéne a másnapi nagy koncertre.
A szülinapján pedig nagy-nagy meglepetés várja Szamóckát, minden kis barátja együtt
ünnepel vele. Éljen Szamócka!

_____________________________________________________________________________________

 

Pásztohy Panka
PESTI MESE - Nagymamáknak és unokáknak

Pozsonyi Pagony, 2017

Van egy kislány, aki szeret hintázni és álmodozni otthon a kertjükben, ám nagyon szeret
a nagymamájánál is vendégeskedni a nagyvárosban. A nagymamához lift visz fel, az ablaka
előtt villamos jár, és nem patak fut az óriási ház mellett, hanem a Duna hömpölyög. Állatkert,
hidak, vasútállomás, vásárcsarnok: megannyi izgalmas
helyszín, amit kézen fogva, beszélgetve
végigjárnak együtt, miközben rácsodálkoznak a város apró szépségeire.

Pásztohy Panka egyszerű történetei saját gyerekkori emlékeiből merítenek. Ezt a gyönyörű
képeskönyvet minden nagyszülőnek és kisunokának ajánljuk, közös nézegetésre, mesélésre,
sétálgatásra és beszélgetésre.

_____________________________________________________________________________________

Margit Auer 
MÁGIKUS ÁLLATOK ISKOLÁJA - VÉGRE VAKÁCIÓ!

Ida és Rabbat
Babilon Kiadó, 2017

A Mágikus állatok iskolájában mindig történik valami szuperizgalmas! De mi lesz, ha beköszönt
a nyár, és bezárulnak a Winterstein suli kapui?
Az első részből megtudhatjuk, hogyan nyaral Ida és Rabbat. Először egy strandon heverésznek,
aztán egy hotelben lazítanak, ám ebben a hotelben egyre több rejtélyes dolog történik...

_____________________________________________________________________________________

 Baár Tünde
BUDA ÉS VINCE - IMÁDOM A NYARAT!

Manó Könyvek, 2017

Amik a táborban történtek:

- rengeteg nevetés, sok hecc
- bátorságpróba és éjszakai kalandok
- túrák és kreatív feladatok
- váratlan fordulatok és meglepetések
- pulcsievő kecskék, alvó baglyok,
bogarak és kutyák

Buda és Vince, no meg az osztálytársaik kalandjai
ismerősek lesznek minden iskolásnak, így
egész biztosan velük izgulnak, nevetnek a nyári
kalandjaikon. Baár Tünde sokéves pedagógusi
élményeit is beleszőtte a fiatalok történeteibe, amit
lánya, Bakos Barbara vagány illusztrációi töltöttek
meg még több színnel és élettel.

Ajánljuk 7 éven felülieknek.

_____________________________________________________________________________________

Kertész Erzsi
GÖRÖNGYÖS ÚTI ISKOLA - HELLÓ, FELSÉG!
Cerkabella Könyvkiadó, 2017

A Göröngyös Úti Iskola éppen olyan, mint bármely másik iskola. Itt is mindig történik valami!
Most például a 2/b-be érkezik egy új gyerek. Természetesen az egész osztály ég
a kíváncsiságtól: vajon milyen lesz az új fiú?
Csuda Gábor pedig már érkezése napján kiérdemli osztálytársaitól a Csudabogár nevet. 
És bizony a tanárainak, szüleinek, meg az iskolaigazgatónak is okoz némi fejtörést.
Pedig Gábor szeret barátkozni, és a tanulást sem hanyagolja el.
Akkor hát mi olyan különös az új fiúban? Kiderül a könyvből!
Kertész Erzsi regénye, a gyerekirodalomban éppen csak felfedezett műfaj, az úgynevezett
problémaorientált gyerekkönyvek sorába tartozik. Ezek a könyvek egy jól meghatározott,
pontosan körvonalazható problémát mutatnak be, ez többnyire a gyerekek mindennapjaiban
hangsúlyozottan van jelen ebben a könyvben az önelfogadás, a másoknak való megfelelési
kényszer feloldása. 

A szöveg tartalmában és terjedelmében is a 6-10 éves korosztály számára a legideálisabb
önálló olvasásra, de közös családi olvasásra vagy iskolai feldolgozásra is. Metzing Eszter
illusztrációival a szöveg még közelebb kerül gyerekek világához: az ismerősségükben
kedves figurák a ráismerés, a mintakövetés lehetőségét erősítik: minden gyerek király.

_____________________________________________________________________________________

Szőcs Margit
AZ ÖSSZECSUKHATÓ NAGYMAMA

Gutenberg Kiadó, 2017

2017 legjobb gyermekkönyve díj!

Szőcs Margit meséiben úgy tud varázslatos képekkel operáló, de eközben teljesen konkrét
és működő saját világot alkotni és benépesíteni, hogy közben meghagyja a hétköznapokhoz
való laza kapcsolódás fogódzkodóját, ugyanakkor a képzeletet teszi meg fő működtető erőnek.
Meséit a szelíd humor, a töprengő attitűd és a dinamikus mesealakítás teszi izgalmas és kiváló
olvasmánnyá. Így vonul elénk Boldizsár, pontosabban az egész világ, amelyet a kisfiú ismer
vagy megismer, Sherlock, a szárazföldi teknőc, Cecília, a meséskönyvből kikelő citromlepke,
Baltazár, aki vagy szerecsen királyfi, vagy a szénégető unokája, Jeromos, az épp unalmassá
váló nyaralásba betoppanó jegesmedve bocs, és persze Nagymama, aki biztonságot,
szervezettséget - és nem utolsó sorban: mesét! - adó elemként többször megjelenik
a történetekben, általában, amikor a legnagyobb szükség van rá, hogy némi rendet teremtsen
a képzelet által újrarajzolt terekben. És itt van még egy erdőlakó törpe: Teofil. Feleségével,
Terkával él egy kunyhóban, és vesződik az őt körülvevők teremtette helyzetekkel vagy épp
saját gondolataival. A fakitermelés zajára csendadót talál ki orvosságként, magánbányát nyit
a konyhakertben, hogy a dolgok mélyére lásson, megpróbálja utolérni szaladó gondolatait,
áramot generál az erdőlakók morózus pillanataiból. Van még szaküzletből vásárolt összecsukható
nagymama, a banyát gyógynövényárussá átképző tanfolyam, Uncia, a békává visszaváltozó
titkárnő, a királyságát a söntésnél hagyó Arthúr király... Egyszóval minden és mindenki, ami
csak a világok legcsodálatosabbikának - a gyermekszobának - berendezéséhez és benépesítéséhez
szükséges és elengedhetetlen. A könyv Kürti Andrea pompás színes illusztrációival készült,
képi világa már önmagában kalandot és játékot ígér.

_____________________________________________________________________________________

M.G. Leonard
A BOGARAS FIÚ

Naphegy Kiadó, 2016

Végre egy izgalmas, bogaras gyerekkrimi!
Darkus nem hisz a szemének, amikor egy hatalmas bogár pottyan ki új, szörnyű szomszédja
nadrágszárából. Az óriásbogár mintha mondani akarna valamit. De lehet-e egy fiú legjobb
barátja egy bogár? És mi köze mindennek ahhoz, hogy Darkus édesapja egy napon eltűnt
a laboratóriumából, valamint Lucretia Cutter feltűnéséhez, aki furcsa vonzalmat tanúsít
a rovarok iránt?

„M. G. Leonard jól adagolta a fordulatos eseményeket, közben ellenállhatatlanul érdekessé
és szimpatikussá varázsolva a bogarak világát. Az utolsó lapokon már mindenki vagy saját
bogárbarátról álmodozott, vagy egy kiadós bogárlesről a kertben. Öröm volt nézegetni
Julia Sardá gyönyörű borítóját, a fejezetek elején és végén mászkáló vicces bogárcsapatok
és az illusztrációk könnyed játékosságot csempésztek a történetbe.”

_____________________________________________________________________________________

Michael Fry: A trollcsabda - Cseles Csapat 1.
Könyvmolyképző Kiadó, 2016

KÉP: Ez vagyok én, Nick.
Bezártak a szekrényembe. Már megint. De nem olyan rossz itt. A szekrények tágasabbak, mint hinnéd.
Főleg, ha te vagy a legalacsonyabb srác a Földön, márpedig az a böhöm Roy pontosan ezért tömött
be engem ide: mert beférek.
Az iskolapszichológus szerint Roynak gondjai vannak. Szerintem csak annyi gond van vele, hogy
egy mutáns troll.
A barátaim, Molly és Karl szerint le kell győznünk ezt a trollt.
Mi vagyunk a Cseles csapat
KÉP: Én, Molly, Karl

Ha szeretnél nagyokat nevetni, és látni, hogyan győzzük le a gonoszokat, na meg szívesen nézegetnél
király képeket, akkor VEDD MEG EZT A KÖNYVET!

_____________________________________________________________________________________

Kántor Kata: Az ékszerrablók nyomában - Nózi nyomoz 1.
Könyvmolyképző Kiadó, 2016

"Kicsi a bors, de erős!
Nózi kutyának és Huszár őrmesternek nincs könnyű dolga.
Senki sem bízik abban, hogy egy ilyen kicsi kutya profi lehet,
és esélyt sem kapnak a bizonyításra.
Ám Nózi egy ékszerrablás helyszínén szagot fog,
és rátalál a tolvajokra.
A lenyűgöző szimat azonban nem segít, ha nincs bizonyíték a tettre.
Lehet, hogy Huszár őrmesternek szégyenszemre
el kell engednie a zsiványokat?
Vajon van még valami Nózi tarsolyában, amivel segíteni tud
a gazdájának? Sikerül megoldani az ügyet?
Vidám kutyacsapat, izgalmas kalandok, nagyszerű rejtély!
Kedves Olvasó! Vidd haza máris!
Nóziba bele fogsz szeretni.
És talán még az olvasásba is. ;)"

_____________________________________________________________________________________

 

Nadja Camel, Julie Camel: Bűvös-bájos mesék 1.
Könyvmolyképző Kiadó, 2016

Három kislány három titokzatos kaland!

Emma nagyon egyedül érzi magát az új iskolájában, Párizsban. Egyik este, amint szomorúan
sétál hazafelé, egy titokzatos szalag röppen a kezébe
*
Amikor Anuk családjával halászni indul a jégmezőre, még nem sejti, hogy hamarosan egy
varázslatos gyöngy fogja megmenteni az életét
*
Aponi az iskolából hazafelé menet egy pillangórajt kergetve más úton indul el, mint szokott.
Ha nincs a bűvös toll vissza sem találna többé

Három bűvös tárgy, ami segít a bajban!

 

____________________________________________________________________________________

Jon Scieszka: Frank Einsten és az antianyagmeghajtó - Frank Einsten 1.
Könyvmolyképző Kiadó, 2016

"Frank Einstein (A) egy ifjú zseni és feltaláló. Klink (B) egy mérnöki csoda: egy értelmes gép.
Klank (C) egy mérnöki majdnem-csoda: egy szinte-értelmes gép. Hárman együtt építenek
egy antianyag-meghajtót, különböző halmazállapotú anyagokból: szilárdakból (D),
cseppfolyósakból (E) és légneműekből (F). Már a zsebükben érzik a Midville-i Tudományos Nagydíjat.
Ám ekkor felbukkan a színen Frank ősellensége, T. Edison!

Vidám, eszes és izgalmas. Vesd bele magad!"

_____________________________________________________________________________________

Holly Webb: HUNCUT KISKUTYÁM 1. - Gézengúz új otthona
Könyvmolyképző Kiadó, 2015

A Thomas család végre úgy határoz, hogy befogadnak egy kiskutyát és a kutyabolond Ellie
a legizgatottabb! A kislány egy ölelnivaló, pici kutyusról álmodozik, aki az ágyán tölti az éjszakákat.
Parancsolgató bátyja és nővére azonban egészen mást forgat a fejében. Vajon Ellie megkapja-e
valaha is a tökéletes kiskutyát?

Kate Pankhurst illusztrációival.

___________________________________________________________________________________________Holly Webb: HUNCUT KISKUTYÁM 2. - Gézengúz új trükkjei
Könyvmolyképző Kiadó, 2015

Gézengúz rosszasága őrületbe kergeti az egész családot, Ellie pedig nem tudja, mitévő legyen.
Így amikor nagyapa a kutyaiskolát javasolja, alig várja, hogy mihamarabb elkezdhessék a tanulást.
Eljött az ideje, hogy Ellie új trükkökre tanítsa Gézengúzt! Ám a dolgok nem egészen a terv szerint alakulnak.

Kate Pankhurst illusztrációival.

 

___________________________________________________________________________________________

 

Holly Webb: HUNCUT KISKUTYÁM 3. - Gézengúz, játékra fel!
Könyvmolyképző Kiadó, 2015

Közeledik az iskolai sportnap, és Ellie szörnyen aggódik, hogy minden számban utolsó
helyen fog végezni. Ám hirtelen remek ötlete támad: Gézengúzzal együtt is edzhetne
a versenyekre. Elvégre a nyughatatlan, játékos kutyus sokkal ügyesebb nála.
Vajon Gézengúz megmentheti Ellie becsületét?

Kate Pankhurst illusztrációival.

_____________________________________________________________________________________________Andrea Erne: Mentőjárművek - Mit? Miért? Hogyan? Mini 34.
Scolar Kiadó, 2016

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötete a rendőrség, a mentők és a tűzoltóság 
tevékenységével ismerteti meg az apróságokat. Megtudhatják, hogy néz ki egy mentőautó
belülről, milyen járműveket használnak a tűzoltók és a rendőrök, ki segít a vízben bajba
jutottakon, mire jó a mentőhelikopter, mikor segít a katasztrófavédelem.

____________________________________________________________________________________

Doris Rübel: Óvodás lettem - Mit? Miért? Hogyan? Mini 30.
Scolar Kiadó, 2016

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötetét az óvodába készülő, illetve járó
kicsiknek ajánljuk. A könyvet lapozgatva a gyerekek megtudhatják, mi történik velük
az óvodában mit is lehet ott csinálni, miért is jó oda járni. Ismerjük meg a világot, lépésről
lépésre együtt, minden nap. A Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat a legkisebbekkel ismerteti
meg környezetünk titkait. Kötetei egyszerű és szemléletes válaszokat adnak a kicsik kérdéseire.
A játékos elemek, a kedves rajzok, a kinyitható ablakok és a kornak megfelelő magyarázatok
a könyv minden oldalát élvezetessé teszik. A praktikus és strapabíró könyvet kétéves kortól
ajánljuk.

_____________________________________________________________________________________________

 

 

 
 
 

Wekerle Sándor III. könyvtári állománygyarapítási pályázat